Ma ujutro kad se brijem, prvo pogledam u ličnu kartu da li opis odgovara onom što ja vidim u ogledalu, pa ako sam to ja (pozitivna identifikacija), tek onda pristupam brijanju!
Ljudi nemojte me pogrešno shvatiti da kod nas krivolovci divljaju i pobiše sve živo. Ali desi se poneki put da neko ode onako.. na svoju ruku. A mislim da toga ima svuda. Sto ljudi sto ćudi. Nismo svi spremni da se držimo zakona i propisa, neki podlegnu iskušenju.
Prosli vikend u lovu na DS kada smo odradjivali zadnji pogon oko dva sata odprilike lovac koji nas je razvodio po cekama ostao je na zadnjoj ceki ja sam bio stotinjak metara od njega posle desetak minuta kad je pogon krenuo i zaculi se psi kako su nesto podigli u pravcu moga kolege zacuo se pucanj pomislih u prvi momenat da je vec nesto odstrelio medjutim posle minut dva vidim ga kako ubrzanim korakom skoro trceci se vraca sav uplasen i govori sta se desilo ,on se postavio na ceku pogon je krenuo i ispred njega se pojavila srna on lepo skriven iza drveta samo juje posmatrao kako se zaustavila ispred njega na 30 metara i odjednom pucanj srna pada onse prepao na smrt misleci da je njegova puska opalila medjutim trceci prilaze cetiri coveka obucena u civilno odelo naoruzani naravno hvataju srnu za nogo i odvlace. posle dvadesetak minuta smo se skupili i krenuli za njima ali nismo ih pronasli posto se tu granice dva lovacka udruzenja i nismo smeli da prelazimo u drugu teritoriju obavesteni su odmah lovocuvari i nadlezni ali ....
toliko za sada nebih pominjao imene i drustvo dok se taj slucaj neresi
Slavko verujem da su krivolovci mogli biti uhvaceni u najkracem roku posto se svi tu uglavnom poznaju pa makar bili i iz susednog LU mislim da nije bilo pametno to sto ste posli za njima jer takvim ljudima ko zna sta je sve u glavi u svakom slucaju podmukao i sraman cin i nemogu nista reci sto vec nije receno na forumu o lovokradjitU.a [xhide]proba[/xhide]
Problem je tu mnogo veci a i zakon ih stiti verovali ili ne , a nisu ni lovci prosle godine je jedna grupa uhvacena i sudilo im se na kraju ih je sudija oslobodijo rekavsi da ih je glad na to naterala zasticeni su bre ko beli medvedi ali nadam se ne zadugo
Mislim da kaznjavanje krivolovaca i lovokradica treba realizovati ubrzanim postupkom po ostetnom cenovniku.Poznat mi je slucaj od prosle godine gde je lovac u drstvu i uz pomoc prijatelja koji nije lovac uhvacen u susednom lovistu sa odsteljenom srnom.Bio je MAJ mesec a imali su i jednog zeca.Naravno oduzeto mu je svo oruzje i platio je 250 000 din lovackom drustvu.Mislim da nije lose uhvatiti bar svakog drugog i odrati ga sa kaznom i te pare uloziti u loviste.
[xhide]Kad sam isao krajem decembra i pocetkom januara u lov na predatore, pisao sam i ovde da sam redovno na tim terenima vidjao po pet ili sest krda srnece divljaci. Kada sam proslog vikenda ponovo zagazio na taj teren, od srnece divljaci ni traga ni glasa. Ne ma tragova u snegu, kao sto ih je bilo pre tri nedelje, nema ih da stoje na oranju i uplaseno gledaju u mene, kako ih posmatrama dvogledom, nema ih, bilo ih je tuda sigurno 40-tak grla, svakodnevno vidjani, a ovo vikenda nisu tu. E sad, ako su tu bili dugi period, znaci da im je teren odgovarao, ima hrane, zaklona, vode, svega, a ada, ne verujem da su napustile dugo naseljavano staniste bez razloga. E sad, nekako mi ne ide, da li je moguce da su ih pokrali, ipak je to veliki broj da bi tako lako sve krivolovci uzeli. Niko nista ne kaze, kad god pitam ove kolege, svi kazu "Ne brini, sve je pod kontrolom" a divljac je nestala sa tog terena...
A ne postoji nacin da se jedan pojedinac kao sto sam ja bori protiv masovne pojave kao sto je krivolov. Ima lovaca, starih, koji kazu da ne treba da propustam ni jednu sansu, da svakog srndaca, zeca, patku, gusku, fazana, DS prepelicu odstrelim, jer, zivot je kratak, a divljaci nece biti za sve, jer su ljudi sve gladniji i gladniji mesa, sve ce pobiti, nista nece ostati za postene ljude i prave lovce i cuvare prirode.
Zato sam razmisljao, sto pre, kad se bude moglo, vestacki uzgoj, prepelica, divljih pataka, fazana, kunica, DS, lopatara, zakupiti jednu povrsinu, ograditi je i naseliti divljac, malo privatno loviste, naravno sve po zakonu, i nema druge, jer pokradose nas ovi, a drzava ne radi nista protiv toga.
Mada, kad se setim kako mi je cale pricao o lovu u devedesetim, kolaps u drzavi, dodju ovi iz polocije, zandarmerije u lov, dodju sa nekim bogatasima, odstrele dnevno po 30-tak grla srnece divljaci, potpuno legalno. Secam se kad su bile price da su u lovistu posle tih ratova vidjene srne, to je tada bila retkost, a sada ih ima oko 1000 grla na 15 000 ha, i cini mi se kao da ih ima premalo, ne znam zasto, nekako me grize taj krivolov, grize me to sto se nesto lose desava, a mi ne mozemo da promenimo. Mozda je taj stari lovac u pravu, kad kaze da koristimo svaku sansu u lovu, jer ce mozda i doci vreme da necemo moci da lovimo, mozda ne samo zbog fonda divljaci, nego i zbog tih zakona i raznih lovatora, koji ce mozda i oteti lovista u kojima sada lovimo i u kojima disemo rosnim jutrima, u kojima nam srce kuca kad vidimo goluba na grani, i u kojima nam oko zaigra, kad vidimo srnu kako lagano hoda i pase po livadi, tako neduzno stvorenje, znamo da joj preti opasnost, ali ne mozemo da je spasemo. Nekad mi se cini kao da sanjam veliku provaliju u koju srna propada sa lanetom, gledaju u mene, traze pomoc, ja hocu da im pomognem, ali ne mogu, stojim zaledjen sa suzama u ocima i osecam se kao da sam kriv, mozda i jesam, ali ili ne znam ili ne mogu to da ispravim....
Moram da se malo nadovezem na vas i malo citiram pokojnog Zorana Radmilovica. "Dokle ce biti sranja u ovoj kuci i ovoj zemlji". Naravno zalosno je kad se vidi da i kod vas je situacija sa ta "stoka seljacka" (opet citiram Radovana) slicna kao kod nas, mada vam zavidim o broju divlaci kod vas. Ipak kad bi bilo nekog Radovana III da pobije ta govna(mislim figurativno) i onda gotova stvar. I onda moram da zavrsim sa jos jednu iz pokojnog velikana. EVOOOOOOO RRRRRRRRRRESENJA!
Petre nemoj uopšte da preispituješ svoje stavove o divljači i lovu, zato što su ispravni.
I jedino su takvi stavovi ispravni!
Sve dok je takvih kao ti, bitka nije izgubljena, vredi se boriti!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
..ima nas još koji svaki dan preispituju samog sebe dali treba da budu deo jedne organizacije u kojoj ima dobar deo nazovimo ih ljudima, a koji bi ubili i svoju mamu da nosi rogove ili da se jede.. ...i svaki dan kažem sebi, pa ako svi odustanemo ko će đubrad prozivati i kinjiti..nevole ti lopovi da nas ima, ali hvala milom Bogu ima nas i još smo živi, a daće Bog da će nas biti još više , a lopina sve manje...B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
zoranp kaže:
..ima nas još koji svaki dan preispituju samog sebe dali treba da budu deo jedne organizacije u kojoj ima dobar deo nazovimo ih ljudima, a koji bi ubili i svoju mamu da nosi rogove ili da se jede.. ...i svaki dan kažem sebi, pa ako svi odustanemo ko će đubrad prozivati i kinjiti..nevole ti lopovi da nas ima, ali hvala milom Bogu ima nas i još smo živi, a daće Bog da će nas biti još više , a lopina sve manje...B)
malo mi je muka od ovih sa AK frajera..pre nego sto mi kazete da sam poludeo,dobro razmislite koliko je krivolov u srbiji rasprostranjen i koliko traje ta borba..
evo ovako,jutarnji info TV program:juce je u srbiji poginulo u saobracajkama 6 osoba,87 je saznalo da boluje od kancera,13 je ostalo bez ruku,nogu a 5-ro bez prstiju.nijedna prirodna smrt ili povreda..
sta su 5 prstiju naspram 6 sigurnih smrti,87 potencijalnih..nista.e a to su 2 prsta krivolovaca i 3 dilera drogom.za svaki krivolov,kradju[srna,DS] po jedan prst.taj sa kojim si povukao oroz.takav zakon doneti i objaviti u svim sredstvima informisanja.za 48 sati nema krivolovaca!ko misli da bi ih bilo?
e sad,nisam normalan,NVO,ljudska prava i ostala sranja.dajte bolji predlog,jednako efikasan.arapi odavno to rade
dok je mene i ostale prof.V.Madic peglao sa mirkom prutom po prstima i razdeljku do tad je i bilo ljudi od nas.sad moju decu ne sme niko da pipne[boze moj imaju prava],pa moram ja da peglam i za profesore..inace klinci su mi odlicni ucenici i sportisti
hvala ti profesore sto si me peglao!!!
Lepo čovek piše, peglanje je iz raja izašlo, ja sam primenio možda malo radikalnije metode ali vrlo efikasne ....Ja ipeglam u z pomoć.....i mir u kući ....niko nesme da pisne....
EEeeee kada bi se ova metoda......primenjivala na lovokradicama a završno rešenje bila charugina metoda , svake godine bi imali divljači za izvoz...
Ljudi sve je to ok, dovoljno bi bilo i da se dobro rebnu po dzepu ali nema ko da ih kazni. Prvo treba da na vlast dodju ljudi koji će sprovoditi zakone, pa tek onda mozemo da razmišljamo o nekakvom kažnjavanju!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Ma i peglanje nije lose.... U pravu je charuga malo serijatskog zakona nije na odmet,pa ti sledeci posle razmisli kako ces da pucas i da drzis kasiku...
charuga kaže:
malo mi je muka od ovih sa AK frajera..pre nego sto mi kazete da sam poludeo,dobro razmislite koliko je krivolov u srbiji rasprostranjen i koliko traje ta borba..
evo ovako,jutarnji info TV program:juce je u srbiji poginulo u saobracajkama 6 osoba,87 je saznalo da boluje od kancera,13 je ostalo bez ruku,nogu a 5-ro bez prstiju.nijedna prirodna smrt ili povreda..
sta su 5 prstiju naspram 6 sigurnih smrti,87 potencijalnih..nista.e a to su 2 prsta krivolovaca i 3 dilera drogom.za svaki krivolov,kradju[srna,DS] po jedan prst.taj sa kojim si povukao oroz.takav zakon doneti i objaviti u svim sredstvima informisanja.za 48 sati nema krivolovaca!ko misli da bi ih bilo?
e sad,nisam normalan,NVO,ljudska prava i ostala sranja.dajte bolji predlog,jednako efikasan.arapi odavno to rade
dok je mene i ostale prof.V.Madic peglao sa mirkom prutom po prstima i razdeljku do tad je i bilo ljudi od nas.sad moju decu ne sme niko da pipne[boze moj imaju prava],pa moram ja da peglam i za profesore..inace klinci su mi odlicni ucenici i sportisti
hvala ti profesore sto si me peglao!!!
Surovo, ali tako se rešavaju problemi!
B)
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
charuga bas si me oraspolozio svojim postom i jeste sve tako kao sto kazes B) takodje se koristim proverenih metoda za ubedjivanje i deluje itekako
hvala na podrsci,znam da je surovo i da nije u duhu 21. veka,ali kako drugacije?!?ne boji se svaka shusha Boga al se boji batina..
inace nepeglam decu,dobra su,ali podviknem cesto..
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻