Punisher da li tako ili vrlo slično videćemo . Jedna od varijasnti je da za državu postoji samo LSS kao predstavnik lovaca i korisnik lovišta , može se kao što i je osnivati gomila saveza ali lovište na korištenje može da dobije samo član koji plati članarinu. Pošto se LSS ne plaća članarina pop mom mišljenju država može da kaže " Ne damo vam više lovište na upravljanjenego će mo ga dati jednoj ozbiljnoj firmi kao što je SŠ ili ŠV a oni kao JP će vam reći pod kojim uslovima(normalno finansijskim) će te dobiti lovišta na korištenje , na primer plaća će te 1000 dinara po ha zakup lovišta.Tako da se to za LU neće više zvati članarina nego zakupnina a novci više ne idu raspikućama u LSS nego u JP, a da bi se to moglo ostvariti mora da LSS svojim neradom , marifetlucima i nemoralnim rasipničkim radnjama i da odradi što im očigledno nije teško palo. A za nagradu će dobiti radna mesta u Lovcu ,Jelenu ili JP . Mi izigrani ono što se decenijama radilo i stvaralo preći će u ruke države , koja će to ponovo dati u zakup nekome. Pa zar nije tako rađeno u privatizaciji , godinama su se radnici u firmama odricali dela zarade da naprave novu ili prošire staru firmu da bi ista kasnije otišla na doboš a oni na ulicu. Pa kada su imali petlje da to urade mislite da im lovac predstavlja neku prepreku
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Davno sam napisao, da je SAMO u lovstvu prirodno bogatstvo ove države dato na korišćenje udruženjima gradjana. Čak ni ribolovci ne dobijaju neki deo obale i reke, na gazdovanje!
Razumem da je država rešila da korišćenje svog vlasništva (divljač i lovišta), na neki način naplati, a ne da se kao do sada novac (i to poprilično velik) koji se vrti u lovstvu, koristi za beneficije jednog relativno uskog kruga ljudi.
Mada, ne treba generalizovati: postoje LU u kojima se itekako domaćinski radilo, i koja imaju mnogo divljači; takva LU imaju budućnost, dok se LU u kojima se radilo po sistemu 'udri Mujo', mogu slobodno da polako razmišljaju o osipanju i gašenju. Šta je radio LSS sve ove godine, to oni bolje znaju, da li je bilo kontrole rada po LU, ili se više vodilo računa o slikanju i izjavama, o enormnim platama i deljenju para šakom i kapom, o vodanju po lovovima po LU na najbolje terene, i zamazivanju očiju, kako je sve sjajno i bajno. Uostalom, delimično ignorisanje proslave 115 godina LSS, od velikog broja zvanica, dovoljno govori, onom ko hoće da razume.
Da li je rukovodstvo LSS išta uradilo po pitanju silnih glasina, pa i prijava sa dokazima, protiv nekih (mnogih) ljudi koji su se debelo ogrešili o propise i kodeks? Pa i ove pretnje prema LU iz centralne Srbije, vidim kao dobrano zakasnelu reakciju, pa čak i kao reakciju na pogrešnu adresu - svašta je prolazilo kod LSS, ali kad nisu reagovali godinama na nepravilnosti po LU, sad, kad su im mnoga LU okrenula ledja i prestala da plaćaju članarinu, onda se setili da reaguju i prete. Nema od te priče ništa.
Možda je to i neka pravda: odeš u kafanu, piješ, jedeš, lumpuješ, a onda na kraju, zorom, dodje šef sale, i naplati ceh!
Meni se čini, da je što se lovstva tiče, šef sale upravo ušao u bircuz, i polako popisuje i beleži ceh. A LSS nije šef sale, ovaj put.
Daki, odličan primer si dao sa privatizacijom. Ko razume shvatiće i nadam se na vreme trgnuti, a LU svoje članstvo prilagoditi novonastalim promenama pod hitno. Što opet znači da u UO, Skupštini, NO moraju da sede vispreni i pametni ljudi koji barataju ( pored lovstva ) i sa pravom i sa ekonomijom i mogu da budu menadžeri u svom LU.
punisher kaže:
Daki, vrlo moguć scenario ovo tvoje pisanije. Samo šta će onda biti sa LSCS i LSV, udruženjima koja im pripadaju i lovištima koje ta udruženja "duže". Da li to znači da onda ta dva, i eventualno još neki formiran savez, nastavljaju da egzistiraju samostalno u odnosu na LSS.
Ja mislim da će LSS kao jedna ljuštura postojati još neko vreme, dok se lovišta ne dodele i malo preko toga. Jedno par godina. Kada se lovišta dodele, i kada nesposobna rukovodstva ta lovišta upropaste, država će da im ta lovišta uzme i prenese ih na SŠ ili VŠ... na upravljanje. Deo lovišta uzeće i bogati tajkuni, pa kada ništa više ne preostane, e onda se gase svi savezi jer su u međuvremenu formirani "Jelen" i "Lovac" i odstupnica gospodi, znamo kojima, je obezbeđena, a i zakon ispoštovan u smislu džave.
Država će reći: Gospodo Lovci, dali smo vam lovišta na gazdovanje, vi ste ih upropastili, niste gazdovali domaćinski, krivolovili ste, lovokradili, nekontrolisano odstreljivali, ništa niste unosili u lovišta, kroz komercijalu ste opucali sve vredne primerke divljači... i pošto ste vi Gospodo Lovci u stvari jedna neorganizovana banda koja mlatara puškama i ne ponaša se domaćinski, ja to lovište vama lepo oduzimam, raskidamo ugovor, a vi ako hoćete da lovite, lovnu kartu kupite, skupite se vas 10-15, dajte učešće, pa lepo kod mene u komercijalu. Da vidite kako ja upravljam lovištem. A vi savezi, smučili ste mi se. Ne opravdavate više vaše postojanje, jer, pošto su lovišta oduzeta dosadašnjim korisnicima, vaše egzistiranje u ovomzemaljskom svetu je bespredmetno. Nego blago meni se vi lepo ugasite, a vaš kadar ću delom primiti ja u SŠ ili VŠ, a delom imate vaše firme "Jelen" i "Lovac" pa ih udomite lepo tamo.
Sa jedne strane neke od gore navedenih stvari mogu i da razumem. Lovišta u okviru VŠ ( ispravite me molim vas ako grešim ) ograđena su, puna divljači, lovočuvari špartaju po lovištima, ne možeš da ideš i šenlučiš, ne možeš da prismrdiš ako prethodno ne platiš, ako odstreliš plaćaš po cenovniku, lovoturističke organizacije mogu da dođu jedino ako su prethodno izmirile svoja ranija dugovanja...
Dakle u tim lovištima je to ljudima POSAO.
I tu je bitna razlika na koju će država možda jednog dana da zaigra. Ti ljudi su plaćeni, tamo nema lovaca kojima je jedini cilj da se najedu paprikaša, i napiju vina pa da onda podyebavaju rukovodstvo koje pokušava svim silama da nešto pametno uradi. Tamo nema onih koji na skupštinama i UO dobacuju, viču, galame, mrze do podne sebe, a od podne ceo svet...
Mislim da je sa ovim zakonom i setom pravilnika koji ga slede započeta transformacija lovstva u Srbiji koja po lovce neće biti dobra i da će na kraju gubitnici upravo biti lovci.
Bravo kolega!! Ovo je upravo ono šta možemo uskoro očekivati i gotovo sam 100% siguran da će ovako i biti!! Veštiji si "peru", pa si ti to jako lepo sročio, a ja bih samo dodao da smo krivci isključivo mi, jer u 90% udruženja divljači nema ili je malobrojna, a lovi se u fullu!!!...pa ko nam je kriv ..da nisu možda vozači GSP-a!!! .. lovstvo kod nas je nažalost davno shvaćeno kao dobra meka za kumove, veze kod doktora, političara, lokalnih moćnika, itd,itd...a samo je DIVLJAČ PLAĆALA CEH....e pa presušila stara česma!!!..neka nam i uzmu lovišta kad tu jadnu divljač 80% lovaca nedoživljava nikako dugačije, negoli kao dobar komad mesa u loncu, a "mule" dobijen...i takoveć decenijama...nismo bolje ni zaslužili, a izuzetcima svaka čast!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Ko je radio kako treba od udruzenja nema cega da se boji a takvih je MALO nazalost!!!!!!Vecina ima toliko sudskih postupaka u toku ili je izgubila ista tako da drzava nikako nece dati prednost takvim udruzenjima to je sigurno!!!Evo i primera L.U.Kovin znam predsednika novog koji je izgubio spor sa svojim radnikom koji je tuzio udruzenje za plate i dug sa kamatama je par miliona dinara sto automacki gasi sadasnje udruzenje !drugi primer je L.U.Jasenica sever ako nisam pogresio jer postoji i jug koji radi dobro!! iz S.Palanke izgubljen spor i sve drugo isto par miliona kazne i kako da isto udruzenje dobije nesto na gazdovanje na 10 god?????I moje udruzenje Pomoravlje Plana iz Ve. Plane nema sanse da dobije loviste jer ima dosta neresenih sudskih sporova i pred prekrsajnim sudom kao i pred sudom u Pozarevcu pred privrednim sudom!!!!!!Kako takvim udruzenjima dati loviste na gazdovanje gde je pitanje vremena kad ce se ista ugasiti ili raspasti!!!Isti slucaj je i u Sidu i dole na jugu u par udruzenja!!!!
Svi su teli da budu samostalni da svako selo ima udruzenje a ja mislim da ce se po sili stvari udruzenja ukrupnjavati kako bi ista smanjila troskove i opstala sa manje clanova sto je evidentno svuda!!!Nece vise moci da se iz lovnog turizma dotira rad radnika udruzenja kako bi LOVCI koji nerade nista imali malu clanarinu!To je proslost!!!!!!!!
Nemojte ljudi tako. Postoji Zakon o divljači i lovstvu koji, kakav takav,i nas i savez(e) vidi. Postoje i podzakonska akta koja uređuju oblasti ustanovljavanja lovnih područj, lovišta i dr. koji vide načine na koji se to radi. Ja želim da shvatim da krećemo od temelja a to se u lovstvu dobro zna, planska dokumenta pa onda na tržište sa uređenim poslovanjem preduzeća (čitaj LU). Takođe uređen je i način gazdovanja,zna se % naknade za korišćenje, doduše bez precizno definisanih garancija, ali i to će vrlo brzo. Mirne glave i širom otvorenih očiju napred.
<<<<
Mnogo je pitanja gde se nalazi i kuda ide srpsko lovstvo.
Na ovu temu razgovaramo sa našim i vašim gostom uživo u emisuji LOVAČKA TORBA.
GOST: Dipl.Ing Aleksandar Ćeranić, sekretar LSS i direktor Stručne službe saveza
EMISIJA POČINJE, ČETVRTAK 3. novembar 2011. U 21 SAT
Postavite i vi vaše pitanje na ovu temu. Pitanja možete postavljati na : E-mail:, na Forumu Lorist, na Facebook, i SMS na telefon: 060/6432222
Pitanja postavljajte odmah kako bi se gost mogao kvalitetno pripremiti za emisiju.
Da nije Tomica iz KG? Nije, ne verujem... Za Pažina sigurno znam da ni on nije voditelj....
Biće da je voditelj moj cenjeni najprvi kolega Oscar, koji čeka da mu forumaši dostave pitanja, pošto on sam, jelte, ne bi da postavlja svoja pitanja, može da bude nezgodno i da se gost naljuti možda, nego će da pročita tudja, to je sigurnije .
Živelo nezavisno novinarstvo u lovstvu, uz geslo 'veži konja gde ti gazda kaže'!
ili ce nezgodna pitanja da budu preskocena da ne bi bilo da su lovci nezadovoljni ili ce se voda okrenuti na stranu da eto postoji "neka grupica" nezadovoljnih ali da je principu sve sjajno i da im nisu jasni zahtevi te "male grupice "nezadovoljnih.
Uh kakvo ce to likovanje da bude narednih dana na doticnom forumu i koliko li ce samo doticni Oscar ( ko li mu je kum za ovaj nick ) da poraste u ocima svojih istomisljenika.
Mislim da ce PEOPLE METAR da poludi heheh
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Sad nešto gledam, pa mi simpatično: od poslednja 4 upisa, u 3 se reklamiraju drugi lovački forumi !
Eto, zato je Srbijalov najpopularniji, zbog liberalnosti, pa može sebi da dozvoli i taj luksuz, da reklamira i druge!
Čik da vidim da se na nekom drugom lovačkom portalu reklamira Srbijalov? A pravo da kažem, nije nam to ni potrebno - mi smo sami sebi najbolja reklama!
puricbb kaže:
Nemojte ljudi tako. Postoji Zakon o divljači i lovstvu koji, kakav takav,i nas i savez(e) vidi. Postoje i podzakonska akta koja uređuju oblasti ustanovljavanja lovnih područj, lovišta i dr. koji vide načine na koji se to radi. Ja želim da shvatim da krećemo od temelja a to se u lovstvu dobro zna, planska dokumenta pa onda na tržište sa uređenim poslovanjem preduzeća (čitaj LU). Takođe uređen je i način gazdovanja,zna se % naknade za korišćenje, doduše bez precizno definisanih garancija, ali i to će vrlo brzo. Mirne glave i širom otvorenih očiju napred.
Mala ispravka, kolega: ovaj put se prvo ustanovljavaju područja i lovišta, pa tek onda planska dokumenta i sve ostalo.
Upravo kod tog posla ustanovljenja lovišta, je moguće napraviti ambijent koji bi nekom išao na ruku, nadam se da razumeš šta hoću da kažem. U Vojvodini je bila počela praksa usitnjavanja lovišta, mestimično čak do potpune fragmentacije, gde svakom ko iole poznaje ekonomiju bude jasno da tu nema šanse za finansijsku održivost jednog tako malog lovišta i LU sa malo članova. O tome smo već odavno pisali, pa da ne ponavljam.
Drugo, mislim da prilikom ustanovljenja lovišta, treba gledati i na brojnost divljači. Nisam video da je negde taj kriterijum pomenut. Džaba ti prazno lovište! Pusta ledina ne donosi prihod, i ne privlači lovce za učlanjenje.
Majke mi, mene malo hvata strah, kad pomislim na šta će izaći cela ova priča, u mnogim LU!
Ma ljudi videćete vi kada njega Oskar ispreskače....
Ovo bi recimo bila pitanja koja bi oskar mogao da postavi :
Oskar kaže (pre nekog vremena) :
Pokušali smo doći do istine o ustanovljanju lovišta u Vojvodini. I evo šta smo saznali.
Prvo, Pravilnik o ustanovljanju lovišta još nije donet. Iz ove činjenice prostiče prosto pitanje kako je moguće da se taj posao uveliko radi u Vojvodini. Po kojim pravilima i ko je mogao započeti taj posao a da pri tome država kao vlasnik lovišta i divljači još nije uredila tu materiju.
Drugo, ako je već započet nekakv proces ustanovljavanja lovišta ili nekakvog premera (katastar lovišta) onda stoji druga činjenica a to je da taj posao mogu raditi u ime države samo za to ovlašćene organizacije a na terenu mogu biti samo za to licencirani ljudi. Pouzdano znamo da ljudi koji se ovih meseci pojavljuju na terenu za to nemaju licencu, ni oni ni firma za koju rade.
Treće, kako je moguće započeti proces ustanovljavanja lovišta kada je urađena nova regionalizacija odnosno novo ustanovljavanje lovnih područja. To tek čeka ovih dana odobrenje od Vlade Republike Srbije.
Četvrto, ako je sve ovo tačno što smo saznali (a izvor nam je u Ministrastvu trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede)po kom osnovu je iz budžeta Vojvodine (pare poreskih obveznika) Lovačkom savezu Vojvodine preneto 2,5 miliona dinara. Bez konkursa, javnog tendera ili kako se to već zove. Ako je za posao ustanovljavanja, premera i katastra lovišta onda je prenet na potpuno pogrešnu adresu. I naravno u pogrešno vreme.
I peto, ako je opet sve ovo tačno zašto ljudi iz državnih organa ćute, jer treba li da podsetimo, Država Srbija je samo prenela ovlašćenja za ovaj posao Vojvodini. Da ih se odrekne ne može i ne sme. Otuda jasno pitanje a zašto ćute.
Podsetio sam ga na ova pitanja, ali mi je odmah obrisao upis!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pa sam ga podsetio i na ovu njegovu besedu :
Oskar kaže (pre nekog vremena) : .....nije postavio ni pitanje o Vojvodjanskom lovcu. Ima li ikakvih ekonomskih parametara kako će poslovati, od čega će se finasirati, kako će uopšte opstajati na tržištu. Pa i što bi. Posao zagarontavan, radiće planska dokumenta, a Boga mi i raditi državne poslove, doduše bez konkursa na šta su kanda državni organi obavezni. tako lepo 2,5 miliončića iz Pokrainske kase završava na računu Saveza a onda Savez lepo finasira svoje čedo i tako redom. Tako parice poreskih obveznika (gde i ja spadam ili gde svi spadamo) umesto policiji, lekarima, učiteljima ili nekim drugim jadnicima koji zavise od državne plate nađoše očigledno razumniji i pametniji putić da se potroše. A tek lovci, pazi, radiće planska dokumenta. I niko ne pita koliko to košta, može li jeftinije. NIKO. Primera radi, godišnji plan gazdovanja se radi za oko 30.000 dinara. E sad izračunajte koliko to košta kada se Savezu plati hiljadarka po članu iliti po lovcu.Oni koji imaju recimo 300 članova pa puta hiljada. Deset puta skuplje nego što to realno košta. Suludo. Pa to je za bilo koga razmnog ne samo potez za uzimanje usranih motki nego potez i za ozbiljno psihološko ispitivanje. U ostalom da li bi i jedan član uprave LU tako nešto uradio da su njegove lične pare u pitanju. Skoro da sam siguran da ne bi. Ali u ovom slučaju troši pare od članstva koje u mnogim slučajevima prebira po slamaricama ili čeka da nešto proda iz avlije da bi podmirio članarinu.
I sve ovo svi znaju i ćute. Ćute kao zaliveni, zna članstvo, zanju predsednici, i članovi UO. Znaju i nadzorni odbori. A pogledajte Skupštine LU. Pa niko ovo i ne pita. Sve se lepo provuče kao doprinosi višim savezima. I piči brate. Nedavno mi je jedan visiki, baš visoki funkcioner LSV rekao pa ja sam se borio protiv velikih plata u LSS a pojma nisam imao da i mi taj problem imamo u LSV. Nije čovek znao koliko su velike plate ljudi koji rade u Savezu. Pa koga je to briga. To što recimo stručnjak Saveza ima veću platu od recimo Ministra, profesora Univeriteta (duplo veću), to što se piče dnevnice, putije Savezovim kolima, posebno naplaćuje polaganje lovačkih ispita i to što kad se sve sabere bude veće od plate Predsednika Republike pa ni to nikoga ne zanima. Ne znam da li znate i za ovo. Jedan viđeni član UO LSV ( član je u poslednja tri saziva) rekao mi je jednom ( u prisustvu svedoka) da je komisija za polaganje lovačkih ispita došla Savezovim kolima, uredno naplatila dnevnice od istoga, uredno naplatili pripadajuću vrednost po kandidatu koji su polagali i na kraju od njega kao predsednika LU bez imalo stida jedan od članova (radnik stručne službe Saveza) zatražio pare za gorivo. rekao mi je to ali uz molbu da ne objavim u novinama. I nisam. Doduše za ovakve lepe priče čuo sam i južno od Save. I tu su mi rekli da ne objavljujem. O kvalitetu tih ispita, da li to treba i pominjati. Tu bih pre citirao moje zemljake, "Znam ja nas..." Kad već pomenuh kola, Pravilnika o upotrebi službenih kola nema, doduše nema ni mnogo vitalnijih.
Pravilnika nema. Tako je jedan funkcioner Saveza ( ako bude trebalo mogu navesti i ime) službeni auto Saveza koristio u svim mogućim i nemogućim situacijama. Jednostavno kao svoje privatno vozilo. Ima se može se. I to su svi znali. Ali svi. Ali pusti auta, gde je sistematizacija, gde su pravilnici o platama, gde su kolektivni ugovori. I u savezu i Vojvođanskom lovcu. Pa nemaaaaaaa. Kako saznajem novi predsednik je već oštro reagovao. Sprema se za oštriji zaokret na ovom planu. Hajde da verujemo da će tako i biti. I tako lepo je živeti kao radnik saveza ili kao radnik Vojvođanskog lovca. Kaplje brate.
Međutim ja lično nemam ništa protiv tih ljudi. Ima lepa Srpska poslovica koja kaže NAŠO PA ZAŠO. A ovi su i lepo našli i zašli.
Dakle, Zakon o udruženjima građana je usvojen i jasnio definisao šta je Udruženje građana. Po njemu ni jedno LU ne mora biti člna ni jedne asocijacije pa tako ni Lovačkog saveza. Prosto učlanjivaće se ili neće samo u situacijama kada IMA INTERES ili ići tamo gde ga može ostvariti. Može to, sad ću da lupim, biti i Konjički savez Srbije. Ako ima intersa ( a znate šta je interes) ići će tamo. Sistem u koji smo ušli a koji se zove liberalni kapitalizam na žalost ni ne poznaje drugu kategoriju. To naravno prepostavlja i da kada nešto kupujem valjda pitam koliko košta ili šta ako negde postajem član uz plaćanje šta dobijam. Da li je ovaj princip poštovan kod ne samo donošenja odluka o članstvu LU u Savezu nego da li je članstvo upoznato šta dobija kada plati članarinu u svom LU. Pa naravno da nije. Kako inače objasniti da jedan Godišnji plan gazdovanja (pošto li će biti Osnova) košta od 10 do 15 puta skuplje od cene za koju bi se objektivno mogao uraditi ili kako je članstvo u LU prihvatilo visinu svoje članarine ako nije imalo saznanja da li nešto mora ili ne mora.
I da završim, izvinjavam se zbog dužine. Ima mnogo stvari u ovoj zemlji Srbiji koje prosto nagrizaju sve. Dakako nikada ili skoro nikada nismo spremni pogledati u svoje dvorište, u sebe. Kakvi smo. Kupovao sam ovih dana polovan auto. Pa toliko laži i prevara nisam čuo ni video u svojih 58 godina. Na žalost u skoro svakom segmentu ovog društva ima toga. Skoro da sam siguran da ovaj narod nikada nije bio na nižim moralnim granama. Tužno. I mi takvi hoćemo bolje i bolja rukovodstva na bilo kom nivou. Nisu li ona samo naš odraz.
Tako nam je i lovstvu. Napadamo Savez a mi smo ga napravili, baš takvi kakvi jesmo. A kakvi smo treba li pričati. Postaviću samo neka pitanja. Koliko lovaca u Srbiji lovi samo zbog mesa, koliko ukrademo divljači, koliko recimo nastrada grla srneće divljači krađom sa omčama ( najstrašnija smrt), koliko lovaca u Srbiji čita bilo šta od lovačke literature, koliko ih čita bilo šta od lovačke štampe (u ostalom, koliko vas na forumu čita Lorist) i tako pitanja možemo ređati ceo dan. Dakle, pitanje Šta se dešava u LSV moglo bi biti i ovako, Šta se dešava sa nama?
I za kraj da kažem gde ja vidim rešenja. Sasvim sam siguran da radi zaštite sopstvenih interesa(INTERES) Lovačka udruženja moraju imati jake i stabilne asocijacije. Da li jednu ili više, opet moraju prevladati interesi. Da li se organizovati teritorijalno (kao Lovački savez Centralne Srbije) ili funkcionalno ( kao Lovački savez planinskih lovišta Srbije) stvar je praktičnosti elegantnijeg ostvarivanja cilja i ciljeva i zaštite interesa članstva u lovačkoj organizaciji. Dakle Savez i Savezi su nam potrebni. Ali oni moraju biti koncipirani na mnogo manjim budžetima, sa manje zaposlenih i jasno definisanim obavezama. A naša LU i mi će mo se prestrojavati tamo gde vidimo sebe.
Prosto rečeno mora se znati ko je sluga a ko gazda. Bojim se da su u našem slučaju ove uloge pobrkane.
I ovo je obrisao!
Nešto se čudno sa njim dešava...počeo je sam sebe da briše!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
puricbb kaže:
Mala ispravka, kolega: ovaj put se prvo ustanovljavaju područja i lovišta, pa tek onda planska dokumenta i sve ostalo.
Upravo kod tog posla ustanovljenja lovišta, je moguće napraviti ambijent koji bi nekom išao na ruku, nadam se da razumeš šta hoću da kažem. U Vojvodini je bila počela praksa usitnjavanja lovišta, mestimično čak do potpune fragmentacije, gde svakom ko iole poznaje ekonomiju bude jasno da tu nema šanse za finansijsku održivost jednog tako malog lovišta i LU sa malo članova. O tome smo već odavno pisali, pa da ne ponavljam.
Drugo, mislim da prilikom ustanovljenja lovišta, treba gledati i na brojnost divljači. Nisam video da je negde taj kriterijum pomenut. Džaba ti prazno lovište! Pusta ledina ne donosi prihod, i ne privlači lovce za učlanjenje.
Majke mi, mene malo hvata strah, kad pomislim na šta će izaći cela ova priča, u mnogim LU!
..a šta ako se još nakon dodele lovišta osnuju nezavisne komisije(ispred npr. ministarstva) koje će nanovo definisati bonitetne razrede lovišta, pa se postavi optimalno brojno stanje divljači za iste, pa nebude dovoljno divljači, pa se zabrani lov na neko vreme do oporavke populacije, itd,itd...a šta će onda oni koji misle idemo i mlatimo, a pare će same da dođu!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
...o loristu netreba da se troše tastature, jer čovek je sve rekao i porekao, pa opet nešto priča ili bolje rečeno nepriča....ma mnogo neki komplikovan lik!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?