у овом случају крив је ОРГАНИЗАТОР лова, јер је ловце позвао на ОБАВЕЗНУ акцију кад јој време није. нико од нас се не распитује превише о папирологији јер има поверење у тај "професионални кадар". вероватно су људи претпостављали да им управник и прЦедник знају нешто што они не знају (колико сам читао у коментарима нанасловној неки су упозоравали на календар) па се лепо одазвали на акцију. и би шта би...
и аман, докле више тај ПП??? годинама се бакћем са оружјем, и откад знам за ловачке метке сви га хвале, а мени ни дан данас није јасна сврха његовог постојања (сем ето да неко буде повређен)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Kolega sa ,,fakultetom,, kao što sam napisao u kometaru povodom događaja ,, neznanje ne oslobađa od odgovornosti,, . Edukacija,Edukacija,Edukacija...naročito kada smo ,,školovani,, ako to baš tebi nešto posebno znači u ovom trenutku.Ima i onih sa nekom drugom stručnom spremom koji eto bez obzira na školu ,,znaju znanje o lovu,, možda i bolje od nekih drugih. Na kraju i pristojnost na ovom forumu je odraz ,,školovanosti,,
G.ovno jedno smrdljivo izfrustrirano! Ti ćeš nekome da kažeš da je pizda ili šaban!? Verovatno fakultet nisi video ni na razglednici, a vređaš obrazovane ljude poput mene i kolega koji su bili na radnoj akciji odstrela štetočina na svom terenu. Kao da je smak sveta što nisam znao da je dva dana pre toga zabranjen grupni lov na štetočine. Da sam sumnjao, proverio bih. Nisam mogao da verujem da postoji bilo kakva zabrana što se tiče štetočina na koje ne postoji lovostaj tokom cele godine.
Ovo je poruka koju sam primio kao PP od člana "sonsy"!
Divno, zar ne!!!! majstore.... u pravu si.....ja sam kriv....
Sremac pa ko ti je kriv što ti za svoj pravni fakultet imaš diplomu a ne razglednicu. Pa onda još i čitaš zakone, pravilnike i kalendar lovostaja. I još jadne ljude koji su visokoškolovani ali neupućeni i neobavešteni nazivaš šabanima. Stvarno si ....
E stvarno ljudi svašta sebi dozvole. Pogotovo sa visokom stručnom spremom, a ovako nisko se spuste.
Kolega Sonsy to bi bilo isto kao da kažeš saobraćajcu (ili sudiji za prekršaje) da imaš položen vozački ispit (i to sve kategorije kao profesionalac, sobzirom na stručnu spremu), a da nisi znao da ne smeš da skreneš u jednosmernu ulicu iz kontra smera. Dobar izgovor zlata vredi, ali ne pali uvek.
Ovo neki žešći intelektualac, ovaj Sonsy? Fino vaspitan čovek, uz to i učesnik u nezakonitom lovu izgleda?
Samo ne znam šta će mu, tako finom i obrazovanom, na jeziku 'G.ovno'?
Pride tome, čovek nikako da ukapira razliku izmedju kalendara lova neke vrste divljači i načina lova te vrste. Kaže 'nije mogao da veruje'... Pa što je išao u taj lov ako 'nije mogao da veruje'? Sistem 'ako prodje, prodje'!? E pa nije prošlo, na žalost, nije prošlo, kolega lovac je stradao. Kako, zašto, to neka istraga ustanovljava, ali ostaje ČINJENICA da su svi bili u nezakonitom lovu, što je krivično delo. Nema tog tužioca koji će odbaciti takvu krivičnu prijavu. Možda za neke učesnike bude primenjen 'princip oportuniteta', ali krivce za situaciju u kojoj su sad neka lovci učesnici lova potraže izmedju sebe, počev od svog rukovodstva LD Kovilj, pa preko lovnika, grupovodja... Njima neka 'zahvale' što su sada bez oružja! I nekom inatu, jer nije izgleda isključeno da je možda ipak bilo upozorenja da datum tog grupnog lova na šakala i lisicu nije po propisima! Možda je neko umislio da može da radi kako hoće, 'jer su se tako dogovorili'?
DA LI SU UČESNICI TE NESRETNE KOVILJSKE HAJKE SVESNI DA SU BILI U NAJMASOVNIJEM NEZAKONITOM LOVU ZA KOJI JAVNOST ZNA U SRBIJI, U POSLEDNJIH DESETAK GODINA, I DA JE REZULTAT TOG LOVA TEŠKO RANJENI KOLEGA LOVAC?
Kakve gluposti se pišu i govore, da forumaši nekog 'razapinju na krst' i da se raduju kažnjavanjima svojih kolega lovaca, oduzimanju oružja i krivičnim prijavama?!? Niko se ne raduje, kakva glupost, čemu da se radujemo, aman?! Bolje neka idu svi inicijatori, organizatori i učesnici tog lova zajedno u crkvu da se mole Bogu da se ranjeni kolega nekako izvuče, sa što manje posledica.
Da se nije desilo ranjavanje prosli bi kod javnog tuzioca sa placanjem odredjene sume u humanitarne svrhe i kraj price ovako ce i odgovarati i neko ce se zauvek pozdraviti sa oruzjem..............a mozda i svi.............u to necu da ulazim......to sto organizator nije znao kad i sta se lovi pa je ljude doveo u zabludu koji takodje nisu razmisljali kad i sta se lovi a lovci su svi sa polozenim lovackim ispitom ih sve zajedno neopravdava ni malo..............problem su one puske bez potrebne dokumentacije koje su koriscene u lovu ........i 62 krivicne prijave i najbitnije je da je covek ovom prilikom ranjen...........to je najstrasnije od svega..........
nevini ce stradati u kolateralnoj steti..ovo vise nezataska ni bog otac...............
Boga mi kolege ovaj (krivo) lov ce mnogi pamtiti jer ce dosta njih ostati bez posla a u tu grupu spadaju i pripadnici mupa. Pa sad vi vidite kolika je lovacka ne obarzovanost ili onaj princip app (ako prođe prođe) samo da nam ranjeni kolega brzo ozdravi.
прво, зна ли неко има ли боље код рањеног човека?
друго, нема потребе ништа заташкавати. кривично дело јесте почињено, нема ту много шта да се паметује. е сад, оно где треба паметовати је да ли је учињено намерно или ненамерно. јер без обзира на то што мање-више сви знају да 1. марта почиње ловостај, позив из друштва да се иде на обавезну акцију се не проверава. разлог је у томе што нико не проверава папирологију и преписку која иде између ЛД и ЛУ, или ЛУ и надлежне управе. колико би времена требало неком ловцу да прегледа сваки папир који је дошао "одозго", и колико би времена треало секретару да сваком ловцу удружења показује читаву папирологију? ко је од тих ловаца знао да није стигла нека одредба, наредба, упутство, назовите папир како желите, о томе да се и тог викенда може ићи на штеточине?
зато сматрам да је кривица организатора лова, а не обичних ловаца који су отишли у лов на позив друштва и нису знали да дозволе нису вађене. зато организаторе треба , а ловце који су се одазвали позиву друштва треба пустити уз неку мању казну и вратити им оружје.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
Slažem se sa kolegom Ssekir da bi lovcima trebalo progledati kroz prste i pustiti ih sa nekom simboličnom kaznom. Bez obzira što svako treba da poznaje kalendar lova i zakonske odredbe vezane za izvođenje lova, bili su dovedeni u zabludu od strane uprave LD-a ili LU-a. Međutim, zakon nije fleksibilan i vredi jednako za sve. Da se nije desilo ranjavanje (i to nedozvoljenom granulacijom sačme) možda bi sve drugačije i prošlo. Ali ovako mislim da će svi učesnici ovoga lova loše proći. Na žalost opet će oni obični i najniži u piramidi snositi posledice zbog bahatosti i nesmotrenosti uprave.
колико ја знам пп је забрањен на свиње, не и на предаторе (додуше нисам сигуран јер ме не занима).
закон јесте исти за све, али се различито тумачи, па испада и да није исти за све. у сваком случају, волео бих да видим организаторе свега овога у бајбокани, а поштене ловце-рекреативцу у атару...
Da je rukovodstvo LU Novi Sad radilo svoj posao do ovoga nebi ni došlo.Disciplinska komisija bi kaznila Predsednika LD Kovilj i ceo upravni odbor i još ponekog istomišljenika predsednika.Ostali bi većina članova kojoj u ovoj eri besparice tih 1000 dinara koliko je jedna radna akcja itekako znače.Sada je važno šta će se poraditi na edukaciji lovaca i na bezbednosti u daljem periodu.Da nam se nedese opet takvi događaji i nedaj bože da neko nastrada.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
у чл. 77 закона о дивљачи и ловству стоји да је забрањено ловити дивљу свињу муницијом за неолучене цеви, осим кугле. пп као такав се нигде не помиње ни у чл 76 ни у чл 77 који регулишу ову тематику.
PP je koliko znam zabranjen za lov ds iz dva razloga;
1.veoma sklon rikosetiranju i kao takav izuzetno opasan za sve ucesnike u lovu
2.slabog ucinka,pogotovo na krupnijim primercima ds,pa se divljac bespotrebno izlaze patnji
Po meni je prvi razlog dovoljan za zabranu istog u svim grupnim lovovima ali to zakonom nije regulisano.Nazalost,kao i sve drugo,moramo nauciti na najtezi i svakako najbolniji nacin.
Ako je u pomenutom lovu koristen PP,vrlo je verovatno da se koristi i na ds,a bogami i na srnecoj divljaci.Ne verujem da ga je neko kupio iskljucivo zbog hajki na predatore.
Ovi lovci nisu dovedeni u zabludu VEC SU GOSPODO U KRIVICNOM DELU .......covek je pogodjen sa PP -o koji je ZABRANJEN i na DS i na stetocine.............Ovde se redi o cinjenici da ih NEZNANJE NEOPRAVDAVA.........kome ovaj jadnik koji je ranjen da se zali..........
polupismeni ljudi koji ni kalendar lova neznaju na celu sa UPRAVNIKOM LOVISTA koji po meni prvi treba da leti iz udrzenja pa svi ostali sa PREDSEDNIKOM ISTOG kao primer da ako nesto radis i vodis MORAS DA ZNAS I DA SNOSIS POSLEDICE ZA OVAKAV PROPUST.......DISCIPLINSKA KOMISIJA je smesan organ sta ceka ove mucenike kod JAVNOG TUZIOCA............!!!!
ГДЕ ПИШЕ да је пп забрањен на предаторе? молим ТАЧАН ЧЛАН! пише да се за свиње користи само кугла и то је то. (чл 77 став 2)
друго, не ради се о незнању ловаца-чланова, већ о незнању организатора. нису криви људи који су се одазвали на обавезну акцију, него они који су ту акцију организовали кад не треба. а да ће судство једва чекати да се истрише над сиротињом, то нам је одавно познато. на правим кривцима не смеју!
Što se tiče Kovilja, meni nije jasno šta tu ima nejasno???
Radi se i o neznanju lovaca i o neznanju organizatora...možda su organizatori malo krivlji (ili kako se to kaže ima otežavajućih okolnosti na njihovoj strani).
Niko te ne može pozvati na izvršenje krivičnog dela, pa ga ti izvršiš ali nisi kriv jer te je onaj pozvao.
Lovci su morali znati da je lov nezakonit i nisu smeli otići u nezakonit lov!!!
Pravilnik je javan dokument i svi su trebali da budu upoznati sa njim!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Šeki, potpuno si u pravu i što se tiče PP-a i što se tiče glavnog krivca u ovom slučaju.
Što reče moj imenjak, veeeeelika ujdurma, a još veći šabani. Toliko veliki da ako nastave da sebe uvećavaju(čitaj 'sebi daju sve veća ovlašćenja') plašim se da će da eksplodiraji, jer nije koža napravljena da izdrži tolike veličine. Ja sam siguran da bi u mom udruženju, iako su svi upoznati sa ovim slučajem, sutradan otišli u hajku koju bi organizovali ovi veliki ljudi. Glavu dajem...
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
тај рад, ниџо... НИКО не проверава, нити му пада на памет да проверава сваки папир који стигне у лу/лд. откуд ја знам шта је све стигло преко недеље код секретара, а богме немам ни времена нит га па има он да сваког ловца упознаје са сваким папиром. уосталом, ОНИ (руководство) су ту да раде тај папиролошки посао. као што је календарско отварање лова рецимо на патке почетком септембра, а они га отворе у децембру, исто тако може се донети одлука о каснијем затварању. и ОНИ су дужни да нас о томе обавесте. пошто су људе звали на ОБАВЕЗНУ акцију, значи да су ОНИ криви, а не обични ловци који су се одазвали и тиме постали "колатерална штета", што рече слава.
нико не спори да је пп опасан, али није забрањен сем за свиње. мада, и да јесте користили би га људи и даље. лично га не користим и имам само један комад који је био у реденику који сам добио уз пушку. крушик са жевело капислом и чувам га, жао ми да га опалим. и не осећам се нимало инфериорним што га не користим.
нико још да каже има ли боље код повређеног колеге?
U Srbiji PP možda nije zabranjen za upotrebu, ali jeste u ostatku evrope. U HR postoji pravilinik o upotrebi oružja i municije u kojem je navedena minimalna i maksimalna dozvoljena granulacija sačme za svaku divljač. I ni za jednu vrstu divljači nije dozvoljena upotreba sačme krupnije od 4,5 mm. Lov vuka u HR nije dozvoljen da nebi neko postavljao to pitanje. Najkrupnija lovna divljač koja se lovi puškama sa glatkim cevima u HR je šakal. Ovakav bi zakon trebao da se usvoji i u Srbiji. Međutim iako nije zakonom zabranjen, sve češće se može čuti pre početka lova na štetočine, da lovnik ili predsednik društva naglase da je najkrupnija dozvoljena granulacija sačme 4,5 ili 5 mm i da PP nje dozvoljen.Što je za svaku pohvalu i vidi se da su neke stvari krenule sa mrtve tačke i da postoji svest kod ljudi o pravilnom izboru municije.
ssekir75 kaže:
тај рад, ниџо... НИКО не проверава, нити му пада на памет да проверава сваки папир који стигне у лу/лд. откуд ја знам шта је све стигло преко недеље код секретара, а богме немам ни времена нит га па има он да сваког ловца упознаје са сваким папиром. уосталом, ОНИ (руководство) су ту да раде тај папиролошки посао. као што је календарско отварање лова рецимо на патке почетком септембра, а они га отворе у децембру, исто тако може се донети одлука о каснијем затварању. и ОНИ су дужни да нас о томе обавесте. пошто су људе звали на ОБАВЕЗНУ акцију, значи да су ОНИ криви, а не обични ловци који су се одазвали и тиме постали "колатерална штета", што рече слава.
Sekir druže opet se vraćamo na problem ne/informisanosti lovaca. Kažeš " НИКО не проверава, нити му пада на памет да проверава сваки папир који стигне у лу/лд" tačno je to, hteli to mi da priznamo ili ne.
" откуд ја знам шта је све стигло преко недеље код секретара, а богме немам ни времена нит га па има он да сваког ловца упознаје са сваким папиром. уосталом, ОНИ (руководство) су ту да раде тај папиролошки посао."
ovo "nemanje vremena" izvini, ali nije nikakvo opravdanje kao sto nije ni nerad/nemar ONIH koji su tu valjda zbog toga što su ih njihove kolege lovci izabrali i kojima je dužnost da pravovremeno informišu lovce, članove LU/LD, kojim rukovode.
"као што је календарско отварање лова рецимо на патке почетком септембра, а они га отворе у децембру, исто тако може се донети одлука о каснијем затварању."
Ovde si druže u zabludi. Uprava nekog LU/LD može "korigovati" lov na neku vrstu divljači pa tako da nije nikakav prekršaj ako umesto u septembru, otvore lov u novembu, ali je i te kako prekršaj ukoliko bi npr. organizovali lov na patke u martu odnosno u vreme lovostaja.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?