Svako usitnjavanje može prouzrokovati lakše manipulisanje, a svako ukrupljavanje može stvoriti jak centralizam bez prava suprotnosti!!...a sad koje je zlo manje!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
punisher kaže:
E sad moram da razjasnim. Jedan je lisac, u LSV je ranije bio odma do sadašnjeg G'osn Po'presednika. Događaji u LSV i sadašnja garnitura iznedrili su Lisca br. 2 koji je jači po funkciji od lisca br. 1.
Nadam se da sam bio jasan
Koda vas baš ima štetočina ili kako ih ono još zovu, predatora. U Priručniku za polaganje lovačkog ispita piše da se brojno stanje štetočina mora smanjivati, jer njihov veliki broj utiče na smanjenje brojnog stanja ostale divljači. Piše još, da se za smanjivanje broja štetočina, moraju organizovati hajke, postavljati zamke a takodje treba preduzimati mere na sprečavanju bolesti besnila.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75, to je krajnje rešenje, koje uvek daje rezultate. Možda su predatori spremni na odredjeni vid edukacije, možda su spremni da prihvate odgovornost za nečinjenje ili pogrešno činjenje. Hrišćani smo brate. Da im oprostimo, ako se pokaju.
Da ipak prepustimo većini donošenje odluke, pa u demokratiji smo brate. Ako se ljudi odluče za hajku, biće hajka, ako se odluče za zamke, biće zamke, ako se odluče za lekove protiv besnila, da raspišemo tender.
Baš me interesuje koje bi preventivne mere LALA predložio. RAZUMNE sigurno. Polako ne trčite! Znate li ko je protiv "nas"! Mnogo su jaki, olabite malo, alo bre ljudi pa zar ne vidite kako je tema LU Beograd zatvorena! Alo bre pa budućnosst je u komercijali-vi ćete biti vojvode a ovi ostali će biti nosači vaše odstreljene divljači (dajte im mesa koje ostane na koži). Možda je čovek u pravu, ipak je ovo decembar 2011 godine, sa svim evropskim okolnostima.
Gedžo, ne znam kako da odgovorim, a da ne budem shvaćen pogrešno.
Pokušaću jednim primerom iz naše prošlosti, pošto dobro pamtim: kada se 'u ono doba' trebao postaviti neki čovek na položaj koji je nosio iole veću odgovornost i ovlašćenja, morao je kandidat da pribavi mišljenje o moralno-političkoj podobnosti (govorim o vremenu 70-ih i 80-ih godina). Od tada, do danas, nekako se izgubio onaj sastojak o moralnoj odgovornosti, pa je ostala samo politička podobnost, a to je vrlo labava kategorija, pošto živimo u višepartijskom sistemu.
Ja mislim da bi puno stvari, ne samo u lovstvu, nego i u celoj državi, bilo mnogo bolje, kada bi se malo više potencirao taj moralni aspekt svakog pojedinca, i kada bi kriterijum bio sve strožiji kako raste nivo položaja pojedinca.
Možda onda ne bi smo svako malo po novinama čitali o zloupotrebama, pljačkama, prevarama, sumnjivim tenderima, korumpiranim državnim službenicima, fingiranju procedure, itd.
Možda bi, kada bi rad svakog udruženja ili saveza bio javan i dostupan na uvid članovima, bilo manje pisanja po forumima, i nagadjanja i postavljanja pitanja, koja nekad pogode a nekad i promaše sutinu stvari. A svako izbegavanje javnosti rada po pravilu pokreće sumnju u ispravnost tog rada (čista narodna logika: čim kriju, znači muljaju, da ne muljaju ne bi krili!). Ne kažem da je to 100% ispravna logika, ali...
Prave preventive nema; pre ili kasnije svako od nas, pa i od ljudi koji su na vodećim položajima, dodju u situaciju kada im lični moral i moralne kategorije dodju u iskušenje. I od pojedinca onda zavisi kako će se postaviti.
Negde ovde na forumu sam pročitao jednu misao, kaže: 'i poštenog čoveka možeš kupiti, ali moraš pošteno platiti'. Neki put pomislim da tu ima puno istine!
Lalo, daće bog da se jednom upoznamo . Videćemo jedne obične ljude, koji odgovaraju godinama koje su prikazali u svom predstavljanju (izuzimam ove poslednje Sremčeve slike, slikane kod Miše71). Verovatno ćemo se pitati u čemu i kada smo pogrešili i dali smo imali prilike da te greške ispravimo.
Ako ljudi tvog znanja i Slavine volje i entuzijazma, direktno ili indirektno dižu ruke od svega, šta onda očekivati od ljudi sa voljom ali bez znanja.
Ja mislim da bi puno stvari, ne samo u lovstvu, nego i u celoj državi, bilo mnogo bolje, kada bi se malo više potencirao taj moralni aspect svakog pojedinca, i kada bi kriterijum bio sve strožiji kako raste nivo položaja pojedinca (pojedinaca). JA TU NIŠTA NE BI DODAO.
Možda bi, kada bi rad svakog udruženja ili saveza bio javan i dostupan na uvid članovima, bilo manje pisanja po forumima, i nagadjanja i postavljanja pitanja, koja nekad pogode a nekad i promaše sutinu stvari. A svako izbegavanje javnosti rada po pravilu pokreće sumnju u ispravnost tog rada (čista narodna logika: čim kriju, znači muljaju, da ne muljaju ne bi krili!). Ne kažem da je to 100% ispravna logika, ali...Prave preventive nema; pre ili kasnije svako od nas, pa i od ljudi koji su na vodećim položajima, dodju u situaciju kada im lični moral i moralne kategorije dodju u iskušenje. I od pojedinca onda zavisi kako će se postaviti. JA TU NE BI NIŠTA DODAO, ALI BI ZAMOLIO LALU, PUNIŠERA, SREMCA75, DAKIJA NS, ZOKIJABP, SNIPERHUNTERA, SAVUPLANU, STAROG LOVCA I OSTALE da potroše svoje slobodno vreme i ne dozvole sve napred navedeno.
Veruj da ja imam mogućnosti da budem eksta komercijalni lovac i da budem gost u budućim lovištima Vlade Djurdjevića. Da platim ono što želim da lovim i odstrelim. Takvih možda ima do 1000 u Srbiji, ali nauštrb onih 79000 koji su direktno ili indirektno stvarali ili održavali današnju, kakvu-takvu, vrednost u lovištu. Nije fer da nas 79000 ljudi gleda kako lovimo i da nam nose odstreljenu divljač. Možda, kada se bude vratio pozni feudalizam i vreme Kardjoredjevića i Obrenovića. Ipak ovo nije 19 vek, već početak 21 veka i trebamo stremiti već proverenim rešenjima, koja su u našoj bližoj a sigurno u našoj severnoj daljoj sredini.
Gedza66 kaže:
JA TU NE BI NIŠTA DODAO, ALI BI ZAMOLIO LALU, PUNIŠERA, SREMCA75, DAKIJA NS, ZOKIJABP, SNIPERHUNTERA, SAVUPLANU, STAROG LOVCA I OSTALE da potroše svoje slobodno vreme i ne dozvole sve napred navedeno.
Cenjeni kolega, nije stvar u tome da nekoliko ljudi troše svoje vreme oko ovog foruma, i da pametuju ovde. Ceo set ovih tema vezanih za propise i organizacije u lovstvu redovno prati i učestvuje u pisanju samo mali broj članova; ostali ili samo čitaju, ili ih jednostavno ovo sve ne zanima. Možda nisu svesni koliko sve ovo utiče, i tek će uticati na svačije bavljenje lovom.
Meni je postalo jasno da ogromna većina lovaca razmišlja samo u pravcu odlaska u lovište, da mu ker dobro radi, i da ima odstrel, eventualno da posle lova sedne sa kolegama i popije po neku čašicu, i raspreda lovačke priče. Nema u tome ništa loše, naprotiv, ali dodje vreme kada se mora misliti i raditi na tome, da se stanje popravi.
Vidim da ima ljutnje na moje upise, i na Slavine upise, i na upise još par kolega, koji predvidjamo da će lov postati nedostupan za jedan deo onih ljudi koji danas love. Na žalost, mislim da su ta predvidjanja tačna. Da li lovstvo u Srbiji ide u elitističke vode, mislim da je odgovor 'DA'. Možda ne za godinu, ali za 3-4 godine, po mom mišljenju, će biti tako, ako se lovci koji su danas članovi LU, ne dozovu pameti što pre, i ne promene način razmišljanja. U medjuvremenu će broj lovaca opadati, negde brže negde sporije. Pa samo za godinu dana, broj lovaca u Vojvodini je, prema podacima iz LSV, opao za oko 5000! A u celoj Srbiji, ako se dobro sećam, bilo je pre par godina valjda oko 100 000 lovaca, pa je broj pao na oko 85000. I ovi podaci nikom nisu zabrinjavajući? A sad kad je udarila kriza puno žestinom, i kada se menja sistem lovstva i kad bavljenje lovom postaje sve skuplje, šta očekivati?
Meni je stvarno dojadilo da neke stvari ponavljam više puta, i da se stalno vrtim oko istih stvari. To ne vodi ničemu; ko hoće da zna, mogao je da nauči do sada, koga ne zanima, taj neće ni naučiti.
Primetio si da je nas nekoliko prestalo da često piše na 'vrućim' temama. Ne vredi, nema odziva, osim nekog deklarativnog tapšanja po ramenu kako smo jako dobri, i da tačno pišemo, i da donekle informišemo lovce, pa čak i edukujemo. Ali istovremeno, teško da će neko novi uzeti tastaturu i napisati neko svoje vidjenje.
Ne znam u čemu je problem, ali sumnjam sve više, prema onome što pročitam i što čujem neformalnim kanalima, da je problem u 'puteru na glavi' i kod običnih lovaca! Kako ono reče Isus 'ko nije zgrešio, neka se prvi baci kamenom na mene!'. Kamenje nije poletelo!
Gedžo, što se tiče upoznavanja, nikakav problem, biće mi drago. A što se tiče toga, gde smo pogrešili, za sebe mogu da kažem da mislim da je greška napravljena pre nekoliko decenija, kada su me ćaća i mater vaspitavali da kažem šta mislim; u današnje vreme nisam siguran da li je to uvek pametno, pošteno jeste, ali korisno ne mora da bude! Ali ne mogu protiv sebe, 'beš ga!!!
Gedza66 kaže:
Veruj da ja imam mogućnosti da budem eksta komercijalni lovac i da budem gost u budućim lovištima Vlade Djurdjevića. Da platim ono što želim da lovim i odstrelim. Takvih možda ima do 1000 u Srbiji, ali nauštrb onih 79000 koji su direktno ili indirektno stvarali ili održavali današnju, kakvu-takvu, vrednost u lovištu. Nije fer da nas 79000 ljudi gleda kako lovimo i da nam nose odstreljenu divljač. Možda, kada se bude vratio pozni feudalizam i vreme Kardjoredjevića i Obrenovića. Ipak ovo nije 19 vek, već početak 21 veka i trebamo stremiti već proverenim rešenjima, koja su u našoj bližoj a sigurno u našoj severnoj daljoj sredini.
Slažem se i uglavnom delim ovaj tvoj upis!
Ali, da li je fer da 79000 lovaca ćuti, valda zadovoljno stanjem u lovstvu???
Da li je fer da 10-20 lovaca "serenda" na internetu ili oko njega dok svi ostali nemo ćute???
Da li je fer da nas nekoliko stavljamo na kocku puno toga zamerajući se sa, nažalost ali ipak, moćnim ljudima, dok nas ostali podržavaju i huškaju da nastavimo još žešće jer smo sve u pravu?
Da li je fer da ja dobijam otvorene pretnje zbog svog pisanja?
200 lovaca u Bačkoj Palanci je do tančina obavešteno šta je sve radio Braca Piškać i njegova bulumenta, i?
Ništa!
Svi ćute ko ribe!
A nisu svi nepismeni, neupućeni, nezainteresovani, sa njim povezani!
I šta dalje, za koga???
Nas nekoliko neće nikada ništa promeniti, ukoliko svi ostali i dalje budu ćutali!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
I sve mi se više čini da je deda Lala bio u pravu kada je rekao : LOVCI U SRBIJI IMAJU BAŠ ONAKVO RUKOVODSTVO KAKVO I ZASLUŽUJU!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Ne razumem šta je loše u tome što hoću da idem u komercijalu??? Gedžo ,ja se nalazim u inostranstvu i mogu ti reći samo jedno u mojem bivšem LU na nas lovce koji smo van zemlje gleda se samo kao na krave muzare ,da nam se što više naplati ,dupla članarina ,ok poeni ,akcije nema problema ,u zadnjih 10 godine nemam izlazak na zeca u oba LU u kojima plaćam članarinu ,hranilice mi majka puni preko zime ,a ostali ni da mrdnu , njihove prazne i propale (ovo nisam u obavezi jer mi je naplaćeno),izašli smo na teren prošle godine nas 4lovca iz inostranstva da prihranjujemo i obnovimo neke stare hranilice ,oni nam prišivaju da smo išli u krivolov ,pa šta mislis jer i onih 15 dana što dodjem na odmor treba da provedem moleći nekog da izađje samnom u lov, na kraju sezone ne možes da skupiš grupu od 3 čoveka niko neće kažu" nema ništa šta ćeš u lov pobili smo sve "i smeju se , a pojedincima se pišu dozvole samo onako ,pa šta misliš sa decom nas 3 da nastavim da ih kitim sa 900 članarine godišnje ,pa ko je lud da to radi ????
I zato i jesam za komercijalu ,neka se zna ko je gazda , a ne svako da krade kako stigne , ko bude gazdovao pametno ,suzbio krivolov ,uzgajao divljač opstaće ko ne radi kako treba ,propašće i kraj ,žalosno je zbog nekih poštenih lovaca ali većina je nezainteresovana za ono sta se zbiva ,bitno je 8 fazana 4 zeca , i ako sam maknuo neku srnu još bolje ...što manje da platim, ništa da ne radim , a da zamrzivač bude pun e pa DOSTA je bilo!!!
Evo na danasnji dan ja u znak dobre volje i ovog praznika oprastam LSS za sve greske,pronevere,malvezacije i kradje koje imaju izasebe!!!Oprastam im sve pa kako im bude!!!!!!
Jedino nisam siguran hoce li im i javni tuzilac oprostiti !!!!!!!
LSS je sve oprosteno a javni kako hoce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Evo jos par informacija o radu LSS!!
Tomica Radosavljevic je smenjen sa mesta predsednika centralnog regiona a da niko od clanova tog regiona nije dobio poziv za taj sastanak!!Radi se o tome da on kao vazeci predsednik nije obavesten o smeni!!!!
Nekada ljuti protivnik LSS i zagovornik smena u LSS POSTAR iz NATALINACA je izabran za predsednika !!!!Na istoj sednici je bio njegov sin upravnik lovista a i jos par upravnika ali malo predsednika koji zvanicno treba da prestavljaju cenrtaralni lovni region!!!!!
Posto su hteli prljavu igru to ce i dobiti jer LSCS nece uplatiti nista vise od 60 din kako bi bili clanovi LSS kao sto je to slucaj sa VOJVODJANIMA!!!!
NI DINARA VISE ZA PRIMER!!!!!
LSCS ce razmisliti dobro kome ce dati podrsku kao buducem predsedniku LSS koji mora da bude samostalan i odlucan a ne kao Popovic kolebljiv i nesiguran bez vizije kako i sta dalje!!!!
Pominje se gos. Beukovic kao moguce resenje za predsednika LSS i kako cujem kampanja je vec pocela!!!
Istog sam video na istocnoj lovnoj oblasti kad je LSCS nazvao kopiletom i nedonoscetom sto me je iznenadilo i posle toga sam se javio za rec kao gost jer nisam bio delegat ispred svog maticnog udruzenja dok mog sadasnjeg predsednika ovakvi sastanci izgleda neinteresuju jer na zadnja 3 nije bio !!!Mislim da Beukovic strahuje sta ce se desiti sa severom vojvodine koji najavljuje takodje nov savez!!
Da li je Beukovic resenje problema u LSS???????
Moje misljenje je da nije !!!!!!
Nov covek na tom mestu bez mrlja ,putera i prica iz sebe !!!
U novoj 2012 želim LSS da se što manje pati da im skratimo muke pa osnujemo novi LSS koji bi radio u interesu lovaca a ne vlastitog džepa
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Pominje se gos. Beukovic kao moguce resenje za predsednika LSS i kako cujem kampanja je vec pocela!!!
...
Otkud sad to?
Jesam li ja to nešto propustio da primetim na vreme? Pa odavno smo konstatovali da se LSV, još dok je Beuković bio predsednik, dobrano distancirao od LSS, i praktično samostalno vodio lovnu politiku u Vojvodini, a sad odjednom da se isti taj čovek pominje kao potencijalni kandidat za predsednika LSS, i to baš u vreme kad LSS proživljava poprilično teške dane!
Slavo, da nije u pitanju neki 'probni balon' ili 'dimna zavesa', to što pišeš za kadnidaturu, pa da se čeka da se vidi kakva će biti reakcija? Meni to liči baš na tu varijantu! Ali, opet, djavo će znati, kod nas je sve moguće. U svakom slučaju, iznenadjen sam poprilično pominjanjem ove mogućnosti, jer to bi automatski značilo da se prvo mora smeniti Popović, a veruj mi da nemam pojma kakva je konstelacija snaga medju delgatima u Skupštini LSS, kad su ta dva čoveka u pitanju.
Redovna godišnja Skupština LSS obično bude krajem februara, za mesec i po dana teško da se može sve organizovati (mislim na prevremene izbore), ali, ako kažeš da je kampanja već počela... Ja stvarno nisam ništa čuo o tome, prvi put sada čitam.
I hajd' sad ti budi pametan, pa predvidi nešto...
Evo da prenesem deo iz intervjua predsednika LSS Zorana Popovića, datog najnovijem broju lista 'Lovac':
'Pitanje: Kako vidite ulogu LSS u narednom planskom periodu?
Odgovoriću sasvim konkretno i praktično: LSS će se angažovati na poslovima ponovnog dobijanja lovišta na gazdovanje, i to u svim segmentima, počev od učešća na javnim oglasima i prepreme dokumentacije pa do ispunjenja naših zahteva u pogledu svih uslova, koji će se postavljati u ovom značajnom procesu....'
Direktna najava da će LSS ići na konkurs za lovišta, koliko ja razumem!!!
Zanima me samo kako će to u praksi izgledati, kada se jedno LU, koje je npr. član LSS javi na konkurs za 'svoje' lovište, a kao protivkandidata na konkursu ima LSS, čiji je LU član!?!? Da nije malo apsurdno?
Ili ja ne razumem dobro ono što je napisano?
E moj Sremac, onoliko smo pisali i pominjali mogućnost da se ovo desi, pa smo onda jedno vreme zaćutali, pa smo onda opet 'prolajali' kada su se osnivale ćerke firme saveza, i ja sam nekako ostao pod utiskom da se niko neće usuditi da udje u ovu avanturu sa dodelom lovišta savezima (ponovo). Seti se da sam pisao da je po mom utisku novi ZODL stavio u prvi plan LU kao direktnog korisnika lovišta, a da je istim Zakonom jasno precizirana uloga LSS (sa ostalim savezima).
I sada odjednom ova izjava predsednika LSS?!?
I još se pominje u (čini mi se) upozoravajućem tonu, 'ispunjenje zahteva u pogledu svih uslova' LSS-a?
O kojim zahtevima je to reč, kad je u pitanju dodela lovišta? Kakvi se to uslovi pominju?
Šta to lovci opet ne znaju, i da li je predsednik LSS dobio mandat da krene u ovaj posao, i na taj način direktno konkuriše LU, koji su članovi LSS, u procesu dodele lovišta?
Očigledno da se ljudi iz vrha LSS teško mire sa činjenicom, da im ZODL izbija iz ruku glavni adut preko koga su mogli da drže LU pod kontrolom, a to su lovišta (setite se upozoravajućih pisama onim LU koja nisu platila članarinu LSS, nego su ušla u nove saveze, sa pretnjom o oduzimanju lovišta)! A pre toga u LSS su izgubili značajan prihod, kada je Ministarstvo preuzelo izdavanje lovnih karata - setite se da je do tada LSS izdavao i naplaćivao lovne karte, ali je to uslovljavao članstvom u LSS!
Što se tiče toga da prethodni korisnik (a to jeste LSS) treba da dobije lovišta, ne slažem se sa tobom: ima u tom članu jedna reč koja omogućava da se to izbegne; lepo piše da prednost u dodeli lovišta izuzetno ima prethodni korisnik. Dakle, ta odredba nije obavezujuća!
Baš me zanima kako će se ovo dalje odvijati!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?