Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Dabar u Dunavu udavljen u mreži
Dabar u Dunavu udavljen u mreži

Novi Sad: iz Dunava izvučen dabar udavljen u mreži ribokradica

Kako javlja novosadski portal 021.rs, iz Dunava, tačnije na početku Šodroša, jednog od rukavca reke, uočen je leš dabra udavljenog u mrežu ribokradica. Radi se o delu obale Dunava koji je urbanističkim planovima ugrožen zbog projekta 'Novi Sad na vodi', i koji je prirodna oaza retkih vrsta, pa i onih najredjih kao što je dabar. Prenosimo dva teksta objavljena na 021 portalu:

UZNEMIRUJUĆI VIDEO, FOTO: Mrtav dabar pluta Dunavom, upleten u mrežu krivolovaca

Mrtav dabar, zaštićena vrsta koja je prošle godine zabeležena u Dunavu, danima pluta kod Šodroša upleten u mrežu kojom se služe krivolovci, saznaje 021.rs.
UZNEMIRUJUĆI VIDEO, FOTO: Mrtav dabar pluta Dunavom, upleten u mrežu krivolovaca
Foto: 021.rs
Prema informacijama našeg portala, barem sedam dana ovaj leš nije otkriven ili nije uklonjen iz reke. Leš životinje nalazi se oko 200 metara od dalekovoda, a u blizini su i stabla koja je dabar oborio, što je dokaz njegovog staništa u Novom Sadu. O ovome je 021.rs obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i pokrajinsku inspekciju.
Dabar je glodar, ugrožena vrsta koja se od pre nekoliko godina ponovo nastanila u Srbiji.
 
Jedan dabar viđen je proteklih meseci na Šodrošu, te je vrlo moguće da je ovo upravo taj.

Video snimak udavljenog dabra možete pogledati ovde:

FOTO: Inspekcija uklonila mrtvu ženku dabra upletenu u krivolovačku mrežu, sledi prijava tužilaštvu

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine uklonila je leš dabra iz Dunava, koji je danima plutao rekom u mreži krivolovaca.
FOTO: Inspekcija uklonila mrtvu ženku dabra upletenu u krivolovačku mrežu, sledi prijava tužilaštvu
Foto: 021.rs
 
Nadležni su za slučaj saznali iz teksta 021.rs i locirali uginulu životinju kod Šodroša.
Reč je o mladoj ženki koja bi, da nije nesrećnim slučajem završila u mreži koju koriste krivolovci, sledeće godine najverovatnije mogla da ima mlade i da proširi ionako siromašnu zajednicu ove zaštićene vrste u Srbiji.
Jelen na Vršačkim planinama
Jelen na Vršačkim planinama

Tako se to radi!

Kada je pre oko 20 meseci JP Vojvodinašume izvršilo naseljavanje jelenske divljači na Vršačke planine, samo su retki i najupućeniji mogli da predvide više nego povoljan dalji razvoj dogadjaja. Naime, tom prilikom je na Vršačke planine iz Rumunije doneto ukupno 51 grlo zrele jelenske divljači, 40 košuta i 11 jelena starosti od 3-5 godina. Tajming za naseljavanje je odlično izabran, jer je hvatanje jelena i preseljavanje izvršeno nakon sezone rike – skoro sve košute su bile steone, tako da je danas, nepunih 20 meseci od naseljavanja, brojno stanje u ogradjenom uzgajalištu površine 54 ha više nego duplirano-povećano na 106 grla, a za očekivati je da će se broj još uvećavati kako budu pristizala nova telad nakon ovogodišnje sezone rike i parenja. Deo jelenskih grla će neposredno pred puštanje biti prebačeno u prihvatilište koje se, ne slučajno, nalazi u delu lovišta gde će jeleni biti naseljeni.

Video snimak jelenske divljači na ispaši napravljen ovih dana na Vršačkim planinama možete pogledati ovde:

Ovakvim razvojem dogadjaja Vršačke planine kao deo šumskog gazdinstva ’Banat’ Pančevo ulaze u uzan krug vojvodjanskih lovišta koja predstavljaju uzgajivačku bazu jelena i odakle se prema programu naseljavanja i reintrodukcije jelenska divljač premešta u druga lovišta Srbije.

Ceo program sa jelenima na Vršačkim planinama koji je deo šireg dugoročnog plana je iznelo rukovodstvo i zaposleni u JP Vojvodinašume: generalni direktor Roland Kokai, izvršni direktor za lovstvo mr. Branislav Stankov i direktor šumskog gazdinstva Pančevo Željko Sušec. Program naseljavanja je finansiran najvećim delom sopstvenim sredstvima ovog javnog preduzeća, ali je značajnu pomoć pružio i pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu Vojvodine. Pomoć je pružila i lokalna samouprava grada Vršca.

Treba podsetiti da je par godina pre Vršačkih planina sličan uspešan poduhvat naseljavanja jelena izveden i u Bosutskim šumama, u Moroviću, ali i da je u subotičkoj peščari nedavno naseljena muflonska divljač, oko 60 grla, koja se takodje veoma dobro ’primila’ i duplirala brojno stanje!

Tu nije kraj lepim vestima: sledeće naseljavanje jelena se, kako saznajemo, planira krajem 2022. godine na području donjeg Srema, Posavlja i na širem području Obedske bare, da bi do 2025. godine bio zaokružen ovaj ciklus povratakom jelena u srednji Banat, na područje izmedju reka Tise, Tamiša i Karaša.

Retka ptica u Novom Sadu
Retka ptica u Novom Sadu

Novi Sad: pronadjen vodomar prstenovan u Poljskoj!

U Novom Sadu, na Ribarskom ostrvu koje je praktično u sklopu grada, kao zelena oaza na Dunavu i kao omiljeno izletište i šetalište gradjana, grupa mladih (reč je o poznanicima sina pisca ovog teksta) je zapazila jednu lepu pticu za koju nisu znali šta je, ali su primetili da je prstenovana (klik na sliku uz naslov teksta). Fotografisali su pticu, i identifikovali je kao vodomara, sitnu ptičicu manju od dlana, sjajnih boja i dugačkog kljuna.

Nakon nekoliko dana su ovi mladi ljudi prilikom nove šetnje uspeli da ponovo vide pticu, i da je uhvate kako bi očitali prsten. Ustanovili su da je reč o mužjaku (crn kljun). Podatke o ovoj vrsti ptice je lako moguće naći na internetu.

 

Očitavanjem prstena je ustanovljeno da je ptica prstenovana u Poljskoj, na obali reke Visle, nedaleko od Varšave, u julu mesecu ove godine - što znači da je ova ptičica za manje od tri meseca preletela najmanje 800 km (mereno u pravoj liniji) od mesta prstenovanja!

Ovaj podatak je još čudniji jer vodomar važi za pticu stanaricu, a retko se seli i to samo ako se gnezdi u severnijim krajevima. Selidbu otežava i proces mitarenja (menjanja letnjeg perja) kod vodomara koji traje od jula do novembra, ali o tome će više moći da kažu ornitolozi. Vodomar je strogo zaštićena vrsta koja naseljava relativno čiste vodotoke gde se hrani sitnom ribom i zglavkarima. U tom smislu nije loše pomenuti da je Ribarsko ostrvo i okolina ugroženo kao stanište svih vrsta zbog planirane izgradnje projekta 'Novi Sad na vodi'.

Nakon očitavanja prstena vodomar je pušten nazad u prirodu na mestu gde je i nadjen, a ostaje da se vidi da li će ovde prezimiti ili će otići dalje na jug.

Ovaj tekst je ujedno i podsećanje onih samozvanih zaštitara da Srbijalov portal pored lovačke dimenzije ima itekako i ekološku, ali i edukativnu ulogu u smislu zaštite prirode - ako neko voli prirodu, floru i faunu, onda su to lovci. I tu ljubav prema prirodi prenosimo i na našu decu.

Poseban pozdrav za Milana Ružića & co iz DZPPS koji u lovcima vide samo 'ubice', 'vandale koji demoliraju zaštitarska vozila', 'krvnike' i 'uništitelje životinja', a naš portal nazivaju 'opskurnim'. Možda ih ovaj tekst malo opasulji, mada, nismo optimisti - pa oni sami su do pre nekoliko godina bili u APR registrovani kao tapetari; nije šala, zaista je tako bilo dok ih mi nismo 'provalili'.

Završena Svetska izložba - na zatvaranju ministar Vulin
Završena Svetska izložba - na zatvaranju ministar Vulin

Završetak Svetske izložbe - ministar policije Vulin u poseti

Završena je tronedeljna Svetska izložba lovstva u Budimpešti. Očekivana i dobrodošla poseta ministra policije Srbije Svetskoj izložbi i štandu Srbije.

Svetska izložba lovstva je završena, uz učešće više od stotinu zemalja. Srbija je po opštoj oceni imala jedan od najzapaženijih i najposećenijih štandova.

Ministar policije republike Srbije Aleksandar Vulin posetio je Svetsku izložbu lovstva  i tom prilikom obišao štand naše države. Domaćin štanda za taj dan je bio predsednik LSS Bratislav Ćirković, a na dočeku ministra je bio prisutni veći deo značajnih faktora u lovstvu Srbije (klik na sliku uz tekst za uvećanje). Ministar Vulin je takodje posetio i štand CIC gde se susreo sa direktorom CIC Tamašom Margeskuom, a obišao je i druge postavke na izložbi.

Video snimak sa posete ministra Vulina možete pogledati ovde:

Bilo je juče i nekih drugih dešavanja na štandu Srbije ali o tome za sada nećemo pisati iz objektivnih razloga. Ako okolnosti i situacija dozvole informacije o tim dešavanjima će biti dostupne naknadno.

 

Svetska izložba - Dan Srbije
Svetska izložba - Dan Srbije

Dan Srbije na Svetskoj izložbi

Prethodni vikend, 9. i 10 oktobar, su bili dani kada je na Svetskoj izložbi planiran Dan republike Srbije, kada je trebalo našu državu dodatno predstaviti, uz učešće visokih zvanica kako iz Srbije za koje su predvidjene uloge domaćina, tako i inostranih zvanica-gostiju kojima je zvanično trebalo prezentovati lovstvo Srbije, domete i mogućnosti. O logistici (štand, postavka, trofeji...) smo već pisali da je na veoma visokom nivou, pa je domaćim zvaničnicima ostalo da se organizuju, pozovu goste i svoju ulogu odigraju na najbolji način. U ovom danu koji je trebao biti poseban prisustvovali su: Bogdan Igić, državni seretar i šef delegacije Srbije, zatim pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić, ambasador Srbije u Madjarskoj Ivan Todorov, predstavnici JP, NP, kao i svi predsednici lovačkih saveza u Srbiji koje je predvodio Bratislav Ćirković, predsednik LSS.

Medjutim, nije baš sve išlo kako je neko zamislio, a bilo je i nekih postupaka koji su izazvali čudjenje pa i komentare koji baš i nisu pohvalni. O čemu se radi? Pre svega, na samom otvaranju Dana Srbije iz lovačkog sveta se nije pojavio NIKO od inostranih zvanica! Tu izuzimamo Zoltana Kovača, državnog sekretara Madjarske i glavnog organizatora Svetske izložbe, a i on se pojavio tek na dodatnu intervenciju, jer se ispostavilo da je bio neki problem u vezi zvaničnog poziva – Kovač se pojavio prekinuvši privatnu porodičnu šetnju na Svetskoj izložbi, uz izvinjenje za neadekvatan dres kod. Nemamo informacije ko je i da li je uopšte neko iz inostranog sveta lovstva bio pozvan na štand Srbije, ali je fakat da na otvaranju Dana Srbije lovačkih ino-zvanica nije bilo. Čak ni iz CIC nije bilo nikog, što realno i ne čudi, jer je nečijom brljotinom (pogodite čijom?) izostalo prisustvo delegacije Srbije na Skupštini CIC na početku izložbe. Još tragičnije je da predstavnika lovačkih saveza čak ni iz nama susednih zemalja nije bilo!? Da li su pozvani ili im pozivi nisu ni upućeni, to je pitanje pre svega za predsednika LSS, koji je vodio protokol Dana Srbije.

E sad dolazimo do onih začudjujućih postupaka: naime, pored uručenja zahvalnica našim organizacijama i subjektima koji su doprineli da nastup Srbije bude uspešan, predsednik LSS Ćirković je, pobrkavši lovstvo i politiku, odlučio da uruči Zlatni orden LSS vicepremijeru Madjarske Žolt Semjenu (nije bio prisutan!) i državnom sekretaru Zoltanu Kovaču. Šta je tu čudno? Pa čudno je da predsednik LSS odlikuje najviše državne zvaničnike strane države za organizaciju Svetske izložbe u njihovoj državi! U diplomatiji i u medjudržavnim odnosima je, nadalje, pravilo bontona i zakon protokola da odlikovanja uručuju osobe istog ili višeg ranga nego odlikovani. Da napravimo grubo poredjenje: ne može narednik da odlikuje pukovnika, nego obrnuto. Ćirković je verovatno ponet željom da ostavi utisak ali i da sebi doda na važnosti napravio solidan gaf i zašao u polje gde mu baš i nije mesto (medjudržavni odnosi), a usput pokazao kvalitetan diletantizam za protokol i diplomatiju, i to još u prisustvu ambasadora Srbije i državnog sekretara, što može da znači da je radio na svoju ruku i bez konsultacija? Kako će na ovo reagovati neki drugi ljudi u Srbiji, ne znamo, ali znamo da nije ostalo neprimećeno ovo ’trčanje pred rudu’.

Izostanak zvanica iz sveta lovstva na otvaranju Dana Srbije liči i na tihi bojkot pre svega onog koji je vodio protokol, pa bi Ćirkoviću dobar savet bio da ’spusti loptu’, da za svoje lične političke ambicije ne koristi lovce, lovačke organizacije i njihove resurse, pa da stavi prst na čelo i već jednom shvati gde greši.

Nećemo ovaj put pominjati izostanak trofeja državnih prvaka na Svetskoj izložbi, što takodje ide na dušu vrhu LSS. Nećemo pominjati ni neke druge propuste (ima ih!), ali bi se posle svega moglo kazati da je količina grešaka i brljotina vezanih samo za Svetsku izložbu dovoljna da zahteva debelo objašnjenje i pitanje odgovornosti pa i nedoraslosti nekih ljudi svetskoj manifestaciji ovog kalibra.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,412
Najnoviji član: los

Poslednje vesti
RUSKOM POSLANIKU ODUZET POSLANIČKI MANDAT
Ponovo ptičji grip i zabrana lova
Otvoreno pismo
Preminuo je Bernard Loze, počasni predsednik CIC
Povodom tri godine mandata predsednika LSS

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,905,425 posete www.srbijalov.com