"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
U slucaju da je korisnik lovista lovacko udruzenje ono za svoje clanove moze odobriti popust a za odstrel grabljivica u prenamnozenju (np. lisica, sakal) i odgovarajucu nadoknadu.
ajde neko neka me uputi na ovaj deo-gde to pise da kada je lisica prenamnozena,da lovac neplaca odstel,nego dobija nagradu,tj isplacuje mu se za odstrel divljaci, nemojte samo "to se podrazumeva"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ne kapiram šta je problem oko nagrađivanja lovaca. Moje LU je dosada nagrađivalo lovce koji odstrele lisicu sa 1/6 od članarine a šakala 1/4 članarine. Tako i treba biti, bar je to moje mišljenje, jer samo 1 šakal za godinu dana napravi veliki lom...
Primer: 1 šakal tokom jednog meseca neka pojede 1 zeca + 1 fazansku koku + ... Za srne neću ni da pomislim....
12 * 1 zec = 12 zeca za godinu. Taj zec bi ocuvao prosecno 5 mladih * 12 = 60 zeca
Za Fazansku koku isto tako, pa vidite
Sobzirom da mi unosimo zeca u lovište a i fazane iz sopstvene fazanerije, time pravimo uštedu.(kupovina zeca oko 50 eurića)
Naravno u 5 OBAVEZNIH akcija koje organizuje LU nepriznaju se odstreli za umanjenje od članarine jer je to obaveza lovaca
NIje nikakav problem nagradjivanje lovaca, naprotiv, ako ima para, i treba ih nagraditi. Isto tako, neke opštine su uvele nagrade za odstrel štetočina, da bi stimulisale odstrel istih, postupke tih opština smo objavili na naslovnoj i pozdravili kao odličan potez.
Problem je što se akontacija za odstrel divljači koja se MORA platiti unapred, sada MORA uvećati, pošto je uvedeno plaćanje odstrela šakala i lisice. Ja ne lovim šakala i lisicu, osim kada su obavezne akcije na predatore, a MORAM da platim nešto, što neću loviti i odstreliti? A šta ako 90% lovaca ne izlazi u lov na šakala i lisicu (procenat jeste približan stvarnosti)? I onda 90% lovaca plaća deo akontacije za odstrel divljači koju ne lovi. Tu je problem.
Nema problema oko nagrađivanja za odstrel lisice i šakala!
Problem je u tome što ćeš sada od te nagrade plaćati odstrel istih tih lisica i šakala, dok to do sada nisi morao raditi!
I problem će biti kod siromašnih LU koja neće davati nikakve nagrade za odstrel lisice i šakala, a takvih ima!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Pedo, brkaš naknadu za korišćenje divljači (10% državi), i naknadu za odstrel po cenovniku LSS. TO su dve odvojene stvari.
Na šakala i lisicu se ne plaća 10% državi (naknada za korišćenje divljači). Ali se plaća naknda za odstrel, po cenovniku LSS, članovima uz popust od 70% od cene iz cenovnika. Plus PDV.
Lala kaze ne lovi lisicu i sakala pa je glupo da placa odstrel za nesto sto ne lovi,slazem se.A ja ne lovim nista drugo osim lisice(i sakala kad ga bude bilo)nisam nikad za 15 god.ulovio zeca,fazana o srnecoj divljaci i da ne pricam,jer me lov na tu divljac ne privlaci,a placam odstrel istih.A dobijanje dozvola(st.pratioc,vodja grupe)su tek posebna prica u lovu na lisicu.
Lalo, članovima odstrel naplaćuješ kroz članarinu ili posebno, konkretno kod nas svi plaćamo u masi, mada kao što rekoh, trebaš naplatiti ali Udruženje plaća samom sebi, osim Pdv ako je u sistemu. Što se tiče članova drugih LU , onda naplaćuješ full
dreger kaže:
Lala kaze ne lovi lisicu i sakala pa je glupo da placa odstrel za nesto sto ne lovi,slazem se.A ja ne lovim nista drugo osim lisice(i sakala kad ga bude bilo)nisam nikad za 15 god.ulovio zeca,fazana o srnecoj divljaci i da ne pricam,jer me lov na tu divljac ne privlaci,a placam odstrel istih.A dobijanje dozvola(st.pratioc,vodja grupe)su tek posebna prica u lovu na lisicu.
alal vera..
citao sam skoro intervju velikog lovca,glumca Vuka Kostica,koji je lupio a ostao ziv..kaze covek ne lovim predatore,imaju karakter!!!
kod mene u selu se za takvog kaze da je mesar
peda kaže:
Akontacija od 10% se plaća po cenovniku komore ili LSS ??? SAmim tim nemoramo članovima naplaćivati odstrel šakala i lisice
Pedo morate naplaćivati zato što se tvoje LU koje je član LSS mora pridržavati svih odluka LSS (to vam kao i svima piše u Statutu), a sve zato što je korisnik lovišta LSS koji je lovište poverio na gazdovanje tvom LU!
Ako tako razmišljaš onda ne morate naplaćivati ni ostalu divljač!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Ja mislim da nece vise moci da se naplati odstrel kroz clanarinu. Prvo zbog Pdv-a, bez obzira da li si u sistemu ili ne, moras ga uracunati. Drugo, tek kada nastane promet, se izdaje krajnja faktura, zasta je potrebna kasa ili computer za racun!! Za tog fazana kog nosis kuci u nedelju, treba ti odobrenje veterinarskog inspektora i potvrdu da si ga platio (odstrel i meso). A Udruzenja mogu sami da formiraju cenovnik, sto ce i raditi, jer dok udjemo u novu sezonu lova, lovista ce biti dodeljena novim korisnicima, a cenovnik LSS-a postao nevazan, a onih omineznih 30% popusta, ili neki su tumacili 70% popusta, vise ne vazi.
Ma sve je ovo napisano OK, ali ponavljam sredstva od odstrela i mesa ostaju Udruzenju, pa ako LU odluči, samo sebi plaća, ponavljam osim PDv-a ako je u sistemu. mada po Banatskom fazanu, moramo divljač naplaćivati po završetku lova , po svakoj odstreljenoj divljači ???? ili nemoramo ????
Kao i do sada plaćaće se akontacijom a na kraju godine će se obračunati i ako ste u minusu doplatiti razliku. E sad postavilo se pitanje ako ste u plusu ili desi se da određeni broj lovaca je samo na papiru a nikada i ne idu u lov, tada se i njihov akontativni deo koristi za naplatu divljači za lovni revir (lovačko društvo) iz kog su. Bar takvo tumačenje sam dobio na jednom savetovanju i od Upravnika lovišta. Na kraju se iskaže zbirno za lovni revir: Akontacija za odstrel divljači je uplaćena 500.000 dinara a na kraju obračun odstrela divljači je 510.000 dinara znači u minusu smo 10.000 dinara i taj minus se uplati nakon obračuna na kraju lovne sezone i to je to.
Stranim turistima se fakturiše preko lovnih agencija odmah posle lova i obrade i ocenjivanja trofeja, tako bi trebalo i kada je domaći turista u pitanju (komercijalni lov) ali tada lov poskupljuje za 15-20% koliko otprilike uzima proviziju lovnoturistička agencija.
Samo će svako udruženje imati više posla i verovatno morati da zaposli neko tehničko osoblje koje će raditi sa papirologijom, fakturisanjem itd.
peda kaže:
Ma sve je ovo napisano OK, ali ponavljam sredstva od odstrela i mesa ostaju Udruzenju, pa ako LU odluči, samo sebi plaća, ponavljam osim PDv-a ako je u sistemu. mada po Banatskom fazanu, moramo divljač naplaćivati po završetku lova , po svakoj odstreljenoj divljači ???? ili nemoramo ????
Peda, nisam ni ja siguran kako ce biti, ja samo mislim da tako slicno nesto bi trebalo, ma da tehnicki sigurno ima prakticnija resenja, nego tako kako sam ja naveo. Al sam hteo da kazem da vise nece moci kroz clanarinu, jer tu se do sada racunao jedan fazan za unosenje i jedan da se plati. A realno je svaki lovac na 10 - 12 izlazaka u loviste svaki put odstrelio jednog ili dva, pa ne bi trebalo vise tako, ne?
A kako Sremac75 kaze, 1000 pitanje, a niko nezna da da detaljno objasnjenje. (Temudjina ne racunamo).
Sve su to predpostavke, i oko Pdv-a, i naplate i svega. Svi pecamo u mutnoj vodi....
MA ode diskusija u drugom pravcu, a mene samo zanima odgovor na pitanje ZAŠTO je uvedena naplata odstrela šakala i lisice, i ZAŠTO je baš ovolika cena (šakal 33 evra, lisica 20)? Zašto nije cena 1 evro, ako već ima tumačenja da se sva divljač mora naplaćivati? Zašto 33, a ne 1?
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻