Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
pescarac
 Na žalost svi smo bili svedoci privatizacije ovakva kakva je bila zadnjih par godina.
Da li ste mislili da će i lovstvo proći bez toga?
Da Vas upoznam, ko nije upućen da je najveći sin naših naroda je umro pre bezmalo 30 godina. On je bio i najveći lovac ovih krajeva, i niko u lovstvo nije smeo da pipne bezmalo 60 godina. Ali to je prošlo vreme, kao što je prošlo vreme da su lovci jedina naoružana registrovana skupina ljudi koji imaju oružje u kući i koji se kreću po terenu i poznaju svaku stopu i sve što se dešava na terenu. ONO i DSZ je prošlost, pobedili smo sve neprijatelje, sad nam to ne treba.
Država je prodala sve osim telekomunikacija, puteva i elektroprivrede i uz to i lovstvo i šumarstvo.
Sada je prvo na redu lovstvo, pa telekomunikacije, pa šumarstvo pa .......
Rukovodstvo Lovačkog Saveza Srbije je pokušalo da sačuva krovnu organizaciju, kako bi uspelo da ucenjuje vlast sa 85.000 do 100.000 svojih članova. Ne mogu da kažem da smo sračunato napadnuti sa svih strana (zakon o udruženjima, zakon o regionalizaciji, zakon o dobrobiti životinja, zakon o veterini, i na kraju i zakon o divljači i lovstvu), ali je ipak tako, i kao što to obično biva niko nas sa strane nije naterao na kapitulaciju već smo propali iznutra (prvo bivši predsednik sa nenamenskim razbacivanjem para - sračunato pušteno u sredstva informisanja pre donošenja svih ovih zakona, kako bi se što više ocrnili) a potom i cepanjem izmedju nas (napuštanjem skupštine LSS delegata iz tri oblasti centralne i južne Srbije) i ocrnjavanjem delegata Vojvodine do maksimuma.
Novim zakonom o divljači i lovu LSS ima mandat da organizuje polaganja lovačkih ispita i to je to (sveden na marginu) i kao što to uvek biva, dok se bavimo samim sobom lovišta će nam pokupovati tajkuni ili razne interesne grupe i ista osiromašiti.
Iako se presabiramo koga imamo u vladi od lovaca, bez obzira što su pojedini i ministri ili se visoko kotiraju u svojim strankama ili vladi, oni će glasati za onakav zakon za kakav glavni odbor njihove stranke bude zauzeo stav. Njih to neće pogoditi, jer će koristiti svoj položaj i loviti u nekim privatnim lovištima, u kojima smo mi do juče čuvali i gazdovali sa divljači.
I dok se mi budemo bavili samim sobom, niko nam neće reći kojim putem da krenemo i kako da dočekamo spremni novo doba.
Kao što sam i negde pre toga rekao, pitam ja Vas ko je spreman od nas svih ovde da sa svojom imovinom garantuje za imovinu udruženja i divljač u lovištu.
Da je to moje privatno, verovatno bih angažovao desetak lovočuvara ili ako bih imao neko poljoprivredno preduzeće, traktoristima dao lovočuvarske legitimacije da jure krivolovce i sve ostale po lovištu (jer zimi i ovako malo rade) i znao bih kakve koristi imam od lovišta, ovako kao udruženje niti mogu da teram jednog lovočuvara da bude svugde na 50000 hektara, jer za više nemam para zbog članarine kolika je, niti znam zašto bih rizikovao moju imovinu (da ne kažem za čije k....vo zdravlje).
Na žalost plašim se da lova ovakvog kakav je bio do ove (i ove lovne godine) više neće biti.
U Vojvodini mlade i ovako sve manje interesuje lov, a u Srbiji je tradicija "a mustaći, a puška" , kako tim mladim objasniti da lov ovakav više ne postoji. Jedina uteha je da verovatno neće postojati interes tajkuna za ipak siromašnija lovišta Srbije od Vojvodine, gde je nemoguća ni kontrola ni brojanje divljači, kao ni druge aktivnosti, i da će takva lovišta ostati lovačkim udruženjima.
Jedini nam je spas da se lovišta ne usitnjavaju, jer usitnjavanjem lovišta (na 3000-5000 hektara), raste interesovanje za takva lovišta zbog lakše kontrole, a ipak manje cene zakupa lovišta (u svakom lovištu imamo delova koji su bogatiji divljači i onih drugih i ta bogatija će priva otići).
Moje lično mišljenje je da nam je jedini spas u osnivanju preduzeća za lov kao AD društva ili DOO društva, gde osnivači neće svojom imovinom odgovarati za državnu imovinu i gde nećemo morati svakog ko podnese zahtev za prijem (ma odakle je i koliko kilometara daleko od našeg lovišta) primiti za člana A.D. ili DOO. kako je sada po zakonu o udruženjima. Dlje kao preduzeće se lakše dolazi do kredita, lakše se rukovodi, lakše se izvrši registracija u APR i sve drugo je lakše.
Na žalost ovo moje mišljenje je utopistička ideja, koja će se jako teško realizovati
 
Lala
 Bio sam jutros (nedelja 03.01.) sa lovnikom i sa lovočuvarem u mom LD, i malo smo pretresli ovu temu. Opšti utisak je da smo odsvirali svoje od 01.01.2011., i da je ovo što je propisano, jednostavno nesprovodivo.
Pretočeno u praksu, sve ove izmene će, bar što se tiče našeg lovišta, dovesti do sledećeg:
1. Ako se uzme u obzir propisana garancija za fond divljači, i iznos naknade za lovište (oko 6500 ha), po grubim proračunima članarina bi trebala da bude oko 500 evra po lovcu, pod uslovom da ostane isti broj lovaca - a to je nemoguće, pošto će 80% dosadašnjih lovaca odustati od lova zbog povećanja visine članarine.
2. Tekući troškovi za obaveze koje proizilaze iz propisa (obeležavanje lovišta i lovnih objekata, opremanje poligona za pse, održavanje volijere, kupovina fazanskih pilića itd...) podiže ovaj iznos za još cca 100 evra po lovcu.
3. Zapošljavanje dodatnih lovočuvara, kako bi se sprečio krivolov (znači novih još 2-3 lovočuvara) i opremanje lovočuvara (dodatno vozilo, mobilni telefoni, dvogledi itd...) podiže članarinu za još 100 evra po lovcu.
4. Obezbedjivanje preregistracije kod APR (agencija za privredne registre), izrada novog statuta, obezbedjivanje bankarske garancije za početni fond divljači, podiže članarinu za još oko 50 evra po lovcu.

Kad se sve sabere i oduzme, čak i uz prihode od komercijalnog lova i od izdavanja restorana i soba, od 2011. godine članarina neće moći biti niža od otprilike 600 evra! Uz to, ako ministar proceni da je broj lovaca u našem LD prevelik za lovište, onda nemam nikakvu garanciju da će svi dosadašnji članovi dobiti lovnu kartu. Pod ovim uslovima, teško da ću se ja ili bilo ko drugi, odlučiti da nastavim sa lovom.
Pescarac, jedna digresija mala: po zakonu si do sada mogao da budeš član u bilo kom LD, ali u praksi, barem u Vojvodini, nema šanse da se učlaniš tamo gde hoćeš. Jednostavno, tvoju molbu za prijem u neko LD, Skupština tog LD odbije, i možeš da se slikaš - možeš da ih tužiš, ali koja svrha od toga? Ako te i prime silom, nećeš se ti naloviti posle takvog prijema, doživećeš samo bojkot lovaca. A onda se smisao lova gubi.
Posebna priča su ribnjaci, kao izuzeta lovišta. Mi imamo jedan ribnjak od oko 600 ha u našem ataru, koji je privatizovan. I šta se dešava? Mi svake godine pustimo do 1500 fazana, a od toga minimum 300 završi u tom ribnjaku (zbog vode, i zbog zaklona - trska), gde nemamo pristup. Tako da vlasnik ribnjaka dobija besplatno svake godine par stotina fazana, koje posle lepo odstreljuje sa svojim društvom! Slična situacija je i sa DS... I hajde sad budi pametan?
Bojim se da će ovakav zakon dovesti do masovnog krivolova, kad dosadašnji lovci ne budu više mogli da legalno love. A komercijalni lov će postati preskup, pošto će troškovi održavanja lovišta otići u nebo. Komercijalna lovišta će se zaželeti lovaca, a cena divljači će, po mom mišljenju, biti barem udvostručena. Tako da ćemo moći da zaboravimo na Italijane ili Austrijance, koji su do sada koliko-toliko dopunjavali budžete LD.

A za PP mi uopšte nije žao što je (konačno) zabranjen!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Ja se licno nadam, da to tek tako ne moze doci, naravno ja postujem vas, stare lovce, i ne kao lovce vec i kao ljude sa iskustvom, ali valjda i vi mene shvatate zasto se nadam tome, zato sto bi' moj lovacki vek trebao da pocne ove godine, ako bog da... i sta cu loviti, samo jednu sezonu, koja prodje kao rukom odnesena... Cry Totalno sam razocaran, u celu drzavu ako se ovo stvarno dogodi... da covek, ljubitelj prirode, zivotinja... ne moze da ode u prirodu, nasali se s drustvom i pritom odstreli nesto... totalno sam razocaran...tU.a Besan 
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
spaleph
 Cvele kupi foto aparat jer kako nam se pise moci ce mo samo u foto lov, pa ga lepo uslikas i onda se hvalis trofejom, a u foto sopu ga obradis pa da vidis lovacke price.Grin
 
pescarac
 Nisam siguran ni to da će moći, ako ne plati ulazak u lovište za fotosafari
Angry Confused
 
Lala
 Pescarac, možeš li mi reći koji delegati, odnosno, iz kojih oblasti, su napustili Skupštinu LSS, i koji je razlog napuštanja naveden?

Ne bih se složio sa tobom da mlade ne interesuje lov. Mislim da je problem slabijeg učlanjenja mladih lovaca pripravnika vezan za sebičluk dela starijih lovaca, koji se osećaju ugroženim, ako se broj lovaca u LD i LU poveća! Takvi pametnjakovići rezonuju da ako ima više lovaca, onda će biti manje divljači za odstrel po lovcu, i onda nisu raspoloženi da glasaju za prijem novih članova čak ni iz svoje sredine, a kamoli iz drugog mesta. A kad su obavezne radne akcije, onda ti 'mudraci' uglavnom nadju razlog da se ne pojave na radu, nego se dernjaju 'neka rade malo ovi mladji', a mladjih baš i nema nešto puno Sad


Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
pescarac
 Napustili su delegati šumadijske, raške i zlatiborske lovne oblasti (svi predvodjeni Tomicom Radosavljevićem) nezadovoljni prvo zbog toga što je statut ušao u proceduru usvajanja, dok su oni tražili još mesec dana za javnu raspravu, a potom i greškom predsedavajućeg Skupštine, koji je na postavljeno pitanje da li je skupština za to da se statut usvoji u načelu, ili da se ide u razmatranje svakog člana na koji su stavljeni amandmani posebno, stavio ovo na glasanje i sa 94 glasa za proglasio da je usvojen statut u načelu (iako je za njega trebalo 99 glasova), što je rezultiralo napuštanjem skupštine delegata ove tri oblasti, da bi posle toga na primedbu sekretara (a posle napuštanja Skupštine delegata ove tri oblasti), išao na usvajanje svakog člana ponaosob, gde je od prisutnih 104 delegata za glasalo od 100-102 delegata.
A što se mladih tiče (bar kod mene u udruženju), mi zadnjih sedam-osam godina nismo imali ni jednu molbu za prijem mladog člana pripravnika (bilo iz naše opštine, bilo sa strane), sve su to bile molbe za prijem novih članova, koji su već ćlanovi u drugim udruženjima. Ova godina je izuzetak, jer je bilo 15 lovaca koji su polagali lovačke ispite.
 
nenadx
 Poruka mladjim lovcima je nebrinite se mnogo.Vise problema ce imati stariji,koji verovatno vise nece loviti kao nekada.A i dosta su,problem je sto iz svoje sebicnosti,neostavljaju mnogo lepoga mladjima.Sa druge strane mladi ce se privici bolje,a imaju koliko toliko sanse da neke stvari prilagode sebi.Ima nacina.Ipak lovstvo nemoze da funkcionise bez lovaca.Ponuda i potraznja,sto se kaze.Videce se pa valjda i privatnici moraju da imaju prihode.Od cega i od koga....
Dobar pogodak
 
Cvele
 nenadx, pa kako se mozemo privici ako clanarina bude 600e, i jos kojekakvi troskovi ?! Mislim stvarno nema smisla... trebas da imas mnogo dubok dzep po tim pricama da bi' lovio...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
nenadx
 Nema veze,hajde da pricamo malo.Ta clanarinu od 600 i mozda vise eu.je porebna cifra za funkcionisanje lovista ma ko da je vlasnik.Nevidim po cemu ce privatnik moci da funkcionise(ovo je ustvari provokativno pitanje)a nemoze LU sa minimalnom cenom clanarine,komercijalnim lovovima....Koliko lovaca i ulova treba da ima privatnik...O kojoj se to matematici i gazdovanju radi.Meni ovo kao losem matematicaru nema logike.Stvar je u tome da u opstem grabezu,dodje vreme i na lovista,to se zavrsava u uskim krugovima,kao i sve ostalo pa neki i zele dobro ali se ne pitaju.Vremenom se neke stvari iskristalisu,tako da predvidjam da ce elitna,dobra lovista(kao sto sam ranije rekao)otici privatnicima,pa zakon malo olabaviti,a ostatak svakome po malo.E u to malo ce se naci obicni lovci.Malo strpljenja,samo da udjemo u EU.I da dodam ne sekiraj se Cvele,lov nikada nije bio bas jeftin,izracunaj se i sada ako se malo aktivnije lovi,nije bas mali udar na kucni budzet.Lovices ti oho ho.
Dobar pogodak
 
Cvele
 Ja se iskreno, najiskrenije nadam da cu loviti kao sto ti kazes ,,oho ho'' Grin posto sam za sada pripravnik, i obicno idem u lov kad ide i moj otac(npr kad on ne ide, a nasa grupa ide, ja ne idem), sto se mene tice, ja bih provodio i noci i dane u polju ili sumi, i tako ce i biti, ako da bog od ove godine, jel u Septembru punim tih 18.god Presrean 
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lala
 Ma da, Cvele, Nenade Smile
Ima da se nalovimo u lošim i siromašnim lovištima, kako da ne! Sad
A još kad se u ta siromašna lovišta skrka sva sila lovaca koji neće moći da love više u svojim dosadašnjim lovištima, tek onda ćemo da se nalovimo onoliko, samo još ako nam ministar dodeli dovoljan broj lovnih karata. Besan
Pa kad budemo videli zeca, ili DS, ima da zaokružimo taj datum u kalendaru crvenom olovkom. A za fazane ćemo skupljati pare, da kupimo pa da puštamo 'na pušku'.
Nenade, razumem ja tebe, treba biti optimista, ali brate... Ovi su nas zakucali sa zakonima! 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Lalo, dali je to za sigurno da ce se ti zakoni usvojiti ?! :S
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lala
 Cvele, zakon je usvojen u oktobru 2009., i dat je rok do 2011. da se postojeća LD i LU prilagode (preregistruju u d.o.o. ili AD) tom zakonu. A kako kojem LD ili LU bude istekao rok na koji su dobili lovišta na upravljanje, tako će ta lovišta biti ponudjena u zakup najboljem ponudjaču na javnom konkursu, osim posebnih lovišta i ribnjaka. U slučaju da dosadašnji korisnik lovišta ima istu ponudu kao i drugi ponudjač, onda dosadašnji korisnik (LD ili LU) ima prednost, pod istim uslovima.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Molim ? To znaci da svakog momenta moze da bude prodato, i da svi ostanu bez lovista, i lovne karte ? Besan
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
marre
 jbg,neka se privatizuje ali neka clanarina bude kao i do sada neka je i za 20 ewra skuplja ali jbt 600 ewra,nema smisla volim lov jesam pripravnik sto kaze cvele Lov je za mene zivot volim da gledam kako kerovi rade markiraju pretrazuju terene volim i da pucam ali pre svega druzenje sa drustvom ne verujem da ce toliko da kosta mozda ce kaio i sada ja mislim da nigde u zemnjama evrope lov nije toliko skup ili gresim????
 
nenadx
 Ma nesekirajte se toliko.Ja jesam optimista iz prostog razloga i zemlje u okruzenju su prosle ili prolaze kroz slicne faze.Pogledajte slovenci kako love.Promene su velike,ali se prilagodi,.Pa nemogu sume i polja bez lovaca.Sto se tice cene,mozda ce upocetku biti velika(po sadasnjem standardu)ali za par godina.Uporedite i to sa njihovim standardom.
Dobar pogodak
 
Lala
 Nenade, legenda si Smile
Pa slovenci da mogu da love u SLO, ne bi dolazili ovde da rokaju po prepelicama i fazanima! Bilo bi dobro kad bi Admin, ili Boban, ili Lovac Stari, mogli da nam objasne kako funkcioniše lovstvo u inostranstvu, po kojim cenama i pod kojim uslovima.

Ma da, treba biti optimista, možda nam 2018. godine 600 evra ne bude mnogo Iznenadjen

Dotle, nabaviću malu mašinicu za glinene golubove, i sa društvom ići na strelište da vežbamo, da ne ispadnemo iz forme Smeko
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
nenadx
 lalo,ma ne ,2014 ulazimo u EU velikom brzinom i tada cemo da ih u tom naletu,po zakonima fizike presibati.Ovo je naucno dokazano.Pa samo zamislimo gde ce lovstvo da dogura....Ajde treba biti veseo u ove dane.Sto se tice SLO,oni dodju da se malo ispucaju i napiju dobre rakije i mlade prasetine.Ali ajde malo zbilje,na drugim sajtovima(da ne reklamiram)ima predstavljanje lovstva u Sloveniji.Organizovanje,lov.....po onome sto ja vidim lepo se lovi,takodje mi se cini da nasi nesto uzimaju od njihovog modela.E sada tacno je ovakog lova kakav je bio do sada vise nece biti,ali kako smo se zalili i radili,mozda je bolje da ga nema.Znaci promene su ogromne u svim segmentima u drustvo i naivno bi bilo verovati da ce lovstvo ostati na starim osnovama.I tacno je da je cena koja se navodi velika,ali sacekajmo da vidimo,ustvari moramo da cekamo.Od lovaca nista ne zavisi,ali opet kazem,nema lovstva bez lovaca,pa ce neko morati da proda nekome robu.
Dobar pogodak
 
Lovac Stari
 Jeste da Slovenci (zmajceki) lude za Gucom i nasim gurmanlucima, ali realno sto se tice organizacije i lovstva" za dva koplja su ispred nas. Cak su bolji i od pedantnih Austrijanaca.

A to sto imaju ponekad volju da dodju i da malo senluce po Srbiji na prepelice i fazane, to je normalno. Jer ova divljac i nije zastupljena toliko kod njih.

Sto se tice reorganizacije i nekih promena kod nas u buducnosti, malo sam skeptik! Jer mi smo poznati da sve resavamo preko mita i korupcije.
Mozda ce se smanjiti samo malo lovokradja???
Dobar pogled.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1234 09.08.2023. 14:49
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,292,888 posete www.srbijalov.com