Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Magazin Predator, 101. broj
Magazin Predator, 101. broj

Magazin Predator, novi broj

Iz redakcije Predatora nam je stigla najava novog broja magazina koje važi za vodeće glasilo u lovstvu ne samo Srbije nego i regiona. Naslovnu stranu novog broja Predatora objavljujemo uz tekst (klik na sliku za uvećanje).

Tekst najave je vrlo intrigantan, pa će čitaoci, sudeći po najavi, itekako imati šta da pročitaju, od 'vrućih' tema u ovim vrelim danima, pa do informativnih i edukativnih tekstova.

Kratku redakcijsku najavu prenosimo u integralnom obliku:

'Sto prvi broj magazina "Predator" će biti na kioscima u petak 2. jula .
Nikako ga ne treba propustiti, jer sadržaj najavljuje imena i istinu o nepravilnostima u lovstvu od velike krađe u LSS, preko neverovatnih detalja pri "poklanjanju" državnih lovišta, do izborne Skupštine LSV koja je mogući uvod u nešto slično.'

 

Novi slučaj afričke kuge svinja
Novi slučaj afričke kuge svinja

Afrička kuga kod divlje svinje u Banatu

Novosadski informativni portal 021 prenosi vest o pojavi afričke kuge svinja u Banatu, na Vršačkim planinama. Vest prenosimo u celosti:

'U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak je pronađen leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom.
 
"Novosti" pišu da je to podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada dodatno pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.
Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gde je afrička kuga registrovana pre više od tri godine.
Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš te divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen, navodi list.
Zoran Kerkez iz vršačke veterinarske stanice "Vet", izjavio je da je, od kad je 2018. godine afrička kuga počela da se približava Banatu iz pravca Rumunije, najveća bojazan bila upravo od divljih svinja, jer one slobodno prelaze iz jedne u drugu zemlju.
"Sada je najvažnije da se ta krda mapiraju i da im se ograniči kretanje, kako se zaraza ne bi širila. Sanitarni odstrel zasada nije opcija, jer bi time samo rasterali jedinke i tako dobili nekontrolisana žarišta na više mesta", rekao je Kerkez.
 
Afrička kuga je sto odsto smrtonosna po životinje, jer za nju nema leka. Ako samo jedna jedinka oboli, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu, kako se bolest ne bi dalje širila.
 
Ne postoji opasnost da se ona prenese na čoveka ili druge vrste životinja.'
Izvor: www.021.rs
Javna rasprava o Nacrtu izmena ZOM
Javna rasprava o Nacrtu izmena ZOM

MUP: Nacrt izmena Zakona o oružju i municiji na javnoj raspravi

Na zvaničom sajtu MUP objavljen je poziv za javnu raspravu o Nacrtu izmena Zakona o oružju i municiji. Šta se to nudi i kakav je predlog nadležnog ministarstva možete pogledati u PDF formatu ako kliknete na sledeći link:

http://www.mup.gov.rs/

Nećemo ništa da sugerišemo oko izmena, koga zanima može vrlo lako da izvuče zaključke šta se sprema vlasnicima oružja, i da li su uopšte uvažene primedbe gradjana i organizacija na važeći rigidan ZOM. Zbog teškoća u sprovodjenju u praksi tog zakona Skupština Srbije je do sada već dva puta pomerala rokove, formirana je radna grupa za izradu izmena ZOM u koju su ušli i predstavnici lovaca, preciznije - predsednik LSS Bratislav Ćirković i njegov zamenik Bojan Radovanović. U radnoj grupi je bio i predstavnik NAOS Duško Ilić. Rezultat sastanaka te radne grupe koja je brojala oko 20 ljudi iz raznih resora imate kao Nacrt izmena upućen na javnu raspravu. Odmah da kažemo: nikakvih izmena oko najspornijih elemenata važećeg ZOM jednostavno NEMA, čak nam se čini da su odredbe u nekim stvarima za nijansu i oštrije, ali zaključak ostavljamo vama. Javna rasprava je predvidjena u periodu od 3. - 24. juna, dakle tri nedelje da gradjani i organizacije upute svoje primedbe i predloge, a posle toga se nastavlja procedura.

Da bi imali jasniju sliku šta piše u nacrtu i šta to MUP predlaže, potrudila se ekipa YouTube kanala 'Dum-dum', gde se dosta dobro analizira predloženi nacrt, pa toplo preporučujemo da pogledate i poslušate. Video snimak možete pogledati klikom na link:

https://www.youtube.com/watch?v=nZixPTaVzK

LSS je postavio na svoj sajt informaciju o javnoj raspravi, ali bez ikakve ideje šta i kako dalje, dok kao 'uspeh' NVO sektora navodi promene u kategorizaciji oružja, što nema neke velike veze sa krucijalnim pitanjima, pre svega oko diskrecionog prava MUP da nekom odobri ili uskrati nabavku oružja, kao i da već nabavljeno oružje oduzima bez obrazloženja. Dakle, kilav rezultat i samo kozmetičke izmene. NAOS na svom FB profilu nije čak ni postavio tu informaciju. LSS je naveo mogućnost da zainteresovani pošalju primedbe, sugestije i predloge, i verovatno smatraju da se njihov posao tu završava, pa možda sad misle da bi lovci pojedinci trebalo da se bore za ublažavanje odredbi ovog Zakona koji je mnoge lovce članove LSS ostavio bez oružja? A zašto onda imamo lovačku organizaciju kojoj se plaća članarina ako će pojedinci da se bore za izmene zakona u interesu gradjana, a ne u interesu vlasti? Zašto predstavnici lovaca nisu napustili radnu grupu ako su videli da stvari idu u pravcu suprotnom od interesa članova LSS - lovaca? Odgovor nemamo ali možemo da naslutimo.

Analiza autorskog teksta predsednika LSS
Analiza autorskog teksta predsednika LSS

Šta je pisac hteo da kaže?

Na 10. strani jubilarnog 100. broja magazina Predator je iznet lični stav predsednika LSS Bratislava Ćirkovića o problemima srpskog lovstva. Analiziraćemo neke od stavova iznetih nakon skoro tri godine mandata.

Ćirković: 'Način funkcionisanja lovačke asocijacije u Srbiji, je neminivno potrebno promeniti. Ingerencije LSS su ukinute, a statut treba modernizovati na način koji omogućava razvojni pristup.'


      - Komentar: Na činjenici da su promene u lovstvu Srbije neminovne i neophodne, Ćirković je dobio mandat predsednika LSS, ali šta je do sada nakon skoro tri godine urađeno? Statut se mogao promeniti za 3 meseca!

Ćirković: 'Zakoni se menjaju tipično za društvo u tranziciji, odnosno prema zahtevima interesnih grupacija ili navodnih preporuka EU.'

      - Zakoni se menjaju, kako Ćirković napisa, ali zar 70.000 organizovanih i naoružanih građana u lovačke organizacije nisu bili i ostali ozbiljna grupacija, bar po brojnosti, ako ne po kvalitetu rukovodstva ?

Dalje u tekstu piše: 'Jedino i poslednje uporište lovaca Srbije je brojnost i zato je potrebno da budemo informisani i jedinstveni.'

- Jedinstvo se postiže uvažavanjem zajedničkog interesa , a ne ličnih ambicija! O informisanju bolje da ne počinjemo priču.


Pa onda još: 'Načinom ustanovljavanja i dodele lovišta, kao i našim učešćem u čitavom procesu, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni.'

- Niste zadovoljni načinom ustanovljavanja i dodele lovišta u centralnoj Srbiji, a šta ste preduzeli da se npr. reši problem u V. Plani i samovolja narodnog poslanika u tom slučaju, kada su lovci dva puta imali ulične proteste? Šta ćete učiniti da se slično ne ponovi i u Vojvodini oko novog konkursa za dodelu lovišta?

Dalje u tekstu: 'Zakon o oružju i municiji može imati još lošija rešenja od važećih, da ne pominjem ukidanje poreza na oružje ili produženje važenja lekarskog uverenja, ukidanje diskrecionog prava...'

- Zakon o oružju i municiji je katastrofalan, a svojevremena skupštinska odluka LSCS o organizovanju protesta protiv takvog zakona nije realizovana (Ćirković je tada bio predsednik Nadzornog odbora LSS)! Dva puta je odlagana primena ZOM, ali nema usaglašenih izmena nakon serije sastanaka.

Žali se predsednik LSS: 'Dosta vremena sam izgubio pokušavajući da obezbedim podršku za drugačiji pristup naših ljudi, što bi vodilo ka uvažavanju od strane resornih institucija.'

- Koliko je još vremena potrebno da prevaziđeni kadrovi promene pristup, kako bi lovci bili uvaženi od vlasti? Ako ne postoji podrška ’naših ljudi’, koji bi bio logičan potez predsednika?

Šta dalje, objašnjava se u tekstu: 'U ovom političkom trenutku treba da izaberemo pravo vreme za predstavljanje problema srpskog lovstva ili će uloga lovaca nestati, a bavljenje lovom će poprimiti okvir nedostupan običnom čoveku.'

- Koji je to politiički trenutak u kome lovci treba da pokažu svoje nezadovoljstvo, a da se Ćirković i ostali time slučajno nekom ne zamere? Zar predstavljanje i rešavanje problema u lovstvu nije svakodnevni zadatak, ili je odjednom to postalo pitanje nekog političkog trenutka?

Ovo je samo kratka analiza autorskog teksta predsednika LSS iz ugla šta je trebalo i moglo uraditi, a nije. O tome šta je urađeno, a pogrešno, nadamo se u diskusijama na što skorijoj Skupštini LSS, posle dve godine neodržavanja!

Sajt LSS nebezbedan?
Sajt LSS nebezbedan?

Skandal: Zvanični sajt LSS nebezbedan?

Od članova portala Srbijalov nam je stigla informacija da su, prilikom pokušaja posete zvaničnom sajtu LSS https://www.lss.rs pomoću jednog od najpopularnijih pretraživača Mozilla Firefox, na ekranu dobili upozorenje da zvanični sajt LSS predstavlja potencijalnu bezbednosnu pretnju za lične podatke vlasnika računara koji pokušava da pristupi sajtu saveza. Potencijalnu bezbednosnu pretnju automatski detektuje pomenuti pretraživač Firefox, navodeći da može doći do neovlašćenog preuzimanja ličnih podataka ali i drugih kao što su npr. lozinke, zatim podaci o karticama, e-mail adrese itd. Sve u svemu, prilično loš i skandalozan mogući scenario. Da li je u pitanju neki virus, ili malware, i da li se radi 'samo' o mogućem preuzimanju ličnih i drugih podataka sa računara korisnika, ili se radi i o daljem širenju bezbednosne pretnje, to pretraživač Firefox ne navodi u upozorenju, ali preporučuje da se ne nastavi sa pokušajem posete sajtu LSS.

U detaljnijem opisu bezbednosnog rizika-upozorenju piše i sledeće: 'www.lss.rs koristi nevažeći bezbednosni certifikat. Certifikat nije pouzdan jer je samopotpisan.' - šta god to značilo.

U nastavku je naveden i softverski kod greške koju je otkrio internet pretraživač Firefox. Snimak ekrana koji smo dobili na uvid kao dokaz za navedeno je načinjen mobilnim telefonom, ali se jasno uvećanjem slike (klik na sliku uz naslov teksta) vidi sve što smo naveli.

Takodje, jedna od bezbednosnih zaštita (ESET internet bezbednost) prijavljuje problem sa sajtom i bezbednosnim certifikatom, navodeći da nema garancije da je server lss.rs baš onaj koji se prikazuje na ekranu posetioca. Navode da se može raditi o pokušaju presretanja komunikacije (klik na sliku ispod).

Dodatno: antivirus program Avast prilikom pokušaja konekcije na sajt LSS blokira pristup uz sledeće obaveštenje:

/prevod: Pretnja osigurana. Bezbedno smo uklonili konekciju sa www.lss.rs jer je zaražen URL:Malwertising/. Šta je malwertising i koliko je opasan možete lako naći na Google. Dakle, dobar antivirus ne dozvoljava pristup sajtu saveza. Evo dokaza:

Šta reći? Nije nam poznato koliko dugo je potencijalna bezbednosna pretnja prisutna na sajtu LSS, kao što nam nije poznato da li je bilo preuzimanja-kradje ličnih i drugih podataka korisnika koji su posećivali sajt saveza, ili širenja pretnje, ili  nešto drugo - očito da se radi o ozbiljnoj bezbednosnoj kompromitaciji sajta LSS. Jednom ugradjen virus ili slično preuzima lične podatke sa tudjih računara i dok si rekao 'patrona', šteta je napravljena. Šta god da je u pitanju, ovo je vrlo neozbiljno i neodgovorno od strane LSS i onog koji održava sajt saveza (ne verujemo besplatno!) da se uopšte dogodi jedna ovakva stvar! Poznato nam je da predsednik LSS nije kompjuterski analfabeta, a sve i da jeste, njegova obaveza je da obezbedi i proverava internet bezbednost zvanične prezentacije LSS. Da li će on to raditi sam, ili će posao poveriti nekom, to nije naš problem - sajt mora biti apsolutno bezbedan u meri u kojoj je to moguće. Nedopustivo je dozvoliti da zvanični sajt LSS bude baza za ugrožavanje internet bezbednosti, ili za širenje virusa, ili za kradju podataka - ozloglašeni 'fišing'. Sajt LSS mesečno pretpostavljamo da ima posećenost od više hiljada ili desetina hiljada poseta, pa vi razmislite o kakvom se mogućem riziku radi! I da niko to od nadležnih ne primeti? A ko su nadležni? Odgovor: nadležni su predsednik LSS Ćirković i Komisija za informisanje LSS, kojom koordinira upravo predsednik LSS. Evo, portal Srbijalov im je, radeći njihov posao, ovim tekstom pomogao da se otkrije problem i pristupi rešavanju, a sigurni smo da će nam odgovorni u LSS, kao ozbiljni i časni ljudi kako vole da se prikazuju, jel'te, biti duboko zahvalni za ovo otkriće problema, i da će 'biranim rečima' izraziti svoju zahvalnost kao što to u poslednje vreme umeju da urade, ali ne javno.

Medjutim, ovde izgleda da nije kraj problemima, i da od lošeg ima i gore: naime, sigurnosni sertifikat izgleda nije pouzdan ni kod programa za izdavanje lovnih karata koji koriste sva LU i lovački savezi, a koji je izradio LSS, a platila Uprava za šume!!! Pojašnjenje: SSL (Security socket layer) je sertifikat koji izdaje nadležno Sertifikaciono telo, i predstavlja garanciju da je komunikacija sajta sa korisnicima bezbedna (kriptovana), a da je vlasnik sajta baš onaj koji se predstavlja. Tog sertifikata sa prefiksom https u adresi sajta nema ni u adresi sajta LSS ni u programu za izdavanje lovnih karata, nego i program radi sa prefiksom http bez slova S (secure) što bi značilo da veza i razmena fajlova nije potpuno bezbedna, i da može doći do presretanja podataka! A dobro znamo o kakvim se vrlo osetljivim ličnim podacima oko 70.000 punoletnih gradjana radi u tom programu. Presretnuti ili ukradeni podaci se neretko prodaju na crnom internet tržištu. Aferim, gospodo iz LSS! Jeste li svesni odgovornosti? Koliko računara je inficirano malwertisingom a da to vlasnici ni ne znaju, sve zahvaljujući lošem održavanju sajta LSS i nebrigom za lovce-posetioce zvaničnog sajta? Sjajan uspeh i doprinos kvalitetu informisanja, zar ne? Nego, da li je neko pomenuo reč 'ostavka'?

Naša preporuka lovcima i svima onima koji bi da posete sajt LSS, ali i inače kad idu na internet, da svakako instaliraju neki antivirus program, ima dosta tih zaštita boljih ii lošijih koje se mogu besplatno skinuti sa interneta. Svakako je bolje imati bilo kakvu zaštitu, nego nikakvu. To što je sada otkriveno da sajt LSS predstavlja potencijalnu bezbednosnu pretnju, ne znači da je jedini, samo je pitanje koliko još drugih raznoraznih sajtova u sebi nose sličan rizik. Srbijalov portal je u tom smislu bezbedan u najvećoj mogućoj meri, pokušaji narušavanja bezbednosti se promptno otkrivaju i eliminišu, što se za sajt LSS to očigledno ne može reći. Naravno, 100% zaštite od zlonamernih na internetu jednostavno nema.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,405
Najnoviji član: acontije

Poslednje vesti
Magazin Predator novi broj na kioscima
Češka liberalizuje nabavku, držanje i upotrebu oružja?
Ko to tamo potpisuje?
Kazna zbog vredjanja lovaca
СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЦЕНИЈА ПОСТОЈАЊА ЛОВАЧК...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,697,898 posete www.srbijalov.com