3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi
Stvarno,objasnjenje je za malu decu,jer je njih najlakse zeznuti.
Ako sam ja dobro pokopcao-Cena odstrela sitne divljaci,nema ama bas nikakve veze sa naknadom ,ama bas nikakve veze - one u ministarstvu bas briga dali ce biti 20% ili 30% ili 50 % popusta-oni imaju svoju osnovu(ta od komore,ako se usvoji) od 20e za zeca, i mi njima placamo po lovnoj osnovi( ako im recimo prikazemo plan po kome odstreljujemo 100 zeceva oni oce da vide 200 evrica na sunce, i briga ih dali cemo odstreliti 100 ili 20 zeceva),tako da mi ovo objasnjenje totalno kratko,da bi shvatio kakva se tu naknada placa?
Slavo, mislim da si u prvoj rečenici napravio lapsus, kada si napisao 'LSS ocekuje da ce dobiti ponovo sva udruzenja i da ce oni dati na koriscenje sadasnjim korisnicima LU a ne drzava!!!!', da si umesto reči 'udruženja' hteo da kažeš 'lovišta'?
Ispravio sam se u predhodnom komentaru!!!!To sam mislio i ako neko misli da to pije vodu taj je u velikoj zabludi!!
Drazava to sigurno nece dozvoliti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Država ima svoj interes, i država će svakako braniti svoj interes. Ali ovde ima mnogo interesa na gomili, isprepletanih i sukobljenih, ima toliko da je to za moj ukus previše. Ja to da raspetljam niti umem niti hoću. Mene kao lovca zanima u ovoj priči cenovnik, i razlozi povećanja cene divljači za članove LSS. I zašto baš sitna divljač, koju lovi 90% lovaca? Krupnu divljač (jelensku divljač, trofejne srndaće itd.) ne lovi neko ko ima platu od 20-30 hiljada. Ali fazana, zeca, prepelicu... to lovi običan lovac, a tu su zahvatanja povećana. Zašto baš sada? Kriza, besparica, muka pritisla, a jedini ventil i jedini lov pristupačan običnom lovcu sada košta znatno skuplje!
Uzeo bi i ja kad bi mi neko to tek dao tako !Zar neko misli pored onoloko afera i podnetih krivicnih prijava i haosa koje je ostavilo bivse rukovodstvo LSS neko moze da ocekuje od njih da ce kao pravi domacini koji su radili sve po zakonu i koji su bili dobri i poslusni dobiti deo kolaca???????///
U to moze da veruje samo lud covek!!!
Radili su pojedini sta su hteli cak su ih i u krivolovu hvatali i podnosili su im krivicne prijave i sad da ocekuju da dobiju lovista pa to je naucna fantastika !!!!Pitajte lovce u Smaderevskoj Palanci ko je uhvacen u krivolovu ?????Ko je lovio sam bez grupe?????????
Ko se to skrivao od ociju lovaca a i policije?????
A sad bi lovista na gazdovanje da dobiju njegovi bivsi drugari!!!!
SMESNO!!!!!!!!!!!!!
Tačno je da i država i savezi imaju svoje interese, i to sukobljene, ali je neizvesno čiji se interesi poklapaju sa interesima najvećeg broja lovaca!
I ne znam da li ćemo ikada saznati čiji su interesi prevagnuli, odnosno ko će u tom sukobu interesa pobediti!
Imam u glavi Bracu Piškaća i njegove zaštitnike, "Vertikalu", Cenovnik, dugogodišnje zapuštanje lovstva, nepotizam, kumove i sinove, pa mi je teško da prepoznam interese saveza, koji nam nije ni na koji način pomogao da rešimo naše probleme, kao interese lovaca!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Savez(i), preciznije - rukovodstva, su u ovoj priči oko izmene propisa i prelaska na novi sistem lovstva, postali prezauzeti sami sobom i svojim budućim mestom u lovstvu. Fakat je da su savezi izgubili jako puno ingerencija i moći, donošenjem novog zakona, u čijoj izradi su i sami učestvovali na neki način. I siguran sam da je to ono što boli, pa sad prisustvujemo borbi za stvaranje novih pozicija, sa starom ili većom moći u lovstvu. A sve se vrti oko lovišta - ko će ih dobiti, na koji način, ko će gazdovati sa divljači, itd. Cenovnik LSS (novi) je deo te priče. Osnivanje Vojvodjanskog lovca i Jelen-LSS, takodje. A u pozadini svega su PARE, proklete pare, koje ljudima zavrte pamet. Ali ne pare kao keš, nego pare kao izvor moći i uticaja. Uostalom, dolarske novčanice su zelene boje, novčanica od 100 evra je isto zelena. A zelena je boja lovačke garderobe.
Lovcima je izgleda namenjena uloga statista u ovoj pozorišnoj predstavi, a dobar deo lovaca, članova LSS će i tu ulogu napustiti, i preći u gledalište. A sasvim pristojan procenat lovaca će potpuno napustiti ovo pozorište, jer im se predstava uopšte ne dopada. Cifra od 85 hiljada lovaca će postati mislena imenica u budućnosti, sve mi se čini.
SHOW GOES ON!
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
U Cenovniku LSS u tački "II Cena odstrela divljači i mesa odstreljene divljači" jasno je rečeno da se radi o CENI ODSTRELA.Naknada za korišćenje koja se plaća državi se u cenovniku LSS nigde ne pominje !!! Otkud sada ovakvo tumačenje g.Ćeranića da je u ceni odstrela i naknada!!! Ako je to tako onda LSS treba ovu
dopunu cenovnika i njegovo tumačenje zvanično da pošalje svim LU!!!
E sada ako je naknada za zeca 2 eura, a cena odstrela je bila 6,6 eura , onda bi nova cena trebala da bude 8.6 eura ,a ne 9,9 eura!Dakle g. Ćeraniću cene su povećane još za 1,3.eura za šta niste dali objašnjenje!
gavra bakos kaže:
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
U Cenovniku LSS u tački "II Cena odstrela divljači i mesa odstreljene divljači" jasno je rečeno da se radi o CENI ODSTRELA.Naknada za korišćenje koja se plaća državi se u cenovniku LSS nigde ne pominje !!! Otkud sada ovakvo tumačenje g.Ćeranića da je u ceni odstrela i naknada!!! Ako je to tako onda LSS treba ovu
E sada ako je naknada za zeca 2 eura, a cena odstrela je bila 6,6 eura , onda bi nova cena trebala da bude 8.6 eura ,a ne 9,9 eura!Dakle g. Ćeraniću cene su povećane još za 1,3.eura za šta niste dali objašnjenje!
I ja se pitam????????????????????????????
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Sremac, ko nam je kriv, kad volimo da lovimo. Pa nam smeta kad vidimo da će ljubav prema lovstvu papreno da košta. Ili se ide na onu narodnu 'nema ljubavi bez bola'?
Ne znam kako da objasnim ljudima koji odlučuju, da im ne vrede lovišta bez lovaca? Džaba cenovnici ovakvi i onakvi, ako nema onih koji robu (divljač) treba da kupe. Ovde mislim i na savez(e) i na ministarstvo.
Po meni, sva ova dešavanja idu u pravcu smanjivanja broja lovaca, ali nikako ne mogu da razlučim, da li se to radi svesno ili nesvesno.
Mene je najviše zabolelo u novom cenovniku upravo smanjenje popusta za sitnu divljač. To je direktan udarac najširem sloju lovaca. I iz tog sloja lovaca će biti i najveći odliv članova LSS i LU.
Lala kaže:
Oko stavke 3. ne shvatam najbolje, kako će LU kroz cenu divljači naplaćivati i naknadu od 10% državi? Šta će se desiti ukoliko ne bude odstreljena divljač? 10% se plaća na PLAN odstrela, a cena divljači se plaća na IZVRŠEN ODSTREL! Ne razumem kako će se ovo sprovesti.
Evo šta ja mislim:
U članu 80 Zakona o Divljači i lovstvu stoji:
" Deo naknade za korišćenje lovostajem zaštićenih vrsta divljači od 30% (od planiranog odstrela GPGL) moja primedba) uplaćuje se najkasnije do 15.aprila, a 70% najkasnije do 31.decembratekuće lovne godine."
Dakle ako je LU ili bolje rečeno korisnik lovišta, jer tako kaže zakon svojim GPGL planiralo odstrel 100 zečeva , dužno je da plati državi do 15.aprila 60 eura, a ostatak od 140 eura do 31.decembra.Rekao sam "korisnik lovišta" jer vrlo lako može da se desi da prednost koja se daje članom 40 zakona pripadne LSS jer on stvarno (član 110 ovog zakona) sada gazduje lovištima. Pitanje je sada dali će LSS konkurisati i kako za dodelu lovišta na gazdovanje po članu41 zakona.
Što se tiče cene odstrela u Cenovniku LSS jasno stoji da se ona može uplatiti LU , a ne korisniku lovišta ako je to LSS,akontativno, istovremeno sa uplatom članarine ili pak što je najpoštenije na kraju lovne sezone po obračunu!
Dakle kolega je dobro primetio da je naknada jedno , a odstrel drugo i da su to stvarno "babe i Žabe", samo stručnjaci u LSS to ne vide i li neće da vide!!!!
Kako sada stvari stoje LU ,odnosno korisnik lovišta , a sada je to LSS treba da uplati Naknadu državi. LU to mogu da urade samo iz članarina članova , a LSS to mora uračunati negde LU ,dali kroz članarinu ili već neznam kako.Po meni sada se ne mogu teretiti od države za naknadu korišćenja, LU pošto oni nisu korisnici lovišta!! Pare od odstrela ne uplaćuju se LSS nego sa njima raspolažu LU i ulažu ih u lovište!!!! DAKLE U CENU ODSTRELA KOJI JE IZRADIO LSS NIKAKO NE MOŽE DA FIGURIŠE I NAKNADA ZA KORIŠĆENJE DIVLJAČI KAKO TO TVRDI G. ĆERANIĆ !!!DALI SE SLAŽETE SA MNOM .
Nisam pravnik ali znam da čitam i dobro poznajem srpski jezik jer mi je maternji , a ove stručnjake iz LSS bih poslao u m...
Pa evo ovogodišnegg primera, šta se desilo sa zecom: katastrofalno loša godina za zeca, a LU donela planove odstrela zeca, imajući u vidu sezone pre ove, i prolećno brojanje (u čiju tačnost opravdano može da se posumnja). Šta se desilo? Kada se videlo da planovi odstrela 'ne piju vodu', onda se lov obustavio skoro svugde. Planovi odstrela zeca ostali da vise u vazduhu. Šta bi bilo, da se poršle godine plaćala naknada 10%? Ko bi to i odakle platio, kad odstrela nije bilo? Morali bi da posegnu za parama za druge namene, pa bi verovatno bio smanjen ili izostavljen unos fazana, npr. Ili bi dizali članarinu tokom lovne godine?
Tacno je da je lovna godina bila po udruzenjima jako losa !Moje udruzenje je ove godine imalo 22 % ostrel zeca i 44% fazana !!!
Jako losa godina za sve a imam podatke da su drugi bili jos losiji!!
Ova godina mora da bude godina u kojoj ce se divljac pustati u lovista kako bi se postojeci manjak divljaci nadohnadio !Kako da kupujes divljac kad LU imaju toliko namete da pare koje imaju neznaju sta kome pre da plate a svi traze svoje!!!!!!!!
Problem je sto se svi kao zalazu za lovce a ovamo na fin nacin ti uzima pare na lep i kulturan nacin!! Mislim da lovci treba da ne prihvate ovaj cenovnik i da sacekamo zvanican cenovnik komore koji ministar treba da potpise i po kom cemo se mi upravljati!!
99% finasiskih planova je radjeno na osnovu predloga komore za planirani ostrel!!!!!!!Ovaj potez saveza u ovom trenutku je bio krajnje pogresan jer su kritikovali javno cenovnik komore koji je delom umanjen a sad posle svega oni izlaze sa cenovnikom koji je cak 50 % veci !Nema logike!!!
Formula za izračunavanje ukupne cene, sa PDV i naknadom državi (10%):[/u]30% od cene divljači iz cenovnika LSS + 18% PDV = ukupan iznos koju lovac treba da plati!
Nešto mi još nije jasno:
Šta je naknada za korišćenje divljači ! Dali je to PDV, po meni jeste! Seljak ima njivu ,njiva je državno dobro , on je obrađuje - koristi i plaća za to porez! Lovac je dobio na korišćenje divljač ,divljač je državno dobro, lovac odstreljuje divljač i za to plaća NAKNADU! Zašto lovac sada plaća i PDV ,ako je u sistemu PDV,kada je već jednom platio NAKNADU -Porez (po meni) za tu istu divljač.
Štrašno bih voleo da mi neko ovo objasni!!!Pitaju me deca ,zašto plaćam "dvared" , a ja kažem "Brena je Brena , a dvared je dvared".
Slavo, problem je što je još uvek LSS zvanični korisnik lovišta, koji je ugovorom gazdovanje preneo na svoje članice LU. Tako da su LU u obavezi da se pridržavaju cenovnika LSS, dokle god su članice, ili može da se desi da LSS raskine ugovor, i da LU ostane bez lovišta kojim gazduje. Pa onda gubi kontinuitet, i na budućem konkursu nema prednost pri dodeli lovišta.
Priča je i počela oko uključenja naknade za korišćenje divljači u cenu odstrela. To dodatno komplikuje stvar. A još više komplikuje stvar, što je LSS korisnik svih lovišta (osim lovišta posebne namene), ali kao korisnik nema svoja planska dokumenta (lovna osnova se izradjuje za svako LU pojedinačno, a Savez je zbirni korisnik). Eto još jednog galimatijasa, oko kojeg će se voditi debela polemika. Pa onda LSS donosi cenovnik koji se primenjuje u svim lovištima, a za članove odobrava popust samo do odredjene granice. U okviru cenovnika LSS LU mora da donese svoj cenovnik, ali da poštuje gornju i donju cenu.
Komplikovano do bola!
Gavro, PDV se plaća na promet divljači. A naknada se plaća za korišćenje. Kako god se nazvalo, plaća se iz džepa lovaca. I PDV i naknada. U tvom primeru oko njive: porez na njivu je jedno, a PDV na promet žita sa njive je drugo. Jel sad jasnije?
gavra bakos kaže:
ovde se nerazumemo,izgleda.
Naknada ministarstva.nema veze sa cenovnikom LSS. jer mozes ti da placas zeca 6.6 e ili 9,9 eura, ili 33 e, ali je naknada na sve te iznose ista i iznosi 2e( osnova MIPa je 20e koje je donela komora, ali nije jos usvojena,tako sam procitao), znaci naknada je fiksna, tako da to povecanje je zaista cudna,jer mi tu naknadu ne placamo LSS,nego mipu.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻