Klasicno zaglupljivanje,zamenom teza.Nebih zalazio u detalje iznetog od komisije za gajenje i...sto navede Sremac i podvuce crvenim,da neodlutamo od teme...Ovakve price sam slusao kao mali-Drugovi mi moramo,mi smo ....koji to mi..Celni ljudi,lideri,vodje treba da izadju i kažu Ja sam..i Ja cu...Ovako se okrece ista prica decenijama..a kao rezultat velikog umovanja smo dobili-obaveze i namete obicnim lovcima,pa jos i lovci neznaju,neprosveceni....Pa prosvetlite ih,naucite ih..povecajte brojnost divljaci-za to ste placeni.
Lalo blago nama,eno su dali resenje na kraju Komisija nema nameru da osporava nečiji dosadašnji rad, ali je cilj da se u narednom periodu isprave greške, napravi drugačiji pristup predloženoj problematici, a sve radi povećavanja fondova gajenih vrsta divljači do postizanja propisanog optimalnog kapaciteta."
U Bibliji je Gospod Isusu Hristos na to kako da se čovek "nanovo rodi" i postane svet, metaforički rekče "novo vino u nove mehove"...drugim rečima nemogu ovo učenje i ideje sprovesti ljudi koji se iz korena ne promene i ne postanu skroz novi ljudi!! ..jer VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKADA!!... po meni treba kompletna smena ljudi koji su do sada vodili naše lovstvo!!!
svaka ti je k'o Ćopićeva()
i nekad me baš baš stvarno oduševiš kao sad sa ovim upisomB)
U Bibliji je Gospod Isusu Hristos na to kako da se čovek "nanovo rodi" i postane svet, metaforički rekče "novo vino u nove mehove"...drugim rečima nemogu ovo učenje i ideje sprovesti ljudi koji se iz korena ne promene i ne postanu skroz novi ljudi!! ..jer VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKADA!!... po meni treba kompletna smena ljudi koji su do sada vodili naše lovstvo!!!
svaka ti je k'o Ćopićeva()
i nekad me baš baš stvarno oduševiš kao sad sa ovim upisomB)
Hvala kolega, zuar je i ponekad!!!B)
Mada ja i dalje sugerišem na njega... !!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Izgleda da će pravi komentari krenuti tek od nedelje, kada većina vas dodje do Informatora. Vidim da još nisu svi upoznati sa sadržajem. Ili da se bavimo daktilografijom? Radi kolega lovaca, koji neće doći na sajam, ili koji možda neće videti Informator (iako jeste poslat svim LU u Vojvodini), kuckaću ja tekst. Evo, pošto je Sremac prekucao deo o Komisiji za gajenje divljači, ja ću preneti tekst o Vojvodjanskom lovcu d.o.o., koji je objavljen pod naslovom 'Vojvodjanski lovac' na pravom putu
Citiram: 'Skupština Lovačkog saveza Vojvodine održana u avgustu prošle - 2010. godine jednoglasno je donela odluku da LSV formira Privredno društvo 'Vojvodjanski lovac' d.o.o. koje bi obavljalo stručne poslove za lovački savez Vojvodine i njegove članice. Pored poslova vezanih za izradu planskih dokumenata Privredno društvo bi u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu konkurisalo za distribuciju lovnih karata korisnicima lovišta osim za lovišta posebne namene. Takodje, Privredno društvo bi trebalo da prikuplja i obradjuje podatke neophodne za katastar lovišta i Centralnu bazu podataka osim za lovišta posebne namene.
Novina u radu bi sigurno bila i uključivanje u lovni turizam, čime bi se omogućilo prevashodno članicama Lovačkog saveza Vojvodine da plasiraju divljač, kroz lovni turizam i na taj način ostvare neophodan prihod za gazdovanje lovištem.
U Privrednom društvu 'Vojvodjanski lovac' doo zaposlena su tri radnika sa visokom stručnom spremom, a njihovi obrazovni profili zadovoljavaju kriterijume za obavljanje odredjenih poslova.
U dosadašnjoj aktivnosti 'Vojvodjanski lovac', u saradnji sa Stručnom službom Lovačkog saveza Vojvodine, izradio je godišnje planove gazdovanja za više od 90% lovišta kojima gazduju lovačke organizacije u Vojvodini i na koje je data saglasnost nadležnih lovnih inspektora.
U lovnom turizmu preko 'Vojvodjanskog lovca' odstreljeno je 125 srndaća (domaći i inostrani lovci). POred toga još 20 srndaća su odstrelili gosti koje su lovačka udruženja pronašla, a naplata je obavljena preko 'Vojvodjanskog lovca' u skladu sa važećim Zakonom.
U letnjem lovu preko 'Vojvodjanskog lovca' do početka septembra nekoliko grupa lovaca iz Italije je lovilo prepelice i grlice i sigurno da bi rezultati tog odstrela bili bolji da je rešeno pitanje izvoza i iznošenja odstreljene divljači.
U okviru aktivnosti vezanih za obeležavanje granica lovišta u saradnji sa Stručnom službom Lovačkog saveza Vojvodine stručnjaci 'Vojvodjanskog lovca' učestvovali su u obeležavanju lovišta - onih kojima gazduju lovačke organizacije, ali i ribnjačkih.
Za naredni period planirana je izrada projektne dokumentacije za članice Lovačkog saveza Vojvodine kako bi one mogle učestvovati na konkursima pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za raspodelu sredstava iz Fonda za lovstvo. (kraj citata)
I Lalo šta se sad ima komentarisati ovde!!..niti je šta rečeno, niti im se i dalje nešto zna!! Zanimljiva je ova rečenica "Novina u radu bi sigurno bila i uključivanje u lovni turizam" ..znači novina u radu novoosnovanog društva!!!
..i opet ni reči o njemu ,a ima ga svugde!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Kad iz teksta izvučem siže, od novih stvari koje do sada nisam znao, saznao sam:
- da je naplata odstrela za lovce koji su lovili kao gosti LU, koje su pronašla ta LU, išla preko VL, a zašto, nema objašnjenja
- da je VL učestvovao u procesu obeležavanja lovišta, a ne kaže se u kom svojstvu i po kom osnovu (rečeno je da je obeležavane lovišta radio LSV po nalogu Sekretarijata, uopšte, to poveravanje posla obeležavanja lovišta mi je nejasano, ali zahteva malo dužu priču, pa ne bih sada o tome
- saznao sam da se planira izrada projektne dokumentacije, ali ne piše za koje projekte, i za koje konkurse? Jel se to možda negde pojavio neki konkurs za dodelu sredstava? Možda sam propustio nešto? Koliko košta ta izrada dokumentacije?
Ovo su samo neka od pitanja. Za početak.
Ima u Informatoru još jedan tekst o Vojvodjanskom lovcu, ali ću ga citirati malo kasnije.
po meni odgovor je : Zeremski
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Nešto se slabo komentariše?!?
Ili ljudi nisu uzeli informator, ili ne razumeju šta piše, ili ih ne zanima, ili ih jednostavno mrzi, ili možda što je prvi lovni dan nove sezone na fazana, pa imaju preča posla?
Hajd', videćemo!
Nisam procitao informator,ali citajuci Vase upise na tu temu jasna mi je sustina.Kako Sremac rece,jel mi to ocekujemo da zmija pokaze noge?Stvari su manje vise,opste poznate,nista novo nismo saznali od stvari i desavanja koje su mnogo puta ovde komentarisane.Mozda je jedino pozitivno to sto gosp.Pazin pokazuje da zeli da saradjuje i koliko toliko uvazava clanstvo pa makar to bilo i deklarativno i u granicama pristojnosti.Ne mislim da se u ovakvim okolnostima bilo sta spektakularno moze promeniti,medjutim i mali korak napred ipak je napredak,cak i taj korak nije iz razloga sto je neko odlucio da od danas sve bude drugacije vec iz razloga sto su svi svesni cinjenice da savez vise nema monopol nad lov udruzenjima,nadleznosti su im jako male,a rezultat te cinjenice je Vojvodjanski Lovac.Sta ce se desiti onog momenta ako lov.udruzenja masovno napuste clanstvo u Lov.Savezu,kome ce onda Pazin biti predsednik?Izvinjavam se gospodinu nepoznajem ga,ali to je vrlo realna mogucnost,zar ne?Kad je mogao T.Radosavljevic u Sumadiji sto nebismo i mi u Vojvodini,naprimer?A i nemoramo,zar ne?Zna se ko je korisnik lovista,zna se kome se placa divljac,zna se i ko gazduje lovistem a sve ostalo,a tu mislim na izradu lov.osnova,gpgl,bice u domenu licenciranih i strucnih kadrova koje ce komora da ovlasti da se bave tom problematikom.Drugim recima,sve ce biti TRZISTE,pocev od usluga od struke i nauke pa do formiranja cena i usluga u lovstvu,sto mislim da je odlicna stvar jer,to je prava stvar kako za korisnike lovista tako i za lovce turiste pa ko voli nek izvoli,zar ne? A ne da neko objavi cenovnik koji treba da vazi za sve.Pa da onda svi gledamo da ako ikako mozemo da krsimo i nepostujemo taj cenovnik,jer nisu isti uslovi u svim lovistima,a svi treba da zive.Iskocih iz teme,zanos sta li.Mislim da ce sledeca godina biti vrlo interesantna,kada se zavrse svi zapoceti poslovi sto se tice,ustanovljenja i dodele lovista,komore,pa zar neko misli da su to sve neki naivni ljudi,da nisu svesni trenutka i da nisu svesni da velika vecina lovaca ipak zna sta se desava?Naravno umnogome zahvaljujuci,nekolicini ljudi bas sa ovog foruma.Mogu da kazem da dosta lovaca iz raznih udruzenja misle slicno i mnogi ce da preispitaju svoje clanstvo u lsv,verujte,pa opet pitam kome ce predsednik biti predsednik ako to pocne da se osipa,ako neplate clanarinu,nema para zar ne?Vrlo jednostavno resenje da se resimo dozivotnih,nezamenljivih.;)
DRUGCRNI, sve što si napisao je manje više OK.
Moje je mišljenje da sitna i rascepkana LU nemaju perspektivu, i da će silom prilika, ako misle da opstanu, morati da se udružuju na neki način, ali isključivo interesno, pa dok im je interes isti, dotle će i biti zajedno. Ako ne, svako na svoju stranu, pa sa nekim drugim opet interesno okupljanje...
LSV je do sada okupljao sva LU. Da li su baš svi imali interesa da budu članovi? Mislim da nisu, ali su na neki način bili maltene primorani.
Dotakao si se i Vojvodjanskog lovca, koji je u dosadašnjoj priči bio malo manje analiziran. Koliko ja mogu da sagledam, na osnovu informacija koje mogu da dobijem i mog razmišljanja, čini mi se da se iz LSV sve što god može prebacuje na VL, tako da će na kraju od LSV ostati samo ljuštura, sa par ljudi koji će se baviti obukom za ocenu trofeja i polaganjem lovačkog ispita (to im je i zakonom ograničeno), dok se svi drugi poslovi prebacuju na Vojv. lovac, koji možda da peuzme indirektno 'komandovanje' lovstvom u Vojvodini. I naravno, sve profitabilne poslove.
Postavlja se osnovno pitanje: a zašto je uopšte savezu trebalo Privredno društvo? U koju svrhu da Vojvodj. lovac ostvaruje profit iz lovstva? Za čega će se koristiti dobit tog pirvr. društva? Da li može da se desi, da se na konkursu za lovišta pojavi i Vojvodjanski lovac, kao kandidat? Odakle pravo Vojv. lovcu, da uzima sve podatke o LU, o divljači, o lovištima, i da ih koristi kao prednost u poslovanju?
Odakle ideja da VL radi stručne poslove vezane za funkcionisane LSV (priprema materijala za sednice, pa onda, pazi ovo 'pomoć pri evidentiranju članarine'(???), pa još 'korespondencija u zemlji i inostranstvu'(??), pa onda 'distribucija članskih karata'... Sve poslove koje je radila stručna služba LSV, sada bi po ovom trebalo da radi VL?!? A da lovci to plaćaju iz članarine, možda da se iz LSV prelivaju sredstva od članarine u VL?
Pa onda da privredno društvo VL, recimo za primer, odluči da sav stečeni profit može da podeli kroz plate, honorare, naknade...? Ko će da im zabrani?
Posebna priča je lovni turizam. Tvrdim da će doći momenat, kada će se u tim profitabilnim poslovima, na tržištu vezanom za lovni turizam, doći do sučeljavanja i sukobljavanja interesa firmi koje će osnivati LU da bi funkcionisala i opstala, sa Vojvodjanskim lovcem. Pa ćemo doći u situaciju, da ako LU ostanu članovi LSV, finansiraju savez kao osnivača i organ upravljanja firme VL, koja direktno konkuriše firmi vašeg LU, i preuzima profit, koji je vama, po LU, preko potreban zbog opstanka.
Nije niko u savezu glup i naivan, da ovo ne zna. Nije naivan i glup ni Zeremski kao direktor VL, ni niko iz dosadašnje upravljačke ekipe LSV. Pa nemojmo da onda lovci po ko zna koji put, ispadnu naivni. Gledajte malo dalje u budućnost, a u sklopu ovih okolnosti koje sam naveo, zapitajte se da li je moguće da se desi ovaj gore opisan scenario?
Mada, sudeći po onom drugom tekstu iz Informatora, (koji nisam prekucao, kasnije ću), čini mi se da lovci veoma kasne sa reakcijom, neke stvari oko VL već su dogovrene, možda i uradjene.
Vidim da su naši delegati u savezu jako inertni, i da ne reaguju na dešavanja. Možda je vreme da se ipak malo u savezu prikoči sa ovim oko VL, da ne osvanemo mi lovci po LU, jednog dana vezanih ruku u poslovima sticanja profita za LU, nego da budemo direktno vezani za VL.
Kolege, imate delegate, imate Statut i Poslovnik o radu Skupštine LSV, naterajte vaše delegate i uprave LU, da se malo zamisle nad ovim mogućim problemom.
1. Koliko ima stalno zaposlenih u LSV?
2. Koliko ima zaposlenih u DOO Vojvođanski lovac Novi Sad (privredno društvo osnovano od strane LSV)?
3. Kolike su mesečne zarade (bruto i neto) zaposlenih u LSV i DOO Vojvođanski lovac Novi Sad?
4. Koliko su zaposleni u LSV i DOO Vojvođanski lovac Novi Sad naplatili na ime zarade i drugih primanja u poslednjih 6 meseci?
5. Na koji način je LSV-u, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poverio posao snimanja granica lovišta u Vojvodini?
6. Koliko je LSV-u plaćeno za obavljanje tog posla od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu?
7. Na čega su navedena sredstva utrošena ili se troše?
Iz razgovora sa sekretarom LSV i iz Informatora sam saznao odgovore na neka od ovih pitanja!
U periodu od 01.01.2011.-30.06.2011. godine u LSV je imao troje (3) zaposlenih.
Tih troje zaposlenih je na ime neto zarade ostvarilo ukupan iznos od 2.525.317,oo dinara, što znači da je prosečna neto (na ruke) plata u LSV bila 140.295,38 dinara!
Kada se na taj iznos dodaju svi doprinosi dobija se iznos od 4.203.416,oo dinara, što znači da je svaki zaposleni koštao LSV prosečno 233.523,11 dinara mesečno!
Kada se na taj iznos dodaju troškovi dnevnica od 247.900,oo dinara, znači da su zaposleni koštali LSV za prvih 6 meseci ukupno 4.451.316,oo dinara!
E sada su plate prepolovljene!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Poštovane kolege šta mislite o sledećem mogućem scenariju: pare koje će VL naplatiti za poverene mu poslove a od strane LSV biće izpumpane preko drugih (njihovih) zavisnih firmi,a sa tim novcima će konkurisati za najatraktivnija lovišta,naravno preko njima bliskih firmi ili pojedinaca?
umpahpah kaže:
Poštovane kolege šta mislite o sledećem mogućem scenariju: pare koje će VL naplatiti za poverene mu poslove a od strane LSV biće izpumpane preko drugih (njihovih) zavisnih firmi,a sa tim novcima će konkurisati za najatraktivnija lovišta,naravno preko njima bliskih firmi ili pojedinaca?
Mislim da si ostvario pun pogodak
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
De facto se ide ka privatizaciji lovišta. Slučajno ili namerno, mislim da će taj scenario nastupiti u narednim godinama. Kako sada stvari stoje, sve više ljudi, pravih Lovaca, napušta lov i kače puške o klin. Neki razočarani situacijom, neki iz nemaštine, jer kako smo ranije svi na forumu pisali, sada ni članarina od 10.000 po čoveku ne može da zalegne za potrebe sekcije niti LU. Primer je Šid koji je u debelom gubitku "radom" prethodnog predsednika. Sad će verovatno, da bi se izvukli iz gliba, da organizuju par komercijalnih lovova, da odstrele kapitalne primerke divljači i onda duvaju u prste. Ostaće im lovište, ali ako se pogleda tekst G-dina Ristića o stanju divljači i broju divljači, crno nam se piše. Debela je to zasluga gospode iz LSS i LSV. Pa pogledajte kolike su plate oni imali. Ko Tadić i Cvetković. Ej bre običan radnik u LSS ili LSV. Pa gde to ima. E sad kao moralno je da prepolove. Pa NORMALNO je da prepolove. Eeee ali ko je kriv što divljači nema, a plate se do dolaska G-dina Pažina delile i šakom i kapom. Zna se. Znamo svi. Što se tiče stanja divljači tu su i lovci krivi. Lažni podaci na brojanju, krivolov, lovokrađa (što nije isto)...
Dakle sa jedne strane imamo zahvatanja čelnih ljudi LSS i LSV koji su kroz dnevnice, plate, i privilegije sistematskl uništavale materijalno-finansijsko poslovanje saveza, a sa druge strane imamo same lovce koji su bili gluvi i mutavi na zlo koje se oko njih događalo, gde su za tanjir paprikaša i malo kuvanog vina i rakije olako zaboravljali pojedince koji su sa džipovima harali po lovištima, sumnjive tipove koje su lokalni predsednici dovodili u lovište, odokativno brojanje divljači po sekcijama... I šta je rezultat. Danas je on poražavajući. I što je najgore niko ne snosi odgovornost za tako nešto.
Gospodo Lovci, pamet u glavu ako hoćete da lovite. Dobili ste od države firmu da sa njome upravljate. Pametne, učene i NADASVE POŠTENE ljude postavite na čelna mesta u rukovodstvu. Budite domaćini kao što to jeste u svojim kućama, da bi i Vaša deca imala šta da love i gde da se druže. Manite se gulaša i paprikaša, talandari i kobasica. Ne šenlučite po lovištima da bi ste samo ubijali, nego pucajte kada ste sigurni u pogodak.
Tekst G-dina Ristića u "Informatoru" shvatite kao suvu realnost i dno dna koje smo kao lovci, ali pre svega kao ljudi dotakli.
Ali posle kiše vedrije je nebo, kako kaže Vladika NJegoš. Mislim, a iz razgovora sa pojedincima sa ovoga foruma, da je dolazak G-dina Pažina dobar znak. Pomozimo mu ali ga u isto vreme upozorimo da je i on na "posmatranju" vaskolike lovačke javnosti. Da ne sme da ponavlja greške prethodnika, jer za greške više nema mesta, niti želje za lovačkim praštanjem.
Ja ovaj Punishreov tekst mogu 'ladno da potpišem.
Mudro zboriš, kolega, oštro, po običaju, ali otvoreno! Samo sam ti jednu reč izmenio u tekstu, ali smisao je ostao isti. Ne zameri!
Lalo, moramo da stanemo jedni pred druge i pogledamo se u oči. Ne možemo baš za sve da okrivimo LSS i LSV, jer to je najlakše i najbezbolnije. Treba zaista svaki Lovac da pođe od sebe i upita sebe, a šta sam ja kao pojedinac učinio da u mojoj sekciji bude bolje. Radio jesam, ali se nisam dovoljno borio na Skupštinama. UO sekcije i LU. Skretao sam glavu od lovokrađa i krivolovaca, gledao sam džipove i slušao BAR-ove kako peglaju u mome lovištu, divljač koju sam ja hranio. I ĆUTAO!!! E pa tako mi i treba. Nemam pravo da prstom pokažem na bilo koga ako sam i ja tome doprineo. I nečinjenje je delo. Tu vidim da LSV, odnosno, bolje da kažem Pažin može mnogo da učini. Obilaskom LU i sekcija, ukazivanjem da li preko "Informatora" ili neposredno, licem u lice, lovcima da se moraju boriti protiv svih negativnih pojava u svojoj sekciji ili LU. Ako si platio članarinu imaš pravo glasa u Skupštini. Pa hajde onda neka se tvoj glas čuje. A ne da čekaš kraj Skupštine pa juriš na paprikaš.
U lovu nemoj da pucaš samo da bi šenlučio po lovištu. Imaj u vidu da time teraš i divljač. Budi siguran u pogodak, pa onda povuci okidač. Ako nisi siguran, ne okidaj, nego tu divljač pozdravi i poželi više sreće sledeći put. Ali uživaj u prirodi i društvu ljudi oko tebe. Proklamuj takve vrednosti među sebi jednakima pa ćeš imati i šta da vidiš u lovištu, i šta da prebrojiš i šta da odstreliš. A ako ne odstreliš - nikom ništa. Ispunio si dan, uživao na vazduhu, popričao sa prijateljima...
ALI NEMOJ DA ĆUTIŠ na lopuže u svojoj okolini. Bori se protiv njih i animiraj druge iz tvoje sekcije u toj borbi. Ako si usamljen i vidiš da su svi oko tebe takvi, nemaš šta da tražiš sa takvima, jer nemoj da dozvoliš da budeš kao ONI. Vredniji si od njih.
Budi Lovac sa čašću, obrazom i dostojanstvom.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻