Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
Indjijanac

elko kaže:

Istina je, da je LSV ( pardon - personalci ) zbog pogodbe sa popovićem prodao LSCS i odustao da organizuje polaganje lovačkih ispita - nema veze neka love samo u Vojvodini mladi lovci.
Ak nisam u pravu neka LSV plati autobuse za 550 lovaca iz centralne Srbije do Novog Sada.
Kada ( ne daj bože ) bude obrnuto LSCS će to uraditi za lovce Vojvodine.
Mi smo ipak na istoj strani ali sa različitih pozicija.
Znamo ko je i kada prodavao interese lovaca Srbije sada vidimo i zašto.

kolega dali si siguran da je u pitanju pogodba ili je u pitanju neki drugi razlog tehničke prirode,nemoj da neko pogrešno protumači moj upis,ali postoji mogućnost da je u pitanju previd jednog pravnog uslova što se tiče teritorijalnog delovanja,a u ovom momentu se to izvrće na nečije dogovore,da nije u pitanju taktika zavadi pa vladaj
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Lala

Indjijanac kaže:

elko kaže:

Istina je, da je LSV ( pardon - personalci ) zbog pogodbe sa popovićem prodao LSCS i odustao da organizuje polaganje lovačkih ispita - nema veze neka love samo u Vojvodini mladi lovci.
Ak nisam u pravu neka LSV plati autobuse za 550 lovaca iz centralne Srbije do Novog Sada.

kolega dali si siguran da je u pitanju pogodba ili je u pitanju neki drugi razlog tehničke prirode,nemoj da neko pogrešno protumači moj upis,ali postoji mogućnost da je u pitanju previd jednog pravnog uslova što se tiče teritorijalnog delovanja,a u ovom momentu se to izvrće na nečije dogovore,da nije u pitanju taktika zavadi pa vladaj

Po pitanju pravnih uslova, proverio sam u Statutu LSV: član 2. Statuta LSV kaže da vojvodjanski savez svoje ciljeve ostvaruje na teritoriji AP Vojvodine.
Ali, sa druge strane, član 25. Statuta LSV koji govori o obavljanju poslova iz zakona i poverenih poslova od strane države (polaganje lovačkih ispita jeste povereni posao!), nigde ne pominje neko teritorijalno ograničenje!
Dakle, po mom mišljenju, ostvarivanje ciljeva jeste teritorijalno vezano za područje AP Vojvodine, a obavljanje poverenih poslova je nešto sasvim drugo, i nije teritorijalno uslovljeno. Mislim da je ostvarivanje ciljeva jedna stvar, a da je obavljanje poverenih poslova sasvim druga stvar u pravnom smislu. Da nije tako, ne bi ni Statut u dva različita člana govorio o te dve stvari.
Takodje mislim da je potpuno kontraproduktivno bilo ono teritorijalno ograničavanje ostvarivanja ciljeva iz čl.2 Statuta - čemu to?

Prema tome, mislim da je debela greška što LSV nije do sada organizovao polaganje lovačkih ispita za kandidate iz LSCS - time se dobrano zamerio šumadincima, a istovremeno sebe lišio sasvim lepog priliva sredstava od naknade za polaganje! Što se tiče tehnike organizacije polaganja (da li Novi Sad ili Kragujevac) čisto zdravorazumski razmišljam da je daleko lakše i jeftinije poslati 3 čoveka člana komisije u KG, nego dovoditi autobusima kandidate, njih preko 500, u NS. Ne vidim ni jedan razlog da bi bilo ko mogao da stavi bilo kakvu primedbu na odlazak komisije LSV, u recimo KG ili neko drugo mesto u centralnoj Srbiji, osim zlonamernika.
Ovaj problem treba što pre rešiti, kako bi 550 naših potencijalnih kolega moglo da već u ovoj sezoni krene sa lovom. Mislim da bi svako nepotrebno odugovlačenje ili uslovljavanje organizacije polaganja lovačkih ispita moglo bi da se protumači kao guranje prsta u oko naročito šumadincima, a i ostalima.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

elko
 U svakom slučaju pohvalno je pokretanje el.izdanja glasila LSS.
Nezavisno od sadašnjih personalnih rešenja u LSS ovakav način informisanja zaslužuje svaku pohvalu.
Kao doprinos informisanju lovaca iznosim činjenice u pogledu statusa gospodina pera škobića u Nadzornom odboru LSS.

Na sednici NO u prisustvu članova NO : Dejana Milkova,Bratislava Ćirkovića, Aleksandra Sinđelića, Dragana Guberinića i Dejana Kostića doneta je odluka da se pero škobić smeni sa mesta predsednika NO LSS.
Glasanju o smeni je predhodilo napustanje sednice od strane pera škobića koji nije hteo da stavi predlog o svojoj smeni na dnevni red i Radislava Isailovića.Sednicu je takođe napustio zoran popović, nezadovoljan tokom sednice NO.
Sednicu je vodio Dejan Milkov kao sekretar a prisustvovao je glasanju Vlada pravnik i marko tica.
Nakon glasanja o smeni sednicu je napustio i Dejan Kostić pa je izostala odluka o izboru predsednika NO zbog kvoruma.
Sada NO LSS zvanično nema predsednika, sekretara ( na skupštini u Smederevu je Dejan Milkov smenjen iz NO po predlogu pera škobića navodno zbog sukoba interesa ) a nisam čuo da se i u kojem sastavu sastajao nakon sm.skupštine.
Sve ostalo uključujući i predstavljanje pere škobića kao predsednika NO LSS je laž ( osim ako nije u novom sastavu NO ponovo izabran za predsednika ).
Da ne zaboravim po tumačenju Vlade, pravnika LSS, pero škobić je bio obavezan po Poslovniku o radu NO da u dnevni red uvrsti predlog o smeni predsednika NO ( koji je inače predložio Bratislav Ćirković ).

Lala
 Dnevni list Kurir je u broju od petka objavio nekoliko pitanja za nadležne iz Ministarstva za poljoprivredu, vezano za LSS i za predsednika LSS Zorana Popovića.
Pitanja su, po meni, potpuno na mestu, i pogadjaju baš gde treba, što kažu strelci 'u muš'. Valjda odgovori neće izostati; a ako i izostanu, mislim da dobar deo lovaca odgovore zna, ili može da nasluti.
Evo citata dela teksta iz Kurira (postavljena pitanja):

'- Da li je dr Zoran Popović bio 6. septembra na sastanku s ministrom Kneževićem, kako je saopšteno na konferenciji za medije u Titelu? U lovačkim krugovima se spekuliše da je ovo netačna informacija, kojom se pokušava obmana javnosti i stvaranje privida o autoritetu predstavnika LSS posle nelegitimne skupštine u Smederevu.

- Da li ovo ministarstvo ima svoju PR službu ili je za ove poslove angažovana privatna agencija?

- Ima li u budžetskom fondu za razvoj lovstva Republike Srbije novca i šta je razlog za blokadu finansiranja projekata?

- Koliko je podneto projekata koji treba da se finansiraju i u koliko njih je uključen Zoran Popović, predsednik LSS?

- Da li je Zoran Popović neovlašćeno potpisao nacrt sada važećeg Zakona o divljači i lovstvu kojim je predviđena izrada 23 planska dokumenta, za koje nekolicini licenciranih stručnjaka treba isplatiti oko pola miliona evra?'

Jako bih voleo da čujem zvanično mišljenje nadležnih!

zoranp
 Čujem da je jučer u Dnevniku izašao jako zanimljiv članak u kojem su iznešene neke izjava sekretara LSS Aleksandra Čerinića, a u kojem isti predlaže da svaki lovac uplačuje samostalno članarinu LSS umesto udruženju!!...nisam mogao doći u posed tih novina, pa sumnjam u takvu izjavu, ali opet..Confused...čak je navodno iznešeno i mišljenje da običan lovac (kad bi to uplatio LSS-u) nemora ni biti član LU-a da bi lovio u istom, dovoljno je članstvo u LSS-e!!...opet kažem zvuči jako čudno i uzimam tu informaciju sa velikom rezervom i nevericom, ali baš radi istine bi molio da se nekako proveri dali neko zna o čemu je reč!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Indjijanac

Indjijanac kaže:

elko kaže:

Elko nisi mi odgovorio na pitanje,dali imaš nešto pouzdano da se LSV pogodio sa zdrpom ili je to nagadjanje,samo nemoj da i ovaj upis unese pometnju kao onaj pre 5-6 meseci o kome smo mnogo raspravljali!
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Lala

zoranp kaže:
Čujem da je jučer u Dnevniku izašao jako zanimljiv članak u kojem su iznešene neke izjava sekretara LSS Aleksandra Ćeranića, a u kojem isti predlaže da svaki lovac uplačuje samostalno članarinu LSS umesto udruženju!!...nisam mogao doći u posed tih novina, pa sumnjam u takvu izjavu, ali opet..Confused...čak je navodno iznešeno i mišljenje da običan lovac (kad bi to uplatio LSS-u) nemora ni biti član LU-a da bi lovio u istom, dovoljno je članstvo u LSS-e!!...opet kažem zvuči jako čudno i uzimam tu informaciju sa velikom rezervom i nevericom, ali baš radi istine bi molio da se nekako proveri dali neko zna o čemu je reč!!

Zoki, evo ti citat iz intervjua Ćeranića, dat Dnevniku:

'Suština predloga je da svaki pojedinac, lovačko udruženje, regionalni savez ili javno preduzeće ima slobodan izbor, ali i interes da bude član LSS.... Konkretno: lovci koji nisu članovi ni jednog udruženja plaćali bi članarinu od 1.000 dinara...'.

Mislim da ovde ima osnove za dalja razmišljanja: ako neko nije član LU koje gazduje lovištem, onda se postavlja pitanje članskog popusta na cenu odstrela divljači. Dakle, ako ja dobro kapiram, lovci-pojedinci koji bi se bez članstva u LU učlanjivali u LSS, bi praktično bili oni lovci koji idu isključivo u komercijalni lov.
Interesantan je takodje predlog Ćeranića koji predvidja da, ukoliko ovaj predlog Statuta bude prihvaćen, to bi značilo, po njegovim rečima, sledeće:

'Na izborima za organe LSS koje bira Skupština, ne mogu biti kandidovana lica koja su bila izabrana za članove organa Saveza i na druge funkcije u proteklih pet godina.' !!!

Dakle, ovu poslednju rečenicu bih 'ladno mogao da potpišem, tim pre što se ona odnosi i na samog Ćeranića lično! Odobreno Jedino ostajem rezervisan prema zakonskoj mogućnosti da nekome zabraniš kandidaturu, ali sa moralne strane, potpuno je ovo opravdano! Pitam se, da li neko može da zamisli da npr. Marko Tica, ili Zoran Popović predsednik LSS, ili recimo Djukić, Škobić, ili Aca Pantelić, uputi ovakav predlog, da se stari kadrovi ne kandiduju? Ja to teško mogu da dočaram sebi! Ja mislim da oni misle da su nezamenljivi!
Obećao sam da ću od nedelje pokušati da obezbedim da se ovaj intervju, koji je izazvao malu buru u lovstvu, postavi na naslovnu stranu Srbijalov portala.

paninm
 ja ne razumem,a sto bi neki lovac ,koji nije clan ni u jednom udruzenju placao 1000 dinara clanstvo u Savezu. Ako nije hteo da bude clan u udruzenju, pa nece sigurno biti clan u Savezu.

Sustina predloga je da svaki pojedinac, lovacko udruzenje, regionalni savez ili jaavno preduzece ima slobodan izbor, ali i interes da bude clan LSS.

zasto niko od njih ne objasni kakav interes je u pitanju?
50000 po udruzenju,ne izgleda puno,ali za sta?
Ako ce jelen DOO ,biti na trzistu i raditi planska dokumenta, sta ce onda raditi u LSS?
To u prevodu znaci,da svako kome treba planska dokumenta ce placati posebno clanarinu a posebno izradu dokumenata.

slavaplana
 Planska dokumenta moraju da rade firme koje za to imaju licence i osposobljen kadar!!!Clanarina ne bi trebala da ima veze sa tim!!!Mislim da ce LSS morati nesto da ponudi svojim clanovima ako misli da ima clanstvo posle dodele lovista direktno udruzenjima sto LSS gleda da SPRECI na sve nacine!!Osladilo im se !!!

Ovako ih vise niko ne pita za nista a navikli su da se pitaju za sve,da nemaju odgovornos za nerad udruzenja,i da skupljaju kajmak kao VRHUNSKI STRUCNJACI bez kojih se ne moze!!!

Kad ne bude para vise u LSS sami ce da odu jer nisu navikli da rade za male pare!!!

Pod hitno treba istima da se preispita nacin sticanja imovine i sta to gospoda imaju u svom vlasnistvu,bliza i dalja familija??Da vidimo gde su pare???Kako su zaradili to sto imaju???

elko
 Mislim da sam u nekim predhodnim upsima naveo da retko koristim računar vikendom ( iz tehničkih razloga - računar mi je u firmi ) pa je izostao moj odgovor kolegi Inđijancu.
Da li sam siguran da je došlo do pogodbe - neke vrste pogodbe je sigurno bilo, kakve to oni znaju ali je epilog takav kako sam naveo u upisima jer je dan uoči njihovog viđenja bilo izvesno da će se organizovati polaganje lovačkih ispita od strane LSV za kandidate sa teritorije LU koja su članovi LSCS, čak je na insistiranje LSV ministarstvo dalo pismeno pojašnjenje da polaganje nije teritorijalno vezano ni po jednom osnovu.Situacija se promenila maltene u toku noći navodnim stavom Komisije za polaganje lov.ispita da neće da idu na ispite van Vojvodine.
Ko se dogovorio i na koji način znaju samo direktni učesnici ali je LSCS doveden pred svršen čin i ponovo vraćen pred pojedince iz LSS koji perfidnim ponašanjem ucenjuju LU, na osnovu mogućnosti koju im je dao Zakon, i odlažu polaganje na način koji možda jeste ili nije zakonski ali koji je neprimerenza buduće lovce.
Hipotetički, Zakon kod polaganja lov.ispita ne poznaje ni LU niti bilo koju drugu organizaciju već direktno pojedinca koji treba da se obrati organizatoru polaganja što je besmislica.Zamislite da se pojedinačnim zahtevom obrati 500 osoba ko bi to objedinio, obavestio, organizovao.Davanjem javnih ovlašćenja LSS i LSV date su široke mogućnosti za manipulacije kako u pogledu izbora članova Komisija, termina polaganja pa i uspostavljanja kriterijuma.Ne treba zaboraviti da npr. u LSS - stručnoj službi postoje samo 3 lica sa licencom a da se članstvo u Komisijama nadomesta iz redova licenciranih lica iz LU po slobodnom nahođenju i nekim drugim kriterijumima, recimo iz Lu koja su lojalna ovome ili onome na koji se način pojedincima omogućava dodatna zarada - nagrada za lojalnost.
Ne bih se vraćao na ono famozno vreme i onaj upis ali ako budem u prilici da se vidimo na nekom druženju biće svima jasno i kako je bilo i šta se desilo.Pozdrav.
PS/ Od samog početka smo imali podršku da će LSV organizovati polaganje lov.ispita i nije bilo ni pretpostavke da će se nešto drugo izdogađati.Sigurno da svi imaju svoje razloge za svoje ponašanje ali smo samo ispali naivni i lakoverni.

Lala
 Pa lepo se u srpskom narodu kaže: 'vo se drži za rogove, a čovek za jezik'.
Ne bi valjalo da je LSCS poslužio bilo kome za 'enokratno uporabo' - time bi sebe najviše degradirali oni, koji su obećavali šumadincima polaganje ispita preko LSV.
A polaganje lovačkih ispita je povereni posao. Opet dodjemo do reakcije nadležnih državnih organa, da li će dozvoliti da se uvede teritorijalna nadležnost polaganja na mala vrata, dogovorom LSS i LSV.
Ja bih, da sam na mestu LSCS, pismeno tražio od LSV da organizuje polaganje, pa neka se pokažu na delu. Ako su već usmeno obaćavali, onda neko održe obećanje, ništa ih ne sprečava, osim nedostatka dobre volje, ili možda neki diskretan dogovor sa LSS? Ni jedan ni drugi razlog nisu opravdanje za zavlačenje šumadinaca.
Problem jeste i nedostatak roka u regulativi, u kom roku se mora organizovati polaganje, nakon ispostavljenog zahteva. Pa ako treba, nek šumadinci pošalju i 500 pojedinačnih prijava, o tome nek razmišljaju oni koji prijave prime.
Nisam pravnik, ali razmišljam, da li se na poverene poslove može primeniti onaj zakonski rok iz Zakona o upravnom postupku (tako se valjda zove), koji kaže da se svi zahtevi gradjana trebaju rešiti u roku od 30 dana, od dana prijema, ako je dokumentacija kompletna? Da li se može obavljanje poverenog posla smatrati kao upravvni postupak?
Hajde, pravnici... kakvo je mišljenje?

punisher
 Lala: "...Nisam pravnik, ali razmišljam, da li se na poverene poslove može primeniti onaj zakonski rok iz Zakona o upravnom postupku (tako se valjda zove), koji kaže da se svi zahtevi gradjana trebaju rešiti u roku od 30 dana, od dana prijema, ako je dokumentacija kompletna? Da li se može obavljanje poverenog posla smatrati kao upravvni postupak?
Hajde, pravnici... kakvo je mišljenje?
..."

Lalo, zakon se zove Zakon o opštem upravnom postupku, a što se tiče obavljanja poverenog posla, po meni se na konkretan slučaj mogu primeniti odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, pa i u pogledu roka za odgovor.

Jer sve vezano za udruženja, pa i LSS i LSV ( osnivanje, upis, brisanje, promene, zastupanja ) regulisano je Zakonom o udruženjima, ali su svi ti postupci uglavnom ( sem stečaja, i još par stvari koje se rešavaju na sudu ) klasični upravni postupci i na sve ono što nije regulisano posebnim zakonima u pogledu nekih rokova ( npr. upis u registar kod APR, brisanje... koje je regulisano posebnim zakonom ) važe odredbe ZOUP-a.

Sve se svede na to da li LSV može i hoće da organizuje te ispite ili iz nekih objektivnih ili subjektivnih razloga ne može.

I ja bih se, da sam na mestu LSCS pismenim putem obratio i tražio polaganje za sve kandidate po imenu i prezimenu u dopisu.

E sad, ako razlozi postoje ( ne ulazim u to kakvi su i koji su ) LSV lepo napiše odgovor, obrazloži ga i gotovo.

Nisam za to da se bilo ko ko je građanin pre svega R. Srbije diskriminiše po bilo kom osnovu jer to ni Ustav R. Srbije ne dozvoljava. Teritorijalne podele ne podnosim jer svi smo pre svega državljani Srbije i tako treba da se ophodimo jedni prema drugima.

Pitanje je da li LSV želi ili ne tih 5.500.000 dinara u svome budžetu ili ne i da li on može da sa ljudstvom pokrije potrebe LSCS za polaganjem. Ako može, pa ja bih pare uzeo i organizovao polaganje jer je to način da se neke pare zarade i da članovi komisije legalno dobiju neki dinar.

E sad ako su "gadljivi" na pare ljudi iz centralne Srbije, ja to ne razumem pogotovo što, ako iz nekih subjektivnih okolnosti odbijaju, je pitanje da li su za tako nešto dobili saglasnost UO i Skupštine LSV.

Ispada smešno da kreću u priču polaganja ispita, a ovamo kada se javi neko iz uže Srbije, ne može da polaže.

Pa kakva je razlika između državljana Srbije iz Kragujevca i Sente, iz Aranđelovca i N. Sada?

Kakva je razlika između mesta polaganja - Beograda i N. Sada?

Mislim da je najpametnije da se i tu ZODL izmeni i da se savezima oduzme i ta mogućnost i da se prebaci u ingerencije L. Komore i gotova stvar.

A vi se gospodo iz saveza i dalje dogovarajte i igrajte te vaše igrice...

Ako pred L. Komorom polažu upravnici, lovočuvari, ne vidim zašto onda ne bi i novopečeni lovački pripravnici.

slavaplana
 Lovacki ispit pod hitno prebaciti u KOMORU pa neka drzava uzima pare jer oni nisu gadljivi!!Clanovi komisije lica sa licencom i obavezno upravnik udruzenja iz koga se ispit polaze + 2 clana komore sa licencama ili koje KOMORA ODEREDI!!!
Moze da dodje i lovocuvar sa licencom u komisiju ako komora proceni da to ima smisla!!!

Pojedini U.O. udruzenja svi grupno da polazu lovacki ispit tesko da bi ga polozili u grupnom radu koliko neznaju nista !!!

paninm
 ova ideja da komora radi polaganje ispita je vrlo interesantna, to bi pomoglo da svako,nevezano da li je clan udruzenja ili pojedinac,bez ikakvih problema prijavi se i polaze ispit.
E sad,da li je to u interesu LSS i LSV?
Normalno bi bilo da se stvari krecu u interesu lovaca, ali kod nas jos malo pa niko obicne lovce i ne pita za misljenje. Samo traze pare , a za ostalo ko te sisa.

Vuki
 I sta sad opet cntar opet Beograd , da komora vrsi polaganje ispita , a sta ce da radi Savez Centralne Srbije , sta su njegove nadleznosti , za sta je osnovan kad nam treba tutor iz Beograda , Slavo daj malo koncentracije ti si sportski tip i ne raslinjuj se po terenu ne gubi snagu treba dati pravi go.. Najjaci lovacki ispiti bili su 1970tih godina kada je postojala komisija u udruzenjima od starih clanova koji su trazili rad i prenosili znanje u kontinuitetu na mlade clanove , pa se pripreme vise desetina kandidata , a dupe im zvace gace da li ce da poloze , jel ne mogu u lov u nedeljuu sa puskom ako nisu polozili ispit , a i da li im je mentor podpisao dnevnik i akcije za tekucu godinu koje su izvrsili u godisnjem stazu , Sve je to bilo nekad ,a sada se pripoveda...

slavaplana
 Drzava treba da sama organizuje polaganje lovackog ispita kao sto to sada raDI ZA lOVOCUVARE I uPRAVNIKE ALI NA ZNATNO OZBILJNIJEM NIVOU!!!

Kakav poveren posao SAVEZIMA????

Tamo gde je Bog rekao da se to radi tamo i raditi!!!
Ja predlazem da to radi KOMORA!!!!

Savezi treba da rade druge stvari ako zele da imaju clanstvo i da brinu o fondovima divljaci,radu samih udruzenja,edukacije!!!

Jer ima neko podatak ko je pao na polaganju LOV.ISPITA?????

Lala

Vuki kaže:
I sta sad opet cntar opet Beograd , da komora vrsi polaganje ispita , a sta ce da radi Savez Centralne Srbije , sta su njegove nadleznosti , za sta je osnovan kad nam treba tutor iz Beograda

Vuki, Komora može, kao i savez, da komisiju šalje na teren, po većim centrima, ne vidim potrebu da se to mora raditi samo u BGD. Drugo, ako se ne varam, Lovačka Komora će osnivati i regionalne centre, koji bi mogli da organizuju polaganja van Beograda. Komisija LSV ne organizuje polaganja samo u Novom Sadu, znam da je bilo polaganja i po drugim gradovima u Vojvodini. Ali nije još bilo ni jednog polaganja organizovanog od strane LSV, u centralnoj Srbiji, a od kada je LSV dobio pravo da organizuje ispite, LSS nije organizovao polaganja u Vojvodini. Zašto? Jel to neki dogovor? Ima li to neke veze sa, recimo, učlanjenjem nekih LU u Vojvodini direktno u LSS, mimo LSV?

Ako postavljaš pitanje svrhe osnivanja i postojanja LSCS, Vuki, isto pitanje se može postaviti i za sve druge saveze, ako ideš tom logikom.
Jednostavno, mislim da treba poveravati poslove savezu, ili bilo kome drugom, ko ispunjava kriterijume da za račun države obavlja neki posao. Ali isto tako, mislim da te poverene poslove treba momentalno oduzimati, čim neko samo i pomisli da prenete poslove koristi za neke druge ciljeve. Nema zahebavanja! Ako država toleriše nečije zevzečenje i možda zloupotrebu poverenih poslova, korišćenje tih poslova možda u nekoj trgovini u stilu 'ja tebi, ti meni', onda smo i mi lovci, ali i država, u ozbiljnom problemu. Da nisu 'age podelile carstvo'? Pa još gore bi bilo, ako je možda nekom palo na pamet da deli nadležnosti pojedinih saveza na južno i severno od Dunava i Save. Sutra će ih tako deliti na istočno i zapadno od Morave, ako se to toleriše!
I oko polaganja ispita, kao i u svemu drugom, radi se o tome ko će da naplaćuje, dakle, radi se o parama. O kolikim parama je reč, dovoljan ti je podatak da samo trenutni kandidati LSCS, njih nešto preko 500, treba da plate oko 750.000 dinara za polaganje! A zamisli koliko je to na nivou cele Srbije? Te pare idu članovima komisije, jel tako ili nije? Koliko ljudi sedi u komisijama? Pa, ne baš puno njih! Dakle, koliko ja mogu da vidim, radi se o podeli masnog kolača izmedju jedne grupe ljudi!
I da mi niko više ne pokušava prodati 'mooda za bubrege', kao što je to nedavno bilo pokušaja u priči od strane nekih ovde u NS.
Tajne večere, lovne tajne, neformalne veze i vezice, uticaji tipa 'ja njemu odstrel srndaća, da ne plati, on meni revanš uslugom', i sve slične marifetluke kojih sam onoliko sit, a na koje maltene svakodnevno nalećem u diskretnim razgovorima ili pričama, ali bez čvrstih dokaza... A verbalno se polomiše od brige za lovce.
Razumeš šta hoću da kažem?

slavaplana
 Odobreno

chaki
 KoTuKoga
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.

chaki
 Mozda ovo pomogne
chaki priložio:
2012-05-08_1504381.jpg

O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1239 02.06.2024. 12:41
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Lovna sezona jelena svih polova traje do 15. februara
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

66,065,841 posete www.srbijalov.com