Ne znam da li je lovcima promakla informacija, da je po novom cenovniku LSS za odstrel divljači, naknada koju plaćamo povećana za 50%!. Kakav će to uticaj imati na visinu članarine, svima je jasno. ZAŠTO JE LSS BAŠ SADA NAŠAO ZA SHODNO DA POVEĆAVA NAKNADU ZA ODSTREL???
ODGOVORNI, MOLIM VAS, OGLASITE SE! OBJASNITE NAM OVO!
To znači, da će LU za svakog odstreljenog zeca plaćati 9,9 evra, umesto dosadašnjih 6,6! Ali tu nije kraj: na 9,9 evra, treba dodati još i PDV od 18%! Tako da će jedan zec lovca koštati 11,70 evra, ili po današnjem kursu negde oko 1250 dinara!!!
Fazan će koštati oko 590 dinara.
Prepelica će koštati nešto preko 100 dinara. OVO SU IZNOSI KOJE ĆE PLAĆATI ČLANOVI LU!!! NIJE CENOVNIK ZA KOMERCIJALU!!!
Formula za izračunavanje ukupne cene, sa PDV i naknadom državi (10%):30% od cene divljači iz cenovnika LSS + 18% PDV = ukupan iznos koju lovac treba da plati!
Računajte sami, ko koju divljač voli da lovi, neka izračuna. Cenovnike (i LSS i Komore), imate objavljene na naslovnoj strani (LSS na prvoj, a Komora na trećoj strani). Uz ogradu, da cenovnik Komore još nije potpisao ministar.
Jedan moj prijatelj (bivši) voleo je da kaže -Jednoga dana kada postanem neko i nešto , kada budem imao mnogo para- Zauvek je ostao niko i ništa u mojim očima bez obzira koliko je imao para. Ali očigledno da treba po mišljenju -NEKIH- da se i lovci rasloje na staleže ali ne po poreklu rođenjem (grofovi , lordovi i sl.) nego po poreklu novca (poteno-nepošteno zarađen) Malo je pošteno zarađenog novca tako da em ga nemamo em ćemo pasti u neki niži stalež pa će mo pričati ove godine sam skupio para da odstrelim jednog zeca i dva fazana, u lovištu kod tog i tog (umesto u našem lovištu kao i do sada po izlaski 1 fazan ili zec)
član 66bZakona o divljači i lovstvu :
"Korisniku lovišta pripada ulovljena divljač i njeni delovi (trofej i dr.)"
"Korisnik lovišta dužan je da svojim aktom ( cenovnik donet na skupštini LU napomena Gavre)odredi cene odstrela divljači, mesa odstreljene divljači , usluga u lovu i žive divljači".
ZA sada je korisnik lovišta LSS i mora se primenjivati njegov cenovnik + naknada za korišćenje divljači i PDV .Tvoja računica je ispravna!
A šta kada se lovište dodeli LU na korišćenje ! Da li će LU donositi svoj cenovnik na osnovu visine naknade (kolona vrednost odstrela divlači u "cenovniku" koji je donela Komora). Tamo ne stoji da se može odobriti popust od 70% kao što je to naglašeno u cenovniku LSS!
Obzirom da ovo nije precizno definisano može se tumačiti da LU mogu svoj cenovnik donositi kako im volja. Tako da na primer neko LU može propisati u svom cenovniku 2Eura za zeca (toliko se mora platiti državi) a neka od 2 eura pa na više (kome koliko para treba za opstanak)!
Dali sam u pravu!
Na kraju ce da se svede lov na to da samo grofovi i oni koji imaju para kao blata idu u lov.... Kod nas se jos nije donela odluka o visini clanarine za ovu sezonu,al sam nacuo nesto mislim suska se o nekih 11000 dinara.... Mozda bude jos vise ko ce ga znati... Kad procitam Lalin post o ovom cenovniku ne bi me cudilo da bude i 12000,i bez rata nego da se placa odjednom.
gavra bakos kaže:
A šta kada se lovište dodeli LU na korišćenje ! Da li će LU donositi svoj cenovnik na osnovu visine naknade (kolona vrednost odstrela divlači u "cenovniku" koji je donela Komora). Tamo ne stoji da se može odobriti popust od 70% kao što je to naglašeno u cenovniku LSS!
Obzirom da ovo nije precizno definisano može se tumačiti da LU mogu svoj cenovnik donositi kako im volja. Tako da na primer neko LU može propisati u svom cenovniku 2Eura za zeca (toliko se mora platiti državi) a neka od 2 eura pa na više (kome koliko para treba za opstanak)!
Dali sam u pravu!
Nisi sasvim u pravu: zaboravio si na činjenicu da LU mora da obezbedi garanciju za fond divljači (bankarsku, hipotekarnu, polisu osiguranja i sl.). Pa onda ispada iz igre mogućnost da se odstrelom divljači plaćaju obaveze. Fond divljači je državna imovina, kako je dobiješ na korišćenje, najmanje toliko mora da vratiš! Inače, ode imovina LU i lična imovina uprave LU na doboš!
LU će moći, kada na konkursu dobiju lovište, samostalno da formiraju cene, nevezano ni za Komoru, ni za savez (ukoliko ostanu članovi saveza i ukoliko statut saveza ne bude predvideo obavezu istih cena).
Tražio sam od sekretara LSS Ćeranića, objašnjenje razloga za povećanje procenta od cene koje plaćaju lovci za odstrel divljači. Objavljujem odgovor u celosti:
Zvanican odogovor.
1. Prema zakonu svako je obavezan da donese jedinstven cenovnik, znači, jedan i za lovce turiste i za članove (clanovi zato imaju popust).
2. Cenovnik donosi svako lovačko udruzenje a ne savez.
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
4. Lovačka udruženja koja su u sistemu PDV-a posebno iskazuju porez kao i do sada.
5. Svako lovačko udruženje mora posebno da donese odluku o članarini a posebno o akontaciji za lov divljači (ukoliko to napalaćuje na taj način) podvlačim, mora, jer tu nastaju najveće greške.
Članarina se posebno vodi. Pored akontacije, divljač se može naplatiti i na kraju lovne sezone kada se saberu sva ulaganja lovaca.
Prema tome povećanje cena je uslovljeno novim zakonom.
Za dodatne odogovore stojim na raspolaganju.
Ovo je isuviše ozbiljan problem da bi se na ovaj način raspravljalo o njemu.
Da krenemo redom i svima otvorimo oči! (kao i do sada)
Naime, a pre svega, navedeni cenovnik je donet na osnovu člana 8 stav 2, člana 66 stav 2, i člana 110 stav 1.
Evo navedenih članova Zakona o divljači i lovstvu :
Pojedini poslovi lovačkog saveza
Član 8.
Lovački savez, član Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu divljači (u
daljem tekstu: CIC) obavlja sledeće poslove:
1) obrazuje komisiju za polaganje ispita za ocenjivanje trofeja divljači i
izdaje uverenje o položenom ispitu za ocenjivanje trofeja divljači;
2) stara se o trofejima divljači čija je vrednost izražena u CIC poenima veća
od trofejne vrednosti nacionalnog prvaka;
3) obrazuje Nacionalnu komisiju za izložbe i trofeje koja potvrđuje trofeje
divljači ocenjene najvišim ocenama, sastavlja listu trofejnih vrednosti nacionalnih
prvaka i rešava o prigovoru na akt za ocenu trofeja divljači koju je dala komisija
korisnika lovišta.
Lovački savez obrazuje komisiju za polaganje lovačkog ispita i izdaje
uverenje o položenom lovačkom ispitu, izdaje članske karte svojim članovima i
zastupa ih u zemlji i inostranstvu, pruža stručnu pomoć svojim članovima i izdaje
lovačke časopise i drugu lovačku literaturu.
Poslovi iz stava 1. ovog člana, obrazovanje komisije za polaganje lovačkog
ispita i izdavanje uverenja o položenom lovačkom ispitu vrše se kao povereni poslovi.
Javna preduzeća, privredna društva i lovački savez dužni su da sarađuju u
svim zajedničkim pitanjima iz oblasti lovstva i da jedni drugima dostavljaju podatke i
obaveštenja potrebna za rad.
Pravo svojine nad ulovljenom divljači
Član 66.
Korisniku lovišta pripada ulovljena ili uginula divljač i njeni delovi (trofeji i dr.).
Korisnik lovišta dužan je da svojim aktom odredi cene odstrela divljači, mesa
odstreljene divljači, usluga u lovu i žive divljači.
Član 110., stav 1
Korisnik lovišta koji je lovištem gazdovao do dana stupanja na snagu ovog
zakona gazdovaće tim lovištem do okončanja postupka ustanovljenja i dodele lovišta
na gazdovanje u skladu sa ovim zakonom.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nadam se da je svima jasno da navedeni članovi Zakona ni na koji način ne govore o bilo kakvom cenovniku.
Pored toga ni citirani članovi Statuta i Pravilnika o lovostaju ne govore o bilo kakvom obaveznom cenovniku!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Možda je smisao ovog čl.110 koji govori o gazdovanju lovištem, da donošenje cenovnika divljači spada u poslove gazdovanja. Može da se primeni, po mom mišljenju. A naročito može da se primeni, imajući u vidu da je u toku prelazni period, prelazak sa jednog na drugi sistem lovstva. Takodje, čl.66 pominje cenu odstrela divljači, koju je korisnik lovišta dužan da donese. Pravni osnov postoji, kako ja vidim. Korisnik lovišta je još uvek LSS, koji gazduje preko svojih članova, LU, lovištem. Tako da je LSS i doneo cenovnik.
Mene zanima zbog čega je došlo do ovakvog povećanja cena (tj. do umanjenja popusta)? Za povećanje (govorim o primeru zeca) od 2 evra po planiranom odstrelu, znamo da je krivac država, koja od ove godine uzima naknadu za odstrel po GPGL, ali ne znam, zaista ne znam, na čega se odnosi ostatak razlike izmedju prošlogodišnje i ovogodišnje cene? Tu je moja dilema.
G Ćeranić u svom odgovoru kaže : 2. Cenovnik donosi svako lovačko udruzenje a ne savez.
Pa o čemu mi ovde pričamo? Zar nije tema Cenovnik LSS? Ili je ovaj Cenovnik donelo neko LU?
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
Ovo je apsolutno netačno.
Državi će se plaćati 10% od vrednosti planiranog odstrela divljači i to 10% od cene koju je odredila Komora (npr.zec 20E a ne 33E....ako se taj cenovnik prihvati/usvoji).
I to se zove naknada za korišćenje divljači a ne cena odstrela.
Ta naknada će se morati platiti i ako se planirana divljač ne odstreli!
Ako je tačna tvrdnja g. Ćeranića zašto odna nije povećana i cena odstrela krupne divljači?
Ove dve stvari nemaju veze jedna sa drugom i voleo bih da me neko ubedi u suprotno!
Osnovno pitanje koje ja već dugo postavljam je : KO JE KORISNIK LOVIŠTA U SRBIJI??????
Ako je to LSS onda je u redu da donosi Cenovnik, ali onda to znači da će LSS-u biti dodeljena novoustanovljena lovišta kao prethodnom korisniku!
Ako su to LU, odakle pravo LSS da obavezuje LU sa ovim Cenovnikom?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
pricao sam sa doskorasnjim direktorom DDOR-a u beogradu u vezi polise osiguranja kao garancije[inace dolazi u moje LD da lovi]..onoliko koliko sam umeo da mu objasnim,covek kaze da NEMA SANSE da bilo koja osiguravajuca kuca bude garant nekom LU ni na koji nacin...
Lalo naknada za korišćenje divljači nema nikakve veze sa cenom odstrela divljači, i ne može se kroz cenu odstrela plaćati naknada za korišćenje!
To su babe i Žabe!
Ma zabunio sam se, znaš na čega sam mislio, više sam počeo da brkam terminologiju.
Oko cenovnika koje svako LU treba da donese: mislim da se tu radi o tome, da li će svako pojedino LU iskoristiti odobreni popust u celosti, ili delimično.
Oko stavke 3. ne shvatam najbolje, kako će LU kroz cenu divljači naplaćivati i naknadu od 10% državi? Šta će se desiti ukoliko ne bude odstreljena divljač? 10% se plaća na PLAN odstrela, a cena divljači se plaća na IZVRŠEN ODSTREL! Ne razumem kako će se ovo sprovesti.
Stav o PDV iz objašnjenja je jasan, tu nema šta da se priča. Stav 5. iz objašnjenja g.Ćeranića govori o jednom načinu plaćanja članarine, a postoji i još jedan način, kada se zbirno iskazuje članarina i naknada za lov. Tu već postoje razlike izmedju načina plaćanja u pojedinim LU. Moje LU je zbirno uzimalo naknadu od lovaca, pa kasnije raspodeljivalo.
Rečenicu u kojoj kaže da je povećanje cena uslovljeno novim zakonom, ne razumem u potpunosti, i to sam napisao. Novi zakon donosi nove troškove vezane za poslovanje LU, ali to ne bi smelo da ima veze sa cenom divljači, tj. sa visinom popusta za članove LU. Ima veze novi zakon sa visinom članarine, još kako, ali ne mora još da se nakarika na sve troškove još i skuplja divljač. Zašto nije bilo sluha, da se u ovoj krizi i besparici, kada već novim propisima zahvatanja od lovaca povećavaju, zašto BAŠ SADA da poskupljuje odstrel, i zašto BAŠ SADA psokupljuje samo odstrel sitne divljači (fazan, zec), naročito imajući u vidu da se na fazana ne primenjuje onih 10% naknade državi?
Ma ne pada mi na pamet da zanosim ničija yaya, zabranio mi tata odavno, da to radim. Samo me zanima ono što me zanima, i pitam ono što pitam, dok ne dobijem objašnjenje za ono što mi nije jasno.
Mislim da treba da iskoristimo priliku i komunikaciju sa sekretarom LSS, i da zatražimo dodatna objašnjenja od g.Ćeranića, pa sam poslao mail u tom smislu, vezan za cenu fazana.
LSS ocekuje da ce dobiti ponovo sva lovista i da ce oni dati na koriscenje sadasnjim korisnicima LU a ne drzava!!!!
LSS misli da ce pare od donacija , suvencija,i svega sto ce evropsa unija a i drzava Srbija da daje za lovstvo ici preko njih po sistemu pola-pola pa i malo vise za savez!!!!!
Nemojmo da se zavaravamo da ce to proci u Srbiji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U Vojvodini MOZDA jer su nadleznosti prenete tako da se drzava u ovom slucaju tu nece mnogo mesati ali za Srbiju to nepije vodu 100%!!!!!!!!!
ZAsto da imamo posrednika kad to moze da se odradi direktno drzava-LU!!!!!!!!
Pare su ogromne u igri i nemojte da se iznenadite kad u ovoj godini pojedina udruzenja dobiju srestva za kupovinu divljaci , hladnjace,objekte itd od drzave o kojima su samo mogla da sanjaju da ce im savez ako nemaju nekog ko ce ih progurati dobiti ikad!!!!
Nisu u igri planska dokumenta i ostale sitne stvari koje je do sada savez radio ovde se radi o milionima eura iz raznih fondova i direktne pomoci drzave u narednom periodu!!!!
Zivo me interesuje sta ce Vojvodjani da urade ili ce dopustiti da ih zedne prevedu preko vode!!!!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?