Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Članarina 2013

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Članarina 2013
lovacsajuga
 Slazem se da bi podizanje clanarine bila prilika za pojedince da "omaste brk",medjutim mislis li kolega Joy da bi po tom principu "odstrelis- platis ili ne odstrelis-nikom nista"mogli da funkcionisu korisnici lovista kod kojih bi smo komercijalno lovili? Clanarina -nema,doprinosa u hrani-nema,radne snage besplatne-nema,vodica besplatnog-nema..
Kolike bi onda bile cene za odstrel u komercijali? Mozda bi ipak bile malo previsoke za nase prilike?
A mozda bi ipak bilo resenje da se malo povede racuna o troskovima rashoda u udruzenjima? Pa da malo i "organi"procesljaju poslovanje LU..Pa da LSS bude "nesto drugo" od onoga sto je bio do sada..
Na kraju i pitanje: Kako bi se u toj situaciji ocuvali ionako siromasni fondovi divljaci?
Puko "gazda" lovista (ma ko to bio) i sta je onda sa divljaci?
Znam iz iskustva nekih LU iz okoline koja su doduse iz nekih drugih razloga bila u "vakuumu"( gde na neki period nije bilo organizovanja lova i cuvanja lovista) sa kakvim se i danas problemima susrecu na putu oporavka broja divljaci u lovistu.
Da ne budem pogresno shvacen-nisam protivnik komercijalnog lova samo sam zabrinut da se ne naprave greske dok se ne donesu adekvatni zakoni i ne urede i neke druge stvari u drzavi.
Kolega Joy nemoj se ljutiti -na istoj smo strani!:
Dejan

Joe the hunter

lovacsajuga kaže:
Slazem se da bi podizanje clanarine bila prilika za pojedince da "omaste brk",medjutim mislis li kolega Joy da bi po tom principu "odstrelis- platis ili ne odstrelis-nikom nista"mogli da funkcionisu korisnici lovista kod kojih bi smo komercijalno lovili? Clanarina -nema,doprinosa u hrani-nema,radne snage besplatne-nema,vodica besplatnog-nema..
Kolike bi onda bile cene za odstrel u komercijali? Mozda bi ipak bile malo previsoke za nase prilike?
A mozda bi ipak bilo resenje da se malo povede racuna o troskovima rashoda u udruzenjima? Pa da malo i "organi"procesljaju poslovanje LU..Pa da LSS bude "nesto drugo" od onoga sto je bio do sada..
Na kraju i pitanje: Kako bi se u toj situaciji ocuvali ionako siromasni fondovi divljaci?
Puko "gazda" lovista (ma ko to bio) i sta je onda sa divljaci?
Znam iz iskustva nekih LU iz okoline koja su doduse iz nekih drugih razloga bila u "vakuumu"( gde na neki period nije bilo organizovanja lova i cuvanja lovista) sa kakvim se i danas problemima susrecu na putu oporavka broja divljaci u lovistu.
Da ne budem pogresno shvacen-nisam protivnik komercijalnog lova samo sam zabrinut da se ne naprave greske dok se ne donesu adekvatni zakoni i ne urede i neke druge stvari u drzavi.
Kolega Joy nemoj se ljutiti -na istoj smo strani!:

Zasto bih se ljutio svako od nas ima ista prava iznosenja misljenja.Vidi ja nisam ovo izmislio po tom principu se lovi u nekim delovima Portugala ,Poljske ,Letonije.....
A sistem je jako jednostavan:Obzirom da divljac u lovistu obezbedjuje jedino Bog i prirodni ciklusi znaci da LU u startu nema problem sa nabavkom sirovine.E sad dodjemo nas 10 pa odstrelimo 2 vepra , 20 zecova, 40 fazana i gle cuda odjenom gomila love na stolu.E sad tu nastaje frka mesto da se odmah odvoji 70% tih para za uzgoj, prihranu i eventualnu nabavku nove divljaci a 30% da ide na ostale raskode ekipa na celu LU odma pocinje razgrabljivanje para koje su pale sa neba (jel Bog je na nebu a on daje divljac). E sad da ima zakona to tako nebi moglo i u ciklusu od 2-3 godine ovakvim nacinom bi se itekako povecao i zivotinjsi fond a bilo bi i parica u kasi.Tada nebi sigurno mogao da lovi ko kako hoce i cime hoce jel bi direktno ugrozavao financiski prihod LU.
Pre 30 i vise godina LD nisu bili nosioci gazdovanja lovistem nego drzava a LD samo korisnici i tu nije bilo mrdanja.Onog trenutka kad se drzavaodrekla prava da gazduje a time i da ozbiljno kontrolise svoju imovinu ,kola su krenula nizbrdo.U krajnjoj liniji lov nije nikada bio jeftina stvar a to sto je 90-tih dozvoljeno da se radi svasta i sto se time(krivolovom) kupovao socijalni mir placa srpsko lovstvo danas.Tada ustanovljen javasluk zadrzo se i mutirao do danas.

zoranp
 Rešenja za članarine je jednostavno...RAD , POŠTENJE I UZGOJ DIVLJAČI PRE SVEGA...dali mi to imamo u redovima naših lovaca ili imamo većinu onih koji pucaju na sve i kad god imaju priliku za to!!??...svako zna za sebe kakav je i sa kim i kako lovi!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala

Joe the hunter kaže:
...U krajnjoj liniji lov nije nikada bio jeftina stvar a to sto je 90-tih dozvoljeno da se radi svasta i sto se time(krivolovom) kupovao socijalni mir placa srpsko lovstvo danas.Tada ustanovljen javasluk zadrzo se i mutirao do danas.

Potpisujem!
Em je bilo dozvoljeno sve i svašta, em je skoro svakom to bilo dozvoljeno! Samo je pitanje ličnog morala, poštenja i vaspitanja pojedinca ostalo kao kočnica. A moral je, kao što znamo, diskutabilna kategorija.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Indjijanac
 evo i jedna lepa vest koja utiče na članarinu,dakle neoporezivi iznos zarade koji se tretira kao poreska olakšica prilikom obračuna zarada zaposlenih od 01.02.2013 godine iznosi 8776 umesto dosadašnjih 7822 dinara ,ovo i nije nešto ,ali ako pogledate da svako udruženje ima lovočuvara i upravnika lovišta pa razlika od 954 dinara puta 2 pa puta 12 meseci ispadne 954*24 je 22896 neoporezivog iznosa zarade više nego prošle godine

samo nigde nevidim ni najavu visine članarine prema višim savezima i naknade za lovnu kartu?
takodje niko neuzima u obzir ni cenu goriva koja je u prethodnoj godini drastično povećana,hoće li tako biti i ove godine?
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Lala
 Hehehe, pa niko još ni da najai visinu članarine! Ali zato LSV poslao dopis LU da se izjasne šta hoće da bude u strukturi članarine, ali nema šanse da kažu koliko koja stavka će da košta. LSS taktizira, te članarina je 500, te 300+300, te 300+200, a niko sa sigurnošću ne sme da tvrdi šta je smederevska skupština u stvari izglasala! Sad su izgleda čak i izmedju sebe naši prvaci počeli da se glože, kolika je članarina za LSS! Nešto se čak pominje i pomeranje termina godišnje skupštine LSS za proleće, kako sam načuo...
Ala su se upetljali svi!
Uprave LU uveliko već donose odluke o članskom doprinosu lovaca, samo ne znam da li su ukalkulisali članarinu za savez, i za koji savez?
Sve je okrenuto naopačke.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Indjijanac
 čini mi se da će se usvajati privremeni finansijski planovi za predstojeću godinu,pa će se pred sezonu ići na korekciju finansijskog plana i članarineCry

Gedza66
 Članarina će biti različita i kretaće se od 8-20.000.- dinara, uglavnom u zavisnosti od broja članova udruženja, načina obavljanja stručnih poslova, načina izrade planske dokumentacije, od članstva u lovačkim savezima i nažalost neće zavisiti od potreba lovišta.

Ponovo će najviše članarine plaćati lovci Vojvodine, naročito udruženja koja imaju mali broj članova, a koja još uvek nemaju volje da upitaju svoje perjanice u savezu- zašto i za čega 1.600.- din. (nije valjda da će biti manja, pa treba to uskladiti sa rastom cena na malo i planiranom inflacijom)?

Možda treba biti racionalan i razmišljati o komercijalnom lovu ali šta će se desiti ako 70.000 lovaca odluči da svoje zadovoljstvo lova ostvari na ovakav način? Ko će gazdovati? Da li će i u ovom slučaju proraditi onaj princip ponude i tražnje, koji kaže da roba i usluge poskupljuju u uslovima povećane tražnje. Da posle ne bude zaje.asmo se?Jaooo
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Indjijanac
 u pravu si Gedžo ,ako malo pogledamo unapred dolazimo upravo do toga o čemu si pisao,velika većina neće biti članovi LU kojagazduju lovištima,A KO ĆE ONDA GAZDOVATI LOVIŠTIMA? ode gradjanska opcija lovstva u .............to će biti zanimljivo svima prve goddine izdvojiš 20 iljadarki odeš u desetak lovova i super,a dogodine sve manje i manje,a o kvalitetu tih lovova nebi,jer kako vreme bude odmicalo biće sve gore i gore,
prvi na udaru osetiće oni koji sa prirodnom divljači slabo ili nikako ne stoje

milenko0609
 Opcija "slobodnih strelaca" po hronologiji dešavanja kako mene pamet služi napraviće sledeće: Biže zanimljivo prvih godinu dve, Lu će izdržati to vreme, ali kad nestane redovan priliv novaca od članarine, i bude se čekalo na pare od komercijale, tu nastaju problemi, mislim da je razlika od onih koji imaju divljači i onih koji nemaju šta da ponude u komercijalu, da će ovi prvi duže trajati, postavlja se pitanje šta će biti sa onima koji "propadnu" kome će država poveriti gazdovanje? Dali možda Privatnim licima koji imaju keša, kroz neki javni konkurs ili, u zakonu o udruženju kojem su prilagođeni naša LU, stoji da udruženje može da registruje 3 fizička lica od kojih jedno može biti STRANAC? to u prevodu znači da vrlo lako mogu takva Udruženja da dobiju na gazdovanje pojedina lovišta, da uz pomoć svežeg kapitala obnove divljač i sve što je potrebno, i u takvo lovište se neće moći ići u komercijalu bez dosta keša?
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

zoranp
 Kažu da ja za takvu situaciju, još davno naš dragi prezidente piškać ikaimao rešenje...kažu da je rekao sledeće...netreba meni 230 golja sa malom članarinom, nego 50 lovaca koji mogu platiti 500 evra godišnje!!..po meni neminovnost je da se opet stvara klima da je lovstvo privilegija bogatih, a ne prosečnih i siromašnih građana ove zemlje, a upravo ovi drugi doprinose ovome, jer neće da edukuju, nežele da čuvaju i uzgajaju, pa samim tim će i otići iz lovišta, kao i Tito koji nas je uveo u njih!! Najžalosnije je što većina tih buržija nisu nikakva gospoda (čast jako retkim izuzetcima) nego hoštopleri koji bi svoju mamu ubili da nosi rogove, kapital im je većinom sumnjivog porekla, ali para buši gde burgija neće, pa nek tuku i treba nas sve potući!!Shock
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Sremac75
 Samo što tih 50ak džukaca nisu baš navikli da bacaju svoje otete pare, a da ne pitaju kako se troše!

Kad si ti video Piškaća da "zavrne turu" u kafani?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

lovacsajuga

zoranp kaže:
Kažu da ja za takvu situaciju, još davno naš dragi prezidente piškać ikaimao rešenje...kažu da je rekao sledeće...netreba meni 230 golja sa malom članarinom, nego 50 lovaca koji mogu platiti 500 evra godišnje!!..po meni neminovnost je da se opet stvara klima da je lovstvo privilegija bogatih, a ne prosečnih i siromašnih građana ove zemlje, a upravo ovi drugi doprinose ovome, jer neće da edukuju, nežele da čuvaju i uzgajaju, pa samim tim će i otići iz lovišta, kao i Tito koji nas je uveo u njih!! Najžalosnije je što većina tih buržija nisu nikakva gospoda (čast jako retkim izuzetcima) nego hoštopleri koji bi svoju mamu ubili da nosi rogove, kapital im je većinom sumnjivog porekla, ali para buši gde burgija neće, pa nek tuku i treba nas sve potući!!Shock

Ovo je pravi odgovor na nasu diskusiju!
Svaka cast kolega zoranp!
Svestan sam toga da je lov oduvek bio "skup" sport ali...
Meni nije bitno samo to "da li cu ja moci odnosno imati uslova da lovim", vec mi je bitno kao zaljubljeniku u prirodu i da se ocuva divljac..
Dejan

goranjokic

Kile_ kaže:
ako se ne varam niko nije zapoceo temu clanarina za 2013 god a doslo je vec vreme i za to.
tokom ove nedelje stiglo mi je pismo o d mog dragog LU koje kaze da prvu ratu clanarine za 2013 god u iznosu od 4000 trebam da uplatim do 31.12..(sto sam juce i uradio).,drugu ratu 3000 do kraja januara i trecu 3000 do kraja feb....i na tu se zavrsava prica...
e sad nikad mi nije bilo jasno sto toliko u napred uplacujemo,sto uvek decembra meseca...a nigde u dopisu ne stoji kolika ce biti ukupna krajnja cifra za clanarinu za 2013.. da napomenem lovne 2012 god clan. je iznosila 16000...
e kako moje kolege pircaju bice i vece sto se dalo pretpostaviti i nesto se prica da ce biti 18,20 cak mozda i 22000rsd...

e ljudi moji kako je kod vas situacija? i pitanje na koje ni moja uprave ne zna da odgovori koji je razlog povecanja clnarine.kada smo dom zavrsili vise novac nije potreban za to,hladnjaca zavrsena,divljac pustena,lada kupljena...cemu povecenja???...
budi bog s nama....

gogibb2

goranjokic

goranjokic kaže:

Kile_ kaže:
ako se ne varam niko nije zapoceo temu clanarina za 2013 god a doslo je vec vreme i za to.
tokom ove nedelje stiglo mi je pismo o d mog dragog LU koje kaze da prvu ratu clanarine za 2013 god u iznosu od 4000 trebam da uplatim do 31.12..(sto sam juce i uradio).,drugu ratu 3000 do kraja januara i trecu 3000 do kraja feb....i na tu se zavrsava prica...
e sad nikad mi nije bilo jasno sto toliko u napred uplacujemo,sto uvek decembra meseca...a nigde u dopisu ne stoji kolika ce biti ukupna krajnja cifra za clanarinu za 2013.. da napomenem lovne 2012 god clan. je iznosila 16000...
e kako moje kolege pircaju bice i vece sto se dalo pretpostaviti i nesto se prica da ce biti 18,20 cak mozda i 22000rsd...

e ljudi moji kako je kod vas situacija? i pitanje na koje ni moja uprave ne zna da odgovori koji je razlog povecanja clnarine.kada smo dom zavrsili vise novac nije potreban za to,hladnjaca zavrsena,divljac pustena,lada kupljena...cemu povecenja???...
budi bog s nama....

Indjijanac
 prodje i pola aprila ,skupštine saveza se obaviše,a obavile su se i po većini udruženja,članarina se izglasala,pa da vidimo ko je koliko i ko je šta planirao od divljači da unese u okviru članarineIzvolte

tomo vrbas
 Kod nas LD"Vrbas"Vrbas 5500din za vise forume i jos 8000din clanarine ili 10 fazanskih pilica od 12-14 nedelja po lovcu!

olah56
 Kod nas u Temerinu udruženju 9000 din u ratama i
5000 din. za društvo i to u ratama.

milenko0609
 Kod nas će biti oko 11.000 din.
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

Kile_
 i Da zavrsim moj upis od decembra do marta meseca smo placali clanarinu u ratama od po 3000din .marta meseca je bila skupstina udruzenja na kojoj je doneta odluka da je clanarina 19000din.. koja mora da se isplati do otvaranje sezone 1.maja.

A cujem vec s ehvale kako ce sledece godine biti 200e+
Samo 300 i 4x4

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.) LOVAČKA UDRUŽENJA 5815 03.03.2014. 20:01
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,355 posete www.srbijalov.com