|
Cenovnik LSS 2011/12.
|
| mirko knezevic |
Objavljen 04.02.2011. 22:16
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Jaoo nemoj vise savez LSS da nas brani molim ih,jos na ovaj nacin.... Te davne 1896 su ljudi i verovatno branli i radili za lovce da im bude lepo u lovu. Ovi sad bre rade za sebe i za pare koje uzimaju lovcima,i bitno je samo sto vise para a to sto je divljaci sve manje,ma nema veze.... |
| |
|
|
| temudjin |
Objavljen 04.02.2011. 22:26
|

Stari član

Upisa: 414
Pristupio: 21.01.2011. 19:22
|
Samo konkretno Mirko, samo napred napiši. To sto je divljači manje u pojedinim lovistima na svu srecu nije svuda osim kod zeca jer je to prirodan cikličan pad brojnosti... za sve se lako prebacuje krivica na druge treba se zapitati koliko je pojedinačno svako kriv... za savez - to je zastarela troma organizacija sa glomaznom skupštinom i velikim upravnim odborom - stari srpski sindrom je da nema opštih problema već samo pojedinačnih - da citiram - budimo ljudi iako smo srbi!!!!! |
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 04.02.2011. 22:33
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Hteli mi to ili nehteli da kazemo, krivi smo svi mi pojedinacno sto pre nismo pokusali da najurimo bagru!!!!!!
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Jank |
Objavljen 04.02.2011. 22:37
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
"Oni su krali i nama su dali,
ovi kradu al nama ne dadu".....
Lov je stil mog života...  ] 
|
| |
|
|
| BojanKG |
Objavljen 04.02.2011. 22:47
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
limune,slazem se sa tobom
|
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 04.02.2011. 23:08
|

Lovčina

|
Kako bre ko je pojedinacno kriv,pa sta sam ja kriv sto placam uredno lov sto idem na akcije i odradjujem ih,odstreljujem koliko je savez propisao da sme,a opet divljaci nema.... I svake god lov sve skuplji divljaci sve manje,a savez nista ne radi povodom toga,a ko zna koliko njih ima koji postuju pravila propisana od strane saveza. A koliko tek ima njih koji ne postuju nijedno pravilo ubijaju kolko stignu rokaj bato sta izadje,pa gde su lovocuvari sto ih savez ne plati vise... Savez je vrh piramide koji izgleda u lovstvu samo uzima kajmak,a kad krenes nize tu su lovci koji placaju svake godine sve vise i vise i nikakav napredak u lovstvu....  |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 04.02.2011. 23:17
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Momci, hajde malo da se dogovorimo nešto: na svakoj temi vezanoj za propise, kanonada na situaciju u lovištima, na savez, na krivolovce, na rukovodstvo...Sve u redu, opravdane kritike, po meni. Ali moramo se malo držati nekog reda, i pisati o onome što je u naslov u teme. Ovako, na svakoj temi, bez obzira na naslov, jedna te ista priča.
Kritikujte, ako mislite da treba, pohvalite, takodje, ali dajte držite se teme!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| temudjin |
Objavljen 04.02.2011. 23:18
|

Stari član

|
Koliko se ja sećam savez nije drzavni organ već dobrovoljna organizacija. Lovočuvarsku službu treba da organizuje država. Ukoliko imaš problema šalji P.P. |
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 04.02.2011. 23:24
|

Lovčina

|
Pa da savez je dobrovoljna organizacija koja se debelo uglavila i uzima pare... Kazu neki kod nas ce clanarina biti ove god 12000... Pitam se samo sta cemo loviti za te pare kad zeca nismo kupili... |
| |
|
|
| temudjin |
Objavljen 04.02.2011. 23:29
|

Stari član

|
mirko knezevic kaže:
Pa da savez je dobrovoljna organizacija koja se debelo uglavila i uzima pare... Kazu neki kod nas ce clanarina biti ove god 12000... Pitam se samo sta cemo loviti za te pare kad zeca nismo kupili...
Članarina ...., druga plaćanja.... moraju obrazložiti. Što se tiče saveza članarina će verovatno biti vrlo mala 5% pomenute sume a ipak svako udruzenje dobija nešto.. |
| |
|
|
| mihailo |
Objavljen 04.02.2011. 23:32
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Temudjin pogledaj pravilnik o lovostaju malo bolje.
Lisica,Šakal,(Vuk osim u Vojvodini) nisu u lovostaju,pojedine ptice se štite do 500 mnv.Lala je u pravu što se tiče predatora a pogotovo onih koji su ekspanziji,treba ih osloboditi plaćanja tj platiti odstrel lovcu po zvaničnom cenovniku. |
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 04.02.2011. 23:33
|

Lovčina

|
Jedva cekam da vidim sta cemo mi da dobijemo.....  |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 04.02.2011. 23:36
|

Moderator

|
temudjin kaže:
Lalo, pre nego postavis neko pitanje molim te da se upoznaš sa činjenicama:
1. zakonom o divljaci i lovstvu uvedeno je da se sva divljač štiti lovostajem (pre toga su bile dve kategorije zaštićena i nezaštićena divljač),
2. medjunarodnim pravilima je utvrdjeno šta se koristi od divljaci, trofej (rogovlje, rogovi, lobanja, krzno..), meso i dr.
3.CENOVNIK SE DONOSI NA OSNOVU ZAKONSKIH I DRUGIH
PROPISA PO KOJIMA JE IZJEDNAČENA SVA DIVLJAČ,
3. za odstrel grabljivica u prenamnoženju lovačka udruženja daju nadoknadu za odstrel (ranije su to bili poeni).
4. članovima saveza je ovim cenovnikom omogućen popust da ne plaćaju kao turisti.
5. obračunska cena se nalazi unutar cena u cenovniku jer to ne plaća lovac direktno već korisnik lovišta zbirno kroz planski dokument.
6. lovac je član udruženja, udruženje je član saveza a samo jedan savez ima registraciju kao nacionalni (isto kao KSS, OSS, HSS, FSS, VSS, TSS i dr.)
7. savez su formirala udruzenja još daleke 1896 godine u cilju zaštite interesa udruženja lovaca ispred države. Znači savez obavlja poslove za lovačka udruženja.
8. Ko šta radi u lovstvu Srbije je vrlo lako proverljivo.
Aha
Tačka 3. (prva, pošto si stavio dve tačke 3.): moje pitanje je zašto je šakal odredjen na 33 evra, a lisica na 20? Isto tako je moglo da bude šakal 0,33 evra i lisica 0,20 evra, pa da popijemo po jedno 0,5 pivo, i da se niko ne buni. A ako je zakon izjednačio svu divljač, ja to nisam video u zakonu (moguće je da sam prevideo taj deo); molio bih da mi kažeš u kom članu to piše. Inače, naknada za korišćenje divljači državi se NE PLAĆA za šakala i lisicu! Pogledaj u odluku Komore, nema navedeno da se nakanda za šakala i lisicu plaća!
Tačka 3. (druga): LU daju naknadu za odstrel - od kojih para, kada su uglavnom švorc, a i ako nisu, onda će morati da odvoje sredstva za to, i da umanje neka druga ulaganja?
Tačka 4.: članovima je dat popust na cenu, pa sad treba valjda da budu srećni što umesto NULA dinara, plaćaju 9,9 evra za šakala, a 6 evra za lisicu? A turisti će baš da navale da love šakala u komercijalnom lovu, kako da ne!
Ostale tačke iz tvog upisa ne bih komentarisao, to su opšte stvari. Nemoj mi sa mo reći, da je ova odluka o plaćanju odstrela štetočina, korisna za lovstvo? Ponoviću: posle ove odluke, lisice i šakali u lovištima mogu da naprave žurku, jer su dobili ausvajs za neometano širenje i množenje.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 04.02.2011. 23:42
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
mirko knezevic kaže:
Pa da savez je dobrovoljna organizacija koja se debelo uglavila i uzima pare... Kazu neki kod nas ce clanarina biti ove god 12000... Pitam se samo sta cemo loviti za te pare kad zeca nismo kupili... Mirko kupice nam zeca obeco bata k.... iz Rusije secas se.....
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 04.02.2011. 23:47
|

Lovčina

|
A da u pravu si Li! To su oni sto su veci od bretona a malo manji od nkd... |
| |
|
|
| mihailo |
Objavljen 04.02.2011. 23:53
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Naknadu za odstrel treba da daje vlada preko ministarstva i udruženja iz sredstav prikupljenih od naplate lovne karte jer bi smanjenje predatora a pogotovo kliconoša besnila moglo podvesti pod unapređenje lovstva.Pa malo para da se vrati bazi. |
| |
|
|
| temudjin |
Objavljen 04.02.2011. 23:58
|

Stari član

|
mihailo kaže:
Naknadu za odstrel treba da daje vlada preko ministarstva i udruženja iz sredstav prikupljenih od naplate lovne karte jer bi smanjenje predatora a pogotovo kliconoša besnila moglo podvesti pod unapređenje lovstva.Pa malo para da se vrati bazi.
Ovo je primer Bugarske gde je registrovan odstrel preko 20.000 šakala.
Sada su prekinuli. Nij problem u predatorima jer su oni samo posledica... |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 05.02.2011. 00:03
|

Moderator

|
temudjin kaže:
Ovo je primer Bugarske gde je registrovan odstrel preko 20.000 šakala.
Sada su prekinuli. Nij problem u predatorima jer su oni samo posledica...
A koliki je kod nas registrovan odstrel šakala? I koliki areal je zauzeo, kolika mu je ekspanzija?
Nije prblem u predatorima? Nego u čemu je problem? I kako će to novi cenovnik da pomogne da se problem reši? Ja vidim da će se problem samo povećati. A da će štete na divljači, naročito srnećoj, biti još veće.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| temudjin |
Objavljen 05.02.2011. 00:04
|

Stari član

|
Ujednačavanje i uprošćavanje područja po sastavu i strukturi staništa, uz korišćenje štetnih biocida, komasacija poljoprivrednih površina, uklanjanje međa i povoljnih staništa za gnežđenje, ishranu i sakrivanje divljači i nedostatak zimskih skloništa, veliki broj neuređenih seoskih deponija, predstavljaju najvažniji razlog direktnog i posrednog gubitaka lovnih vrsta divljači u Srbiji.
Navedene promene uzrokovale su povećanu brojnost mišara (Buteo buteo L.), jastebova (Accipiter gentilis L.), šakala, kuna i drugih vrsta.
Iz strategije razvoja lovstva... |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 05.02.2011. 00:09
|

Moderator

|
To što si naveo, to stoji, ali nije kompletna slika. Ali to je dijagnoza; šta je terapija? Šta se činilo, čini, ili će se činiti, da se reguliše naročito populacija šakala? Uvodi se plaćanje odstrela tog istog šakala? Da se pomogne malo ugroženoj vrsti šakalu, uvešćemo naplatu odstrela, a još ćemo predložiti da LU, koji finansiraju lovci, plaćaju lovcu koji odstreli, a da istovremeno plaćaju i savezu? O kakvoj to logici govorimo?
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|