Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Nezvanično saznajemo
Nezvanično saznajemo

Nezvanično saznajemo: postavljen novi izvršni direktor za lovstvo u JP Srbijašume

Po za sada nezvaničnim saznanjima, posle nedavnog razrešenja prof. Milutina Djordjevića sa mesta izvršnog direktora za lovstvo u JP Srbijašume i njegovog odlaska iz tog preduzeća, postavljen je novi čovek na tom vrlo značajnom mestu.

Kako saznajemo, reč je o g. Slaviši Nestoroviću, koji je u lovačkim krugovima nepoznat, a nismo sigurni ni da li je lovac. Jedino što smo uspeli da saznamo je da je do sada obavljao dužnost komandira policijske stanice u Malom Zvorniku.

Ako su naša saznanja tačna, biće zanimljivo videti kako će se novi izvršni direktor  snaći u lovstvu i lovištima JP Srbijašume, nakon što su nedavno na konkursu najbolja lovišta ovog JP dodeljena privatnim firmama.

Kako god bilo, pristojno i džentlmenski je novom čoveku poželeti uspeh u radu i ostaviti mu priliku i vremena da pokaže na delu šta ume i može, ali ne zamerite na zabrinutosti s' obzirom na trenutno stanje u lovstvu Srbije.

***

Usvojen koncept nastupa Srbije na Svetskoj izložbi lovstva u Madjarskoj

Takodje nezvanično saznajemo da je glavni koordinator nastupa Srbije na Svetskoj izložbi lovstva OWN /One With the Nature - Jedno sa prirodom/ u Budimpešti u septembru, mr Branislav Stankov, pomoćnik direktora za lovstvo JP Vojvodinašume, danas u užem krugu lovnih radnika izložio svoj koncept prezentacije lovstva Srbije na toj izložbi. Utisci onih koji su imali prilike da čuju ideje i program nastupa su više nego pozitivni, čak bi smo rekli i neočekivano dobri, i koncept je oberučke usvojen.

O samom konceptu ćemo detaljnije pisati u vrlo skoro vreme, neke detalje znamo i slobodno možemo reći da je zamisao pre svega orginalna, sa celovitim prikazom kompletnog lovstva Srbije, a ne samo trofeja, kako neki nedovoljno upućeni misle. Očigledno da je g.Stankov, pre svega kao vrhunski poznavalac lovstva, ali i kao čovek kojem ne fali ideja i neko ko ima puno sajamskih 'utakmica u nogama', ovaj put prevazišao sve šablone i klišee i uneo potpuno inovativni pristup organizaciji nastupa. Ponavljamo, koncept je takav da zaslužuje poseban tekst u vrlo skoro vreme. Da parafraziramo: Svetska izložba - svetsko, a naše. Čuće se.

Poznati pobednici na prestižnom medjunarodnom takmičenju lovaca-
Poznati pobednici na prestižnom medjunarodnom takmičenju lovaca-

Poznati pobednici na prestižnom medjunarodnom takmičenju lovaca-The Monocular
“The Monocular video awards” predstavlja jedno od najmasovnijih i najprestižnijih takmičenja lovaca na svetu. Osnovna ideja ovog takmičenja je promocija lova kroz odabir najboljih videa na temu lova.
Kategorije za ovu godinu su bile: Lovački video klip, Aimpoint lovački video, lovački video, profesionalni lovački video i počasna nagrada lovačke zajednice.
U finalu su se našli takmičari iz 13 država. Novi Zeland 1 (broj nominovanih države), Španija 4, Kanada 1, Danska 3, Češka Republika 2, Finska 1, Francuska 4, Namibija 1, Norveška 1, Velika Britanija 2, Švedska 1, Amerika 1
Lovačku Srbiju ove godine su predstavljala dva lovca i to u dve kategorije.

Dejan Džakula, lovac iz Novog Sada i član lovačkog udruženja “Srndać” iz Beočina i lovačkog društva “Jedinstvo” iz Luga je bio nominovan medju top 5, u kategoriji počasna nagrada lovačke zajednice. Pobednik ove kategorije amerikanac Robbie Kroger i njegova organizacija The Hart of Hunting - Blood Origins.
“Zahvaljujem se "the Monocular" na organiziciji ovog takmičenja.  Veoma je važno za lovačku zajednicu, jedno ovakvo takmičenje, koje okuplja lovce iz celog sveta. Gde su po ko zna koji put, lovci pokazali svima da lov nisu samo “mrtve životinje", kaže Dejan Džakula 
 
Lazar Obradović, član LU “Košutnjak” iz Beograda, je osvojio prvo mesto, drugu godinu za redom, u kategoriji “Lovački video” sa kratkim filmom Lov divljih svinja sa lukom i strelom. 
“Hvala svim prijateljima koji su verovali i glasali za mene. Posebno se zahvaljujem Čaba Terečik na majstorskom lovu ovom drevnom veštinom i nesebičnom širenju svog znanja.” ističe Lazar Obradović.

Nagrada koju je osvojio, karabin Merkel Helix Speedster, je samo jedan od pokazatelja koliko je uloženo u ovo takmičenje. 

Video možete pogledati na You tube kanalu Lazar Obradovića pod imenom WILD Hunter-Wildboar Bowhunting |Serbia|.

Pobednik u kategoriji "Profesionalni video" je Félix d'Aligny iz Francuske sa videom "WHY".  

Pobednik u kategoriji "Video klip" je dama Sarah Hanson iz Velike Britanije sa svojim Špringer Španijelima.

U kategorjii "Aim point" pobednik je Vincent Larre iz Francuske.

I pored još jednog prvog mesta Lazara Obradovića u kategoriji lovački video, i pored uspešnog nastupa Dejana Džakule, treba naglasiti da su ti uspesi isključiva posledica truda i zalaganja ovih lovaca, bez ikakve podrške Lovačkog saveza Srbije, pa čak i izostanka bilo kakve informacije od strane LSS o učešću lovaca iz Srbije na ovom prestižnom svetskom takmičenju.

'Ažurnost' LSS i Komisije za informisanje
'Ažurnost' LSS i Komisije za informisanje

LSS: Novak Andrić je još uvek predsednik LSV!?

Posle duže vremena proradio je konačno i zvanični sajt LSS, na kojem bi članstvo i javnost trebali da mogu da se pravovremeno i tačno informišu o dešavanjima, ali i o ljudima koji su zaduženi za pojedine oblasti, bilo kao članovi organa (UO, NO, Sud časti) ili kao članovi komisija za odredjenu oblast lovstva.

Medjutim, da u LSS, a posebno u njegovoj Komisiji za informisanje vlada javašluk, neozbiljnost i neodgovornost pokazuje i primer koji prenosimo sa zvaničnog sajta LSS: naime, iako je u LSV od smene na čelu prošlo više meseci, gospoda zadužena za informisanje javnosti iz LSS i dalje kao predsednika LSV i člana UO LSS predstavljaju pre 7 meseci smenjenog Novaka Andrića!? Kako onda verovati bilo kojoj informaciji sa zvaničnog sajta LSS, kada nisu u stanju da čestito i tačno navedu članove Uprave? Neki manje upućen čovek bi, zahvaljujući neodgovornosti onih koji su zaduženi za informisanje, komotno mogao biti doveden u zabludu oko funkcije predsednika LSV i člana UO LSS. Za to vreme dok im na zvaničnom sajtu LSS stoje netačne informacije, članovi Komisije za informisanje se zabavljaju po Fejsbuku, ali i po nekim privatnim anonimnim  sajtovima na kojima iznose pamflete, izmišljotine, laži i uvrede na sve redom vojvodjanske kadrove, počev od v.d.predsednice LSV, preko direktora stručne službe LSV, pa sve do onih koji ih podržavaju u aktuelnim naporima za ojačavanje LSV. Pri tom, cvećke koje rade te stvari i koje se sa razlogom boje da svoj pamflet potpišu, e takve 'junačine' zaboravljaju da su ostavili svoj trag na tim pamfletima, trag koji iole bolji kompjuteraš vrlo lako otkrije na zakonit način, pa smo tako otkrili da je server na kojem su bili postavljeni pamflet, uvrede i laži isti onaj privatni server na kojem je postavljen sajt LU 'Bukulja' (predsednik Dušan Žarkić, koji vodi i Komisiju za informisanje LSS), pa zatim sajt 'Leonardo kids' (direktno povezan sa Žarkićem), ali i gle čuda, na istom serveru je postavljen i program za vodjenje evidencije o izdatim lovnim kartama koji je sačinio LSS, a softver je uradio Nemanja Mićić, član Komisije za informisanje LSS, uz solidnu novčanu naknadu!!! Kakva slučajnost! Pa kud baš na taj od svih postojećih servera, aman bre, veselnici? Pri tom, domen koji ovi veselnici koriste za ocrnjivanje je zakupljen kod provajdera 'Loopia' Niš, TC Kalča, a eto predsednik LSS je baš iz Niša, što ne mora da ima veze, ali...To što su gospoda iz Komisije za informisanje uradili liči na onu priču kad lopov prilikom provale izgubi svoj novčanik sa ličnom kartom. C c c c c... Diletanti. A kad je posle par dana procurela vest da su ovi majstori 'pročitani', onda su brže-bolje uradili promenu servera, da pokušaju da zavaraju trag, ali džaba.

Kada se ovim informacijama koje smo izneli i činjenici sa slike uz tekst (klik na sliku za uvećanje) doda i činjenica da je na Viber grupi koja služi za medjusobnu komunikaciju i informisanje članova Upravnog odbora LSS, više od pola godine bila isključena v.d. predsednika LSV Sanja Momčilović Bognič, onda osnovano možemo da se zapitamo da li je u pitanju slučajnost, nemar, ili pak nečija jasna namera da se iz nekog razloga sveti Vojvodjanima zbog toga što uprkos guranju klipova u točkove uspevaju da se konsoliduju,ali i da imaju svoje mišljenje i stav o funkcionisanju lovstva u Srbiji, i da su na putu da će se morati mnogo ozbiljnije pitati za neke stvari u lovstvu nego do sada.

Prilikom pisanja ovog teksta radni naslov je bio 'LSS smenio predsednika LSV', ali smo procenili da ne treba terati sprdnju sa ozbiljnim stvarima, pa smo ipak postavili ozbiljan tekst. Posle ovoga što smo izneli kao činjenice i za čega imamo nesporne dokaze, najmanje što bi vrh LSS i Komisija za informisanje, ukoliko imaju dobro vaspitanje, jeste da se izvinu i Sanji Momčilović Bognič i Lovačkom savezu Vojvodine, i svima koje su izvredjali, ma koliko im to teško palo. Teško je poverovati da će sve ovo ostati bez posledica na odnose LSS-LSV, na žalost. Bilo čija funkcija i sujeta ne može i ne sme biti prepreka za korektne odnose medju savezima, a oni koji su se zaigrali po internet sajtovima i društvenim mrežama su direktno minirali svaki pokušaj normalizacije. Njima i onome ko ih je postavio neka to ide na obraz.

Žao nam je, gospodo, ali obrukali ste se za sve pare. Baš onako, momački.

Novi protest lovaca u Velikoj Plani
Novi protest lovaca u Velikoj Plani

Velika Plana: novi javni protest lovaca!

Posle nedelju dana od prvog javnog uličnog protesta lovaca u Velikoj Plani, 12.marta je protest ponovljen. Kao i ranije, učesnici protesta su bili lovci članovi LU 'Šumarice' Krnjevo, sekcije Orašje, a predvodio ih je predsednik sekcije Zoran Biševac.

Podsećamo da su lovci nezadovoljni načinom kako su utvrdjene granice njihovog lovišta, a ponovljeni protest je izostanak bilo kakvog napretka u postizanju rešenja problema oko granica sa LU 'Pomoravlje' V. Plana. Uprava za šume je utvrdila granice kako je utvrdila, a spor oko dela lovišta vuče korene još od pre 15-ak godina, kada je verovatno nekim administrativnim propustom (ne želimo da govorimo o nameri) jedan isti revir sa dva rešenja dodeljen istovremeno za dva LU. Problem nije rešen na vreme, pa je lov u tom reviru jedno vreme bio zabranjen, da bi sad situacija kulminirala posle februarskog konkursa za dodelu lovišta.

Novi protest lovaca je protekao mirno, uz transparente, ali se posle dva protesta koji nisu dali rezultate, na društvenim mrežama pojavila najava da će nezadovoljni lovci organizovano krenuti za Beograd pred zgradu Uprave za šume, kako bi izvršili pritisak da se nadje rešenje koje će preseći Gordijev čvor velličine 560 hektara, oko kojeg se sukobljavaju interesi lovaca dva udruženja u opštini V. Plana. Lovci u protestu su, podsećamo, uputili konstruktivan dopis Upravi za šume u kojem su izneli detaljan predlog kompromisnog rešenja, ali odgovor nadležnih nisu dobili, pa su, sudeći po najavama, rešili da zaoštre protest odlaskom za Beograd, bez preciziranja datuma i vremena.

Da nešto škripi u lovačkim organizacijama, govori i izostanak sa protesta predsednika LU 'Šumarice', ali i ćutanje lovačkih saveza, koji bi, smatramo, trebali da se uključe i posreduju izmedju lovaca i državnih organa. Uporni lovci ne odustaju od zahteva za trajno rešenje, koje nikog neće oštetiti, uz napomenu da se principijelno moraju poštovati zakonski kriterijumi na isti način, a ne ad hoc rešenjima, od slučaja do slučaja.

Ostaje nam samo da se nadamo da će biti dovoljno razuma i dobre volje svih strana da se ovaj problem prevazidje, a ne da se pravi ujdurma, na zadovoljstvo protivnika lovaca i lovstva, i da neki pojedinačni ili uskogrupni interesi budu preči od opštih interesa. Ovaj problem je već otišao predaleko, čak i do Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, a bilo čije inaćenje i nekooperativnost će samo zaoštriti situaciju.

Ubijene lisice na smetlištu
Ubijene lisice na smetlištu

Valjevo: na divljoj deponiji desetine mrtvih lisica u džakovima!

Na periferiji Valjeva, u MZ Brdjani, na divljoj deponiji pored samog puta pre par dana pronadjeno je više desetina bačenih mrtvih lisica u džakovima, od kojih su neki bili uvezani lovačkom markicom za obeležavanje divljači  (klik na sliku uz tekst za uvećanje), a kako saznajemo, postoje i leševi lisica koji su direktno obeleženi markicom! Deponija na koju su bačene lisice nalazi se svega par kilometara od centra Valjeva, i oko 2 km od Lovačkog doma lokalnog lovačkog udruženja 'Braća Nedić'. Tačan broj leševa životinja još nije utvrdjen, jer u nekim džakovima ima više leševa.

Nesnosan smrad se danima širi sa deponije pored puta od raspadanja gomile leševa životinja. Lovci dobro znaju kako može da smrdi samo jedna lisica, a teško je i zamisliti kakav smrad nastaje raspadanjem više desetina lisica! Sa obzirom na stanje leševa nije moguće sa sigurnošću utvrditi kako su životinje usmrćene. Da zlo bude veće, neke od lisica su obezglavljene, što može da implicira da je neko možda hteo da sačuva trofej lobanje. O opasnosti od zaraze od tih leševa da i ne govorimo - divlja deponija se nalazi svega dvadesetak metara od korita reke, i stotinak metara od naselja u kojima mnoge kuće imaju bunare odakle se snabdevaju vodom.

Meštani su o pronalasku leševa životinja obavestili komunalnu policiju i lovnu i veterinarsku inspekciju, ali i medije i, dodatno, udruženja za zaštitu životinja (?). Komunalci su izašli na teren, i konstatovali stanje, ali još nemaju rešenje za nastali problem, čija je obaveza da ukloni mrtve divlje životinje. Lovna inspekcija čeka nalog za postupanje, a prema pisanju medija veterinarska inspekcija se još nije oglasila. Ovaj do sada nezabeležen ekološko-lovački incident i dalje preti i ugrožava stanovnike ovog dela Valjeva.

Predsednik LU 'Braća Nedić' iz Valjeva, Vladimir Pavlović, je u izjavi za medije negirao da njihovi lovci  imaju bilo kakve veze sa bačenim lisicama. Takodje, Pavlović ističe da oni kao lovačko udruženje imaju ugovor sa ovlašćenom firmom koja odnosi životinjski otpad u kafileriju na uništenje. Napominjemo da je Pavlović osim što je predsednik LU, ujedno i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije.

Dok traju prepucavanja nadležnosti, oko otkrića krivca i pronalaska rešenja, opasnost po zdravlje i smrad i dalje vrebaju meštane. Ovoliki broj lisica nije mogao da odstreli jedan lovac, u kraćem periodu vremena, pa je pretpostavka da se radi o većoj grupi ljudi koji su umešani u ovako opasan i neodgovoran potez. Lovcima je dobro poznato da je po serijskom broju vrlo jednostavno ustanoviti ko je zadužio markicu za obeležavanje divljači, kada je odstrel divljači izvršen, na kom lokalitetu,  po kojoj dozvoli za lov markica iskorišćena i ko je bio učesnik u lovu, ali izgleda da niko od nadležnih još nije osetio potrebu da hitno reaguje i prvo nadje rešenje za otklanjanje opasnosti, pa tek onda da na osnovu postojećih dokaza utvrdi krivicu i pokrene odgovarajuće postupke.

TV N1 je na svom portalu objavio i video snimak sa lica mesta, koji možete videti klikom na link:

https://rs.n1info.com/vesti/na-deponiji-u-selu-kod-valjeva-pronadjeno-dvadesetak-ubijenih-i-bacenih-lisica/

Ovakav incident ne bi smeo nikad više i nigde više da se ponovi, a lovcima bi bilo najbolje da sami reše pitanje odgovornosti, nego da sutra svi redom lovci budu obeležavani najcrnjim epitetima, kao što se desilo u Crnoj Gori, gde im zbog gluposti pojedinaca preti kompletna zabrana lova.

Zanimljivo je da se pored velikog broja medija koji su ispratili ovaj užasni dogadjaj, vrh Lovačkog saveza Srbije nije oglasio - zašto? Ali samozvani zaštitari se sigurno hoće oglasiti, u to ne treba sumnjati, i iskoristiti priliku za novi medijski napad na lovce, a posle je kasno. Kada ćemo naučiti lekciju?


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,405
Najnoviji član: acontije

Poslednje vesti
Novo rešenje Uprave za veterinu od 16.09.2021. godine
Milan Ružić DZPPS optužuje
Demolirano vozila zaštitara iz DZPPS
ОДРЖАН ПОМЕН КРАЉУ МИЛАНУ
Privilegija kraljeva i deo srpske tradicije – sokolarstvo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,775,151 posete www.srbijalov.com