Lov na divlje svinje
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 01.04.2013. 11:00
|

Stari član

Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Monitoring ds u LU Beograd, teren "Rit", sa drugom Vladimirom Mijailovicem imali smo zanimljivo popodne, izbrojali smo 11 ds, od toga 2 krmace sa stomakom do zemlje, sva divljac je iz plavne zone zbog visokog vodostaja izasla i lako je uocljiva u pojasu izmedju nasipa i obradivih povrsina, bilo je i dosta srnece divljaci ali o tome na drugu temu...

Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
marlin |
Objavljen 01.04.2013. 12:51
|

Član

Upisa: 115
Pristupio: 18.12.2012. 17:15
|
pez kaže:
marlin kaže:
[quote] nidzamotocross kaže:
Promasaljka.
Bolje što je promašio...najvjerovatnije da je bila krmača vodilja..
 po obliku tela i jos nekim "detaljima" moze se zakljuciti da je vepar u pitanju.
Neznam na koje detalje misliš...
Pretežno krmače vode porodicu,a veprovi negdje po strani ih prate sa većom opreznošću.Iako veprovi žive samački cijeli svoj život i u vrijeme parenja prilaze krdima, i tada ih nikad nisam video da vode krdo nego opet prati krmače dal u krdu ili u neposrednoj blizini,mislim to je moj neki neiskusni zaključak... |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 01.04.2013. 13:46
|

Član

Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
marlin kaže:
pez kaže:
[quote] marlin kaže:
[quote] nidzamotocross kaže:
Promasaljka.
Bolje što je promašio...najvjerovatnije da je bila krmača vodilja..
 po obliku tela i jos nekim "detaljima" moze se zakljuciti da je vepar u pitanju.
Neznam na koje detalje misliš...
Pretežno krmače vode porodicu,a veprovi negdje po strani ih prate sa većom opreznošću.Iako veprovi žive samački cijeli svoj život i u vrijeme parenja prilaze krdima, i tada ih nikad nisam video da vode krdo nego opet prati krmače dal u krdu ili u neposrednoj blizini,mislim to je moj neki neiskusni zaključak... [/qu
Krmaca vodja copora i dobro je sto je promasio, u pravu si kolega ona uvek vodi copor.
Ne puca se na vodilju copora |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 01.04.2013. 14:00
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Tako je kolega marlin, ali u normalnim(za divljac) okolnostima.
A detalji, pa recimo oblik tela, glave(njuske koja je kod veprova nesto izduzenija) i naravno "kicanka" koja se da primetiti ako malo bolje zagledas snimak.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 01.04.2013. 14:04
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Pogledajte kleep na "jutupu", i izaberite na "zupčaniq" veću rezoluciju(720), pa pretisnite na "preko celeg ekrana", pa ćete vi'ti!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.04.2013. 15:29
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Samo sam jednom pogledao snimak ali na osnovu dugogodisnjeg iskustva siguran sam da je vepar je mu se uhvatio za.......
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.04.2013. 15:35
|

Lovčina

|
jel to otvoreno loviste i ako jeste gde se nalazi,u bliskoj pozadini se vidi vece naselje i ne mogu da verujem da su toliko blizu prisle i to u sred bela dana
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.04.2013. 15:38
|

Lovčina

|
Kapiram da je negde u Beogradskom pasaluku cim je LU Beograd ali me interesuje u kom delu tacnije
DOBAR POGLED
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 01.04.2013. 15:52
|

Lovčina

|
aca81 kaže:
Samo sam jednom pogledao snimak ali na osnovu dugogodisnjeg iskustva siguran sam da je vepar je mu se uhvatio za....... 
znaci aco desavalo se da se i tebi vataju za... nevaspitane neke zivuljke ti veprovi...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 01.04.2013. 16:01
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
aca81 kaže:
jel to otvoreno loviste i ako jeste gde se nalazi,u bliskoj pozadini se vidi vece naselje i ne mogu da verujem da su toliko blizu prisle i to u sred bela dana 
Voda i vatra su čudo, tako da me ova fotografija nimalo ne čudi. Čuo sam od jednog prijatelja da se zna desiti da svinje u vrijeme visokog vodostaja znaju bježati pred vodom kroz selo.
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 01.04.2013. 16:27
|

Stari član

|
aca81 kaže:
Kapiram da je negde u Beogradskom pasaluku cim je LU Beograd ali me interesuje u kom delu tacnije 
Aco, ti ili ne znas da citas ili ne zelis...
Vec sam lepo napisao, da se radi o otvorenom lovistu, jer je LU Beograd, lepo pise teren "Rit" jos jednom cu napisati za svaki slucaj, teren "Rit"!
Ovo je slikano kasno popodne, vreme idealno, rominja kisa, a znamo da se tada svinje krecu celog dana... Starije su opreznije i njima nije lako prici, dok je sa nazimadijom lako, namestis e uz vetar i mozes kopljem da ih lovis...

Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
marlin |
Objavljen 01.04.2013. 16:35
|

Član

Upisa: 115
Pristupio: 18.12.2012. 17:15
|
pez kaže:
A detalji, pa recimo oblik tela, glave(njuske koja je kod veprova nesto izduzenija) i naravno "kicanka" koja se da primetiti ako malo bolje zagledas snimak.
Pošto vidimo na ovom snimku da je u pitanju VNM a to je znak i ova četinarska šuma koja raste u tom pojasu nadmorske visine.Znači da hladnije vrijeme i divljač je opremita dlakom za hladnoću.Šta hoću da kažem:
-oblik tela..ako misliš na krupnoću....i to je upitno
-dužina glave nije mjerilo,ima krmača sa dugačkom njuškom
-a kićanka,da je ljetni period to bih bilo relevantno i 100% tačno,jer tada dolazi izražaj,a u zimskom periodu,krmače neke imaju takvu dlaku oko pupka.
Jedna takva krmača ogromna je izgledala kao vepar i sa svačim čime si opisao ,ali kada sam pogledao i uvjerio se bio sam razočaran:

A krmača sa izduženom njuškom je ovako nekako izgledala:

Jedini ne osporiv dokaz su kljove koje bar ja ne mogu da uočim,ali neke kolege će možda da uoče.
Ja ovde samo iznosim svoja mišljenja i neke realnosti koje mi liče i ukazuju na moj stav,a nikako da garantujem da je na snimku ovo ili ono.
Ipak dobar pogled svima i ne pucajte prvo u krdu ili grupi ma šta je. |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.04.2013. 16:37
|

Lovčina

|
Cudi me da je otvoreni i da su DS tako blizu grada znam gatere gde je teze uslikati DS nego u ovom otvorenom lovistu ali ko zna zna
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 01.04.2013. 16:47
|

Stari član

|
aca81 kaže:
Cudi me da je otvoreni i da su DS tako blizu grada  znam gatere gde je teze uslikati DS nego u ovom otvorenom lovistu ali ko zna zna 
Takodje sam se cudio, obrazlozenje takodje stoji u prvom postu, poplava je isterala veliki broj svinja, sada se mogu naci svuda...
Ono sto je zanimljivo je da je nazimad bez majke mnogo laksa meta od onih koji su jos sa svojom majkom... Na prvoj slici su 2 nazimice i jedna krmaca koja samo sto se ne oprasi, bile su na cc 100m od nas, ali su pocele da se udaljavaju kada su nas primetile, na drugim slikama su 3 nazimice bez majke, majka se verovatnooprasila i ostavila ih same, daleko manje oprezne i prisao sam im uz vetar na cc 30 - 40m, tek tada su me primetile i pocele da beze...
Pre toga nam je vepric cc100kg preskocio put, na nekih 20m, iznenadili smo ga ali je brzo odreagovao...
Na sledecoj fotografiji je krmaca sa tri nazimice, takodje ogromnog stomaka, krece se oprezno i polako, dok je ostale prate, hranile su se na cc300m od nas, krmaca je sve vreme bila prva, spustala je glavu zbog hrane, ali je stalno dizala njusku kako bi u vazuhu namirisala opasnost, nismo pokusavali da im pridjemo, da ih ne bi uznemiravali...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 01.04.2013. 16:53
|

Lovčina

|
Kolega marlin kad sam rekao oblik tela mislio sam bukvalno na oblik ne na krupnocu, a razlike ima to sigurno, duzina njuske je kod veprova uvek veca nego kod krmaca, naravno izuzeci su moguci takoda ni kljove ne moraju biti merilo jer se desava da i stare krmace imaju kljove doduse ne tolike kao kod veprova ali ih ima. U svakom slucaju slazem se sa tobom da je najbolje prvu jedinku iz krda propustiti jer je obicno krmaca vodilja.
P.S.
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.04.2013. 17:08
|

Lovčina

|
Samo bilo bi steta da se neko vrati tu kroz mesec dana i odstreli neku DS na hranilistu ili pojilu jer ne vidim niceg viteskog u tome da se namamljena divljac ubije (namerno ne odstreli) tako podlo,ako je tako lako prici i slikati onda mogu zamisliti kakav je "uspeh" odstreliti takvu divljac
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 01.04.2013. 17:19
|

Stari član

|
aca81 kaže:
Samo bilo bi steta da se neko vrati tu kroz mesec dana i odstreli neku DS na hranilistu ili pojilu jer ne vidim niceg viteskog u tome da se namamljena divljac ubije (namerno ne odstreli) tako podlo,ako je tako lako prici i slikati onda mogu zamisliti kakav je "uspeh" odstreliti takvu divljac 
Za mesec dana povuci ce se Dunav, a onda se veci deo divljaci vraca u svoje staniste koje je skoro neprohodno i vise nece biti tako laka meta, ovo je period u godini kada su svinje vodom "proterane" iz zaklona... Imali smo srece da se nadjemo na pravom mestu u pravo vreme...
Inace jos nemam ni jednu divljac odstreljenu sa ceke, a cekao sam ds na usevima...
Vise sam za pirsh ili lov sa psima!
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 01.04.2013. 19:29
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Ja mislim da je vepar, jer u ovom momentu se cak naziru kljove.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.04.2013. 20:13
|

Lovčina

|
pez kaže:
aca81 kaže:
znaci aco desavalo se da se i tebi vataju za... nevaspitane neke zivuljke ti veprovi... 
ma ja njima sam se uhvatio za .... isto kao i ovaj cica pa zato znam da je vepar
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Bajkela |
Objavljen 02.04.2013. 16:48
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 04.09.2012. 23:29
|
Jedan trag , nije bas svez, vepra samca koji nam dolazi na hranilicu. Za moje skromno iskustvo poprilicno je velik trag.
|
|
|