Haha, niste odgovorili Gospodine Ćeraniću jer i Vi vrlo dobro znate kao i ja da LSS ne odgovara za naknadu materijalne štete prouzrokovane od strane divljih životinja, nego je to LU, tako da sam pitam, sam sebi ( a Boga mi i drugima ) odgovaram.
Korisnik lovišta su LU a ne LSS, a šta je u ugovoru definisano ja ne znam jer ga nemam ispred sebe, ali opet ukazujem na ništavost jednog takvog ugovora ako je suprotan važećim propisima, javnom poretku i pravilima morala.
To što LSS želi da bude drugačije ne znači da je i u pravu.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Fićo dragi kolega, sve čestitke na poentiranju!
Naterati temuđina da sam sebi skoči u stomak još niko nije uspeo!
Još samo da dodam jedno pitanje na brilijantnu analizu kolege Fiće, ko je imao prednost prilikom dodele lovišta po novom ZODL u Vojvodini?
Po zakonu prednost je imao prethodni korisnik!
U praksi prednost je imalo LU koje je i ranije gazdovalo lovištem!
Ja ne znam da je LSS konkurisao za neko lovište u Vojvodini kao prethodni korisnik!
Pa ko je onda korisnik lovišta, LU ili LSS?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Hvala dragi kolega na lepim rečima, ipak smo mi pravnička elita ovoga društva .
Hvala takođe i na brilijantnoj dopuni moje teze koja samo dokazuje da ono što LSS javno protežira i pokušava da progura, a o čemu naš uvaženi Baron Slava piše ovde, nije baš tako kako LSS tvrdi.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Sremac, ako se ja dobro sećam, pisali smo o toj mogućnosti da savez (LSV ili LSS) učestvuje na konkursu, i složili smo se da od toga nema 'leba.
Temudjinu svaka čast na lojalnosti koju pokazuje prema svom poslodavcu LSS, ali na njegovu žalost, sad već počinje da brani neodbranjivo.
Dok zastupnik mudro ćuti, i ne oglašava se, verovatno zabavljen o svom jadu, Temudjin bogami nakucao pristojan broj upisa na forumu.
Čije delo beše ono 'Odbrana i poslednji dani'? VIS 'Idoli'!!!
3 pravnika ,4 tumačenja,još vam fale gedža i punisher pa da bude 10 tumačenja,al se zdrpo i tica još uvek provlače i koriste svoj položaj isto kao i moj kvazilovočuvar "diplomata" dok mi svi tumačimo šta valja a šta ne.
a još više uživaju lovokradice u ataru
Cita se ovo na svim mestima s tim sto pojedincima sve vise presedaju jutarnje kafe kako vide da se pominju u pojedinim upisima!!
Meni licno je sve ovo tragikomicno u cemu lovci kao statisti ucestvuju a da se bukvalno nista ne pitaju a reziser u liku i delu Zorana Popovica u dogovoru sa pomocnicima rezije Sladjanom,Mikijem iz Smedereva,Djukicem,Ticom i sefom rasvete Skobicem uz asistenciju kameramna Tatovica i Gligorijevicem a na klapu Zivka lovce obmanjuju i pricaju im bajke kao da smo na snimanju crtanog filma gde glavni junak uvek pobegne TOMIJU!!!
Ja stvarno pokusavam da se poistovetim sa pojedincima iz LSS i da se spustim na njihov nivo ali tliko gluposti i na taj nivo jos uvek ne mogu ni da pomislim da se spustim jer Popovic kao reziser ima tako los scenario da je gori od svake sapunice!!
Ceranic zan mnogo i strucnost nikad nisam dovodio u pitanje ali je kad je pusten niz VODU od strane POPOVICA konacno krenuo nesto da objasnjava i da pise a do pre neki mesec imali smo putesesvija i aanegdote iz istorije koje je pisao kao prorok a ne kao sekretar LSS od koga ocejumemo znatno vise informacija!!!
Povodom prethodnih upisa, vec sam zamolio clanove foruma da primene poslovicu - prst na celo prst na tastaturu - i ukoliko nisu upoznati sa materijom koriscenja, gazdovanja i staranja lovistima i divljaci, kao i Statutom organizacije onda bolje da budu izriciti u kvalifikacijama. Niko sebi nije skocio u stomak vec je upravo Ugovor izmedju LSS i LU regulisao naknadu steta od divljaci, prihode od divljaci i druge obaveze. Dok su na snazi ovaki Ugovori isti moraju da se postuju jer je to, za vecinu lovackih udruzenja, jedini pravni osnov!
Licni animozitet pojedinih clanova formuma prema delu rukovodstva LSS i zaposlenih u Sluzbi je upravo samo to licni animozitet. I da jos jednom se pokazuje baronisanje Slave u smislu kako je neko pusten niz vodu, ha..ha..ha... na kraju da se zahvalim na pohvalama jer one dolaze od voloneterskog portparola Uprave za sume.
Ma lepo ste vi sve to naterali na svoju vodenicu gospodine Temudjin!...članstvo u LSS na dobrovoljnoj bazi, a ako nećeš da budeš drug član, onda nema lovišta ni lova...polako već vređate ovde neke ljude misleći da su ovce za šišanje...istina je da ste se duboko ukorenili i da nekome nije u interesu da se iščupa korijen, a sve drugo je prašina u oči!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Da ne bi ulazili u rasprave na ličnom nivou, jer onda neće biti kraja. Da li je neko portparol volonter, ili baron, to nema veze sa suštinom problema u LSS.
Da li bi mogao zastupnik LSS Zoran Popović da se oglasi povodom onog pregleda uplaćenih članarina, koji smo objavili, i da potvrdi ili demantuje tačnost navod iz te tabele.
Takodje bi mogao zastupnik LSS da pruži racionalno objašnjenje zašto su neki delegati pozvani u Smederevo, a drugi nisu, iako su njihova LU jednako postupila kada je uplata članarine za LSS u pitanju. Zbog čega je korišćen selektivni pristup i dvojni aršini? Mislim da u svakom slučaju Popović duguje lovcima to objašnjenje, ukoliko uopšte postoji kao racionalno.
KO JE OBMANJIVAO LOVCE?
Od Temudjina ne očekujem da se on izjašnjava u ime LSS povodom ovoga, jer nije u njegovoj nadležnosti da zastupa LSS. Može i on u ime LSS da odgovori, ali prethodno treba da dobije odobrenje i uputstvo Popovića - sekretar LSS je ipak izvršni organ, koji sprovodi odluke predsednika LSS i UO LSS.
Dakle, ponavljam pitanje za zastupnika LSS: da li su navodi u ovoj tabeli tačni ili nisu? Možda će i inspekcijske službe biti zainteresovane za ove podatke, pa bolje da Popović na vreme počne da vežba odgovore i smišlja obrazloženje.
E zbog ovakvih stvari, i zbog onih ostalih dokumenata koje sam objavio na forumu, dosadašnji predsednik LSS Popović bi trebao hitno da 'abdicira', a mogli bi lovci da mu pomognu u tom činu. Letovanja, putovanja, medalje i pehari, Browning Bar i Zeiss optika su mačji kašalj u odnosu na ovo.
Razumem ćutanje povodom tabele, jer bi potvrda tačnosti otvorila mnoga druga pitanja ne samo u LSS, nego i u LU po Srbiji, kao što je već otvoreno pitanje članarine za LSS koja je prikupljena u Vojvodini, pa samo delimično prosledjena u LSS.
Članovi LU - lovci, čiji predstavnici su bili do kraja na onoj smederevskoj predstavi, bi mogli da postave pitanje gde su završile njihove pare koje su uplatili, ako namenski deo za LSS nije prosledjen tamo gde treba.
Da ponovim i na ovoj temi ono što sam napisao na temi 'LSV': nemojte potcenjivati i omalovažavati lovce forumaše, gospodo iz LSS. I nemojte pokušavati da nas 'prevedete žedne preko vode'. Vodite računa o svom kredibilitetu, i o svom radu i posledicama tog rada - vi ste javne ličnosti u lovstvu Srbije, i kao takvi ste još kako odložni sudu lovačke javnosti.
Pitanje za Vas, kolega Temuđine je: kada je sklopljen Ugovor između LU i LSS?
Da li kada je stupio na snagu novi ZODL ili pre njega?
Zamolio bi predstavnike nekog od udruženja koja imaju sklopljen ovaj ugovor sa LSS-om da ga skeniraju i postave ovde, kako bi ga malo "secirali" i konačno videli šta tu piše, a u cilju otklanjanja nedoumica.
Ponavljam - po mome skromnom mišljenju LSS više nije korisnik lovišta jer je stupanjemna snagu ZODL ( koji su sami podržali i u čijem su sOčinjavanju zdušno učestvovali preko svojih najznačajnijih predstavnika), dakle jer je stupanjem novog zakona, stari PRESTAO DA VAŽI.
Po odredbama čl. 8 ZODL koje sam gore citirao, LSS nema više nikakve ingerencije na lovištima i LUkoja njime gazduju nego su dosadašnji korisnici ( LU ) to i ostala do ustanovljavanja i dodele lovišta kada će svako od njih sklopiti poseban ugovor sa Ministarstvom, kao što je to rađeno u Vojvodini.
Zakon o lovstvu je prestao da se primenjuje dana 03.04.2010. godine, tako da svi ugovori koje je LSS sa LU sklopio posle tog datuma su pod VELIKIM ZNAKOM PITANJA, s obzirom da, kako sam rekao od dana 03.04.2010. godine LSS više nije korisnik lovišta, pa samim tim ne može na druga LU da prenese ono što nema - pravo korišćenja na lovištima.
Bilo bi dobro, ponavljam, da se jedan primerak ugovora skenira i postavi ovde, ili da LU konsultuju nekog advokata oko tog ugovora.
Lala kaže:
Da ne bi ulazili u rasprave na ličnom nivou, jer onda neće biti kraja. Da li je neko portparol volonter, ili baron, to nema veze sa suštinom problema u LSS.
Da li bi mogao zastupnik LSS Zoran Popović da se oglasi povodom onog pregleda uplaćenih članarina, koji smo objavili, i da potvrdi ili demantuje tačnost navod iz te tabele.
Takodje bi mogao zastupnik LSS da pruži racionalno objašnjenje zašto su neki delegati pozvani u Smederevo, a drugi nisu, iako su njihova LU jednako postupila kada je uplata članarine za LSS u pitanju. Zbog čega je korišćen selektivni pristup i dvojni aršini? Mislim da u svakom slučaju Popović duguje lovcima to objašnjenje, ukoliko uopšte postoji kao racionalno.
KO JE OBMANJIVAO LOVCE?
Od Temudjina ne očekujem da se on izjašnjava u ime LSS povodom ovoga, jer nije u njegovoj nadležnosti da zastupa LSS. Može i on u ime LSS da odgovori, ali prethodno treba da dobije odobrenje i uputstvo Popovića - sekretar LSS je ipak izvršni organ, koji sprovodi odluke predsednika LSS i UO LSS.
Dakle, ponavljam pitanje za zastupnika LSS: da li su navodi u ovoj tabeli tačni ili nisu? Možda će i inspekcijske službe biti zainteresovane za ove podatke, pa bolje da Popović na vreme počne da vežba odgovore i smišlja obrazloženje.
U vezi te tabele sa brojkama o plaćenoj članarini, interesatno je da se niko živi nije oglasio!
Nije se oglasio ni Nadzorni odbor LSS, ni Upravni odbor... Garant će sutra da kažu da nisu imali zvanično saznanje, pa su zato ćutali! Umesto da pitaju za razjašnjenje, oni će se radje zaklanjati iza priglupih floskula tipa zvanično/nezvanično.
A dogodine, kada bude još manje članova LSS i još manje plaćenih članarina, onda će opet da jurcaju i traže novce na sve strane!
Sve sami muzičari, sa bolesnim tetkama!
da u LSS Sud časti nepostoji samo na papiru,verovatno bi sve bilo drugačije!
mnogi postupci pojedinaca se kose sa lovačkim kodeksom i to ne samo iz skorijeg vremena nego poodavno
- Sud časti
Član 44.
Sud časti je organ Lovačkog saveza Srbije koji utvrđuje povrede odredaba Etičkog kodeksa lovaca i izriče mere za utvrđene povrede, prema članovima Lovačkog saveza Srbije.
Predlog za pokretanje postupka pred ovim Sudom može dati bilo koji član ili bilo koji organ Lovačkog saveza Srbije.
Sud časti donosi Poslovnik kojim se uređuju sva pitanja od značaja za vođenje postupka, donošenje odluka, izvršenje izrečenih mera i organizaciju rada Suda.
Sud časti izriče sledeće mere: - opomena; - ukor; - predlog za prestanak članstva u Lovačkom savezu Srbije.
Po žalbama na odluke Suda časti odlučuje Skupština Lovačkog saveza Srbije, čija je odluka konačna.
Član 45.
Članove Suda časti bira Skupština, iz reda zaslužnih i uglednih lovnih radnika i pravnih stručnjaka, na predlog Saveta Lovnog regiona iz koga se biraju, podnet u pisanoj formi.
Savet lovnog regiona, predlog za izbor članova suda časti, utvrduje na osnovu predloga organa članova Lovačkog saveza Srbije iz Lovnog regiona utvrđenog njihovim Statutom, podnetog pisanoj formi.
Sud časti broji 7 (sedam) članova, iz svakog Lovnog regiona po jednog.
Sud časti se konstituiše izborom predsednika i sekretara suda.
Na trajanje i prestanak mandata članova Suda časti, shodno se primenjuju odredbe ovog Statuta o trajanju i prestanku mandata predsednika Lovačkog saveza Srbije.
Član 46.
Sud časti sastaje se prema potrebi.
Sud časti radi u sednicama. Sednice Suda časti saziva predsednik suda, po svojoj inicijativi, ili na zahtev najmanje 3 člana Suda, Upravnog odbora, predsednika Lovačkog saveza Srbije ili predsednika Skupštine.
Sud časti može punovažno odlučivati ako sednici prisustvuje najmanje 5 članova, a odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova.
Odluke Suda časti se objavljuju u glasilu Lovačkog saveza Srbije.
Sud časti podnosi izveštaj o svom radu Skupštini.
Kada dođe do spora onda će se videti ko je u pravu a ko nije.
Sigurno da postoje uzajamne zavisnosti ali i odgovornosti.Postoji i mogućnost da LU uđe u blokadu i da sve troškove namiri LSS obzirom da nije preduzeo sve radnje u pogledu poštovanja Ugovora.
Pravnih zavrzlama je mnogo, batalimo se toga.
Osnovno je - HOĆEMO LI DA SMENIMO POPOVIĆA I TICU ILI NEĆEMO.
Hoćemo li drugačiji način rada ili nećemo, hoćemo li reformisan LSS ili nećemo.
Mi se pitamo i odlučujemo.
Ficha007, mozda bi clan 110 ZODiL trebalo posmatrati i sa stanovista Ustava i ustavnosti.
Clan 21. Ustava koji propisuje da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki.
Clan 55. Ustava koji jemci slobodu udruzivanja i pravo da se ostane izvan svakog udruzenja.
Clan 84. Ustava koji propisuje da svi imaju jednak pravni polozaj na trzistu i da su zabranjeni akti kojima se ogranicava slobodna konkurencija, stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog polozaja.
Temudjin je ocigledno za resenje da LSS i dalje ima monopolski i dominantni polozaj u gazdovanju lovistima, na nacin da u gazdovanju lovistima LSS ima samo prava dok bi obaveze i odgovornosti bile na udruzenjima.
Takvi su i bili ti Ugovori o medjusobnim pravima i obavezama u pogledu gazdovanja lovistima. Od 19 clana Ugovora, 10 je propisivalo obaveze udruzenja a samo jedan clan obaveze LSS.
Gedza66 kaže:
Temudjin je ocigledno za resenje da LSS i dalje ima monopolski i dominantni polozaj u gazdovanju lovistima, na nacin da u gazdovanju lovistima LSS ima samo prava dok bi obaveze i odgovornosti bile na udruzenjima.
Takvi su i bili ti Ugovori o medjusobnim pravima i obavezama u pogledu gazdovanja lovistima. Od 19 clana Ugovora, 10 je propisivalo obaveze udruzenja a samo jedan clan obaveze LSS.
Dosta je bilo Temudjine!
Prvo ne uznosim svoje misljenje vec cinjenice.
Javno sam se,jos pre mnogo godina,deklarisao da ugovori nisu dobro resenje za razvoj lovstva.
Temudjin
Tačno tako Gedžo, može i tako da se posmatra, da se krene od Ustava. Elko, slažem se i sa tobom ali isto tako smatram da je sve ovo postala jedna pravna zavrzlama koju će ipak na kraju morati da razmršavaju pravnici, osim ako se ne pojavi neki A. Makedonski pa uzme mač i preseče ovaj Gordijev čvor srpskog lovstva.
Čak i pitanje smene ljudi kojih si naveo podleže nekoj proceduri koja je opet pravno pitanje.
Tačno je i da se pitamo, ali da li odlulučujemo mi ili neko drugi to je osnovno pitanje. Oni će pasti onog momenta kada neko drugi, mnogo krupniji igrač odluči da oni padnu.
Ali su temelji te kuće ( odgovornih ljudi LSS-a ) načeti i treba ih stalno potkopavati, stalno iznositi nove dokaze, stalno cimati tu kulu dokle god ne bude srušena.
Kada je počinjao sa pisanijima, ovaj forum su mnogi marginalizovali, omalovažavali ljude na njemu, ismevali ih, što doduše još uvek neki čine ili pokušavaju da čine ali se ja još uvek držim one Tiha voda breg roni.
Posle 3 godine od postojanja ovaj forum postao je jedno zaista respektabilno mesto razmene ideja, kritike rada organa LSS i LSV čiji glas se iz dana u dan sve više čuje. To je po meni dobro.
Sve ono što se događalo prethodnih godina a tiče se rada saveza, njihove reakcije o tome da mi "serendamo" ovde na forumu, da smo neki "ubačeni elementi"...itd, govori da su uzdrmani i da više nisu sigurni u te lovorike na kojima su do juče spavali.
Temuđin više ne može da brani neodbranjivo, kao što je Lala juče rekao. Tužbe LU protiv LSS se ne mogu skriti, a ni krivične prijave...samo polako.
Sve će to izaći na videlo.
Jaoooo pravnici... Vi kad se do'vatite pravne teorije, tumačenja i svega ostalog, nikad kraja. Na kraju dodjoste (opravdano) i do Ustava.
Nisam Alkesandar i nisam Makedonski, nego sam Lala i to Bačko-sremački, pa da presečemo ovu pravničku diskusiju i zavrzlamu - nego da ponovo pitam: KO JE OBMANJIVAO LOVCE, I ZAŠTO?
I ti bre Lalo svašta pitaš. Jes ti nekad gledo "Underground". Znaš ko je bio u podrumu a ko okretao "svirenu".
Ovdi su lovci u podrumu, Gospoda iz LSS i LSV okreću "svirenu".
E sad zašto to rade?
Pa valjda su mazohisti pa voledu, ili vole da muziciraju, il čekaju da im se plati da prestanu...ko zna?
Šalu na stranu, zna se ko je to činio i čini, ali i zbog čega to čini i ako im neko ne stane kraj činiće i u buduće.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.