temudjin kaže:
Pitanje: Zašto većina lovačkih kerova ima spuštene uši!!!
Odgovor: Dosadile su im lovačke priče.
Izgleda da ti zaista imaš mnogo većih problema od Komore, Zakona, LSS, LSV, Države!
I to problema sa samom sobom a vezano za komunikaciju sa drugim ljudima!
Nadam se da zaista, duboko u sebi, misliš da si iznad svih ostalih, da si pametniji od svih!
A ako to ni ti ne misliš, a ponašaš se kako se ponašaš, onda neka ti je Bog u pomoći!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Postovani gospodine Sremac75, moj zivotni moto je sledeci:
Devica sa cupom punim zlata putuje od Kandahara do Ulan Batora i ... ne fali joj ni dlaka sa glave.
Sto se tice vase reakcije, iskreno mi je zao ako tako dozivljavate stvarnost, no ujedno da vas pitam kada ste to postali etolog.
"Tama, koja je nadolazila sa Sredozemnog mora, prekrila je grad koji je prokurator mrzeo. Iscezli su viseci mostovi koji su spajali hram i strasnu Antonijevu kulu, spustila se nebeska provalija i prekrila krilate bogove iznad hipodroma, Hasmonejsku palatu sa puskarnicama, pijacne trgove, karavan-seraje, ulicice, ribnjake... Nestao je Jerusalaim - veliki grad, kao da ga nikad nije ni bilo na svetu. Sve je prozdrla tama, prestrasivsi sve zivo u Jerusalaimu i okolini. Cudan oblak nadneo se od mora pred kraj dana, cetrnaestog dana prolecnog meseca nisana".
A On, ON je bio i na peristilu, na pokrivenoj terasi u palati kod Pontija Pilata, kada je ovaj pricao sa Kaifom, a bio je i kod nespokojnog starca Emanuela za doruckom.
Gospodine Boro, ovo je dobro, molim za nastavak. Inace Isus Hrist i Pontije Pilat su moji omiljeni likovi - doduse za jednog sumnjam da je bio istorijska licnost (Savle kroz pustinju Pavle). Istorijska licnost je recimo Andronik koji je poslat od strane Pavla u Sirmijum (Sremsku Mitrovicu) da siri novu religiju koja je tek nakon vise od hiljadu godina od svog zacetka nazvana hriscanstvom.
I na kraju pitanje glasi: sta mislite koji narod je zatekao Andronik u Sirmijumu.
Gospod je kazao u svojoj reči.. Ne uzimaj zalud imena mojega!!.. ako neko ima problem i polako, ali sigurno uvodi u svoje radnje i razmišljanja teolišku pozadinu, a u isto vreme neveruje u postojanost ljudi koji su osnov iste, onda je to huljenje i omalovažavanje svetinje!!! Tu nebi da sudelujem, a ovo je i lovački forum, pa bi možda bilo dobro da se vratimo temi!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Dragi virtuelni prijatelju, postojao je on jos kako, to je uostalom dokazao i nespokojni starac Emanuel(Kant) iznevsi svoj sesti dokaz.
A postojao je i On, onaj treci koji je svugde bio i sve gledao iz prikrajka.
Boro, Slavoplano i Zoranep srecna Vam 7519 godina po starom kalendaru. Prema relevantnim izvorima pre vise od 2000 godina krst je bio paganska relikvija i predstavljao je 4 strane sveta i obicno je unutar krsta bio krug koji je predstavljao sunce.
Postujem pravoslavlje i imao sam tu cast da sam licno poznavao pokojnog patrijarha Pavla koji je izrekao najmudrije reci o nama samima: Budimo ljudi iako smo Srbi .
temudjin kaže:
Postovani gospodine Sremac75, moj zivotni moto je sledeci:
Devica sa cupom punim zlata putuje od Kandahara do Ulan Batora i ... ne fali joj ni dlaka sa glave.
Sto se tice vase reakcije, iskreno mi je zao ako tako dozivljavate stvarnost, no ujedno da vas pitam kada ste to postali etolog.
Ja ću sa tobom ipak, po lovački, na "per tu"!
Neću se ni potruditi da razumem tvoj životni moto!
Što se tiče pozadine moje reakcije, ne znam da li si mislio na etologiju kao prikazivanje karaktera jednog čoveka, ili si mislio na etologiju kao samostalan deo biologije koji se bavi proučavanjem ponašanja životinja uslovljenim genetikom, vrstom, kao i stečeno ponašanje?
Pretpostavljam da si mislio na prvu, i stariju definiciju, pa moram da ti kažem da svi mi u svakodnevnoj komunikaciji i sretanju sa različitim ljudima, a na osnovu utisaka koje ostavljaju na nas svojim sveukupnim ponašanjem, sudimo o njihovom karakteru i na osnovu toga se prema njima postavljamo.
Tako da imam dva odgovora na tvoje pitanje :
1. Odavno
2. Svi smo mi po malo....etolozi!
Aha
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Žao mi je, ali moraću da prekinem ovaj način diskusije. Totalno ste izvan teme, držite se teme u diskusiji.
Nestaje li LSS? Čini mi se da neće nestati, ali ovakav kakav je bio do sada, sigurno više neće biti. Pa da već jednom LSS bude servis lovaca, a ne sam sebi svrha, mašina za trošenje novca i upravljanje novcem i privilegijama.
temudjin kaže:
Bivsi predsednik (volonter) LSS, Zoran Živojinović je bio zaposlen u J.P. Srbijašume ali je najviše vremena provodio u Upravi za šume.
Čitav plan pojedinaca koji se kriju pod okriljem države je u tadašnjem trenutku bio da se dokopaju imovine saveza i udruženja, Uprava za šume da preuzme prihode od lovne karte a J.P. Srbijašume da organizuje lovočuvarsku službu (nepotrebno izostavljeno).
Pored toga tzv. spin doktori su proturili priče o astronomskim zaradama zaposlenih u službi saveza. Koliko su zarade zaposlenih svako zainteresovan može videti u skupštinskom materijalu koju dobija svaki delagat lovackog udruzenja.
U tom materijalu se ujedno mogu videti i strukture prihoda i rashoda i ...
Aha
Nikada delegati skupstine LSS nisu u skupstinskom materijalu dobili iznose zarada radnika strucne sluzbe.
Nikada clanovi komisija na primer komisije
za materijalno finansijska pitanja nisu dobili iznose plata na uvid.
Najvise sto su clanovi mat. fin. komisije mogli da vide je zbirni iznos plata koji nije bio nimalo mali.
Mozda su clanovi upravnog odbora imali plate na uvid to ne znam, ali ovo gore sto sam naveo odgovorno tvrdim.
Aha
temudjin kaže:
Koliko su zarade zaposlenih svako zainteresovan može videti u skupštinskom materijalu koju dobija svaki delagat lovackog udruzenja.
U tom materijalu se ujedno mogu videti i strukture prihoda i rashoda i ...
Aha
Ajde da preskočimo delegate, čini mi se da ti znaš kolike su im bile plate pa slobodno napiši!
Mislim da se za situaciju u LSS može reći da je haotična. Kakve to signale dobijamo iz naše 'krovne organizacije'? Čime su oni zauzeti, pa ne stižu da obaveste članstvo o dogadjajima? Prepucavanjem sa državom?
Da li je donet zakon, takav kakav je? Jeste. Šta ja mislim o zakonu, to je moja stvar, ali sam dužan da zakon poštujem, dokle god je važeći. Zbog čega rukovodstvo LSS pokušava na silu da se uglavi nekako u sistem koji je država preuzela od njih, ovim zakonom? Da li iko misli, da bi država ovako postupila, da je situaciju u lovstvu dobra? Pa i nadležnima u ministarstvu je jasno da je lovstvo postalo 'tamni vilajet' u kome se kreće gomila sitnih i krupnih mešetara, koji arče prirodno blago Srbije, a bogami i novac i imovinu lovaca, članova. Postalo je jasno da obični lovci na dosadašnji način nisu bili u mogućnosti da utiču na zbivanja u lovstvu, a i kada probaju, budu poklopljeni drekom, bukom i zvrčkama tih istih mešetara.
Ovde je napisano, da je 70% LU članova LSS ocenjeno slabom ocenom, od strane tog istog saveza. Pa kad savez svoje članove tako ocenjuje, šta onda da mislim ja, ili bilo ko drugi? Da čitam 'Lovac' i da se ubedjujem da je sve OK? Šta je preduzeto da ocene ne budu takve? Nema zakonskog osnova za mešanje u rad LU? OK, ali ima osnova da se lovišta data na korišćenje LU, oduzmu onima koji loše rade! A za to treba imati petlju.
Delegiranje u skupštinu LSS je forma koja treba da da pokriće za sve odluke rukovodstva. Pa se svaki potez zavija u oblandu 'razvoja lovstva', odlukama UO se pokriva sve i svašta, finansira se šta se dogovore, a opet 'u interesu razvoja lovstva', dok lovci šetaju pustim lovištima i gledaju kako ono što vole i plaćaju iz svog džepa, iz dana u dan propada.
Poziva se svaki čas na stručnost, nauku, expertske titule, preporuke i iskustva EU, na odluke glasačke mašine u UO i skupštini saveza.
A šta ćemo sa moralnom stranom rada? Da li postoji MORALNI autoritet, koji može danas u savezu da prekine ovaj cirkus? Ja ga ne vidim. Predsednik saveza verovatno vidi sve šta se dešava, nije ni slep ni glup, ali balansira izmedju par strana, da bi imao kakvu-takvu podršku u skupštini (glasovi, glasovi), da pravi kompromise i toleriše sve i svašta. Predsednik skupštine nema moć da pokrene nešto. Sekretar saveza se dopisuje sa državnim organima, dok je na terenu haos, uprave LU u dosta slučajeva nemaju pojma kakve promene su nastupile, i šta ih još čeka. Neinformisanost nevidjena.
Pojedina LU razmišljaju da napuste ovakav LSS. Juče čujem info, da u jednom LU nemaju pojma da je promenjen cenovnik divljači LSS!?!? A treba li da kažem da ima dosta LD i LU koja nisu ni počela rad na statutarnim promenama za prilagodjavanje propisima. Odluke o visini članarine (i drugih davanja koje lovci plaćaju) uprave LU donose na 'otprilike', odlažući konačnu odluku, dok se situacija ne razjasni, pa se odlučuju za akontativno plaćanje.
A mi, članovi, obični lovci, šta je sa nama? Ja razmišljam da li da uopšte plaćam ovaj cirkus oko saveza. I da gledam štura objašnjenja o osnivanju Vojv. lovca i Jelen LSS, gde su direktori istovremeno i sekretari LSV/LSS? Za koju svrhu su osnovana ta doo? Nema objašnjenja, registracije tih doo su toliko široke da mogu da znače svašta. Ja kao lovac postavim pitanja, a dobijam odgovore, ako ih dobijem, koji liče na priču o devici, biskupu, svešteniku, Kandaharu i Ulan Batoru. Meni to ne treba. Kupim lepo lovnu kartu ministarstva, pare koje bih dao za članarinu i odlaske na skupštine LU i akcije obavezne, te pare odvojim za komercijalni lov, i mirna Bačka. Pa ne moram da slušam kojekakve nebuloze, počev od najnižeg nivoa pa na gore, i ne moram da protiv svoje volje budem uvlačen u kojekakve igre i igrice.
A ako mi pukne film, rasprodam puške, kera poklonim nekom ko će ga dobro čuvati, i zaboravim da sam ikad pokušao da nešto učinim. I nisam jedini koji ovako razmišlja; dešavanja u lovstvu su uspela da ogade i lov i učlanjenje u LU/LSS.
U svemu ovom vidim najveću odgovornost saveza, pa tek onda države. Zašto? Zato što savez sam sebe proglašava 'krovnom organizacijom lovaca', pa je samim tim, logično, i njihova odgovornost najveća. I neka prestanu više da iz saveza upiru prstom u sve druge, i u državu, i u organe ministarstva, i u LU članice, i u okruženje u kojem rade. Neka se malo pozabave brljotinama unutar kuće, bolje da sami reše problem, nego da im drugi spolja rešavaju. Ni Brankica, ni inspekcije, ni tužioci ovoi i oni. Ako je kuća u neredu, spremite prvo svoju sobu!
Ja ovo što pišem ovde, iznoseći svoje mišljenje, radim o svom trošku; nit me ko instruira, nit me ko pokriva. Našao sam dosta istomišljenika, i to mi je drago. Ali, izgleda da sam našao i ljude koje ne zanima ono što pišem, nego ih više zanima štošta drugo, pa i podaci vezani za moju privatnost. Ti ljudi se raspituju za mene, ko sam, šta sam, odakle sam, koji sam, ko 'stoji iza mene', koji mi je broj telefona itd. E, ja to već doživljavam kao pritisak na mene, zbog pisanja na forumu - izgleda da sam negde potrefio bolnu tačku pojedinaca. Ponavljam još jednom, da je prikupljanje podataka o privatnim licima kažnjivo po KZ Srbije, i evo zadnji put lepo molim one koji to rade, da se okanu ćorava posla, dok je još vreme. A još manje, da podatke koje su do sada skupili o meni, pokušaju da zloupotrebe u bilo koje svrhe! Ja putera na glavi nemam, ali imam svoju zakonom garantovanu privatnost, i ne dam da mi je drugi remeti. To da bude jasno svima!
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6