Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Vreme
Prava brojnost članstva u LSS
Prava brojnost članstva u LSS

LSS: Kad cifre progovore...

Pre par nedelja, čak i pre nego što su raspisani izbori u LSS, predsednik saveza Ćirković je osetio potrebu da preko par medija sumira svoja dostiguća u mandatu kad je bio predsednik. Naravno, sve je prštalo od superlativa, od isticanja rezutata pa sve do izražavanja zadovoljstva i ponosa postignutim. Tako je govorio Ćirković, da mu poverujemo na reč da je sve baš tako, ali pošto mi više volimo činjenice od verbalne gimnastike, hajde onda da vidimo da li se ono što Ćirković govori slaže sa onim što se nalazi u zvaničnom odkumentu koji se službeno zove 'Bilans uspeha' rada nekog pravnog lica u nekoj kalendarskoj godini.

Elem, ovom prilikom ćemo analizirati samo jednu stavku iz tog bilansa, i to pre svega stavku koja pokazuje kako se radilo na omasovljenju članstva, što je statutarna obaveza svakog člana lovačke organizacije, a naročito je obaveza uprave i predsednika. Pa koliko je Ćirković uspešan bio? U tom smislu je predsednik LSS u poslednje vreme pominjao cifru od 80.000 lovaca, jer je toliko prodato lovnih karata, ali avaj, jedino što je ĆIrković zaboravio da kaže da broj lovnih karata nije merilo brojnosti članstva LSS - lovne karte imaju i lovci koji nisu članovi LSS, imaju turisti... Dakle jedan fin mali spin ali rastumačićemo.

Hajde da vidimo šta o brojnosti članstva kažu zvanični dokumenti: prema podacima iz bilansa uspeha za 2021.godinu LSS je na ime članarina naplatio ukupno 10.085.000 dinara. Pošto znamo da je članarina za LSS 200 dinara po lovcu, to znači da je LSS u 2021. godini imao nešto preko 50.000 lovaca, što daleko odstupa od u medijima pominjanih 80.000! Prosto i jednostavno, za onog ko hoce da vidi i da čuje. Manipulacija ciframa i poistovećivanje vlasnika lovnih karata sa članstvom u LSS ne može biti predmet niti cilj javnih istupa, jer zamagjuje sliku o savezu i služi verovatnno samo za nečiju ličnu promociju bez pokrića!

Evo šta još kažu dokumenti i cifre: za svega godinu dana u periodu 2020.-2021. godina, LSS je izgubio skoro 30.000 lovaca, da dobro ste pročitali: za godinu 2021. naplaćeno je bezmalo 6 miliona dinara manje članarine od prethodne godine u kojoj je zbog korone bilo raznih ograničenja, pa i u lovstvu! Eto to je jedan od rezultata na koji je Ćirković verovatno jako ponosan, da prosto ne može svoje oduševljenje da iskaže, a lovačka javnost treba valjda da mu bude zahvalna za postignuto?

Šta je razlog ovolikom ogromnom odlivu članstva - oko38% lovaca nije platilo članarinu!? Mišljenja smo da ima više razloga, a kao neke od njih vidimo preterano petljanje vrha LSS u dnevnu politiku, netransparentno trošenje velikih cifara, kao i ukupno ponašanje i stav predsednika koji se sad pred izbore setio da obigrava LU po Srbiji, da obećava i farba situaciju u ružičasto, a da se pre ovoga umesto bavljenjem lovcima i divljači suviše bavio brigom o kabinetima političara, gradjevinskim radovima i rentiranjem prostorija LSS. Ali hajde da to lovci sami procene - rezultat na semaforu je minus 30.000 članova; pametnom čoveku dosta. Stanje sa fondovima divljači vidite i sami kad odete na teren. Neko ko ima moralne kapacitete bi posle ovih činjenica svakako stavio prst na čelo i pitao se gde greši, dok oni sa ugradjenim moralnim limitatorom čak i posle ovako frapantnog debakla u brojnosti članstva za samo jednu godinu i dalje teraju svoje i traže novih 4 godine mandata da slabo šta urade, i to traže iz svoje nerealne vizure iako ih stvarnost debelo demantuje.

Ovo je samo jedan u seriji tekstova u kojima ćemo se u narednim danima i nedeljama baviti podvižništvom i rezultatima B. Ćirkovića na mestu predsednika LSS na koje je on jako ponosan i zadovoljan. E pa čestitamo ti srećan uspeh predsedniče! Ala ga opravi...

Napomena: sve cifre iznete u ovom i budućim tekstovima su potkrepljene validnim dokumentima, javno dostupnim.

Javni poziv iz LSV za trofeje
Javni poziv iz LSV za trofeje

LSV: Javni poziv za prikupljanje trofeja za Muzej lovstva Vojvodine

Poštovani lovci i uvaženi ljubitelji lova;

Povodom predstojeće proslave 100 godina od osnivanja Lovačkog saveza Vojvodine koja će biti održana 08.12.2022. god. Doneta je odluka da se u godini velikog jubileja otvori „Muzeja lovstva Vojvodine“ prvog i jedinog takvog u Republici Srbiji, koji će  imati ogroman značaj za edukaciju i promociju lovstva i lovaca Vojvodine i Republike Srbije. 

            Kako bi muzej lovstva Vojvodine imao što veću i bolju postavku trofeja, svi koji žele mogu donirati, odnosno pokloniti na trajno čuvanje svoje trofeje i ostale lovačke predmete, koji imaju istorijski značaj, a koji bi bili  deo stalne izložbene postavke u muzeju.Kod svih trofeja koji budu izloženi u muzeju stajaće i ime lovca ili donatora.

           Trofeji krupne divljači i predatora koji se doniraju, bilo bi dobro da su trofejno vredni i da  spadaju u kategorije sledeće trofejne vrednosti:

 • Jelen evropski(Cervus elaphus L.) od 210,00 + CIC poena                                       
 • Jelen lopatar(Dama dama L.) od 180,00 + CIC poena                                         
 • Jelen belorepan (Odocoileus virginianus Z.) od 200,00 + CIC poena                                        
 • Srndać(Capreolus capreolus L.)  od 105,00 + CIC poena    
 • Muflon(Ovis musemon L.) od 195,00 + CIC poena  
 • Vepar(Sus scrofa L.) od 115,00 + CIC poena                                           
 • Vuk(Canis lupus L.)od 42,00 + CIC poena                                            
 • Lisica(Vulpes vulpes L.) od  25,00 + CIC poena                                               
 • Šakal(Canis aureus) od 26 + CIC poena                                                     
 • Jazavac(Meles meles L.)  od 23,00 + CIC poena                                                                                                       
 • Divlja mačka(Feleis  Silvestri Schreb)  od 19,00 + CIC poena   
 • Dermopreparati sitne divljači
 • Krzna krupne divljači i predatora                         
 • Predmeti lovački od istorijskog značaja                        

NAPOMENA:

          Navedene trofejne vrednosti su poželjne i neophodne za formiranje vredne kolekcije trofeja gajenih vrsta krupne divljači lovne faune Vojvodine, kako bi postavka trofeja imala visok nivo kvaliteta, a čiju bi vrednost široka lovačka i stručna javnost mogla da oceni najvišom ocenom.Pored navedenih trofejnih vrednosti, mogu se pokloniti i trofeji niže trofejne vrednosti, koji bi bili evidentirani i smešteni u muzejski depo i ne bi bili deo stalne izložbene postavke, već bi se koristili za izložbene postavke koje bi se izlagale u javnosti kao specifične postavke u skladu sa programom izlagačke postavke Muzeja lovstva Vojvodine za period 2022-2027.godina.

Doniranje trofeja i ostalih lovačkih predmeta možete izvršiti na sledeći način:

 • Donošenjem trofeja i ostalih lovačkih predmeta u Lovački savez Vojvodine na adresu Jovana Đorđevića 4, radnim danima u periodu od 9 do 13 časova;
 •  Donošenjem trofeja i ostalih lovačkih predmeta tokom trajanja sajma „LORIST 2022“ u periodu od 28.09.-02.10.2022.godine, na štand LSV-a svaki dan od 10h-18h;
 • Ukoliko niste u mogućnosti da dodjete možete nas pozvati na tel 021 457 023 ili poslati slike trofeja koje imate na mejl hunterns@mts.rs a zatim bi se dogovorili oko dolaska i preuzimanja;
 • Svim donatorima će biti uručene potvrde/izjave o preuzetim trofejima pod strane ovlaštenih lica LSV-a, a na donatorskoj večeri  koja će biti održana 30.09.2022.godine u Master centru Novosdadskog sajma sa početkom u 19:00h, će im biti uručene zahvalnice;
 • Donirani trofeji ne smeju da potiču iz bespravnog lova ;
 • Trofeji ne smeju da budu farbani, ne smeju da budu polomljeni i da se nalaze u dobrom opštem stanju.

                                                            Predsednik Lovačkog saveza Vojvodine

                                                                                Sušec Željko

Izbori u LSS
Izbori u LSS

Raspisani izbori u LSS - Vaistinu raspisani!

Kako nezvanično saznajemo na današnjem zasedaniju Upraviteljstva LSS kojom je činodejstvovao predsedavajući B.  Ćirković doneta je odluka-gramata da se počev od današnjeg dana ima pristupiti predizbornim radnjama – podnošenjem kandidatura za upraviteljstvujušće funkcije  /predsednik, zamenik i članovi/ isto kao i za mesta u Nadzornom popečateljstvu i Sudu časti. Gramata kojom se daje na obznajenije članskom puku da se krenulo u izbore daje obznanije da će predizborne radnje trajati 30 dana od dana obznanjenija. Po isteku rečenih 30 dana ima se ponovo sastati upraviteljstvujušči odbor koji će odrediti mesto i vreme održavanja zasedanija izborne skupštine LSS, koja mora biti održana najdalje do Sv. Petke, 27.10. ovog vrućeg leta Gospodnjeg 2022.

O mogućim pretendentima, dakle, za sada možemo samo spekulisati pre nego što budu podnete zvanične kandidature. Najčešće pominjana imena za predsedničku funkciju su Tomislav Radosavljević, aktuelni predsednik LSCS, i dosadašnji  predsednik LSS Bratislav Ćirković. Za neka druga imena koja se tu i tamo pojavljuju bi se pre moglo reći da su rezultat nečijih napora da mute vodu nego što imaju realnu osnovu. Dakle moglo bi se reći, imajući u vidu i borbu za druge funkcije, da je, narodski, ’udario junac na junaka’, pa sad ko se gde prepozna.

Dakle, čestitamo srećne izbore svima onima koji ih slave. Potrudićemo se da ako ništa drugo ove izbore učinimo zanimljivijim nego bilo koji drugi što do sada bejahu – pojedini činodejstvujući očito nisu dovoljno ozbiljno shvatili upozorenje od pre oko mesec dana da ne provociraju i da paze šta rade, kako bi izbori prošli elegantno u rukavicama.

 Pošto nije vredelo probati primopredaju obaviti lepo i mirno, onda će biti lepo i veselo i raskalašno, ali bez pevanja i pucanja. Možda jedino neko pukne od muke... Mali savet za osobe koje zbog izbora imaju stomačne probleme: ne lečite se valjevskom rakijom ta sorta ima produženo dejstvo, nego probajte sa sodom bikarbonom, a  ako je baš ozbiljno, pored pampers terapije može i neki probiotik da pomogne. I ne izlažite se preteranim naporima kao što je npr. pominjanje povišenim tonom  Lale i familije mu. Jedna od božjih zapovesti kaže da se ne sme lagati, druge opet pominju neke druge zabranjene nepodobštine kod ljudi grešnika - Bog oprašta, ali Lala nije Bog pa ne može ni da oprosti. Uostalom, ko je čist pred Bogom i pred ljudima nema razloga da se žesti, jel tako? Oni drugi sami najbolje znaju da li i kakav puter imaju na glavi, ali ne znaju ko još nešto zna. Muka je to velika, verujem.

Gde su podaci o poslovanju?
Gde su podaci o poslovanju?

LSS: Igra žmurke ili nešto drugo?

Kako se bliži vreme redovnih izbora u LSS tako se u prethodnim danima i nedeljama  još uvek aktuelni predsednik LSS Bratislav Ćirković po nekim medijima i društvenim mrežama bavi podvlačenjem crte i sumiranjem rezultata u njegovom mandatu, pa i diskretnim najavama da će se kandidovati za još jedan mandat,  obilazi pojedina LU i lobira za podršku,  iako još nisu raspisani izbori. Ali to nije tema ovog teksta.

Naime, podstaknuti Ćirkovićevim ličnim zadovoljstvom i kako on kaže ponosom postignutim rezultatima, rešili smo da malo istražimo dostupne podatke o jednom aspektu rada saveza u Ćirkovićevom mandatu. Nećemo se ovom prilikom upuštati šta sve trenutni predsednik LSS ističe kao svoj uspeh, o tome ćemo uskoro, nego ćemo sada malo začeprkati po javno dostupnim podacima i o tome kako se radilo u LSS za vreme njegovog mandata.

Idemo redom: već na samom početku istraživačkog poduhvata naišli smo na nešto vrlo začudjujuće. Podaci o poslovanju LSS jesu javno vidljivi za period 2018.-2020. godina iako u tom periodu praktično nije bilo skupštinske kontrole rada saveza, ali prema obaveštenju koje se dobija iz Agencije za privredne registre /APR/, kad tražite bilanse za 2021.godinu doslovno piše: ’Ne postoji ni jedan izveštaj za traženu godinu’ - klik na sliku uz tekst. O čemu se ovde radi? Postoje samo dve mogućnosti – jedna je da redovan godišnji finansijski izveštaj za 2021.godinu uopšte nije predat u APR što predstavlja ozbiljan privredni prestup koji povlači kaznu za prekršioca do 3 miliona dinara, a druga teoretska mogućnost je da je APR možda napravila grešku, pa eto sve godine osim te sporne 2021. nije objavila javno. To bi bilo prosto nezamislivo imajući u vidu ozbiljnost institucije državnog centralnog registra svih privrednih subjekata u Srbiji. Podsetimo da je finansijski izveštaj o poslovanju LSS za 2021.godinu usvojila Skupštna LSS na svom zasedanju u Paraćinu krajem maja ove godine, a da je predsednik saveza u zakonskoj obavezi da usvojeni izveštaj dostavi nadležnom registratoru u APR. Očekujemo da se cenjeni predsednik Ćirković oglasi ovim povodom i da pokuša smisleno da objasni zbog čega na sajtu APR nije moguće videti izveštaj o poslovanju u 2021.godini. Podsetimo da su u toj.godini bile dve vrlo ozbiljne prihodne transkacije – prva je vezana za osiguranje korisnika lovišta od šteta a druga transakcija je vezana za IPA medjunarodni projekat, čiji sadržaj nam nije poznat. Podsetimo  još da je po Zakonu o udruženjima i po Statutu LSS rad saveza javan, ali eto ispada da je za neke sa boljim uvidom koji su  bliži vatri  rad saveza malo javniji nego za sitnu boraniju lovačku i neka piskarala novinarska.

Uprkos toj svojevrsnoj igri žmurke sa podacima o poslovanju uspeli smo da ugrubo saznamo ono što nas je zanimalo, a to je iznos sredstava koji se slio i odlio za vreme mandata Ćirkovića. Evo kako stvari stoje sa prihodima /cifre smo zaokruživali/:

2018.god.  prihod             23 miliona dinara /napomena: izbori su bili u oktobru/

2019.god.                            28 miliona dinara

2020.god.                            37 miliona dinara

2021.god.                            63 miliona dinara /izvor: skupštinski materijal/

2022.god                              ???

Dakle, bez osam meseci tekuće godine LSS je uprihodovao oko 151 milion dinara, a do kraja izbora ta cifra će biti i znatno veća. Da bi ste lakše shvatili o kakvi ciframa govorimo: rad LSS je koštao bez 2022.godine oko 1,25 miliona evra, pa vi vidite šta se može sa tim parama uraditi i da li su rezultati Ćirkovića adekvatni potrošenoj cifri. Podsetimo još jednom da LSS više nije korisnik lovišta i da  troje ili četvoro ljudi u LSS povlače abnormalno visoke iznose za raznorazne projekte iz fonda za razvoj lovstva, koji im se odobravaju oberučke. Aferim, domaćine, ima se-može se.

Reakcija na navode o napadu na porodicu
Reakcija na navode o napadu na porodicu

Pampers terapija

Kako se bliži termin još neraspisanih izbora u LSS tako se sve češće pojavljuju javni istupi pojedinaca koji polako počinju da liče na gubljenje živaca i nervozno reagovanje naročito od grupice ljudi okupljene oko aktuelnog predsednika LSS Ćirkovića. Predsednik saveza svaki čas ubedjuje javnost da je u svom mandatu postigao nezabeležene rezultate u poslednjih 20 godina – tu se možemo složiti, nema se baš puno šta zabeležiti. Pored njegovih nastupa registrujemo i javno iznošenje stavova koji, blago rečeno, baš ne odgovaraju u potpunosti istini. Najnovija serija takvih istupa je izašla izmedju korica jednog lovačkog magazina koji uredjuje čovek koji je do pre godinu i kusur dana bio ljuti protivnik politike aktuelnog predsednika LSS da bi odjednom presaldumio, progutao sve ono što je do tada radio i krenuo u žestoko lobiranje i odbranu lika i dela svog novog štićenika – mada, moglo bi se postaviti i pitanje ko tu u stvari koga štiti ali to nije sada tema.

Elem, da ne dužimo previše nego da postavimo par pitanja na koja bi mogao da odgovori predsednik LSS i još neka na koja bi mogao da odogovori pomenuti urednik:

Predsedniku  LSS:  u nekoliko svojih nastupa, pored nevešte odbrane svog rada  i  rezultata takvog rada, često si u zadnje vreme potencirao navodne napade na svoju porodicu i decu. Ako je to tačno, najoštrije osudjujemo takvu praksu napada na bilo čiju porodicu i želimo da znamo sledeće:

 • ko je  napadao porodicu Ćirković?
 • na koji način su napadi na porodicu izvedeni?
 • gde su ti napadi počinjeni ?
 • da li je ne daj Bože bilo nekih posledica takvih napada?
 • valjalo bi znati ime i prezime onog/onih koji su dali sebi za pravo da u lovnu politiku petlljaju bilo čije porodice pa da takvoj osobi dodelimo jednu lepu karakteristiku sa kojom više ni u jednu lovačku organizaciju taj ne bi prismrdeo.

Pošto je Ćirković više puta pominjao napade na svoju porodicu sigurni smo da zna o čemu i o kome priča i da ima dokaze – ne verujemo da bi nekom normalnom čoveku palo na pamet da izmišlja i da pravi štit za kritike na svoj račun tako što će se skrivati iza porodice. Dakle, ime ili imena sa dokazima i činjenicama a ostatak posla će uraditi lovci sami.

Pitanje za urednika lovačkog magazina:

 • da li je upoznat sa identitetom osobe koja je pre izvesnog vremena pretila da će odštampati i svaku banderu u Nišu odakle je predsednik LSS oblepiti plakatom sa lascivnim komentarom na račun još uvek aktuelnog predsednika LSS? Ako ima amneziju možda bi mogli da mu poognemo.
 • pitanje za istog gospodina: ko je osoba koja je najoštrije reagovala na samu pomisao da se tako nešto radi i ko je praktično ultimatumom sprečio da se takva budalaština uradi?

Hajdemo, junaci, istinu na videlo.... Zbog učestalih izjava o navodnim napadima na porodicu predsednika LSS, ako ne dobijemo odgovore na postavljena pitanja, sve navode  ćemo smatrati fabrikovanim, a na adresu redakcije magazina ili na adresu LSS ćemo poslati kao donaciju jedan paket Pampers pelena i vlažnih maramica pa neka upitani dvojac podeli to  izmedju sebe radi smirivanja nervoze stomaka – nema smisla javno fekalisati bez zaštite, ostati umazan i bez odgovornosti.  Ne zaboravite: Srbijalov ne piše nikad ništa bez pokrića.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,434
Najnoviji član: Viki007

Poslednje vesti
"Foto-lov bez granica" za razvoj potencijala na srpsko-makedonskoj granici
Uspešno organizovan lov na vuka u Trešnjevaku
JASTREBAČKI VUK 2023
Други традиционални лов шумадијског вука
IN MEMORIAM

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.


avatarVuja
Offline
· 31.12.2022. 16:44

Срећна Нова Година и Божићни празници, Христос се роди.avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 19.11.2022. 21:01

Ažurirano Odobravam


gavra bakos
Offline
· 07.11.2022. 14:09

Molim admina ds ažurira lovni kalendar! Lov prepelica je od 15.08. do 30.09, a zeca od 15.10 do 15.12!


avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 03.10.2022. 11:18

Srećna lovačka slava! iveli 4

62,474,767 posete www.srbijalov.com