Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
papiga
 E pa Gedzo sad si spomenuo "pravog" coveka to sto ti ocekujes moze da bude al ako ima koristi inace...

Lovac Stari

slavaplana kaže:
i ova...

Pa Slobodan Milosevic itd.
Dobar pogled.

Gedza66

papiga kaže:
E pa Gedzo sad si spomenuo "pravog" coveka to sto ti ocekujes moze da bude al ako ima koristi inace...

Papiga, kakve koristi može da očekuje od formiranja novog lovačkog saveza. Ljude koji se uhvate u tako nešto očekuju samo glavobolje i obaveze. Možda neke privilegije ali značajnije materijalne koristi neće više biti. Mislim da su ta vremena iza nas i ne dao bog da se više ponove.

Imaš li neka saznanja u vezi aktivnosti lovnih radnika u narednoj nedelji. Nezvanično sam načuo da se 23. 12. u Aleksincu, održava sastanak predstavnika lovačkih udruženja regiona jugoistočne i južne Srbije. Priča se da će istoga dana biti održan sličan sastanak u Vranju ili Surdulici.

Na jednom od ova dva sastanka će se pokrenuti inicijativa za formiranje Lovačkog saveza južne Srbije.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

matrix23
 E pa gospodo sa juga srbije da li uopste imate pojma kada pomenete ime Gorana Janjica o kakvom se coveku radi i da li znate dokle je on doveo lovacko udruzenje iz Lebana. Jadan ce biti taj juzni lovacki savez ako ga on organizuje. Taj samozvani predsednik Lovackog udruzenja iz Lebana nikada nije izabran od lovaca a po direktivi odozgo je ''izabran''u Upravni odbor Lss . Takve KAD SE JEDNOM DOKOPAJU VLASTI SAMO MOTKOM MOZES OTERATI . Uostalom gedzo pitaj Kostadinovica. Stete koje je napravio udruzenju mere se milionima , vec duze vreme je pod istragom i razoruzan je ,a pobratimstvo naseg udruzenja sa Barajevom pretvorio je u njegovo i Popovicevo. Taj covek sa lovom ima veze koliko vi sa Marsom . Samo racunica gospodo.

matrix23
 Dana 10.11.2011god.bez obavestavanja clanova udruzenja u tajnosti se sastao sa sacicom njegovih istomisljenika i odrzao navodni zbor lovaca ,falsifikovao zapisnike kao da je bilo vecine i ponovo se proglasio za predsednika , da covek ne poveruje dokle takvi idu . Za te zloupotrebe dobio je krivicne prijave i kod suda ce biti pokrenut postupak za ponistenje , ali to je u nasem pravosudju beskonacan proces ali neizbezan . Radnica koju je nezakonito otpustio potrazuje oko 1.000 000.00din ,umesto njeJanjic je zaposlio rodjenog brata . Mora da se salis gedzo kad ocekujes da takav organizuje Juzni Lovacki Savez, sigurno se salis.

stane
 Dragi prijatelji i gospodo lovci s juga, istoka, zapada i severa Srbije! Ko je podelio savez, koji su to ljudi, a vecina nas zna koji su, u ovom momentu i nije vazno.Savez je gotov pa je gotov, i niko mu vise ne moze pomoci. Ali treba to da shvatimo i da se drugarski postavimo i odnosimo u ovoj teskoj situaciji, pogotovo da se ne prepucavamo i delimo tamo gde nema potrebe. Mozda nas drzava ponovo natera da imamo zajednicku asocijaciju pa ce nam dobri odnosi , drugarstvo i usmerenost jednih na druge biti od vitalnog znacaja. I zato jos jednom, LOvci svih krajeva zemlje Srbije , ujedinimo se i ne dajmo da nas dele na vojvodjane, juznjake, sumadince i slicno. Samo tako mozemo da se odbranimo od zla koje se nadvilo nad nas.
Nemojte da mislite da sam naivcina kada upucujem ovaj apel, znam i ja da on ne moze pokrenuti otpor sirokih lovackih masa, ali mi je nekako lakse i savest mi je mirnija kada ovako nesto javno napisem.
Nemojmo im dozvoliti (maloj samozivoj bezobraznoj grupici ljudi ) da nas podcenjuju i smatraju glupacima . Bojkot!!! Bojkot svih njihovih aktivnosti i gradjanska (lovacka) neposlusnost, sigiran sam da je to jedini nacin borbe.

Indjijanac
 sva sto si napisao u prethodnom postu si u pravu,svaki lovac treba da ga pročita i ozbiljno razmisli o tome,samo teško se izboriti sa takvom mašinerijomB)
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

slavaplana
 Ovi izbori na jugu me brinu kako pojedinci sebe namestaju

papiga
 Pa ovde je tako od uvek i bilo ranije je to postavljao CK a sad lokalna samouprava ili ti isto takodje.Sto se tice doticnog sto je spomenuo kolega da je "razoruzan"tj.oduzeto mu je oruzje a s tim u vezi jedan nas sugradjanin koji je kanadski drzavljanin zbog doticnog je vec neki mesec u CZ u Bgdu zato sto je hteo da mu ucini i donese mu neku municiju a gosn.doticni s obzirom da je razoruzan ne sme da ode i da izjavu u sudu da je municija kao fol za LU tj.za njega i sad ovaj trune u zatvoru pod optuzbom za unosenje nedozvoljenih stvari u zemlju e jadan li ce taj savez da bude ako nam ga on pravi a sto se tice zaposljavanja brata pa brat mu je upravnik lovista ni manje ni vise

elko
 Pozdravljam sve kolege sa foruma sa puno najlepših želja za novu godinu i Božićne praznike.
Dana 21.12.2011 godine svečano su otvorene poslovne prostorije LSCS u Kragujevcu ( 120 m2 ) dobijene od Skupštine grada na besplatno korišćnje.
Otvaranju su prisuvstvovali predstavnici LU članova LSCS, predsednik Skupštine lovačke komore, predstavnici grada, predstavnici sredstava informisanja i ostali gosti, predstavnici LSS nisu došli iako su pozvani kao ni predstavnici LSV.
Tog dana predstavljen je i prvi broj glasila LSCS pod nazivom Lovački glasnik, štamoan je u tiražu od 20.000 primeraka ( podeljen je besplatno svim lovcima članovima LSCS bez obzira kome su uplatili članarinu za 2011/2012 ), svim udruženjima Srbije biće dostavljeno po nekoliko besplatnih brojeva.
Prvi broj je u obliku almanaha koji predstavlja sva udruženja uz par tekstova od kojih je svakako najinteresantniji tekst Miodraga Strnada iz Ministarstva u kome je pojašnjena geneza donošenja Zakona o divljači i lovstvu.
Još jedna informacija iz LSS - Radna grupa koja radi na izmenama Statuta LSS definitivno je zauzela stav da će ubuduće LSS biti organizovan kao Savez Saveza.
Neka je sa srećom.Pazite lovci juga i istika kakav savez pravite i po čijem.

Gedza66

matrix23 kaže:
E pa gospodo sa juga srbije da li uopste imate pojma kada pomenete ime Gorana Janjica o kakvom se coveku radi i da li znate dokle je on doveo lovacko udruzenje iz Lebana. Jadan ce biti taj juzni lovacki savez ako ga on organizuje. Taj samozvani predsednik Lovackog udruzenja iz Lebana nikada nije izabran od lovaca a po direktivi odozgo je ''izabran''u Upravni odbor Lss . Takve KAD SE JEDNOM DOKOPAJU VLASTI SAMO MOTKOM MOZES OTERATI . Uostalom gedzo pitaj Kostadinovica. Stete koje je napravio udruzenju mere se milionima , vec duze vreme je pod istragom i razoruzan je ,a pobratimstvo naseg udruzenja sa Barajevom pretvorio je u njegovo i Popovicevo. Taj covek sa lovom ima veze koliko vi sa Marsom . Samo racunica gospodo.

Dragan Kostadinović iz Surdulice i Goran Janjić iz Lebana su u prethodnih nekoliko godina predstavljali jug Srbije u najvišim organima LSS. Bili su predloženi od strane predstavnika svih udruženja sa juga. Kao najviši predstavnici su trebali biti prvi medju najboljima, što jug Srbije ima u ovom trenutku. Da li je to i istina?

To je razlog zašto sam ih i spomenuo. Iz priloženog se vidi da možda i nisu najbolji.

Inače obojicu lično poznajem. Čini mi se da su pozicionirani na dve suprotne strane. Kostadinović je protiv ovakvog LSS a Janjić tu ništa ne bi menjao.

Kolega Matrix ti si izneo neke negativnosti o Goranu Janjiću, što je posredno podržao i Papiga. Ja sam čak u Vlasotincu čuo nešto o tome. Ne bih da dajem neke svoje komentare, jer ih nemam čime potkrepiti. Verujem da Goran Janjić kao član upravnog odbora LSS, posećuje ovaj forum i da će dati svoj odgovor. Ukoliko to ne učini, znači da su vaše tvrdnje istinite.

Goran Janjić će sigurno prisustvovati sednici Saveta Južnog lovnog regiona, koja se danas održava u Aleksincu, zakazane od strane predsednika saveta ovog regiona, Rašić Zlatka.

Pored informacija o dosadašnjim aktivnostima u LSS (tačka 2), biće iznešeni predlozi za izmenu i dopunu Statuta LSS (tačka 3) a razgovaraće se i o aktivnostima i ulozi LSS u narednom periodu i načinu njegovog finansiranja.

Ne mogu da odolim prisustvu takvog sastanka. Kakva li će biti obrazloženja i predlozi?
LSS će sigurno doći u najačem sastavu. Da li će biti predstavnika LSV i LSCS, videćemo.

Lala
 Gedžo, bilo bi jako dobro da nas po završetku sastanka informišeš malo, o dešavanjima na Savet Južnog regiona. Barem u nakraćim crtama, tvoje vidjenje tog sastanka.
A i inače, lično bih voleo da te češće vidjam sa komentarima, jer smatram da su ti upisi vrlo konstruktivni i dobro dodju, za forumaše.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

papiga
 Ajde bre Gedzo taj izvestaj to se tice svih nas sa juga jel uspeo Popovic da napravi pandan LSCS i da postavi Janjica za predsednika pa da i on mirno spava da bude predsednik svih saveza u Srbiji ne mrda se d... iz fotelje tako lako odma mu zaraste za nju,Janjic se onomad opet samopostavio za predsednika LU 3 mandat trosi ko Zlobo Siljosevic

Gedza66
 Sastanak me nije razočarao jer i nisam očekivao da će se na njemu nešto značajnije desiti, predložiti i izmeniti.

Kao po običaju, većina predstavnika udruženja je otišla nespremno na sastanak. A sa sastanka je ta ista većina otišla razočarano.

Razočarani su što ispred sebe nisu imali neki predlog izmena i dopuna Statuta a o tome se raspravljalo u tački 2. dnevnog reda. Razočarani su što formirana radna grupa LSS (prema rečima jednog njenog člana iz ovog regiona), nije ni makla sa početne pozicije na izradi izmena i dopuna Statuta. Razočarani su što i pored pet pravnika u toj komisiji, jedini predlog izmena, dopuna ili novog Statuta LSS je dao sekretar Ćeranić a čovek je inženjer šumarstva ali i sa tim predlogom nisu imali priliku da se upoznaju.

Priznajem da sam više očekivao od predsednika Popovića kada je upoznavao prisutne sa aktivnostima i radom LSS u ovoj godini. Naveo je samo aktivnosti na učešću u izradi aktuelnih pravilnika ministarstva, pomoć u izradi 28 lovnoprivrednih osnova, pomoć u izradi nepoznatog broja godišnjih planova i par savetovanja. Da li je zaboravio da spomene ostale aktivnosti ili njih nije bilo? Bio je i veoma zbunjen prilikom davanja objašnjenja zašto blagovremeno nije dostavljena informacijama svim udruženjima iz ovog lovnog regiona o datumu sastanka sa predstavnicima lovačke asocijacije iz Bugarske radi učešća u IPA projektima Evropske unije. Bilo je baš tuc, muc. A rokovi baš kratki, do sredine februara naredne godine. Izgleda da su obavešteni samo pojedinci čiji je mentor profesor Popović.

Prijatno sam iznenadjen diskusijama i objašnjenjima sekretara Ćeranića. Čini mi se da je čovek shvatio neminovnost promena i reforme sadašnjeg LSS. Objasnio je da će se broj radnika smanjiti na četvoro, od kojih će jedan uskoro u penziju, tako da će ih ostati troje. Petoro sadašnjih radnika će preći u onu doo ćerku firmu, koja će se izdržavati od sredstava koje sama zaradi, od kojih će takodje jedan uskoro u penziju tako da će ih ostati četvoro.

Vidim da nije protiv formiranja lovačkih saveza regiona i opcije da LSS čine lovački savezi regiona a ako većina odluči može ostati i savez udruženja, čak i savez lovaca pojedinačno, na dobrovoljnoj osnovi. To mišljenje deli i predsednik Popović kao i članovi upravnog odbora LSS iz ovog lovnog regiona.

Po prvi put smo imali priliku da na ovakvom sastanku dobijemo i neke informacije o visini pojedinih troškova LSS. Izgleda da su pojedini članovi upravnog odbora LSS baš pričali mobilnim telefonima . Spominjani su računi od 40.000 i 70.000 dinara. Možda su ljudi iz pograničnih mesta, pa stalno u romingu. Izgleda da se dosta jelo i popilo. Kritika na ovu temu nije bilo ali prema namrgodjenim licima prisutnih, zaključio sam da jedva čekaju da dobiju finansijski i izveštaj Nadzornog odbora.

Na sastanku su usvojena dva zaključka:

- da članski doprinos LSS, za članove ovog regiona bude u istom iznosu koji plaćaju i lovci iz ostalih regiona: Vojvodine, centralne i istočne Srbije;
- da se do dana usvajanja izmena i dopuna postojećeg ili novog Statuta u ovom lovnom regionu ne formiraju novi lovački savezi.

Lisica nije prisustvovao ovom sastanku.

Neka nam bog da razum i pamet, koju sada evidentno nemamo ili imamo ali smo podeljeni.

Lala
 Još ranije sam napisao da radna grupa, koja je imenovana, nije uspela da za 9 meseci napravi jedan suvisli predlog izmena Statuta, i nove organizacije LSS. Bilo je nekih samostalnih izleta pojedinaca, Vlada Mladenović je nešto pokušao (barem po onom što se može naći na sajtu LSS), a i Ćeranić je izneo neki nacrt, ako se dobro sećam. Taj predlog (Ćeranićev) je, ako se ne varam, kao nacrt bio i na UO LSS, i nije prošao. Ne ulazim u ocenu tih predloga, ali eto to su jedini pokušaji da se nešto proba uraditi. A radna grupa ni makac; možda je greška bila što se nekolicini ljudi iz radne grupe poverilo da projektuje tako značajne promene, i odrede pravac u kom bi LSS išao. Prevelik zalogaj, očito.
Možda bi bilo pametnije, da su odredjena 2 ili 3 modusa promena, pa onda sa tim ići u široku javnu raspravu do nivoa LU, dakle, do lovaca pojedinaca, a ne samo do UO i Skupštine LSS. Onda bi lovci sami imali mogućnost da kažu šta misle o transformaciji LSS.
Na žalost, ni sam savez izgleda nije u stanju da pruži odgovor na pitanje koje je bila tema one emisije na radio Lorist, gde je gost bio Ćeranić, a to je 'Kuda ide lovstvo u Srbiji' (orginalan naziv je 'Kuda ide srpsko lovstvo', mislim da je korektnije 'lovstvo Srbije' ).
Nisam siguran koliko su ovi sastanci po lovnim regionima korisni, da ne bude samo gubljenje vremena. A i ovo što si napisao, treba da upali crvenu lampicu u LSS - očito da lovce i rukovodstva LU najviše zanima i brine način raspolaganja novcem koji lovci uplate na ime članarine.
A dokle će uvek odgovor biti da su 'neki' potrošili na telefon 70000, da su 'pojedini' trošili na reprezentaciju, ili ono što niko nije pitao, kako i koliko se troši na korišćenje službenih auta. Ali, ma kako to nekom zvučalo, to su ipak marginalne teme, u odnosu na ono što izgleda čeka savez u narednim godinama, a to je jedna vrlo značajna marginalizacija saveza.
I niko nije postavio pitanje, a šta će uopšte nekom savezu ćerka firma? Šta će se desiti sa profitom te firme, ako ga napravi? Da li će biti profit plasiran u razvoj lovstva, ili u razvoj firme, ili u pozamašne plate? Šta mislite? Da li će ta firma možda biti privilegovana u odnosu na slične firme, koje već posluju u lovstvu, i u odnosu na firme koje budu pravila LU, kao direktni korisnici lovišta?

Ili su prisutni na sastanku već u sebi rasčistili sa budućom ulogom saveza, pa neće ni da pitaju ništa?
A onaj poslednji zaključak na sastanku 'da se do dana usvajanja izmena i dopuna statuta LSS u ovom lovnom regionu ne formiraju novi lovački savezi', je, mislim, potpuno protivzakonit, možda čak i protivustavan!! Sloboda udruživanja je jedna od osnovnih sloboda, i nikakav zaključak sa nekog sastanka ne može tu slobodu suspendovati na neko neodredjeno ili odredjeno vreme, nemojte da zamazujete oči lovcima!!! I šta uopšte znači vremenska odrednica 'do usvajanja izmena statuta', šta ako uopšte ne usvoje novi statut? Ostaje sve po starom?
Po mom mišljenju, onaj koji je predložio ovakav zaključak, je sam sebi upisao debeo minus, a oni koji su ga usvojili, su pokazali da ne razmišljaju dovoljno, kad glasaju za ovako nešto!!! Jesu li prisutni na sastanku (predstavnici LU), pitali svoje lovce, da li hoće ili neće da formiraju neki svoj novi savez, ili su diskutovali i glasali po svojoj volji?
Ne razumem, kako ljudima ovako nešto može da promakne, i da dozvole da prodje ovako nešto!
Gedžo, ako možeš da kažeš, ko je predložio ovakve zaključke?

papiga
 Bas me interesuje zasto Lisica nije bio dali zato sto je razoruzan i zato ima prijavu ili sto ima precih problema kao direktor DZ gde nema ni osn sredstava za rad sa pacijentima kao sto su igle,papilete itd i tu je "zablistao"pa mu se sad i ta fotelja trese ili jednostavno nije video svoj interes

Gedza66
 Lalo, ne želim da ti laskam ali logika ti je sasvim OK.

Hteo bih i ja da postavim neka logična pitanja.

Zašto postoje različita vidjenja uloge LSS u budućem periodu. Možda što na jednoj strani postoje interesi pojedinaca (Stručna služba i pojedinci oko iste), a na drugoj strani interesi više desetina hiljada lovaca. Interesi obe grupacije su legitimni, ali su samo interesi jedne grupacije moralni, ljudski, opravdani. Jedni se bore da zadrže ono što su imali a ovi drugi se bore da dobiju ono što nisu imali. Predlog za kladjenje: iz dva u dva.

Ko je trenutno u Upravnom odboru LSS? Predstavnici lovaca iz istočne, zapadne, južne i severne Srbije. Lovci iz severne Srbije su organizovani u LSV i za rad LSS su dali 60 dinara po članu. To je negde oko 1.080.000.- dinara ove godine. Na drugoj strani predstavnici tog saveza su koštali LSS preko 1.100.000.- dinara. Matematika kaže da su više dobili. Od koga su dobili?

Predstavnici lovaca, koji su se sada organizovali u LSCS imaju svoje predstavnike u LSS a za rad istog nisu dali ni dinara. Predstavnici tih udruženja takodje koštaju. Možda su naplaćivali dnevnice, možda su koristili ili koriste te mobilne telefone itd. To se može proveriti. Ako se proverom utvrdi da su naplaćivali svoje slobodno vreme, onda se sa pravom može postaviti pitanje o njihovoj moralnosti.

Ko čini tu radnu grupu koja treba da predloži izmene, dopune ili izradu novog Statuta. Pa predstavnici svih regiona Srbije. Zbog različitih interesa, svako vuče na svoju stranu i naravno rezultata nema. Da li će ih biti? Ne verujem.

Ne bih se složio sa tobom, da je zaključak sa sastanka Saveta Južnog lovnog regiona protivzakonit i protivustavan. Naprotiv, mislim da je trezven, jer tek kada se vidi buduća uloga LSS, koja će biti odredjena i Statutom, utvrdiće se da li je to u interesu lovaca. Ukoliko to po oceni lovaca iz ovog lovnog regiona bude u interesu lovaca, podržaće to rešenje. Ukoliko to prema njihovoj oceni bude protivno interesima lovaca, biće protiv i tražiće se drugi vid organizovanja.

Drugi zaključak je takodje plod logičnog razmišljanja. Trenutno postoji situacija da se LSS uglavnom izdržava od doprinosa lovaca koji nisu učlanjeni u regionalne saveze a u organima upravljanja savezom imaju ista prava kao i lovci koji su učlanjeni u regionalne saveze, čiji je materijalni doprinos mnogo manji ili nikakav. Da li je to u redu?

Još jedno pitanje koje se nameće samo od sebe. LSS je imao ili ima pokretnu i nepokretnu imovinu. Čija je to imovina, odnosno, kome će pripasti ta imovina ukoliko dodje do gašenja LSS. Ta imovina je stvarana doprinosom svih lovaca Srbije. Prema trenutnim pozitivnim propisima (čini mi se da više nema društvene svojine), sve to je u državnom vlasništvu (lokalna samouprava ili grad Beograd). Da li je ova mogućnost u redu ili se i po tom pitanju treba nešto uraditi?

Situacija je kompleksna, verovatno nastala spletom neočekivanih okolnosti i ne bi trebalo startovati na prvu loptu. Ima ovde još uvek pameti i pokušajmo da nadjemo najbolje rešenje. Da svi približno imamo iste obaveze i ista prava.

Papiga, tvoj zemljak je bio ne samo prisutan već i veoma aktivan.

Mislio sam na Lisica koju spominju Punisher, Daki NS i čini mi se Sremac 75. Stalno je bio prisutan na ovakvim sastancima. Zašto ga sada nije bilo?

punisher
 E sad moram da razjasnim. Jedan je lisac, u LSV je ranije bio odma do sadašnjeg G'osn Po'presednika. Događaji u LSV i sadašnja garnitura iznedrili su Lisca br. 2 koji je jači po funkciji od lisca br. 1.
Nadam se da sam bio jasanGrin

Lala

Gedza66 kaže:
Ne bih se složio sa tobom, da je zaključak sa sastanka Saveta Južnog lovnog regiona protivzakonit i protivustavan. Naprotiv, mislim da je trezven, jer tek kada se vidi buduća uloga LSS, koja će biti odredjena i Statutom, utvrdiće se da li je to u interesu lovaca. Ukoliko to po oceni lovaca iz ovog lovnog regiona bude u interesu lovaca, podržaće to rešenje. Ukoliko to prema njihovoj oceni bude protivno interesima lovaca, biće protiv i tražiće se drugi vid organizovanja.

Uloga Saveza u lovstvu Srbije se ne odredjuje Statutom; ta uloga je odredjena Zakonom o divljači i lovstu!
Član 8.
Lovački savez, član Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu divljači (u daljem tekstu: CIC) obavlja sledeće poslove:

1.obrazuje komisiju za polaganje ispita za ocenjivanje trofeja divljači i izdaje uverenje o položenom ispitu za ocenjivanje trofeja divljači;
2.stara se o trofejima divljači čija je vrednost izražena u CIC poenima veća od trofejne vrednosti nacionalnog prvaka;
3.obrazuje Nacionalnu komisiju za izložbe i trofeje koja potvrđuje trofeje divljači ocenjene najvišim ocenama, sastavlja listu trofejnih vrednosti nacionalnih prvaka i rešava o prigovoru na akt za ocenu trofeja divljači koju je dala komisija korisnika lovišta.
Lovački savez obrazuje komisiju za polaganje lovačkog ispita i izdaje uverenje o položenom lovačkom ispitu, izdaje članske karte svojim članovima i zastupa ih u zemlji i inostranstvu, pruža stručnu pomoć svojim članovima i izdaje lovačke časopise i drugu lovačku literaturu.

Nema tu puno više šta da se mudruje, sve je napisano, i da se pokušava tražiti mogućnost da savez ostane isti kao ranije, idealno mesto da se prima masna plata u debeloj 'ladovini, a da se u skladu sa prilikama eventualno nešto još ućari 'sa strane', pa dnevnice, naknade, itd. itd.
Ne mislim da je trezveno davati još više vremena onima koji za 10 meseci nisu bili u stanju da naprave makar nacrt izmena statuta! Naprotiv, treba ih priupitati šta su to radili! Zaključak ne sadrži nikakav precizan rok, a to daje prostora da se nastavi po starom. Ovaj zaključak samo 'zakucava' status quo, i nije u interesu lovaca, po mom mišljenju.
Ako već ne znaju kako da se dogovore i krenu u izmene, trebali su pitati lovce, šta hoće, a ne da se medjusobno natežu u kom pravcu će da idu.
Jasno je da je trenutni broj zaposlenih u LSS totalno predimenzioniran u odnosu na poslove koje može i treba da radi. A toliki broj zaposlenih košta, i to lovci treba da plate. Ali neće ili ne mogu da plaćaju.
Koliko članova ima UO LSS? Koliko ima NO LSS? Koliko koštaju sednice tih organa, dnevnice, naknade za rad? Koji je rezultat njihovog rada? Predsednik reče: uradjeno za godinu dana 19 lovnih osnova, i nepoznat broj GPGL. Da li je možda i to plaćano posebno, na neki način? Ne znam, samo pitam! Da li se čeka da krene ustanovljenje i dodela lovišta, pa da u dosta slučajeva bude potrebno raditi nove LO (zbog promene granica lovišta), pa da se tu traži novi kazan sa medom, za zaposlene, koji će se samo prebaciti u ćerku firmu? Pa lovni turizam... Svima je jasno da se sve vrti oko para, a meni se čini da se uporno traži mogućnost da se ispoštuje zakon, a da se ljudima koji su navikli na 'ima se, može se', omogući da i dalje bude tako. Stvaranje novih saveza je delimično i izraz revolta radom saveza od ranije. Što se tiče uloge ljudi iz LSV, LSCS, i nekog budućeg saveza, u organima LSS, tu se slažem sa tobom. Da ne budem zajedljiv, ali mislim da je dobar deo tih ljudi još kako doprineo rasturanju LSS, kojem će (su) okrenuli ledja, a da po regionalnim savezima prave sada 'LSS u malom', gde će nastaviti po starom, lagodno živeći od lovačkog dinara.
Uostalom, nigde ne piše, da neko LU mora da bude član saveza.

Tačna ti je kalkulacija oko članskog doprinosa za LSS, po regionima. Ja bih samo dodao, da lovci u Vojvodini plaćaju 1000 dinara, i da od toga 60 dinara ide LSS, a ostatak potroši LSV! Za čega, nemam pojma, dok ne vidim godišnje izveštaje. A u svemu tome treba jako voditi računa šta radi Vojvodjanski lovac d.o.o.! To je kanal, po mom mišljenju, preko kojeg će se nastaviti skidanje kajmaka.
I niko nije pitao šta će uopšte nekom savezu firma! Objašnjenje je da zakon predvidja da se neki poslovi rade preko firmi, pa su morali da ih formiraju. Koliko ja znam, ispravite me ako grešim, svako udruženje gradjana može da se bavi privrednom delatnošću iz oblasti za koju je osnovano, ali sav profit MORA da uloži u oblast svog rada i ciljeve za koje je osnovano! Formiranjem firmi, izbegava se obaveza ulaganja u lovstvo, a otvara se mogućnost podele profita medju 'zaslužnima'! Da ne pominjem, pisali smo o tome, da bi moglo da se govori o nelojalnoj konkurenciji i stvaranju privilegovane pozicije na tržištu, ukoliko ćerke firme saveza koriste logistiku, podatke, i sredstva saveza, i na taj način nelojalno konkurišu drugim firmama iz oblasti lovstva.
Da nije u tome sva caka?

Gedza66
 Lalo, pa upravo se iz tvojih i sličnih razmišljanja i konstatacija, mogu naslutiti odgovori i rešenja.

Čini mi se da znamo šta nećemo i to sa pravom. Čini mi se da znamo i šta hoćemo, ali ne znamo kako da do toga dodjemo. Možda grešim ali to je moje mišljenje i ono ne mora da bude tačno. Zato i postoji ovaj forum, zato i postoji ova tema i možda kroz drugarsku razmenu mišljenja, dodjemo i do najboljih predloga. Ja ili meni slični, koji imaju mogućnosti da učestvuju na raznim sastancima udruženja, regiona, imaće mogućnost da iznesu i konkretne predloge ljudi koji zaista poznaju problematiku. Ja ću uvek uvažiti tvoje argumente kada ih prethodno "preradi" moja logika.

Na takav način bi trebalo razmišljati ili raditi i u upravnom odboru LSS i ostalim radnim telima. Ne treba biti isključiv i tvrdoglav. Svesni su oni da više neće biti onoga što je bilo i biće srećni ukoliko im se ne pronadje neka konkretna odgovornost.

Najiskrenije, meni nije potreban LSS koji će organizovati polaganje lovačkih ispita i koji će se starati o trofejima čija je vrednost veća od trofejne vrednosti nacionalnog prvaka.

Lovački ispiti se mogu organizovati i polagati na principu polaganja vozačkih ispita. Nakon prijave kandidata za polaganje, udruženje obavesti nadležnog lovnog inspektora, čovek ponese 20 različitih testova sa 50 i više pitanja iz svih lovnih oblasti. Nakon završetka, izvadi "češalj" sa tačnim odgovorima (a,b,c), svako pitanje vuče odredjeni broj poena....... svima je poznato kako se to radi.

Meni je vrlo poznato kako izgledaju sadašnja polaganja lovačkih ispita u organizaciji i nadležnosti LSS. Ne da je smešno, nego je žalosno. Pa u mom udruženju je za poslednje dve godine polagalo preko 400 kandidata u režiji LSS. Mislite da se neko zabrinuo o toj pojavi. Ma kakvi, to je radosna vest. 400 kandidata po 300 ili 500 dinara za predsednika komisije, pa plaćeni putni troškovi, pa leskovački roštilj uz vlasotinačko belo vino. Svi kandidati znaju materiju, svi uspešno polože a na drugoj strani, za poslednjih 7 godina tri teška ranjavanja u lovu sa smrtnim ishodom, više ranjavanja u lovu sa lakšim ili težim telesnim povredama. Niko da razmisli o uzrocima ovih katastrofalnih posledica. A uzrok je upravo elementarno neznanje i farsa od polaganja lovačkih ispita.

Ako korisnik lovišta zna da uzgoji i sačuva divljač sa trofejom čija je vrednost veća od trofejne vrednosti nacionalnog prvaka, sigurno će znati i da se stara o tom trofeju, tako da to ne treba da radi LSS. LSS može samo evidentirati taj trofej i ništa više.

Meni treba LSS koji će se starati i štiti prava nas lovaca. LSS koji će se zalagati da se održi dosadašnja civilna opcija lovstva. LSS koji će sa autoritetom (80 000 članova), stati pred nadležno ministarstvo ukoliko naknade za lovne karte ili naknada za planirani odstrel, budu nerealne i neprimerene vremenu i materijalnim mogućnostima većine lovaca Srbije. LSS koji će pružati pomoć udruženjima ne samo u izradi planske dokumentacije, već u svim konkretnim problemima koji nastanu u toku gazdovanja. LSS koji će vršiti kordinaciju aktivnosti po lovnim regionima, vršiti preko potrebnu edukaciju lovaca. LSS koji će imati zapošljena četiri radnika i sa minimalnim doprinosom lovaca za njihov rad. Da ti doprinosi ne budu kao u vreme predsednikovanja Zorana Živojinovića i da služe za razne pozajmice, letovanja, autorska prava, dnevnice, jubilarne nagrade radnika itd.

Svedoci smo da su tendecije sa početka godine na usitnjavanju udruženja i lovišta, možda neracionalne. Sada imamo tendenciju usitnjavanja lovačkih asocijacaja. Da nakon godinu dana ne dodjemo do konstatiacije da je i to neracionalno. Evo i primera. Da li bi se prava radnika bolje štitila da postoji jedan jak sindikat ili kao što je danas slučaj da postoje desetine sindikata.

Izmene i dopune ili izrada novog Statuta LSS se ne može vući u nedogled. Poslednji rok je proleće i redovna sednica Skupštine LSS. Do tog perioda će lovci juga Srbije imati strpljenja.

Nemojte da mi zamerite na dužini upisa.B)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1239 02.06.2024. 12:41
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 38
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,369,470 posete www.srbijalov.com