Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
Gedza66
 Interesantna predstava? "Glumci" poznati, poznati "statisti" uvecani za broj nepoznatih, mada i tu ne bi trebalo da ima iznenadjenja, jer ako su lovci Kosjerica umesto Milomira Jovanovica izabrali za svog predstavnika Marka Ticu (ako je ova informacija tacna), ko zna ko su sve predstavnici bar 28. udruzenja, koji su za Beograd ocigledno putovali preko Madjarske a tamo svi znamo, pravi zimski kijamet i opravdan razlog za zakasnjenje od 90 minuta????

Treba se upitati o "reziserima" predstave a narocito po cijem "scenariju" se to reziralo i koji motivi stoje iza toga????

Da li ce lovacka javnost Srbije biti upoznata sa detaljima odrzavanja ove predstave??? Ne, jer nece biti stenografskog zapisnika a njega nema jer je to upravo i bio cilj druge predlozene izmene postojeceg Poslovnika. Ako je nekada postojala obaveza da se rad skupstine stenografise, sada toga nema, jer je ispred te reci ubaceno "moze da ", sto znaci i da ne mora, pa kada nema stenografskog zapisnika, ostaje samo pisani, koji uglavnom zavisi od raspolozenja i maste zapisnicara???

Da li su usvojenim odlukama reseni svi ili bar deo problema u funkcionisanju LSS??? Ne verujem i cak sam ubedjenja da ce se problemi dodatno uvecati.

Koje su garancije da ce LU sada poceti da placaju clanske doprinose za sve svoje clanove? Da li je nekim aktom LSS predvidjena sankcija za tako nesto i to sankcija koja ce zaista da "zaboli" (npr. oduzimanje prava gazdovanja lovistem)? Nema ili ja to nisam uspeo da pronadjem i procitam. Koja druga sankcija moze da "uplasi" LU i natera ih da sada uredno placaju ovaj skromni clanski doprinos od 300 dinara za sve svoje clanove???? Mozda se to i desi ali poznajuci nas mentalitet a narocito postojece ekonomske uslove, prvo cemo se odreci onoga bez cega se moze, odnosno ne mora!!!???

Koristim priliku da izjavim svoje "divljenje" autoru/ima "optimizma" u mogucnost da ce LSS sa glavnim prihodom od clanarine u iznosu od 300 dinara po clanu, uspeti da "prezivi" ove i narednih par godina!!!???

Pa stalni troskovi poslovanja LSS iznose najmanje 20.500.000,- dinara. Kako ce smanjiti trosak bruto naknada zarada radnika (sa doprinosima na teret poslodavca i prevozom radnika) u iznosu od 14.482.279,- din., troskove el. energije, grejanja, vode, smeca u iznosu od 1.782.518,-din, troskove tekuceg odrzavanja od 577.110,-din, troskove registracije vozila od 502,773,-din, troskove goriva od 980.883,-din, troskove dnevnica (sa porezom i doprinosima) u iznosu od 935.748,- din, troskove advokatskih i racunovodstvenih usluga u iznosu od 529.500,- dinara, troskovi odrzavanja skupstine LSS u iznosu od 766.000,- dinara.

Kako ce se pokriti ovi samo nuzni troskovi??? Kolika su ocekvianja od prihoda po osnovu clanarine, odnosno sa kojim brojem clanova se racuna i kakve su garancije da ce se sadasnjih 35.000 povecati na preko 50.000. Racuna se na 20.000 clanova iz Vojvodine (osnovano ocekivanje ali treba racunati i na odgovor iz LSV, pa bar oni mogu svoje troskove smanjiti, obzirom da imaju samo dvoje u stalnom radnom odnosu) ili 20.000 clanova iz LSCS (ne verujem, jer ovaj savez za 350 dinara nudi mnogo vise- izradu planske dokumentacije, informisanje, osiguranje lovaca, razumevanje za realne probleme, korektan i ljudski odnos u ophodjenu)???

Pa sa dosadasnjih 35.000 clanskih doprinosa (?) i clanarinom od 300 din, ostvarice se prihod od 10-11.000.000.- dinara godisnje ??? Sa ostalim prihodima do maksimalnih 7.000.000,-(?), dolazi se do iznosa od 18.000.000,-, mada i ovi ostali prihodi se mogu dovesti u pitanje, narocito ako ce slobodno (valjda) trziste usluga izrade planske dokumentacije, polaganja lovackih ispita, stampanja obrazaca i prirucnika, biti sa vise ponudjaca i nesumnjivo dovesti do pada cena tih usluga i podele tog "kolaca", cija je se ukupna vrednost da izracunati????

Pa ako do ovoga dodje, treba se odreci ugovora o delu u iznosu od 597.000,-din, treba se odreci (lake love) po osnovu projekata u iznosu od 1.309.610,- dinara, treba se odreci lovne kinologije u iznosu od 575.562.- din, treba se odreci streljastva u iznosu od 198.233,- din, treba se odreci pehara i medalja u iznosu od 288.870,- din, treba se odreci lovnog podmlatka od 0,00.- dinara (uf ...greska....toga smo se odavno odrekli) i mozda najbolnije, treba se odreci tako lepih druzenja po lovnim regionima u iznosu (ne tako davne i proste 2011 godine, u iznosu od 2.730.621,- din, naravno sa troskovima ostale reprezentacije) od 577.250.-dinara??? Imaju li pojedinci saznanja da se treba ovoga odreci i ili postoji li njihova spremnost na ova odricanja????

Ako nema spremnosti na odricanja, onda preostaje negativno poslovanje i zaduzivanje kako bi se isto pokrilo. Zaduzivanje koje ce ponavljati par godina zbog nemogucnosti vracanja dugova iz realnih prihoda i namirenje dugovanja iz nepokretne i pokretne imovine LSS u nekom a najverovatnije sudskom postupku, gde ce ista biti rasprodata po visestruko umanjenoj trzisnoj ceni?????

Pa ovakvih scenarija je po Srbiji bilo bas, bas, ............. i nije ih trebalo prepisivati iz americkih filmova, zar ne???? E sad, da li ce Vucko i ostali uspeti da do tog vremena izgrade drzavne institucije, koje ce ovakvo ponasanje podvesti pod clan.235. KZ, ostaje da se vidi??? Nazalost, ako do toga dodje, odgovornost ce snositi samo "glumci", mozda neki "statista", mozda neki "reziser" ali "scenarista" tu nece biti, jer ce uzivati u plodovima svojih poslovno-stambenih objekata na kvalitetnim lokacijama???

Ne sumnjam u strucnost svih iz strucne sluzbe i organa upravljanja LSS ali jedini ljudi ciju strucnost postujem i cenim su Aleksandar Ceranic i Vlada Mladenovic. Prvi je razresen a drugi dao ostavku, pa ako prate ovaj forum, bas bih voleo da cujem da li je ovo moje razmisljanje osnovano ili samo proizvod moje maste, uzrokovane nekvalitetnom genetikom???Iznenadjen

PS. Lalo, u kojoj tacki dnevnog reda skupstine LSS je bilo predvidjeno razmatranje ostavke sekretara LSS, ciji je redosled promenjen i covek razresen bez mogucnosti obrazlozenja podnosenja iste???
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Lala
 Gedžo, nisi pažljivo čitao: ja sam napisao da AKO je tačno da je promenjen redosled...

Nego, evo malo friških informacija. Došao sam u posed odgovora na ono često postavljano pitanje (doneo mi operjali fazan i ostavio na terasi, kao i obično Smile ), ko je i koliko sredstava dobio na konkursu iz Fonda za razvoj lovstva, na području Srbije (bez Vojvodine)!! Na žalost, informacija je nepotpuna, jer nema odgovora ZA ČEGA su sredstva dobijena.
Možda je baš sada momenat, da se ovo postavi. Dokument je zvaničan, overen pečatom Uprave za šume. Ima 4 strane. Pošto se radi o informacijama od javnog značaja, ne vidim razlog da se to ne objavi. Na žalost, za sada nema informacija kako su sredstva deljena u Vojvodini, ali mislim da će i to ugledati svetlost dana!
Evo prve strane (klik na sliku za uvećanje):
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lala
 Strana 2.:

Lala
 Strana 3.:

Lala
 Na ovoj strani se vidi koliko je sredstava povukao LSS za razne namene. Posebno je zanimljivo da su povukli 1,5 milion dinara za izdavanje glasila 'Lovac', u kojem su onako elegantno iznosili raznorazne stvari (primer: tekst o potrebi da se bude član LSS, jer će dodela lovišta 'zasigurno' ići preko LSS?!?! Usput, da li su lovci plaćali izdavanje tog glasila, šta mislite? Pa onda, izdavanje priručnika za polaganje lovačkog ispita, finansirano iz FOnda, a naplaćivano od lovaca?!? A ko puni fond? Pa lovci, svojim uplatama za lovnu kartu i za naknadu za korišćenje divljači (10%)!

Strana 4.:

Sremac75
 Ju, ju, ju..... već dugo sam bez teksta posle čitanja ovih spiskova.....

Kako mi se čini, najmanje iz Fonda su dobili oni koji su ga punili!

LSS (i Jelen) preko 3 miliona!
LSCS 3,5 milion!
JP preko 22 miliona!

SRAMOTA!

Koliko je potrošeno za projekte za razvoj lovstva, čovek bi pomislio da samo što nam ne krene na bolje!

VIDIM JA DA JE TU SVIMA LEPO....

Kakav bi tek izveštaj Pokrajinskog Fonda za razvoj lovstva bio?????
Koliko li je dobio LSV???
Koliko "Vojvođanski lovac doo???
Koliko Beuković, a koliko Zeremski???

E DRŽAVO....RANI KERA DA TE UJEDE!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

slavaplana
 L.U.Pomoravlje Plana je propao projekat za hladnjacu u iznosu od 1.200.000din jer je udruzenje bilo u blokadi za stetu koju je platilo u iznosu od 830.000din?/racun je bio blokiran???

tesko bi opravdali uplaceni novac??

Cifre koje imam prlike da vidim se odnose samo na Srbiju a gde su Vojvodjani???

Indjijanac
 619.800 za priručnike za polaganje lovačkog ispita?
pa to znači da su kandidati trebali dobijati džabe ove priručnike,a ne da ih kupujuJaooo
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

slavaplana
 A NOVINE???Ko i sada naplacuje iste lovcima a Drzava je kroz PROEKAT PLATILA IZRADU ISTIH????

LSS bi da zaradi jos malo na NOVINAMA???

slavaplana
 Po meni je LSS samo podigao DIMNU ZAVESU ,NISTA SE NIJE BITNO PROMENILO,svako je ostao na svojim pozicijama kako je planirano,nepodobni su reseni,a lovci OBMANUTI i prevedeni zedni preko vode kako rece jedan gos.iz Ministarstva!!!!!

Nista sto nije trebalo se nije desilo sem mozda neocekivane odluke oko 300din i male clanarine na koju niko nije racunao???

Ceranic ce kao DIREKTOR privrednog drustva JELEN D.O.O. vidjati stare drugare ,saradjivace i dalje.....ali ce bar primati platu za to sto radi ....u LSS pitanje je koliko bi plata jos primio???

Postavlja se pitanje sta sa VISKOM RADNIKA ??/Nista se ne desava po tom pitanju a vreme prolazi i lovci to sve placaju???

uloge se menjaju i glumci a izgleda je VLADA PRAVNIK ostao bez uloge ili mu se sve ovo smucilo????

JOS JEDNA PRESTAVA ZA LOVCE USPESNO JE ZAVSENA a sta ce mo sa novim repertoarom???

DakiNS
 Do sada se predstava zvala "Laža i paralaža" kako će se zvati sledeća ili ostaje pod istim imenom.

Ima li još neki dinar gde se LoSoSi nisu ogrebali. Dobiše novce za novine, priručnike a sve ponovo naplatili od lovaca. Da li je negde iskazan taj prihod od ministarstva?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

elko
 Mala ispravka.

Novi sekretar LSS, Dragan Sinđelić je iz Lazarevca, bio je predsednik Radne grupe formirane odlukom Skupštine LSS davne 2011 godine koja nikada nije završila povereni posao, zahvaljujući između ostalih i njemu koji je zaključke interpretirao na svoj način koji ( a bio sam prisutan i na poslednjem sastanku Radne grupe i na NO kada je upoznavao prisutne sa zaključcima ) slobodno mogu reći nije odgovarao onom što je usvojeno kao zaključek.

Nakon takvog rada nagrađen je mestom u UO LSS koje je zamenio za mesto sekretara a mesto u UO ustupio predstavniku LU iz Obrenovca.
Možda postavljenje ima veze i sa zapošljavanjem supruge jednog prepoznatljivog a svima dragog člana upravljačkog mehanizma LSS.

( A od kuma ....)

Ostala kadrovska rešenja su takva kakva su a po svoj prilici su odgovarala članovima Skupštine LSS, a verovatno su i u interesu njihovih udruženja.

Članarina nije 300,00 dinara već je uslovljena i na nju imaju pravo LU koja su sama osigurala svoje lovce od posledica nesrećnih slučajeva u lovu ( što je skoro nemoguće i neisplativo ali postoji kao mogućnost ako se ima dovoljno para ) a glasilo LSS nije stvar izbora već su sva LU obavezna da povuku i plate 20% tiraža u odnosu na broj lovaca ( koji niko ne zne i nema evidenciju ) tako da je i pitanje ukupne članarine otvoreno uz opasku da je problematično da lovci ne budu osigurani po želji rukovodstva već bi o tome trebali sami da se izjasne kao uostalom o mnogo čemu.
Nejasna je izrada planskih dokumenata, projekata i sl.za LU članove, da li se posebno plaća ili ne.

Kada je u pitanju zabijanje gola podsetio bih da LSCS na toj utakmici i dalje vodi od prvog gola datog 2011 godine ali to nije previše bitno a koji je rezultat podsetiću i dobronamerne ali i one koji očigledno i dalje ne koriste u dovoljnoj meri svoju pamet već se vode iz tuđe glave.

2010 godine je članarina prema LSS bila 1000,00 dinara ( predstavnici Šumadije predlagali 700,00 ) od toga je LSV finansirao u procentu od 37,8 % - nešto manje od 400,00 dinara

2011 godine 600,00 dinara a LSV je bio u obavezi da u prebijenom iznosu uplati 10% - oko 60,00 dinara koliko je i uplatio.

2012 godine se ne zna ali otprilike 600,00 dinara jedinstveno ( ili 200,00 za regionalne saveze.

2013 godine 300,00 uz predhodne uslove.

Isti Savez, broj ljudi, iste nadležnosti i zadaci samo je članarina tri puta manja.
Kada će LSCS dobiti od lovaca Srbije samo zbog toga posebno priznanje - ne treba orden mnogo je i do sada potrošeno na slične marifetluke.

Ko je kome dao go, kada i zbog čega valjda se zna.

Čestitam svim delegatima na uspešnoj Skupštini LSS uz rezervisan stav povodom verifikacije, načina glasanja, onome šta su usvojili i birali.
O tome kada se sakupe informacije i objavi zapisnik i odluke na koje ćemo po pravilu čekati par meseci.

Jedna opaska - ako je utvrđen sastav Skupštine LSS u broju 238 članova i ako pomnožimo sa recimo 300 lovaca dolazimo do broja lovaca u LSS od 71.400 ili ako uprosečimo to sa 200 lovaca po udruženjudolazimo do broja od 47.600 lovaca.

Odakle taj broj kada je u 2012 godini ostvareno 18.000.000,00 prihoda od članarine ( sa LSV i delom LSCS ) što iznosi oko 30.000 lovaca.

KO JE KOGA, U ODNOSU NA KOJI BROJ LOVACA ILI UPLAĆENIH ČLANARINA U 2012 GODINI PREMA LSS PREDSTAVLJAO NA SADA VEĆ PROŠLOJ sKUPŠTINI LSS?

Sve u svemu ništa novo, ista pesma, ljudi a kraja nema ili se barem ne vidi.

Da ne zaboravim pare koje je LSS dobio za Priručnik o lovačkom ispitu je obična glupost, za predhodni je već dato dosta para, pitanje je kome treba a nije predviđen Pravilnikom o lovačkim ispitima.Opet je neko maznuo pare za nešto što postoji ili će samo korice da izmene i ugrade nova zakonska rešenja za koja se zalažu da se u što većem obimu izmene.Opet će tražiti pare i za ponovo novi priručnik.

Niko na Skupštini LSS nije pitao šta je uraćeno od projekata, ko je radio i uzeo pare, šta je sa projektom ishrane srneće divljači koji egzistira skoro 10 godina - neka manje i za koji nikada nije dostavljen nikakav izveštaj a na koji je po ovoj visini članarine otišla skoro godišnja članarina prema LSS.

elko
 Najpre jedan biser koji je možda prikladniji za tem da se malo nasmejemo.

Obzirom da je organizaciju dolaska predstavnika iz Zaječara i okoline sprovodio popovićev zamenik, išlo se u koloni kako neko ne bi zalutao a jedan delegat se u obraćanju poznaniku pohvalio kako su smenili ONOG MARKA TICU ZBOG SUKOBA INTERESA, ONOG IZ SLUŽBE.

Toliko oko kvaliteta pojedinih delegata i njhove spoznaje šta su glasali, koga su smenili i ko je ko u LSS.

Polaganje lovačkih ispita LS KiM uz stručnu podršku LSCS i privrednog društva Lovstvo doo ( čiji je osnivač LSCS a u kome radi Marko Pavlović ) sveukupno iznosi 1.100,00 dinara ( 3x200,00 za članove komisije, 150,00 za izdavanje Uverenja o položenom lovačkom ispitu i 350,00 dinara za teorijsku pripremu kandidata u skladu sa Pravilnikom o lovačkim ispitima.
Nema nikakvih naknadnih troškova goriva, dnevnica ili slično a domaćini su skoro uvek LU koji su ipak korektni u smislu dočeka ljudi koji sprovode ili obuku ili polaganje.
Priručnik novi nije do sada štampan a nije ni neophodan ili imperativno potreban.

Još jedno pitanje kako je marko tica - onaj pravi a ne smenjeni mogao da sazove Skupštinu LSS kada nije bio član iste jer mu je mandat verifikovan tek na samoj sednici i čime je zaslužio da predstavlja lovce Kosjerića ili možda u tom kraju nema sposobnih.

Kada budem video tekst Statuta biće zanimljivih pitanja koja se mogu prevesti da su članovi Skupštine LSS glasali protiv interesa svojih LU ili regiona a da o tome nisu imali podršku svojih lovaca.

Takođe u predhodnim verifikacijama nije mogao da se verifikuje mandat člana Skupštine LSS ( po Statutu LSS ) ako to nije potkrepljeno odlukom Skupštine matičnog udruženja, izvesno je da se taj princip sada nije poštovao ali biće detalja.
Što se tiče Lalinog upisa, uvek postoji mogućnost da stariji preveslaju mlađe ali trudićemo se ubuduće.

Lala

elko kaže:
Članarina nije 300,00 dinara već je uslovljena i na nju imaju pravo LU koja su sama osigurala svoje lovce od posledica nesrećnih slučajeva u lovu ( što je skoro nemoguće i neisplativo ali postoji kao mogućnost ako se ima dovoljno para ) a glasilo LSS nije stvar izbora već su sva LU obavezna da povuku i plate 20% tiraža u odnosu na broj lovaca ( koji niko ne zne i nema evidenciju ) tako da je i pitanje ukupne članarine otvoreno uz opasku da je problematično da lovci ne budu osigurani po želji rukovodstva već bi o tome trebali sami da se izjasne kao uostalom o mnogo čemu.
Nejasna je izrada planskih dokumenata, projekata i sl.za LU članove, da li se posebno plaća ili ne.

Kada je u pitanju zabijanje gola podsetio bih da LSCS na toj utakmici i dalje vodi od prvog gola datog 2011 godine ali to nije previše bitno a koji je rezultat podsetiću i dobronamerne ali i one koji očigledno i dalje ne koriste u dovoljnoj meri svoju pamet već se vode iz tuđe glave.
...............

Da ne zaboravim pare koje je LSS dobio za Priručnik o lovačkom ispitu je obična glupost, za predhodni je već dato dosta para, pitanje je kome treba a nije predviđen Pravilnikom o lovačkim ispitima.Opet je neko maznuo pare za nešto što postoji ili će samo korice da izmene i ugrade nova zakonska rešenja za koja se zalažu da se u što većem obimu izmene.Opet će tražiti pare i za ponovo novi priručnik.

Niko na Skupštini LSS nije pitao šta je uradjeno od projekata, ko je radio i uzeo pare, šta je sa projektom ishrane srneće divljači koji egzistira skoro 10 godina - neka manje i za koji nikada nije dostavljen nikakav izveštaj a na koji je po ovoj visini članarine otišla skoro godišnja članarina prema LSS.

Novost je za mene ovo oko 20% tiraža glasila, da MORAJU da uzmu LU? To nisam znao!
Zabijanje gola? Pa bilo je tu i golova i autogolova, ruku na srce, LSCS je najmanje autogolova zabio. Najmladji su, pa valjda zato; imaju vremena, kako mi se čini da ih starija braća neki put nameštaju, okliznuće se i oni?

Bojim se da se opet nešto ne uklapa u celu sliku; nije mi jasno kako će LSS da sprovede ove odluke skupštine?

Jedno konkretno pitanje: a kada je to iz štampe izašao novi Priručnik o polaganju ispita? Koju cenu plaćaju kandidati za taj priručnik? Da li je kupovina tog priručnika obavezna za sve kandidate koji idu na obuku za polaganje? Koliko u stvari košta obuka, a koliko polaganje lovačkog ispita? Za polaganje je cena odobrena od strane ministarstva (poveren posao), a šta je sa obukom? Koliko ona mora da traje, po kom programu, i po kojoj ceni?

Čuveni projekat o ishrani srneće divljači ima izgleda da po svojoj trajnosti donese kapitalne teorijske rezultate - na terenu je malo drugačija priča: trofejna struktura opada, a brojnost u najboljem slučaju stagnira (meni se čini da opada, ali 'ajd da ne budem ja pametan). Opet, koliko mi se čini da je u zadnje vreme (5-6 godina) znatno uznapredovao jedino kvalitet ishrane srneće divljači olovom, često i uz pomoć farova! Kada će, zaista, biti predstavljeni zvanični rezultati tog epohalnog istraživanja? Za desetak godina mogli su da urade istraživanje za Nobelovu nagradu! Ili je sve to samo fingiranje? U kojim lovištima se sprovodi to istraživanje? Kakvi su rezultati tolike investicije, šta su nauka, praksa i lovci dobili ovim projektom?
I dokle, pobogu, da lovci finansiraju naučne i 'naučne' projekte? Za čega postoji ministarstvo nauke i ministarstvo poljoprivrede, pa ako državi treba tako nešto vezano za divljač (koja je državna svojina) zašto onda to ne plaća država, nego lovci?
Ma sve je ovo postalo 'smuti pa prospi' sistem; jednom rečju, kad sve pogledam na širem planu, mislim da prisustvujemo raspadu sistema lovstva.
Svako radi po svom ćefu, ne sprovode se propisi, čak se i očigledna kršenja propisa tolerišu i ne preduzima se ništa, osnovne jedinice sistema lovstva LU su sludjena i razapeta izmedju interesa svojih lovaca, lovačkih saveza i države (Komora pride), a o lovištima i divljači se najmanje vodi računa, kao i o interesima lovaca, od kojih se sve više traži, a sve manje nudi. Divljači nema, pa nema, i biće još manje, nije to samo posledica klimatskih faktora ili brojnosti predatora, nego najviše posledica nerada, nebrige i arčenja, koje tolerišu upravo oni koji bi trebali da vode računa o tome. Samo je pitanje vremena kada će neko ko inače ne bi 'rokao' po svemu što se mrda, to početi da radi, jer vidi da nikom od onih koji to rade ne fali dlaka sa glave.
Ali zato na sve strane imamo neke skupštine nečega, na kojima neupućeni i neinformisani donose svakojake odluke, koje često nemaju blage veze sa realnošću. To obilato koriste uprave, pa često pomislim da ne bi bio velik problem da se na nekoj skupštini izglasa i da je planeta Zemlja ravna ploča! Primera ima koliko hoćeš!
Zakoni, pravilnici, uredbe, instrukcije, statuti... Ma sve to se časkom eskivira i zaobidje, sve dokle god ima onog čuvenog paprikaša koji čeka, pa da se ne bi 'ladio, da požurimo (u zadnje vreme je sve popularniji pasulj - pitati Ćeranića i Marka Ticu - to valjda u nedostatku divljači? Grin). Koliko ja vidim, izaći će lovcima taj paprikaš na nos, presešće im, nekom pre nekom kasnije, i skupo će da košta, a cenu će da plati divljač koja ubrzano nestaje (primer: srna i naročito zec), a nije daleko momenat kada će mnoga LU biti u nemogućnosti da izršavaju svoje finansijske obaveze. Svi kao nešto čekaju izmene zakona, ne bi li produžili stari sistem rada. Zalud nada!
Često se dešava da se zakon i skupštinske odluke ignorišu, i šta? Nikom ništa: onaj ko bi trebao da reaguje, ne preduzima ništa. Prodje voz, idemo dalje u nove pobede uz staru praksu!
Lovišta su takva kakva jesu, sa sve manje divljači: nije to samo posledica nekog lošeg zakona ili pravilnika; svaki propis uvek može biti bolji. Problem je u nesprovodjenju, fingiranju sprovodjenja i zaobilaženju propisa, koje prolazi nesankcionisano. Da li je iko uradio bonitiranje lovišta? Da li je iko postavio pitanje propusne moći lovišta (koliko lovaca može lovište da izdrži)? Ja ne znam da jeste u poslednjih 7-8 godina ili više?!

Kažu stari: 'na ljutu ranu ljutu travu'; dokle god država nemo posmatra kako se arči prirodno bogatstvo države Srbije, dotle će se i arčiti. Čini mi se da bi se stanje brzo popravilo samo kada bi u seriji nadrljalo nekoliko (10-15) prekršilaca, onda bi se valjda ostali dozvali pameti, ali džaba, šteta je već povelika, i trebaće vremena da se stvari vrate koliko-toliko u normalu.

Kažu još stari: 'prilika čini lopova'. Danas svaka budala sa puškom može da gotovo bez rizika 'roka' po lovištu šta god hoće, uz vrlo malu mogućnost da će da odgovara.
A papiri će uvek biti manje više u redu. Papira imamo koliko ti duša hoće, jedino fali pokriće u stvarnosti za te papire.
Tako i može da se desi, da u jednim novinama pročitam informaciju da jedno vojvodjansko LU ima 4200 jarebica i oko 2000 srna i više hiljada zečeva, to čisto kao primer navodim. I nikom ništa? Sprdaju se lovci koji se iole razumeju sa takvim podacima, a onaj koji ih izrekao i onaj koji ih je objavio, 'ladno ćute, kao da se ništa nije desilo, čak jedan od njih udje u novi sastav UO LSS?! A oni lovci koji se ne razumeju dovoljno, pročitaju to i prime zdravo za gotovo - pisalo u novinama, eeejjjjj?!?
Srbija, zemlja čuda i neslućenih mogunosti! Ovde je moguće i ono što se u normalnim državama ne može ni naslutiti i zamisliti!

Lala
 Na sajtu LSS osvanuo je izveštaj o sednici Skupštine LSS. U okviru tog izveštaja objavljen je i komentar u vezi nedolaska predstavnika Ministarstva za poljoprivredu, Uprave za šume, koji glasi:

BEZ PREDSTAVNIKA RESORNOG MINISTARSTVA

Lovački savez Srbije je blagovremeno uputio poziv za sednicu Skupštine i predstavnicima resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posebno Uprave za šume. Uprkos tome, niko od pozvanih nije došao na Skupštinu, a izostale su i poruke Skupštini u ime Ministarstva, kao i obaveštenje da iz opravdanih razloga ne mogu da dođu. Ovakvo ponašanje i postupanje zaista ostavlja mučan utisak, i izvan je okvira proklamovane i dogovorene saradnje i obećanja, da će Savez uživati punu podršku države.
Ostaje da zaključimo, da je prema volji i znanju pojedinca, sasvim moguće uspešno organizovati lovstvo u Srbiji i bez bilo kakvog učešća Lovačkog saveza Srbije. U skoroj budućnosti ćemo videti da li je to zaista tako, i da li ovaj gest ignorisanja Lovačkog saveza Srbije nosi upravo ovakvu poruku.

Delove teksta sam ja naglasio.
Ovo je, po meni, vrlo neobičan komentar, nisam siguran da će biti baš blagonaklono dočekan u državnim organima. Ako ništa drugo, krajnje je nediplomatski ovako nastupiti; razjašnjenje je uvek, mislim, moguće dobiti u direktnom kontaktu, a ne na ovaj način.
Ili u LSS znaju nešto što mi ostali ne znamo?

Izveštaj sa skupštine možete pogledati ako kliknete na sledeći link:

http://www.ecolss.com/skupstina_beogr...rad_13.htm

Lala
 A u istom izveštaju preneti su i sledeći zaključci (obratite pažnju dobro):

Nadzorni odbor koji je u izveštaju predložio Skupštini sledeće zaključke, koji su u sklopu celovitog izveštaja o radu Nadzornog odbora takođe prihvaćeni od strane Skupštine:
1. da se Lovačkim udruženjima i pojedincima predloži da povuku tužbe koje su podneli protiv LSS i njegovog predsednika i predsednika Skupštine, što je u funkciji zaštite pre svega Lovačkih udruženja, LSV i pojedinaca podnosioca tužbi;
2. da se zvanično upozore sva Lovačka udruženja na posledice i velike troškove koje će proizvesti navedene tužbe i protiv tužbe za prisvajanje sredstava LSS;
3. protiv Lovačkih udruženja koja ne povuku tužbe podneti protiv tužbe za prikrivanje broja članova LU u svrhu prisvajanja članarine Lovačkog Saveza Srbije;
4. podeneti krivične prijave za protivzakonito korišćenje sredstava LSS od strane LSV i LSCS u 2011. i 2012. godini, odnosno članarine koja pripada LSS, ukoliko se ne postigne dogovor i ne povuku tužbe;
5. poništiti lovačke ispite koje je sproveo i sprovodi Lovački savez Kosova i Metohije van teritorije KiM suprotno Zakonu o udruženjima i njegovom Statutu i pokrene postupak nadzora nad Lovačkim savezom Kosova i Metohije po čl. 71. Zakona o udruženjima (organizovanje ispita od strane Lovačkog saveza Kosova i Metohije suprotno je i članu 8. Zakona o divljači i lovstvu);
6. da Skupština donese zaključak o izdavanju jednog lovačkog glasila LSS za sve članove LU u Srbiji, kao što je to bilo više od jednog veka;
7. da Skupština otvori raspravu o rezultatima poslovanja LSS u 2012. godini, donese program za prevazilaženje finansijskih problema radi usklađivanja rashoda sa realnim prihodima i sagleda odgovornost u skladu sa Statutom;
8. da se donese zaključak i dostavi Ministarstvu sa predlogom da LSS (izdaje) i distibuira lovne karte svim lovcima preko LU i da deo naknade prenosi u budžet po dogovoru sa nadležnim Ministarstvom;
9. podneti tužbu protiv registracije naziva (Lovačke komore Srbije) suprotno Zakonu o udruženjima, odnosno Zakonu o divljači i lovu, ukoliko se ovo pitanje ne može rešiti dogovorom;
10. ponovo obavestiti Ministarstvo poljoprivrede o nezakonitom gazdovanju lovištem od strane jednog broja Lovačkih udruženja sa kojima je LSS raskinuo ugovor.

Opa batoo!!! Malo se, kanda, vrši pritisak, i pokušava se istrgovati!?!? Pa ovo je suludo!!!
Ako imaju dokaze da je neko radio protivzakonito (po LU ili nekim drugim organizacijama u lovstvu), dužni su da obaveste nadležne organe, a ne da nude trgovinu 'povucite tužbe protiv nas, pa vas nećemo mi tužiti'!!!
Ovo je isto toliko protiv propisa, kao i eventualni postupci koje pominju u tekstu!!!
Pa ima li kraja ludilu?!?

Sremac75
 E moj druže.....kome ti sve ovo "serviraš na tacni"???

Lovcima je teško da ovo pročitaju ...... a gde je tek razmišljanje svojom glavom.... a o javnom iznošenju svog mišljenja da ne govorimo!

Svi beže od odgovornosti, pa zato imamo one koji hoće da "preuzmu stvari u svoje ruke" ali naravno 99% u sopstvenom interesu!
Tako i treba!

"Ljudi" imaju mooda da sebe promovišu na najviše funkcije u lovstvu Srbije, i da odatle karaju u boolju sve ispod sebe, plus imaju "bajku od života"..... i na tome skidam kapu!
A ove jajare kojima prija dugogodišnja kita u analnom otvoru...to i zaslužuju!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

ficha007
 Bože oprosti im ne znaju šta rade!!!!

Ja ne znam šta reći posle ovakvih zaključaka. Oni kao da su sa kruške pali. O kakvim se tužbama radi? Ako su u pitanju krivične prijave to je jedno, a ako su u pitanju parnični postupci - nešto sasvim drugo.

Ako je krivično delo počinjeno i neko je o tome obavestio MUP, Tužilaštvo nema tu šta više da se povlači. Tada nastupaju zaštitnici interesa države. Kakva LU, kakvi bakrači.

Sa druge strane ako je u pitanju parnica moguć je na primer zastoj ili prekid postupka. ALI...

Ja bih da sam na mestu LU to sročio ovako: Može, povući će se tužbe pred nadležnim parničnim sudom ali pod jednim uslovom: OSTAVKA!!! Jasna i neopoziva. Svih rukovodećih organa ( Predsednik LSS-a, Predsednik Skupštine, Sekretar LSS-a, predsednik i članovi NO...itd. ), potom povraćaj u pređašnje stanje ( pre Smedereva ), vanredna Skupština u punom sazivu da se obnaroduju ostavke gospode, izbor "prelazne Vlade" sa zadatkom da se da predlog novog Statuta i organizuju novi izbori za nadležne organe LSS-a.

Dalje, što se tiče pretnje tužbom LU za prikrivanje broja članova...itd, pa gospodo iz LSS-a znali ste vi to veoma dobro ali vam to ipak nije smetalo kada ste delegate tih LU pozivali u Smederevo, a sada kada se "...k..a više ne diže vi našli da svodite račune..." i pretite nekim sankcijama.

Jednostavno rečeno - pljujete u bunar iz koga ste do juče pili vode. Kakav blam.

Što se tiče predloga Ministarstvu, gospodo pa samo ako su im vrane mozak popile će da uđu u aranžman sa vama. "Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti..."

Tužba protiv Komore...ma samo podnesite pa da vas država konačno oduva sve u stilu "još dve kiše i nema vas više".

Ako posle ovakvih zaključaka lovci u Srbiji ne vide ko ih vodi i da smo svi zajedno dotakli dno dna onda ja stvarno ne znam šta dalje.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

slavaplana
 N.O. je sebi dao za pravo da VODI POLITIKU SAVEZA umesto da isti kontrolise ???Ovo je presedan u istoriji LSS sa ovakvim zakljucima??

Smejurija i sta su sebi dozvolili da komentarisu DRZAVNE ORGANE i da ih UCENJUJU da moraju LSS da ono sto su obecali i sprovedu??/Ako Vam je bilo sta obecao????
TECA????

Drzavna politika je malo dugorocnija nego sto su to obecanja coveka koji ima godinu dana do penzije i koji je kao visoki funckcioner JULa pomislio da je ponovo doslo njihovo vrame???

Neka se zapitaju ljudi iz LSS koji su ga predlagali na to mesto a sada se kaju duboko???

Mozda Skobic nesto vise zna????

Ovo je smejurija i epilog je vec poznat????

ficha007
 Tako je. NO je organ Skupštine a ne UO i pojedinaca. NO je iznad UO i račune polaže isključivo Skupštini a ne grupi ljudi koji još samo na papiru sebe smatraju autoritetima srBskog lovstva.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1239 02.06.2024. 12:41
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Lovna sezona jelena svih polova traje do 15. februara
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

66,051,847 posete www.srbijalov.com