Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Vreme
Burni četvrtak
Burni četvrtak

Najburniji dan predizborne kampanje – šta li tek sledi?

Jučerašnji četvrtak je bio do sada po broju dešavanja a i po težini dogadjaja do sada nejburniji dan u lovstvu Srbije u predizbornoj kampanji. Svesno smo pustili da dogadjaji prenoće kako bi mogli da imamo celokupan pregled dešavanja u samo jednom danu. Dogadjaje ćemo predstaviti hronološki, redom kako su se dešavali.

Prvo je odmah ujutro na Fejsbuk profilu Bratisava Ćirkovića predsednika LSS  osvanula slika zaglavlja krivične prijave koju je on podneo sa navedenom nepostojećom funkcijom rogobatno napisanom 'direktor Lovačkom savezu Srbije' protiv za sada nepoznatog broja osoba  koje on u pratećem tekstu smatra ’akterima’ koji vode hajku protiv njega, zatim smatra da je iznošen niz neistina i lažnih optužbi koje po njegovim rečima narušavaju njegov lični ugled ali i ugled LSS – liči na ono ’država to sam ja’’. Pominje se čak i moguća prijava SBPOK?!? Da se prekrsti čovek... Elem, prijava tužilaaštvu je podneta posle završetka postupka pred Sudom časti protiv Ćirkovića i nakon objavljivanja stava  Suda časti, a konačna odluka o tome je u rukama Skupštine LSS. Naravno da svako ko smatra da je nečim oštećen ima pravo da pokrene i krivični postupak, i sad je to u rukama tužilaštva koje prijavu može da uzme u rad, ili da je odbaci ili šta god već, treba sačekati i videti tačne navode, dokaze i kvalifikacije dela u prijavi ali i imena onih  koje je Ćirković označio kao ’aktere’ navodne hajke i svega ostalog. Kada se sve sagleda hladne glave, podnošenje prijave bi pre moglo da liči na marketinški potez u kampanji jer je očito da Ćirkoviću sa kandidaturom baš i ne ide onako kako se nadao, pa da svesno podiže ulog i reklamira tu krivičnu prijavu na Fejsbuku ali tako da se sadržaj ne vidi – kao da se neće saznati. Možda je mislio da i na taj način svoje istomišljenike okuraži a neistomišljenike ’zaplaši’, što je ako je tačno, priznaćete, prilično detinjasto. Zaboravio je izgleda Ćirković da ’svaka batina ima dva kraja’, i da izlaženje izborne priče van okvira lovstva i ulaženje u pravosudni okvir može da ima i izvesno će imati za njega mnogo teži bumerang efekat. Ali to je već njegov problem.

Idemo dalje sa hronologijom. U prepodnevnim satima u Novom Sadu je održana sednica UO LSV na kojoj se odlučivalo o vojvodjanskim kandidatima za funkcije u LSS. UO LSV kojem je predsedavao Željko Sušec, predsednik LSV, je doneo odluku, sa jednim uzdržanim glasom, da podrži Ćirkovićevu kandidaturu za novi mandat za predsednika LSS. Svaki dalji komentar je suvišan kad se ima u vidu da su sasvim suprotni stavovi  iznošeni na ranijim sastancima a da su upravo Vojvodjani i Ćirkovićevom zaslugom prethodne 4 godine bili ’na ledu’ ili bolje rečeno ’na trotoaru’ u Beogradu. Čini se da će se o ovom zbunjujućem potezu još itekako lomiti koplja ne samo u Vojvodini nego i u drugim delovima Srbije, uz neizvesni ishod u smislu koristi ili štete po vojvodjansko lovstvo i sam LSV.

Posle završetka sednice UO LSV. posle podne u Kragujevcu je održana sednica UO LSCS, najvećeg kolektivnog člana LSS. Na toj sednici  Šumadinci su, uz obrazloženje Tomice Radosavljevića predsednika LSCS, a posle prethodne zbunjujuće odluke LSV, doneli odluku da istaknu Velizara-Velju Miljkovića iz Topole kao svog kandidata za predsednika LSS. Predlog je jednoglasno podržan.

Tek koji sat kasnije održana je sednica Lovačkog saveza zapadne Srbije, koji je odlučio da podrži kandidaturu Miljkovića kojeg je kandidovao LSCS. Istovremeno su istakli svog kandidata za zamenika predsednika LSS, a to je Aleksandar Stanojević  iz Užica, predsednik LSZS.

Sva tri saveza (LSV, LSCS i LSZS) su odlučili i o kandidatima za ostale funkcije u LSS.

U samo predvečerje ovog izuzetno burnog dana održana je u Požarevcu sednica Braničevske lovne oblasti kojoj je prisustvovao i preds. LSS Ćirković. Nema za sada nekog zvaničnog saopštenja ili izjava sa tog sastanka, ali i samo ćutanje dovoljno govori onom koji ume da čuje.

Ostaje utisak da je ovo što se dešava u kampanji za izbore 2022. do sada nevidjeno, i da može da ima nedovoljno sagledive ali u svakom slučaju loše posledice za lovstvo. Utisak je da je soliranje, dugogodišnje nerešavanje ključnih pitanja ili čak izbegavanje suočavanja sa problemima sada eskaliralo do mere da se mora već jednom prelomiti, ali ćemo tek videti preko čijih ledja i po koju cenu. Ne bi da budemo Tarabići ali ovo na dobro izaći neće, ukoliko se neke usijane glave ne ohlade i ne sagledaju realno svoju poziciju i rezultate. Lajkovi na Fejsbuku nisu merilo uspeha.

EDIT: Nakon postavljanja ovog teksta Bratislav Ćirković je sa svog Fejsbuk profila obrisao ili učinio nedostupnom sliku krivične prijave overene prijemnim pečatom pisarnice tužilaštva,a ostavio je samo uopštene komentare podrške sebi. Šta mislite zašto? Toliko o nečijoj ozbiljnosti.

Obećanje - ludom radovanje!
Obećanje - ludom radovanje!

Šta ga košta da obećava?

Bliže se izbori, broje se dani do odluke ko će voditi Lovački savez Srbije u sledećem mandatu. Iako rok za kandidovanje još nije prošao, kandidati su manje više poznati. Jedan od kandidata je i dosadašnji predsednik LSS Bratislav Ćirković, koji je, kako sam kaže, zadovoljan postignutim rezultatima u prethodnom mandatu.

Koristimo priliku da podsetimo lovce Srbije, a naročito vojvodjanske lovce, na dešavanja od pre 4 godine na izbornoj skupštini LSS, kada je odlukom i delegata Lovačkog saveza jugoistočne Srbije koje je predvodio upravo Ćirković i koji je sa govornice izneo takav stav, kompletna delegacija Lovačkog saveza Vojvodine ostavljena bukvalno na trotoaru, na ulici, i nije im dozvoljeno da učestvuju u radu Skupštine LSS, da biraju i budu birani i da srazmerno učestvuju u odlučivanju. LSV je tada imao oko 13000 članova. Na toj skupštini jedino je predsednik LSCS Tomica Radosavljević sa govornice žestoko bio protiv takvog postupka i upozoravao prisutne da se ne igraju sa tim stvarima. Tek nakon tih izbora Ćirković je uputio otvoreno pismo lovcima Vojvodine (klik na sliku za uvećanje) i u tom pismu se izvinjavao i obećavao svašta nešto - a šta je ispunio od obećanja procenite sami. Vojvodjanski lovci su do danas ostali, figurativno, na onom trotoaru u Beogradu evo već 4 godine. A šta je Ćirković pisao i obećavao tog 30.oktobra 2018. godine? Čitajte:

'Poštovani lovci Vojvodine,

Kao novoizabrani predsednik Lovačkog saveza Srbije, zbog lične odgovornosti i želje za jedinstvom u lovačkoj organizaciji Srbije, osećam potrebu da vam se obratim i da vam se izvinim i izrazim duboko žaljenje zbog neučestvovanja vaših predstavnika na redovnoj i izbornoj skupštini LSS-a.

Ne ulazeći u analizu ko je manje ili više kriv za nepravdu koja je učinjena, smatram da i sam ali i svi mi nosimo deo odgovornosti. Siguran sam da se slažemo u jednom, da su loša rešenja u prethodnom mandatu i personalne zloupotrebe dovele LSS do situacije u kojoj se nalazi, a nažalost i sam čin nepozivanja i nedozvoljavanja učešća u radu skupštine LSS delegatima iz LSV govori da smo dotakli dno i uneli gorčinu u lovstvo Srbije, da smo zaboravili Kodeks i sveta pravila lova i druženja.

Obavezan sam da Vam predočim da nismo imali prava da napravimo pogrešan korak i propustimo šansu da stavimo tačku na samovolju, zloupotrebe i sve radnje koje su nas kao lovce i organizacije konstantno urušavale poslednjih godina, te smo stoga i morali da igramo po pravilima koje su propisali upravo oni koji su savez doveli do dna.

Naši osnovni ciljevi pre svega moraju biti: očuvanje i promocija lova i lovstva, lovačke kulture i običaja, lovačke etike i lovačke tradicije.

Ključ uspeha je da se opšti interes stavi iznad ličnog interesa i da svi shvatimo i prihvatimo svoju odgovornost i obavezu očuvanja lovstva, prirodnih resursa koji su nam povereni na korišćenje, kao i tradicije lova na celoj teritoriji naše zemlje.

Svestan da ono što je prošlo ne možemo vratiti, obećavam da ću uložiti maksimalne napore i sve učiniti kako bi nastalu štetu zajedno popravili, koja nije nepopravljiva ako smo svi zajedno i sa istim ciljevima.

Ubedjen sam lično i kao čovek i kao lovac ali i svi koji će činiti naš tim u upravljanju LSS da je neosporno pravo i zajednička obaveza da LSV bude deo tog tima na čemu ću lično insistirati i naći načina u ime čega vas sve pozdravljam.

DOBAR POGLED                                                                       Predsednik LSS

Niš, 30.10.2018.god.                                                               Bratislav Ćirković'

Da li će neko posle čitanja ovog pisma imati dovoljno stida da makar pocrveni? Da li se išta promenilo ili su delovi teksta koje smo naglasili primenljivi i na današnje stanje? Da li će se lovci-delegati i članovi uprave LSV praviti da se ništa nije desilo te 2018. godine i kasnije, i da će okrenuti i drugi obraz kako bi dobili još koji šamar plaćen lovačkim članarinama vojvodjanskih lovaca? Da li će neko iz Vojvodine zbog ličnih interesa ili pitaj Boga zbog čega prodati vojvodjanske lovce radi neke od fotelja?

Sutra, 06.10.2022. je zakazana sednica UO LSV na kojoj treba da budu donete važne odluke, pa ovo pismo repriziramo kao podsećanje i kao nauk kome se može a kome se ne može verovati.

Stav Suda čast LSS
Stav Suda čast LSS

Sud časti LSS zauzeo stav o prijavama protiv predsednika saveza

Kako smo saznali, Sud časti LSS je završio postupak po tri prijave podnete protiv Bratislava Ćirkovića, predsednika LSS, u kojima se tereti da je vredjao, mobingovao, polno uznemiravao. omalovažavao tri ženske osobe, od kojih je jedna dobila otkaz, druga je i dalje zaposlena u LSS, a treća je osoba nosilac najviših domaćih i stranih priznanja u lovstvu, svetski poznata i priznata.

Naime, u izveštaju Suda časti na sedam strana detaljno su navedene sve tri prijave, i izneti detalji izjava predsednika LSS Ćirkovića koji je Sudu časti iz samo njemu znanih razloga pristupio u pratnji dvoje advokata. Šta će nekom advokati na lovačkom Sudu časti nije baš najjasnije - Sud časti je  mesto na kojem se zalaže  lični obraz, ponos, čast i poštenje, a ne advokati, Etički kodeks lovaca je prilično jasan i nedvosmislen, ali eto, očito da neki pojedinci ne misle tako...

Elem, da skratimo priču: Sud časti je zauzeo stav da su navodi u dve od tri prijave osnovani i da je prekršen Etički kodeks, uz napomenu da u prijavama ima elemenata koje prevazilaze moralni okvir za koji je Sud časti nadležan i da i neki drugi organi, državni, mogu da se pozabave delom navoda iz prijava. Za treću prijavu je takodje rečeno da je osnovana pod uslovom da svedoci potvrde navode iz prijave, pošto u prijavi nisu navedena njihova imena.

Zaključci Suda časti LSS su upućeni Urošu Djokoviću, predsedniku najvišeg organa LSS, Skupštini saveza, na dalje postupanje. Predsednik Skupštine LSS Djoković će, prema protokolu, o nalazima Suda časti pismeno upoznati sve članove Upravnog odbora i predsednika Nadzornog odbora, a konačnu reč će dati delegati Skupštine LSS na zasedanju koje bi moralo da se održi najkasnije do početka treće dekade oktobra.

Da pojasnimo: sa obzirom da je reč o vrlo osetljivim stvarima, ne želimo da pre zvaničnih organa LSS navodimo imena i sadržaje prijava. Dovoljno je samo da kažemo da će posle ovoga nalaza Suda časti Ćirković sigurno ući u istoriju saveza kao prvi predsednik koji se, prema stavu Suda časti, usudio da radi stvari kojih bi se 99% ljudi stidelo. Svoje neslavno mesto u istoriji će imati priliku da obezbede i oni koji mogu da podržavaju čoveka koji je u stanju da uradi ono što piše u prijavama.

Srbijalov portal želi da čestita predsedniku Suda časti ing. Vukiću Kostiću i članovima Suda časti Milanu Sečivanoviću i Ljubiši Marilo, koji su pokazali objektivnost, odlučnost, zdrav razum i hladnu glavu i koji su elegantno uspeli da se odupru pritiscima kojih je bilo. Odbranili su Etički kodeks lovaca Srbije kao nešto što je svetinja i što se ne sme dirati, za nauk svima kojima bi u nekoj budućnosti eventualno moglo da padne na pamet da Kodeks krše.

Znak pitanja
Znak pitanja

Šta ovo treba da znači?

U subotu 01.10. sajam lova i ribolova LORIST je u prepodnevnim satima posetio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je i sam lovac, i lepo je što je svojim prisustvom dodao na važnosti ovogodišnjem LORIST-u koji je po opštoj oceni ali i po posećenosti najbolji u poslednjih 20 godina. Pa čemu onda ovakav naslov teksta koji bi trebao da bude pozitivan? Objašnjenje sledi:

U obilasku sajma u neposrednoj pratnji i kao vodič ministra Vulina je bio Bratislav Ćirković, još uvek predsednik LSS, ali i čovek protiv kojeg se pred Sudom časti upravo vodi postupak po prijavi tri ženske osobe za kršenje Lovačkog kodeksa, za mobing, vredjanje, polno uznemiravanje i još ponešto! Dakle, dok su u subotu u Beogradu na ulici sa pravom protestovale uvredjene i ponižene žene zbog onog intervjua sa silovateljem (o čemu danas raspravlja i odbor Skupštine Srbije), dotle pored  ministra policije paradira čovek kojeg su Sudu časti prijavile tri žene baš zbog neprimerenog (blago rečeno) odnosa prema njima! Od te tri žene,  jedna je zaposlena u LSS, druga je bivša dugogodišnja zaposlena (dobila otkaz) a treća je lovački funkcioner sa najvećim mogućim domaćim i svetskim priznanjima iz lovstva! Ako su tri osobe prijavile jednu osobu onda je, bez želje da prejudiciramo odluku Suda časti, vrlo velika verovatnoća da se prijavljeni zaista ogrešio o norme Kodeksa, a možda i o neke druge zakonske norme.

Postavlja se, dakle, osnovano pitanje kako je moguće da jedan ministar, a naročito ministar policije, dozvoli sebi da biva vidjen, slikan i sniman sa čovekom protiv kojeg se vodi ovakav jedan postupak pre svega etičkog kalibra, i da naočigled brojnih izlagača i posetilaca sajma sebi dozvoli takav propust? Zanimljivi su bili komentari prisutnih na taj dogadjaj ali ne bi da ih ovde navodimo. Verujemo, pre svega, da ministar nije znao za taj postupak pred Sudom časti protiv Ćirkovića, ali je neverovatno da niko iz njegovog kabineta to nije znao jer bi to morali da znaju i da skrenu pažnju ministru! Ili ih je sve redom Ćirković predriblao prećutavši da je postupak još uvek u toku? Ima logike da baš ’u tom grmu leži zec’ jer je u toku predizborna kampanja za izbore u LSS, pa je možda Ćirković nespretno računao da nije loše biti vidjen, slikan i sniman sa ministrom, čime bi sebi napravio svojevrsni ’politički kišobran’, a to što takav trapav postupak može da naškodi instituciji ministra izgleda nije bilo primarno. Dakle, smatramo da je Ćirković opet napravio faul, ali ovaj put ne samo na svoju štetu. Ako je mislio da zaseni lovce, onda se preračunao i potcenio lovačku javnost i lovce, koji kad hoće nešto da znaju vrlo lako saznaju.

Ono što ovom prilikom, baš na lovačku slavu Sv. Evstatije, hoćemo da naglasimo i istaknemo jeste sledeće: Srbijalov portal, a verujemo i svaki čestiti lovac,  sa dubokim uvažavanjem, divljenjem i respektom pozdravlja postupak tri dame koje su digle svoj glas i prijavile neprimerene postupke – time su pokazale da imaju svoj ponos, dostojanstvo, lični dignitet i hrabrost da se suprotstave, da ne žele da ćute! Dalje, Srbijalov će pratiti postupak pred Sudom časti i obavestiti lovačku javnost o epilogu, koji po našem mišljenju može biti samo jedan – prekršen je Etički kodeks lovaca i to zahteva sankcije, tako da više nikad nikom ne padne na pamet da pogleda žene popreko a kamoli da čini ono što piše u prijavama, u koje smo imali delimični uvid i ostali zgroženi!

                                                Srećna slava lovcima!

Donatorsko veče za Muzej olvstva Vojvodine
Donatorsko veče za Muzej olvstva Vojvodine

Novi Sad: održano donatorsko veče za Muzej lovstva Vojvodine

U petak 30.09., tokom trajanja Sajma lova i ribolova LORISt, održano je prvo do sada u Srbiji organizovano donatorsko veče na kojem su Muzeju lovstva Vojvodine donirani trofeji za inicijallnu postavku. Muzej lovstva Vojvodine će biti otvoren povodom jubileja 100 godina osnivanja LSV u decembru ove godine.

Donatorskoj večeri je prisustvovalo oko 70 zainteresovanih lovaca i vlasnika trofeja, od kojih je za sada 34 donatora uglavnom pojedinaca darivalo čak 133 trofeja autohtonih i alohtonih vrsta divljači. Svaki donator je od Lovačkog saveza Vojvodine dobio zahvalnicu-povelju o donatorstvu. Na osnovu broja trofeja može se sa sigurnošću reći da je ideja o donatorskoj večeri u potpunosti uspela, čak i više od očekivanja, i da organizatori mogu biti sasvim zadovoljni prvim odzivom.

Treba istaći da Lovački savez Vojvodine i budući Muzej lovstva sistem doniranja trofeja ne vide kao jednokratnu akciju nego kao trajan proces održanja postavke i zanavljanja eksponata, koji pored trofeja i preparata divljači mogu da budu i razni predmeti vezani za lovstvo. U tom smislu, svi koji žele da postanu donatori Muzeja  mogu to učiniti u Lovačkom savezu Vojvodine, Novi Sad, Jovana DJordjevića 4, svakim radnim danom do 14h. Takodje, posle uspeha prve Donatorske večeri, biće jednom mesečno organizovane donatorske večeri u nekom od okruga u Vojvodini, o čemu ćemo blagovremeno informisati, a redovno obaveštenje će biti i na zvaničnom sajtu LSV.

Veliku pomoć u tehničkoj organizaciji prve Donatorske večeri je pružilo JP 'Vojvodinašume' i Novosadski sajam, a Srbijalov portal se potrudio u okviru svojih kapaciteta da medijski najavi i isprati dogadjaj. Ceo program  i protokol prve Donatorske večeri za Muzej lovstva je vodila Sanja Momčilović Bognič, zamenica predsednika LSV.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,431
Najnoviji član: lindadocumn2

Poslednje vesti
IN MEMORIAM
Teško ranjavanje dečaka u lovu kod Pirota
Izmene ZOM - LU 'Soko' Vrnjačka Banja
Predlog Srbijalov portala za izmenu ZOM
Javna rasprava o izmenma ZOM

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.


avatarVuja
Offline
· 31.12.2022. 16:44

Срећна Нова Година и Божићни празници, Христос се роди.avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 19.11.2022. 21:01

Ažurirano Odobravam


gavra bakos
Offline
· 07.11.2022. 14:09

Molim admina ds ažurira lovni kalendar! Lov prepelica je od 15.08. do 30.09, a zeca od 15.10 do 15.12!


avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 03.10.2022. 11:18

Srećna lovačka slava! iveli 4


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese

62,390,929 posete www.srbijalov.com