Hvala kolege, eto prisetio sam se malo lepih uspomena iz nekih prošlih lovova pa da podelim sa vama.
@Cvele, "buldožer" nismo merili sad mogu da pričam priče, bio je ovoliko ili onoliko težak, po izbrušenosti kljova bio je star 5-6 godina, prilično uhranjen ali stvarnu težinu ne znam niti mi je bitno.
@Dikavac, ker je bio srpski gonič.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Kolega Cvele kod nas na jugu planinski veprovi nisu toliko telesno jaki tako da tezine od 150+ i 200+ su prilicno retke. Kada se kaze za vepra da je kao "buldozer" ili kao "fica" misli se na starog i iskusnog vepra koga lovci dugi niz godina ne mogu da nadmudre i koji se izvukao iz bezbroj situacija, nevezano za njegovu masu. Bar ja tako to shvatam.
Hvala Pez.. Taman pomislih da je ipak bio Kopov volim ovu sasavu rasu koja ume da srlja kao terijer, (iako pola njih budu pametniji i ne skacu za vrat) Velikih vaprova stvarno retko ima, ali ih ima.. Imao sam prijatelja koji je poznavao Dusana Bojovica , koji je pricao o veprovima (mislim da se radilo o Natalincima _ koji su bili preko 300 kg.. Pravi magarac ...davno bilo .Danas je sve retkost.Komercijalna lovista upropaste dozivljaj i pravu lovacku strast.. Bude brdo ``mesa`` od nastreljenih svinja ali opet nije to ono pravo (ograda) Nekad smo se lomatali uz Crveni Breg cetvoronoske prateci trag starog samca ....(kolega Pez zna taj teren , pravo planinarenje, i bez teskoca izadju ) Breneke kugle smo dobijali od rodjaka iz Beca, retko se nosio LK (poneko je imao trofejnu M48 i redje CZ LK ) Ove godine ima jako puno svezih tragova ds.Svi koji vole ovaj lov od one katastrofalne zime samoinicijativno nisu hteli da idu na njih , da bi se ocuvala populacija .Bar lovci koje ja znam .. Sto ohrabruje.
Cvele, kada se pogledaš oči u oči, jedan na jedan sa veprinom od 150 kilograma, on izgleda kao kuća, a ne kao buldožer. Kada shvatiš da si prepušten na milost i nemilost planine, šume, prirode, kada proradi adrenalin, kada se nađeš u životnoj opasnosti... tek tada shvatiš kolikom silom raspolaže jedan takav primerak. Moj prvenac od zimus je imao svega 130kg, a kada sam ga video, kada se ranjen okrenuo prema meni pogledao me i krenuo ka meni sa ciljem da me povredi, ja sam mislio da ima bar 200 u tom trenutku. Tek kada u tom duelu on padne mrtav, kada mu priđeš, shvatiš da si ti uljez na njegovom terenu i da je mogao da te ubije vrlo lako. Imao sam prilike još jednom da prisustvujem drami u planini, kada je nazime bilo ranjeno u kičmu i kada se krmača vratila po njega, tada je ubila dva naša psa sa po jednim ugrizom, a mi smo se ludom srećom spasili. Tada mi se učinilo da je velika ne kao buldožer, nego kao FAP troosovinac. Tek kad se stiša adrenalin i strah, tek onda vidiš stvari onakve kakve su u stvari bile u tom trenutku.
E zato kod nas kažu vepar ''buldožer''. Jer kada se pojavi iz gustiša, sa nakostrešenim čekinjama na vratu, pogleda te u oči i jurne niz planinsku dolinu, rušeći sve pred sobom, onda mu ovaj epitet i te kako pristaje.
Uostalom, tema uopšte nije koliko je težak vepar kog nazivamo popularno ''budložer'', već susret sa životnom opasnošću koju ne shvata ozbiljno svaki lovac koji se u njoj nije našao, a koju nam je kolega Pez na vrlo lep način opisao.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Pre tridesetak godina prisustvovao sam jednom lovu , gde je lovac pucao na vepra, vepar je pao u mestu , čekali smo par minuta i počeli prilaziti, naravno "srećni" strelac bio je najbrži. Kada mu je prišao vepar ne veći od 120 kg skoči na noge , sruši lovca i raspara ga od kolena do kuka ,sa sve odećom, sreća u nesreći bila je da kljovom nije zakačio kaiš na pantalonama.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
А код мене је пре десетак година један стари ловац пуцао у вис да скрене вепра који је ишао ка њему. Враћајући се из планине, из лова на дивље свиње, сишао је близу села и заменио ''пепејке'' шестицама, неби ли евентуално успут нашао неког зечића. Ишао је путем и видео како вепар иде право на њега (ишао је полако, није био гоњен), а овај се, најблаже речено, ус..о и без размишљања опалио оба метка у вис да га скрене. Није смео да пуца у њега да га не љути без везе. Кажу да је био био велик...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
"Buldožera" ima u većini lovišta i to su jedinke koje su svojim rezonom uspele da požive dovoljno dugo da narastu u dimnezijama jednog "fiche".
Jedan od "buldožera" u mom lovištu već treću godinu preživljava iako je na njega pucano najmanje 50-tak puta. Verujem da u njemu ima najmanje dve kile sačme - od pepejki do osmice.
Treba biti oprezan ne samo kada su "buldožeri" u pitanju? Prošle godine je jedna mešovita grupa lovaca (Leskovac, Vlasotince i Babušnica) imala nesvakidašnje iskustvo prilikom lova u komercijalom lovištu LU iz Gadžinog Hana. Ranjeni vepar, težine do 120. kg. je prosto desetkovao lovačke pse, sa jednim smrtnim ishodom (naravno stradao je najbolji pas) i nekoliko teških povređivanja. Kidisao je i na lovce, tako da je moj drugar bio prinuđen da preskoči vepra koji ga je ciljao u j.ja, ostaviviši mu tragove krvi na nogavicama. U tom magnevanju vepar mu je otrgao PA karabin iz ruku i kao na filmu sa remnikom zakačenim na kljove, odneo stotinak metara dalje. Nakon višesatne potrage i pređenih preko 5 km. uspeli su da ga dotuku.
Da Gedžo, baš sam skoro pričao sa lovcem koji je učestvovao u tom lovu, kažu da je bio pravi horor. Evo on planira da kupi jednu dobru kameru za lov, kaže niko im ne veruje šta se desilo tog dana.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Vrlo zanimljivi napisi.Svacega ima u lovu.Najradije bih da izbegnem pisanje o svojim dozivljajima , neko bi se smejao , ali u tim situacijama malo ko bi se setio smeha.Danas iskreno jeste smesno... Moj drug jedan starina, sa velikim iskustvom koga smo svi u lovu slusali, postovali,pomagali kada je trebalo.Ziveo je sam u planini sa coporom pasa i pitomih krmaca koje je drzao i po dve tri godine.jednom se tako dogovorimo da odemo na najudaljeniji teren, gde bi trebalo biti d svinja..Stignemo rasporedimo drustvo , krenemo kao pogonici sa psima..Ubrzo nadjemo svez trag ds, obicno se podelimo da budu po dva druga(iz iskustva smo naucili da je tako bolje, ne poznavanje terena, gustis, i sve to )Ubrzo usledi pucanj, pa jos jedan, Drug je nosio lovacku, sa punim redenikom breneke kugli .. Krenemo u tom smeru , kad tamo vepar bio legao na stomak(ne na bok sto bi trebalo da znaci da je sigurno oboren) Ovaj drug po starom obicaju pridje da nozem presece vepra ..Kad ti ovaj skoci pravo na njega, puska bila u levoj ruci, u momentu kada hteo da se sagne..Spasao se tako sto uglavio cevku kao stap medju ralje vepra.. Niko nije ni pomisljao da opali u vepra ..levo desno, na koncu je najmladji clan prisao i skoro naslonio cev Lk na plecku te opalio i oborio vepra ..Kada je pao glavom zamalo da udari u starinu .. E to je bio andrenalin... Od tada nikada nisam imao zelju ni volju da ``postujem ``te stare obicaje koji se koriste kod pitomih svinja. Neki kazu da ipak treba.. Ali ionako sam uvek bio slab na takve stvari.. Ima jos dosta slucajeva . Zato sto stvarno ume biti opasnih situacija verovatno nas jos vise privlaci takav planinski lov na ds.. Drug kojeg napao vepar u tom momentu nije stigao da prepuni lovacku, onako uzbudjen odmah pritrcao .. I to stariji iskusni lovac ... Kasnije se ispostavilo da imao skoro puno lonce sacme PP, i jednu vojnicku ``siljku`` u temenu . Najverovatnije pogodjen iz vece daljine.. Ali nista ovom kolosu nije smetalo .. Kugle su ga nesto manje povredile te se osamutio .. kada se danas prisetim tog terena uopste nije prijatno ...
suci kaže:
Kolega Cvele kod nas na jugu planinski veprovi nisu toliko telesno jaki tako da tezine od 150+ i 200+ su prilicno retke. Kada se kaze za vepra da je kao "buldozer" ili kao "fica" misli se na starog i iskusnog vepra koga lovci dugi niz godina ne mogu da nadmudre i koji se izvukao iz bezbroj situacija, nevezano za njegovu masu. Bar ja tako to shvatam.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Štata što se nesakupi više priča o napadu divljih svinja na lovce sa raznim ishodima i pretoči u knjigu kako bi lovci mogli da pročitaju šta se sve može zbiti i naučiti na tuđim greškama. Lično sam učestvovao i bio sudionik u 3 napada divlje svinje, sva tri su zanimljiva pa ću ispričati jedan:
Davne 1992 godine, LD je organizovalo januarski lov na divlje svinje pogonom i štetočine, tako se to tada nazivalo, sad bi rekli predatore. U lovu su učestvovali uglavnom lovci LD-a i par gostiju iz susednih LD, bilo je snega oko 10cm, kako se odugovlačilo sa doručkom odlučimo da taj dan ''proteramo'' samo jednu šumu koja se zove Kasapnica, klasičnan lov lovci sa sačmarama u Pogonu a ostali na čekama u koritu stare tise i na šumskim putevima, šume su ritske, topola, jasen i vrba sa gustim podrastom bagremca, i sa dosta divlje loze, tako da je dosta težak teren. Negde na kraju pogona baš lovac pored mene puče iz lovačke puške i viknu svinja pazi levo, e jbg a ja desno od njega, mislim se u sebi kud na moj kraj da ne krene, i tada krene karakteristična paljba u takvim lovovima, svinja beži naspram linije pogona i skoro svaki lovac ispaljuje po dva metka (ko je učestvovao u ovakvim lovovima zna kako izzgleda taj doživljaj), svinče probija pogon gde je bio veći razmak i odlazi, nalaze nešto malo krvi, pogon staje i šalju se tri lovca da prate krvni trag a pogon nastavlja dalje ka lovcima na čeki. Uglavnom lov se završava i slede priče, ja sam ga oborio, ustao i ode, ovaj drugi lovac ja sam ga puknuo samo je zabo njuškom u sneg, uglavnom prema priči više lovaca je imalo sigurne pogodke i svi su govorili ogroman samac siv sa belim ušima. Vraćaju se lovci koji su poslati na trag, pratili su trag 300-400m i odustali, jer je već kasno popodne i brzo će mrak a i sve manje krvi, po koja kapljica i nađu jedno parče kosti, tu nastaje polemisanje, te kost od rebra, te od ovog te od onog. Pada dogovor da se ujutro, ali ne baš rano u 10h nađemo na lovačkom domu ko je zainteresovan od lovaca i pokušamo da ispratimo krvni trag ako noćas ne padne novi sneg.
Tako i bi i u dogovoreno vreme tri moja drugara i ja dođemo ranije na dom da popijemo kafu i dogovorimo se sa ostalim lovcima, kad ono grupica lovaca uglavnom onih koja je pucala još u 8h ujutro mimo dogovora odlazi na teren u potragu za ranjenim veprom. Tu se pokazuje ko je kakav lovac i drug, šta ćemo, nema smisla ići na teren jer oni su već 2h u lovištu, odlučujemo kada smo već došli da uzmemo deteline i kukuruza i napunimo hranilišta, ponesemo i puške ako bude neka manja trska da se protera i istera lisica pa nazad na dom. Idem tako nasipom reke i nailazim na trag krupnog samca koji je prešao nasip, propratim trag jedno 10m i na čuđenje nađem par kapljica smrznute krvi na snegu, e reko to je taj, a od mesta gde je pucan prethodni dan to je sigurno 3,5-4km, napišem na snegu i čizmom, računajući da će ovi lovci prateći trag doći do tog mesta i zovem ostale drugare i krenemo za tragom, svinja ulazi u retku šumu topole dugu nekih 800m i ulazi u ogromnu trsku koja je duga 2,5km a široka od 400-600m, propratim kroz trsku jedno 100m i naiđem neć na vodu i led koji je pucao pod nogama i odustanem i vratim se, drugari čekaju kod trske napolje, kako smo bili blizu dela gde trska udara na nasip predložim da pređemo na drugu stranu trske da vidimo da li je ostao unutra ili je izašao, kažu drugari ma taj je zalegao u trsci to je raj za svinje, reko sumnjam nešto puna je trska vode koja se lomi pod nogama, i nekako ih ubedim.
Sa druge strane trske nalazimo trag kako izlazi iz trske pratim ga da bi bio siguran jeli to taj ranjeni i nalazim kapljicu krvi, svinja ide pravo prema kompletima obradivih površina od po 30-40Ha gde je sve čisto i sipresecano sa par kanala za odvodnjavanje, nalatimo u jednom kanalu koji je prešao na prvo mesto gde je zalegao i gde se sneg otopio ispod tela, prelazi kanal i nastavlja dalje preko čistina. Već umorni drugari predlažu da prekinemo potragu i idemo na dom, na nekih 300-400m od nas je jedna tabla topolove panjače, (isečena topolova šuma u kojoj je iz panjeva izbila mladika, jer šumari nisu stigli da posade novu šumu i urede zeljište), tabla 300X300m reko idemo do te table iza nje je kanal i nepregledne njive i pašnjaci i posle par kilometara granica susednog lovišta, verovatno je u toku noći taj vepar već otišao u susedni revir, ali đavo mi ne da mira.
Dolazimo do te table i drugari neće više, zapalili cigare i kažu dok zdimimo ti uđi i vidi i krećemo na dom. Nisam ušao sto metara u tu panjaču, čujem drugare kako razgovaraju i smeju se nešto kad odjednom ispred mene leži mrtva svinja, da nagazim na nju, gledam velika, zubi mu vire iz njuške, istina stvarno siv i bele uši ima, leži na boku a noge savijene ispod, prelamam pušku i gledam kroz nisku panjaču nazirem drugare, i gledam šta imam od patrona da puknem u vis i da im kažem kako sam ga odstrelio pa ću posle im sve priznati, razmišljam, koliko je samo kilometara odvukao i uginuo ovde u panjači, gledam original rotveilov brenneke i s -bal stari kartonski ko zna hoće li opaliti, zatvaram pušku onako skuka i razmišljam s bal je u gornjoj valjda, ili donjoj povlačim obarač i gledam prema drugarima, puče puška a mrtva svinja skače seda na dupe sa razjapljenim ustima i vuče se nogama nazad i rokće poplašena, ja u neverici šta se desilo spuštam pučku i iz kuka pucam prema svinji koja je 2m od mene, svinja ripi prema meni a ja bež, preskakao sam panjaču kao srndać, zapnem i strovalim se u sneg, okrenem se da vidim jeli mi za petama, kad ono svinja gegajući se beži od mene, ja brzo prelomim pušku i ubacim dva metka i za njom, kada je vepar primetio da idem za njim okrete se naglo i nakostrešen škljocajući zubima, polubočno sitnim koracima krenu ka meni, zaduvan i uzbuđen nišanim u njega a ono kako udahnem ili izdahnem vazduh tri svinje gore dole mi se cev pomera, uglavnom puknem jedan metak ne znajući šta je u cevi svinja padne ustane i krene sada brže prema meni, nišanim u glavu i na nekih 5-6m pucam i svinja se prevali kao zec preko glave i počne se bacati po snegu, u tom trče drugari uzbuđeni, kažu sve su gledali šta se dešava. Epilog je sledeći, vepar je u pogonu pogođen samo jednom nisko u prednju nogu, kugla mu je zakačila kost noge i slomila prednju nogu, svinja bi preživela ovu ranu. ja sam zatekao svinju izmučenu u dubokom snu verovatno, nisam obratio pažnju da su joj noge bile ispod tela iako je ležala na boku, kada vidite da je svinja sa ispruženim nogama (otegla papke kako kažu tada je mrtva sigurno), sve greška za greškom , više mi je bilo da nasamarim drugare i tu obratim svu pažnju nego ozbiljnost situacije . Uglasvnom greškom sam ispalio original brenenke u vazduh a stari s-bal u prsa svinje drugim metkom u plećku je dobila original brenneke i to je nije zaustavilo i treći PP sačma u čelo sa 5m daljine. Vepar sa lepim kljovama star 5-6 godina i mršav oko 150kg težine. Predsednik LD i Lovnik LD odlučuju da trofej pripadne meni jer su se lovci oglušili o dogovor i krenuli ranije od dogovorenog, priče lovaca njih 5-6 da ga je pogodilo pale su u vodu i nije se moglo sa sigurnošću utvrditi koji je od tih lovaca pogodio vepra u nogu i tako kljove tog vepra sa izvađenim kuglama i sačmom krase i dan danas moju lovačku sobu ocenjene sa 108 CIC poena na LORISTU (ocenjivači Hromas Jožef, Vaclav Hanuš i dr).
Eto malo duža priča - davež ali sa nekim poučnim detaljima
Dobar pogled.
Veoma poucna prica,kolega. Svinji treba uvek prilaziti oprezno cak i kada smo 100% sigurni da nije ziva.
Upravo u situaciji koju si opisao i u slicnim situacijama mislim da je PP mnogo bolji izbor od kugle jer lovac nema vremena za reakciju sto zbog gustisa sto zbog panike jer nema coveka koji ce ostati smiren kada na njega krene ranjeni vepar.
Kad smo vec kod toga, evo slika koje pokazuju koliko je opasno igrati se sa divljim veprom, pre 30 minuta neko je izbacio na FACEBOOK-u
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?