Da navedem još jedan posebno interesantan član
Član 30. Lovci su dužni da brane ČAST, PONOS i PLEMENITU LOVAČKU TRADICIJU. Bez oklevanja treba sami da razotkriju NEZAKONITOSTI ili NEMORALNO PONAŠANJE svojih drugova i drugih lica, ako se stvar odnosi na divljač, zaštitu prirode ili lovstvo.
Lovac ne treba da se povezuje i podržava osobe ili postupke koji su suprotni moralnim standardima ili zakonu, koji mogu ugroziti prirodu,divljač, genetsku raznovrsnost, ekološku ravnotežu ili su predmet drugih interesa, koji nisu plemeniti u skladu sa strukom.
Zabranjeno je postupati na način koji vređa, dovodi u pitanje čast ili baca mrlju na stručnost lovca, uključujući političke, socijalne, ekonomske ili pritiske administrativne prirode.
u svakom slučaju, lovac mora sam prosuđivati o svom delovanju i mogućim posledicama po prirodu, divljač i lovstvo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Što mi se dopada ovaj član 30., nemate pojma!
Evo ovako ćemo: ovaj član će ići na naslovnu stranu Srbijalov portala, i stajaće tamo! Pa ko god poseti sajt, moći će prvo da vidi ovaj član.
Kunem se da u pisanju tog člana nisam ja učestovao .
Lalo šta misliš da li bi sud časti u LSS i LSV trebao reagovati povodom ova dva navedena člana, a u vezi ponašanja rukovodstva i stručnih službi , pa po do sada navedenim primerima ogrešili su se o osnovni postulat lovstva. A da ne pominjem ničiji obraz jer mislim da ga je u LSS i LSV teško pronaći osim časnih izuzetaka , izgleda zaboraviše i lovačku zakletvu, da je imalo obraza ne bi nikada uradili ništa od onoga zašto su prozivani a ako su već uhvaćeni otišli bi sami , ovako batrganje na putu prema vratima izlaza iz LSV i LSS i usput kupljenje šta se da poneti je više nego nemoralno i žalosno
Popovic ponovo salje upozorenja oko clanarine i oduzimanja lovista.Bez odluke upravnog odbora1!!Udruzenj nemaju razloga za brigu! Ovo je jedan od razloga zasto niko od nadleznih iz Ministarstva ne ce ucestvovati na proslavi lss jer su ih tuzili i minirali svaki potez nadleznih kako bi sebi sacuvali benificije koje su imali
Ma bzvz... Nema ništa od oduzimanja lovišta, jer ta opcija nije prošla na UO. Hvala Bogu.
Mogu da se šalju i upozorenja, i čestitke, i želje i pozdravi... To ostaje na tom nivou. Samo da im ne ponestane koverata i markica, dok se dopisuju.
Nego, Slavo, nije mi jasno ovo 'jer su ih tužili'; jel to misliš na onu tužbu oko osnivanja Komore? Pa što nisu iz LSS odustali od tužbe? Ja sam nekako bio u uverenju da je to bio pokušaj tužbe, i da se od toga odustalo, posle onog prvog ročišta, ali sam izgleda imao pogrešno mišljenje.
Ja takodje cestitam LSS 115 postojanja Sto je za respekt.Pozvan sam na proslavu i ici cu najvise da se sretnem sa jednim nasim evidentnim lovnim strucnjakom velikim poznavaocem lovstva i delegacijom iz Rusije.
U utorak LSCS je pozvao LSS da objasni postupke i preteca pisma oko oduzimanja lovista koja sada potpisuje Popovic licno!!!
Predsednicui udruzenja koja nisu platila clanarinu se pozivaju u LSS na sat vremena pa je LSCA doneo odluku da se prestavnici LSS pozovu u utorak u Kragujevac u 15h gde bi se sve dileme razresile!!sastanku ce u prosirenom sastavu prisustvovati Vlada Pravnik i Ceranic ispred LSS za Popovica NEVERUJEM, a od uruzenja koja su dobila pismo LSS SVA udruzenja sa svojim prestavnicima!
Ispred Ministarstva ce biti Aleksandar Radosavljevic nacelnik sumske uprave i pomocnik direktora za sume!!!
Ovo je prilika da se ova situacija vise zavsi i da se stvari jednom raciste do kraja!
Ukoliko LSS udje u pravnu proceduru raskida ugovora sa udruzenjima i oduzimanja lovista od istih Drzava mora da se umesa i da na privremeno gazdovanje ta ista lovista Srbija Sumama do raspisivanja konkursa za dodelu istih!!!LSS i dalje neveruje da gotovo 22.000 lovaca NECE da i plati clanarinu kako bi isti imali plate kao ASTRONAUTI!!!!!!!Ulaze u sukob sa lovcima koji su ima placali i davali a sad bi da im oduzmu lovista!!Cija su to lovista???
Ko je kad iz LSS usao i nesto odradio za ta lovista????Sta je LSS uradio za ta ista udruzenja???Ocekujem dolazak i Zorana Popovica koji MORA da objasni svoje dalje postupke ili da ocekuje Smenu na prvoj sledecoj skupstini !!
Upravni odbor ovakvu odluku nije doneo na poslednjoj sednici tako da je ovo pucanje LSS u SVOJU NOGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozvan sam kako clan upravnog odbora na ovaj sastanak pa cu imati i sta da pitam sigurno ali ovakkav postupak LSS samo gura isti u MULJ i BLATO koje ih davi a izgleda da pojedinci i zele da se LSS ugasi nacisto!!!!!!!!!!!!!
Slavo razmisli malo o pucanju LSS u SVOJU NOGU. Zato što su u ratovima kada je najgušće bilo neki pucali u svoju nogu da se izvuku iz bitke, moguće je da zato dolazi predstavnik ministarstva da završava bitku za njih jer su ranjeni , a pitanje je kako je ministarstvo informisano , verujem jednostrano i to tako da podrži LSS.Nekako mi ovo moje razmišljanje liči na vrlo verovatan scenario
Zanima me baš stav Ace Radosavljevića, tj. ministarstva. Smatram njega lično OK čovekom, ali što kaže Daki, ako je ministarstvo jednostrano informisano o dešavanjima u LSS, što je realno moguće jer vrh ministarstva čini politika, to znamo, a i LSS je verovatno politički obojen, dakle ako je ministarstvo jednostrano informisano, onda bi se na one koji "talasaju mrtvo more" moglo gledati kao na "strane elemente" koji bi da remete dosadašnje "bratstvo i jedinstvo" u lovstvu i na one koje treba što pre saseći i diskreditovati.
Pitanje je koliko je država, to jest pojedina njena JP spremna da preuzmu na teret sebi balast dobrog dela lovišta koji će, ako su informacije tačne, zbog nekontrolisanog izlovljavanja brzo ostati bez divljači, pa se onda postavlja pitanje šta će onda državi, odnosno njenom JP lovište koje nema divljači i u koje bi terbalo utresti dosta para i vremena kako bi bilo i puno divljači i kadrovski osposobljeno da državi donese profit, jer bi to neminovno vodilo novom zapošljavanju ljudi, počev od najnižih "manuelnih radnika" do "rukovodećih organa" što bi reko Šojić.
Moguće je da baš iz tog razloga država podrži LSS i njegov opstanak, bar još neko vreme ( do sledećih izbora ) kada će se ili ozbiljnije pozabaviti sa LSS ili, ako sadašnja ekipa "izgubi vlast" jednostavno oprati ruke i ostaviti nekoj novoj vlasti da vadi kestenje iz vatre i uđe u sukobe sa lovcima, a naročito onima koji se malo pojavljuju u svojim matičnim LU na radnim akcijama, ne plaćaju članarinu, a hteli bi da "mesare" po lovištima i koji imaju i dalje onaj stav "boli me uvo, ne može mi niko ništa, ja sam lovac 50 godina..."
Ukoliko LSS krene u proceduru raskida ugovora sa udruzenjima zbog neplacanja clanarine Ministarstvo STAJE OTVORENO na stranu udruzenja i do dodele lovista i raspisanom konkursu Ministarstvo i Drzava poverava gazdovanje JP Srbijasume na privremeno gazdovanje i to upravnik iz JP izdaje dozvole za lov,udruzenje nastavlja sa cuvanjem lovista preko svoje strucne sluzbe i NEMA PREKIDA LOVA ni jedan dan!!LSCS ce platiti 60 din kao Vojvodjaani po lovcu i imati svoju strucnu sluzbu koja ce odradjivati posao za ovaj deo Srbije a to LSS ne odgovara vec trazi 600din!!!!!!!!!!!!
Obrni-okreni, sve se svodi na pare.
Onima koji daju, je uvek mnogo, a onima kojima se daje je uvek malo.
Moje mišljenje je, da ako neki savez ne koristi usluge stručne službe LSS, onda to ne treba ni da plaća.
Pozivanje na temu da je LSS trenutno jedini (po starom ugovoru sa državom) korisnik lovišta, koji je gazduje preko LU, je po meni, totalno kontraproduktvino, i samo će dodatno loše uticati na inače nizak rejting LSS.
Ne inatite se sa lovcima oko para i lovišta, i ne demonstrirajte silu! To će samo dovesti do toga, da će još LU okrenuti protiv aktulene garniture u LSS.
O postupanju mimo odluka UO LSS, neću ni da govorim. Ako nema odluke UO za nešto, onda se to ne radi, a ako se radi, onda možda predstavlja kršenje Statuta LSS. Treba dobro pročitati Statut.
Insistiranje na Ugovoru o davanju lovišta na gazdovanje, posebno na odredbi o mogućem raskidu ugovora, ne može doneti ništa dobro za LSS. Barem ja tako mislim.
Šta i da raskinu ugovor? Da neće možda ljudi iz stručne službe LSS da idu i kontrolišu lovište, iznose hranu, popravljaju čeke? Ili da love? Kratkovido je takvo razmišljanje, o 'kažnjavanju' na ovaj način onih LU, koja više neće da plaćaju nešto od čega nisu baš imali puno vajde.
Više od godinu dana pišemo ovde, da LSS treba da menja svoje ponašanje i svoj stav i pristup, da više ulaže u lovišta koja je dobio na korišćenje, da bolje kontroliše rad po LU, da se okane 'popovanja' po raznim 'stručnim seminarima', da se smanje apetiti stručne službe, ukinu sponzorisanja svega i svačega za odabrane, da se približi lovcima na terenu, a ne da se kabinetski ponaša, a da i ona mizerna sredstva (manje od 10% svog prihoda) koja planom predvidi za pomoć LU za lovišta, ne iskoristi!
Trebalo je mnogo više da se ide po terenu, a za mnogo manje plate! Sad, šta vam je, tu vam je. Bolje da LSS prihvati i ovo što se nudi, nego da ostane bez ičega, već koliko za par meseci!
Ne mogu da razumem, da niko neće da vidi, da ovo ne vodi nigde. Kao da neko možda namerno hoće da razbuca LSS!!! I to ne niko sa strane, nego iznutra! Daj Bože da grešim.
Mislim Lalo da ne grešiš , meni sve nekako kroz maglu dolazi na pamet neka nova ujdurma pripremljena od LSS, po kojoj lovci će da ostanu bez odabranih terena ali mi je nekako iz prikrajka na pameti i Srbijašume, da slučajno ne postoji dil LSS i SŠ da se razbucaju lovačka udruženja pa da najbolja lovišta pripadnu na upravljanje SŠ a kao upravnici lovišta pojaviće se garnitura iz LSS. P će lepo naplaćivati rad i znoj lovaca koji su godinama gajili i negovali divljač, bem ti nekako kada sam ovo stavio na ekran deluje mi još stvarnije
Daki Srbija šume već drže sve ono šta valja od lovišta u Srbiji!!..nije to nikakva tajna, a koliku korist i od toga ima država i društvo u celini??..nažalost mislim da je i to Kolubara, samo je drugačija sirovina!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Uffff
Ne bih se upustio u razmišljanja u tom pravcu, Daki, predaleko bi otišlo!
A verujem da mnogima u pameti čuči misao, kako bi se neko dočepao najboljih lovišta, to je onako baš ljudski i razumljivo, da merkaš preko plota komšijsku baštu, uvek je paradajz bolji preko tarabe!
Znaš kada si pomenuo paradajz preko tarabe, uvek je postojalo pravo preče kupovine pa preneseno ko će dobiti upravljanje lovištem pa najsrodnije su SŠ , znači ako oni dobijaju na upravljanje onda će i članarina ići njima u ovom ili onom obliku sa ovim ili onim imenom, a za uzvrat će udomiti ooone i opet sa dobrim platama , možda ne astronomskim ali opet natprosečnim , nekako mi je taj scenario najverovatniji ali pokazaće vreme daj bože da nisam u pravu
Daki, vrlo moguć scenario ovo tvoje pisanije. Samo šta će onda biti sa LSCS i LSV, udruženjima koja im pripadaju i lovištima koje ta udruženja "duže". Da li to znači da onda ta dva, i eventualno još neki formiran savez, nastavljaju da egzistiraju samostalno u odnosu na LSS.
Ja mislim da će LSS kao jedna ljuštura postojati još neko vreme, dok se lovišta ne dodele i malo preko toga. Jedno par godina. Kada se lovišta dodele, i kada nesposobna rukovodstva ta lovišta upropaste, država će da im ta lovišta uzme i prenese ih na SŠ ili VŠ... na upravljanje. Deo lovišta uzeće i bogati tajkuni, pa kada ništa više ne preostane, e onda se gase svi savezi jer su u međuvremenu formirani "Jelen" i "Lovac" i odstupnica gospodi, znamo kojima, je obezbeđena, a i zakon ispoštovan u smislu džave.
Država će reći: Gospodo Lovci, dali smo vam lovišta na gazdovanje, vi ste ih upropastili, niste gazdovali domaćinski, krivolovili ste, lovokradili, nekontrolisano odstreljivali, ništa niste unosili u lovišta, kroz komercijalu ste opucali sve vredne primerke divljači... i pošto ste vi Gospodo Lovci u stvari jedna neorganizovana banda koja mlatara puškama i ne ponaša se domaćinski, ja to lovište vama lepo oduzimam, raskidamo ugovor, a vi ako hoćete da lovite, lovnu kartu kupite, skupite se vas 10-15, dajte učešće, pa lepo kod mene u komercijalu. Da vidite kako ja upravljam lovištem. A vi savezi, smučili ste mi se. Ne opravdavate više vaše postojanje, jer, pošto su lovišta oduzeta dosadašnjim korisnicima, vaše egzistiranje u ovomzemaljskom svetu je bespredmetno. Nego blago meni se vi lepo ugasite, a vaš kadar ću delom primiti ja u SŠ ili VŠ, a delom imate vaše firme "Jelen" i "Lovac" pa ih udomite lepo tamo.
Sa jedne strane neke od gore navedenih stvari mogu i da razumem. Lovišta u okviru VŠ ( ispravite me molim vas ako grešim ) ograđena su, puna divljači, lovočuvari špartaju po lovištima, ne možeš da ideš i šenlučiš, ne možeš da prismrdiš ako prethodno ne platiš, ako odstreliš plaćaš po cenovniku, lovoturističke organizacije mogu da dođu jedino ako su prethodno izmirile svoja ranija dugovanja...
Dakle u tim lovištima je to ljudima POSAO.
I tu je bitna razlika na koju će država možda jednog dana da zaigra. Ti ljudi su plaćeni, tamo nema lovaca kojima je jedini cilj da se najedu paprikaša, i napiju vina pa da onda podyebavaju rukovodstvo koje pokušava svim silama da nešto pametno uradi. Tamo nema onih koji na skupštinama i UO dobacuju, viču, galame, mrze do podne sebe, a od podne ceo svet...
Mislim da je sa ovim zakonom i setom pravilnika koji ga slede započeta transformacija lovstva u Srbiji koja po lovce neće biti dobra i da će na kraju gubitnici upravo biti lovci.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?