stigle guske pre otprilike sat vremena i kod mene takvu galamu namestili da sam morao da izađem da probam da ih vidim ali tek sutra kad svane
Danas sam imao zadovoljstvo da budem gost kod naše koleginice Huntniggirl1, u lovu na fazana, u Bečeju.
Jutro je bilo poprilično ledeno, dobar komad puta od Novog Sada do Bečeja nije uopšte bio očišćen od sinoćnjeg snega, niti soljen, tako da je bilo 'veselo' voziti. Bečejci su ranoranioci, sastanak lovaca je bio zakazan za oko 7 sati ujutro, taman kad se razdanjivalo. Na zbornom mestu mala, ali odabrana ekipa, Huntingirl1 i njen suprug, još 7-8 lovaca i lovnik LU Bečej. Kratko upoznavanje (uz cupkanje na mrazu i severcu), i krećemo u lovište.
Teren na kojem smo lovili je jedan od najboljih mogućih za fazana. Relativno retka trava, mestimično na nižim mestima prorasla trskom, visoka do pojasa, prolazi se bez većih napora, a predstavlja idealan zaklon za divljač. U sredini terena je jedna plitka bara, tako da fazan ima sve što mu je potrebno, na jednom mestu: hranu, vodu i zaklon. Mestimično je ipak, zbog ove vlažne godine, bilo vode i u travi (visok nivo podzemnih voda), ali ni blizu kao u drugim ravničarskim lovištima.
Krećemo u pretragu terena. Huntinggirl1 ostaje pored kola, da nam pripremi doručak, dok mi lovimo. Pored mene, kao pravi domaćin, lovi njen suprug, koji je grupovodja. Disciplinovano se krećemo, lagano, onako 'laloški', bez žurbe, opušteno, baš po mom ukusu (ne volim kad lovim sa lovcima 'trkačima'), dajemo psima dovoljno vremena da pretraže teren. Moj Master ne zna šta bi sa sobom, mirisa ima puno, svaki čas ga neki trag povuče, ali sasvim je solidan. Pas mojih domaćina, krupni jednogodišnjak NKD - vršnjak mog psa, drži pokaznu nastavu iz rada psa na terenu, pretražuje u 'petlji', i brzo nalazi odstreljenu divljač
Na svakih 15 minuta otprilike, imamo po jedno dizanje fazana, i priliku, ali uredno propuštamo koke, ne pucamo, čekamo petlove. U jednom momentu, sa desnog krila grupe se diže petao reponja, kolege pucaju, jedan, pa drugi, pa treći, fazan proleće u idealnom, bočnom položaju, ispred špalira lovaca. Ja kao krajnji na levom krilu, dočekujem ga, već je dobio na brzini, na jedno 30-40 metara, pucam jedan, pa drugi, pa onda i poslednji treći metak iz magacina, ali već znam da sam uprskao - nisam dovoljno preticao! A čist ZICER!!! Crni Lalo, pa zar u gostima da se brukaš!?
Idemo dalje, grupovodja pored mene, uredno obara 2 petla, majstorski, iz marke, komanda 'daj', petao poleće i ne stigne da uhvati zalet, brza ruka i oštro oko, a bogami i iskustvo strelca, mu prekidaju pokušaj bežanja.
Do kraja sam se ipak popravio u preciznosti, pa sam oborio dva petla. Moram da kažem, da sam bio malo lošiji u gadjanju, jer sam danas prvi put lovio sa novom puškom, koju sam veče pre lova dobio, tako da sam ja praktično prvi metak iz te puške, ispalio danas u lovu, i imao odstrela (samo se ti 'vadi', Lalo! Ne vredi ti, promašaji se pamte). Kako bi rekli, 'osveštao' sam cev
Lov smo završili već oko 9 i 30, svi lovci su bili namireni sa fazanom, a Huntinggirl1 nas je dočekala sa svašta nečim naseckanim , i umesto hleba, ono što je ona krstila kao 'kolač' pa me zbunila.
Sve u svemu, lov za medalju! Ono što se meni najviše dopalo, pored terena na kom smo lovili, jeste disciplina i ponašanje lovaca tokom lova! Red se zna, i bez opominjanja svaki lovac tačno radi onako kako je najbolje za grupu. Svaka čast, bečejci B)! Da ne bude da ih samo hvalim, moram da kažem da su ostale kolege iz grupe, sem grupovodje, imali nekoliko maestralnih promašaja
Zaista lep osećaj, biti u ovakvom lovu, i imati ovakve domaćine. Ova slika ostaje za lepu uspomenu!
Lala, Huntinggirl1, pa njen suprug, i ostale kolege iz grupe, sa odstrelom:
Posle lova, otišli smo do kuće Huntinggirl1 i njenog supruga, na kafu i piće. Prvo, bio sam zaista zadivljen, kad sam video kako brinu o svojih 11 pasa - njih dvoje su začetnici uzgoja madjarskih vižli kod nas. A sobe (ne soba, jedna, nego sobe, množina) su im pune pehara sa takmičenja i diploma za njihove pse. Prednjači medjunarodni šampion Dik, koji na žalost, nije više medju živima, ali čiju sliku sam postavio ranije na temi 'Vižla'.
Uz kafu i ćaskanje krenula je priča i o puškama, naravno. E tek me je tu čekalo jedno iznenadjenje: pokazali su mi jedan zaista redak primerak ručno pravljene puške, unikat jednocevke u cal. 20 (valjda), raritet, star, po proceni, oko 150 godina. Nema načina da se proveri, ali priča vezana za ovu pušku je sledeća: puška je bila vlasništvo nekog ruskog grofa, koji je doneo u Srbiju, kada je bežao od revolucije u Rusiji 1918. Moji današnji domaćini su pušku kupili od neke babe, mislim da rekoše iz okoline Obrenovca.
Više detalja može izneti Huntinggirl1, a ja prilažem slike:
Bravo Lalo imao si super lov cestitke i dugujes nam pice za nabavku puske i neka te dugo i u zdravlju sluzi PS. Baci neku sliku na forum od nove puske pretresao sam net sinoc 2 sata ali mrsavo
danas L.D. FAZAN BELEGIS je bilo gost sa oko 20 lovaca u lovu na zeca u CELAREVU. Domacini su bili na nivou gostoprimstva.dan je bio idealan za lov s tim sto kod mene u Belegisu je bilo snega a kad smo stigli u Celarevo nema snega .svi smo imali ulova .posle lova smo otisli na GULAS koi su domacini spremili izuzetno.I ovom prilikom se zahvaljujem u moje ime i u ime L.D.FAZAN iz BELEGISA na gostoprimstvu lovcima iz CELAREVA a najvise predsedniku ZORANU.
Sniper, ta puška nije tako česta, radi se o inercionom poluautomatu Luigi Franchi, model Asso. Ako sam dobro čuo, ta puška nije radjena u velikoj seriji, a ne proizvodi se više. Inače, jedan od najlakših poluautomata, težina ispod 3 kg.
Ništa ne kažeš, Sniper, za moj novogodišnji avatar? Videćemo, da ovu sliku stavimo 31.12. na naslovnu stranu
Inače, slika je napravljena danas, kod Huntinggirl1, taj Deda Mraz stoji na njenim ulaznim vratima, peva i vrcka, kad neko naidje
Lalo, svaka cast za oruzje... a stari Lanber ? koj je kalibar ta nova, cena, nesto vise o njoj i postavi neke slike da je vidimO!
Stari (5 godina) Lanber ostaje, za zeca, predatore i za teže lovove (DS).
Ovu Franchi sam uzeo polovnu, i idealna je puška za pernatu divljač. Obe su cal.12. Slikaću je kasnije, a pristojnost, Cvele, nalaže da se za cenu ne pita.
Ja sam danas bio u gostima L.U.Vozd iz Rakinca u delu lovista sekcije Radovanje koji se nalazi u delu Radovanjskog luga gde je ubijen Karadjordje !!!Lovili smo deo ka banicini i po obodu Radovanja oko repetitora i nazad do mog prijatelja Sladjana koji je danas bio dobar domacin!!!!Jako tezak teren i jako malo fazanske divljaci koja se izvlacila na velikoj udaljenosti!!!!Snega je bilo taman toliko da lov bude pravi!!!!Pozdrav svima iz L.U Vozd Rakinac
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?