Nemam informacija šta se dešava sa članicama iz LSKiM ,ali ako su stvarno izbačeni ,a još gore ako nisu poništene odluke o izbacivanju iz članstva onad stvarno nemam komentara,
TREBA DA BUDU POZVANI NA SKUPŠTINU PA NEK ONA REŠI !!!
...teško je tu ekipu promeniti, pa zar i prošla garnitura unatoč svemu i dalje predstavlja struku i eksperte u savezu, a zna se i dokazalo se šta je sve urađeno!!...i ako dođe do nekih smena, treba paziti da nebi opet sjašio kurta, a uzjašio murta!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Netreba Zoki davati puno prostora sledećima da se bahate,treba svesti sve na minimum,lovcima savez na najvišem nivou netreba da ih eksploatiše,nego da ih zastupa.
Svima je potreban savez koji će da ih zastupa i predstavlja,a sve sporedne stvari kojima se bavila stručna služba neka rešavaju regionalni savezi,neka svako gleda u svoju avliju i radi za sebe ,iovako je sistem rada udruženja gradjana takav da niko nikom ništa nemože.
Minimalna članarina LSS,možda i tih 60 dinara,dva zaposlena,jedno vozilo,odgovornost odbora i komisija i onda mmože da funkcioniše i služi lovcima
Upravo tako...reginalno neka se rešavaju regionalna pitanja, a "krov" uraditi po principu zaštite i predstavljanja lovstva naše države!!...no po meni to jednostavno moraju biti novi ljudi!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
kako da opstanu sa 60din kad idu odmori i treba ici na more NARAVNO SLUZBENIM AUTOM LSS jer je siguran za put!!!
Treba poneti dovoljno bonova iz LSS da ne bude kao prosli put da zafale pri povratku goriva !!!
Ovo nece jos dugo da traje jer je svima jasno da Popovic vise nema kredibilitet da vodi LSS!!!
Manjina je iskljucila VECINU!!!Tu je sve receno!!!
Treba da ga je sramota jer je glasovoma delegata sa Kosova dobio u Kragujevcu !!!8 glasa je bila razlika izmedju njega i Tomice!!!
Smenicega u Smederevu njegovi glasaci ovoga puta!!Jug je izgubio i videcete sa koliko glasova ce pokusati da ostane predsednik LSS???
Zakonom je u centar zbivanja stavljeno LU, koje gazduje lovištem. LU i njegova zakonom propisana obavezna stručna služba treba da rešava probleme u LU i lovištu. Zašto stalno ljudi pokušavaju da upiru pogled u drugog (savez, ministarstvo) da im reši problem? Rešavajte ga sami, u svom LU! Pa neće valjda savez da vam stalno tutor bude?
Ne vidim razlog da se regionalni savezi bave nekim poslovima koje moraju da rade LU - po zakonu, savezi mogu da organizuju lovačke ispite (pod odredjenim uslovima), da ocenjuju trofeje i da predstavljaju lovce u zemlji i inostranstvu.
Ja mislim da ideja 'savez saveza' nije dobra, i da samo umesto što na jednom mestu imaš neki formalni ili neformalni centar moći, sa idejom savez saveza pravimo 6 ili 7 takvih centara, što opet ne valja. Ta ideja mi liči na izbegavanje odgovornosti LU i njihovih čelnika, a upravo LU odgovara državi za lovište i divljač, a lovcima članovima odgovara za uspešnost rada! Neće ni jedan savez da vam plati štetu u lovištu, neće ni jedan savez da vam drži skupštine LU i da odlučuje u vaše ime. Bilo bi glupo, da se tako radi. LSS treba da bude savez LU, što je bio od svog osnivanja, pre 116 godina.
Ko hoće da plaća više članarina, i više administracije i funkcionera, niko mu ne brani da napravi 5 saveza, i da u svakom bude član.
LSS je kao nacionalni savez ugradjen u Zakon o divljači i lovstvu, sa zakonom predvidjenim okvirom u kojem radi, i toga se treba držati.
Ako mislite da je pametno praviti u toj piramidi lovstva stalno nove i nove stepenike i niže saveze, mislim da grešite. To će samo poskupeti lov za obične lovce.
Izrada planskih dokumenata, lovni turizam, obavljanje stručnih poslova, to treba ostaviti profesionalcima, na tržištu, da ne bi došli u situaciju kao vojvodjani, da prvo debelo plate, a da posle dobijaju 'besplatno' nešto, i da to besplatno, kad sve izračunaš, bude skuplje nego da si odmah platio na tržištu.
Sve se na kraju svede, kao i obično, na pitanje para, i na pitanje ko i kako sa parama raspolaže.
Lovacki savez Srbije su osnovala Savezna lovacka udruzenja.
Savezna lovacka udruzenja u sadasnjim uslovima su Opstinski lovacki savezi jer svako lovacko udruzenje koje ima unutrasnju organizaciju u smislu drustava ili sekcija - nije udruzenje vec je savez.
Ovo je tradicionalna lovacka organizovanost srednje-evropskog lovsta koje je u krizi. Da podsetim>
lovac - lovna grupa - lovacko udruzenje - regionalni savez - nacionalni savez. Slovenija ima 20 regionalnih saveza.
Problem lovstva Srbije je u dugogodisnjem losem pristupu drzave jer zakon o divljaci i lovstvu nije pojasnio sta je loviste, sta je uslovno loviste, sta je divljac i jos mnog toga, i da jos jedan biser.. ne postoji status sluzbenog lica zaposlenog kod udruzenja gradjana.. Problem lovacke organizacije je upravo u nametanju lovocuvarske i strucne sluzbe udruzenjima gradjana i istu treba posebno organizovati van saveza i van udruzenja.
Ovo je prica za odraslu decu!
temudjin kaže:
Lovacki savez Srbije su osnovala Savezna lovacka udruzenja.
Savezna lovacka udruzenja u sadasnjim uslovima su Opstinski lovacki savezi jer svako lovacko udruzenje koje ima unutrasnju organizaciju u smislu drustava ili sekcija - nije udruzenje vec je savez.
Ovo je tradicionalna lovacka organizovanost srednje-evropskog lovsta koje je u krizi. Da podsetim>
lovac - lovna grupa - lovacko udruzenje - regionalni savez - nacionalni savez. Slovenija ima 20 regionalnih saveza.
Problem lovstva Srbije je u dugogodisnjem losem pristupu drzave jer zakon o divljaci i lovstvu nije pojasnio sta je loviste, sta je uslovno loviste, sta je divljac i jos mnog toga, i da jos jedan biser.. ne postoji status sluzbenog lica zaposlenog kod udruzenja gradjana.. Problem lovacke organizacije je upravo u nametanju lovocuvarske i strucne sluzbe udruzenjima gradjana i istu treba posebno organizovati van saveza i van udruzenja.
Ovo je prica za odraslu decu!
Kolega Temudjine kada smo kod priča za veliku decu,imam jedno pitanje. Da li se trenutni predsednik LSS ikada pitao i od koga za mišljenje o novom zakonu o divljači i lovstvu i da li se sa nekim konsultovao prije nego što je dao odgovor?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Temudjinov upis je replika, ili možda dopuna mog upisa.
Kada je reč o stručnoj i lovočuvarskoj službi, slažem se da bi se moglo razmisliti o tome, koliko je efikasna koncepcija da LU korisnik lovišta bude poslodavac stručnoj službi. U praksi se to vrlo lako može izvitoperiti u uslovljavanje - ako ta slućba striktno radi svoj posao, a rukvodstvo LU koje ga plaća brlja i bavi se marifetlucima, onda npr. lovočuvar može da, uplašen za svoj posao i platu, zažmuri na jedno ili oba oka, ili da se sukobi sa poslodavcem, što opet može da izazove neprijatnosti.
Očit primer kuda to može da odvede je u Starom Selu kod V.Plane, gde je u grupnom lovu u martu mesecu lovočuvar zatekao velik broj lovaca na čelu sa rukovodiocima LU. Čovek podneo prijave, pa ga sad izgleda pritiskaju, kažnjavaju, i sl. (vidi na temi 'LU Pomoravlje' V.Plana).
Lovočuvarska služba je po difoltu u ulozi kontrole lovaca. Kako da kontrolišeš nekog, ko te plaća, a da ne reskiraš posao?
Sa druge strane, ako bi država zapošljavala lovočuvare, to bi bio dodatni pritisak na budžet (povećanje broja zaposlenih na budžetu), a nije daleko od pameti da bi nekom sitnom ili krupnijom korupcijom bio tolerisan krivolov - mislim da svi znamo kako to može da funkcioniše, da ne detaljišem.
Lovačka komora, koja je izmedju ostalog predvidjena za davanje i oduzimanje licenci lovnim radnicima, i koja bi trebala da bude kontrolni mehanizam, može da radi to samo ako ima informacije. A informacije treba da dobije opet od ljudi sa terena; počinjemo da se vrtimo u krug.
Nisam dovoljno stručan, da dam konstruktivan predlog. I sadašnje rešenje ima svojih mana, a i alternativa takodje. Pametniji od mene treba da smisle, da li je ovo sadašnje najbolje rešenje? Znam samo da je teret troška stručne službe prebačen na LU, tj. lovce, i da prilično poskupljuje i opterećuje rad svakog LU.
Što se tiče sistema, kako Temudjin kaže, 'Ovo je tradicionalna lovacka organizovanost srednje-evropskog lovsta koje je u krizi. Da podsetim>
lovac - lovna grupa - lovacko udruzenje - regionalni savez - nacionalni savez.', (dopunio bih i stepenicu 'lovačka sekcija/društvo' ), ja bih to ostavio lovcima - ako hoće regionalni savez, neka ga plate, ako hoće da ubace i neki medjuopštinski izmedju, neka ga plate, ako hoće savez planinskih lovišta, neka ga plate, samo se bojim da kada se sve to bude plaćalo, da će deo po deo lovaca odustajati, zbog prevelikih plaćanja. Komercijala ostaje kao alternativa, ali ko će onda raditi po lovištu?
Koja je to Zakonom predvidjena uloga regionalnih saveza?
U praksi, regionalni savezi mogu mnogo da urade po pitanju planskih dokumenata i stručne pomoći, ali da to ne bude obaveza kroz članarinu, nego na tržišnoj osnovi. Bojim se da trenutni način plaćanja izrade planskih dokumenata remeti konkurenciju, i da sadašnji i budući regionalni savezi parcelišu i monopolizuju tržište izrade planskih dokumenata i stručnih poslova, a da je nekom LU koje je član regionalnog saveza, praktično nemoguće da naruči izradu LTO i GPGL od nekog drugog, osim službe svog reg. saveza, jer taj posao plaća kroz obaveznu članarinu.
Sve pametniji mi se čini potez Todorovića i LU Senta. Mislim da će do kraja godine biti jasnije, kako su oni prošli sa svojim konceptom samostalnog rada, bez saveza, i obaveza prema njima. Čini mi se da su na dobrom putu.
Iznenadice se mnogi uskoro kad cuju resenja koje ce Drzava da preduzme vezano za strucnu i lovocuvarsku sluzbu!!Polako ima vremena!!I o tome neko vodi brigu!!!Icice sve kako treba i gde treba!!!
slavaplana kaže:
Iznenadice se mnogi uskoro kad cuju resenja koje ce Drzava da preduzme vezano za strucnu i lovocuvarsku sluzbu!!Polako ima vremena!!I o tome neko vodi brigu!!!Icice sve kako treba i gde treba!!!
Da li je to ona ista Država koja je grubo prekršila ZODL i u centralnoj Srbiji nije ustanovila lovišta u zakonskom roku (član 106, stav 2) i time omogućila svo zlo koje se sada dešava po Srbiji?!? Od te države treba da očekujemo da nešto uradi, a ni oni koji sede u kabinetima ni sami ne znaju da li će i koliko još tamo ostati? Gde su bili prethodnih 27 meseci??? Neka malo izađu na teren, pa da vide do čega su njihova "rešenja" dovela lovišta i fondove divljači!!!
Lala kaže:
Kada je reč o stručnoj i lovočuvarskoj službi, slažem se da bi se moglo razmisliti o tome, koliko je efikasna koncepcija da LU korisnik lovišta bude poslodavac stručnoj službi. U praksi se to vrlo lako može izvitoperiti u uslovljavanje - ako ta slućba striktno radi svoj posao, a rukvodstvo LU koje ga plaća brlja i bavi se marifetlucima, onda npr. lovočuvar može da, uplašen za svoj posao i platu, zažmuri na jedno ili oba oka, ili da se sukobi sa poslodavcem, što opet može da izazove neprijatnosti.
Očit primer kuda to može da odvede je u Starom Selu kod V.Plane, gde je u grupnom lovu u martu mesecu lovočuvar zatekao velik broj lovaca na čelu sa rukovodiocima LU. Čovek podneo prijave, pa ga sad izgleda pritiskaju, kažnjavaju, i sl. (vidi na temi 'LU Pomoravlje' V.Plana).
Lovočuvarska služba je po difoltu u ulozi kontrole lovaca. Kako da kontrolišeš nekog, ko te plaća, a da ne reskiraš posao?
Sa druge strane, ako bi država zapošljavala lovočuvare, to bi bio dodatni pritisak na budžet (povećanje broja zaposlenih na budžetu), a nije daleko od pameti da bi nekom sitnom ili krupnijom korupcijom bio tolerisan krivolov - mislim da svi znamo kako to može da funkcioniše, da ne detaljišem.
Lovačka komora, koja je izmedju ostalog predvidjena za davanje i oduzimanje licenci lovnim radnicima, i koja bi trebala da bude kontrolni mehanizam, može da radi to samo ako ima informacije. A informacije treba da dobije opet od ljudi sa terena; počinjemo da se vrtimo u krug.
Nisam dovoljno stručan, da dam konstruktivan predlog. I sadašnje rešenje ima svojih mana, a i alternativa takodje. Pametniji od mene treba da smisle, da li je ovo sadašnje najbolje rešenje? Znam samo da je teret troška stručne službe prebačen na LU, tj. lovce, i da prilično poskupljuje i opterećuje rad svakog LU.
Što se tiče sistema, kako Temudjin kaže, 'Ovo je tradicionalna lovacka organizovanost srednje-evropskog lovsta koje je u krizi. Da podsetim>
lovac - lovna grupa - lovacko udruzenje - regionalni savez - nacionalni savez.', (dopunio bih i stepenicu 'lovačka sekcija/društvo' ), ja bih to ostavio lovcima - ako hoće regionalni savez, neka ga plate, ako hoće da ubace i neki medjuopštinski izmedju, neka ga plate, ako hoće savez planinskih lovišta, neka ga plate, samo se bojim da kada se sve to bude plaćalo, da će deo po deo lovaca odustajati, zbog prevelikih plaćanja. Komercijala ostaje kao alternativa, ali ko će onda raditi po lovištu?
U praksi, regionalni savezi mogu mnogo da urade po pitanju planskih dokumenata i stručne pomoći, ali da to ne bude obaveza kroz članarinu, nego na tržišnoj osnovi. Bojim se da trenutni način plaćanja izrade planskih dokumenata remeti konkurenciju, i da sadašnji i budući regionalni savezi parcelišu i monopolizuju tržište izrade planskih dokumenata i stručnih poslova, a da je nekom LU koje je član regionalnog saveza, praktično nemoguće da naruči izradu LTO i GPGL od nekog drugog, osim službe svog reg. saveza, jer taj posao plaća kroz obaveznu članarinu.
Sve pametniji mi se čini potez Todorovića i LU Senta. Mislim da će do kraja godine biti jasnije, kako su oni prošli sa svojim konceptom samostalnog rada, bez saveza, i obaveza prema njima. Čini mi se da su na dobrom putu.
od kako su LU postavljena na prvo mesto i dobila lovista i upravljanje njima, ja i dalje nisam od bilo koga dobio objasnjenje sta LU dobijaju od clanstva u Savezima?
Ako neko kaze "Polaganje ispita",pa to se posebno placa.
Jednostavno nema odgovora sta se dobija a sta se gubi uclanjenje ili iscljanjenje iz saveza.
To bi moglo biti posebno pitanje u posebnom clanku.
Lala kaže:
Najboljem putu......Trebaju samo ulagati u svoje ljude koji su strucni dobro da ih obuku i obezbede opremom i prevozom i nek se nesekiraju.
Lala kaže:
od kako su LU postavljena na prvo mesto i dobila lovista i upravljanje njima, ja i dalje nisam od bilo koga dobio objasnjenje sta LU dobijaju od clanstva u Savezima?
Ako neko kaze "Polaganje ispita",pa to se posebno placa.
Jednostavno nema odgovora sta se dobija a sta se gubi uclanjenje ili iscljanjenje iz saveza.
To bi moglo biti posebno pitanje u posebnom clanku.
Lepo razmisljas Paninm, savez je dobio od drzave okvir u kom treba da deluje. To sto gospodi popovicu, beukovicu zeremskom i ostalim parazitima to nije dovoljno, razumljivo je , sa njihovog stanovista. Dabogda imo pa nemo, vlast, novac bez rada i ostalo.
Savezi u obliku u kome su do sada postojali su balast i osudjeni na odumiranje. Zakon im je ogranicio okvir. Zasto predstavnici zakonodavca, u praksi nisu imali dovoljno snage , zelje i moci da to sprovedu u delo veliki je znak pitanja. Sve sto rade i LSS i LSV, sve njihove aktivnosti i svadje i svi pokusaji da se i dalje nametnu lovcima i u onim segmentima koji im vise ne pripadaju sa njihovog aspekta su meni razumljivi. Ali zasto to drzavni organi tolerisu to mi nije jasno. Trpe lovci, stetuje drzava, propada fond divljaci, devastira se lovstvo srbije u svim segmentima. Drzavni organi su prema pojedincima i intersnim grupama bili duzni vec davno da primene mere. Nisu. Zasto????
Uloga saveza, naročito posle svih ovih dogadjaja u zadnjih par meseci, mislim da više neće biti ista. Svi oni koji su navikli dugo godina da šefuju i izigravaju 'lovačke tate' za debele pare, i da se pitaju za sve i svašta (i što treba i što ne treba), a usput da smišljaju razne kreativne načine da se baškare o trošku lovaca, to više neće moći da rade. Moraće savezi da prestanu da budu 'protočni bojleri' za prelivanje lovačkih para u tudje privatne džepove. Nadam se ubrzo.
Mislim da su toga svesni svi, a naročito oni koji bi da i dalje bude po starom - 'daj pare, i ne pitaj ništa'. Sve više i više stvari isplivava na površinu, zna se izgleda dosta, ali se još o tome ne govori javno. Takodje mislim, da je mnogima iz redova 'mangupa' jasno, i da osećaju (nisu oni neiskusni) da staro prolazi. Čak su počeli da se svadjaju izmedju sebe, jer para nema kao što je nekad bilo, a apetiti ostali isti.
Lovci samo treba da budu oprezni, da posle ovog svega, ne dodju neki novi, koji će hteti da nastave sa starom praksom.
Mislim da država nije htela da se meša u rad jednog udruženja gradjana, da bi ostavila priliku samim članovima, da reše problem unutar saveza i organizacija u lovstvu. Takodje mislim, da još jedno vreme država neće direktno uticati na tok dogadjaja (indirektno verovatno da hoće), sve dok ne postane suviše štetno po interese te iste države u lovstvu (lovišta, divljač).
Čeka nas 'vruće leto' i verovatno 'vruća jesen'.
Ono što je dobro u svemu ovome, jeste što je država jasno rekla, da neće dozvoliti da lov bude ugrožen i prekidan, zbog dešavanja u lovačkim organizacijama. Dešavanja koja kreiraju svojom kratkovidošću isti oni ljudi, koji su do ove krize doveli, da bi lakše u mutnom lovili, i produžili svoj opstanak na pozicijama koje su im do sada omogućavale sve ono što je lovcima bolo oči. I ne samo lovcima, izgleda!
Što duže agonija bude trajala, to će 'povratak na zemlju' biti bučniji i nezgodniji.
Lala kaže;
Takodje mislim, da još jedno vreme država neće direktno uticati na tok dogadjaja (indirektno verovatno da hoće), sve dok ne postane suviše štetno po interese te iste države u lovstvu (lovišta, divljač
mislim da šteta već polako nastaje,pravi se loša atmosfera kod lovaca,ljudi gube poverenje u saveze,a celokupna slika lovstva se naružuje i takva ide u svet, lovci turisti će se raspitati gde idu pre nego što dodju na grlice,prepelice,patke....
kada lovci izgube poverenje ,odreće se saveza,a kada nemaju koga da ih zastupa i predstavlja na najvišem nivou u državi, moći će da ih ćuška kako ko hoće.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.