Lala kaže:
Rokviću, teren je dovoljno velik, a po rečima ljudi iz stručen službe ovoliki broj lovaca na dočeku je dovoljan da zatvori ceo teren, a da rastojanje izmedju lovaca na dočeku bude 100-150 metara, tako da svaki lovac ima prostor od oko 80 metara za pucanje levo i desno.
Kolega, ako se puca levo desno kao sto kazes, onda takve lovove treba izbegavati u sirokom luku!
Kod mene u sekciji se na svinje puca tek kada prodju docek, nikako levo desno, ili prema pogonu.
I zamislite samo kada neko ka vama uperi KARABIN sa 80 metara (od tribine do tribine na fudbalsnom terenu...), mogucnost rikoseta, redovna nedisciplina ucesnika u lovu da stoje na dogovorenom mestu koja se kod nas podrazumeva...recept za katastrofu.
U bre kolega al si bukvalista! Nikad ni u jednom lovu koji se organizuje sa pogonom i dočekom niko ne puca ni prema pogonu niti prema dočeku nego tek kad divljač izađe iz obruča, Lala je malo nesretno formulisao taj deo , ali znam da je želeo da naglasi razmak između lovaca, koji je po meni možda i prevelik .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Lala kaže:
Rokviću, teren je dovoljno velik, a po rečima ljudi iz stručen službe ovoliki broj lovaca na dočeku je dovoljan da zatvori ceo teren, a da rastojanje izmedju lovaca na dočeku bude 100-150 metara, tako da svaki lovac ima prostor od oko 80 metara za pucanje levo i desno.
Kolega, ako se puca levo desno kao sto kazes, onda takve lovove treba izbegavati u sirokom luku!
Kod mene u sekciji se na svinje puca tek kada prodju docek, nikako levo desno, ili prema pogonu.
I zamislite samo kada neko ka vama uperi KARABIN sa 80 metara (od tribine do tribine na fudbalsnom terenu...), mogucnost rikoseta, redovna nedisciplina ucesnika u lovu da stoje na dogovorenom mestu koja se kod nas podrazumeva...recept za katastrofu.
Tomash, ni na kraj pameti mi nije bilo da će neko shvatiti moju rečenicu tako bukvalno. Zna se kako se i kada se puca u pogonskim lovovima. Ako ti misliš da je neko lud da puca bukvalno levo ili desno od sebe u druge lovce, ili da savetuje drugima da to čine, onda zaista izbegavaj grupne lovove ovog tipa. Da li će neko pucati polulevo ili poludesno, to zavisi od toga gde divljač izadje, ja ne znam da je nekom divlja svinja kroz noge prošla na dočeku! Uostalom, na svakom grupnom lovu u kom sam učestvovao pre lova je svim učesnicima svaki put ponavljano da se ne puca u pravcu pogona, a da se na divljač puca kad izadje iz kruga. Daj bre ljudi malo dobronamernosti u komentarima!
Moja rečenica se odnosila na Rokvićevu primedbu da mu se čini da je potreban broj lovaca za zatvaranje terena na dočeku prevelik. Siguran sam da čovek nema predstavu o kolikom se terenu radi, i napamet komentariše, pa sam probao da mu dočaram. Pa iz jednog objašnjavanja sad treba da upadnem u drugo. A ti sad Tomash pričaš kako je razmak prevelik, što znači da je po tebi lovaca na dočeku premalo?
Jbt., kao da sedite i u svakoj rečenici samo tražite dlaku u jajetu. Ajd sad Lalo budi pametan, a ni jedan ni drugi ne znate ni o kakvom se terenu radi, ni koliki je teren, ni gde će biti doček, ni kakva je konfiguracija terena, ali ipak komentarišete, eto da bi nešto rekli. U redu, forum i jeste mesto za priču, ali ovako kako si ti predstavio ispade da ja zagovaram ili savetujem pucanje u pravcu drugih lovaca. Pa nisam ja blesav, čoveče, nemoj mi imputirati nešto što i sam znaš da nije tako kako ti tumačiš.
Lala kaže:
Da li će neko pucati polulevo ili poludesno, to zavisi od toga gde divljač izadje, ja ne znam da je nekom divlja svinja kroz noge prošla na dočeku! Uostalom, na svakom grupnom lovu u kom sam učestvovao pre lova je svim učesnicima svaki put ponavljano da se ne puca u pravcu pogona, a da se na divljač puca kad izadje iz kruga. Daj bre ljudi malo dobronamernosti u komentarima!
Moja rečenica se odnosila na Rokvićevu primedbu da mu se čini da je potreban broj lovaca za zatvaranje terena na dočeku prevelik. Siguran sam da čovek nema predstavu o kolikom se terenu radi, i napamet komentariše, pa sam probao da mu dočaram.
Ja sam vidio jednu sličnu situaciju prošle godine u Neštinu. Čovjek se za svaki slučaj pomjerio malo u stranu da "lokomotiva" prođe!
Nisam iskusan za ovakav način lova, ali iz onoga što sam do sad vidio mislim da je najpoželjniji razmak između lovaca oko 50 metara (ako se koriste sačmarice) i do 100 metara ako se koriste karabini. Naravno, puca se samo jedinačnim zrnom, što više reflektujućih i "drečećih" detalja i isključivo kad svinje prođu kroz obruč.
Kad su grupni lovovi pogotovo na svinje najbolje je stati pored nekog koga poznas i sa kojim lovis duze vreme.Ako je vegetacija velika treba stati tako da vidis prvog lovca sa obe strane.Ako je na cistitni pomera se i razmak a samim tim i preglednost je bolja.Nikad ne pucati na nesto u sta nisi siguran i dok nemas jasnu sliku.Ja sam cesto u pogonu i puno puta se desi da moram puzati ili ici pognut nekoliko metara sto bi se nekom mozda ucinilo da sam svinja.Mozda smesno deluje ali puno puta mi to proslo kroz glavu.Markeri su obavezni,ja markere nosim non stop,od grupnog lova , na čekama i dok čekam lije.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
lovce sa karabinima obicno postavljamo na ceke kada je pogon svinja ili na vece cistine .Prvo da bi bilo sto bezbednije a drugo i da karabin dodje do izrazaja.Znam da je bilo puno komercijala gde nije dozvoljeno nositi karabin i licno nemam nista protiv toga.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
Nije bilo zlonamerno, ali bio sam u takvim lovovima i vidjao sam takve stvari. Priznajem, stvarno sam prvo pomislio da li ste vi normalni.
To je glavni razlog zasto svinje lovim samo u svom drustvu, i ne idem ni tamo vise ako imamo grupu gostiju.
Jednom nam je bila grupa iz Bosne u gostima, epilog je bilo zaleganje na zemlju na doceku, svadja i umalo tuca da izbije.
Drugi put se pucalo prema pogonu, kolegi pogodjen najbolji gonic sto smo imali, sreca nije pogodjen kolega iz pogona.
Nemoj se ljutiti Lalo, ali kad sam procitao onu recenicu, najezio sam se istog trenutka, jer sam video kako to izgleda.
Nije mali razmak, razmak je prevelik ako se puca sacmarom.
Ako prodje izmedju dva lovca na doceku po sredini, to je onda 80m i dok ga pustis da prodje liniju doceka, dodaj jos 10-20, to je 100m i tu nema sta da trazi sacmara.
Kolega nije ti baš dobra računica! Ako je razmak među lovcima na dočeku 80 m onda se računa da svako od njih pokriva polovinu , dakle 40 m , ne znam baš da će svinja u trku baš meriti da prođe tačno kroz sredinu, dakle 40 plus 10-20 m, to već nije daljina za glatke cevi iako neka jedinačna zrna budu izuzetno precizna čak ido 80 m.;)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ima dosta jedinačnih projektila koji su itekako efikasni na daljinama do 80 m, samo i cena im je pozamašna i ne drži ih svaka trgovina. Ali je veći problem pogodak iz sačmarice na toj daljini, osim ako se ne koristi namenska Slug cev za ovakve projektile. Ako se poseduje rifled slug cev (olučena) i koristi magnum municija, uspešan odstrel može da se ostvari i do 100 metara. Problem je što se ovakve cevi kod nas još uvek teško nalaze,dok su u ostatku sveta uobičajena stvar.
Podunavac kaže:
Znači umesto obeležavajućih prsluka treba poneti pancir prsluke.
Tako je! A puca se obeležavajuća municija!
Gde su mladi, tu i šala vrca!
Zaboravio sam da kažem, da je pre par nedelja na tom istom terenu u lovu gde nije bilo dovoljno lovaca, čak 7 pasa fasovalo od veprova, završili su na ušivanju kod veterinara, jedan je baš gadno nastradao, rasporenog stomaka, ali je koliko znam uspeo da preživi. Vidjena su tri ogromna vepra tada.
Šta vrede dobri i hrabri psi ako nema lovaca da reaguju kad psi zaskoče vepra?
Još jedna informacija: u nedelju dok smo lovili fazana, na susednom terenu od tog zabrana na kome se lovi u subotu, skidan je kukuruz jedna poveća tabla. Kako su kombajni krenuli, tako iz kukuruza počele da iskaču divlje svinje u bežaniju, i pravac baš na taj teren/zabran gde će biti komercijala, tako da se broj svinja u zabranu uvećao za dodatnih barem desetak, ako ne i više. Svinje sad bukvalno nemaju više gde da odu, jer je teren sa jedne strane ograničen kanalom DTD, sa druge strane je magistralni put a preko puta čistina, a sa treće strane je ograda/žica od lovišta Vranjak. Jedina strana koja je otvorena je upravo ona na kojoj će biti doček, a tu je sad čista ledina bez vegetacije; teško da može da se zamisli bolja i izglednija situacija za lov i odstrel.
Inače, u subotu je takodje u Baču ragionalno prvenstvo za Kup 'Lovac i pas - Sv. Hubert' uz učešće takmičara predstavnika LU iz cele Bačke, tako da će na neki način Bač za vikend biti u epicentru lovačkih dešavanja. Mala vikend 'prestonica lova'. Drago mi je što sam pomogao novom rukovodstvu moje skecija da i jedan i drugi dogadjaj (komercijalni lov i kup) budu uspešni. Daj Bože još takvih prilika. Ako neko od forumaša bude dolazio u komercijalu u subotu ili na kup, ja ću biti na lovačkom domu, pa Bože zdravlja da se sretnemo - pločica 'Srbijalov' će biti na prsluku ako me ne poznaje neko, a obavezno neka mi se jave forumaši koji budu tamo, biće mi drago da se vidimo.
DakiNS kaže:
Kolega nije ti baš dobra računica! Ako je razmak među lovcima na dočeku 80 m onda se računa da svako od njih pokriva polovinu , dakle 40 m , ne znam baš da će svinja u trku baš meriti da prođe tačno kroz sredinu, dakle 40 plus 10-20 m, to već nije daljina za glatke cevi iako neka jedinačna zrna budu izuzetno precizna čak ido 80 m.;)
Dobra je racunica, nije 80m medju lovcima nego ostane za pucanje 80m:
Lala kaže:
Nema veze, necemo dalje u diskusiju,
ja sam stekao averziju prema lovu divlje svinje zbog nedovoljne svesti ucesnika o bezbednosti,
volim taj lov,
ali na svaku recenicu koja ukazuje ka nebezbednom lovu (bilo lapsus ili ja pogresno shvatim), momentalno se pocnem tresti kao prut.
Ok normalno je da se puca levo desno, ali nikako u liniji, i naravno nikako prema pogonu.
Tako da je u tom slucaju nebitna udaljenost izmedju dva lovca, neka stojimo nas dvojica jedan pored drugog, neka obadva pucamo svince kada prodje liniju, levo ili desno, nebitno je koliko smo jedan od drugoga.
Zato sam ja sugestiju da moze da se puca levo desno, sa sve navodjenjem koliko su udaljeni jedni od drugih shvatio bas tako.
Ne zamerite mi kolege,
dobar pogled, mirna ruka i pripazite na ucesnike, budite dosadni, dosadjujte, ali pripazite...
Podunavac kaže:
Ima dosta jedinačnih projektila koji su itekako efikasni na daljinama do 80 m, samo i cena im je pozamašna i ne drži ih svaka trgovina. Ali je veći problem pogodak iz sačmarice na toj daljini, osim ako se ne koristi namenska Slug cev za ovakve projektile. Ako se poseduje rifled slug cev (olučena) i koristi magnum municija, uspešan odstrel može da se ostvari i do 100 metara. Problem je što se ovakve cevi kod nas još uvek teško nalaze,dok su u ostatku sveta uobičajena stvar.
Podunavac, koliko trebas da budes utreniran da pogodis svinju u punom trku na recimo 50 metara, ne mora dalje, jedinacnim zrnom(koje je u sustini duplo sporije od "univerzalnih" karabinskih kalibara)...?
Cvele, ovde kod mene ljudi decenijama love samo sačmarama, tek poneka kombinovana ili karabin. Svi lovci iz moje grupe, sa sačmarama, love kuglama, daljine su uglavnom 50-ak metara, uglavnom se tu vrte +-10m, češće i dalje. I evo, iz sezone u sezonu ljudi uspešno odstreljuju. Čemu ovaj tvoj upis?
P.S. Izvini što nam se mišljenja ne poklapaju...
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Ja nisam napisao da je nemoguce, ali taj teren koji ti spominjes i ovaj ovde koji se spominje za komercijalni lov je kao nebo i zemlja, na tom terenu na kom ti(a i vecina nas lovi) koji je brdsko-planinski nisu uvek svinje u punom trku, cak sta vise mnogo puta se desi da zastanu i osluskuju sta se desava i to je prilika za pucanj, kao i da dosta puta idu u kas... dok ovde gde je jedino mesto za zaklon kukuruz, a sve ostalo brisani prostor sa niskom travom svinje izlicu kao iz katapulta, sigurno bez zastajanja i oklevanja... Na to sam mislio.
Mi ih lovimo na terenu bez ovog ''brdsko-''. ;) Gustiš, u najboljem slučaju će je prilikom stajanja zakloniti bar drvo ako ne trnje i šiblje. A da li će stati pitanje je sad? Stane ona, ali tokom tihog lova, izvlačeći se ispred pasa, ali kada su joj goniči ''za dupetom'', a ona rešila da probije iz gustiša, to stajanje može da se očekuje, ako je blokada koji kilometar od gustiša, ako je blokada neposredno ispred gustiša, i te kako će biti katapulta. Ako može da se pogodi kad jurne niz planinsku kosu, uz koju se lovac penje četvoronoške, što ne bi mogla da se pogodi trčeći po ravnom? Upravo ta čistina dozvoljava više vremena za nišanjenje.
Na tih 50 metara, i te kako svinja može da se pogodi kuglom, bar sam zimus video da može iako sam bio ubeđen da je to skoro pa nemoguće. Problem je kod nas, što retko ko uopšte zna koju kuglu stavlja u pušku, odnosno kako je njegova cev nosi. Jeste kugla sporija, ali ne juri svinja 200 na sat...
Napisao sam dovoljno, jer svakako da lovac treba biti utreniran. Ali ne mora biti supermen... Nešto sam slično pitao jednog kolegu iz inostranstva kojem je lov na svinje pogonom omiljeni, a glavna puška za ove prilike mu je upravo poluautomatska sačmarica i on mi je rekao, citiram: ''Nije lako, ali ja nekako često pogodim''.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Cvele kaže:
Podunavac, koliko trebas da budes utreniran da pogodis svinju u punom trku na recimo 50 metara, ne mora dalje, jedinacnim zrnom(koje je u sustini duplo sporije od "univerzalnih" karabinskih kalibara)...?
Cvele zakon kaže da na DS može da se puca kad su u pokretu, a ne da mora. Svinja ponekad zastane iz nekog razloga, i nije stalno u punom trku. Ali ni nije bilo reči o pucanju na DS u punom trku, nego o preciznosti jedinačnog projektila i njegovoj kinetičkoj energiji. Druga stvar potkalibarni projektili imaju daleko veću početnu brzinu od sačme i neretko dostižu preko 500 m/s, što nikako nije malo.
Npr. Sauvestre 12/76 magnum sa projektilom mase 31 gram postiže početnu brzinu 580 m/s i kinetičku energiju 4380 J. Na 50 metara kinetička energija mu je 3250 J, što je više nego što 7x57 PPU SP 11,2 grama postiže na ustima cevi. Malo li je? Ja smatram da je ovaj podatak impresivan. A da ne pričam o američkim jedinačnim projektilima namenjenim za upotrebu iz olučenih cevi koji postižu još veće početne brzine i bolju preciznost.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?