Evo ga Cvele, sad sam stigao kuci, docek jbg...
Sad je vec jucerasnji lov. Jutro veoma hladno, -14 jutarnja temperatura. Zborno mesto u pola osam, nas tridesetak lovaca. Veoma maglovito vreme, ali u okvirima neke normale, tako da je lov odrzan normalno. Lov potkovicom. Odstrelejeno do podne 16 zeceva. Nisam metka opalio, ima zeca, ipak je to siromasniji teren, ali nikako na mene, nisam imao srece, ni ja ni cale. Ostali koliko toliko. Primetio sam da se dizu i pocinju da beze veoma daleko, cak na nekih 80-100m, verovatno zbog suvog snega, tako da je tesko pucati. Nije bilo lose, kako smo se nadali na tom terenu, super je bilo. Malo druzenje, lovacki dorucak, i tako.
Popodne na predatore cekanjem nisam izasao, nisam imao vremena, bice sutra popodne mozda.
Ujutro lov na fazana, ali ne znam da li cu izaci, jer sad sam stigao, 4 ujutro je, a zbrono mesto u pola osam, pa se premisljam, nisam osudjen, u svakom slucaju ako izadjem bice prica ovde na temi...B)
Danasnji lov, protekao neverovatno...
Izlazak oko 15:00h, lov predatora cekanjem. Prilazim istom mestu gde sam pre par dana odstrelio lisicu. Dok sam prilazio na mnogo mesta sam video krda srnece divljaci. Prilazim blize tom mestu i na oko 300-400m odatle se nalazi jedno krdo srnece divljaci od 8 grla. Ja polako kroz rastinje, obucen u komplet belo kamuflazno, nisu me videli. Taman planiram da postavim stolicu i da pocnem sa cekanjem predatora, kad posmatrajuci bez dvogleda, vidim da se krdo uskomesalo, poceli da trckaraju uplaseno, tamo-vamo, kad odjednom primetim kako sakal trci prema krdu i juri za njima. Srne pocele da beze sve u jednom pravcu, a on za njima. Ljudi, ne znam, niko mi nije pricao ni od starih lovaca, da je neko ikada video kako sakal lovi srnu.$aAa Njih osam beze, on juri i od zadnje srne je na oko 3-4 metra! Ja podignem karabin, predaleko za pucanje, jos je bio u punom trku, nema sanse da bih ga pogodio. Dunem u vabilicu kmecanje zeca, on nista, ne reaguje, vec trci za srnama da ih skemba, ja reko ova zadnja gotova je, udavice je. Medjutim posle jedno 5 minuta jurnjave, vidim na jedno kilometar, srne zastale na jednoj livadici. Jasno vidim kroz optiku da ih ima 8, nijedna nije nastradala, pao mi je kamen sa srca. Opet bacim pogled okolo, malo ovako malo kroz dvogled i vidim tog sakala kako polako kaska preko oranja, umorio se valjda, a nije uspeo da uhvati srne. Ide, pa zastaje malo po malo. Nije ih uhvatio, sam je, bez copora, a plitak je sneg, svega 10-tak cm, da je dublji siguran sam da bi uhvatio zadnju srnu. Ide, pa malo malo onako se zabada u oranje kao lisica za misevima. Ja vabim, on nista, ne reaguje. Reko sta cu, aj da probam da mu pridjem polako. I ja ostavim stolicu, ranac i dvogled i ponesem samo karabin. Prisunjavam mu se, on me ne vidi. Onej napravio oko mene krug precnika 300-400m, predaleko mi je za pucanje, a ja mu prilazim, on se udaljava, a siguran sam da me nije skontao, jer sam kamufliran i krecem se samo kad on ne gleda u mom pravcu, tj kad trckara i hvata miseve, ja polako prema njemu, kad on stane, stanem i ja i tako jedno sat vremena, mic po mic pade mrak. Ja polako prilazio i kad je on zagazio u jedan kanal, ja sam prisao tom kanalu i vise ga nisam video. Nista, mrak, vratim se po stolicu i ostalu opremu i krenem prema kolima i kuci. Nadam se da cu sutra uspeti da ga odstrelim. Inace, od divljaci sam danas video:18 grla srnece u tri krda, dva jata gusaka, 20-tak zeceva i tri fazanske koke koje sam usput podigao pre nego sto sam video sakala. Verovatno cim na tom terenu ima puno divljaci, ima i hrane, pa se sakal tu nastanio. Danas ni on ni ja u lovu nismo bili uspesni, ali ako on ovako cesto radi, ko zna koliko je srna do sada podavio i koliku je stetu napravio, treba ga odsteliti sto pre, ja sam spreman na njega, tu sam i cekam ga, a na lovackoj sreci je da presudi, igra je u toku, a neka bolji pobedi...B)
Petre neka ti je sa srećom sutra..i da mu dođeš do mješine ...dobar pogled kolega
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Dobro napisano, Petre, baš dobro... Ja nisam imao prilike da vidim to kako šakal juri srnu.
Dočekaj ti nekako tog haračliju u končanicu!
Dobar pogled!
Jutros u pola šest sam prvo otrčao do kola, da vidim kolika je temperatura, -6 adekvatno se oblačim i u 7 sati sam na zbornom mestu. Ali većina lovaca mojih koplega je još mamurna, Zoran nas zove na vruću rakiju, kaže još je hladno da krenemo, mi odbijamo jedva se nekako sastevi grupa pa u lovište.. Podigli smo nekoliko fazana, bilo je i pucanja u proseku po dva pokušaja po svakom lovcu ali nije da se hvalim prvi put sam promašio ali drugi fazan je pao i to je bio jedini ulovljeni fazan u mojoj grupi. Na sastanku ispred seoske prodavnice bila je okupljena većina naših kolega, pravili su male krugove pa su većina ulovili jelenka a bogami bilo je i litar belog i kisela ali fazana ni za lek.....
Moja grupa je danas podigla tačno 10 zečeva što veoma ohrabruje obzirom na loše lovne rezultate. Srneće divljači je bilo na pretek u grupama od tri do pet grla. .....
Ovom lovnom sezonom sam veoma zadovoljan, ne zbog ulovljene divljači mada je bilo u proseku gotovo svaki izlazak, moj cilj je priroda, druženje sa kolegama lovcima, zajednički doručak.. pravi lovački, ono malo alkohola iz lovačkih pljoski, moji lovački psi Aska (E. Seter) i Tony (E. breton), lovačke priče i dogodovštine, lovačka zabava koju ćemo imati početkom februara......eeeeee sve ovo me čini srećnim i zadovoljnim i zbog toga VOLIM LOV ovog zadnjeg lovnog dana na sitnu divljač......
B)....:uF........
danas je moja grupa videla 2 fazana..ja sam imao priliku da promasim jednog i to nije bio daleko..ovo mi se desava vec 2-3-ci put u zadnje vreme..nemam objasnjenja..jedino u ciganke da idem,da skinem maler...
inace sam u predhodna dva izlaska pored promasaja imao i dva lepa pogotka..
charuga kaže:
danas je moja grupa videla 2 fazana..ja sam imao priliku da promasim jednog i to nije bio daleko..ovo mi se desava vec 2-3-ci put u zadnje vreme..nemam objasnjenja..jedino u ciganke da idem,da skinem maler...
inace sam u predhodna dva izlaska pored promasaja imao i dva lepa pogotka..
Pa druže jedino biraj neku mlađu lepu ciganku da ti skine tu skramu sa očiju....mislim te čini....pa sledeći put da pogodiš cilj....ha ha haB)
Juče smo po predivnom zimskom danu lovili fazana. Lovili smo deo lovišta koji zovemo planina. Predivan teren blagi brežuljci obrasli žbunjem i šumarcima bagrema. Trava je polegla ispod snega a inje se nahvatalo na grane. U lovu je učestvovalo 8 lovaca. Tragova od fazana na sve strane, kerovi rade i po njima se vidi da osećaju miris fazana ali nikako da stanu u marku. Tek negde kada smo prešli jednu trećinu terena staje keruša ada u marku. Poleće peta ali se neoglašava. Pucanj i pogodak. Tako se nastavilo i dalje, fazani su se izvlačili (očito su ostali samo prevejani matorci) a mi smo lovili sve do 14h i na kraju smo svi imali po jednog petla. Sve u svemu jako lep zimski lov fazana. Usput smo na pola terena zapalili vatru i odmorili se , ispekli kobasice. Lov za pamćenje. Pozdrav iz Krtčedina.
Juče smo lovili sa gostima Šakala,Lisicu i Divlje svinje.Lepa šetnja pošto nismo ništa odstrelili,neki su imali i šansu ali većina ne.
Neki nisu hteli da se druže pa su lovili Fazana.
Posle lova ručak u lovačkom domu a posle ručka poneko je izašao na patke ali i tu nismo imali sreće.Patke su letele u impozantnom broju ali veoma visoko i sve su letele na Dunav.Nešto malo pataka je padalo pedesetak metara od mene ali sve su padale u šumu gde nije bilo šanse za pucanje.
Nadam se da ce sledeći put biti malo bolje.
Dobar pogled.
Hvala drugari, ja ne odustajem dok ga ne odstrelim, cele zime cu ga loviti ako treba. Ja se toj zivotinji divim, stvarno je to zver, svaka mu cast. Mudar, opasan, brz, snazan, ma savrseno stvorenje za opstanak u nasim lovistima. Njemu ne smeta nista, ni pesticidi, ni padavine, ni hladnoca, ni manjak hrane, extremno prilagodljiv. Nije ni cudo sto je rasprostranjen od Juzne Afrike do Skandinavije...B)
Danasnji lov, opet sam, cekanje sakala. Bezuspesno. Video sam cetiri krda srnece divljaci sve 6-10 grla i mnostvo zeceva. Od predatora ni traga. Posle par sati cekanja, kad je vec pao dubok mrak sam odustao, iako ima dosta snega, veoma je oblacno nebo, tako da je vidljivost nista bolja nego da je teren bez snega. Sutra opet, isto vreme, isto mesto, ista meta, isto odstijanje, nadam se da ce biti uspeha u lovu na ovu neman koja hara nasim lovistima, a najteze se lovi...
Po tradiciji, već više godina, Rančer u Baču organizuje novogodišnji lov na fazana, u koji poziva svoje prijatelje. Tako je bilo i ove godine.
Stiglo smo u Bač, na Rančerov salaš ('ranč'), u neposrednoj blizini terena na kojem lovimo. Vatra je već bila zapaljena za spremanje lovačkog doručka, pripremljena je i 'vatrena voda' za dobrodošlicu, sve po propisu. Izčestitasmo jedni drugima Novu godinu, pripremamo ražnjiće, kobasice i ostale holesterole, šala kreće. Dok pripremamo doručak, iznad nas preleće nekoliko jata gusaka, u jutarnjem preletu, vreme se razvedrava, temperatura je -2, biće odlični uslovi za lov. Natenane doručkujemo, vreme polako prolazi, ne žurimo, i tek negde oko pola 10 izlazimo na teren.
Nas 8 lovaca izlazi u lov, vodimo desetak pasa. Sam teren je pašnjak, sa žbunjem i travom visine do kolena. Problem nam je samo pravio led, koji se nahvatao na delovima gde je od onih jesenjih kišurina ostala voda da leži; preko tog leda je napadao tanak sloj snega, pa iako voda ispod leda nije bila duboka, postojala je opasnost da polomljeni led pocepa čizmu, pa da bude mokrih nogu. Na sreću, to se nije desilo nikom.
Rasporedjujemo se i krećemo, psi fino rade, na terenu je prava izložba rasa: bretoni Bore Otića (autora TV emisije 'Petkazanje' ), Duletovi engl. seteri, iz odgajivačnice Pajkić, tri NOD keruše (Igorova, Saletova i Rančerova), dva NKD (moj Master i Igorova kuja Buba)... Sve je kako treba, psi odlično rade, prava milina je gledati špalir lovaca sa psima koji po dobrom i preglednom terenu pretražuju. Posle nekog vremena, pucanj, i prvi petao je na visku - Vučko je bio brži od petla u pokušaju bekstva!
Kasnije se redjaju odstreli, da ne nabrajam. Meni je najbolji deo bio, kada je Bora Otić odstrelio fazana koji je u brišućem letu išao direkt na njega, pogodak je bio na jedno 20 metara ispred lovca, a pogodjen fazan je po inerciji u padu skoro pogodio Boru u noge, ličilo je kao da hoće da se sam okači na visak Naravno, zezali smo Boru, da on jednim metkom rešava i odstrel, i aport, i kačenje
Moj Master mi je lepo odradio jedno pucanje iz marke, petao reponja (držim ga u rukama, na slici, je dobio 'po repu'), i sekundirao je jednu koku.
Posle jedno 2-3 sata lova, završavamo, i idemo na 'drugo poluvreme' - ručak i druženje posle lova. Dame koje su bile prisutne (Huntinggirl1 i gdja. Ivana) su nam ulepšale ovaj lov i druženje, svojim prisustvom.
Ostala je ova slika, za uspomenu, sa odstreljenom divljači:
Drugo poluvreme je, naravno, ono pravo lovačko druženje. Rančer je svoj salaš uredio u lovačkom stilu, a na meniju je juče bio svadbarski kupus u ćupu, i riblja čorba, pa ko šta voli, ispalo je da svi vole obadva jela ! Oprašili smo i kotlić, i ćup! Moram da uputim jednu ozbiljnu zamerku: očigledno da su novogodišnji praznici učinili svoje, pa društvo baš nije bilo raspoloženo za piće, svi nešto skakutali oko kisele vode Nedostatak kondicije, očigledno - morate ići momci na pripreme! Ja ionako ne pijem, pa se i ne računam...Zato je domaćin morao da se dodatno angažuje, da ne bi propalo piće . Lako je njemu, kad nije morao da vozi...
Uz bubnjaru, pored koje su se sušili momci-podmlatkari, milina je bilo sedeti i ćaskati sa prijateljima.
Na slici je deo ekipe iz lova: Vučko, Lala, Bora Otić, u čelu stola naravno dama Huntinggirl1, Igor, pa jedan momak koji se naknadno pojavio posle lova, i 'beloglavi SUP' Miloš! Stoje zagrljeni trojica kumova: Don Bobo, Don Rančer i Don Željko. Nedostaju na slici Ivana, Dule i Sale, koji su morali da ranije odu, zbog obaveza.
Lalo da li je Bora možda nešto snimao pa da vas uskoro vidimo u petkazanju....bilo bi lepo jer njegovi prilozi iz lova su uvek extra...:uF
Jank kaže:
Lalo da li je Bora možda nešto snimao pa da vas uskoro vidimo u petkazanju....bilo bi lepo jer njegovi prilozi iz lova su uvek extra...:uF
Bora je pre oko godinu dana, snimao jednu emisiju 'Petkazanja' o lovkinji iz naše grupe, Biljani, tamo smo uglavnom svi snimljeni. Snimak emisije ima u arhivi Vesti na naslovnoj strani. Ovaj put smo imali čisto druženje, bez obaveza, hvala Bogu
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?