Krivolov - kako se boriti protiv?
|
ssekir75 |
Objavljen 25.05.2015. 18:12
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
трла баба лан. а оне срне што потроваше, оне нису заштићене законом?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
DOK |
Objavljen 25.05.2015. 19:16
|

Član

Upisa: 90
Pristupio: 21.11.2012. 21:36
|
Evo sličice jednog srndaća odstrijeljenog u krivolovu. Lobanja ima nekoliko rupa od sačme koje nisam uslikao. Lovočuvar ga je pronašao ubrzo nakon pucnja.
Mislim da je već viđen na nekim od drugih foruma. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 26.05.2015. 13:46
|

Lovčina

Upisa: 1052
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Pa u nasem zakonodavnom sistemu mnoge stvari su staromodno resene i nisu priblizene tim zapadnjacima iliti uredjenim drustvima koje nisu imale dramaticne prevrate drustvenih uredjenja po 200-300 godina.
Pre svega mislim, delom cu se ponoviti, da nam je drzava bolja bolje bi bilo da su lovocuvari drzavni sluzbenici sa ovlascenjima bar kao komunalna policija ili ti sa ovlascenjima Cak Norisa (za ulazak u jednosmernu ulicu iz suprotnog pravca po meni je prava kazna da ti policajac cekicem razbije sofersajbnu i da te odmah pusti).
Time bi se izbegla poveznost (ne)kontrole zakonitosti ponasanja lovaca i clanova uprava dok love sa davanjem ili nedavanjem plate lovocuvarima ili cak otpustanja i tome da oni moraju biti servilni upravi lovackog udruzenja.
Mi lovci deo para drzavi a oni lovocuvarima koji bi mogli da odgovaraju lovnim inspektorima ili nekoj drugoj sluzbi.
Drugo, kako bas bele nosoroge nemamo, ja bih za lovokradju skuplje i plemenite divljaci poput jelena, medveda, divokoze, tetreba itd kao i za de fakto uhvacene lovokradice sa trofejnim (iznad bronze) srndacem i veprom propisivao obavezne kazne zatvora bez mogucnosti uslovnog kaznjavanja.
E, za obicnu netrofejnu krupnu i sitnu divljac u krivolovu i lovokradji bih propisivao od tri meseca do godinu dana popodnevnog volonterskog rada u bolnicama, starackim domovima, komunalnim sluzbama pa zasto ne i lovistima na ublazavanju posledica njihovog delovanja plus neke lepe parice srazmerno imovnom stanju pocinioca.
Vec sam pisao da su jednog naseg pametnjakovica u Svedskoj 80-tih za ribokradju dinamitom osudili na godinu dana rada u ribnjaku i da je sudija obrazlozio da imajuci u vidu poreklo pocinioca smatra da mu zatvor ne bi podigao svest o tome kakav je zlocin napravio. Inace bi svaki Svedjanin dobio zatvor.
Ali i nama bi trebalo da se podigne svest o ponasanju pa npr ni jedno lovacko drustvo tj lovocuvar u njima nema recimo alko-test i iz lova su uglavnom odstranjeni ljudi koji ne mogu vise da hodaju.
Kod nas potoji zargon tj negativan kontekst za one koji su pruzaju informacije policiji ili drzavnoj bezbednosti kao da su vecinom gradjani pripadnici kriminalno-ulicarskih gangova pa su nam ovi kao drukare.
U Sloveniji, moja poznanica iz BG-a, koje tamo radi dobila skoro pismo upozorenja pred kaznu od komunalaca na osnovu fotografije komsinice zato sto se u kesi za djubre videlo da nije razdvojila papir, metal, staklo i organsko djubre a imaju za sve kontejnere.
A kad bi se neki nas drugar lovac napio i zapretio uglavnom bi pustili (pa i ja) kao nema veze eto pijan je a u poslednjih mesec dana videsmo gde to vodi. Juce onaj policajac sa orlom, danas deda lovac tukao babu, onomad snimaju lov na prepelice uz vabilice - nama izgleda ovi zeleni ne trebaju da se samoukinemo.
Ako mi kao lovci ne damo predloge vezane za bezbedno drzanje oruzja i sankcije protiv lovokradje to ce neko drugi raditi a onda ce i nama uzgred verovatno skresati neka prava. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 28.05.2015. 02:04
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
тај судија у шведској паметан човек
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 18.02.2016. 15:26
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Текст са Лориста:
Сечањ 18.2.2016.- У ловишту „Тамиш- Брзава“ Ловачког удружења „Горњи Тамиш“ из Боке, општина Сечањ, откривен је велики криволов који се десио у последња четири дана. Организована група криволоваца коју је предводио Ђ.А. из Боке харала је овим ловиштем како стоје ствари дужи период. Полиција Полицијске управе Сечањ и Управа ловишта и пронашли су месо у замрзивачима Ђ.А. а у дворишту пронашли прерађени џип намењен баш за криволов, који, како нам рекоше у Боки, више личи на амфибију. Полиција је такође пронашла два ловачка карабина, 8×57 и 30-06 као и једну ловачку пушку сачмарицу. Пронађено оружје је без докумената и оружних листова. Све, од возила, меса и оружја је одузето а помеути Ђ.А је приведен у Полицијску станицу Зрењанин.
Полиција је заједно са управом ловишта и ловачког удружења установила да је последњим криволовом одстрељено три јелена (пронађене три јеленске главе), две кошуте, две срне, четири срндаћа од којих је један у басту, два јеленска телета и један зец. Шта је и колико раније украдено установиће даља истрага али се већ сада са сигурноћу може тврдити да је ова група криволовила на овом подручју дужи временски период. Висина штете која је причињена кориснику ловишта утврдиће се тек по завршетку истражних радњи али се већ сада може говорити о цифри која знатно премашује десетак милиона динара.
Интерсантно је поменути да Ђ.А. није члан ловачке организације нити се званично бавио ловом.
Како сазнајемо од водећих људи у Ловачком удружењу „Горњи Тамиш“ из Боке и ловној инспекцији за ову акцију откривања и сузбијања криволова највећу заслугу носе полицајци Полицијске управе Сечањ, без којих се овако велико и незапамћено недело неби открило. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 20.02.2016. 08:15
|

Lovčina

|
Ево и слика.
http://www.jasato...-u-banatu/ |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 20.02.2016. 09:13
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ova sakalamerija ko traktor i da niko to nije vide da se krece po selu ili je to kod njih normala pojava za ovakva vozila? |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 20.02.2016. 09:30
|

Lovčina

|
Ма теренац најобичнији! Како је Јеремија писао тамо очекивао сам најмање 110-ку на амфибији  |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 20.02.2016. 09:45
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
To jeste nego ove gume to su gume za traktore sa prednjom vucom i u opste nisu namenjene za vece brzine od 40km/h znaci moralo je nekome zapasti za oko jer to kada ide putem to sve bruji i varda vise od bilo kojeg gusenicara! |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 20.02.2016. 10:15
|

Lovčina

|
Имаш такве и офрод гуме 
А неки овакву као што је ова лево ставе на свој тркатор и баш их брига колико кошта и зашта је намењена 

Остала ми је још по једна од тих гума на слици. |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 20.02.2016. 22:08
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Зашто се чланови ЛУ баве ловокрађом?
Питање за све председнике,чланове управних одбора,управнике ловишта и ловце. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.02.2016. 22:21
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Na naslovnoj strani sa postavio vest o hvatanju lovokradica u Kniću. Tom prilikom su traktorom pregazili lovočuvara koji ih je uhvatio na delu. Koliko sam uspeo da saznam, lovokradice su identifikovane ali izgleda da NISU u pritvoru iako po mom mišljenju u njihovom činjenju ima elemenata pokušaja ubistva. I kako onda da se efikasno bori protiv krivolova i lovokradje?
Inače, Srbijalov portal je došao u posed fotografija odstreljene divljači (srne) u lovokradji. Imamo fotografije sa obdukcije srna, gde je ustanovljeno da je jedna srna nosila dva embriona veličine prsta. Fotografije su suviše potresne da bi ih objavili javno - meni se smučilo kad sam video!
U toku večeri ću u dopuni vesti na naslovnoj strani postaviti detaljan opis dogadjaja sa hvatanjem lovokradica u kradji i sa gaženjem lovočuvara. Opis celog dogadjaja nam je uputio predsednik LU Knića Dušan Damljanović.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 20.02.2016. 22:40
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Bem ti zakon , da štiti poštene ljude , lovci Knića bi legalno linčovali ove ubojice....
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 21.02.2016. 07:02
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Najčešće lovci koji nisu skloni lovokrađi štite ćutanjem one koji krivolove.... e, a to je tek drugi korak, a prvi je podizanje svesti lovcima pogotovo mlađim jer ne treba ni početi a kamoli prestati...
A što se tiče odstrela zaštićenih vrsta,to je posebna priča...jer je bez ikakve potrebe...nikakve koristi samo šteta po prirodu i naš ugled...
Lov jeste skup ,,sport,, kako bi rekli,i često čujem ono ,,Plaćam a šta dobijem za to,,...i pitam se kako ljudi glupo shvataju lov,misle ako plaćaju da bi u svakom lovu morali nešto i da odstrele, sve ostalo nije važno...
U današnje vreme lov je sve ono lepo što nosi sa sobom a ne potreba za hranom i ja ga tako i shvatam jer uz druženje i sam lov ide i zaštita te divljači....bar ga ja tako doživljavam...
A što se tiče lova sa el.vabilicama, to je lov sa dozvolom na nedozvoljen način i po meni nije isti kao krivolov bez dozvole,i pošto sam nedavno imao nekoliko razmenjenih poruka sa našim članom Dimitrijem-zaštitarom ovde na pp,i dobio potvrdu onoga što sam ga i pitao,sad mogu i da napišem: Pitao sam ga dali postoji jedan ugledni ornitolog,član dzzps-a koji se zalaže za lov prepelica el. vabilicom, odgovorio mi je da postoji takav sa ,kako reče, liberalnim idejama o tome!!!
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.02.2016. 12:24
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
DakiNS kaže:
Bem ti zakon , da štiti poštene ljude , lovci Knića bi legalno linčovali ove ubojice....
Појединци се очигледно неће смирити док некоме глава не падне. Да је ово правна држава ловочувари би имали право да употребе ватрено оружје да зауставе (или одбију) напад на себе. Значи да оног за воланом убију ко зеца. Јер то гажење је могло да заврши и са смртним исходом.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 21.02.2016. 15:19
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Ovo je jedan od razloga zasto sam za izmestanje lovocuvarske sluzbe iz LU.Jedino valjano resenje bila bi rendzerska sluzba gde bi svaki rendzer imao status sluzbenog lica,mogao samostalno da lisi slobode lica zatecena u krivolovu ili nedozvoljenom lovu i upotrebi sluzbeno oruzje da se zastiti od ovakvih manijaka.
Dok se to ne desi i dok lovocuvar mora da trazi asistenciju policije koja cesto nema terensko vozilo da izadje na teren......
Cak i kad se prekrsioci uhvate,kao sto je kod nas bio slucaj,kazne su smesno male i svode se na par meseci suspenzije lova i uplate za neku"sigurnu kucu",umesto krivicne odgovornosti
Kako sada stvari stoje,ko ne krade ispada budala i imamo u lovistima to sto imamo(odnosno nemamo).
Mislite o tome
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 21.02.2016. 20:56
|

Veteran

|
Mrwo,pisano je ovde o tome da lovočuvari dobiju status službeno lice i to ovlašćenje nije samo pravo lišavanja slobode krivolovcima već drastično sprečava napade na njih jer,recimo pokušaj ubistva,napad ili slično na službeno lice nije ni pribižno isto kao na fizičko ili pravno lice.... to bi mnogo zaštitilo lovočuvare al stvari neidu baš tako pogotovo kad sam negde gledao na tv da je ukinuta ribočuvarska služba????? tako da je trenutno u procvatu i ribokrađa.... ma,ludnica...
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
rk |
Objavljen 21.02.2016. 23:06
|

Veteran

Upisa: 544
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Kako izgleda napad na pravno lice
RK
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 22.02.2016. 06:11
|

Lovčina

|
Изгледа исто само је срамота по државу већа.
Ако неко мисли да ће криволов престати само зато што ће ловочувари или ренџери ти ако се формирају, имати статус службено лица, грдно се варају!
Па они, као и сви криминалци, ударају на полицију исто! Зашто и не би? Увек ће бити неко кога ће они позвати да интервенише за њихово дупе! |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 22.02.2016. 12:09
|

Veteran

|
rk kaže:
Kako izgleda napad na pravno lice
Recimo kao fizički ili oružani napad na upravnika lovišta...
To ,,pravno,, lice sam dodao kasnije u upis jer i oni idu u kontrolu lovišta...Pravno lice zastupa (ili kako već) preduzeća,udruženja,itd...
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|