Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
U susret skupštini LSV
U susret skupštini LSV

Godišnja skupština LSV: brdo pitanja bez odgovora

Upravni odbor Lovačkog saveza Vojvodine je  odlučio da za 14. april zakaže redovnu godišnju Skupštinu Lovačkog saveza Vojvodine. Iako nam još nije poznat skupštinski materijal, niti izveštaji o radu, jasno je da puno toga škripi u LSV, i da su mnoga, pa čak i suštinska pitanja i dešavanja izmedju dve redovne skupštine ostala nerazjašnjena, nerešena, zanemarena, gurnuta  pod tepih, da se, rekli bi smo, ignoriše realnost, i da nema svesti o mogućim posledicama ovakvog načina rada saveza, a da ne pominjemo bilo  kakvu dugoročniju viziju budućnosti lovstva AP Vojvodine u Srbiji, i vizije razvoja samog LSV.

Ne bi smo da sada ulazimo u neku veliku priču, ali bi mogli da kroz javno postavljena pitanja za rukovodstvo saveza pokušamo da animiramo delegate Skupštine LSV da konačno jednom isteraju barem neke važnije stvari na čistac – sigurni smo da je dobra većina lovaca i njihovih predstavnika svesna da situacija u lovstvu kakva je sada ne može dugo trajati, i da će se vrlo brzo sve loše što se dešava u i oko LSV preliti na LU članice i lovce pojedince, a onda odosmo svi skupa u... Honduras, ako već i nismo na tom putu.

Šta bi, na primer, mogli delegati da priupitaju svoje cenjeno rukovodstvo, koje su sami birali, i koje treba da na Skupštini podvuče crtu za godinu dana rada? Evo predloga, možda će neko staviti prst na čelo, pa ili odgovoriti u svojim izveštajima, ili će neko dobiti ideju šta da kaže i upita kad zatraži reč za govornicom (redosled pitanja nije pravljen po prioritetima, nego je samo slučajnost, ili hronološki redosled):

-          Zbog čega nije sprovedena prošlogodišnja odluka Skupštine saveza o zameni predstavnika LSV u Upravnom odboru LSS u Beogradu?

-          Zbog čega niko nije objasnio kako se na Skupštini LSS od 28 vojvodjanskih delegata pojavilo njih svega 12, i to bez predsednika LSV, dok su ostali savezi bili kompletni i vodjeni od strane njihovih predsednika?

-          Zbog čega je vodja vojvodjanskih delegata Gutić Dragan, posle diskusije, a pre glasanja, napustio zasedanje i ostavio ionako malobrojne svoje prisutne delegate? Da ga nije slučajno neko nehotice zaključao u toaletu?

-          Zašto nije insistirano na održavanju vanredne Skupštine LSS u roku od 90 dana od redovne, što je lično Šormaz Dragan, predsednik LSS, obećao na skupštini u Beogradu, gde bi se rešio zahtev i realizovala odluka Skupštine vojvodjanskog saveza o zameni svojih predstavnika (Kovačević Milan i Steva Marjanov)?

-          Da li rukovodstvo LSV i delegati imaju saznanja o pominjanju osnivanja nekog novog saveza u Vojvodini – možda bi g. g. Kovačević i Marjanov mogli da nešto znaju o tome?

-          Da li delegati i rukoodstvo LSV imaju saznanja da se vojvodjanska LU mimo statuta LSS na neki način učlanjuju u LSS direktno, po nekim posebnim uslovima, čak i uz cenu gubitka glasa na skupštini LSS, i da li je nešto preduzeto povodom toga?

-          Kada će biti imenovan novi sekretar saveza posle smrti Živorada Brzaka, i kada će uopšte sekretar raditi ono što mu je dužnost?

-          Kada će i ko će ažurirati informisanje lovaca preko sajta LSV?

-          Do kakvih rezultata je došla analiza koju je po odluci Skupštine LSV trebao da uradi UO LSV u vezi održavanja seminara CIC u Horgošu, i u vezi izložbe trofeja na sajmu LORIST, pod okriljem CIC? Ko je uputio zahtev CIC-u, i sa kojim ovlašćenjem, i da li je bilo zloupotrebe pečata LSV, ili memoradnuma LSV?

-          Zbog čega je ignorisan poziv CIC i predstavnici LSV nisu uzeli učešće na regionalnoj konferenciji CIC u Budimpešti (članarinu CIC smo, za razliku od LSS, uredno platili), koja se direktno ticala jugoistočne Evrope, gde mi spadamo?

-          Zbog čega na sajtu LSV nije objavljen predlog novog Statuta LSV, i zbog čega je javna rasprava o tom strateškom dokumentu trajala neprimereno kratko?

-          Kako je organizovana propala vanredna Skupština LSV u vezi usvajanja novog Statuta, i da li ima saznanja da je neko iz novosadske centrale možda lobirao po vojvodjanskim LU da se nedolaskom minira usvajanje novog Statuta?

-          Kada će konačno biti rešena sudbina ćerke firme 'Vojvodjanski lovac', i kada će se tačno znati medjusobni finansijski odnosi ali i odnosi 'ja tebi, ti meni'?

-          Da li je tačno da još uvek neke lovne osnove za lovišta u Vojvodini nisu uradjene, iako su odavno plaćene i preplaćene iz članskog doprinosa?

-          Da li je tačno da je firma 'Vojvodjanski lovac' donela na svoju ruku promenu cenovnika bez oduke svoje skupštine, koju u ovom slučaju predstavlja UO LSV?

-          Da li ima osnova za sumnju da LSV de facto ne vodi Upravni odbor, nego da pomoću dobrog dela skupštinskih delagata iz mikro LU savezom upravlja ćerka firma koja tim malim LU obavlja stučne poslove (kako obavlja, drugo je pitanje) – ispada da tri udruženja svako sa 60-70 lovaca ima tri glasa u skupštini saveza, i da uredno preglasaju neko LU sa 500 lovaca koje ima svoju stručnu službu i ne zavisi od nečije volje iz 'Vojvodjanskog lovca? Ako je to moguće, a jeste tako, onda ne postoji reprezentativnost volje većine vojvodjanskih lovaca, nego se može govoriti o vladavini manjine nad većinom!

-          Da li je tačno da su pojedinci iz firme 'Vojvodjanski lovac' javno lobirali na daljem cepanju i fragmentaciji većih vojvodjanskih LU (pominje se Sombor, Odžaci, Zrenjanin...)?

-          Zbog čega na sednice UO LSS ne ide predsednik LSV (ako se ne varamo, za godinu dana je bio jednom ili dva puta)?

-          Zbog čega je ignorisano obeležavanje jubileja 95 godina osnivanja LSV, makar simbolično?

-          Kakvu platformu u Radnoj grupi za izradu novog Zakona o lovstvu zastupa predsednik LSV, koji organ LSV je tu platformu usvojio i kada?

-          Ko je, sa čijim znanjem i na osnovu čije odluke na sajtu LSV postavio zahtev za prikupljanje ponuda za štampanje glasila, kada takvu odluku Skupština nije donela? Zbog čega je, u odsustvu predsednika LSV u inostranstvu taj dokument potpisao i na osnovu kojih ovlašćenja zaposleni u LSV Milan Novkov, kada u odsustvu predsednika sva ovlašćenja po Statutu preuzima zamenik predsednika?

-          Iz kojih sredstava je planirano finansiranje glasila, kada u finansijskom planu koji je Skupština usvojila ne postoji takva rashodna stavka?

-          DA LI ĆE IKO IKADA IMATI HRABROSTI DA UPITA RUKOVODSTVO KAKO SU USPELI DA ZA SVEGA NEKOLIKO GODINA VIŠE NEGO PREPOLOVE ČLANSTVO SAVEZA I GDE TAKAV TREND, KOJI ĆE SE IZVESNO NASTAVITI, VODI SAVEZ?

Ima ovakvih pitanja još, jer se godinama problemi ne rešavaju nego guraju pod tepih. Logika noja da zabode glavu u pesak da ne vidi stvarnost je dovela do nepodnošljivog stanja u lovstvu Vojvodine, a skupština je retka prilika da neko već jednom barem počne da rešava sada već opšti džumbus. Žalosno deluje činjenica da LSV nikad ranije na svom čelu nije imao dva profesora doktora nauka (Milovančev i Beuković), plus još jednog prof.dr. Ristića na čelu Komisije za uzgoj divljači (koje je, gle ironije, sve manje i manje), a da žalosnije nije bilo!

GDE JE PROBLEM, GOSPODO?

Figura uz tekst ima naziv 'Mislilac', delo velikog vajara Rodena, stavljena je simbolično, da bi podstakla na razmišljanje.

Pas gonič odao prekršioca zakona

ČUDO U GORNJEM MILANOVCU Pas prijavio gazdu policiji

Nesvakidašnja situacija dogodila se u Gornjem Milanovcu kada je pas svog vlasnika - nesavesnog lovca, koji je bio u krivolovu, doveo do stanice policije. Odmah su mu napisali prekršajnu prijavu.

 Kako je na terenima planine Vujan u toku lov u vreme lovostaja lovočuvari su čuli lavež psa i na osnovu toga postavili zasedu.

Radnici Lovačkog udruženja "Vojvoda Milan Obrenović" Goran Raković i Miloš Maksimović su posle dva sata ugledali balkanskog goniča kako goni srnu i srndaća.

Iako su prema Zakonu o divljači i lovstvu mogli da odstrele psa koji pravi štetu u lovištu, odlučili su da pojure psa, a posle 10 minuta su ga i uhvatili.

- To je balkanski gonič, ženka. Na sebi je imala GPS uređaj za praćenje. Napravili smo zapisnik i o tome obavestili upravnika lovišta. Pas nijedno obeležje nije imao na sebi, pa je jedina mogućnost da uhvatimo nesavesnog vlasnika bila da ostavimo uključen GPS uređaj i da čekamo da vlasnik upadne u zamku - ispričali su nam lovočuvari.

Goran i Miloš su stavili psa u službeni auto i odvezli se u Gornji Milanovac pred zgradu policijske stanice. Tamo su prijavili ceo slučaj, a nastavili su da čekaju da nesavesni lovac dođe tragom GPS signala, a to se ubrzo i desilo.

- Sam je upao u klopku. GPS ga je doveo do stanice policije - kazali su lovočuvari za "Novosti".

Lovačko udruženje podnelo je protiv vlasnika psa prekršajnu prijavu i prijavu veterinarskoj inspekciji, jer pas nije čipovan ni vakcinisan. Treća prijava je podneta komunalnoj policiji.

Izvor: http://www.alo.rs/pas-odveo-gazdu-lovokradicu-u-policiju/155458

Preminuo Vladimir Kostić-Gandi
Preminuo Vladimir Kostić-Gandi

                                  IN MEMORIAM

Sa velikim žaljenjem i tugom obaveštavamo lovačku javnost da je danas, 21.03.2018. godine, posle duge i teške bolesti preminuo poznati lovni radnik, zaljubljenik u lov i prirodu, višegodišnji predsednik Lovačkog udruženja Kruševac

                           VLADIMIR KOSTIĆ - GANDI

                                                   1973. - 2018.

Pored funkcije predsednika LU Kruševac, Vladimir-Gandi Kostić je bio vrlo aktivan član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, a od samog osnivanja je bio jedan od vrlo uticajnih članova najužeg rukovodstva Lovačkog saveza centralne Srbije. Bio je poznat po svojoj beskompromisnoj borbi protiv loših stvari u lovstvu Srbije, a za dobrobit lovaca i lovstva, čemu je posvetio dobar deo svog života. Od tih svojih principa nije odustajao čak ni kad mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno - Gandi je ostao Gandi do kraja, borac. Njegova reč, osećaj za pravičnosti, i dar da precizno razlikuje i odvoji dobro od lošeg su ga krasili do samog kraja. U lovstvu Srbije je bio poznat po svojim delima gde je ostavio dubok trag i po nadimku koji je nosio, uspeo je da uradi za relativno kratko vreme nešto što neki drugi ne bi ni za tri života. Retki su oni iole upućeniji lovci u Srbiji koji nisu čuli za Gandija iz Kruševca. Prijatelji, sledbenici i istomišljenici su ga poštovali i kao čoveka i kao lovca, a neistomišljenici su zazirali šta će Gandi reći i uraditi - uradio je mnogo, a njegova reč je imala posebnu težinu. Mogao je, i hteo je da uradi i mnogo više, ali ga je opaka bolest preduhitrila.

Lovstvo Srbije je pretrpelo težak gubitak njegovim preranim odlaskom.

Kovčeg sa telom preminulog Vladimira Kostića - Gandija će, po njegovoj želji, biti izložen sutra, 22.03.2018. godine u Lovačkom domu u Kruševcu, gde će moći da mu se oda počast koju je itekako zaslužio.

Sahrana preminulog će se obaviti 23.03.2018. u 13 časova na Novom groblju u mestu Parunovac.

Srbijalov Admin Tim izražava najdublje saučešće porodici preminulog, uz duboko poštovanje prema njegovom liku i delu.

Saučešće izražavamo i našim kolegama lovcima iz LU Kruševac, koji su izgubili pravog vodju i poznavaoca lova i lovstva.

NEKA JE VEČNA SLAVA I HVALA GANDIJU ZA SVE ŠTO JE UČINIO ZA LOVSTVO SRBIJE

Formira se još jedan novi lovački savez?

Formira se Lovački savez grada Beograda?

Prethodne nedelje, baš negde u finišu kampanje za izbore u Beogradu, održan je sastanak na kojem je pokrenuta inicijativa za osnivanje lovačkog saveza grada Beograda. Po toj ideji, u sastav novog saveza bi ušla lovačka udruženja sa teritorije Beograda, iz svih gradskih opština, koja ukupno imaju oko 7000 lovaca.

Zanimljivo je da su tom sastanku prisustvovali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, direktor Uprave za šume Saša Stamatović, sa saradnicima, kao i predstavnici ministarstva ekologije, dakle, predstavnici državnih organa u čijem domenu je i lovstvo.

Kako nam je potvrdjeno iz više izvora, ideja o formiranju novog saveza je dobila podršku prisutnih, uključujući i predstavnike državnih organa, a obećana je i odredjena pomoć.

Iako smo ovu informaciju imali neposredno posle održanog sastanka, nismo želeli odmah da je plasiramo zbog predizborne ćutnje, jer bi tajming promptnog objavljivanja ove značajne vesti mogao biti promutačen kao petljanje Srbijalov portala u dnevnu politiku i strančarenje, a poznato je da to svim silama izbegavamo, jer petljanje politike u lovstvo, svedoci smo,  ništa dobro nije donelo.

Kuriozitet je da ovom sastanku nije prisustvovao aktuelni predsednik LSS Dragan Šormaz, što je prilično indikativno, imajući u vidu veliku koncentraciju jakih igrača u lovstvu baš iz  Beograda. Kako naši izvori potvrdjuju, upravo je čelni čovek LSS na tom sastanku pominjan posebno *biranim rečima*.

Posle prilične prašine koja se digla pre i nakon decembarskog osnivanja Lovačkog saveza južne i jugoistočne Srbije /Niš i okolna mesta, sa oko 10.000 lovaca/, evo sada najave još jednog snažnog potresa, koji može da znači da se LSS i bukvalno raspada na sastavne delove, i da predsednik LSS Šormaz posle gomile gafova i blamova koje je napravio, i posle situacije u koju je doveo LSS, a i lovstvo Srbije i na unutrašnjem i na medjunarodnom planu, gubi konce iz ruku – ne pričamo na pamet, jer očekujemo u narednom periodu još nekih krupnih vesti. Izgleda da je gubitak prostorija LSS, bahatost, osionost, nedomaćinsko ponašanje i način rada sa katastrofalnim rezultatima bila kap koja je prelila čašu nezadovoljstva kod lovaca, ali i kod odredjenog broja lovnih radnika i ljudi koji mogu da utiču na donošenje odluka. Ne treba izgubiti iz vida da, ako se ne varamo, mandat Dragana Šormaza ističe ove jeseni, pa i to može biti jedan od motiva formiranja novih, jakih regionalnih saveza, koji po svemu sudeći neće izigravati fikuse i klimoglavce svakom Šormazovom eksperimentu in vivo.

Ali o tom potom. Kupite kokice, otvorite pivo, skuvajte kafu i gledajte razvoj dogadjaja. Očekujemo vrlo zanimljivo proleće, posebno u vreme redovnih godišnjih skupština svih lovačkih organizacija, pa i pokrajinskih i regionalnih saveza. Cenimo da će sada najvažnija biti skupštinska matematika, i da će tu da se lome koplja. Videćemo...

Sajam lova i ribolova Niš
Sajam lova i ribolova Niš

20. SAJAM LOVA I RIBOLOVA „NIŠ 2018“

Ovogodišnji Sajam lova i ribolova Niš2018 je jubilarni 20ti i održaće se u Hali Čair u Nišu od 25 do 29.aprila uz učešće velikog broja izlagača iz cele Srbije.

Biće tu uvoznici,dietributeri,proizvodjači i trgovci opreme za lov,ribolov i boravak u prirodi sa svim novitetima pred nastupajuću sezonu.Nadamo se  i da će cene,kako najavljuju učesnici biti sajamske,odnosno povoljnije nego inače.Posetioci će na jednom mestu moći ne samo da vide široki spektar ponude robe iz ove oblasti,već i da se snabdeju svim onim što im je potrebno,kako za lov,tako i za ribolov,jer organizator Sajma Sportski centar Čair Niš nastoji da podjednako budu zastupljeni

I lovci i ribolovci.Što se tiče posetilaca,karakteristično za Niški sajam je da ga svake godine posećuje sve veći broj posetilaca ne samo iz Niša i bliže okoline,već i iz  gotovo svih mesta Jugoistočne Srbije,Centralne Srbije...Sve je veći i broj posetilaca iz Makedonije,Bugarske,sa Kosova...Organizator se potrudio da o održavanju Sajma obavesti mnoga lovačka i ribolovačka udruženja Srbije,Bugarske ,Makedonije.,a obaveštenja o Sajmu moguće je naći i na sajtu Sportskog centra Čair kao i na facebook stranici.Posetioce na Sajmu očekuju i mnoga druga iznenađenja.

Otvaranje Sajma je u sredu 25.04.2018g od 12čas.za posetioce.Inače,radno vreme Sajma je osim srede narednih dana od 10 do 19,30 sati,sem u nedelju 29.04 kada Sajam radi do 17 sati.Cene ulaznica ostaju nepromenjene kao i zadnjih godina:

Individualna ulaznica je 150,oo din;za grupne posete iznad 10 ljudi cena je 100,oodin, a u nedelju zadnjeg dana Sajma ulaz je besplatan za sve posetioce.

LOVCI I RIBOLOVCI,OČEKUJEMO VAS NA 20.tom JUBILARNOM SAJMU LOVA I RIBOLOVA „N I Š 2018“ od 25 do 29.aprila u HALI ČAIR u NIŠU.

DOBAR POGLED !  i BISTRO!


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,670,890 posete www.srbijalov.com