Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomatski karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomatski karabin
Cvele
 Haha 30-06 nesto teze od 308 ? Tacno je da postoje teza zrna, ali najcesce koriste svi 11.7gr isto kao i za 308.
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

ssekir75
 cvele, pre nego počneš da se smeješ zapitaj se zašto je 30-06 izbačen iz vojne službe kao prejak, a umesto njega uveden 308. mnogo si dugo ovde da ne bi razlikovao značenje izraza "teži" kalibar. prost primer - 7,62x39 je lakši a 7,62x54r je teži kalibar. bez obzira na masu zrna.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Cvele
 Izvini molim te... ali tih 12mm koji 30-06 ima u duzini caure ne mora da znaci da je jaci od 308. Imas i ovde sve lepo na forumu ispisano od ljudi koji se stvarno razumeju da je 308 napravljen tj modifikovan od kalibra 30-06 da bi se skratila caura, a samim tim i hod zatvaraca, a do 150m imaju istu efikasnost.

Marko_1986
 zdravo svima. hteo bi da pitam starije kolege sta je po njima bolji poluautomat.
sauer 303 ili merkel sr1 u kalibru 30-06 spr.?
Dobar Pogled svim clanovima i posetiocima Lovac 1saita. Srbijalov

canis aureus
 Što jes', ono jes' Confused
.30-06Spr u odnosu na .308Win ima malo više energije ali do 200m daljine nije toliko presudna ta činjenica jer 308ca i sa tim "manjkom" ima sasvim dovoljno i za kapitalce ... uz precizan pogodak + dobro odabrano zrno ...Odobreno
A kod odluke/izbora PA treba imati na umu kraći hod zatvarača jer je sigurniji što kraći tj sa što kraćom čaHurom Yes
jošte ako se uzNe u obzir kraća cev PA koja bi bila logičniji izbor za "šumski" lov ondaK je bilo šta više reć' suvišno Chut (iz cevi 50-52cm sem većeg bljeska/plamena na ustima cevi i veće buke a i malo većeg trzaja oružja nikakve značajne prednosti nema .30-06 naspram .308 .... čak šta više, .308ca je i konstruisana da može da radi iz kraćih cevi(50tak cm) bolje nego .30-06 ...)
Za "šumski" lov (na kraćim distancama) i naročito za PA dao biK prednos' .308ci Stari ... između dva navedena a ako bi u game uš'o 8x57JS moja preporuka bi bila ...Grin
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus

Marko_1986 kaže:
zdravo svima. hteo bi da pitam starije kolege sta je po njima bolji poluautomat.
sauer 303 ili merkel sr1 u kalibru 30-06 spr.?

ne volEm PA ali Saaueer 303 je No.1 međ' PA ...Chut
ja prob'o je'n u .300WM je'n u .30-06 i je'n u 7mmRM i svi su funkciJonisali kao "švajcarci satovi" a meki k'o duše ...
možda grešim ali Sauer303 uš'o pod kožu pa ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Cvele
 ssekir75, canis je objasnio ono sto ti pricam.

ssekir75
 cvele, druze, vidim da se 'vatas u materiju koju ne znas bas najbolje. 308 nije napravljen da bi se skratila caura vec da bi se sam metak olaksao posto je postao nepotrebno prejak. 3006 je konstruisan kad je rat vodjen iz pesadijskih strojeva na daljinama oko 3-400m, a manevarski rat bio jos u zacetku. pojava brzometki i kasnije mitraljeza uzrokovala je nepodnosljivo velike zrtve, pa se nesto moralo menjati. sta se to moglo promeniti? taktika. preslo se na maskiranje i manevar jedinicama (pogledaj kako su do tada izgledale uniforma a kako posle toga i bice ti jasno). do tada je glavnu opasnost po pesadiju predstavljala konjica. da bi se razbio juris konjice bio je potreban jak metak koji je na daljinu mogao da nanese ozbiljne gubitke. zato na starim mauzerkama (ukljucujuci nasu m48) imas nisansku daljinu od 2000m. vec u prvom svetskom ratu videlo se da su konjici izbrojani dani i da se opasnost premestila sa konjice na artiljeriju i avijaciju. za njihovo neutralisanje postojala je sopstvena artiljerija i avijacija, a pesadiji je najveci protivnik ostala protivnicka pesadija. daljine borbi su se skratile na maksimalno 300m, a najcesce je bilo na "lovackim daljinama", kako se ovde govori, ispod 100m. zato i nastaju automati, oruzja sa pistoljskom municijom i korisnim dometom do 100m. medjutim, rigidnost vojske, a i ogromni finanasijski troskovi menjenja kompletnog naoruzanja, uzrokovali su da se i u IIsv rat udje sa istim tipovima metaka sa kojim je vodjen i prvi. tu se definitvno pokazalo da je 3006 prejak, a 30 carabine preslab, i da se mora traziti nesto izmedju. stvar je bila u kolicini vatre koja se mogla isporuciti na neprijatelja. jednostavno, 3006 je tezi pa strelac nosi manje municije. 5,56 nato nije imao dovoljnu snagu za zamenu oba kalibra, i uradjeno je nesto sto ameri cesto rade - "prebudzen" je postojeci metak (u ovom slucaju 3006). 308 je svoj debi doziveo u vijetnamu gde se pokazao kao veoma dobar. ubrzo je uzeo primat i postao najjrasireniji snajperski metak na svetu. i to nije bez razloga. medjutim, cilj vojnog metka je izbacivanje iz stroja (bolje ako je ranjen nego mrtav, ranjenici vise opterecuju drzavu), a koliko ja znam, cilj lovackog metka je da divljac padne na mestu ili sto manje odnese. sto znaci, sto vise energije to bolje. tu prednost imaju teza zrna i tu se nema sta pametovati. medjutim, teze zrno ne znaci automatski i vise energije. ali vece barutno punjenje znaci vecu energiju i laksem i tezem zrnu. i zato je 3006 tezi od 308.

sto se tice kanisovog posta, ja ne negiram nista sto je on rekao. PA je bolji saS kracom caurom jer brze radi, a za sumu je kraca cev bolja. ne znam sta tu ima problematicno.Confused (a na stranu sto se slazem da bi ja izmedju 3006 i 308 izabrao 8x57 Vaistinu)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Cvele
 Svaka tebi cast o ovolikom znanju o ratovima, ali jedno je lovacki metak, a drugo vojni metak. Evo tabele koja pokaje izmedju ostalih i 308 i 30-06, pa vidi sam kol'ko je mala razlika izmedju njih, prednost 30-06 u predajnoj energiji nije tol'ko veca, ali prednost 308 u duzini caure jeste...
Cvele priložio:
ballistics.jpg

ssekir75
 posto se radi o svinji, a svinja nije vrabac, svaki dzul je itekako bitan. a ja rekoh da i dalje glasam za 8x57 ;)

stojkuki
 @ Ssekir: povuci rucnu. Nisi u pravu. Cela prica o 3006 i 308 je skroz dugacija ... Ima toga ovde na dosta mesta napisano pa procitaj.

@Marko: sauer 303 je bolji. Vrhunska puska. Po svim parametrima. Odluka je samo stvar cene posto je dosta skuplji od merkela.

@Canis: druze gde si nasao sauer 303 u kalibru 7 rm? Ja to nikada ne cuh ... Samo 300 WM i 338 W od magnum kalibara. 7ca je problem za PA.

A izbor kalibra ... 30-06 za PA. 308 ... Nije za sinjad ...

Jos jedna konjstatacija. Kalibar 308 i 30-06 je isti znaci, zrna su ista!!!! To je 7,62 ! Ko i ostali iz serije .30 .... Isto kao sto je cela serija 6,5 kalibara isto zrno, druga caura ...

Marko_1986

stojkuki kaže:
@ Ssekir: povuci rucnu. Nisi u pravu. Cela prica o 3006 i 308 je skroz dugacija ... Ima toga ovde na dosta mesta napisano pa procitaj.

@Marko: sauer 303 je bolji. Vrhunska puska. Po svim parametrima. Odluka je samo stvar cene posto je dosta skuplji od merkela.

@Canis: druze gde si nasao sauer 303 u kalibru 7 rm? Ja to nikada ne cuh ... Samo 300 WM i 338 W od magnum kalibara. 7ca je problem za PA.

Jos jedna konjstatacija. Kalibar 308 i 30-06 je isti znaci, zrna su ista!!!! To je 7,62 ! Ko i ostali iz serije .30 .... Isto kao sto je cela serija 6,5 kalibara isto zrno, druga caura ...

ma nije mi zbog cene plasim se to sto sam nacuo da ima nekih problema sa sauerom.

Marko_1986

Marko_1986 kaže:

stojkuki kaže:

ma nije mi zbog cene plasim se to sto sam nacuo da ima nekih problema sa sauerom.

jedan poznanik koje radi sa oruzijem odnosno u prodavnici oruzija u becu. preporucuje mi iskljicivo browning. np. zenith

Marko_1986
 i sad sam u nekoj situaciji da neznam sta da radim odnosno sta da kupim.
merkel i sauer mi se svidjaju po optickom izgledu. posebno merkel.
sauer sam probao samo kako leze na prazno. na sajmu. i leze fantasticno.

Podunavac
 Kolega Marko ako ti pare nisu problem uzmi Sauer S303 i ne sekiraj se. Što se tiče kalibra ako ti treba puška za lov DS uzmi 9,3X62. A ako planiraš jednu pušku za svu divljač onda može 8X57 IS, 30-06 Spr; i 308 Win. Razlike nisu velike. Magnuma se kloni. Nema potrebe.
Tri prsta 2Kolce

Marko_1986
 hvala na savetima svim kolegama.

Marko_1986

Podunavac kaže:
Kolega Marko ako ti pare nisu problem uzmi Sauer S303 i ne sekiraj se. Što se tiče kalibra ako ti treba puška za lov DS uzmi 9,3X62. A ako planiraš jednu pušku za svu divljač onda može 8X57 IS, 30-06 Spr; i 308 Win. Razlike nisu velike. Magnuma se kloni. Nema potrebe.

kolega hvala na savetu.
sad za vikend idem na sajam lova u becu. hocu da vidim merkel uzivo i da ga probam kako lezi.
samo sauer mi je nekako iskreno usao pod kozu probao sam ga na sajmu u salzburgu. nisan perfektan. po meni lezi fenomenalno.

i jos jedno pitanje ima li duzina cevi kod PA u kalibru 30-06 neki enorman znacaj ili ne.

Podunavac
 Dužina kod olučenih cevi ima značaj. Što je veće barutno punjenje to je i značaj dužine cevi veći, zbog sagorevanja baruta koji je za olučene cevi progresivni (sporosagorevajući) i potiskuje zrno celom dužinom cevi. Kod kratkih cevi dolazi do izgaranja dela baruta van cevi, čime se dobija manja početna brzina projektila, veći blesak na ustima cevi i glasniji pucanj. Konkretno za Sauer S303 možeš da biraš između dužine cevi 51 i 56 cm. A za kalibar 30-06 Spr. (i ostale standardne kalibre) je dužina cevi od 56 cm sasvim dovoljna.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Browning BAR je odlicna, vrhunska puska, po meni mozda i najbolja kad se sve sagleda .. Cena, kvlaitet, pouzdanost, ... Ali da ne bude Fali pripadnik nacionalne manjine konja svoga, ... sauer 303 je ... Vrh. Tu dileme nema.
Kalibar, ... Ili 8x57 ili 30-06. ne treba ti 9.3 ... Bolece te ... Znam za neke slucajeve da su ljudi uzimali 9,3 x 62, koji je odican za DS ali su ga menjali jer nisu mogli da kontrloisu pucanje. Sa tom puskom ces retko oucati preko 150 ajd 200 m. A da ne kazem za DS preko 100. A oba ova kalibra uz pametan izbor municije na toj daljini ruse sve.

Vukota
 kolega stojkuki Bravo 2Bravo 2ikaStari

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovački karabin i optika pomoć ORUŽJE - SVAŠTARA 47 07.04.2015. 13:03
Karabin direktne akcije KARABINI 44 26.10.2014. 11:10
Voere-karabin sa električnim paljenjem KARABINI 19 11.01.2013. 01:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,532,667 posete www.srbijalov.com