Nisam struke vezane za lovstvo ali mi nešto nije jasno a često se pojavljuje u upisima a to je termin "stručne usluge".Ako svako LU ima stručno lice licencirano zar je potrebno plaćati nekog drugog da radi stručne poslove.
Ako pored škole i diplome + licenca neko nezna šta i kako da uradi onda do.....
izlizasmo tastature zbog par ne/savesnih...
..... i .......... dokle vise?
Savez:
1. Vise ne gazduje, ili veoma uskoro nece gazdovati lovistima. (nisam najtacnije upoznat)
2. Ne izdaje lovne karte.
3. Dokumentaciju za gazdovanjem lovisima rade
privatne firme.
4. LU ne moraju vise biti clan ni jednog saveza.
5. Nadlezno ministarstvo saveze ne zarezuje 2%.
Mozemo mi sad osnivati LS na nivou ulice u kojoj zivimo, niko nam ne brani, ali ti savezi kao ni ovi postojeci nece imati nikakvog znacajnijeg utiacaja na lovstvo u Srbiji.
Tako da me bas cudi ovolika posvecenost ovoj temi.
Ja bih pre svu tu energiju preusmerio na pronalazenje i resavanje direktih problema u nasem lovstvu, u saranji sa ministarstvom.
Da li nam trebaju jos uvek Savezi (skupljaci, brojaci i uzivaoci u nasim parama) kao posrednici u toj komunikaciji i tim poslovima? Naravno da ne.
Kroz ova polemisanja je vec pomenuto (prepoznato) mnogo problema, izneseno je i dosta predloga za njihovo eventualno resavanje. Hocemo li sad cekati 100 godina da se dokaze ko je krao, a ko posteno zmurio u savezima? Da se doticni kazne/nagrade, pa da kad se to resi, onda shvatiti da smo jurili vetrenjace, jer se adresa za sve nase zelje, cestitke i pozdrave promenila. Eto policije, inspektora, sudstva pa nek se oni bave time, to je njihov posao.
Bilo saveza ili ne bilo u buducnosti, na srecu ili na zalost (vreme ce pokazati), oni vise nece imati onu ulogu na koju smo mi navikli.
Ne navijam ja u ovoj "utakmici" ni za jednu stranu: savez - misnistarstvo.
Samo znam da mi imamo mnogo vecih briga od saveza. Prvenstveno me interesuje dobrobit naseg lovstva pa ko god bio na celu, na njega treba uticati da radi za dobrobit svih nas lovaca.
Na kraju, ovde se vise "hvale" i "oplakuju" pojedinci iz vrha saveza od kojih su neki izgleda malo zavlacili ruku u tudju (nasu) kesu. Oni su trebali da sluze tom savezu i nama lovcima kao
temelju tog saveza, a da za svoj rad budu adekvatno placeni.
Placani jesu, ali za nedela!
Retko ko ovde pominje Savez kao instituciju sa stogodisnjom tradicijom! Koja je eto sad (novim zakonom) izgubila skoro sve svoje dosadasnje nadleznosti, a potpuno ce se izgleda ugaisti kad mu LU zavrnu slavine.
Za cesto spominjanu gospodu ne brinem, snace se oni, mada svakom od njih zelim ono sto su zasluzili!
Kolega vrlo si neugodno istinit u svom upisu po LSS, ja sam već u jednom upisu napisao da se sada oooni ponašaju tako da grabe što se još ugrabiti može i pravac rezervni položajB) Mislim da cede poslednju kap mleka iz umiruće krave
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Danas je u Ubu bio sastanak LSS tj upravni odbor ako se nevaram na kome je propao pokusaj da LSS bez da se smanji broj radnika ucini ista konkretno na tu temu !!LSS je izasao sa planom, za finasiski plan za sledecu godinu!!!
CLANARINA 300din po lovcu + udruzenje po 10.000hiljada!!!!
Vojvodjani i LSCS nisu prihvatili ovakav predlog i do daljnjeg nece ici uplate za clanarinu LSS koji nije zadovoljan sa 60 din po lovcu koliko placaju Vojvodjani a to isto trazi i LSCS!!!!
Sledeci sastanak je predvideo da se ODRADI VISE SMANJENJE RADNIKA U LSS i ako bude sluha u LSS mozda i prezive sa manjim brojem zaposlenih ako ne NEKA SE UGASE jer drugo i nezasluzuju kad su alavi na plate!!!!!Popovic i dalje nema kurs i kompas kuda vodi ovakav LSS i imam utisak da ovi oko njega zele da se "slupa" a da samo oni "prezive" kao u saobracajnoj nezgodi koja je izgleda neminovna!!!!Umesto da smanjuju broj radnika i da se sluzba reorganizuje ista prica i ista meta!!SVI DA OSTANU U RADNOM ODNOSU i pored cinjenice da formirani Savezi a NE REGIONI imaju vec svoje sluzbe i svoje radnike a ista ce im sluzba i u Bogradu!!!2-3 coveka i to je to!!!ALI PROBLEM SU PLATE !!!!!!!!!!!!!!LEPO SE ZIVELO!!!!!TROSILO!!!!!!!!NIKOM NIJE NA PAMET PADALO DA IDE NA privremeni rad u inostranstvo!!!!!Nikom nije padalo na pamet da lovci jedva sastavljaju kraj sa krajem!!!!U {LSS KRIZE NEMA} KAKO KAZE PREDSEDNIK TADIC ZA OSTATAK SRBIJE!!!!!
Imam utisak da je LSS krenuo po sistemu daj sta das kao na pijaci da se cenka i da vise sve gubi smisao i kriterijum!!!!URUSAVAJU SVESNO SAMI SEBE I TO DOKRAJA!!!
BRUKA I SRAMOTA STA RADI 5 COVEKA ZARAD SVOJIH I SAMO SVOJIH INTERESA!!!!!!
Slavo, neka razgovaraju, neka pregovaraju, neka rade šta god hoće, ali da se već jednom prekine ova agonija. Možeš ti to zvati i 'pijacom' (u krajnjoj liniji, uprošćeno, izraz 'pijaca' i znači da se pregovara i trguje), i nekim drugim imenom, to nije suština: suština je da jednostavno i LSS, i LSV, i LSCS moraju da nadju zajednički jezik.
Mislim da nije dobro, da se ovako nepopustljivo pregovara. Ragionalni savezi jesu ojačali, jeste LSS oslabio, ali to ne znači da ga treba gasiti; moje je mišljenje da je LSS potreban, ponavljam, ali ne ovakav kakav je danas. Za modalitete odnosa na relacijij LSS- regionalni savezi, niti sam kompetentan, niti imam volje i snage da se upuštam u to.
Jedino što u vezi toga mislim, i siguran sam da je dobar predlog, jeste: kako god da se dogovore predstavnici te tri strane (saveza), zadnju reč treba da daju lovci, na nekoj vrsti lovačkog referenduma, ili nešto slično, što da ne? Svako neka stavi prst na čelo, pa neka razmisli, i kad je novi statut u pitanju, i sve ostalo.
Prelomna su vremena, teške odluke su pred rukovodstvima svih saveza; kroji se kapa za budućnost lovstva, i tu nema mesta za grešku.
Hajde, da probamo, da svojim upisima ne dolivamo ulje na vatru, nego da budemo od pomoći svima, u krajnjoj liniji, to je i interes svakog lovca pojedinačno. To je moja molba; optužbe sa ili bez osnova, insinuacije, aluzije, prozivke, i sve ostalo iz tog repertoara, nisu konstruktivne. Hajde da pustimo, da rukovodstva koja smo birali (?), na miru probaju da odrade svoj deo posla, ako mogu. Ako ne mogu, onda ulazimo u krizu u lovstvu, i možda i blokadu procesa koji su započeti, a tek to neće valjati ni za koga!
Kao što one pretnje oduzimanjem lovišta ne idu, po mom mišljenju, u pravcu smirivanja i rasčišćavanja situacije, tako i naši upisi mogu da isprovociraju neke reakcije, koje bi samo produbile krizu u lovstvu Srbije.
Razapnite me sad, kako god hoćete, ali u ovom momentu ja tako mislim.
Pitali neko na tom sastanku sta to nudi LSS lovcima i udruženjima za te pare?
Njihovi poslovi su propisani zakonom a istim nije propisano da iko mora biti član LSS ili bilo kojeg drugog saveza.
Trebalo bi uticati edukativno na rukovodioce LSS i objasniti im da dogovorna ekonomija više ne postoji,to je sada zamenjeno novinama kao što su "kon****ncija,tržišna ekonomija i poslovanje,monopol" itd.
Mihailo, koliko ja znam LSS ima intenciju da bude 'savez saveza', ili 'savez LU i saveza'. Lovci pojedinci se usmeravaju na LU, da svoj interes ostvaruju preko LU; možda ima neke logike, jer će ubuduće LU biti direktni nosilac-korisnik lovišta. Mada, opet, to otvara neka druga pitanja.
Pošto su sada LU i privredni subjekat, a sve će ubuduće biti na tržišnim principima, logično je pitanje koje si postavio. Da li će članstvom u LSS, LSV i LSCS morati da rade po onome što se odluči u LSS, ili će zadržati samostalnost u svom radu, ne znam. Takodje, mislim da se ipak sve vrti oko para, kao i uvek. Sve ostale priče su samo dodatak. Novac, i nadležnosti (vlast). Eto, to je po mom mišljenju kamen spoticanja.
Lala kaže:
Slavo, neka razgovaraju, neka pregovaraju, neka rade šta god hoće, ali da se već jednom prekine ova agonija. Možeš ti to zvati i 'pijacom' (u krajnjoj liniji, uprošćeno, izraz 'pijaca' i znači da se pregovara i trguje), i nekim drugim imenom, to nije suština: suština je da jednostavno i LSS, i LSV, i LSCS moraju da nadju zajednički jezik.
Mislim da nije dobro, da se ovako nepopustljivo pregovara. Ragionalni savezi jesu ojačali, jeste LSS oslabio, ali to ne znači da ga treba gasiti; moje je mišljenje da je LSS potreban, ponavljam, ali ne ovakav kakav je danas. Za modalitete odnosa na relacijij LSS- regionalni savezi, niti sam kompetentan, niti imam volje i snage da se upuštam u to.
Jedino što u vezi toga mislim, i siguran sam da je dobar predlog, jeste: kako god da se dogovore predstavnici te tri strane (saveza), zadnju reč treba da daju lovci, na nekoj vrsti lovačkog referenduma, ili nešto slično, što da ne? Svako neka stavi prst na čelo, pa neka razmisli, i kad je novi statut u pitanju, i sve ostalo.
Prelomna su vremena, teške odluke su pred rukovodstvima svih saveza; kroji se kapa za budućnost lovstva, i tu nema mesta za grešku.
Hajde, da probamo, da svojim upisima ne dolivamo ulje na vatru, nego da budemo od pomoći svima, u krajnjoj liniji, to je i interes svakog lovca pojedinačno. To je moja molba; optužbe sa ili bez osnova, insinuacije, aluzije, prozivke, i sve ostalo iz tog repertoara, nisu konstruktivne. Hajde da pustimo, da rukovodstva koja smo birali (?), na miru probaju da odrade svoj deo posla, ako mogu. Ako ne mogu, onda ulazimo u krizu u lovstvu, i možda i blokadu procesa koji su započeti, a tek to neće valjati ni za koga!
Kao što one pretnje oduzimanjem lovišta ne idu, po mom mišljenju, u pravcu smirivanja i rasčišćavanja situacije, tako i naši upisi mogu da isprovociraju neke reakcije, koje bi samo produbile krizu u lovstvu Srbije.
Razapnite me sad, kako god hoćete, ali u ovom momentu ja tako mislim.
LSS može da ugasi jedino zakon.Zakon je propisao njegove nadležnosti.U okviru istih LSS može da radi i ništa drugo.
Dali će se savezi dogovoriti to je njihova volja.Kako budu radili tako će im se članstvo povećavati i smanjivati.
Da se ulazi u krizu lovstva,pa mi već jesmo u toj krizi bilo sa ili bez dogovora saveza.
Zašto bi neko plaćao LSS 300 din ako može 60 din.
Kako pomoći nekome ko neželi pomoći sam sebi?
Da li me hvata paranoja ili samo vidim malo dalje neznam. Kolege da li ste gledali trke pasa? Na tim trkama psi trče za lažnim zecom, da i mi možda ne trčimo za lažnim zecom, da li je taj lažni zec dobio naredbu da bude takav ili ga vuku na žici. Kada malo bolje razmislim raznorazne konstrukcije i varijante mi padaju na pamet, ajde da vam izložim jednu. Pretpostavka je da je "Neko" naumio da preuzme sva lovišta, zarad izdavanja pod zakup istih i ubiranja čak i mnogo većeg novca nego do sada. Vidimo da državni organi smišljaju načine kako da svim silama dođu do para (visoke kazne za sitne saobraćajne prekršaje , nove "prve pomoći" i ove godine, naplata poreza na oružije sa astronomskim zelenaškim kamatama i sl). Da li je temuđin i ekipa dobio zadatak da rasturi LSS da li u saradnji sa Popovićem i LSV pa im je rečeno radite sve što je u vašoj moći da rasturite LSS neće vas niko dirati čak ni za protuzakonite radnje i kršenje svih moralnih normi. Kako inače objasniti tolike prijave policiji i inspekcijama na koje se uopšte ne reaguje.Kada rasturite LSS mi ćemo to na sva zvona objaviti i doneti uredbu ili zakon da zbog nesposobnosti lovaca svu ingerenciju sa LSS, LSV prenosimo na ................. .i onda se nastavlja scenario koji sam već napisao na ovoj temi. I tako u sopstvenoj kući mi postadosmo gosti -turisti po turističkim cenama a ............. će lepo da šlajboči novce u svoj džep.
Mihailo, kao što rekoh, a i ti si indirektno potvrdio to, sve sse uglavnom vrti oko para.
U onoj radio emisiji Ćeranić je rekao da LSS ide u pravcu smanjivanja broja zaposlenih u stručnoj službi, tom prilikom je rekao da bi stručna služba trebala da broji max. 3 ili 4 zaposlena, i to se otprilike poklapa sa mišljenjima koja su ovde na forumu iznošena. Ono što meni nije baš najjasnije, jeste uloga firmi koju su osnovali savezi.
Po zakonu, svako udruženje gradjana može da se bavi privrednom delatnošću, uz uslov da sva sredstva zaradjena na taj način, posle odbitka troškova, plasira isključivo za ostvarivanje ciljeva za koje je udruženje osnovano-u ovom slučaju, u lovstvo!
Izmeštanjem privredne delatnosti iz saveza (udruženja), na ćerke firme, briše se to ograničenje, tako da ćerke firme onda mogu da zaradjena sredstva troše po svojoj volji, a pod kontrolom svog osnivača (jednočlano privr. društvo nema svoju skupštinu, nego ulogu skupštine ima osnivač).
Time se, takodje, rasterećuje savez (udruženje) od dobrog dela troškova, stvara se prostor za manju članarinu, ali se onda sve stvari koje LU budu radila uz pomoć ćerki firmi plaćaju, po cenovniku. Uprošćeno, ako ne platiš na mostu, platiš na ćupriji!
Obrni-okreni, mislim da će svakako lovci morati da zavuku dublje ruku u džep, i lov će koštati sve skuplje.
Da li savez svojim predlozima pokušava da održi raniju poziciju, a da istovremeno pokuša da zadrži nezadovoljno članstvo, uz 'udomljavanje' viška ljudi, i uz smanjivanje članarine, i uz prebacivanje realnih prihoda (stručna pomoć, planska dokumenta, itd.) na ćerke firme, što opet treba da plate lovci... Liči na nemoguću misiju, 'vuk sit a koze na broju'.
Nemam ideju kako će se sve rešiti. Možda da se pravi nekoliko varijanti članarine: jedna za članove koji koriste usluge stručne službe, druga za članove koji ne koriste, treća za one koji npr. koriste samo, recimo, pravnu pomoć... Mislim na nekoliko različitih paketa, za različitu visinu članarine... To je samo ideja, nisam previše razradjivao to u glavi.
LSV ima svoju stručnu službu, LSCS takodje (koliko čujem). Takodje, ima LU koja hoće da ostanu samo članovi LSS, pa ima LU koja nisu nigde članovi. Treba poći od potreba, pa dati ponudu. 'Kupac' (tj.LU), treba da za svoj novac odabere ono što mu treba, pod uslovima koji mu odgovaraju.
Mislim da veliku zabunu unosi osnivanje ćerki firmi, i da nije dovoljno jasno regullisan odnos na relaciji savez-ćerka firma. Tu bi trebalo strogo voditi računa, o ingerencijama, o novčanim tokovima, o poslovima koji treba da se rade... Jasan odnos, uredjen nekim ugovorom, sa preciznim stavkama svakog pojedinog posla je uslov, eto to. Ali ne kao u slučaju Vojv.lovca, da ta firma radi sve i svašta, da priprema sednice organa saveza, vodi evidenciju, itd. (čitati u 'Informatoru', šta bi sve hteli da rade).
U celoj ovoj priči, niko zaista ne pominje firmu koju je osnovao LSS: Jelen d.o.o. Kakva je uloga namenjena toj firmi, u budućnosti? Licitacija poslova je počela još lane, kada je rečeno da se ta firma (i njena sestrinska VOjv. lovac) treba baviti distribucijom lovnih karata, što je već onda bilo dovoljno neozbiljno objašnjenje, da bi bilo ko u to poverovao.
Mislim, da još nisu sve karte bačene na sto, i da će se ova serija sastanaka (Kragujevac, Ub...), nastaviti. A vremena ima sve manje.
Ima li neko informaciju koliko je novca do sada prebačeno iz LSS i LSV na račun ćerki firmi, i za koju namenu. I da li je urađeno ono za šta je prebačen novac na njihov račun ili je to samo ventil preko kojega se izvlače novci iz saveza da bi se mogao lakše uzeti?I još jedno pitanje da li je na račune prebacivan kakav novac od strane države i da li je prikazan priliv u finansijskom izveštaju?
LSS treba da postoji ali sa 2-3 radnika koji rade posao koji im je propisan zakonom o divljaci i lovstvu.Problem je u firmama koje su LSS i lSV formirali i koje isisavaju novac sa racuna LSS ili ce toga biti a da se to zna i svi cute o tome!!Firma neka izadje sa cenovnilom za svoje usluge pa ja ako hocu to da platin platicu a ne ovako preko Saveza se ustupaju poslovi i novac od lovaca se preliva na cerke firme gde novac trose kako hoce a sve pod parolom krovne oganizacije i distribucije lovnih karti!!!
JEFTIN LSS i to je to!!!!PLATE SMANJITI za 50% MINIMUM pa ko hoce da radi izvolte a ko nece neka trazi drugu firmu gde svoje znanje moze da unovci!!!
Mi imamo firme koje u 99% slucajeva samo rade sa budjetskim korisnicima?????Male privatne firme koje ni jedan posao nisu sklopile a da to nije drzavna firma koja se finasira sa budjeta???
LSS je imao mnogo para koje su trosila 10 coveka i bilo je super!!TOGA VISE NEMA!!!!!SLUGA SE PRETVORIO U GOSPODARA<RADNIK U GAZDU A TO NIJE PRVOBITNA IDEJA PRAVLJENJA LSS!!!!Zato se i desava ovo sto se desava ZBOG MONOPOLA LSS koji je imao sve ovo vreme!!!!!
LSS je sistematizacijom zadrzao sve radnike koje je preinacio u SAVETNIKE za ono i ovo!Nema smanjenja i nema smanjenja plata pored svega sto se desava i sa znatno manje clanstva!!!!LSS sam sebe gasi povecanim troskovima a smanjenim prihodima koje nema a planirani su!!Ne bi me iznenadilo da se imovina LSS nadje pod nekom hipotekom vrlo brzo !!!!!Nista nije nemoguce!!!!
Mislim da i u LSS polako sazreva svest da više neće biti kao što je bilo, u smislu moći i pozicije u lovstvu Srbije, a naročito da neće više biti kao što je bilo, u smislu novca koji se delio. Nema više, prošao voz.
Ovo sa radom u privatnoj režiji, možda može još neko kratko vreme, dok se ne formira komora, i dok ne počne licenciranje. Tada će tek moći da se govori o nekom tržištu za stručne poslove u lovstvu, kada bude veći broj licenciranih ljudi. Trenutno, koliko ja znam, mnogo više ima LU kojima je potrebna stručna pomoć, nego što ima ljudi koji imaju reference, da taj posao rade, pa su i cene previsoke, da ne pričam o tome, da postoji mogućnost da se mali broj ljudi dogovori o visini cena, i da tako naplaćuje.
Još uvek sistem lovstva zamišljen novim propisima, nije potpuno zaokružen, i nije profunkcionisao na zamišljen način, tj. ne sprovodi se u celosti, nego se sve oročava sa datumom u budućnosti. Postoji verovatno i administrativni problem sa sporošću (mislim na ministarstvo), ali isto tako verujem, da ni drugi učesnici (savezi, JP, NP), se nisu baš nešto pretrgli u želji da novi sistem zaživi što pre.
U ovom prelaznom vremenu, svako kanda gleda da zauzme što bolju poziciju, prvenstveno računajući koliki deo kolača će ubuduće moći da uzme za sebe, dok se, na žalost, interes lovaca i interes divljači i lovišta, opet gura u drugi plan. I tu ne pravim razliku izmedju bilo kojeg saveza. A što je još gore, mislim da sada ide potraga i pozicioniranje i za lične interese pojedinaca, a ne samo saveza! Voleo bih opet da grešim.
Slava ume da oplete oštro, i jako, ali, koliko ga znam, siguran sam da su mu namere apsolutno čiste, da ide punim srcem za lovstvo, a da razume sistem, i da dobro vidi kuda sve ide.
Ma šta da neko misli, iza njega stoji zaista težak rad u sredini u kojoj daleko odskače od proseka. To se najbolje vidi kod njega u lovištu.
Jake reči, i moje (naročito 'rani radovi' ), i Slavine, i nečije druge, su posledica rezignacije, i donekle nemoći, da se lošim stvarima, brljotinama, mahinacijama, krivolovu, nedomaćinskom ponašanju i svemu ostalom već jednom stane na rep!
Dugo je sve trajalo, dugo su stvari gurane pod tepih, problemi se množili, računalo se možda i na protok vremena i zaborav, jedna ista ekipa je lagodno i komotno sebi omogućavala štošta. Moraju svi biti svesni, da dalje ne ide tako.
Opet, kad malo razmislim, ne čuje se više niko iz stručne službe; ućutali se, umudrili, možda merkaju rezervni položaj. Tu i tamo predsednik Popović se oglasi u nekom intervjuu, gde pomine ponešto, ali je sve to mlako, uopšteno, neodredjeno... Ćeranić je najeksponiraniji, ja jedino mogu da mu samo odam priznanje da se bori žestoko, e sad, ostaje pitanje za čega se bori. A opet, i drugi savezi imaju na čelu ljude, koji su dugo godina bili u vrhu LSS, pa mi ovo sve sada liči na razvod braka, i svadju oko imovine i prava, ne bih da kažem da liči na ostavinsku raspravu, jer LSS nije odumro, a nadam se da i neće.
Mogu samo da tražim da i LSS, i svi ostali, pokažu maksimalnu fleksibilnost i dobru volju. Neke stvari koje su izašle iz LSS u zadnje vreme, nisu bile baš produktivne (intervjui Popovića, nesretni predlog statuta i ostalih stvari na UO, tvrd stav u pregovorima sa LSCS i LSV, i još ponešto). A svakako, senka prošlih vremena i repovi koji se vuku, ne idu baš na ruku LSS-u. I toga moraju biti svesni.
I opet, po ko zna koji put, igraju se igre, potežu se stvari i argumenti, papiri, zapisnici, i ostalo, selektivno, umesto da se otvoreno i javno jednom za svagda izadje sa svim problemima, pa kud puklo! Barem će garnituri koja bude došla posle ove, ostaviti daleko čistiji teren. Pa i to je nešto!
Samo čekam da počnu prozivke 'ti si onda uradio ovo' i kontra 'a ti si tada ono', pa kad ljuljne prljav veš... Bolje da se urazume, i što pre prilagode situaciji, nego što se opet natežu.
Ovo sastančenje LSS-LSCS-LSV, po raznim mestima, počinje da me pomalo podseća na one sastanke republičkih rukovodstava, uoči raspada pokojne SFRJ.
Hajde da barem sada, ne napravimo mini reprizu toga, u lovstvu Srbije.
Lalo sećam se ja tih sastančenja samo nešto ne znam ko je od ovih u LSS-LSV Turpukovski (Džemperovski). I ko će da kaže čuvenu rečenicu:"Obavio sam svoj zadatak, SFRJ (LSS) više nema".
punisher kaže:
Lalo sećam se ja tih sastančenja samo nešto ne znam ko je od ovih u LSS-LSV Turpukovski (Džemperovski). I ko će da kaže čuvenu rečenicu:"Obavio sam svoj zadatak, SFRJ (LSS) više nema".
Meni je nekako sve jasnije ko ima koju ulogu samo mi nije jasno ko su švabe
punisher kaže:
Pa, ako mi lovci budemo malo aktivniji i pametniji, niko neće smeti da pomisli, da tako nešto uradi ili izgovori.
Pamet u glavu, kolege, pratite šta se dogadja, a i LSS bi mogao da postavi na svoj sajt izveštaje o razgovorima, da znamo ko šta nudi ili traži. Mi se trudimo, (Slava naročito, svaka čast), da barem nezvanično saopštimo neke stvari, ali mislim da bi i zvanična informacija dobrodošla.
Opet dolazimo do problema informisanja; jedva čekam, da proradi obećani sajt LSV, a kako čujem, uskor se očekuje i zvanični sajt LSCS! E pa bar ćemo onda, nadam se, imati više izvora informacija, pa ćemo možda i neke stvari bolje razumeti, a samim tim i bolje proceniti, ko je u pravu, a ko ne! Ako su moje informacije tačne, oba ova nova sajta treba da prorade vrlo brzo-u pitanju su nedelje.
Pa, sinoć smo imali jednog hackera-amatera, smutljivca, ovde kod nas, neki mučenik je nešto kao pokušao, pa usput i malo pljuckao po forumu... Ništa strašno, INTERMAKER je lepo obezbedio sajt, tako da nema brige.
Dotičnog 'hackera u pokušaju' i spletkaroša sam lepo ispratio, šut u but, i dovidjoNS!
Nego, stvarno, u poslednjih par nedelja čujem priče, i vidim neke pokušaje da se Srbijalov portal omalovaži, da se izblati, i da se visoki rejting koji imamo medju običnim lovcima, a bogami i medju visoko pozicioniranim ljudima u lovstvu, na najniži način sroza. Očito je da nekom smetamo, da možda nečije namere remetimo, a čim se nešto radi ovako, na ovaj način, onda te namere nisu časne. Jedino što ne znam, ko je taj pojedinac ili grupa, koji je dovoljno pokvaren, da pokuša da uradi ovako nešto.
Pozdravljam ovom prilikom one, kojima je Srbijalov (i njegov Admin Tim) kost u grlu: ne možete nam ništa-imamo dovoljno znanja, pameti, iskustva, hrabrosti i morala.
Možete samo da nam zavidite!
Ove prethodne rečenice se ne odnose (nadam se) na LSS, iako sam ih napisao na ovoj temi.
Naravno Lalo. Uznemirili smo krokodile i uzmutili ovu žabokrečinu. Ljudi iz B. Palanke podneli su krivične prijave, to je negde zabeleženo i postoji trag. Ovi u Šidu pronašli 1,3 miliona gubitka i oterali lopova koga je LSV odlikovao. Saša Plavna radi izvanredan posao dole u Srbiji, a svi zajedno na ovom forumu kako kritikujemo, tako dajemo i konkretne predloge šta i kako raditi u pojedinim situacijama. Da su gospoda iz LSS pametna, mnoge od ovih upisa ovde dobro bi prostudirali i oni bi im mogli poslužiti kao pravac delovanja za izvlačenje lovstva iz krize. Ali izgleda da je "voda ušla u uši" pa i dalje nikoga ništa ne pitaju i teraju po svome.
Sad pitanje je zašto to rade. Daki je dao temu za razmišljanje. Da li je na pomolu totalni krah LSS i ostalih saveza, i preuzimanje lovišta od strane države ( JP i NP ) i tajknuna.
Ako je u pitanju raspad saveza ( LSS i LSV ) sa opravdanjem da su prevazišli postojanje, i prebacivanje poslovanja na "Jelen" i "Lovac" gde se onda tu uklapa LSCS sa našim prijateljem Slavom koji na najbolji mogući način demantuje te tvrdnje i sa ogromnim naporima i odricanjima radi u interesu LU sa terena centralne Srbije, zajedno sa ostalim čelnim ljudima.
Ako bude imao dobre rezultate LSCS biće, nadam se iskreno, "pelcer" za sve ostale saveze. Eeee ali šta to znači za zaposlene u savezima. Pa zna se. Manje zaposlenih i manje plate uz veći rad, zalaganje i odricanje od "ovozemaljskih zadovoljstava".
Slavo, radi ispravno i imaćeš podršku pre svega mene, a verujem i svih časnih i poštenih lovaca.
Što se tiče ovoga foruma, on je po meni trenutno jedini svetao primer REALNOG INFORMISANJA lovaca Srbije o aktuelnim problemima i dešavanjima u lovstvu. Dokaz je dole u levom uglu i zove se "Broj poseta" i danas je dok ovo pišem 13.372.571 poseta.
Gospodo iz LSS i LSV "Pogledajte semafor!!!!!"
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?