Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
Planinko011
 Sinoc posle dva lova u kome gledam tri praseta kako mi jedu kukuruz po sat vremena i sve necu da ih pucam jer se nadam vecem odvadih bar jedno da smanjim navalu na kukuruz.
Rejoh sebi pa sarajte bar malo.

kolega_LOVEc
 Smeko
I sad prica ide "bila jednom dva praseta"........
Vim vi repellere licet

Planinko011
 Uh....poslednji lov u drustvu na svinje mi je bio 12.10.
Kao i obicno resih da prasice ne diram vec da cekam vepra.
Da preskocim dogadjanja u okolini ali svinje su se komesale kao caknute i u jednom trenutku kroz sumu ispod ceke cuh jedno samo kako ide kroz suvo lisce ali mi je delovalo vise kao nazime nego kao vepar.
Kako zbog vepra i hranim jedno mesto koje je u pomrcini a koje nije zgodno za osmatranje ovo grlo krece da uzima kukuruz i ja reko ajd da sacekam da krene da ga melje kao vodenicni kamen jer je u pocetku obicno oprezno pa da se izvijem i pucam ali avaj uze dva-tri gospodska zalogaja i polako ode u od hranilistaCry.
Tu shvatih da me je za...o, da je vepar i da je bukarenje pocelo.
Ajd to nije greota sto sam propusto sansu ali onda krece agonija smisljena od uprave mog LU. Cetiri nedelje bukarenja su smislili neka hajke sto za zasluzne lovce, sto komercijala a jedna i za nas .
Iskreno u hajkanje ne idem jer empirijslo pravilo je da medju 100 lovaca ima 3 luda i 5 pripitih plus 10 trapavih a breneci u cevima pa to ipak propustamlovac.

Za komercijalu gde je nekada bilo 10 iskljucivo veprova su smislili dosta vecu kvotu svih uzrasta. Ajde de i to ali hajke su mogli da organizuju u decembru a ne u vreme bukarenja jer za hajku im bukarenje ne treba a ovo je jedini period uz letnje kaljuzanje u kome mozes doci do lakseg pucnja na vepra.
Em su mi se us..li u lov na svinje em ce ponovo da puste u decembru da se kocimo od zime umesto da idem na fazana u obilazak drugara po SrbijiSad.
Jos kad meni nadodje Dunav pa ne mogu kolima do ceke nego treba da izvlacimo 3km na kolicima ako sta budeShock.
Za fazana mi je nekako bilo pretoplo i sreca pa sam imao posla i majanja sa familijom.
Bar sve komsinice trepcu i kazu kako sam divan muz i otac cim ne idem u lov nego provodim vreme preduci vunicuVeselo.

Planinko011
 U subotu posle mesec dana pauze izadjosmo malo na cekanje.
Kako su svinje cistile kukuruz, mir u lovistu mesec dana delovalo je obecavajuce.
Tako je i krenulo izaslo mi je 7-8 prasica cirka po 40-50kg tezine od kojih dva neznatno vece.
Reko sacekacu da izadje nesto vece kad kolega u blizini otpuca prasence meleza.
Tu krenu kanonada na sve strane a kod mene u centru desavanja nista vise ne izadje.
Kad se dva-tri krda u blizini napucaju onda od hranjenja nema vise nista vec samo ako neko manje resi da protrci.

E jedino sto smo se smrzli kao pacovi na onom vetru ali nije meni tesko samo kad su hajkaci proteklih nedelja imali savrseno prolecnje vreme (nije bas prijatno ni hajkati na 18-20 stepeni).
Omatorilo se, nekada kada i nisam bio bas opremljen mi nije smetalo ni kad posle cekanja sidjem i imam osecaj da hodam na listovima jer stopala ne osecam a bilo je i snega i minusa vec i u ovo doba.

Scorpion Hunter
 Pozdrav, jedno pitanje: Kad pucate Vepra "samca" sa ceke i promasite (bilo daleko) posle koliko vremena se opet vraca i da li se uopste vraca na isto mesto? iveli

Planinko011
 He, he.
Prvo zlatno pravilo lova je da nema pravila.
Ja jednog sto nisam pucao prosle godine jos cekam...

Vuja

Scorpion Hunter kaže:

Pozdrav, jedno pitanje: Kad pucate Vepra "samca" sa ceke i promasite (bilo daleko) posle koliko vremena se opet vraca i da li se uopste vraca na isto mesto? iveli

Ja nisam na njega pucao u Julu i još mi se nije vratio, ili je naleteo na tuđu cev ili je odperjao dalje. A nisam pucao zbog visoke trave. Tako da nema pravila.
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!

Finnskogen

Scorpion Hunter kaže:

U sustini pravilo je da nema pravila Smile ali postoje odredjene smernice

Ima li razloga da se vrati ?
Ima li hrane u blizini ? Zito,kukuruz,sljive,hranilica, zir(hrastov) ili nesto drugo ?
Rahlo tlo pogodno za rijanje ?
Ako ima razloga da se vrati neretko ce se vratiti pa cak i kada je uznemiravan, svinja je inteligentna i nece propustiti lako pristupacnu hranu, mozda cak vec sledece vece ili cak u toku iste noci ako je dovoljno gladna i izvor hrane visokoenergentan.
To u mnogome zavisi od okolnosti, generalo sto su jedinke mladje lakse prelaze preko uznemiravanja i imaju uzi revir kretanja, tj frekventnije ce se vracati na isto mesto. Kod starijih jedinki steceno iskustvo ce svakako igati znacajnu ulogu sa time da je sam revir kretanja odrasle zivotinje siri sto samim tim znaci da je frekventnost niza.
Kondicija i uhranjenost zivotinje ce svakako biti od velikog znacaja. Neuhranjene zivotinje u losijoj kondiciji imace svakako vecu potrebu da se vrate izvoru hrane nego one u boljoj
Kaljuziste? Katran? Svinja ce kada ih pronadje takva mesta frekventno posecivati mada ce intervali biti duzi.
Da li je u pitanju dobro uhodana ruta izmedju dnevnog odmorista i izvora hrane,ako jeste svinje ce je frekventno koristiti.
Ima li drugih svinja u terenu? Parenje ?
Kakav je tip terena ?Ima li u opste razloga da ze zadrzava u terenu ili je samo u prolazu ?
Ako je divljac u prolazu i nema razloga da se zadrzava u terenu , onda je prilika verovatno zauvek propustena.
Divlji vepar moze da prevali impresivne daljine ako nema razloga da se zadrzi u terenu.
Sve su to stvari koje treba uzeti u obzir
U svakom slucaju izadji i proveri nema sta da izgubis
Jedan mali savet, svinja se lako uobroci, ako je dobro hranis lako ce stvoriti naviku i frekventno posecivati lagan izvor hrane

Finnskogen
 Na terenu koji iznajmljujem sa nekoliko drugara, imamo 58 hranilista na kojima prihranjujemo tokom cele godine, sto je jako bitno jer krmace od samog pocetka nauce prasad na hranilice. Hrani se mesavinom zita,jecma i kukuruza u zrnu dok od 01.10 do 15.05 u dodatku hranimo sa repom i tada tj zimi repom dohranjujemo jos dodatnih 16 lokacija. Lovimo cele godine sa izuzetkom perioda 01.03-01.05 kada su krmace suprasne. Imamo izuzedno dobru populaciju kako svinja tako i sve druge divljaci na terenu. Tako dobra prihrana je dobra iz vise razloga, imamo odlican priliv divljaci sa strane i nas maticni fond je u odlicnoj kondiciji sto znaci da imaju vecu reprodukciju. Primera radi jednogodisnje krmacice od 60 kg vuku sa sobom po 5-7 prasica dok je srna sa tri laneta cesci prizor nego sa dva. u toku ove godine smo odstrelili za sada 272 divlje svinje na nesto ispod 5000 ha podeljeno u 11 parcela. U zadnjem lovu sam video barem 10-15 velikih copora i mnostvo manjih grupa i pojedinacnih zivotinja. Loviste je otvoreno i sve su zivotinje potpuno divlje bez ikakvog dodatnog uzgoja. Ono sto je nizbrdica jeste da su veliki trofeji retki jer su veprici uvek ti koji prvi stradaju tako da ne stignu da odrastu u maticnom krugu, trofejni veprovi su gotovo uvek pridoslice sa strane. U Svedskoj su svinje nesto kao niska divljac i love se slobodno i bez kvoti a kolika je populacija govori sam podatak da se godisnje evidentira preko 100 000 odstreljenih jedinki iako registracija nije potrebna i jedan veliki deo odstreljenih zivotinja nikada ne udje u registar i taj se broj svake godine povecava kao i sama populacija koja se siri kako po brojnosti tako i prostorno
Finnskogen priložio:
svinje_kamera.jpg

Finnskogen
 Koriscenje uredjaja za nocno osmatranje i nocni lov je u Svedskoj dozvoljeno kada su u pitanju svinje
Finnskogen priložio:
img_361.jpg

Finnskogen
 Vepar i hranilica
Finnskogen priložio/e:
img_061.jpg img_021.jpg

Finnskogen
 U jednu noc sa iste ceke
Finnskogen priložio:
img-20171215-wa0000.jpg

Finnskogen
 duble
Finnskogen priložio:
img-20180806-wa0000.jpg

Finnskogen
 prva sa noim prigusivacem
Finnskogen priložio:
img-20191022-wa0002.jpg

Finnskogen
 Vepar na kameri za divljac, cekao sam ga 5 veceri
Finnskogen priložio/e:
img-20191129-wa00021.jpg img-20191129-wa00011.jpg img-20191129-wa00001.jpg

Scorpion Hunter
 Ipak se vraca na isto mesto. Hraniliste... Samo da se ponovo sretnemo Elmer

Planinko011
 Kolega Finskogen vidim da koristite prigusivac u lovu na divlje svinje.
Da li tada koristite obicnu ili podzvucnu municiju obzirom na umanjenu energiju tj slabije barutno punjenje?
Kako bi se to odrazilo na krupnom vepru ili krmaci na 70-100m?

Kad u 22h padne nesto krupno ili daleko bilo 5-6 kao na slici gore jeza me uhvati pri pomisli na redjenje svinja posle celog dana.

Planinko011
 U proslu subotu drugar i ja ododmo u lov nadajuci se akciji jer su svinje primamu redovno cistile uprkos tome sto se u okolini i kod nas redovno pucalo.

Medjutim sto se mene tice u poslednje dve nedelje od ove slike
https://imgur.com...

dosao sam na ovo
tako da sam mogao da pevam onaj refren iz moje autobiografske pesme "lovio sam sarane, ispracao brodove..."

U neko doba oglasi se moj drugar i bilans je krmaca melez kojoj je samo falilo da nosi florescentni prsluk u mraku. Imala je 125 kg zive vage mada nam je pre utovara delovala na zemlji zastrasujuce ali sreca pa smo dosli kolima do nje.
Inace je se spremila za zimu i imala jedno 30kg sala i slanine.

Nesrecna vest za AL Dakru tj PKB je da je u njenoj pratnji bilo 15tak prasadi vec od 50-tak kila tako da ce i pored sledecih par lovova se prica nastaviti dogodineSmile.

Finnskogen

Planinko011 kaže:

Kolega Finskogen vidim da koristite prigusivac u lovu na divlje svinje.
Da li tada koristite obicnu ili podzvucnu municiju obzirom na umanjenu energiju tj slabije barutno punjenje?
Kako bi se to odrazilo na krupnom vepru ili krmaci na 70-100m?

Kad u 22h padne nesto krupno ili daleko bilo 5-6 kao na slici gore jeza me uhvati pri pomisli na redjenje svinja posle celog dana.

Ne. Ne koristim potkalibarsku municiju. Prigusivac je marke A-Tec model MegaHerc jeste malo deblji ali se 308 win cuje otprilike kao 22mag
He he Smile kolega svinjce je odkozeno i odrobljeno za pola sata maks verovatno i brze Smile otprilike 20min

Planinko011
 E sad jos jedno pitanje. Da li imate iskustva sa prigusivacima bez navoja tj sa stipaljkom?
Prigusivac je sjajna stvar za lov predatora ali opet to bi bio poklon za lovokradice i nocna mora u lovocuvare.
I uzgred kako je u Svedskoj tj Skandinaviji postavljena lovocuvarska sluzba?
Da li to radi policija, rendzeri....?
Ukratko posto ima tema za to a moze i na temi Kako protiv krivolova.
Lepo je sto imamo preko vas pogled u neki drugi svet pogotovo sto ste bas aktivan lovac.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,511 posete www.srbijalov.com