9.novembra 2013.godine u Kaću je održan Lovačko-Kinološki Kup sa psima ptičarima i retriverima Lovačkog Udruženja ''Novi Sad''.
Takmičilo se 19 lovaca sa svojim psima.
Sudili su gđa. Milosava Matejević Dević i gdin.Petar Mišić.
Sudilo se u 2 baterije, na terenu prilagođenom ovoj vrsti takmičenja, uz nešto toplije vreme. Divljači je bilo više nego dovoljno, i svaki pas je imao kontakt sa divljači.
Najuspešniji je bio lovac Krstin Milan iz L.D.''Kać'', sa psom rase engleski seter Fin sa osvojenih 96 bodova.
Drugi je lovac Bursać Aleksandar iz L.D. ''Kać'', sa psom rase mali minsterlender Quinn vom Tiehook sa osvojenih 92 boda.
Treći je lovac Biga Mlađan iz L.D. ''Stepanovićevo'', sa psom rase nemački kratkodlaki ptičar As Zagarach, sa osvojenih 84 boda.
Kod špringer španijela, prvi je bio Loc Antal iz L.D.''Fazan'' iz Kovilja, sa psom Lex Sremburg,
drugi je bio Kolarski Dušan iz L.D.''Rumenka'', sa psom Ševa od Tatarnice.
Vidim i čujem da su se kupovi održali na nekim mestima kojih nema ni na jednon kalendaru manifestacija na sajtu KSS, pa me zanima kako se to sazna i na koji se način može uzeti učešće u istim ili je to postalo rezervisano samo za određene, pošto se uvek jedni te isti ljudi vide na tim događajima?? Također vidim da većina kolega ovde sa foruma (čast izuzecima) nisu objavili najavu takmičenja, već samo rezultate istog, pa kroz to vidim neku tajnovitost i eto opet ponavljam pitanje jesu li ti kupovi organizovani samo za izabrane??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Zanimljive stvari se dešavaju oko ovogodišnjih lovno kinoloških kupova u Vojvodini.
Kako je napisano na sajtu Lovačkog saveza Vojvodine, prema izvštaju sa sednice Komisije za lovnu kinologiju, 29. oktobra, bilo je prijavljeno svega 11 predstavnika LU iz Vojvodine, koji su održali svoja lokalna takmičenja, pa je Komisija bila prinudjena da PRODUŽI ROK za prijavu za još nedelju dana, kako bi se valjda izbeglo blamiranje. Pisali smo o tome na naslovnoj strani Srbijalov (http://www.srbijalov.com/index.php?ro...rowstart=7).
I onda se dešava jedno malo čudo, pa se za svega nedelju dana odjednom pojavljuje po dvadesetak učesnika u svakom od regiona (Srem, Banat i Bačka).
Kad su to LU stigla da održe svoja takmičenja, nije mi jasno. Možda su po LU jednostavno poslali neke ljude na regionalna prvenstva i bez kvalifikacija, možda na urgenciju nekog iz LSV? Telefoni su čudo... Ne mogu da tvrdim da je ovo tačno, ali me ne bi iznenadilo, ne znam zašto!
Gledam onaj snimak sa prvenstva u Futogu, kaže sudija da praktično nije bilo odstrela?! A vidim da je izgleda bilo i nekih nesporazuma oko dnevnica i troškova za sudije i delegate, da li će biti plaćene ili neće, Deja Milkov, (koji je bio domaćin, pojavio se samo na okupljanju lovaca, i kasnije na dodeli pehara) izgleda nije bio oduševljen zahtevom za isplatu?
Koliko sam čuo od nekih učesnika, u Futogu su se takmičari i psi baš lepo navozali u traktorskoj prikolici po ataru, dok nisu nekako iz valjda trećeg pokušaja pronašli odgovarajući teren, pa je takmičenje počelo sa zakašnjenjem, a da se oteglo do 15h, po vrlo toplom vremenu, pa su i takmičari i psi baldisali po vrućini? A npr. Futog nije imao predstavnika na regionalnom prvenstvu?!? Možda je vožnja od sat i po bila i predvidjena programom, da gosti i učesnici što bolje upoznaju lepote futoškog lovišta?
Ili su to samo zlonamerni komentari nezadovoljnika?
Čudo jedno: izgleda da ni lovno kinološki kup (barem ovaj) u organizaciji LSV ne može da prodje bez 'repova' - izgleda se fingira procedura, pa bi bilo interesantno videti ocenske liste sa kvalifikacija, i koje sudije su sudile kvalifikacije po LU. Bojim se da su se možda te liste negde zaturile...
Tako se nešto Lalo priča i ovde u B.Palanci, naime kažu samo odjednom se Mladenovo obaveštava da se organizuje kup kod njih, dolazi "odabrana" ekipa takmičara, a o radu pasa istih nebi puno, jer nisam gledao...mada selo priča da je bilo svašta!!
No opet vidim koleginicu sa foruma tu u Futogu, pa me zanima zar je i njoj bilo teško da obavesti nas na forumu o kalendaru takmičenja, jer svi znamo da je u tim "vodama"??...ili se opet nešto valja tamo iza brda!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
ja sam bila u futogu, a kalendar takmičenja je objavljen na sajtu LSV i ništa se ne valja iza brega, svako udruženje je dobilo obaveštenje i terminima
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
Pravilnik Lovačko-kinološkog kupa "Sveti Hubert " kaže u članu 3.
-Takmičenja ove vrste mogu organizovati Kinološki savez Srbije i Lovački savez Srbije i njihove članice s područja Republike Srbije ,pod uslovima i propisima ovog Pravilnika .
-Kako se onda uklapa Lovački savez Vojvodine u organizovanje ovog Kupa i po kojem pravilniku ???
Član Lovačkog Saveza Srbije -Nije , to bar znamo ....
Ooo pa vidim da su forumaši počeli da aktivno sudeluju, i to upravo onako kako se i očekuje od jednog ozbiljnog foruma!
Zorane, koliko ja znam, Sanja je bila tamo kao zvanično lice, mislim kao delegat, jer na snimku vidim još dvojicu sudija koji su podneli izveštaj po baterijama. Kao zvančno lice Sanja ima obavezu da prvo obavesti organizatore u zvaničnom izveštaju o tome kako je organizovan lovno kinološki kup, pa kad taj izveštaj prodje, onda može da se o tome piše na forumu. Barem je takav red, mislim, bilo bi zaista bzvz da ona prvo podnosi izveštaj na Srbijalov, a tek posle u LSV i KSV (ili KSS). A mogle bi i druge kolege, na primer Komtem, koji je bio tamo kao takmičar valjda, i koji je postavio one slike i snimak, da kaže koju reč o tome kako je proteklo. Ili ni on neće, iz nekih svojih razloga?
Zanimljivo je ovo što je kolega Srem pomenuo u vezi pravilnika o kupu 'St. Hubert'. O tome bi mogli da divanimo, meni se čini da je kolega potpuno opravdano postavio pitanje o tome gde je tu mesto LSV, kada ih u Pravilniku nema!
Nego, evo da i ja malo razdrmam ovu temu: ako ste dobro pogledali vest na sajtu Kinološkog saveza Srbije http://www.ksrs.org.rs/display/vesti/...p?vest=201, naročito naslov koji glasi: 'OTVORENO DRŽAVNO PRVENSTVO "SVETI HUBERT"
u organizaciji Kinoloskog Saveza Republike Srbije'
Dakle, ako pažljivo čitate, videćete dva noviteta:
- prvi novitet je da se, koliko ja znam, po prvi put održava OTVORENO prvenstvo 'St. Hubert', što znači da pravo učešća imaju svi lovci, a ne samo članovi lovačkih organizacija!!! Dakle, ako ovo bude tako kako je napisano, moći će da učestvuje SVAKI lovac koji platii kotizaciju 3.000 RSD unapred, koji ima lovnu kartu, pušku sa oružnim listom i čipovanog lovačkog psa sa potrebnim papirima!!! Postavlja se onda pitanje, koja je svrha kvalifikacija po lovačkim savezima - najavljeno je OTVORENO prvenstvo, a znamo šta znači ta reč - otvoreno!
- drugi novitet je da u organizaciji državnog prvenstva 'St. Hubert' ovaj put NEMA Lovačkog saveza Srbije!!! Ne znam koji je razlog, pretpostavljam da je vrlo teška finansijska situacija u LSS, izmedju ostalog, dovela do izostanka nacionalnog lovačkog saveza iz organizacije državnog prvenstva! A verovatno da ima i drugih razloga, o kojima ne bih sada.
Izgleda da je sekretar KSS g. Mahmud Dagestani rešio da preseče natezanje i mrcvarenje medju lovčkim savezima i nesporazume u trouglu LSS-LSV-LSCS, i da omogući SVIM lovcima ravnopravno učešće na takmičenju!
Ja lično pozdravljam ovakvu odluku Kinološkog saveza Srbije, a sa žaljenjem mogu da konstatujem da lovački savezi, izgleda oboleli od sebičluka i slepila za realnost, nisu bili u stanju da donesu ovakvu razumnu odluku!!! Pa smo došli u situaciju da kinolozi objedinjuju sve lovce barem na ovom takmičenju - što je u krajnjoj liniji dobro za izbor reprezentacije Srbije, jer će mnogi uspešni lovci i kinolozi koji ranije nisu zbog sukoba medju savezima učestvovali, sada moći da prikažu sebe i svoje pse!!!
Još jednom: vrlo mudra odluka Kinološkog saveza Srbije!
Sto se tice KSS i to ce biti jedna od tema na ovom forumu jer je to zabranjena zona u koju jos niko nije dirnuo a okrecu se milioni u poslovanju istog !!
Cak i Srecko koji mnogo toga zna ne pise nista u PREDATORU niti je iko jos bilo sta napisao vezano za malverzacije u KSS jer isti sedi u U.O. ????
Ko jos sece granu na kojoj sedi!!
Ja polako prikupljam papire i ovo ce biti jako interesantno kad bude upoznata sira javnost.............
Lalo neznam šta ti misliš da to otvoreno prvenstvo znači, ali znam da se taj kup u Požerevcu (nezvaničo) hoće da pretvori u jednu od jačih lovno kinoloških manifestacija za to je otvorenog tipa i to u svakom pogledu podržavam, jer tamo nema skrivanja!!??
Nego mene zanima to što Sanja kaže da je kalendar objavljen na sajtu LSV-a, a ja to nikako nemogu da nađem?? Što se tiče toga da neko traži ovde neke odgovore od nekoga, ja stvarno nisam tražio te odgovore od nikoga, već sam pitao zar je problem da se podeli informacija da se negde održava LKK, pa da se prijavimo i mi koji bi želeli da učestvujemo u istom kili da isti ispratimo kao gledaoci, a ne samo da se davaju neke fotografije i izveštaji o održanom kupu...mislim malo je to bljutavo!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Zoki, kapiram šta si hteo da kažeš, i to je sve OK.
Kalendar takmičenja Svetog Huberta je objavljen na sajtu LSV, u izvodu iz zapisnika sa sednice Komisije za lovnu kinologiju, pre vdve nedelje. Pogledaj na http://www.lovackisavezvojvodine.com/, pa onda klikni na naslov te vesti. Radi se o kalendaru regionalnih i pokrajinskog takmičenja. Za kvalifikacije po LU je problem, i to je vezano za lokal, što možda i stvara probleme.
Takodje, i ovde na Srbijalov je objavljeno kada su regionalna takmičenja i prvenstvo Vojvodine, u članku na naslovnoj strani (strana br.2), članak nosi naslov 'Šta se dešava sa takmičenjem 'Lovac i pas u Vojvodini', ja napisao, pogledaj!!!
U nekom od prethodnih upisa sam postavio baš pitanja oko onemogućavanja učešća takmičara koji nisu članovi Lovačkog saveza Srbije i kako da oni ostvare svoje pravo itd ...nije bilo intersovanja za diskusijom , ali , eto doslo je i to nared i vidim da je mnoge zainteresovala tema ....
Imam pitanje za upućenije članove : Da li je ovaj pravilnik u poslednje vreme menjan ?????
-Odnosno , da li je nešto izbacivano ???
Bio sam skoro siguran da sam pod nekim članom -Uvjeti Natjecanja ( Tako piše u naslovu pravilnika ) video da pravo učešća imaju članovi Lovačkog saveza Srbije i neke od njenih članica itd ....
Sada taj uslov nikako da nađem , a bio sam siguran da sam u prethodnim čitanjma to video....Možda , kažem opet možda mi se to učinilo ...
Ostalo je ono poznato : Ko može da organizuje LKK i Ko može da sudi i bude u žiriju ( Aktivni lovci i članovi Lovačkog saveza Srbije ili neke od članica ....)
Inače mnogo je korisnika usluga Kinološkog saveza Srbije koji nisu članovi Lovačkog sveza Srbije , pa pretpostavljam da se njihov glas čuo u Kinološkom Savezu po ovom pitanju ...
Tako da i ovo" otvoreno " prvenstvo nije se sigurno otvorilo samo od sebe....
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?