Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Izbori u lovstvu Vojvodine
Izbori u lovstvu Vojvodine

Da svako radi svoj posao, gde bi nam kraj bio?

Skupština LSV je na septembarskom zasedanju izvršila smenu predsednika, i za v.d. postavila Sanju Momčilović Bognič, koja je dobila mandat, citiramo za neupućene, da u roku od 6 meseci organizuje vanredne izbore, ukoliko pandemijski uslovi to dozvole. Pre oko mesec dana UO LSV je jednoglasno odlučio da se ti uslovi nisu steklli (zabrana okupljanja), pa je raspisivanje izbora u skladu sa odlukom Skupštine LSV odloženo. Potvrda o ispravnsti takve odluke je i pismeno tumačenje epidemijskih mera dobijeno od nadležnih pokrajinskih organa na zahtev LSV.

Kao i pred svake izbore, tako i pred ove vanredne, podiže se temperatura, traže se kandidati i protivkandidati, sastanči se, telefoni se usijavaju, lobira se, ali sve je to legitimni deo predizborne kampanje. Iako izbori još nisu raspisani, već ima najave ko bi mogli biti kandidati za predsednika LSV: to su pre svih aktuelna v.d. predsednica Sanja Momčilović Bognič sa rezultatima koje je postigla u kratkom roku, ali se kao mogući protivkandidat pojavljuje i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković. Da li će to tako i biti ostaje da se vidi nakon raspisivanja izbora, pošto je upravo u momentu pisanja ovog teksta javljeno da je republički Krizni štab usvojio  odluku o popuštanju epidemijskih mera, čime su se stekli uslovi iz skupštinske odluke da se izbori u LSV održe.

Nastupajući vanredni izbori u LSV nam sada donose i vanredne dogadjaje, a jedan od njih se odigrao 8. aprila, u prostorijama Novosadskog sajma. Naime, domaćin g. Cvetković je održao sastanak po pozivu sa desetak predstavnika vojvodjanskih LU, od kojih je želeo da čuje o problemima lovstva u pokrajini. Medjutim, na iznenadjenje dobrog dela prisutnih, ali i lovačke javnosti, na ovom predizbornom sastanku su bili prisutni i predsednik LSS Bratislav Ćirković, predsednik jugoistočnog saveza Zoran Aleksić, zatim Srdja Dimitrijević iz organizacije ’Safari International’ koja se bavi komercijalnim lovom i koji je bio učesnik u privatizaciji lovišta JP Srbijašume, ali i dva lovca iz Republike Srpske za koje nije najjasnije u kom svojstvu su bili, privatno ili ispred svog saveza.

Šta reći na ovo? Prvi put u nekoliko decenija se dešava da se još u predizbornoj kampanji jedan predsednik LSS svojim prisustvom na nekom sastanku jasno opredeljuje koga bi mogao da podrži na izborima u LSV, iako se on tu ništa ne pita; još manje je jasno šta na jednom pokrajinskom predizbornom sastanku traži predsednik jednog regionalnog saveza  sa drugog kraja države? Da odmah budemo jasni: znamo da ovo nije prvi put u prethodnim mesecima da se nešto slično dešava. Umesto da su gospoda predsednici svoje vreme i napore uložili u rešavanje nagomilanih problema u LSS i na jugoistoku zemlje i samo radili svoj posao, oni se bave predizbornim aktivnostima, kadriranjem i izborima u AP Vojvodini?!? Nadamo se da će Cvetković, kao pametan čovek, shvatiti da mu ovakvi postupci uopšte ne pomažu, naprotiv. Vojvodjanski lovci i njihovi delegati će odlučiti na izborima ko će ih voditi, a svako petljanje sa strane, guranje u avanturu i loša podrška nekih kompromitovanih faktora van Vojvodine predstavlja kod velikog broja vojvodjanskih lovaca čist autogol ili ’pucanj u sopstvenu nogu’. Zar nije čudno da se na sastanak o problemima lovstva u Vojvodini ne pozove vrh LSV, a ne neko ko sa Vojvodinom blage veze nema? Zar nije logično pozvati nekog ko je upućeniji, nekog ko zna problematiku i ima rezultate? Merilo nečijeg uspeha na izborima će biti jedino rezultati rada u lovstvu, a ne nečije želje, sujeta ili lična netrpeljivost. Da cirkus bude veći: postavilo se čak i pitanje zašto je probijen rok od 6 meseci za raspisivanje izbora (pandemija), a niko nije postavio pitanje zašto LSS nije održao svoju skupštinu skoro dve godine? Toliko o objektivnosti i licemerju...

Sa druge strane, LSS je posle sprovedenog konkursa za lovišta u centralnoj Srbiji, koji je dočekao totalno nespreman, izgubio status korisnika lovišta, a time i mnoge benefite i poluge upravljanja lovstvom i lovačkim udruženjima. Pristup državnim fondovima je za LSS postao veoma otežan, a upitan je i posao distribucije lovnih karata. Dok je konkurs za dodelu lovišta trajao, LSS i predsednik Ćirković su upadljivo izbegavali da se izjasne o svom stavu povodom toga čak ni nakon pominjanja na skupštinskom odboru za poljoprivredu; nije Ćirković pokušao da posreduje i rešava probleme npr. sa granicama lovišta, čak je ostao nem i na dva javna protesta lovaca u V. Plani – drugim rečima, nije radio svoj posao. Ali se zato eto nadje vremena da se petlja po Vojvodini, što predstavlja pravi presedan u novijoj istoriji lovstva. Umesto ravnopravne saradnje u zajedničkom interesu, vrh LSS ovakvim potezima potencira i provocira podeljenost u LSV i lovstvu Vojvodine, podeljenost koja je, srećom, dolaskom Sanje Momčilović Bognič na mesto v.d. predsednika prevazidjena.

Sva je prilika posle ovog i sličnih dogadjaja da su LSS i predsednik Ćirković, nakon šokovitih promena u lovstvu izgubili kompas i da ne znaju više šta bi i kuda bi. Teška vremena dolaze za LSS, a najmanje što je potrebno jeste povlačenje ovakvih poteza kao što je prisustvo na predizbornim aktivnostima jednog od mogućih kandidata i mešanje u unutrašnje stvari drugog saveza. Sve što treba je samo da svako radi svoj posao!

Lovne karte - informacija iz LSV
Lovne karte - informacija iz LSV

Lovne karte 2021./22. - informacija iz LSV

Na zvaničnom sajtu LSV /link: https://www.lovackisavezvojvodine.com/vesti/obavestenje-o-lovnim-kartama/ postavljeno je obaveštenje o postupku distribucije lovne karte u AP Vojvodini.

Obaveštenje glasi:

'Na osnovu dogovora postignutog između Uprave za šume, Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Lovačkog saveza Vojvodine obaveštavamo Vas, da će ove godine Lovne karte, Uprava za šume deliti preko Sekretarijata poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a za distribuciju će biti zadužen Lovački savez Vojvodine.

Distribucija bi trebalo da otpočne od 12.04.2021. godine, a za distribuciju će biti zaduženo privredno društvo Lovačkog saveza Vojvodine.'

Navedeno obaveštenje razvejava zbrku koju je medju vojvodjanskim lovačkim udruženjima izazvao dopis poslat iz LSS od pre dva dana, u kojem se navodi da će lovne karte biti distribuirane na isti način kao i prethodne godine. Zanimljivo je da je dopis tog tipa poslat jedino na adrese lovačkih udruženja iz Vojvodine, ali ne i iz drugih delova Srbije, iako su po zakonu ingerencije u oblasti lovstva Vojvodine u nadležnosti pokrajinske , a da članovi LSV svoje članstvo, prava i obaveze u LSS ostvaruju upravo preko pokrajinskog saveza.

Obaveštenjem LSV koje smo preneli je, po svemu sudeći, stavljena tačka na priču o distribuciji lovnih karata, a kako saznajemo, isto obaveštenje je pored objave na sajtu LSV poslato preko e-mejla na adrese lovačkih udruženja u Vojvodini. LSS je i u ovoj priči očito uspeo da još jednom zabije sam sebi autogol brzopletim, nepromišljenim i ishitrenim dopisima bez pokrića, a da li je pokušajem zaobilaženja LSV možda prekršen i Statut LSS, procenite sami.

Lovne karte 2021./22.
Lovne karte 2021./22.

Lovne karte 2021./22. – pitanja i nedoumice

Bliži se početak nove lovne sezone, i po već ustaljenom običaju, nestrpljive lovce hvata blaga nervoza da li će lovne karte, bez kojih nema otvaranja lova, stići na vreme, pre 15. aprila, kada će neki posle pauze ponovo sa puškama zakoračiti u lovišta. Podsećamo, 15. aprila lovna sezona počinje pojedinačnim lovom na srndaća, vepra i nazimad. Od početka primene Zakona o divljači i lovstvu nadležna Uprava za šume ministarstva poljoprivrede je uspevala da na vreme pripremi lovne karte, i da ih neretko u poslednji momenat dostavi distributerima, pa se dešavalo da nastane trka ko će prvi uspeti da dodje do lovnih karata, pre svega za komercijalne lovce na srndaća, ali i za članstvo. Upravo ćemo se u ovom tekstu baviti problemom distirbucije lovnih karata – u tom poslu je do sada bilo više eksperimenata, iako je Zakon jasan i precizan, ali se ’kreativno’ tumačio i primenjivao, pa se tako distribucija odvijala i preko lovnih inspektora, pa najčešće preko lovačkih saveza, a najmanje preko onih koje je Zakon predvideo – privredna društva registrovana za oblast lovstva.

Prvo pitanje koje se logično nameće: zbog čega bi neki lovački savez kao udruženje gradjana tražio da radi distribuciju lovnih karata? Odgovor je takodje logičan: zato što, prvo, za svaku lovnu kartu savez  dobija 50 dinara, a drugo, preko lovnih karata se mogla vršiti i vršila se, da se ne lažemo, odredjena teško dokaziva ’trgovina uticajem’, jer nigde nije preciziran rok u kojem se nekom ko ispunjava uslove mora dostaviti tražena lovna karta! Oni ’bliži vatri’ su dobijali karte ranije, a oni koji nisu bili u milosti su čekali. Dakle, i jare i pare za savez(e). Sve je nekako nategnuto funkcionisalo do ove godine, kada je LSS posle konkursa za ustanovljenje i dodelu lovišta izgubio status korisnika lovišta, pa time i nategnuti status distributera lovnih karata preko koga su lovne karte dostavljane i pokrajinskim i regionalnim savezima, a naknada kasnije deljena, uz natezanja u obračunu.

Da pogledamo šta piše u Zakonu o divljači i lovstvu:

 • Član 4., tačka 19., kaže: ’ lovna karta je isprava kojom lovac stiče pojedinačno pravo na lov na teritoriji Republike Srbije, u periodu za koji je izdata, a koji nije duži od jedne lovne godine’. Ovo treba zapamtiti zbog kasnijeg razumevanja teksta.
 • Član 7. kaže: ’Privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti iz člana 3. stav 1. ovog zakona (u daljem tekstu: privredna društva), u skladu sa ovim zakonom, obavljaju poslove:

1) prikupljanja i obrade podataka za lovišta na teritoriji Republike Srbije koji se vode u Katastru lovišta i Centralnoj bazi podataka, osim za lovišta posebne namene;

2) distribucije lovnih karata korisnicima lovišta na teritoriji Republike Srbije, osim za lovišta posebne namene.

Dakle, Zakon je jasan i precizan, i svako odstupanje od navedenog predstavlja spornu improvizaciju kako od onog koji toleriše distribuciju lovnih karata na način koji nije predvidjen Zakonom, tako i za onog koji je te poslove obavljao na sporan način. Sa tom praksom se jednostavno mora prekinuti, tim pre što se od nedavno u lovstvu Srbije pojavljuje još jedan faktor, a to su privatna privredna društva koja su na konkursu dobila lovišta kojima je do tada gazdovalo JP Srbijašume. Po slovu Zakona, ta privredna društva su registrovana i za oblast lovstva, pa samim tim imaju mogućnost da zatraže i distribuciju lovnih karata! Mislite o tome; da li će tu mogućnost privatnici iskoristiti i zagristi u kolač zvan ‘naknada za distribuciju’, i da li će im Uprava za šume poveriti taj posao kao što im je dala lovišta?

Hajdemo dalje da pogledamo šta je sa lovačkim organizacijama: od pet aktivnih lovačkih saveza, samo dva imaju registrovano privredno društvo, LSV i LSCS, dakle, Vojvodjani i Šumadinci. Pri tom, LSV je u boljoj poziciji jer lovne karte dobija preko pokrajinskih organa. LSS je još za vreme Šormaza ostao bez svog privrednog društva (ugašeno!), a LS jugoistočne Srbije i LS zapadne Srbije nikad to nisu ni imali, jer su mladi savezi, koji nisu na vreme prepoznali potrebu da imaju svoje privredno društvo – verovatno su se olako oslanjali na ustaljenu spornu praksu distribucije lovnih karata preko LSS, koji voli sebe da zove ’krovnim savezom’. I šta sad? Izgleda da nam ’krov’ debelo prokišnjava!? Tektonske promene ove godine u lovstvu su ogolile uspavanost nekih lovačkih rukovodilaca i infantilno razmišljanje da će nešto trajati doveka. Tu pre svega mislimo na vrh LSS, koji je jednostavno morao da predvidi sled dogadjaja i da se na vreme organizuje, a nije! Zašto nije, pa pitajte ili ćutite i plaćajte članarinu za obavljanje misterioznih ’kancelarijskih poslova’, i šenlučenje po društvenim mrežama (a tek tu bi se imalo šta kas'ti)... Isto kao što je pitanje zbog čega je LSS naručio program za vodjenje evidencije o izdatim lovnim kartama, kad to nije u zakonskom opisu poslova saveza? Kako stvari stoje, postoji mogućnost da će LSS moći da taj pristojno plaćeni program okači mačku o rep, ili da ga ustupi na korišćenje samo onima koji imaju zakonsko pravo na distribuciju lovnih karata, a to su privredna društva registrovana za oblast lovstva. Toliko o kratkovidosti ovaj put.

Za kraj: po poslednjim nezvaničnim informacijama lovne karte su u završnom postupku štampanja, da bi eventualno za nekoliko dana bile spremne u ministarstvu za slanje distributerima. A sezona počinje za 10 dana!? Hoće li lovačke organizacije moći da dodju do lovnih karata na vreme, i da oni zbog pandemije malobrojni lovci turisti i članstvo mogu da love, jer podsetimo, lovna karta po Zakonu važi za lovnu godinu za koju je izdata, a najviše jednu lovnu godinu. Osnovno pitanje: a ko će raditi distribuciju sada, i sa kojim zakonskim pokrićem?

Magazin Predator novi broj na kioscima
Magazin Predator novi broj na kioscima

Novi broj 'PREDATORA' na kioscima

Najnoviji broj lovačkog magazina 'Predator' pojaviće se na kioscima u petak, 2.aprila. Iako je lovna sezona gotova, a nova još nije počela, u lovstvu Srbije se upravo dešavaju dramatične promene koje će imati dugoročne posledice na sistem lovstva. Upravo ta dešavanja su i noseća tema ovog broja, a sva je prilika da će, sa obzirom na količinu i dinamiku dešavanja, slično biti i sa sledećim brojem. Imajući u vidu sadržaj i tematiku broja, toplo preporučujemo da ovom broju posvetite posebnu pažnju, i da ga pažljivo pročitate. Izdvojićemo nekoliko tekstova, uz kraće pojašnjenje, a sigurni smo da će u aktuelnim prelomnim momentima ovaj broj 'Predatora' izazvati polemiku i pokrenuti neke stvari sa mrtve tačke. Rešenja umnoženih problema postoje, a da li će biti dobre volje i razumevanja od strane onih koji odlučuju, to zavisi od njih samih.

 • Već sama naslovna strana sa mapom lovišta u centralnoj Srbiji i pitanjem 'Ko poklanja državnu imovinu' govori da se redakcija bavila konkursom za dodelu lovišta, a posebno pitanjima dodele najboljih lovišta koja su do sada bila u sastavu JP 'Srbijašume', da bi na konkursu bila dodeljena na korišćenje privatnim privrednim društvima, uz garanciju blanko menicu, i još nekim pitanjima  iz te oblasti
 • Glavni urednik magazina 'Predator' Slavoljub Dragišić se obraća javnosti svojim otvorenim pismom, a šta u pismu piše, pogledajte sami
 • Priča sa naslovne strane: odbrana koncepta narodnog lovstva - da li ovaj koncept odlazi u istoriju i da li se lov pretvara u elitističku zabavu za odabrane?
 • Rešenje za krizu lovačkih organizacija: koncept 'savez saveza' rešava mnogo problema, ali gasi mogućnost samovolje, soliranja i parcijalnih interesa pojedinaca ili grupa. Da li to baš svima odgovara?
 • CIC i FACE - saopštenje protiv neodmerenih i neumerenih zahteva samozvanih zaštitara
 • Afrička kuga svinja se nezaustavljivo širi - i COVID 19 su u početku neki smatrali smešnim
 • Javni ulični protest lovaca u Velikoj Plani: prvi put u novijoj istoriji da su lovci i na ovaj način pokušali da odbrane svoje interese
 • Izveštaj sa sednice UO LSS održane u Nišu
 • Posebno skrećemo pažnju na karikaturu koja je vrlo intrigantna, u formi rebusa, a rešenja za 4 znaka pitanja ćete morati sami da potražite
 • Crvena lista zaštićenih vrsta - ko vodi računa o tome?

Ovo su samo neki od tekstova koji će, sigurni smo, izazvati posebnu pažnju čitalaca, i koji će se komentarisati i prepričavati u lovačkim krugovima, ali ne samo u njima.

Ono što je nepodeljeno mišljenje redakcije da je ovaj broj Predatora jedan od najintrigantnijih u poslednjih par godina, ali ne 'krivicom' redakcije, nego zaslugama onih koji su kreatori i činioci lovne politike. Posle čitanja ovog broja magazina verujemo da će biti jasnije ko je u sadašnjem prelomnom trenutku za lovstvo radio čestito, a ko je 'zablistao' svojim potezima, i uspeo čak i da se obruka i 'umaže'.

Nezvanično saznajemo
Nezvanično saznajemo

Nezvanično saznajemo: postavljen novi izvršni direktor za lovstvo u JP Srbijašume

Po za sada nezvaničnim saznanjima, posle nedavnog razrešenja prof. Milutina Djordjevića sa mesta izvršnog direktora za lovstvo u JP Srbijašume i njegovog odlaska iz tog preduzeća, postavljen je novi čovek na tom vrlo značajnom mestu.

Kako saznajemo, reč je o g. Slaviši Nestoroviću, koji je u lovačkim krugovima nepoznat, a nismo sigurni ni da li je lovac. Jedino što smo uspeli da saznamo je da je do sada obavljao dužnost komandira policijske stanice u Malom Zvorniku.

Ako su naša saznanja tačna, biće zanimljivo videti kako će se novi izvršni direktor  snaći u lovstvu i lovištima JP Srbijašume, nakon što su nedavno na konkursu najbolja lovišta ovog JP dodeljena privatnim firmama.

Kako god bilo, pristojno i džentlmenski je novom čoveku poželeti uspeh u radu i ostaviti mu priliku i vremena da pokaže na delu šta ume i može, ali ne zamerite na zabrinutosti s' obzirom na trenutno stanje u lovstvu Srbije.

***

Usvojen koncept nastupa Srbije na Svetskoj izložbi lovstva u Madjarskoj

Takodje nezvanično saznajemo da je glavni koordinator nastupa Srbije na Svetskoj izložbi lovstva OWN /One With the Nature - Jedno sa prirodom/ u Budimpešti u septembru, mr Branislav Stankov, pomoćnik direktora za lovstvo JP Vojvodinašume, danas u užem krugu lovnih radnika izložio svoj koncept prezentacije lovstva Srbije na toj izložbi. Utisci onih koji su imali prilike da čuju ideje i program nastupa su više nego pozitivni, čak bi smo rekli i neočekivano dobri, i koncept je oberučke usvojen.

O samom konceptu ćemo detaljnije pisati u vrlo skoro vreme, neke detalje znamo i slobodno možemo reći da je zamisao pre svega orginalna, sa celovitim prikazom kompletnog lovstva Srbije, a ne samo trofeja, kako neki nedovoljno upućeni misle. Očigledno da je g.Stankov, pre svega kao vrhunski poznavalac lovstva, ali i kao čovek kojem ne fali ideja i neko ko ima puno sajamskih 'utakmica u nogama', ovaj put prevazišao sve šablone i klišee i uneo potpuno inovativni pristup organizaciji nastupa. Ponavljamo, koncept je takav da zaslužuje poseban tekst u vrlo skoro vreme. Da parafraziramo: Svetska izložba - svetsko, a naše. Čuće se.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,403
Najnoviji član: Nik88

Poslednje vesti
Jubilej LSCS
Magazin Predator, novi broj
Sednica UO LSV 16.4.
'Insajder' o dodeli lovišta
Sporna overa lovnih karata?

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,560,425 posete www.srbijalov.com