Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Šta se dešava u LSS?
Šta se dešava u LSS?

Igrarije u LSS: podseti me, šta to beše bilans?

Nastavljamo sa objavljivanjem sumnjivih dokumenata koje je LSS preko svog zakonskog zastupnika Dragana Šormaza, i uz njegov kvalifikovani elektronsi potpis, dostavio državnoj Agenciji za privredne registre, koja obavlja poslove registracije o poslovanju svih privrednih subjekata u Srbiji, pa tako i Lovačkog saveza Srbije.

Ovaj put ćemo skrenuti pažnju na, u najmanju ruku, neobične i sporne stavke koje su se pojavile u bilansima koje je LSS, odnosno Šormaz kao zastupnik, dostavio državnom organu. Naime, u bilansu stanja na dan 31.12.2016. godine, pod bilansnom stavkom 'OSTALE KRATKOROČNE OBAVEZE' prikazano je da je te, 2016. godine LSS imao neverovatnih 83 miliona dinara obaveza ovih vrsta! Podatak je frapantniji kada se ima u vidu da je prethodne godine ta stavka iznosila svega 20 hiljada dinara – to govori da su se za samo godinu dana, sudeći prema objavljenom bilansu, ostale kratkoročne obaveze saveza uvećale za skoro nemogućih 4.150 PUTA!!! Matematički gledano, ispada da je LSS svakog radnog dana u proseku pravio tih nekih 'ostalih' obaveza u visini od famoznih 332.000 dinara! Šta ste to radili, pobogu? Probajte da zamislite takvo poslovanje... Da stvar bude još čudnija, govori podatak da su samo te obaveze bile u visini višegodišnjih ukupnh prihoda od članarine – jednostavno, nije poznato kako se ovo desilo, ko je uspeo da napravi tolike obaveze i kako je taj neko mislio da te obaveze plati!? Od čega da plati? Još manje je poznato da li je ova bilansna stavka bila pred delegatima Skupštine saveza kada su usvajali finansijski izveštaj? Da li je ta stavka prikazana u Skupštinskom materijalu za tu godinu? Da li je moguće, pretpostavimo, da delegati nisu imali uvid o ovaj bilans koji je predat APR? Da li uopšte postoji suvislo objašnjenje za ovako nešto?

Ali tu nije kraj isčudjavanjima! Već sledeće, 2017. godine, u novom bilansu volšebno nestaje ta stavka 'OSTALE KRATKOROČNE OBAVEZE', u visini od 83 miliona, i svodi se na NULU! Kako je to moguće? Ako imamo jedne godine ogromne obaveze, a sledeće godine ih nemamo, šta se moglo desiti? Da li je u pitanju neka magija aktuelnog rukovodstva? Čarobni štapić? Poslovni megaobrt? Da li su iz nekog džepa te obaveze naprasno plaćene, odakle savezu tolike pare? Ili su oni prema kojima su obaveze postojale odjednom osetili grupni nalet dobročinstva, pa te obaveze saveza otpisali? Da se nije pojavio neki izdašni tajanstveni donator? Ko je danas toliko finansijski moćan da može da oprašta tolike cifre? Da pomognemo da shvatite: 83 miliona dinara obaveza iznosi u protivvrednosti oko 700.000 evra, pa vi vidite... Uostalom, na čega su se te obaveze odnosile? Ne znamo, ali podaci moraju da postoje u analitičkom knjigovodstvu saveza. Da li su to obaveze za neku robu ili usluge? Da li su možda neke obaveze po nekom kreditu? Da li su neke ugovorne obaveze? Nemamo podataka, ali znamo ko mora da zna: rukovodstvo saveza!

Ponavljamo pitanje: da li je moguće da niko od skupštinskih delegata, iako tamo ima itekako pametnih i sposobnih ljudi, nije uočio jednu ovakvu stavku u bilansu? Ne možemo da poverujemo, jednostavno ne možemo. A šta ako se ispostavi da delegatima ovo 'slučajno' nije ni predočeno, da su gledali u nešto drugo, a da je u APR otišlo ovo, iza ledja delegata, nekim nehatom ili nepažnjom, dešava se, jelte? Ne presudjujemo, nego pitamo! Ako se to desilo, šta je onda istinito? Da li je delegatima podnesen jedan finansijski izveštaj i bilansi, a državi nešto drugo? Ne insinuiramo, PITAMO!!! Pitamo sve organe LSS: Skupštinu, predsednika, Upravni odbor, Nadzorni odbor... Šta se ovo, bre, dešava?

I očekujemo odgovor, sa punim pravom.

Sporne bilanse koji su predati i javno objavljeni na sajtu APR možete pogledati ako kliknete na SAZNAJTE VIŠE

Deli se Enciklopedija!
Deli se Enciklopedija!

Enciklopedija za lovački podmladak – počela distribucija!

Ovih dana je otpočeo posao distribucije odštampane Enciklopedije za lovački podmladak, koju su, uz veliku pomoć Uprave za šume ministarstva poljoprivrede u vezi štampe, odradili forumaši Srbijalov portala i Damski lovački klub Bečej.

Iz štamparije je izašlo 600 primeraka knjige, koja je isporučena na adresu formalnog nosioca projekta, Damskog lovačkog kluba Bečej. Članice kluba, naše koleginice dame lovkinje, su se junački izborile sa materijalom teškim oko 700 kg, svaki paket je iskontrolisan, prepakovan, adresiran, i odnet na slanje preko brze pošte, na adrese pokrajinskih i regionalnih lovačkih saveza (LSV, LSKiM, LSCS, LSJiS) i na adrese pojedinih udruženja koja nisu članice nekih od pomenutih saveza. To znači da je svaki paket prošao kroz ruke dama barem tri-četiri puta, što je i za muškarce ozbiljan fizički napor (istovaraj, raspakuj, adresiraj, zapakuj, utovaraj...). Na sreću, postoje i gospoda lovci džentlmeni, čija imena nećemo navoditi, koji nisu dozvolili da ceo teret posla nose dame, nego su im priskočili u pomoć i u pravoj radno-akcijaškoj atmosferi udarnički odradili posao. Kozaračko kolo nisu igrali (šala!).

Od pomenutih 600 primeraka knjige u ovom pionirskom projektu, LSV je dobio za svoje članove 80 primeraka, LSCS 150 primeraka, LSJiS 120 primeraka, LSKiM 10 primeraka, koje će ti savezi dostaviti podmlatku njihovih LU članica. Jedan deo tiraža je takodje distribuiran lovačkim udruženjima braničevskog okruga, a upravo kreće slanje lovačkim udruženjima u Vojvodini koja nisu članovi LSV i koji su se već javili Damskom klubu sa molbom-zahtevom za primerke knjige. Prve reakcije ljudi koji su videli Enciklopediju su više nego pozitivne, čak kažu da je mnogo bolja nego što su pretpostavljali, i da ne samo deci nego i mnogim odraslim lovcima može biti vrlo korisna! Admin Tim Srbijalov portala se zahvaljuje rukovodstvima lovačkih organizacija i saveza koja su nam po prijemu knjige uputili pohvale i pomoć u nekom budućem projektu koji smislimo!

U vezi sa brojem članova podmlatka, neveseli podaci: nije mali broj ozbiljnih LU koja muku muče sa privlačenjem mladih u članstvo, pa nije redak slučaj da dobijemo odgovor od uprava LU da se bore sa opadanjem brojnosti već postojećeg 'matorog' članstva, a da podmlatka ili uopšte nema, ili ga ih ima vrlo malo! Tužna realnost, podatak koji govori da je Enciklopedija bila neophodna i mnogo ranije, da je rad sa mladima zapostavljen, ali izgleda da nije bilo nikog ko bi bar pokušao da promeni nešto, savezi su valjda bili više zauzeti samim sobom, dok administratori i forumaši Srbijalov, a pre svih Davor Ćalić iz LU 'Brzava' Plandište nisu zapeli i uradili ono što je davno trebalo! U vezi sa ovim, ozbiljan problem u radu sa mladima predstavljaju važeći propisi, gde je praktično zabranjeno u lov voditi članove podmlatka!? Razumemo brigu za bezbednost dece u lovištu, ali mislimo da je ipak trebalo naći modus da deca mogu da učestvuju u lovu, kao što su to generacijama ranije i činili, kao kerovodje, pogoniči, pomoćnici, istovremeno učeći od starijih koji su ih obučavali i pazili na njih; otac je vodio sina u lov, deda je vodio unuka, ujak je vodio sestrića, i takvi podmlatkari su uvek kasnije postali  najbolji lovci, sa prenesenom tradicijom lova, i znanjem, sa kolena na koleno. Ovo napisano je upućeno na adresu nadležnih, koji rade na izmenama propisa, da obavezno obrate pažnju i na ovaj segment. Deca u lov? DA! Ali pod odredjenim vrlo striktnim pravilima!

Treba još istaći da je isporuka pošiljki sa primercima Enciklopedije potpuno besplatna za lovačke organizacije, zahvaljujući razumevanju Uprave za šume, koja je pored štampe pokrila i trošak slanja pošiljki-distribuciju, i zahvaljujući damama iz Damskog kluba koje su volonterski odradile posao prepakivanja, adresiranja i slanja.

Uglavnom, eto, posao oko Enciklopedije se polako privodi kraju, a da bi smo ga što pre završili, potrebna nam je saradnja lovačkih udruženja. Zato šaljemo sledeće obaveštenje:

VAŽNO: Sva lovačka udruženja, koja nisu članovi ni jednog pokrajinskog ili regionalnog saveza, a imaju lovački podmladak starosti od 10-14 godina, mogu da dobiju za podmlatkare besplatni primerak Enciklopedije za lovački podmladak. Za dogovor oko isporuke je potrebno pozvati predsednicu Damskog lovačkog kluba Bečej, gospodju Sanju Momčilović-Bognič, na telefon 063/517-195.

Lovačka udruženja koja su članovi pokrajinskih ili regionalnih saveza će primerke za podmlatkare dobiti preko uprava svojih saveza, kojima treba da se obrate.

Malu galeriju fotografija članica Damskog kluba u poslu pakovanja možete pogledati ako kliknete na SAZNAJTE VIŠE

Šta se dešava u LSS, deo drugi
Šta se dešava u LSS, deo drugi

Krivotvorenje u LSS?!

Kako smo obećali, počinjemo da objavljujemo deo po deo javno dostupne inkriminišuće, sumnjive i krivotvorene dokumente koje je aktuelni predsednik LSS Dragan Šormaz zloupotrebio podnošenjem zaposlenima u Agenciji za privredne registre, državnom organu koji registruje finansijske izveštaje o radu pravnih lica. Objavljujemo, za sada, screenshotove dokumenata sa sajta APR, iz odeljka 'Finansijski izveštaji', pododeljak 'Pretraga objavljenih izveštaja'.

Dakle, ovaj put objavljujemo dva, bez dileme, krivotvorena dokumenta – navodne odluke Skupštine LSS iz februara 2018. o usvajanju finansijskog izveštaja o radu saveza za 2017. godinu, i odluku Skupštine LSS da konstatuje da je Lovački savez poslovao pozitivno, sa viškom prihoda nad rashodima. Oba ova dokumenta su dostavljena APR-u uz bilanse stanja i uspeha za pomenutu godinu (o objavljenim bilasnima će biti reči drugom prilikom). Dokumente je APR-u, prema propisima, mogao da dostavi isključivo zakonski zastupnik pravnog lica, uz svoj elektronski potpis, dakle, Dragan Šormaz je to i učino, što se vidi u dokumentima (deo koji se odnosi na 'Signature'-potpis). U pomenutim krivotvorenim dokumentima je formalno u potpisu naveden predsednik Skupštine LSS, bez navodjenja imena i bez potpisa, (na toj funkciji je Uroš Djoković, iz Kraljeva), a nije navedeno ni mesto zasedanja, kao ni dokaz da se radi o izvodu iz zapisnika skupštinskog zasedanja!

U krivotvorenim dokumentima doslovce piše da su pomenute odluke donete na zasedanju Skupštine LSS od 27.02.2018. godine (pre 4 meseca), iako je opštepoznato i Šormazu i svima koji prate rad saveza, a naročito funkcionerima, članovima UO LSS i ostalih organa, da nikakvog zasedanja Skupštine LSS nije bilo u 2018. godini! Štaviše, Upravni odbor LSS je finansijski izveštaj o radu u prethodnoj 2017. godini usvojio tek na svojoj sednici od 07.06.2018. održane u Paraćinu, a poznato je da bez odluke UO o usvajanju izveštaja isti NE MOŽE ići pred Skupštinu LSS! Dakle, ako nije bilo skupštinskog zasedanja onda nije moglo biti ni odluka Skupštine, i tu počinju veliki problemi za predsednika LSS Šormaza – problemi koji zahtevaju debelo objašnjenje pomenutog gospodina, ako objašnjenja uopšte ima. Možda bi umesto pokušaja objašnjenja ostavka bila bolje rešenje? Ili ima, za trajno, nepostojećih odluka sa nepostojećeg zasedanja Skupštine LSS, najvišeg organa saveza koje je neko fabrikovao?

Nije poznato da li je krivotvorene dokumente sačinio Šormaz lično ili nije, sam ili uz nečiju pomoć (što se može osnovano sumnjati da jeste), ali je sigurno da je te nesretne falš dokumente isti taj Šormaz upotrebio kao prave, i priložio ih državnom organu, APR-u, kao prave, što ima svoju definiciju u Krivičnom zakoniku R. Srbije, uz zaprećene zatvorske kazne! APR (Agencija za privredne registre), napominjemo, kao registrator nije dužna da proverava istinitost dokumenata, to rade neki drugi državni organi, nego Agencija samo vrši registraciju dostavljenih izveštaja i evidenciju vezanu za pravna lica koja posluju u Srbiji. Ovakvim svojim postupkom Šormaz je bacio pod noge celo ustrojstvo lovačke organizacije na čijem je čelu, bacio je pod noge demokratska načela funkcionisanja Lovačkog saveza, ponizio je i pogazio sve procedure i sve organe saveza, a o moralnom aspektu da i ne govorimo – jedan narodni poslanik koristi krivotvorena dokumenta? Zašto, sa kojim ciljem? Šta je Šormazu bio motiv da to uradi? Da li se nešto prikriva tim potezom? Ako je sve u redu sa poslovanjem saveza, zašto se pribeglo korišćenju krivotvorenih dokumenata? Možda su ova  pitanja i bitnija od samog otkrivanja krivotvorenih dokumenata i konstatacije da je to uradjeno.

Šta ćemo sada, gospodo lovci? Šta ćete sad, gospodo lovački funkcioneri? Šta činiti posle svih brljotina koje je Šormaz načinio, da bi sada sa ovim poslednjim gotovo izvesno zašao ne samo u staturani i moralni, nego i u krivično-pravni domen? Šta će sada da kažu oni koji su tolerisali sve što je radjeno, koji su uredno dizali dva prsta i podržavali sve što je radjeno, a radjeno je mnogo toga lošeg? Da li će iko od lovačkih funkcionera, od kojih je nekima zadnjica srasla sa foteljom, makar pocrveneti i isterati stvar na čistac da bi barem, ako ne zbog saveza onda zbog sebe, delimično oprali svoju biografiju? Da li će iko, barem za početak, zvanično postaviti pitanje dostojnosti Dragana Šormaza da i dalje figurira kao prvi čovek lovaca Srbije, ili će aktuelno kolektivno rukovodstvo i dalje da daje vetar u Šormazova jedra, pa zajedno sa njim sramno odjedriti u istoriju lovstva? Da li će iko normalan iz rukovodstva sa svojim lovačkim stažom od više desetina godina i sa nekim ugledom dozvoliti sebi da zbog jednog čoveka svi trpe posledice? Da li će se i ova ogromna, do sada nezabeležena mrlja (šta mrlja, mrljetina!) u radu LSS pokušati tretirati nekim 'Vanish' metodama, da bi se prikrilo ili zataškalo? Ko će imati petlju da žmuri na ovako očigledna kršenja svih mogućih normi, sa posledicama za LSS koje mogu biti nesagledive? Kako će reagovati lovci, kako će reagovati država i njeni organi, kako će reagovati medjunarodne lovačke (i ne samo lovačke!) organizacije kada pukne bruka sa krivotvorenjem? Hoćete li to da dozvolite, funkcioneri, da se i za vama pojedinačno vuku repovi koje je neko drugi napravio? Izbor je vaš – ili rešavajte problem, ili ste deo problema.

Da zlo bude veće, pobrinuo se opet Dragan Šormaz, sa još nekim vrlo spornim potezima, ali o tome ćemo drugi put, po malo na kašičicu, sa sve dokazima i dokumentima. Pokazaće se, sigurni smo, po ko zna koji put ona stara izreka: može neko da radi šta hoće, ali ne može DOKLE HOĆE!

Koliko je nama nezvanično poznato, Nadzorni odbor LSS je pre desetak dana raspravljao o ovim brljotinama, i ne samo o ovim; članovi NO LSS, svesni ozbiljnosti dešavanja, su sačinili odredjeni izveštaj i uputili ga upravi saveza, ali kao i mnogo puta do sada, tako nešto nije objavljeno na zvaničnom sajtu LSS, nego se ćuti, što može da nas navede na zaključak da neko razmišlja o prikrivanju i zataškavanju informacija. Iz tog razloga smo rešili da mi počnemo sa objavljivanjem javno dostupnih dokumenata, jer i posle zadrške od nekih desetak dana nikakvih zvaničnih informacija nema! Javno dostupni krivotvoreni dokumenti samo pokazuju sa koliko bahatosti se radilo to što se radilo, i kako neko baš i ne mari za posledice svojih postupaka, ili možda ima preku potrebu da pribegne i ovakvim stvarima iz nekog razloga?

Možda bi najbolje bilo da u LSS postoji snage, volje, odgovornosti i čestitosti da se ova afera završi epilogom u okviru saveza, i da lovci pokažu da mogu sami da reše probleme u okviru svoje organizacije. Ako neko drugi bude rešavao, bruka će biti mnogo veća.

Krivotvorena dokumenta možete pogledati klikom na SAZNAJTE VIŠE

Šta se dešava u LSS?
Šta se dešava u LSS?

Lovački savez Srbije: Na pomolu velika afera?

Dana 19.06. održana je, posle duže vremena, sednica Nadzornog odbora LSS. Na svojoj sednici Nadzorni odbor se bavio radom Lovačkog saveza u proteklom periodu, a u svetlu novih saznanja o nekim potezima i postupcima aktuelnog vrha LSS, Dragana Šormaza, čoveka čiji je mandat na čelu saveza ostao upamćen po vrlo čestim gafovima, smehotresnim potezima i analfabetskim izjavama, a o spinovima koje je kao vešt političar izvodio, da i ne govorimo. Medjutim, izgleda da je to samo jedna strana medalje, a da postoji i druga strana koja nije ni malo smešna, naprotiv.

O zaključcima i izveštaju Nadzornog odbora, kako nezvanično saznajemo, informisani su predsednik Saveza i svi članovi Upravnog odbora, i predsednik Skupštine LSS. Nezvanično opet, ali vrlo pouzdano, saznajemo da se izgleda radi o krupnim mahinacijama čelnika LSS, koje pored statutarnih ogrešenja i kršenja pojedinih zakona, po svemu sudeći dobrano zadiru i u oblast krivično pravne materije. Izmedju ostalog, osnovano može da se sumnja da su u pitanju krivotvorenja, manipulacije, obmane, i štošta još što je radjeno.

Nekim svojim bahatim postupcima vezanim za rad saveza i javnost rada vrh LSS je bacio pod noge celu lovačku organizaciju i njene najviše organe, uključujući i Skupštinu saveza,  odbijanjem da pruži na uvid organima saveza kompletnu dokumentaciju o poslovanju, a koliko bahato se postupalo govori činjenica da su i očigledno krivotvoreni dokumenti prezentovani državnim organima javno dostupni. Koliko smo saznali, postoji sumnja da su i neka knjiženja u zvaničnoj dokumentaciji vrlo sumnjivo uradjena, možda i bez pokrića u dokumentaciji, a sporni iznosi su poprilični, rekli bi smo rekordni.

Inače, mandat Dragana Šormaza ističe na jesen, kada treba da bude izabrano novo rukovodstvo LSS. Posle reakcije Nadzornog odbora, teško da će situacija u LSS moći da ostane ovakva kakva je sada; neka objašnjenja postupaka su neophodna, jer teško da i maštovit čovek može da pretpostavi šta je sve radjeno, ko je još mogao da zna šta je radjeno i ako je još neko znao, zašto se ćutalo?

U narednim danima ćemo izneti deo po deo naših saznanja, potkrepljenim dokazima u vidu zvaničnih dokumenata javno dostupnih, kako bi lovci, ali ne samo oni, stekli pravi uvid u ono šta se radilo par godina unazad. Neki ljudi koji su imali uvid u deo dokumentacije su ostali zgroženii i frapirani načinom kako se javno i zvanično krivotvoreno prikazuje rad LSS, a još više bahatim načinom kako se gaze, po svemu sudeći, svi organi saveza, nipodaštava njihovo postojanje, kako se dovode u zabludu, i kako izgleda praktično niko sem jednog čoveka ne zna šta se tačno radilo u LSS sa sredstvima prikupljenim od lovaca, ali i sa svim ostalim izvorima sredstava.

Klupko je, kako možemo da zaključimo, počelo da se razmotava zahvaljujući članovima i predsedniku NO LSS koji su nakon saznanja o nepodobštinama i manipulacijama hrabro istupili, ogradili se od onoga što je radjeno, a kakav će epilog biti, ostaje da sačekamo i da vidimo. U svakom slučaju, sledi jedan mali serijal objavljivanja dela kompromitujuće dokumentacije do koje smo došli, pošto sumnjamo da će Izveštaj Nadzornog odbora biti predočen javnosti.

Izgleda da je LSS-u u prethodnoj deceniji sudjeno da ne može bez velikih afera: setimo se samo finansijskih mahinacija Zorana Živojinovića, u kojima je LSS ostao oštećen za popriličnu svotu para; za vreme njegovog naslednika Zorana Popovića nije bilo nekih velikih i senzacionalnih finansijskih mahinacija, više se radilo tu i tamo o nekim spornim nabavkama, i sl. Medjutim, dolaskom Dragana Šormaza, izgleda da su se bahatost, samovolja i mahinacije na velika vrata uselile u zgradu u Alekse Nenadovića. Izveštaj i postupak Nadzornog odbora pokazuje da ne grešimo, kao i neki javno dostupni dokumenti koji se nalaze kod državnih organa, i do kojih su zainteresovani mogli vrlo jednostavno da dodju.

Za sada samo ovoliko, za par dana ćemo početi objavljivati ponešto od dokumenata, sa objašnjenjima, da bi i nedovoljno upućeni mogli da shvate šta se radilo. Pratite Srbijalov, biće zanimljivo.

Prva presuda za trovanje divljači
Prva presuda za trovanje divljači

Kikinda: Prva zatvorska kazna za trovanje divljači

Kako piše portal Agroklub.rs, Osnovni sud u Kikindi je doneo prvostepenu presudu protiv jednog zemljoradnika iz banatskog sela Radojevo, koji je pre nekoliko godina neodgovornim postupanjem sa otrovnim mamcima za glodare prouzrokovao veliko trovanje divljači u lovištu. Lovište u selu Radojevo je poznato kao izuzetno bogato sa divljači, pre svega srneće, gde nije neobično ostavriti odstrel u medalji, ali je vrlo bogato i sa drugim vrstama divljači /zec, fazan.../.

Prvostepenom presudom, nakon oko 4 godine trajanja postupka, počinilac trovanja divljači je kažnjen sa šest meseci zatvorske kazne, po krivičnoj prijavi koju je podneo nadležni tužilac. Istovremeno, počinilac je u parničnom postupku za naknadu štete obavezan da plati ukupno blizu osam miliona dinara za načinjenu štetu na divljači. Naime, tada je od trovanja mamcima za glodare stradalo čak 28 grla srneće divljači, ali su stradala i dva orla mišara i jedan orao belorepan.

Prema podacima koji su nam dostupni, ovo je prva presuda u Srbiji kojom je po Krivičnom zakoniku neko bezuslovno osudjen na kaznu zatvora za trovanje divljači, i to za delo koje je kvalifikovano kao izazivanje opšte opasnosti. Pored kazne koju je okrivljeni zaslužio svojim činjenjem, vrednost ove presude je i u tome što će kao takva, ako bude potvrdjena, ući u sudsku praksu, pa će korisnici lovišta imati lakši posao u budućnosti da se bore protiv neodgovornih trovača.

Kompletan tekst o ovoj presudi i o dogadjaju koji je izazvao ceo proces, a koji objavljuje portal Agroklub iz pera našeg kolege lovca i uglednog lovnog novinara Dušana Knežića, možete pročitati klikom na sledeći link:

https://www.agroklub.rs/sumarstvo/paoru-pola-godine-zatvora-zbog-trovanja-divljaci/43206/


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,670,932 posete www.srbijalov.com