Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
elko
 Pravo nije pravda.
Pravo je samo u bunaru.
Pravo je samo zaštita većine ( uslovno ) i interes koji većina definiše.
Pravo može biti i plod neinformisanosti, ličnih interesa ili ko zna čega.

Pravo je da odu oni koji ne valjaju.

Kako da odu ?

Hajde da se tome posvetimo.

Odluke zasnovane na pravnim propisima kleče pred nekom politikom i neshvatljivim rezonima ( haški tribunal - izvinite )

Rukovodstvo LSS mora da ode, na ovaj ili na onaj način.To je jedino rešenje i početak.

popović odlazi kada lovci to shvate kao jedino i najnormalnije rešenje, nije on Tito.

Njegovim odlaskom odlaze i oni koji ga instruišu.
Posle, kako bude trebalo i kako je najbolje za lovce i lovstvo.

slavaplana
 Barona ima jos ali da nas je vise ne bi LSS radio ovo sto radi??

Svi smo mi po malo potparoli uprave za sumu!!!

Da se ne oglasavamo na forumu ne bi LSS glava bolela!!
Ovako preseda pojedincima kafa koju popiju dok sve ovo citaju!!

ficha007
 Slavo, bolje je što si dobio nadimak Baron, zamisli da si dobio nadimak Markiz, pa još De SadROFL...

A da im kahva presedne, presedne verovatno, a naročito ovih dana kad su ovde na forumu pušteni oni dokumenti koje sve lepo govore.

E sad ako je neko slep i pored očiju šta da se radi.

Elem, da je tačno da ovaj forum spaja ljude različitih profila, ali i ljude sa uglavnom istim ciljem, dokazuje i gest jednog našeg člana koji je bio ljubazan da mi dostavi skeniran primerak čuvenog ugovora između LSS i LU koji ću biti rad da podelim sa ostalim forumašima čim se vratim sa današnjih slava i malo ga prostudiram.

Već na prvo gledanje mislim da sam bio u pravu,ali da ne trčim ko meče pred rudu...polako.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

temudjin
 Samo ste malo zakasnili, sta mislite da su ove stvari u Savezu od juce, one traju u kontinuitetu vec decenijama i uvek uz podrsku (doduse precutnu) upravo ministarstva poljoprivrede a od 2002 godine i Uprave za sume.
Posto Slava rece da su svi po malo potparoli Uprave za sume eto da pitam kako to da je Lovacka komora registrovana kao privredno drustvo, ko je u Upravi za sume delegirao clanove skupstine Komore, gde su nestale pare iz Fonda za razvoj lovstva Srbije, zasto je zakon donet bez javne rasprave, zasto nisu ustanovljena lovista, doneta strategija ....ali ne tražim odgovor jer znam da ga nema!
p.s.
Rec baron odnosno baronisanje je od Barona Minhauzena!

Lala

temudjin kaže:
p.s.

Hehehe, da nisi napisao, ne bi smo nikad ukapirali! Grin
Ako sve ovo u savezu traje već decenijama, tim gore po učesnike!
Nego, da sam nešto zloban, kao što nisam, mogao bih da pitam otkud tolika stručnost oko baronisanja i procene istog? Nije valjda da je LSS postao mesto gde se baronisanje prepoznaje, utvrdjuje i usavršava u praksi? Grin

Davno nisi, o premudri Temudjine, išao stopama Ezopa. Znaš ono: device i opati, magarci i majmuni, Kandahar i Tunguzija...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

temudjin
 Sledi prica na zahtev Lale
Čitao sam o hasidu, jevrejskom učitelju, Bal Šemu. On je bio rabin u malom selu, a kad god bi tamo bila neka nevolja, neka bolest, neka nesreća u selu, on bi krenuo u šumu.
Otišao bi do određenog mesta, ispod određenog drveta, tamo bi obavio neki ritual i onda bi se molio Bogu. I uvek bi se dešavalo da je nesreća napuštala selo, bolesti bi iščezavale iz sela,
nevolje bi prestajale.
Onda je Bal Šem umro. Postavljen je njegov naslednik Problem je nastupio ponovo.
Selo je bilo u nevolji. Nastupila je neka nevolja, i seljani su zatražili od naslednika, novog rabina, da ode u šumu i da se moli Bogu. Novi rabin je bio jako uznemiren jer nije znao
mesto, tačno određeno drvo. Bio je neiskusan, ali je ipak otišao - pod neko drvo. Zapalio je vatru, izveo je ritual, molio se i rekao Bogu: "Vidi, ja ne znam tačno mesto na koje je moj
učitelj imao običaj da dolazi, ali ti znaš. Ti si svemoćan, sveprisutan, dakle ti znaš - stoga nema potrebe za tačno određenim mestom. Moje selo je u nevolji, prema tome slušaj i učini nešto." Nesreća je prošla!
Onda kada je ovaj rabin umro i došao njegov naslednik, opet je nastupio problem. Selo je bilo u izvesnoj krizi, i seljani su došli. Rabin je bio uznemiren; zaboravio je čak i molitvu.
Tako je otišao u šumu, odabrao izvesno mesto. Nije znao ni da zapali ritualnu vatru, ali nekako je uspeo da zapali vatru i rekao je Bogu: "Slušaj, ja ne znam kako da zapalim ritualnu vatru, ja ne znam tačno mesto, i zaboravio sam molitvu, ali ti si sveznajući, tako da znaš već, nema potrebe. Zato učini šta treba." Vratio se natrag i selo je prebrodilo krizu.
Onda je on takođe umro, a njegov naslednik Njegovo selo je opet bilo u nevolji, tako su došli kod njega. Sedeo je u fotelji. Rekao je Bogu: "Ja ne želim da idem nikuda. Čuj, ti si svuda. Ja ne znam molitvu, ne znam nikakav ritual. Ali to nije važno; moje znanje nije glavna stvar. Ti znaš sve. Kakva je korist moliti se, kakva je korist vršiti ritual, i kakva korist od posebnog svetog mesta? Ja znam samo priču o mojim prethodnicima. Ispričaću ti priču, da se to dogodilo u Bal Šemovo vreme, onda u vreme njegovog naslednika, onda njegovog naslednika; to je priča. Sada učini šta treba, i to je dovoljno." I nevolja je iščezla - zato što je Bog mnogo voleo priče.

temudjin

Lala kaže:

temudjin kaže:
p.s.

Nego, da sam nešto zloban, kao što nisam, mogao bih da pitam otkud tolika stručnost oko baronisanja i procene istog? Nije valjda da je LSS postao mesto gde se baronisanje prepoznaje, utvrdjuje i usavršava u praksi? Grin
Davno nisi, o premudri Temudjine, išao stopama Ezopa. Znaš ono: device i opati, magarci i majmuni, Kandahar i Tunguzija...

Čuo sam jednu vrlo staru priču da je jednom tama otišla kod Boga i rekla: "Dosta je,
dosta. Ja nisam počinila nikakav zločin - nisam koliko znam - zašto me onda tvoje sunce
stalno goni? Neprekidno, iz dana u dan, milionima godina se to događa. Došla sam da se
žalim. A ništa nisam učinila loše suncu. Zašto je ono toliko protiv mene?"
569
Čak i Bog je morao da prizna: "To je istina. Zašto bi te ono proganjao?" Pozvano je
sunce, i Bog je pitao: "Zato si toliko protiv tame? Zašto nastavljaš da je progoniš?"
Sunce je odgovorilo: "Nisam nikada čuo za tamu. Šta time mislite? Nikada je nisam
susreo. Čak je i ne znam! Nije u pitanju proganjanje. Ja je nisam čak ni upoznao. Niko me nije
predstavio. Molim vas pozovite je, tako da mogu videti tu tamu, a onda ću je zapamtiti, i neću
je progoniti."
Rečeno učinjeno!

temudjin

Lala kaže:

temudjin kaže:
p.s.

Rečeno učinjeno!

Čuo sam jednom:
Jedan ludak je u drumskom dućanu pitao vlasnika: "Šta vas navodi da radite ovde iz
dana u dan?"
"Da bih napravio profit."
"Šta je profit?" Pitao je ludak.
"To je kada od jednog napravite dva," rekao je vlasnik.
"To je profit?" Ludak je rekao: "Profit je kada možete od dva načiniti jedno."

bogoljub
 Kada se o jedan pravi dva to nije profit već deranje mušterija.I nisu svi ludaci ludi kao i svi normalni što nisu pametni.

Ipak sam morao koju lupiti iako sam obećao da neću da pišem do kraja Decembra na ovoj temi.FIK
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

Lala
 Evo za prečasnog Temudjina istom merom, jedna priča:

U jednom carstvu, moguće nedaleko od Kandahara, a možda i malo bliže tamo prema Donjem Brijanju, postojao je Zabranjeni grad. U tom Zabranjenom gradu su se svakakva čuda dešavala. Car je bio vrlo promenljive ćudi, umeo je da menja raspoloženja, i da u skladu sa tim hirovima vlada.
Car je imao svoju stražu, a od stražara je naročito bio naklonjen jednom mladjem, kojem je čak dopuštao da na takmičenju dva puta gadja strelom u metu, iako su svi drugi pogadjali iz prve, samo da bi njegov omiljeni stražar ostao na svom mestu.
Medjutim, stražar nije baš puno mario za svoje obaveze, uglavnom je samo jeo obilnu hranu i debljao se, a sve češće je potajno virio preko zidina Zabranjenog grada; dopalo mu se kako se živi u nekom drugom svetu, u kojem su živeli oni koje su na carskim dvorima zvali 'Nedodirljivi'. Kako je sve češće virio, Nedodirljivi su ga primetili, i rešili su da mu upute poklon.

Jednog dana, nedugo posle toga, na carski dvor je stigao glasnik sa crnom kožnom torbom, u kojoj je nosio paket poklon - znamenje Nedodirljivih, express preporučeno. Inače i sama pomisao na to znamenje je na carskom dvoru izazivala paniku, jer se pričalo da ima čudotvorne moći. Zbunjeni stražar je poklon otvorio, i pao u nesvest od sreće, a njegove kolege su, kada su videle šta je u paketu, digle uzbunu. Car je poslao pismo guvernerima, da se Nedodirljivi imaju skloniti tako da niko ne može da ih vidi, a na dvoru je zabranio svako dalje virenje preko zidina. Mladi stražar je ostao kao požarni, da riba hodnike i glanca stepenice, po kazni zbog poklona koji mu je stigao.
Medjutim, i ostali stražari, kada su videli i čuli šta je stiglo na carski dvor onom mladom, počeli su uprkos caru svi redom i sami da vire preko zidina Zabranjenog grada, i dopalo im se šta su videli. A počeli su potajno svi da očekuju da i njima stigne znamenje.
Nije dugo potrajalo, car je ostao bez straže, a zatim i bez carstva, i postao Nedodirljiv - niko nije hteo da ga služi, pa je morao sam sebi da sprema hranu. Nedodirljivi više nisu obraćali pažnju na njega, jer je Nedodirljiv!

Izvinjavam se poštarima što sam morao da ih ubacim u priču! Grin

Lala
 Nemoj više, Temudjine, bajkama da me urnišeš - sve ti je oprošteno, samo nemoj više! Ubi me ona tajkunska priča kad od jednog pravi dva!Grin
Ko me vukao za jezik, da pominjem Kandahar? I zašto me shvataš bukvalno, kad ne treba?

nenadx
 profesor Ivan Božić: Na kraju da vidimo na čemu smo. Na našoj strani je znanje koje je uvek ograničeno, a na strani naših oponenata i kritičara je neznanje koje je po svojoj prirodi beskrajno.
profesor Aleksandar Loma: Naš problem nije samo, kako im objasniti u čemu greše, niti smo u situaciji da samo prezrivo odmahujemo rukom, pošto je naša obaveza da sami povratimo poverenje javnosti i da nastalu štetu popravljamo kad god i gde god možemo.
Dobar pogodak

ficha007
 Evo ono što obećah a tiče se čuvenog ugovora između LSS i LU a kojima LSS pokušava na silu po meni da nametne svoju volju LU.

Strana 1.
Klikni 2x za uvećanje

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Strana 2.

ficha007
 Strana 3.

ficha007
 Strana 4.

ficha007
 Gospodo iz LSS-a ugovor važi 10 godina i kraj ugovora je 10.09.2011. godine.

E sad imamo dve situacije.

Prva: da li ovaj ugovor u opšte važi posle 03.04.2010. godine odnosno dana stupanja na snagu ZODL i prestanka važenja ZOL.

Čl. 113. ZODL propisano je sledeće:

Postupci započeti prema odredbama Zakona o lovstvu ("Službeni glasnik RS", br. 39/93, 44/93 - ispravka, 60/93 - ispravka i 101/05 - dr. zakon), nastaviće se po odredbama ovog zakona

Druga stvar je da ako se pogleda datum isteka ugovora vidi se da je on važio do 10.09.2011. godine, odnosno da je ugovor istekao.

Kako je u međuvremenu stupio na snagu novi ZODL gde se kao korisnici javljaju LU, jasno je da se LSS ne može više pozivati na odredbe starog, isteklog ugovora.

Sremac75
 Po meni ima više razloga zbog kojih takav ugovor ne važi, a najvažniji su što se isti u preambuli poziva na propis koji je prestao da važi (zakon o lovstvu), ali i to što se "Udruženje obavezuje da će lovištem gazdovati u skladu sa Zakonom o lovstvu..." (koji je prestao da važi 03.04.2010. godine)!

Ali meni je posebno interesantan čl.5 a u svetlu činjenica da sam se i ja obraćao nekoliko puta LSS-u sa molbama i zahtevima da stanu u kraj Braci Piškaću, ali su onu uvek odgovarali da nisu nadležni da rešavaju te probleme!
Da podsetim radilo se o dvostrukoj evidenciji odstrela divljači, o neovlašćenom izdavanju dozvola za lov, pa i izdavanju blanko dozvola za lov, o neulaganju nikakvih sredstava u lovište.....

Izgleda da su oni bili nadležni samo za prikupljanje članarine, a još više za trošenje .....

Interesantan je i čl.14 koji daje odgovor na pitanje ko je odgovoran za opustošena lovišta u Srbiji (naravno pored "začaranog kruga pojedinaca iz Lovačkih udruženja koji glume predsednike" ) !
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

slavaplana
 OOOOOOOOOOOOOOOOOOONNNNNNNNNNNNNNNNOOOOOOOOO!

ROFLAdmin Power

zoranp
 Možda nije loše da i ja podelim jednu priču, čisto onako da se vidi da smo i mi imali bake koje su nam pričale priče!!

Davno nekada živeše jedan jako bogat čovek, niko mu nije mogao bogatstva izbrojati, imao je puno zemlje, pune obore i štale i mnoštvo ljudi koji radiše za njega. Redovno gazda u svojim kočijama obilaziše imanje i radnike, te ga mnogi blagosiljaše i volješe zbog toga!! Blagoslovi ga Gospod i sa prelepom kćerkom, koja bi nadaleko čuvena po lepoti i dobroti, ali ko i svakom, dođe dan kada gazda ode Bogu na istinu, pa zavetova kći da čuva imanje kako bi i dalje živela u blagostanju!!..prolaziše dani, meseci , godine, a kćerka u svom neznanju i neiskustvu osta da upravlja onako kako znaše i umeše..nažalost već nakon par godina dolaziše izveštaji od nadzornika i bankara, da se imanje ruši, i da se stanje iz dana u dan pogoršava, a nju uhvati panika i neznade kuda da se okrene niti koga da pita za savet!!..Jedne večeri slomljena sedeše kraj kamina i tiho jecaše, dok izgovaraše tihu molitvu i besedu, u kojoj traži pomoć i oprost, i od Boga i od oca, te dok tako sedeše priđe joj jedan stari sluga, koji dvorahu još i oca njenog, pa je upita...dete drago dali dozvoljavaš da ti dam jedan savet šta da činiš??..ona se trže i odgovori...vrlo rado, jer sam u očaju i neznam kako da rešim ovu muku??!!..sluga bez reči, izvadi mali kovčežić, koji beše zaključan i kaže devojci..evo ti ovaj kovčežić, pa svaki dan ujutro i predveče sa ovim kovčežićem u ruci obiđi svo svoje imanje, i riznice i njive i livade, zaviri u svaku štalu i ambar, razgovaraj sa radnicima i slugama svojim, a ako bude bolje ti dođi do mene, da ti dam ključ od kovčežića, da vidiš u čemu je tajna!! Devojka sva uplakana, ali sa sumnjom u srcu prihvati kovčežić i reče sluzi...Hoću, uradit ću tako!!..Već sutradan krene u obilazak i poče iz dana u dan da radi samo ono što joj sluga reče..da sa kovčežićem u ruci obilazi, svo svoje imanje!!, ...i zaista nedugo nakon toga, to imanje opet poče da "cveta" od bogatstva i blagostanja!! Devojka koja sada od sreće i radosti zahvaljivaše svaki dan Gospodu, jedva dočeka trenutak da sretne ponovo starog slugu i da zatraži ključić od kovčežića!!..konačno jedne večeri, stari sluga joj dade ključić, a ona ga izljubi od radosti i sa puno očekivanja otvori kovčežić....kad u kovčežiću, na njeno zaprepašćenje..nema ništa, osim jednog malog, čak više zgužvanog, nego lepo smotanog papirića, ona ga nesigurno uze u reuke i nestrpljvo razmota, a na papiriću običnom olovkom napisane dve reči....GOSPODAREVO OKO!!

..KO RAZUME, RAZUME, KO NE, ŽAO MI GA JE!!!!..Mala pomoć..E NEMA MAČKE, MIŠEVI KOLO VODE!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1239 02.06.2024. 12:41
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Lovna sezona jelena svih polova traje do 15. februara
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

66,061,972 posete www.srbijalov.com