Kao što već rekoh, Rottweil uvozi Kanona, imaju radnje u Nišu, Novom Sadu i Leskovcu(možda i još negde, ne znam), tako da ako imaš nekog posrednika da ti nabavi i donese, ima ga u kalibru 12/70.
Koju pušku ti imaš? Jer dosta kugli u kalibru 12/70(B&P), nosi oznaku 1050bar, što nije baš preporučljivo za sve puške kalibra 12/70.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Razlika u Big Game Palla i Palla Gulandi je u obliku zrna. Palla više liči na Brenneke i ima uzdužna rebra za vođenje kroz cev i skidanje prema čoku, a Palla Gualandi ima dva kružna prstena za vođenje koji su na dva mesta spojeni vertikalom. U kalibru 12/70 Palla Gualandi postiže 700 bara, a Palla 740 bara, tako da oba mogu da se koriste i iz pušaka starije proizvodnje.
nidza@ zastavinu bokericu iz 86 god...puska je ispalila manje vise 200 patrona...nova je...znam za to da nije bas preporucljivo,ali ne proizvode svi patroni tako velike pritiske...iako pise na njima... ja koristim mirage t4 u lovu na fazana i zeca na kom isto pise 1050 bara,takodje koristim i krusikov semi magnum koji je dosta jak,neznam tacnu oznaku za pritisak,ali mislim da je isto 1050 bari...i nisam imao problema da se rasklimala,ili sta vec...sto ne znaci da ne moze doci do ostecenja...
Kolega blackhunter glavna razlika je da je Palla Gualandi veoma tvrda kugla i po meni bolja,dok je Big game palla previse meka imao sam slucaj da sam je u svinji nasao u tri dela,probacu da nadjem pa da slikam.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Evo ovako, malo o onom najavljivanom lovu pogonom u Baču:
Kao prvo, lov nije bio uspešan, jer nije bilo odstrela, a u bari 'Morgaš' u kojoj skoro uvek u lovovima na fazana pokrenemo i divlje svinje, ovaj put nije bilo 'ni papka'! Organizacija je bila vrlo dobra, učestvovalo je pedesetak zaista disciplinovanh lovaca, želje i volje je bilo, Bego i ekipa u pogonu su junački gazili vrlo težak teren, ali... Neverovatno, nemoguće, koji god izraz da upotrebim neću pogrešiti. Da muka bude još veća, kad u bari nismo našli svinje, na samom terenu pada odluka uprave sekcije da proteramo pogonom i obližnu istoimenu šumu 'Morgaš'. Svinje su morale biti na jednoj od te dve lokacije, okolo je sama čistina bez zaklona. Madjutim i u šumi mrka kapa: pokrenuta je jedna krmača i dva nazimeta, ali su zbrisale na jedno 80-ak metara ispred lovaca, pucano je na njih, ali šuma je to. Organizatorima, upravi sekcije, vidiš lepo da je neprijatno, zgledaju se, sležu ramenima, nikom nije jasno gde su divlje svinje isparile, kad su vidjene 24 sata pre toga!?
Slava i još jedan lovac su pucali na šakala, koji je iz šume bežao punim gasom ispred pasa, ali nije pogodjen. Kao posebnost u lovu pogonom na divlje svinje u Baču izdvaja se mogućnost da lovac ako odstreli šakala ili lisicu dobija od domaćina novčanu nagradu od 1.000 dinara - ovo smatram odličnim gestom uprave organizatoraa-domaćina, jer je vrlo stimulativna za potecnijalne učesnike.
Zbog izostanka divljači odmah posle lova tokom ručka odlučeno je da se lov za sve učesnike ponovi besplatno, naravno opet uz ručak, prevoz na teren i sve ostalo - domaćini žele da budu korektni i da 'izvade fleke'. Ponovljeni lov će biti organizovan na drugom terenu. Prisutni lovci -gosti su ovu odluku dočekali aplauzom.
Evo kako je izgledao početak lova, koji je obećavao - snimak obraćanja upravnika lovišta prisutnim lovcima na parkingu ispred lovačkog doma, uz označavanje početka lova zvukom lovačkog roga:
Evo kako izgleda teren koji smo lovili: bara dužine blizu dva kilometra, pod trskom širine od 80 do 150 metara. I kako da tu ne bude divljači? E pa eto, i to je moguće - pogoniči i petanestak pasa proterali sve to uzduž i popreko, džaba - lovački svetac tog dana nije bio sa nama!
Ovo je snimljeno sa mesta na kom sam ja bio rasporedjen - proseka u trski, udolina, puca se sa visine tako da je bezbednost osigurana, moja stolica i puška, a preko puta mene na drugoj strani bare je drugi lovac na čeki.
Lalo, lepa slika i za svaku pohvalu je korektnost uprave tvoga LU. Izuzetan gest. E sad koliko ja znam ti si član svoga LU pa mi je malo čudno otkud ti na dočeku a ne u pogonu?
Jedino ako si se plašio da te neki revnosni ljubitelj LSS-a ili LSV-ane uzme na nišan i... drrrmmm
Mada, te stare kosti valja odmoriti. Ipak su tu mladi naraštaji da "nateruju".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
ficha007 kaže:
Lalo, lepa slika i za svaku pohvalu je korektnost uprave tvoga LU. Izuzetan gest. E sad koliko ja znam ti si član svoga LU pa mi je malo čudno otkud ti na dočeku a ne u pogonu?
Jedino ako si se plašio da te neki revnosni ljubitelj LSS-a ili LSV-ane uzme na nišan i... drrrmmm
Mada, te stare kosti valja odmoriti. Ipak su tu mladi naraštaji da "nateruju".
U pogonu su išli Bego i njegova ekipa (ljudi isključivo teraju svinje širom Vojvodine, profesionalci), i još nekoliko ljudi koji imaju pse goniče (brakove). Ostali su na doček išli. Bilo je najmanje 15 pasa, ako ne i više. Pogon išao iz dva pravca. Rančer je bio u pogonu sa svojim psom, recimo. Teren težak za gaženje, na mnogo mesta naročito u trski nema šanse čovek da prodje, samo pas.
Gledaj ti ovog matorok senilca! Te Bego, te Rančer, te ovi te oni išli u pogon. A ja? Dođem iz druge države, ostavim sve svoje obaveze, i onda još idem u pogon dok domaći lovci (kao Lala na primer) sede na dočeku. Ta trska ne da je bila duga 2 km, nego je bila duga 16 km! Ovako težak teren nisam skoro gazio. Lala nas je lepo nasankao. Slava došao čak iz Plane, Sremac odsutao zbog lova na drugom mestu (gde je odstreljeno 7-8 komada svinja), Šiki došao iz Kikinde da bi protegnuli noge. Sve mi se čini da je Lala imao proviziju od uplate lovaca koje je doveo na svoj brk. A dok smo mi lepo ujutro u lovačkom domu sedeli i pijuckali Lala je organizovao domaću ekipu da na lovljenom terenu rasteraju svinje, pa da ih domaći lovci posle lepo natenane sami love.
Šalu na stranu stvarno neverovatno da na takvom terenu nismo digli svinje. Nailazili smo na sveže tragove, čak sam na jednom mestu mogao i da nanjušim svinje koliko smrde, dosta je bilo dobrih kerova, ali svinja ni od korova. Videlo se posle lova da je domaćinima bilo neugodno i na brzinu su doneli odluku da se lov ponovi u nedelju bez ponovne uplate. Lep gest rukovodstva društva.
Ali bez obzira na sve provod je bio dobar kao i druženje. Ja sam došao još u petak u goste kod Rančera pa smo malo skoknuli i na seosku slavu u Deronje. Očekivali smo i Lalu da dođe, ali nije mogao zbog nekih švalerskih obaveza. Lala se toliko iznervirao zbog nedostatka odstrela da je od sve muke posle ručka zaspao na stolu u lovačkom domu.
Ovde Lala na početku lova komanduje juriš na DS.
Lala i Sremac se parkiraju u prikolicu.
Deo terena koji smo terali u prvom pogonu.
Boća iako je došao iz noćnog života u kasne sate spreman za pogon.
Podunavac kaže:
Gledaj ti ovog matorok senilca! Te Bego, te Rančer, te ovi te oni išli u pogon. A ja?
Толико је матор да има селективно памћење (много би нам лакше било да је на страни наших ловно-политичких противника)!
Па и ја сам половину лова био у погону....тамо где не може "човек да прође" су звали мене да мало прокрчим пролаз!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
E tačno sam znao da je "taki". On lepo na "šamlicu" a vi gospodo i drugovi, bRez drugarica lomite trsku veliku ko drvo u Jelouston parku.
A ti Rančer ko da si obukao drečavi groodnjak il nadpupnjak, a ne prUsluk.. Vidi se da je druženje sa Podunavcem u Deronjama bilo berićetno. Mora da je palo par kila janjetine i koja litra belog sa sve sifonče.
Šalu na stranu, drago mi je da se stara ekipa ponovo videla i bila na okupu, jer takvih boodaletina teško da možeš da nađeš negde.
Odavno sam rekao da postoje interesna društva gde članovi gledaju da ostvare isključivo neki svoj materijalni interes, ali ovo društvo ima interes samo da se lepo provede i da mu bude dobro.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Izgleda Laki da smo urekli lov u Baču! Po onoj skici što si mi crtao i planu kretanja pogona i postavljanja dočeka, nije moglo proći bez odstrela. Čula krmadija da je dan ranije u Bač došao zemo Podunavac pa se u toku noći iskrala i odmaglila u nepoznatom pravcu.
Predator kaže:
. Čula krmadija da je dan ranije u Bač došao zemo Podunavac pa se u toku noći iskrala i odmaglila u nepoznatom pravcu.
Zemu Podunavca bi jos nekako i izbegle,ali kad su cule da dolazi onaj sto ni ne moze da mu sa kugle pobegne,pobegose glavom bez obzira.Jos da je i Daki dosao ni onu krmacu sa nazimadima nebi videli.Izgleda da i divljac cita
Daki bio u Čurugu, istina svinjče nisam ni video dok ih ne dovukoše , ali skoro sam pao u skušenje jer me tri srne i srndać skoro napali. Sedeo sam u sred kupina na kraju nekog žbunja, kad krenuše srne u vizitu. Najudaljenija bila je na dvadesetak metara. Lepo sam vežbao nišanjenje sa zakočenom puškom , a one polako mi gazile po strpljenju . Lov je relativno kratko trajao ali smo se sa gulašem duuugo družili. Bile su i među lovcima dve žrtve lovačkog krštenja (kolega Milenko 0609 nije baš lake ruke) i nekoliko lakših žrtava vulkanske lave.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Pošto u subotu u Baču nisam video ni papka (kao i ostali učesnici u lovu), u nedelju u mom društvu dignemo tri svinjčeta od kojih dva i odstrelismo.
Prvo.
Drugo.
Po prvo je kolega došao sa kolima a drugo smo ovako transportovali.
U lovačkom domu sređivanje divljači uz piće i druženje.
Jedno samo isekli i stavili u zamrzivač, a drugo (manje ) u sredu pečemo na ražnju u novosazidanom pečenjaru.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?