Ma ostala mu navika od onolikih silnih decijih emisija da sve sto kaze bude uzeto zdravo za gotovo pogubio se malo i u vremenu i prostoru sto bi rekli mnasi juznjaci NEZNA ZA KOJI TERA
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
Pre svega bih na godišnjicu da pozdravim i poželim ,,dobar pogled'' ekipi iz Srbijalova, i da u narednim godinama imamo vedrijih i uzornih tema.
Povremeno pogledam temu vezanu za LSS-a ,dokle se stiglo po pitanju ostanka ili opstanka istog na ovoj nasoj vetrometini, stice se utisak da se i dalje nista nije promenilo za ovih par godina, osim retorike. Sto rece neki dan moj prijatelj, sve ti je ovo ,,11 teza o Fojebahu" od Lenjina, da pojasnim mnogobrojnim citaocima ukratko na sta se odnosi i kako glasi :
Svi filozofi jednog drustvenog sistema su saglasni da sistem mora da se menja ! ALI , niko od tih istih filozofa, NEZNA KAKO !
Pa se bojim da je i ovde takav slucaj sa ovim nasim kukavnim savezom, svi su saglasni da treba mnogo menjati, ali niko do sada nije izasao sa predlogom kakvo bi moglo resenje biti.
Koliko imamo lovackih saveza u Srbiji, meni su poznata trenutno cetiri ; LSS , LSV, LSKiM i najnoviji LSCS. U najavi su LSIS (Istocne Srbije) zatim LSJS ( Juzne Srbije) , akoliko se diskutuje u najavi je i LSZS ( Zapadne Srbije ), samo sto kod ovoih najavljenih ,mnogo mnogo skripi. Koliki broj saveza mislio bih covek da smo prostraniji od Kine.
Kad je vec tako ,sto ne bi smo napravili UNIJU LOVACKIH SAVEZA Srbije pa da se resimo i tog pitanja, ako se u medjuvremenu bude pojavljivao jos koji Saveza ovog tipa. Ovo je samo jedna od opcija za resenje u ovom momentu , treba da iznadjemo resenje za ,,mnogaja ljeta".
Mnogo godina u nazad je krenula prica sa zakonima koje su svi podrzavali na svim nivoima oko LS Srbije, a najnovijim je samo dokusuren ovakav savez prema zakonskim resenjima od Ministarstva za sume , vode i poljoprivredu ( mozda je za jos nesto , nisam siguran), tako da sa ovakvom regulativom ko god preuzme rukovodjenje istog nece se mnogo pitati u oblasti Lovstva. To isto ministarstvo organizovalo je i Lovacku Komoru a da ih pitas cemu sluze, malo njih je upuceno jer su organizovani kao skup na vasaru. Bitna je licenca koja se deli a da li kome ta ista treba i cemu sluzi , ko te pita, daj da se podkiva svaka zaba kad konja nema.
Pogledajte strukturu po ljudstvu u ovom Ministarstvu, LS Srbije , LK Srbije sve su ljudi sa pojedinih fakulteta ( znaju se medjusobno ) , valjda misle da je cela Srbija sumetina, pa se tako i ponasaju. Ti isti i one koja Ja licno poznajem , koji su pisali i dan danas skrabaju zakone u ovoj zemlji, vezano za lov , su blago receno mediokriteti , kojima treba zabraniti da uopste bave se javnim radom (p.s. to je svet otudjen i od boga i od naroda)
Ako neko sumnja u ovo , neka mi samo kaze kako i na koji nacin ce LS Srbije da povrati ingerencije i ogroman deo kolaca koji je posedovao do pre godinu dana a koji je prigrabilo Ministarstvo a uskoro i pojedinci. Ovde sam i mislio na Sistemski problem Zakonodavne vlasti u predhodnom upisu na ovaj portal. Samo da se zna i za ovo postoji resenje, kolege i sapatnici po hobiju.
Spremite se postovane kolege uskoro za nove zakone o oruzju i municiji , klika koja je uzela sebi za pravo, vec je predloge medjusobno podelila na razmatranje. Vezano za Novi Zakon o oruzju i municiji koji ce biti mnogo moderniji od predhodnog a po onom sto se razmatra tesko nama sa njim ako se usvoji, jer i predhodni je pravljen za jednokratnu upotrebu a ovaj najavljeni bojim se da je za nesto krace . Tek sa ovim zakonom cemo videti kakvu vunu cemo da predemo u lovstvu.Ko ga pise i za ocekivati je da bude takav , nakaradan i nelogican po svakom domenu svog uticaja i delovanja. Ako neko i u ovo sumnja , neka samo saceka par meseci narednih i sve ce se samo kazati i pokazati.
Da se osvrnem kod broja clanova u LSS-u , kazete da je ukupan broj registrovanih cc 80 hiljada a da polovina po vasem meritornom broju je za promene ovakvog nacina organizovanja u sistemu lovstva. Hajde da ste u pravu a stacemo sa cifrom od 235 hiljada registrovanih lica koja poseduju lovacko oruzje svih tipova, ne govorim o licima koja poseduju oruzja za licnu i materijalnu bezbednost gde je ukupna cifra krece preko 600 hiljada. A divljaci , nema pa nema , nece se rodi ?
Kolega sa mnogim napisanim konstatacijama se slažem , ali ima i nekih sa kojima ne.Citiram:
Pa se bojim da je i ovde takav slucaj sa ovim nasim kukavnim savezom, svi su saglasni da treba mnogo menjati, ali niko do sada nije izasao sa predlogom kakvo bi moglo resenje biti.
Kolega mislim da nisi pažljivo čitao upise na ovom forumu. Da jesi uvideo bi da je napisano mogo vrlo upotrebljivih predloga.
neka mi samo kaze kako i na koji nacin ce LS Srbije da povrati ingerencije i ogroman deo kolaca koji je posedovao do pre godinu dana a koji je prigrabilo Ministarstvo a uskoro i pojedinci.
Kolega preskočio si nekoliko stvari.Prvo .Zašto bi LSS vratio ingerencije koje je godinama zloupotrebljavao, taj kolač ne da je jeo nego žderao, i nadam se da će im presesti !Što se tiče ministarstva , hajde uvaženi kolega reci nam koliko je novca LSS i za koliko godina uložilo u lovstvo (vratili) da bi dostigli prošlogodišnji iznos koje je ministarstvo vratilo u LU.
Eto kolega kada mi odgovoriš samo na ovo poslednje pitanje možemo da nastavimo dalje.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
White falcon kaže:
...............
Svi filozofi jednog drustvenog sistema su saglasni da sistem mora da se menja ! ALI , niko od tih istih filozofa, NEZNA KAKO ! ?............
Kolega, a da ti ipak odvojis malo vise vremena i procitas materiju pre davanja ovakvih konstatacija? Sta predlazu pojedinci iz centralne, istocne, zapadne, severne i juzne Srbije?
Nije bas da se radi o filozofiranju i da niko nezna kako?
Ja bih upravo za tvoj predlog ( Unija saveza), rekao da je proizvod filozofije.
Inace, kada govoris o LSS , govori o pokvarenim pojedincima ili predatorima ili parazitima iz istog, jer LSS smo svi mi lovci Srbije.
White falcon kaže:
Mnogo godina u nazad je krenula prica sa zakonima koje su svi podrzavali na svim nivoima oko LS Srbije, a najnovijim je samo dokusuren ovakav savez prema zakonskim resenjima od Ministarstva za sume , vode i poljoprivredu ( mozda je za jos nesto , nisam siguran), tako da sa ovakvom regulativom ko god preuzme rukovodjenje istog nece se mnogo pitati u oblasti Lovstva. To isto ministarstvo organizovalo je i Lovacku Komoru a da ih pitas cemu sluze, malo njih je upuceno jer su organizovani kao skup na vasaru. Bitna je licenca koja se deli a da li kome ta ista treba i cemu sluzi , ko te pita, daj da se podkiva svaka zaba kad konja nema
Pogledajte strukturu po ljudstvu u ovom Ministarstvu, LS Srbije , LK Srbije sve su ljudi sa pojedinih fakulteta ( znaju se medjusobno ) , valjda misle da je cela Srbija sumetina, pa se tako i ponasaju. Ti isti i one koja Ja licno poznajem , koji su pisali i dan danas skrabaju zakone u ovoj zemlji, vezano za lov , su blago receno mediokriteti , kojima treba zabraniti da uopste bave se javnim radom (p.s. to je svet otudjen i od boga i od naroda).?
Ako neko sumnja u ovo , neka mi samo kaze kako i na koji nacin ce LS Srbije da povrati ingerencije i ogroman deo kolaca koji je posedovao do pre godinu dana a koji je prigrabilo Ministarstvo a uskoro i pojedinci. Ovde sam i mislio na Sistemski problem Zakonodavne vlasti u predhodnom upisu na ovaj portal. Samo da se zna i za ovo postoji resenje, kolege i sapatnici po hobiju..?
Spremite se postovane kolege uskoro za nove zakone o oruzju i municiji , klika koja je uzela sebi za pravo, vec je predloge medjusobno podelila na razmatranje. Vezano za Novi Zakon o oruzju i municiji koji ce biti mnogo moderniji od predhodnog a po onom sto se razmatra tesko nama sa njim ako se usvoji, jer i predhodni je pravljen za jednokratnu upotrebu a ovaj najavljeni bojim se da je za nesto krace . Tek sa ovim zakonom cemo videti kakvu vunu cemo da predemo u lovstvu.Ko ga pise i za ocekivati je da bude takav , nakaradan i nelogican po svakom domenu svog uticaja i delovanja. Ako neko i u ovo sumnja , neka samo saceka par meseci narednih i sve ce se samo kazati i pokazati.?
O kvalitetu zakona se uvek moze diskutovati i skoro po pravilu i na zalost, tek nakon stupanja na snagu i pocetka primene, uoce se nedostaci i mane. Ti nedostaci i mane se daju ispraviti blagovremenim izmenama i dopunama ili donosenjem odgovarajucih podzakonskih akata.
U danasnjim okolnostima, kada smo prinudjeni da svoje zakonodavstvo usaglasimo sa zakonodavstvom bratske nam evrope, nije ni cudo da nam se desavaju takva pravila, jer kazu moje Gedze: "brzo g.mno vr' nema"!!!???
Bez obzira na sve mane istih, ja sam na stanovistu da su najgori oni koji se ne primenjuju. Tu nastaju svi nasi problemi, narocito kada iste ne primenjuju oni koje ovaj narod placa da iste sprovode a narocito da vrse nadzor nad sprovodjenjem.
Slazem se sa onima koji kazu da imamo takvo stanje zbog politizacije drzavne uprave a jos vise sa onima koji su uocili te uzroke problema i koji kazu da predstoji bolna reforma u profesionalizacijei iste.
Ako do toga dodje, osakaceni fond srnece divljaci ce nam se vratiti i necemo se vise "hvaliti" fondom od 110.000 grla maticnog fonda, vec ce toliki biti godisnji odstrel.
Ne znam zasto, ali mi nesto govori da ce i ove starije generacije lovaca (Lala, Daki, pa i Evodija), odnosno stariji lovci, doziveti to.
Ako do toga dodje, osakaceni fond srnece divljaci ce nam se vratiti i necemo se vise "hvaliti" fondom od 110.000 grla maticnog fonda, vec ce toliki biti godisnji odstrel.
Ne znam zasto, ali mi nesto govori da ce i ove starije generacije lovaca (Lala, Daki, pa i Evodija), odnosno stariji lovci, doziveti to.
Au brate Gedžo al ću se slatko iznapromašivati
Posvetiću se malo više ovih dana ovoj problematici jer dugo vremena nisam prilazio i prolazio kroz ovu temu i dilemu koja se u mnogome javlja ne samo u LSSu.
Ne bavim se finansijama Lss , trosili su onoliko koliko su imali i mogli, a i dopušteno im. Ali, sada je u čanku malo kajmaka, a usta ostao isti broj.
Ne podržavam ovo rukovodstvo jer predstavlja samo sled svega lošeg iz prošlosti i posledica stanja čija je kulminacija u zadnjih par godina.
A i ovakav način upiranja prsta na nekoga da je takav i takav bez proceduralne činjenične argumentacije , bojim se da će neki osetiti na svojoj koži.
Ne češe tudja ruka svraba, kako kaže poslovica a i prvo se počisti svoja kuća, mislim na Lovačka Udruženja koja su sve sem svog naslova , čast i moj naklon pojedinim.
A primetio sam da je nekoliko napisa ovde više da muti vodu nego da se pokuša dati , makar i smisleno, pravac u kome bi se moglo kretati neko od rešenja ovakvog stanja u lovstvu Srbije. Ako se želi nešto i rešiti.
Osvrnimo se ponekad malo za nama i pogledajmo koliki je broj mladih lovaca , pripravnika i onih koje srce vuče prema lovu, brojevi nemilosrdno i jasno govore gde smo i šta smo.
Kolega da li si se družio sa Temudjinom, nekako vam je stil sličan. A odgovori kao po narodnoj: Deda drumom , baba šumom. Ako detaljnije pročitaš temu o LSS a i srodne teme videćeš da argumenata ima više nego dovoljno. Što se tiče LU i o tome ima nekoliko tema gde se jasno i argumentovano piše o nepravilnostima u istim. Ovako gledajući čini mi se da si mnooogo gradiva preskočio iako si ponavljač
Šalu na stranu. Malo razmišljam o tvojim upisima ali isto tako ne videh predlog rešenja pomenutih problema , nego samo deo konstatacija već pominjanih na forumu.Iskreno topla voda je već izmišljena.
Samo nekoliko stvari:
- White falcon kaže '...na koji nacin ce LS Srbije da povrati ingerencije i ogroman deo kolaca koji je posedovao do pre godinu dana a koji je prigrabilo Ministarstvo...'; e pa ja mislim upravo obrnuto: LSS je godinama (decenijama) uživao u monopolskom položaju ekskluzivnog korisnika svih otvorenih lovišta, mlatio velike pare i trošio po svom ćefu, a ulagao vrlo malo; setite se ranije, da bi neko LU dobilo lovište, moralo je da bude član saveza! Sada više ne mora, i hvala Bogu da je tako - to je osnovna vrednost, po meni, ovog novog ZODL. Ministarstvo, tj. država je samo uzela natrag svoje - lovišta i divljač čiji je vlasnik, a nikako nije prigrabila ništa, naprotiv. To je osnovna greška u postavci kolege.
- o stavu da niko od 'filozofa' ne zna kako da se menja, smatram da je potpuno netačno: u opticaju su dve ili tri ideje, od kojih je jedna 'savez saveza', druga je unitarni LSS, a treća je da sve ostane ovako kako je sada, izdeljeno po 'parohijama' gde se drže gesla 'ne diram te, ne diraš me', uz neopravdano skrajnutu ulogu LSCS, koji jeste realnost, ali ga svi malo-malo ćušnu, kad god mogu! Po našem starom običaju, najbolje rešenje uvek nekako bude u sredini, a ja mislim da je to LSS koji ima protokolarnu funkciju, sa svega par zaposlenih, a operativni deo da se spusti na područne saveze (ovo zahteva izmenu ZODL, koji za sada prepoznaje samo LSS, LSV i LSKiM). Mislim da je LSCS ponudio dobar recept za finansiranje jednog saveza, uz minimum članskog doprinosa - to bi valjalo razraditi, a ne praviti onog mastodonta od LSS kakav je sada. Savet: zamislite tokove novca u lovstvu, i onda prateći tok novca videćete gde se odliva kad ne treba, a gde nema priliva kad treba. Rešenje će se samo kazati!
- Stručni poslovi (izrada planskih dokumenata, upravnici lovišta) treba da budu prebačeni na Komoru koja bi imala jedinstven cenovnik kojeg bi se morali pridržavati svi članovi Komore (koju kolega kritikuje sa pravom, ovakvu kakva je sada, ali ideja o Komori jeste dobra, drugo je pitanje što mi svaku dobru ideju upropastimo).
- Finansiranje stručne lovočuvarke službe izmestiti sa grbače LU, i uvesti participiranje države u troškovima lovočuvara (pa oni čuvaju državnu imovinu, pobogu!). Time bi oni (lovočuvari) automatski dobili status službenih lica, a LU bi olakšali održivost poslovanja. Novac za te svrhe se može naći u FOndu za razvoj lovstva, iz kojeg se i dan danas finansiraju neki naučni i 'naučni' projekti, i gde uglavnom prolazi sve i svašta (ako se dobro sećam, samo je Popović učesnik u 11 projekata koje finansira Ministarstvo!). Naučne porjekte neka finansira Ministarstvo nauke i prosvete, a ne da se lovačke pare upućuju za te namene! Usput, još niko nije objavio rezultate dosadašnjih konkursa iz Fonda za lovstvo (ko je, za koje namene, i koliko dobio para). Takodje, ostalo je nepoznato da li je vršena kontrola namenske upotrebe sredstava).
- veliki problem leži u neprimenjivanju ili još gore, selektivnoj primeni važećih zakona! Svedoci smo da osvedočeni krivolovci ili prekršioci po drugim osnovama, sa uredno podnetim prekršajnim i krivičnim prijavama često ne bivaju procesuirani ili bivaju kažnjeni minimalno; takodje smo svedoci da lovni inspektori vrlo često tolerišu sve i svašta (dobar sam sa ovim, neću da mu pišem); dalje, upravna inspekcija koja je nadležna za rad udruženja gradjana radi kilavo ili nikako. I na kraju, tužilaštvo i sud neki put ne poznaju dovoljno lovstvo i propise oko lovstva, pa im puno toga promakne ili bude pogrešno tumačeno.
- koliko sam ja mogao da steknem utisak, mislim da postoji raspoloženje u Upravi za šume da sasluša sve primedbe i predloge sa terena, i da se neki od predloga ugrade u podzakonska akta. Problem je složena procedura, pa od nekog nacrta akta prodje ohoho vremena do konačnog rešenja. Adminsitracija ume da zakomplikuje, to je svima jasno.
- i još jedna važna stvar: mislim da je iz LSS i LSV bilo poprilično otpora još u fazi izrade ZODL, a kada je konačno usvojen (uz sve svoje mane o kojima smo i ovde pisali), tek onda je, po mom mišljenju, došlo do teške opstrukcije iz saveza, kada su pisani Pravilnici, a sve u cilju kupovine vremena sa starim privilegijama, ovlašćenjima i beneficijama. Država izgleda nije htela da nešto nameće na silu, nego uz partnerski odnos sa savezima da izradi pravilnike, ali mislim da su to naši dugogodišnji 'lovni radnici' vešto iskoristili da tegle stvar maltene do probijanja rokova, a onda na sav glas optuživali Upravu za šume i Ministarstvo da nisu uradili posao. To je po mom mišljenju teško licemerje! A još je gore licemerje bilo zavlačenje lovačke javnosti (dve godine) kako niko iz saveza nije dao saglasnost na usvojeni predlog ZODL, kao da smo pilećeg pamćenja i kao da se ne sećamo npr. onog snimka na TV kada se tadašnji ministar Dragin (trenutno u pritvoru) slikao pred kamerama zajedno sa čelnicima saveza. Pa smo onda i mi ovde na Srbijalov pokačili neka dokumenta, koja su pokazivala upravo činjenicu da je skoro ceo vrh oba saveza bio itekako uključen u izradu zakona, koji su odmah posle usvajanja žestoko napali. Napadi su malo oslabili dolaskom Pažina na čelo LSV (intervju listu Dnevnik), ali daleko od toga da su prestali, samo su se prebacili u zonu 'kreativnog tumačenja' propisa. Posle je došlo do one još uvek nerešene zavrzlame oko ustanovljenja i dodele lovišta u Vojvodini, pa su ekonomski jaka i velika LU i lovišta cepkana na sitno, da bi smo danas imali dobar deo LU u velikim problemima.
- Mislim da je trebalo daleko više pažnje u dodeli lovišta posvetiti ekonomskim kriterijumima, a ne lepim željama lokalnih šerifa - svako je hteo da bude 'babo' u svom ataru, nek košta koliko košta (primer Vojvodine), pa makar propali! I sad još imamo lovočuvare zaposlene u LU, pa ispada da LU kontroliše samo sebe?!? Upravnici lovišta? Paaa, hajde da pitamo npr. ljude u Vojvodjanskom lovcu, koliko puta su bili u ataru u lovištima gde obavljaju te poslove? To nije mali broj lovišta! Glumi se struka, gleda se da se zadovolji forma, a ko te pita za suštinu! Potpiši blanko dozvole, zaduži lovočuvara da ih podeli lovcima, neko će već popuniti izveštaje o lovu (kako, to je drugo pitanje), inspektori će tolerisati, a šta se zaista dešava sa divljači i sa lovištem, najbolje se vidi kada se ode u atar. Uglavnom, tuga!
Dakle, slažem se sa mišljenjem da nije problem u zakonu, nego je problem u primeni. Čak bih smeo da tvrdim da u savezima i danas postoje ljudi koji bi na svaki način da vrate predjašnje stanje, pa kad im to ne polazi za rukom, onda barem gledaju da opstruišu, da zakoče, da 'kreativno tumače', pa čak i da otvoreno ili prikriveno krše zakon! Time zagorčaju život i lovcima i ljudima u državnim organima - osveta za oduzet slatki kolač! Kukaju savezi za distribucijom lovnih karata, da bi mogli da kontrolišu članstvo; LSV razigrao kombinaciju preko ćerke firme i preko 'Vojvodjanske vertikale', a ne vidi da se mnogim lovcima i upravama po LU smučilo da to gledaju ćutke. Puštaju se kojekakve priče, spletkari se i mulja, sludjuju se neodlučni, farba se i maže se na sve strane (primer tekst iz 'Lovca' o članstvu u LSS i dodeli lovišta), a iza svega stoji samo i jedino interes i borba za što veću količinu love za saveze koje će trošiti lagodno! Čim mi neko od 'lovnih radnika' u priči počne pominjati brigu za divljač, lovišta, lovce i druženje u lovu, ja nekako instinktivno počnem da se pipam za džep, da proverim da li mi je novčanik tu! Interesantno, kada mi to priča običan lovac, onda ne reagujem tako. Stečeni refleks, valjda!
Imao bih ja dosta još toga da napišem, ali bi bilo predugačko (i ovako je!). Imam osećaj da je kolega White falcon još uvek u fazi formiranja svog stava; čini mi se da daje delimično dobru dijagnozu i presek stanja, ali da terapiju još ne zna.
Kolega ti si se kasno ukljucio na ovu temu pa je red da bar procitas sta je sve pisano do sada kako bi stekao kompletan uvid u ovu temu!!
Stvar je kompleksna i ima resenja koje nikako ne odgovara sadasnjoj garnituri u LSS na celu sa Popovicem koga na svu srecu nema u buducem resenju u LSS???takav kadar zasluzuje da vise nikad ne bude u LSS jer je isti unazadio bar 30god u nazad!!nije on to sam mogao da uradi i njegovi pomocnici,sufleri i savetnici ce takodje da prodju kao i on!!!
Vreme se promenilo,Zakoni i potrebe lovaca oko Saveza i njihovih uloga koji nikada nisu bili servis lovaca !!!
LSS se otgao kontroli i vise ne sluzi svsi za koju je napravljen i osnovan???
Ako je neko nesto slagao u sudskom postupku ce imati priliku da dokaze da je lazno optuzivan ili klevetan bez dokaza i osnova????
Ovde je problem sto se rad losih udruzenja koji je LSS stvorio na silu kao u Plani i to 3 i njihova nesposobnost da gazduju lovistima sada prebacuje na ljude koji su to sve prijavili i objavili u medijima kako se vise stvari ne bi zataskavale????
Nije kriv onaj koji je zapalio kucu vec onaj koji je to sve prijavio nadleznima????
LSS je izgubio svaki kredibilitet ovakvom politikom kakvu sad vodi sto ce se videti u broju clanova ove godine!!!
LSS VISE NIKADA NECE BITI U POZICIJI DA PONOVO DAJE LOVISTA NA GAZDOVANJE kako kazu???
Drzava ako tako nesto bude dozvolila ne zasluzuje nista lepo i sama pljuje na svoje zakone i pravilnike koje je donela???
Taj LSS je sve samo ne prestavnik lovaca u Srbiji kako se prestavlja!!!!!U cijem interesu rade????Lovaca sigurno NE!!!!!!!
čini mi se Slavo da će ovi kao i sad trenutno šetati tašnu i mašnu i glumiti lovačke autoritete kod neobaveštenih lovaca,održavanjem kojekakvih tribina i kurseva za licenciranje za ono (i dsz)
Osim informacije o dnevnom redu, gde je i datum i mesto održavanja, UOPŠTE NEMA NIKAKVIH INFORMACIJA O SKUPŠTINSKOM MATERIJALU!!!Ovim postupkom LSS i odgovorni u njemu direktno krše zakonsku i statutarnu odredbu o javnosti rada!
Zašto im to treba, šta to hoće da prikriju? Zbog čega lovci članovi saveza ne bi imali pravo da vide godišnje izveštaje o radu organa LSS, da vide šta se to predlaže u izmenama Poslovnika o radu skupštine i još važnije, šta se to predlaže izmenama Statuta? Da nisu spremili neku zvrčku koju će smandrljati i usvojiti pa će se to posle možda obijati lovcima o glavu?
Ili je i rukovodstvo LSS odlučilo da krene 'svijetlim stazama' svojih kolega iz LSV, koji čak ni dnevni red nisu objavili?
Bravo majstori - tako ćete baš obezbediti podršku lovaca za svoj rad!!!
Ma sve to treba lepo dobro propitati za junačko zdravlje, i gospodu iz LSS i gospodu iz LSV - isti šablon, isti obrasci, samo je izgleda pitanje ko je bahatiji, bezobrazniji i autoritarniji (u smislu da 'ne benda' ni lovce, ni zakon, ni Statut, ni bilo šta drugo). E to može da ide jedno vreme kao što ide, ali će krčag kad tad da se razbije, pa kad se prolije ustajala vodurina, ima da smrducka naširoko.
Neki dan prolazim pored školskog dvorišta, a ovi sedmaci-osmaci se medjusobno zezaju, aludirajući na onu dečju igru, pa pevaju: IDE m ACA OKO TEBE, PAZI DA TE NE PRIVEDE!
sta ima da citaju ovi sto nemaju kredibilitet ni u svojim sredinama pa ih zanima rad LSS???Jaka stvar ???
Sto manje lovci citaju SKUPSTINSKI MATERIJAL manje ce da pitaju na samoj skupstini????
Kome je u interesu da se javno materijal objavi???/Ima mnogo do skupstine a mi sa ovog foruma umemo da budemo nezgodni sa analizama a nema vazelina?????
Ne bi me začudilo da neko pametan iz LSS obrne teze, pa postavi pitanje kredibiliteta onih koji prijavljuju nezakonitosti - nije važno ko je zapalio kuću, nego ko je zvao vatrogasce da zapaljenu kuću polivaju vodom!
Već vidjeno!
A šta ako se desi da zakazana godišnja Skupština propadne - ne dodje dovoljan broj delegata (mislim da je za kvorum potrebno oko 110 ili 120 delegata)?
Mislim da 'Smederevaca' ima izmedju 80 i 90 - kako god okreneš, vojvodjanski delegati mogu da daju ili ne daju kvorum. Videćemo šta će se desiti.
Mislim da će sada po Srbiji nastati popularno lovačko takmičenje pod nazivom 'NA'VATAJ DELEGATA!' - svaki glas je važan!
Lala kaže:
A šta ako se desi da zakazana godišnja Skupština propadne - ne dodje dovoljan broj delegata (mislim da je za kvorum potrebno oko 110 ili 120 delegata)?
Mislim da 'Smederevaca' ima izmedju 80 i 90 - kako god okreneš, vojvodjanski delegati mogu da daju ili ne daju kvorum. Videćemo šta će se desiti.
Mislim da će sada po Srbiji nastati popularno lovačko takmičenje pod nazivom 'NA'VATAJ DELEGATA!' - svaki glas je važan!
Kvorum je 128!
Čini mi se da LU iz Vojvodine neće biti pozivana, osim onih koja su platila članarinu direktno LSS-u!
Kako će tica namaknuti kvorum, ne znam...možda tako što se delegati neće ni prebrojavati!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pošto se Tica, Popović i ekipa drže odluka smederevske skupštine, onda po njima kvorum nije 128. U Smederevu je isključeno 19 LU iz centralne Srbije, tako da više nema 254 delegata, nego 235 (po njima). U medjuvremenu je možda još nekom prestalo članstvo zbog neplaćanja članarine (onaj automatizam prestanka koji je sporan). Tako da mislim da je tačniji moj podatak, da će za kvorum trebati izmedju 110 i 120 delegata.
Toliko ne mogu namaknuti 'smederevci' sami, bez vojvodjana. Nisam siguran da će biti pozvani samo oni vojvodjanski delegati čija LU su platila direktno LSS-u, nego mi se čini da će zvati sva LU iz Vojvodine, samo da bi namakli kvorum, sad im odgovara to, pa da onda 'ladno 'smederevci' preglasaju vojvodjane. Pozvaće oni, pa ko se upeca i dodje, jednog delegata na'vataju tamo, drugog onamo, možda i uspeju. Sa druge strane, LSV valjda ima skupštinu pre LSS, verujem da će biti lobiranja da vojvodjani ne idu za BGD.
Biće jako tesno, a mi lovci kao publika možemo očekivati 'zanimljiv' kraj februara i mart mesec.
U svakom slučaju, produbljuje se sukob na relaciji LSS-LSV, dok je kod LSCS situacija jasna: njih se Popović odriče kao da su trinaesto prase, a vojvodjani ih tretiraju kao mnogo mladjeg brata kojeg malo paze, a malo ćuškaju, da bi igrao kako oni (vojvodjani) sviraju.
Postoji još jedna mala šansa za prekid agonije u cajtnotu: šta ako država u medjuvremenu pritisne saveze, da izadju iz pat pozicije? Ovako kako je sada ne odgovara nikom, osim sujetama jednog dela ljudi iz LSS, i ambicijama nekih iz LSV ili čak i u LSCS, koji misle da će im biti dobro u mutnoj vodi, po sistemu 'što gore, to bolje'?
Mnogo se bre dugo jedna te ista imena pominju u ovom cirkusu što napraviše lovački savezi, to traje kod nekih skoro deceniju već: Popović, Tica, Škobić, Živko, Pantelić, Beuković, Pažin, Tomica, Guberinić, Deja, ... Sad su se umrsili da više ni sami ne mogu da se odmrse, a svaki pokušaj odmrsivanja sad zahteva da neko proguta ponos, sujetu ili ambiciju; oni nisu navikli na to, ne ide im nikako, a bilo kakvu pomoć ili asistenciju sa strane smatraju nepotrebnom. Poslednje što LSS pokušava je poništaj onih polaganja lovačkih ispita za kandidate iz LSCS, što im LS KiM održao! Sramno je da preko ledja mladih lovaca isteruju svoj interes.
Izgleda da čak ni CIC onomad nije uspeo u posredovanju (kada su zajedno putovali Popović, Ćeranić, Beuković i Pažin).
Nastavlja se kriza, prošla je još jedna godina u jalovom nadgornjavanju, bez rezultata. Državni organi (inspekcije, sudovi) se nisu zvanično oglasili da preseku agoniju, a lovstvo tone sve dublje. Lovišta su sve siromašnija i zapuštenija, a divljači sve manje. Zakonski rokovi za novo ustanovljenje i dodelu lovišta u celoj državi su istekli, pa sad imamo dva sistema gazdovanja lovištem: jedan u Vojvodini gde su korisnici direktno LU (a i tu ima velikih problema, i tu su delimično problemima kumovali neki iz LSV i pokrajinske administracije), i drugi sistem na delu Srbije ispod Save i Dunava, gde je korisnik LSS koji gazduje preko LU, ali i tu ima izuzetaka, jer je Popović 'vratio' jedan broj lovišta Ministarstvu.
Pat pozicija, u kojoj ni jedan savez nema dovoljno snage i podrške da sam uradi nešto na globalnom planu, a zavadjeni su kao rogovi u vreći, jer niko nikom ne veruje (sa pravom). Ovde jedino država može nešto da uradi, ali stičem utisak da ili neće da preseče, ili da ni u državnim organima nisu sigurni ko je u pravu i šta bi trebalo raditi.
Mislim da ovi iz LSS ipak neće uspeti da sakupe dovoljno delegata. Nemaju više tu snagu, setite se prošle godine, tri neuspela zasedanja skupštine (problem kvorum), i na kraju sporna smederevska skupština.
Mislim da će vrlo brzo biti potezan onaj Jeremijin snimak iz Smedereva, kao krunski dokaz o (ne)postojanju kvoruma. Sve ostalo su Ticine i Popovićeve priče. I ne samo njihove.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.