Za razliku od nekih prošlih vremena kada je LSS igrao glavnu ulogu u lovačkom životu Srbije, novim ZODL-u naša krovna organizacija je gotovo potpuno izgubila značaj, o čemu svedoči i nastajanje nekih novih saveza kojih će biti još, čime će uloga LSS biti potpuno razvodnjena. Međutim, što je po mom mišljenju mnogo važnije, LSS je odavno izgubio svoj KREDIBILITET nenamenskim trošenjem lovačkih para, netransparentnim delovanjem u i van lovstva, davanjem bespovratnih sredstava i zapošljavanje po rođačkim i prijateljskim vezama (klasični nepotizam)!
I pored svega, LSS će verovatno preživeti, lovišta će biti ustanovljena i data na gazdovanje. Ali ono što mene posebno brine i što nikako ne mogu da izbacim iz glave jesu reči Dušana Kunovca iz Pokrajinskog sekretarijata za PVŠ sa jednog od sastanaka kojem sam prisustvovao, a u povodu donošenja novog ZODL i ustanovljenja i dodele lovišta. On je, na negodovanje dela prisutnih oko samog koncepta formiranja lovišta i konkursa za dodelu, rekao da je ovo samo korak ka potpunoj liberalizaciji lovstva u Srbiji (pa tako i u Vojvodini), gde će u budućnosti nekim izmenama i dopunama Zakona biti omogućeno da lovišta na gazdovanje budu dodeljivana najboljim ponuđačima (što je nekako i logično, ma šta god značilo), bez davanja prednosti dosadašnem korisniku lovišta ili njegovom pravnom sledbeniku (član 40, stav 5, ZODL). To praktično znači da će lovišta na gazdovanje dobijati najjači igrači, a svi znamo ko su ONI u Srbiji, nažalost znamo i da to nismo mi, odnosno naša Lovačka udruženja, u najvećem broju slučajeva. Ko će i kako tada loviti, o tome ne vredi trošiti reči! E, onda će i definitivno nestati LSS...
apinest kaže:
Ali ono što mene posebno brine i što nikako ne mogu da izbacim iz glave jesu reči Dušana Kunovca iz Pokrajinskog sekretarijata za PVŠ sa jednog od sastanaka kojem sam prisustvovao, a u povodu donošenja novog ZODL i ustanovljenja i dodele lovišta. On je, na negodovanje dela prisutnih oko samog koncepta formiranja lovišta i konkursa za dodelu, rekao da je ovo samo korak ka potpunoj liberalizaciji lovstva u Srbiji (pa tako i u Vojvodini), gde će u budućnosti nekim izmenama i dopunama Zakona biti omogućeno da lovišta na gazdovanje budu dodeljivana najboljim ponuđačima (što je nekako i logično, ma šta god značilo), bez davanja prednosti dosadašnem korisniku lovišta ili njegovom pravnom sledbeniku (član 40, stav 5, ZODL). To praktično znači da će lovišta na gazdovanje dobijati najjači igrači, a svi znamo ko su ONI u Srbiji, nažalost znamo i da to nismo mi, odnosno naša Lovačka udruženja, u najvećem broju slučajeva...
Baš je lepo pročitati, da ima ljudi koji su maltene vizionari, pa znaju šta će se dogoditi u budućnosti, a naročito znaju kakve će se izmene i dopune zakona dešavati. Zna čovek unapred, šta će Skupština Srbije usvojiti... Da li ima još sličnih vizionara u lovstvu? Meni se čini da ima.
Bojim se, da ne bude ta najava liberalizacije u lovstvu shvaćena naopačke, kao što se to dešavalo u nekim drugim oblastima. Pa neki pojedinci, uz podršku, liberalizaciju shvate kao mogućnost da rade šta hoće, totalno liberalno, do anarhije!
Za sve što nam se dešava najviše smo krivi sami, kako smo birali tako smo i izabrali, a bogami tako su nas oni i pretstavljali, sad polako dolazimo sebi sa željom da ispravimo stvari što opet ide poprilično teško ali ipak ide, ali možda na žalost prekasno, predugo smo ćutali i okretali glavu, idilizujući sebe (nekako mi dođe žao što više nema lovačkog glasila da čitam o našim uspesima i hvalospevima), većina lovaca želi promene i to jasno poručuje, ali to naši izabranici il ne čuju ili ne žele da čuju, zato i ne čudi što se osnivaju nova udruženja i novi savezi, neki vizionari pokušavaju da pronađu bolji put u budućnost od ovoga kojim se sada truckamo, sa koliko uspeha vreme će uskoro i to pokazati
LU Aleksandrovo kaže:
većina lovaca želi promene i to jasno poručuje, ali to naši izabranici il ne čuju ili ne žele da čuju...
Čuju, i čitaju, Cule, ali ih kanda baš nešto i briga, pa neki od vidjenijih lovnih radnika ovo naše pisanje ovde, i slične priče, lepo nazovu 'serendanjem po internetu'. Ja lično čuo, i ne samo ja.
Jedno je činjenica: čak i da 'serendamo po internetu', i to je bolje nego da 'serendamo po lovstvu' ili da 'serendamo po glavama lovaca', tačnije.
Teraju naši vajni lovni radnici i dalje po svom naumu, a to što smo često sa ovim pisanjem ovde pogadjali u suštinu, to ih samo nervira (pisanje o Vojovdjanskom lovcu i Jelen LSS, o nepotizmu, o zamešateljstvu oko Komore, a čekam da vidim kako će se lovišta ustanoviti, pošto ih 'premeravaju' ljudi iz LSV, i ko će konkurisati za lovišta, osim LU). Čini mi se da bi neki želeli da može da se hoda u 'svetlu lovačku budućnost' onako kako odgovara pojedincima, vodjenim uglavnom interesima uske grupe, koja sama sebi obezbedjuje legalitet preko odluka skupština i upravnih odbora. A usput, obezbedjuje i lovu, i to ne malu! Naravno, iz naših džepova.
Kako to izgleda, taj legalitet, može da se vidi na primeru izborne skupštine LSV, kada je na predlog predsedavajućeg, skupština usvojila odluku da delegati, koji su u prethodnom sazivu bili članovi UO, NO, i suda časti, nemaju pravo glasa!?!? Samo je par ljudi pokušalo da zatraži objašnjenje u vezi prava glasa (dvoje), ali su glatko ućutkani. I onda još predsedavajući lepo kaže 'ova skupština može da odluči kako hoće'!? Pa kog djavola onda sede naši delegati tamo, i kako nas predstavljaju, ako nemaju pravo glasa, odnosno, ako se odreknu tog prava, zašto nisu dali momentalnu ostavku, ako tako rade? Zar ne važi princip da svako ima pravo da bira i bude biran? Eto tako to izgleda, taj legalitet... Sve po Statutu? Da podsetim, ta ista Skupština je lane usvojila statut, po kojem je LSV savez koji čine LU, a ne lovci! Pročitajte u statutu! Da se neko ne zavarava: nije isto napisati 'savez LU' ili 'savez lovaca'. Razlika je ogromna.
A na skupštini je sedeo i g.Popović, predsednik LSS, kao gost. Nije bilo reakcije.
Sedeli su i članovi NO LSV, i nisu reagovali.
E tu je problem, u ono dvoje, otkud oni ispadoše i ko njih izabra, negde se izgleda odstupilo od ustaljene šeme, došlo do greške, mora se poraditi na tome da tako nečega u budućnosti više ne bude, delegati treba da daju primer jedinstvenosti, kako bi mi svi kao ovce mogli da ih sledimo, valjda u novu PETOLETKU, pa tako do besvesti.
Lepo je šaliti se, ali je vrag odneo šalu... Kada je pre nekih 10-ak godina na nekom lovačkom druženju jedan poznati javni radnik, uz to uspešan poslovan čovek i lovac (naravno) ispričao kako su "ONI" odlučili da unište i rasture lovačku organizaciju u Srbiji, koja je tada bila najjača NVO u Srbiji sa preko 100.000 članova i treća oružana sila posle vojske i policije (ili pre), svi smo ga gledali sa nevericom smatrajući njegovu priču za još jednu teoriju zavere u moru sličnih. Onda se broj lovaca počeo smanjivati, krenule su afere u lovačkoj organizaciji na svim nivoima, doneseni su neki zakoni (za koje se takođe šuška da su ih"ONI" pisali ili diktirali) apsolutno nepovoljni po lovce i njihove interese, sad sledi novo ustanovljenje lovišta i dodela novim-starim korisnicima koji se cepaju gde stignu, i na kraju će "ONI" u već tamo nekoj Skupštini "pridobiti" većinu za Zakon o imenama i dopunama ZODL i dobićemo nove korisnike koji će doći na gotovo, izmrcvarenu lovačku organizaciju gde je svako protiv svakog, a na najvećem gubitku divljač, lovišta i obični lovci-smrtnici. A na dobitku samo "ONI"... Slučajnost?!? Ili već viđen scenario u Srbiji!?!
Koje je onda rešenje, za izlaz iz problema?
Kako sačuvati ovo što nam priroda dala?
Da li postoji iskrenost u namerama sadašnjih ljudi, ili se pod plaštom brige za lovstvo pokriva briga za novce?
Nekako sam uvek skeptičan, kad su pare u pitanju, jerbo nikad ni od kog nisam ništa dobio, ma koliko me ubedjivali da rade u mom interesu, uvek sam nekako ja na kraju morao da se dohvatim za novčanik. Kako god da uradim, sve sam svoje uredno platio, a ponekad i preplatio.
Na zalost, sve u ovoj nasoj Srbiji je necija prcija!
Tako je i u lovstvu....pogledajte samo....20-30 godina isti ljudi rukovode lovstvom u Srbiji, obicno su na svojim funkcijama dozivotno!
Sada ovi koji jos nisu umrli zele da nesto ostave iza sebe....ali za svoje potomstvo, a ne za lovce!
Hteli mi to da priznamo ili ne, ONI smatraju da je sve sto je dobro u lovstvu Srbije njihova zasluga, i da je sasvim normalno da ga ONI privatizuju i ako je moguce obogate se!
U svakoj nasoj privatizaciji najbolje su prolazili aktuelni rukovodioci....pa se ocekuje da to tako bude i u lovstvu!
E zato se oni sada ukopavaju, ne bi li zauzeli sto bolje pozicije pred pocetak kraja!
Boli njih uvo sta ce biti sa lovstvom i 80.000 lovaca...sada je momenat da se obezbede licni interesi /kao da su do sada radili drugacije/ jer uskoro nece biti besplatnih lovova, nezaradjenih plata, dnevnica, sluzbenih vozila, obuka za trofeje...........
E sad...to je uzrok i posledica koja je izvesna....a kako se boriti da tako ne bude?...ja nisam dovoljno pametan da dam odgovor na ovo pitanje!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lovcka udruzenja kontatktira sluzba iz APR-a oko preregistracije i doslovno tera udruzenja da u clanu koji je vezan za clanstvo u LSS mora da stoji da je udruzenje clan LSS!!!!!!!!!!!!!!!!
Ovo nije obavezno!!!!!!!!
U mom statutu stoji da MOGU biti clan LSS kao i drugih saveza i organizacija koje se bave lovom u zemlji i inostranstvu ali po odluci skupstine udruzenja!!!
Izgleda mali broj udruzenja uopste hoce da vise bude clan LSS pa se neko dosetio ko ima veze sa APR-om da ovo na mala vrata pokusa da odradi!!!
NEZAKONITO i neustavno 100%!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sledece nedelje se formira LOvcki Savez ZAPADNE srbije koji ce krenuti stopama LSCS!!!!!!!!!!!
To znaci jos desetak hiljada lovaca i manja clanarina LSS!
Uzice i deo oko Tare i ostali ce se sami organizovati!!
Sto se tice istocne Srbije sve oci su uprte u SLavisu predesednika istocne lovne oblasti i predsednika iz Zabara koga svi cekaju da pokrene Istocnu Srbiju da i oni imaju nesto svoje!!!
Savez samo sebi polako sece granu na kojoj sedi jer ovakvim pritiscima na udruzenja i smicalicama koje pokusava sebe da zastiti samo sebi pravi jos goru poziciji a ovo je proces koji se vise nemoze zaustaviti!!!!
U slucaju da LSCS bude imao problema oko polaganja ispita koji je Drzava poverila i tu se moze ocekivati rasplet u sledecoj godini i mogucnost da LSS ostane bez ovog poverenog posla!!!
Ukoliko udruzenja iz centralne Srbije budu imala bilo kakav pritisak ili problem oko ispita Lovacki ispit ce ici preko oragana i komisija LSV!!!!!!!!!!!!Pare ce ici Vojvodjanima a LSS neka se zapita sta ce onda! Resenja ima ali ovako na kvarno kako se sada radi ispod zita plasim se da savez nece imati nikakve koristi vec samo stetu koju ce tek osetiti na svojoj kozi a i na clanstvu!!!!
za ovu godinu su se provukli!osnivaju se jos 2 saveza do kraja godine a bice i promene zakona o divljaci i lovstvu u delu oko postojecih saveza sledece godine!!
trzisna utakmica pocinje a ne dosadasnji monopol i ucene!!!
Da važi ono 'gde ima dima, ima i vatre', pokazuje najnovija vest, objavljena na drugom lovačkom sajtu .
Osniva se Lovački savez planinskih lovišta Srbije! Članovi su uglavnom LU iz zapadne Srbije.
Ne znam da li da se radujem nestanku jednog lošeg Saveza, ili da plačem što će lovci na kraju ostati golog dupeta na vetrometini, izloženi dejstvu tajfuna (tajkuna).
Sve mi se čini da je taj Savez sam sebe ukinuo, dugogodišnjim neradom, nepotizmom, zloupotrebama........
Ali mi se isto tako čini da je to svesno uradio.
I čini mi se da je to urađeno u interesu pojedinih interesnih grupa, koje će u budućnosti preuzeti njegovu ulogu, i to u punom i najnegativnijem smislu!
Mislim da će vrlo brzo biti formiran i Savez privatnih lovišta Srbije, a onda kolege lovci - puške o klin!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
NIje daleko od pameti to što pišeš, Sremac. Na žalost.
A još žalosnije je to, što se sve odvija pod parolom brige za običnog lovca. Meni se čini, da je ta briga uglavnom vezana za novčanik tog istog običnog lovca.
Šio mi ga Djura.....
Kod nas je ide iz krajnosti u krajnost!!!..možda da i mi osnujemo neki savez ...npr.."planinsko - ravničarskih lovišta Srbijalova"!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Eto I konkretnih rezultata ove price-da nebude samo ventil za praznjenje.To ti nije losa ideja,samo ako moze zbog mene napravite izuzetak,pa u nazivu stavite I ljubitelja prirode.Postoje razne vladine,NVO.organizacije,koje brinu o nama,pa sto se sami ne bi brinuli o sebiOvo ima svoje opravdanje,posto smo sada demokratsko drustvo,verujem da bi I LSS(posto ih niko nece ukunuti-neunistivi ko plastika) ovo pozdravioneka vrste zvanicne opozicije,kontrolora,savesti,ko zna cega sve jos.EU bi takodje pozdravila,podrzala I svrstala ovo u civilizaciske tekovine,kao doprinos izgradnji drustva I brizi o .Odlicna ideja. Salu na stranu cim se vidimo razradjujemo detalje,a moze da se pocne I ovde.
nenadx kaže:
...verujem da bi I LSS(posto ih niko nece ukunuti-neunistivi ko plastika) ovo pozdravioneka vrste zvanicne opozicije,kontrolora,savesti,ko zna cega sve jos.EU bi takodje pozdravila,podrzala I svrstala ovo u civilizaciske tekovine...
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻