Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme
Дивље свиње пустоше поља кукуруза у Пекчаници
Дивље свиње пустоше поља кукуруза у Пекчаници

Дивље свиње пустоше поља кукуруза у Пекчаници

Ловци кажу ЗАБРАЊЕНО НАМ ЈЕ ДА ИХ ЛОВИМО

Као да пољопривредници немају довољно проблема, лошу годину, свињску кугу, лоше цене, сада њихове плодове рада упропаштавају крда дивљих свиња.

У краљевачком селу Пекчаница и околним селима, ситуација је алармантна, а људи очајни. О муци која их је задесила за Добро јутро говори Предраг Вељковић, пољопривредник из тог села.

– Дивље свиње улазе у њиве, пустоше их, праве огромну штету. Ни најстарији људи у Пекчаници и околини не памте да су у том броју сишле са планине – одбране од гладних крда нема, лов је пуштен али од тога је слаба вајда.

– Како да се бранимо, пустили су лов, ловци иду али то је слабо, огромна је популација свиња и не могу толико да их побију. У стању су за ноћ од двадесет, тридесет ари до пола хектара да упропасте – огорчен је Предраг Вељковић из овог краљевачког села, напомињући да су људи приморани да неке послове раније одраде.

– Сељаци су приморани да раније одраде силажу иако кукуруз још није за силажу. Боље је да спасу шта могу, нема села у околини које није у проблему. Виђена је крмача са тринаест прасића, а ловци не могу да је убију јер је заштићена, само су успели да је отерају из овог нашег подручја – рекао је Вељковић за Добро јутро. И он ће у њиву да скида кукуруз, како би спасао шта се спасти може.

Izvor: www.dnevnik.rs

АПЕЛ УПРАВЕ ЗА ВЕТЕРИНУ
Управа за ветерину преко ветеринарских организација на терену, прати здравствено стање и спроводи стални надзор у популацији домаћих и дивљих свиња на афричку кугу свиња (АКС) на целој територији Србије и предузима свеобухватне мере у циљу спречавања ширења те заразне болести. 🐖
❗️Поново апелујемо на све узгајиваче свиња да уколико примете промене здравственог стања или имају угинућа свиња на свом газдинству да хитно обавесте свог ветеринара, а неопходно је и да ловци предузимају прописане мере.
Подсећамо да је афричка куга свиња вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји, а чија појава је у Србији забележена 2019. годинe.
Вирус афричке куге свиња, за који не постоји вакцина као превентива, напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо у регистрованим објектима који су под надзором ветеринарске инспекције. 

ТОМИЦА РАДОСАВЉЕВИЋ И УРОШ ЂОКОВИЋ ПОНОВО НА ЧЕЛУ ЛСЦС

Изборна скупштина ЛСЦС   Четврта Изборна скупштина Ловачког савеза Централне Србије одржана је 29. јуна 2023. године, у Крагујевцу, на којој су 41 делегат од 50 изабраних, бирало најуже руководство овог Савеза, који је основан 2011. године.

   После разматрања актуелних питања из рада ЛСЦС, остварених резултата, проблема и потешкоћа, посебно сада када је државни акцент дат на питања око оружја, посебна пажња посвећена је и даљем успешном раду ове ловачке асоцијације као сервиса ловачким удружењима у заједничким напорима на развоју лова и ловства на овим просторима а под окриљем Ловачког савеза Србије.

Изборна скупштина ЛСЦС   Овом приликом изабрано је и ново руководство Ловачког савеза Централне Србије за наредни четворогодишњи период, и то: за председника Скупштине изабран је поново Урош Ђоковић (ЛУ “Краљево“) а за његовог заменика Драгиша Јовановић (ЛУ „Параћин).

За председника Ловачког савеза Централне Србије и председника Управног одбора изабран је поново Томица Радосављевић (ЛУ „Сребрница“), а за заменика Мирослав Петровић (ЛУ „Јухор“).

   У Управни одбор ЛСЦС изабрани су: Предраг Џајевић (ЛУ „Шумадија“), Радослав Ружић (ЛУ „Драгачево“, Бранко Иванежа (ЛУ „Раде Јоксић“), Милан Милојевић (ЛУ „Левач“), Жељко Јовановић (ЛУ „Ресавица), Милош Лазаревић (ЛУ „Крушевац“), Бранко Радосављевић (ЛУ „Градиште“), Милош Пештерац (ЛУ „Краљево“), Милош Благојевић (ЛУ „Војвода Луне“), Александар Стојић (ЛУ „Трстеник“), Љубан Црноглавац (ЛУ „Жупа“), Велибор Станојловић („Поморавље“) и Миливоје Новаковић („Књаз Милош“).

   У Надзорни одбор ЛСЦС изабрани су: Милинко Мијаиловић (ЛУ „Чемерница“), Ненад Јеремић (ЛУ „В. Милошевић“), Душан Миловановић (ЛУ „Каленић“), Мирослав Ћурчић (ЛУ „Рашка“) и Владета Миленковић (ЛУ „Копаоник“).

У Суд части изабрани су: Милосав Милановић (ЛУ „Лапово“), Иван Деспотовић (ЛУ „В. М. Обреновић“), Милан Пецић (ЛУ „ Морава“), Милија Ђорђевић (ЛУ “Хајдук Вељко“), Вељко Андрић (ЛУ „Баљевац“), Нермин Хаџифејзовић (ЛУ „Врхови“) и Илија Ђорђевић (ЛУ „Јасеница југ“.

С. Маџаревић

Извор: www.lovackisavez.rs

DIVLJE SVINJE DOPLIVALE DO BETON HALE I UŠLE U LOKAL
DIVLJE SVINJE DOPLIVALE DO BETON HALE I UŠLE U LOKAL

Nesvakidašnja scena na popularnom gradskom šetalištu

SUGRAĐANI koji su se prepodne zatekli u Beton hali, prisustvovali su bizarnoj sceni - dve policijske patrole blokirale su prolaz do kafića, kako bi radnici "Veterine" izvukli dve divlje svinje koje su ušle u jedan lokal! Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako ove divlje životinje plivaju u Savi, zatim se penju stepenicama i trče po šetalištu.

Ubrzo su stigli pripadnici MUP koji su zatvorili taj deo, kako svinje ne bi otišle dalje i povredili nekog. Nadležni iz "Veterine" su uz pomoć puške za uspavljivanje savladali divljač, kako bi ih uneli u vozilo i kasnije zbrinuli.

Pretpostavlja se da su divlje svinje pobegle iz svog prirodnog staništa- Velikog ratnog ostrva ili sa leve obale Dunava, zbog vodostaja koji je ovih dana porastao usled čestih padavina.

Pre nekoliko godina, veliki broj ovih životinja pojavio se na Novom Beogradu, bilo ih je i oko garaže na Obilićevom vencu, a jedna je primećena čak i na zvezdari. Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić tada je rekao da su divlje svinje veoma opasne životinje i da građani, kad ih primete, ne treba prvo da ih fotografišu nego da odmah prijave nadležnima.

- Divlja svinja neće napasti čoveka osim ako sami ne krenete ka njoj, ali se one uoče već na 200, 300 metara i nema potrebe da joj se prilazi - objasnio je Grubić. - Ljudi nisu svesni da rizikuju kada ih slikaju ili snimaju, a mužjaci znaju da budu veoma opasni, pa i ženke naročito ako imaju prasiće. Apelujemo na ljude da se u ovakvim situacijama sklone i pozovu "Veterinu", a naše ekipe će odmah izaći na teren.

Iako su biljojedi, divlje svinje su opasne i za ljude i za domaće životinje. Teške su i do 200 kilograma, odlični su plivači pa neretko preplivaju reku i dođu u urbani deo kako bi našle hranu.


Izvor: www.novosti.rs

ОДСТРЕЉЕНИ ЗЛАТНИ СРНДАЋИ

У јако успешној овој сезони лова на срндаће, одстрељени су неки импозантни примерци, чији трофеји оборају остварене досадашње рекорде, који су се чинили недостижним.
Подаци у Ловачком савезу Централне Србије указују, да ове ловне дивљачи има довољно, те је у ловној 2022/23. години, планиран али и у потпуности реализован рекордни одстрел од 1.994 грла.

Трофејно најјачи срндаћ одстрељен је на подручју Централне Србије у сезони 2022/23. година, у Крушевцу, у ловишту „Расина“, а то је уједно и трећи трофејно најјачи срндаћ који је одстрељен на територији Централне Србије до сада. Ваља напоменути да је реч о вансеријском примерку, правилном шестерцу, старом 7 година, са нето тежином од 629 грама, који је оцењен са 171,80 ЦИЦ поена.

Други по јачини, на територији Централне Србије, је трофеј срндаћа који је одстрељен у Аранђеловцу, у ловишту „Букуља“. Овај, нешто млађи примерак (4-5 година), несвакидашње је форме, са неколико додатних парожака који се пружају из грана које имају форму шестерца, али који не умањују његову лепоту. Напротив, ради се о јединственом примерку завидне тежине и волумена, који је на званичном мерењу оцењен са 152,32 ЦИЦ поена.

Трећи трофеј оцењен златном медаљом на територији Централне Србије је трофеј срндаћа одстрељеног у Смедеревској Паланци, у ловишту „Јасеница-Југ“. Ово ловиште је познато по томе да сваке године изнедри неколико трофејних срндаћа, тако да овогодишњи одстрел прелепог правилног шестерца старости око 6 година није никога изненадио, као ни резултати званичне оцене који су показали да је овај трофеј заслужено добио 136 ЦИЦ поена.

 

Уживајте у фотографијама златних трофеја!

ОДСТРЕЉЕНИ ЗЛАТНИ СРНДАЋИ
Златни трофеј срндаћа из Крушевца
ОДСТРЕЉЕНИ ЗЛАТНИ СРНДАЋИ
Трофеј у злату из Аранђеловца
ОДСТРЕЉЕНИ ЗЛАТНИ СРНДАЋИ
Оцењен златом трофеј из Смедеревске Паланке


Стручна служба ЛСЦС

Извор: www.lovackisavez.rs


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,437
Najnoviji član: Lovac Dzoni

Poslednje vesti
ВРЕМЕ ЛОВАЧКИХ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛСЦС
ЛОВАЧКА ПОЧАСТ КРАЉУ МИЛАНУ
Menja se Zakon o divljači i lovstvu, pooštravaju se uslovi za dobijanje lovne karte
Lov na divlje svinje u Požegi počinje ranije kako bi se sprečilo uništavanje po...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.


avatarVuja
Offline
· 31.12.2022. 16:44

Срећна Нова Година и Божићни празници, Христос се роди.avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 19.11.2022. 21:01

Ažurirano Odobravam


gavra bakos
Offline
· 07.11.2022. 14:09

Molim admina ds ažurira lovni kalendar! Lov prepelica je od 15.08. do 30.09, a zeca od 15.10 do 15.12!


avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 03.10.2022. 11:18

Srećna lovačka slava! iveli 4

62,810,463 posete www.srbijalov.com