Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
nenadx
 Zoko,lovdzijaB)
Dobar pogodak

lovdzij@
 Hvala,hvalaByeNisam te dobro razumeo,Petre?
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

petar
 Ma kazem da nije slika lepo ispala...Sad
Just like old times!

nenadx
 Predlozio bih da svi ulove DS,budu izmereni tezinski(ili bar prilizno),izmere bodovi kljova vepra i odredi starost i pol.Mislim da to nije veliki posao,cak pricinjava zadovoljstvo.Ovi podaci mogu mnogo pomoci u gazdovanju ovom divljaci,jer daju izmedju ostalog prikaz o mogucnostima odredjenog lovista,ali i stanju populacije....Na kraju sezone bi se mogao napraviti neki presek stanja,naravno orijentacioni.Ako je potrebno nabacicu metode odredjivanja starosti,do tada zelim vam uspesan lov,kao ovaj sa slike,sa juga Srbije.
i55.tinypic.com/hx82dt.jpg
Dobar pogodak

kriva cevka
 kod mene nesto pricaju da ce da nam u LU yabrane lov na svinje,kao navodno imamo sa dveSmile.licno nisam cuo gluplju stvar,pre svega svinja ima sve vise i vise,kao drugo svinje se dosta krecu i danas moye da ih nema sutra da ih ima u iyobilju.a i yimi cim padne sneg svinje silaye sa planina i doze kod nas.jas lovim u brdsko planinskom terenu,.nego ima budala raznih

darkon
 Nenadx,ako ti nije tesko,izbaci te metode odredjivanja starosti.
Nije na odmet saznati nesto vise.

Na ovoj slici,onaj zadnji i predzadnji, su bas dobri.

nenadx
 Nesto se desava sa DS,nastale su odredjene promene,naravno u plusu,teze su razne,moze se pricati o tome,ali je bas zato dobro pratiti stanje,pa sam zato i nabacio prethodni post,o odredjivanju starosti.Ovo je potrebno da poznaju lovci,jer sam recimo cesto slusao (iskusne)lovce kako po tezini odredjuju starost,U praksi je to naravno nemoguce,pa evo primera.Prase moze teziti i do 60kg,ali i nazime moze imati od 30 do cak 100kgDodao bih samo da prase gubi sare sa staroscu od 3 do 4 meseca.a starost im se moze odredjivati i po zameni mlecnih zuba,ali mislim da nema potrebe to prikazivati.Radi informacije,postoje par metoda za odredjivnje starosti.Najjednostavnija za terensko odredjivanje starosti veprova je po duzini brusne povrsine.Duzina BP plus 1 cm pa zbir daje godine.Ali je ona nepouzdana,zbog specificnosti populacije na odredjenom prostoru,znaci nije primenljiva na svim populacijama,ili se utvrdi za tu populaciju,pa dalje primenjuje.Najpouzdaniji je Brantov metod(faktor)Meri se sirina sekaca na dva mesta,sa sublerom(sa preciznoscu u desetine mm)Prva mera se uzima na 1 cm od pocetka korena zuba,a druga pri pocetku brusne P.Deljenjem prve sa drugom merom dobija se konstanta koja odgovara starosti.Evo uporedne tablice
i55.tinypic.com/30c7kux.png
Znaci sto siri sekac pri korenu u poredjenju sa sirinom pri brusnoj P to mladji vepric.Starost krmace se malo teze odredjuje,jer njene klice(kljova,sekac) su u korenu sire ili uze.Tako oko godinu dana ima koren u ravni sa sirinom zuba.Kasnije se suzava,pa je koren od cetvrte godine skoro zatvoren.
Dobar pogodak

lovdzij@
 Koja li je ono rasa kera sto se vidi na slici,zivo me interesuje?Mora da je doktor za svinje?

nenadx
 Cistokrvni surdulicki brdskoplaninski ovcarskopticarski gonic.Jaooo
Dobar pogodak

Lala
 Jeste, čuo sam ja da je to taj gonič, svako malo mu gazda viče 'ma, goni se u...'
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Pa da od glagola goniti...Tako nastaje gonic.Zato druge zemlje nemaju prave gonice.
Dobar pogodak

petar
 I u Vojvodini su zabranjeni mozda i zbog toga a mozda i nadmorske visine......Grin
Just like old times!

nenadx
 Ovde je zastupljena rasa tamani,samo neznam koren naziva.Od glagola tamaniti ili od onog ta mani ga.Veselo
Dobar pogodak

lovdzij@
 Ma nema lova bez melezara,vidi se iz prilozenogVeselo

lovdzij@
 Ne vidi se vepric bas najbolje,ali tu jePfftiC

nenadx
 Pod hitno menjaj fotografaBye
Dobar pogodak

bturjane
 ma u Vojvodini nije zabranjena upotreba gonica nego nece "lale"da cuvadu kere a da komsije od preko grane pucaju divljac pred njima

Lala
 E baš lepo što sve znate, oko Lala i goniča Grin opet će da krene rasprava o goničima u Vojvodini, jedva čekam Smeko 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenad_franc
 po novom zakonu nema granice u nadmorskoj visini za upotrebu gonica! prema tome lovacka udruzenja i u ravnici u vojvodini i u planinama na jugu zemlje,mogu da odrede deo na kom ce se loviti gonicima! a jedini uslov je da nema srnece divljaci na tom terenu! prema tome i na 1000 metara nadmorske visine,ne mogu se voditi gonici ako na istom ima srnece divljaci!Pravilo

Predator

Boban kaže:
Pa slusajte,divljac nece doci sama tamo gde rostiljamo.No no no

Nije baš uvijek tako Bobane. No no no Događaj se zbio 1994-e godine, ali nisam bio u prilici da to lično doživim. Po tatinoj priči, bilo je ovako.
U grupi smo imali starog iskusnog balkanca, posavca, trobojku i kujicu mješanca (otac posavac, majka balkanka) od 6 mjeseci, kojoj je ovo bio prvi izlazak u lovište u kom ima divljači. Nakon jutarnjeg gona lisice, goniči su se negdje izgubili, a štene se vrtilo oko lovaca. Poslije su se i ostali psi vratili i pretraživali okolni teren. Kujica polako za njima. Bilo je oko podneva, vrijeme za lovački doručak. Vatra, slanina, pogača ... Puške nerasklopljene na nekih 5 metara od lovaca ... Odjednom se oglasi kujica u daljini i sve se više približava lovcima. Priključuju se i ostali psi. Tata psuje što štene "lupa" za ostalim psima i svi misle da psi "lupaju" zato što ih je štene svojim štektanjem povuklo da i oni štekću. Na iznenađenje svih, na dvadesetak metara od njih izlijeće veprić od oko 80 kila. Tata kaže da brži refleks u životu nije vidio. Kolega iz grupe grabi pušku i djelovalo je kao da je pucao prije nego što je kundak dotakao rame. Veprić nosi PP nekih 150-200 metara i tu završava karijeru. Nakon tog svog prvog lova, kujica je znala sat vremena slijediti stari trag svinje, dok ne pronađe gdje su zalegli. Ludo pašče, a jedva je ličilo na lovačko. Bravo 2

Sasvim prirodno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,546,654 posete www.srbijalov.com