Predsednik sekcije mi dozvolio da gostujem u Starom Selu kao PASIVAN CLAN?????
Oni misle da nisam nigde vise clan i da nemam lovnu kartu jer mi Pomoravlje Plana istu namerno nije trebovalo jer sam zamzao clastvo u 2012\13god????
Oni to tumace da ni gost vise ne mogu da budem????
MESAJU CLASTVO U UDRUZENJU I PRAVO NA LOV STO NEMA VEZE JEDNO SA DRUGIM!!!
Misle da PASIVNI CLANOVI kako oni kazu i kako su napisali u Pravilniku koji je na precad doneo U.O. bez provere u Statutu i zakonu o udruzenjima mogu da sprovode???
juče je održana hajka Šakalijada u Čortanovcima,selo nadomak Novog sada ugostilo je 28 lovaca koji su imali dobar rezultat 3 lisice i 1 šakal su odstreljeni,mada je vidjeno još 3-4 šakala na koje je i pucano,druženje odlično,mada su mnogi po utiscima iznenadjeni brojnošću ovog predatora.Evo slike panorame jednog od terena na kom se lovilo.
Na prvom mestu je bila bezbednost izvodjenja lova pa su tako lovci bili podeljeni na dve grupe koje su lovile na 2 terena koji su udaljeni oko 5-6 km jedan od drugog,markirne otznake su bile obavezne,a i disciplina koja je potrebna za izvodjenje lova pomoću pasa goniča je dala rezultate,par onih koji nisu poslušali uputstva predsednika da je u ovom lovu potrebno uložiti mir i strpljenje su posle lova priznalo da su imali priliku ali nisu bili dovoljno mirni na mestima čekanja pa je zbog toga šansa za odstrelom smanjena.
U Čortanovcima, na hajki na lisicu i šakala, učestvovalo je i desetak forumaša: Daki, Rančer, Apinest, Podunavac, Zoranp, Bela, Csiky, Klaja, Predator, Indjijanac i ja (valjda nisam nikog zaboravio?). Sremac je takodje bio planiran, ali ga grip skleptao, pa je ostao u krevetu, da telefonom zayebava... Odluka da idemo u Čortanovce je pala pre svega iz razloga što smo hteli da im na neki način pomognemo, jer je ovo prvi put da LD Čortanovci organizuju ovakav vid lova i druženja - preporuka Indjijanca je takodje bila da idemo, a išli smo i zbog činjenice da je u tom lovištu upravnik naš član Breton Beška (upoznao sam juče tog momka, i moram da kažem da je ostavio sjajan utisak na mene ). Pre toga, čuli smo sa par mesta informaciju da zaista imaju velik problem sa lijama i šakalima, koji im desetkuje ostalu divljač (pre svega srneću, a i zeca). Meni je prvo bila malo čudna činjenica da su ograničili broj gostiju na 30, ali kasnije sam shvatio zašto: glavni razlog nije u lovištu ili organizaciji lova, nego je presudan kapacitet sale u lovačkom domu - ljudi nisu hteli da dozvole da se pravi gužva u 'drugom poluvremenu'. LD Čortanovci su malo društvo sa oko 35 članova, ali uspeli su da fino srede salu u domu, a čeka ih još rada na pratećim objektima; mislim da po onome što sam video, imaju dobru perspektivu, a pokazali su juče da hoće da rade i, i što je još važnije, da umeju da rade!
Posle jutarnjeg okupljanja lovaca i upoznavanja sa domaćinima, kafa i kratko piće za dobrodošlicu, usledilo je kratko obraćanje predsednika LD i upravnika lovišta, o načinu izvodjenja lova. Predsednik LD Zoran Petrašković, stari as sa lovačkim stažom od 30 godina, je uz kratak opis situacije u lovištu precizno upoznao lovce sa načinom lova uz pomoć goniča, kao i o disciplini u lovu, i bezbednosti kako lovaca, tako i pasa goniča. Predočeno nam je da se insistira na disciplini u lovu (nema šetanja, napuštanja mesta, itd.), i mogu reći da mi je taj čovek prilično delovao uverljivo, dok je to govorio - to je demonstrirao već na samom odlasku kolima u lovište, ko ide kuda, i kojim redom, i kasnije prilikom rasporedjivanja lovaca.
Upravnik lovišta Vlada (Breton Beška) se nadovezao, pa je u par rečenica ponovio mere bezbednosti (fluo detalji na odeći), a dodao je i uputstva o dozvoljenoj municiji u ovom lovu, uz vrlo jasnu napomenu o zabrani korišćenja PP municije - to mi se jako dopalo, hvala Bogu da sve češće čujem to upozorenje po livištima!
Elem, kada smo došli do terena za lov, moj prvi utisak je bio da je ono fenomenalno! Blaga brdašca sa odsecima u kojima su lisičje rupe, pa red uredjenih vinograda, pa red parloga, pa red gustiša, pa red bagremara, ne može biti bolje stanište za divljač svake vrste. Rasporedjujemo se, deo lovaca odlazi u pogon, a drugi deo ide da zatvori teren. Na samom početku rasporedjivanja, mene Zoran (predsednik LD) postavlja na jedno mesto, gde desetak metara dublje u žbunju nalazim ostatke kože, kosti i lobanju nazimeta, kojeg su šakali rastrgli, po mojoj proceni jedno 10-ak dana ranije! Javljam to telefonom, ali domaćini su već upoznati sa tim. Prate ljudi stanje u lovištu - očit dokaz!
Posle jedno sat vremena mirovanja i čekanja čujem pse kako štektanjem javljaju da se neka divljač pokrenula; spremam se, osmatram i osluškujem, a oni goniči samo špartaju ispod brega na kojem stojim, te levo, te desno, pa vraćaju, nešto ih mota...Adrenalin polako počinje da radi, i baš tada snimam jednog lisca, kako se laganim kasom izvlači duž same ivice bagremara; ide ukoso prema meni, podižem pušku i pratim ga da dodje u zonu pucanja. Vidim da me nije osetio, jer on ide niz vetar, a ja sam zaklonjen žbunjem u kojem ima rupa u granju od metar u prečniku, taman da ga mogu lepo nišaniti. Prilazi na jedno 40 metara, i počinje da polako skreće prema bagremaru i žbunju, nema druge, moram pucati iako daljina ne garantuje pad u vatri, ali se pouzdam u semi magnum patronu i sačmu 4,5 mm. TRAS! Lisac samo savije zadnji deo tela, zanese se u stranu, i odmah počne da se nekako iskrivljen zavlači u žbunje; pucam još jednom iako je možda već kasno, žbunje ga štiti. Posle par minuta, na mesto pucanja lajući dolaze psi goniči, vrte se, kevtanje prestaje - toliko znam o lovu goničima, da je moguće ili da se ranjen lisac zavukao u svoju rupu, ili da je negde dalje pao i ostao da leži. Poučen upozorenjima predsednika Zorana, ne napuštam mesto na kojem stojim, iako me 'svrbi' da odem u bagremar i proverim. Baš tada, moj gripozni kolega Sremac (propustio lov zbog bolesti) me cima porukom, pita kako prolazimo, ja mu javim da sam zveknuo lisca, a on da umre od smeha, počinje sprdnja na temu 'Lala zamalo ranio', i sve što uz to ide, skot ljubomoran što on nije mogao u lov... On odmah vest širi SMS-om ostalim forumašima, kako bi cirkus bio kompletan, e tu je pao predlog da ako nadjem lisicu, on ima da pojede faširanu šniclu od tog mesa!
Elem, lov ide dalje, iz pravca pogona se čuju pucnji, ali to je još uvek dosta daleko. Goniči malo laju, pa ućute, primirje, ali onda posavac ponovo počinje svoju pesmu! Pokušavam da dokučim kretanje, osmatram teren u tri pravca, i tada, na jedno sto metara od mene vidim krupnog šakala kako se laganim hodom lopovski izvlači izmedju pogona pasa i lovačkog dočeka, krije se iza žbunja, i hoda kao senka! Daleko je za bilo kakvo pucanje, vidim da odlazi u pravcu dvojice kolega koji su jedno 300-400 metara dalje, javljam Vladi da je primećen, i samo što sam posalo SMS, čuju se tri pucnja! Pao je, razmišljam, jer da je promašen, bila bi 4 pucnja od dve dvocevke!
Nedugo posle toga, oglašen je kraj lova, skupljamo se na zbornom mestu, i tu saznajem da su psi pronašli onog 'mog' lisca, da je Indjijanac oborio još jednog i promašio jednog, da su Bela i Csiky takodje zajedno pucali na jednu vrlo neobičnu lisicu (sitna lija, ali takvo krzno nisam do sada video - tamno, sa srebrnastim vrhovima, kao da je ukrštena srebrna i obična lija!). Kolege takodje donose onog šakala, bio sam u pravu, to je taj. Dakle, nas 15 lovaca je imalo ovaj odstrel (3 lisice i šakal), uz još nekoliko promašaja, što je odličan rezultat, ali domaćini kažu da su mislili da će biti bolje?!? Pa šta ćete bolje, pobogu? Meni smešno, mislim se, pa ovo nije kao lov na fazana, da svako iz grupe bude 'namiren'! Zvuči kao šala, ali obzirom na brojnost šakala i lije, tačno je moglo da padne i više zverki!
Saznajem da je druga grupa lovaca na drugom terenu imala lep broj promašaja šakala, na 4 šakala je pucano i promašeni su, a dosta ih se izvuklo, izgleda da nisu dovoljno ozbiljno shvatili Zoranove i Vladine reči u vezi discipline u lovu!
Dakle, moji utisci: prvo, teren fenomenalan; drugo, na tom terenu ima šakala i lisice kao skota; treće, sam lov odlično planiran i izveden, pre svega zahvaljujući domaćinima Zoranu i Vladi, a i gostima koji su bar na ovom terenu bili izuzetno disciplinovani; četvrto, moram da kažem da su me posavac i balkanka oduševili kako su radili - vidi se da su ispekli zanat; i peto, to nisam hteo da kažem juče posle lova, ovo je meni bio prvi put da sam ispred goniča odstrelio liju! Bilo je lisica ranije tokom nekih drugih lovova, ali nikad sa goničem.
Drugo poluvreme odlično; paprikaš izvanredan (pohvala za majstora!), piće i zavitlavanje, meni se učinilo da domaćini nisu navikli na atmosferu koju ovi ludaci forumaši prave, ali su se brzo otkravili i pridružili. Bilo je tu i ozbiljnih lovačkih razgovora o divljači, o gazdovanju, ali je preovladjivalo zezanje, u kojem smo po običaju žrtve bili Zoranp i ja, da bi moj Zoki na kraju ispalio duboko filozofsku misao: 'Lalo moj, ne mogu oni nas više trpati, nego što mi možemo primiti!!'
Sve pohvale domaćinima za organizaciju i izvodjenje lova, a ako smem da kažem, da mi nije jasno zašto nisu ranije organizovali ovakav vid lova? Em se popularišu kao LD, em se čisti teren od štetočina kojih očito ima za izvoz, em mogu da ostvare i neki prihod za svoje društvo, pa šta čekaju?
Što se mene tiče, ako budu tokom februara pravili još neku hajku, dolazim obavezno, prvo zbog njih kao domaćina, a i zbog odlične atmosfere tokom lova i posle lova, i na kraju i zbog sebe, jer je akcija vrlo verovatna, obzirom na brojnost predatora!
Žao mi je što ja nisam slikao (crkao mi fotoaparat), ali tu su ostale kolege koje imaju slika, pa će postaviti.
Dakle, Čortanovci su kao destinacija za lov kod mene iznenada upali vrlo visoko na listi za odlazak!
Domaćinima sve pohvale, a ako smo mi forumaši zaslužili, zovite nas opet!
evo i jedne sličice sa terena vlasnici goniča najzaslužnijih za uspešan lov gledano sleva Paja lovočuvar,njegov kum Bane i moja malenkost
E Lalo pa tvoj fotoaparat je toliko dugo crknut da se već mumificirao. Avaj lov je bio više nego dobar , dobra organizacija dobar ulov (premda se neki upisuju kao ulovili) Drugo i treće poluvreme perfektni , ne znam šta ni je bilo bolje gulaš ili zezancija. Primetio sam da ni limun pivo nije kao što je nekada bilo , Lala tvrdi da je ljuto. Bilo je i hrabrih koji su se overdozirali sa vulkansko lavom i sve pričali ( uz duboke uzdahe) kako njima to nije ništaŠto se šala tiče bile su vrhunske sva sreća pa imam kondicije inače ne bih prošao bez upale. Evo slike pred sam početak lova.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
U jednom momentu goniči zapevaše ispred mene , gledam nešto crvenkasto promiče kroz žbunje taman prema mestu gde je nedostajao još jedan lovac, pa pokazah Zokiju rukom da se premesti tamo jer je odstreljeni šakal već jednom tuda prošao. Međutim ona životinjka promeni smer i krenu prema meni, taman sam se spremao da nakupim materijal za hvalu i zezanje jer Sremac mi poslao poruku da je Lala opet skoro ranio liju. Kad iz žbunja istrča zec , napravi veliki krug oko mene , kerovi ga prate po tragu , a zeka se opet vrati u žbunje istim putem , uspeo sam ga uslikati.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Tokom drugog poluvremena, imali smo i posetu iz komšiluka, iz Krćedina: došao je da nas vidi Evodija! Malo smo 'divanili', malo se zezali, malo prepričavali onaj 'krčedinski licencirani slučaj', i tako to...
Evo nas: u stojećem stavu, sa leva, Evodija i Breton Beška, a sede Podunavac, Daki i Lala.
Od ove dvojice ne zna se koji je gori! Ovaj što stoji je ozbiljno oboleo od kleptomanije, a ovaj brkati što sedi, je dobio CRVENI VETAR!
Bela, Apinest i Klaja!
Kada je shvatio sa kime ide u lov, Bela je samo napravio grimasu, a Apinest se uhvatio za glavu!
Inače, Evodija je Apinesta ujeo za srce, kada mu je rekao da je on (Apinest) sada Sremcu Piškać!!!
Šta reći kad je već sve rečeno. Svidelo mi se insistiranje na bezbednosti i ograničenje granulacije sačme koja sme da se koristi, u rasponu od 4,5 do 5,2 mm. Organizacija i lova i druženja posle lova odlični. Atmosfera vrhunska. Bilo je i odstrela. Šakala je odstrelila ekipa iz Aranđelovca. Međutim bilo je i incidenata. Klaja je već pre početka lova toliko popio rakije da je dva puta posrnuo a na kraju i pao pre nego što smo došli do mesta dočeka. Kada je išao nazad vodio ga je jedan gonič, koji je preuzeo ulogu psa vodiča slepih (u ovom slučaju pijanih).
Bejbe (ZoranP) je posle ručka održao partijski sasatanak i promociju Komunističke partije Srbije. Podelio je i letke. Pravi politički komesar.
Lala je posle ručka bio veoma ljut. Naljutio ga je Daki sa svojim vulkanom. Mislim da će Lala od sada pivo da pije na cevku.
Klaja i njegov "vodič".
Zar i ti sine brute. Sreća da me ljudi poznaju pa znaju da ne pijem. Pao jesam ali preko grane a i nisam jedini,Bela je aterirao u pogonu . Trenutno smo Beybe i ja na relaciji Crna Bara-Belo Blato-N.Sad-B.Palanka pa nismo u mogućnosti da okačimo slike ali braco bice.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?