Krivolov - kako se boriti protiv?
|
Vuja |
Objavljen 07.08.2013. 13:54
|

Stari član

Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
Vidim na pocetnim postovima kazete lovocuvar bi bolje radio posao da je nagrdadjen kada uhvati krivolovca!! Koliko ja znam koji god lovac da prijavi krivolov i krivolovac da bude osudjen nagrda lovcu je polovina novca koji lovokradica morqa da nadoknadi za krivolovljenu dilvljac. Evo primer koji bi trebao uskoro da bude u novinama. Clan LU je uhvatio vikendasa koji je odstrelio srnu i 5 zeceva. Na sudu je osudjen da mora izmiriti LU 300000 dinara pri tom 150000 pripada udruženju a 150000 lovcu koji ga je prijavio. Nemojte me držati za rec ali mislim da je to regulisano statutom LSS ili zakonom republike Srbije. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 07.08.2013. 19:49
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Vuja kaže:
Vidim na pocetnim postovima kazete lovocuvar bi bolje radio posao da je nagrdadjen kada uhvati krivolovca!! Koliko ja znam koji god lovac da prijavi krivolov i krivolovac da bude osudjen nagrda lovcu je polovina novca koji lovokradica morqa da nadoknadi za krivolovljenu dilvljac. Evo primer koji bi trebao uskoro da bude u novinama. Clan LU je uhvatio vikendasa koji je odstrelio srnu i 5 zeceva. Na sudu je osudjen da mora izmiriti LU 300000 dinara pri tom 150000 pripada udruženju a 150000 lovcu koji ga je prijavio. Nemojte me držati za rec ali mislim da je to regulisano statutom LSS ili zakonom republike Srbije.
Nigde ne postoji neka zakonska odredba ili propis, koji daje onom koji otkrije krivolovca polovinu od dodeljene odštete. Pravilnikom je predvidjena samo visina odštete za odredjenu vrstu divljači, koju dobija korisnik lovišta od krivolovca. Statut LSS se ne bavi organizacijom stručne i lovočuvarske službe, potpuno si pobrkao.
Korisnik lovišta može doneti odluku da eventualno nagradi onog koji je doprineo hvatanju krivolovaca, ali to je interna stvar, koja se razlikuje od lovišta do lovišta. Uostalom, lovočuvari su zaposleni da rade svoj posao i primaju platu za to, dobijaju opremu itd., i normalno je da u svom radu hvataju krivolovce. Drugo je pitanje zašto je ta plata uglavnom mala. Nagradjivanje za poseban uspeh u radu se reguliše Ugovorom o radu i internim pravilima Lovačkog udruženja, korisnika lovišta.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 07.08.2013. 19:51
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
kad je ova tema u pitanju:muči me sve više savjest! |
|
|
|
Vuja |
Objavljen 08.08.2013. 15:53
|

Stari član

|
Hvala Lalo na ispravci. Kod mene u udruzenju je lovac nagradjen a to je naj bitnije njegov trud nije bio uzaludan. Kad bi sva udruzenja nesto ovako propisala pa svako bi bar od straha od kolege razmislio da li ce to da uradi.Zar ne? |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 08.08.2013. 22:03
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
mozda nebi bilo loše da svi članovi imaju bedževe SRBIJALOV ili prišivač na odelu jer mnogo lovaca zna za ovaj forum i za šta se zalaže ovaj forum i možda bi to pomoglo da se više pazi na ponašanje ostalih u prisustvu nekoga ko ima oznaku srbijalov...ako može da pomogne bar malo i to je dobro.
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
lovacsajuga |
Objavljen 09.08.2013. 11:34
|

Član

Upisa: 86
Pristupio: 23.01.2013. 11:53
|
I u ranijim upisima na ovu temu sam izneo svoje mišljenje da su neophodne korenite promene i u policiji ,sudstvu,zakonu o udruženjima gradjana i sistemske promene zakona koje se tiču prekršaja u lovstvu..Ali pre svega promene u sferi mita i korupcije... Ovo je kumovsko-burazerska država do maksimuma. Pominjao sam ranije da je pored svega ovoga potrebno edukacijom menjati svest i navike mladih a i starih lovaca te raditi na edukaciji mladih lovaca što se lovačke kulture i etike tiče..
To je nekako palo u zapećak sa ovim kako mi se čini laganim gašenjem udruženjskog sistema lova.
Ipak su udruženja u nečemu itekako imala prednosti u odnosu na ovaj sisitem "lovac svako za sebe " bar što se tiče lovačke kulture -naravno ne u svim udruženjima!
Dejan
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 03.10.2013. 10:50
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
lovacsajuga kaže:
I u ranijim upisima na ovu temu sam izneo svoje mišljenje da su neophodne korenite promene i u policiji ,sudstvu,zakonu o udruženjima gradjana i sistemske promene zakona koje se tiču prekršaja u lovstvu..Ali pre svega promene u sferi mita i korupcije... Ovo je kumovsko-burazerska država do maksimuma. Pominjao sam ranije da je pored svega ovoga potrebno edukacijom menjati svest i navike mladih a i starih lovaca te raditi na edukaciji mladih lovaca što se lovačke kulture i etike tiče..
To je nekako palo u zapećak sa ovim kako mi se čini laganim gašenjem udruženjskog sistema lova.
Ipak su udruženja u nečemu itekako imala prednosti u odnosu na ovaj sisitem "lovac svako za sebe " bar što se tiče lovačke kulture -naravno ne u svim udruženjima!
najkorenitije promjene treba da se dese u nama samima. A kriminalce u zatvor! |
|
|
|
lovacsajuga |
Objavljen 03.10.2013. 11:13
|

Član

Upisa: 86
Pristupio: 23.01.2013. 11:53
|
duskov kaže:
lovacsajuga kaže:
najkorenitije promjene treba da se dese u nama samima. A kriminalce u zatvor!
Potpuno se slažem kolega, jedino je problem u tome što kad ih treba poslati u zatvor onda dodje i pitanje ko će to učiniti-neki politički moćnik,kum? Oni svakako neće..
A da stvari treba menjati u nama, to svakako..
Pozdrav kolega i dobar pogled!!
Srećna slava !!!
Dejan
|
|
|
|
Vuja |
Objavljen 27.11.2013. 12:00
|

Stari član

|
Da li neko zna da li moguće pored zaposlenog lica (lovocuvara) imati i lovocuvare volontere? Ako je moguće na koji način a ako nije gde se mogu pročitai odredbe o toj zabrani. |
|
|
|
gavra bakos |
Objavljen 27.11.2013. 14:18
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 04.08.2010. 14:18
|
Vuja kaže:
Da li neko zna da li moguće pored zaposlenog lica (lovocuvara) imati i lovocuvare volontere? Ako je moguće na koji način a ako nije gde se mogu pročitai odredbe o toj zabrani.
Nažalost, pojam Lovočuvara volontera po zakonu, više nema.Lovočuvar mora biti kvalifikovano lice-licencirano.Ako je lice kvalifikovano i želi da volontira (radi bez nadoknade) onda to nije u suprotnosti sa zakonom, ali mora LU imati i minimum jedog plaćenog zavisi od površine lovišta, ,stalno zaposlenog LOVOČUVARA. U tački 5 Zakona odivljači i lovstvu i u Pravilniku o lovočuvarskoj službi tačka 2 je sve što je zakonodavac predvideo na ovu temu. Pojam volontera više ne postoji.
gavra bakoš
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 27.11.2013. 16:44
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
opet je to poteklo od onih koji ne daju dozvole za lov predatora. razlog svi znamo.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
ibobac |
Objavljen 06.03.2014. 12:45
|

Pripravnik

Upisa: 5
Pristupio: 08.07.2013. 14:34
|
http://africanjou...s-on-site/ |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 06.03.2014. 15:36
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
лако њему да командује из удобне фотеље, ко и зеленима да свиркају уз компљуктор.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.03.2014. 18:02
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Pametna odluka. Možda bi i kod nas trebali tako da postupamo prema krivolovcima.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 11.04.2014. 08:15
|

Lovčina

Upisa: 1052
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Tesko je povuci paralelu izmeedju africkih zemalja gde zivot ne vredi nista ili gde jedan slon ili nosorog vladi vredi vise nego 5 ljudi i Evrope gde se teoretski zivot nesto vrednuje, bar u mirnodopskim uslovima. Ali bi kako lov u Srbiji nije nesto od cega ljudi zive (sem lovocuvara) a ni posedovanje oruzja nije uporedivo sa recimo pravom na rad, imovinskim pravima itd trebalo bi u zakon uneti odredbe da nije nuzno uloviti krivolovca sa divljaci na ramenu, vec da se na osnovu izjave lovocuvara, propraceno eventualnim video (kamera u kolima 100-200 eura) ili foto zapisom da recimo lovac ili lice se nije odazvalo na poziv na zaustavljanje i legitimisanje ili da je zateceno u lovistu sa oruzjem u nelovne dane se izbacuje iz LU i oduzima mu se oruzje a dok u slucajevima kada se utvrdi lovokradja idu znacajnije zatvorske, novcane kazne, oduzimanje vozila itd. E sad u zemlji gde je drzava uz lazne izjavu dva svedoka slala ljude na Goli otok, konfiskovala imovinu na vrednim lokacijama tesko je da ne bi bilo i zloupotreba i razlicitih arsina za "prijatelje" uprave i nepodobne. Takodje za retku i plemenitu divljac kao sto je medved, divokoza, jelen treba propisati obavezne zatvorske kazne od bar tri godine bez mogucnosti uslovnog kaznavanja. |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 25.05.2014. 18:02
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 25.05.2014. 22:32
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... zanimljivi komentari ...
Jel to preCednik LU u'apšen zbog krivolova tih srndaća?
... a spomenutih osam divljih svinja na istom terenu?!?
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 25.05.2014. 22:44
|

Stari član

Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
Р. Л. (1967) из Ивањице и Ј.П. (1960) из Бедине Вароши код Ивањице,
Zasto uvek stoje inicijali kad god protiv nekog postoji osnovana sumnja ( sa srndacima u prtljazniku)?
Bar puna imena ako vec ne moze fotografija te pravo na javni plakat.. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 25.05.2014. 22:52
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Verovatno ni taj preCednik ne dozvoljava odstrel predatora zbog mira u lovistu.Bagra
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.05.2015. 19:34
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|