Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
paninm
 citao sam elkov upis, i stvarno u ZOU ,savezi su marginalizovani,a Udruzenja su na prvom mestu, mada ovde izgleda da se sve vrti oko saveza.
iz elkovog upisa pokusao sam to sve da prikazem na shematski nacin,da bi bolje shvatio odnose izmedju svih faktora u ovoj oblasti, molim ostale da pripomognu ako sam nesto propustio.
i195.photobucket.com/albums/z188/Maqerdan/shema1.png

temudjin
 [quote]kempi kaže:
Samo se nadam, da nekom ne padne na pamet, da možda krene u ovoj situaciji, u raskid ugovora o gazdovanju lovištem izmedju LSS i LU - mislim da bi taj potez bio potez kamikaze! Tek to bi bila avantura.(Lalin post citat)
Samo sto to nikom u savezu valjda jos nije javljeno!
Neko jos rece da Tatovic i Ceranic nisu polagali za licencu planera pa kako ce onda strucna sluzba saveza da napravi bilo koji plan i osnovu ??? I kome?
U LSCS_u koliko sam mogao videti strucnu sluzbu cine dvacoveka koja su obojica polagali za licencu i oni vec nesto i mogu raditi a sta ce nasi ??

Ne sekiraj se Kempi, bice polaganje i za oruzje a ujedno koristim priliku da cestitam na lincuri pardon licenci.
Jos da dodam, javno, predsednik komore je lovno nepismen itd, itd, itd..

kempi
 Bravo za Panima !! nekima je ocigledno bolje nacrtati , Lalo zamenio si teze LSS je gazdovao i gazduje i sad vecinom lovista a KORISNICi lovista su lovacka udruzenja prema tome polako ti jos jednom procitaj sta je ko zasta ingirentan i odgovoran .
Jos jednom cu ti ponoviti da svi korisnici koji su to i do sad bili to i ostaju do nove dodele lovista na koriscenje !
Iz tvog bi upisa ovog zadnjeg neko zakljucio da mecku plasis resetom , jesu li Senti uzeli loviste? ili bilo kome drugom ko prosle godine nije uplatio clanarinu LSS-u?

kempi

temudjin kaže:
[quote]kempi kaže:
Samo se nadam, da nekom ne padne na pamet, da možda krene u ovoj situaciji, u raskid ugovora o gazdovanju lovištem izmedju LSS i LU - mislim da bi taj potez bio potez kamikaze! Tek to bi bila avantura.(Lalin post citat)
Samo sto to nikom u savezu valjda jos nije javljeno!
Neko jos rece da Tatovic i Ceranic nisu polagali za licencu planera pa kako ce onda strucna sluzba saveza da napravi bilo koji plan i osnovu ??? I kome?
U LSCS_u koliko sam mogao videti strucnu sluzbu cine dvacoveka koja su obojica polagali za licencu i oni vec nesto i mogu raditi a sta ce nasi ??

Ne sekiraj se Kempi, bice polaganje i za oruzje a ujedno koristim priliku da cestitam na lincuri pardon licenci.
Jos da dodam, javno, predsednik komore je lovno nepismen itd, itd, itd..

Sto to tebe Ceranicu uvredi da ovako nastupis nerazumem??? Ja savrseno dobro znam sta to Ti I Tatovic i znate i radite u savezu i po meni niste krivi ni sekunde , uprava saveza je ta koja je svojim delovanjem dovela tu gde ste, samim tim i vas.
Sto se tice licence hvala(i ovo lincura nerazumem), samo ovo oko oruzija mi nije jasno sta si hteo reci ?

Lala
 Kempi, Senta je nedavno dobila lovište po novom ZODL, i većina lovišta u Vojvodini je ustanovljena po novom ZODL, i potpisani su, ili se potpisuju ovih dana ugovori sa državom (preko PSPŠV, kome je poveren taj posao), o dobijanju lovišta na gazdovanje po novom ZODL. A po ZOU, niko ne mora da bude član ni jednog saveza.

Po starom Zakonu o lovstvu, po kojem su još uvek lovišta u centralnoj Srbiji takva kakva su, korisnik je LSS, koji je gazdovao lovištem preko LU, svojih članica.
Nisam ja ništa zamenio; mislim da si ipak ti nešto pobrkao.
Ne znam šta ti znači reč 'ingirentan'? Ako si mislio na ingerencije u lovstvu, po važećem ugovoru koji LSS ima sa LU svojim članicama, do ustanovljenja novih lovišta korisnik je LSS, a gazduje preko LU. Dakle, LSS je poverio lovište ugovorom sa LU, na gazdovanje. I ti ugovori su na snazi, ili dok ne istekne rok na koji su sklopljeni, ili dok se ne raskine zbog neispunjenja obaveza, ili dok se ne ustanove lovišta po novom ZODL, i dodele na konkursu na gazdovanje.
I u jednom i u drugom slučaju, država je vlasnik lovišta i divljači, samo što je ranije država lovišta ustupala LSS, koji je ugovorom prenosio prava na gazdovanje LU, a sada po novom zakonu, ustupa ih direktnim korisnicima - LU. Ili JP, NP, firmama, itd...

Ne treba meni, kolega, crtati bilo šta. Samo mislim da ti nisi u potpunosti shvatio da u ovom momentu, u našoj državi, postoji svojevrsni dualizam sistema lovstva. I napravio si malu zbrku u svojim razmišljanjima.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

temudjin
 Postovani gospodine Kempi, izvinjavam se javno na losem upisu.
Jos jednom cestitam na licenci.
p.s.
Koristim ovu priliku da se izvinim svima koje sam nehotice uvredio svojim pisanjem.

kempi
 Ok Lalo ja sam onda jedan od ovih nepismenih pa nerazumem ono sto procitam , sacekacemo jos malo pa ce mo videti i ko i kako ce cime gazdovatii sta ce i ko biti korisnik i cega. A za crtanje nisam mislio direktno na tebe.

kempi

temudjin kaže:
Postovani gospodine Kempi, izvinjavam se javno na losem upisu.
Jos jednom cestitam na licenci.
p.s.
Koristim ovu priliku da se izvinim svima koje sam nehotice uvredio svojim pisanjem.

Nisi me nicim uvredio naprotiv jos jednom hvala negomi reci za ono sto sam te pitao da mi nisi bio jasan nista vise.

Lala

kempi kaže:
Ok Lalo ja sam onda jedan od ovih nepismenih pa nerazumem ono sto procitam , sacekacemo jos malo pa ce mo videti i ko i kako ce cime gazdovatii sta ce i ko biti korisnik i cega. A za crtanje nisam mislio direktno na tebe.

Niti sam rekao niti sam pomislio da si 'nepismen', samo sam ti ukazao na razliku izmedju starog sistema (koji je još uvek na snazi u centralnoj Srbiji), i novog sistema po ZODL, po kojem su lovišta u Vojvodini već skoro potpuno ustanovljena i dodeljena na korišćenje i gazdovanje LU. U centralnoj Srbiji još uvek gazdovanje lovištem ide preko LSS. Napisao si da sam ja izvrnuo stvari, pa sam se potrudio da ti pojasnim, da nisam ja taj koji je pobrkao.

Kad sam pomenuo reč 'avantura', mislio sam upravo na ne baš jako mudru odluku, koja bi možda mogla u ovim okolnostima nekom u LSS da padne na pamet. To bi bio autogol za priču! Mislim da ne bi trebalo koristiti tu formalnu mogućnost (raskid ugovora oko lovišta), za obračun unutar LSS, ili kao sredstvo za treniranje strogoće prema neposlušnim LU.
Po novom ZODL, ako neko lovište ne dobije 'svog gazdu' na konkursu, ili ako 'gazda' npr. bankrotira, ili ne može da gazduje iz nekog razloga, onda lovištem gazduje JP, do nove dodele.
Naravno da i LU u centralnoj Srbiji čeka novo ustanovljenje lovišta i konkurs. Ko će i čime će neko gazdovati, odlučiće vlasnik lovišta i divljači - država (Ministarstvo, Uprava za šume).
Vojvodjani su to (ustanovljenje i dodelu) prošli, ili upravo ovih dana prolaze. Mogu samo da kažem da je izgleda prilično stresno iskustvo, za uprave LU.

LSS nema nikakvu ulogu, u procesu novog ustanovljenja i dodele lovišta, barem nema formalnu. Da li će imati uticaja, to ne mogu da kažem, nisam vidovit. Mislim da u Vojvodini LSV ima (je imao) dosta uticaja na taj proces, iako formalno to nije predvidjeno, ali neformalni uticaj mislim da još kako postoji. I kad dodaš još činjenicu da je LSV, ili Vojvodjanski lovac (ne umem da preizno uočim granicu izmedju to dvoje) radio premer/obeležavanje lovišta, onda je jasno da je uticaj LSV bio popriličan.

Gedza66

Lala kaže:

Gedza66 kaže:
Lalo, delegat-poslanik za Skupštinu LSS udruženja iz Vlasotinca je izvesni Zvonimir Popović. Pozovi ga majke ti i upitaj, kako će glasati na nastavku prekinute sednice Skupštine LSS 21. aprila i da li je uopšte upoznat sa dnevnim redom, kao i sa raznim varijantama dnevnog reda (njegov broj mobilnog ti šaljem PP). Stav udruženja mu je poznat.

Niti poznajem dotičnog gospodina, niti mene i moje LU treba da predstavi na skupštini LSS - što bi ga ja zvao, i sa kojim pravom?

Ako misliš da vaš delegat neće verno preneti stav vašeg LU (iz bilo kog razloga), onda zamenite delegata, pa umesto njega može da ode i predsednik/zastupnik LU, ili neko treći, ali o tome morate obavestiti predsednika Skupštine LSS.

Lalo, nisam ni očekivao da pozoveš ovog mog drugara (zato ti i nisam poslao njegov broj na PP), mada se čovek na bi naljutio a ti bi se lepo zabavio. Inače Temuđin ima njegov broj i čini mi se da su veoma prisni (ljube se na svakom susretu-u obraz, da ne bude zabune).

Suština je da lovci sa toliko godina života i lovačkog staža dozvoljavaju sebi elementarno nepoznavanje materije a vole da se nalaze na takvim skupovima. Nisu nepismeni. Imaju osnovno, srednje, više ili visoko obrazovanje ali im je veliki problem da pročitaju zakon, pravilnike, da posete neke lovačke sajtove, da se informišu i logički razmišljaju i da na osnovu toga formiraju neke svoje stavove i daju ili podrže racionalne predloge.

Lako ćemo ga promeniti (pa makar i prekršili Statut udruženja), ali koga poslati ako je 80% članova udruženja takvog razmišljanja a što je još poražavajuće, medju njima ima i lekara, inženjera, sudija, profesora i svih ostalih profila zanimanja. Mogu a neće.

Kakvi smo, možda i zaslužujemo ovakvo rukovodstvo LSS.

Toliko toga je ovde napisano i čini mi se da je preostalo da se na ovom forumu a u vezi ove teme da i određena swot analiza, sa prednostima, slabostima, mogućnostima i pretnjama ovakvog LSS. Mislim bio bi red, pa kandidati smo za Evropsku uniju.Lupa
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Lala

Gedza66 kaže:
Lako ćemo ga promeniti (pa makar i prekršili Statut udruženja), ali koga poslati ako je 80% članova udruženja takvog razmišljanja a što je još poražavajuće, medju njima ima i lekara, inženjera, sudija, profesora i svih ostalih profila zanimanja. Mogu a neće.

Pa vi izaberite nekog od onih 20%! Grin
Pa u krajnjoj liniji, ne mora puno ni da razmišlja - samo treba da prenese stavove svog LU, da ih pravilno predstavi i da ih brani! A brifing bi valjao svakom delegatu, pre nego što ode na skupštinu LSS.
AKo neko neće da se informiše, ako neće da se upozna sa materijalom za skupštinu, ako skupštinu posmatra kao mesto za dobro druženje, a ne za ozbiljno odlučivanje, ako ide da vidi prijatelje i da bude vidjen, onda je to malo nedovoljno za aktivnu ulogu delegata.
Suviše je ozbiljna stvar, predstavljati nekoliko stotina ljudi bilo gde, a ne znati šta ti ljudi tačno hoće. Ili još gore, misliti da znaš šta ljudi hoće.
Sistem mora da funkcioniše kao sat, od najnižeg do najvišeg nivoa, da bi bio uspešan. Znači: počev od sekcije, preko LU, preko regiona, do saveza. Tu ima dosta da se radi, a naši ljudi više vole da se zezaju, nego da rade.
O paprikašu, ili zajedničkom ručku na svakoj skupštini (od LU do saveza), da ne govorim. To maltene ispadne važniji dogadjaj, nego sama skupština, jer se po kružocima i kuloarima mnoge stvari lakše reše nego na skupštini. Na žalost.
A usput, to još i košta.

matrix23
 Zamolio bih zainteresovane clanove portala Srbijalov da na googlu ukucaju www.zdravoskop.rs i procitaju najnoviju vest o jednom clanu uo Lss sa juga srbije o kome je pre dva dana objavljen tekst u
Pressu. Cisto znanja radi.

Sremac75

kempi kaže:
Lalo zamenio si teze LSS je gazdovao i gazduje i sad vecinom lovista a KORISNICi lovista su lovacka udruzenja ......
Jos jednom cu ti ponoviti da svi korisnici koji su to i do sad bili to i ostaju do nove dodele lovista na koriscenje !

Greška!
Kempi država je kao vlasnik sve divljači i svih lovišta u Srbiji, zaključila ugovor o korišćenju lovišta sa LSS-om, znači da je LSS korisnik svih lovišta u Srbiji!
LSS je sa LU svojim članovima zaključivao ugovore o davanju lovišta na gazdovanje!

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

kempi
 Molba i za kolegu Sremca i za kolegu Lalu
Procitajte ovo obavestenje sa naslovne strane portala koje je ministarstvo poslalo svim korisnicima lovista sta i kako da urade mozda tu iz kontesta izvucete bolje ko gazduje a ko je korisnik ako je to vise uopste toliko i bitno

Lala
 Važi, Kempi, misli kako god hoćeš, ne vredi ti objašnjavati. Uostalom, pitaj Temudjina, da li LSS ima ugovore o ustupanju lovišta na gazdovanje sa LU, u centralnoj Srbiji. I na osnovu čega su bila poslana ona upozorenja oko raskida ugovora.

Bez ljutnje - ne nameravam da se raspravljam.

kempi
 Ma kakvo crno raspravljanje, gledam da budemo sto objektivniji i da ovi upisi nesto i nekome i znace.
Na kraju obavestenja iz ministarstva zahteva se da se potpise ovlasceno lice korisnika lovista , da li je ijedno potpisao bilo ko iz saveza ili ga potpisuje predsednik lu koje je korisnik? Sta ti mislis?
E sad evidentno je to sto ti kazes u nekom upisu da postoje paralelo strukture tj, da svako nesto tumaci kako njemu odgovara Savez na jedan nacin a Ministarstvo na drugi.
Mada postoji jos jedan primer od pre dve tri godine a da nepomisli neko da lupetam; zbog kadrovskih problema u LU ZEMUN i neimanja ovlascenog lica neko vreme inspektorat donese resenje o zabrani lova i naredi LSS da obezbedi strucnu sluzbu i cuvanje lovista da nebi doslo do steta na divljaci i od divljaci. Sta biva tad savez salje pismo inspektoratu gde se kaze da oni samo gazduju lovistima a da je LU ZEMUN korisnik i da LU ima svog zaposlenog lovocuvara te da oni nemaju obavezu da se o njemu brinu ,,,,ko je tacno potpisnik nemogu da se setim , ali eto od prilike do prilike tumaci kome se kako cefne

Lala
 Problem je što novi sistem lovstva po ZODL još nije potpuno zaživeo svugde, a stari još nije zamenjen, svojevrstan dualizam.

Jedno je sigurno: LSS ima još uvek važeće ugovore sa LU.
Naravno, ne verujem da će iko dozvoliti, da lovišta ostanu bez lovaca.
U obaveštenju koje si pominjao, tačno je, u jednoj rečenici u prvom pasusu piše da će oni korisnici koji su gazdovali lovištima do donošenja ZODL gazdovati tim lovištima do ustanovljenja i dodele lovišta. Ali je tačno i da LSS ima ugovore sa LU, i može te ugovore da eventualno krene da raskida, ali ne verujem da će to država baš mirno gledati - šta će joj lovišta bez lovaca? Ko će plaćati naknadu za korišćenje divljači, ko će kupovati lovne karte, ko će brinuti o divljači i čuvati je?
Zato kažem, da bi eventualna ideja o raskidanju ugovora bila avantura.

papiga
 Ja da pitam a sta je sa ovim novoformiranim LU koja su se podelila sa starim i sad direktno sa ministarstvom zakljucuju ugovore o dodeli teritorije i koriscenju lovista?Tu se uopste i ne spominje LSS sto je jedna velika prednost

papiga
 Ne razumem bas to u vezi statuta sta bi trebalo da pise i zasto pa da i LSS bude ukljucen

Lala
 Kada se ustanove nova lovišta, i kada budu dodeljena na korišćenje direktno LU, ugovor sa LSS prestaje da važi.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1239 02.06.2024. 12:41
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,703,421 posete www.srbijalov.com