Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Ubijene lisice na smetlištu
Ubijene lisice na smetlištu

Valjevo: na divljoj deponiji desetine mrtvih lisica u džakovima!

Na periferiji Valjeva, u MZ Brdjani, na divljoj deponiji pored samog puta pre par dana pronadjeno je više desetina bačenih mrtvih lisica u džakovima, od kojih su neki bili uvezani lovačkom markicom za obeležavanje divljači  (klik na sliku uz tekst za uvećanje), a kako saznajemo, postoje i leševi lisica koji su direktno obeleženi markicom! Deponija na koju su bačene lisice nalazi se svega par kilometara od centra Valjeva, i oko 2 km od Lovačkog doma lokalnog lovačkog udruženja 'Braća Nedić'. Tačan broj leševa životinja još nije utvrdjen, jer u nekim džakovima ima više leševa.

Nesnosan smrad se danima širi sa deponije pored puta od raspadanja gomile leševa životinja. Lovci dobro znaju kako može da smrdi samo jedna lisica, a teško je i zamisliti kakav smrad nastaje raspadanjem više desetina lisica! Sa obzirom na stanje leševa nije moguće sa sigurnošću utvrditi kako su životinje usmrćene. Da zlo bude veće, neke od lisica su obezglavljene, što može da implicira da je neko možda hteo da sačuva trofej lobanje. O opasnosti od zaraze od tih leševa da i ne govorimo - divlja deponija se nalazi svega dvadesetak metara od korita reke, i stotinak metara od naselja u kojima mnoge kuće imaju bunare odakle se snabdevaju vodom.

Meštani su o pronalasku leševa životinja obavestili komunalnu policiju i lovnu i veterinarsku inspekciju, ali i medije i, dodatno, udruženja za zaštitu životinja (?). Komunalci su izašli na teren, i konstatovali stanje, ali još nemaju rešenje za nastali problem, čija je obaveza da ukloni mrtve divlje životinje. Lovna inspekcija čeka nalog za postupanje, a prema pisanju medija veterinarska inspekcija se još nije oglasila. Ovaj do sada nezabeležen ekološko-lovački incident i dalje preti i ugrožava stanovnike ovog dela Valjeva.

Predsednik LU 'Braća Nedić' iz Valjeva, Vladimir Pavlović, je u izjavi za medije negirao da njihovi lovci  imaju bilo kakve veze sa bačenim lisicama. Takodje, Pavlović ističe da oni kao lovačko udruženje imaju ugovor sa ovlašćenom firmom koja odnosi životinjski otpad u kafileriju na uništenje. Napominjemo da je Pavlović osim što je predsednik LU, ujedno i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije.

Dok traju prepucavanja nadležnosti, oko otkrića krivca i pronalaska rešenja, opasnost po zdravlje i smrad i dalje vrebaju meštane. Ovoliki broj lisica nije mogao da odstreli jedan lovac, u kraćem periodu vremena, pa je pretpostavka da se radi o većoj grupi ljudi koji su umešani u ovako opasan i neodgovoran potez. Lovcima je dobro poznato da je po serijskom broju vrlo jednostavno ustanoviti ko je zadužio markicu za obeležavanje divljači, kada je odstrel divljači izvršen, na kom lokalitetu,  po kojoj dozvoli za lov markica iskorišćena i ko je bio učesnik u lovu, ali izgleda da niko od nadležnih još nije osetio potrebu da hitno reaguje i prvo nadje rešenje za otklanjanje opasnosti, pa tek onda da na osnovu postojećih dokaza utvrdi krivicu i pokrene odgovarajuće postupke.

TV N1 je na svom portalu objavio i video snimak sa lica mesta, koji možete videti klikom na link:

https://rs.n1info.com/vesti/na-deponiji-u-selu-kod-valjeva-pronadjeno-dvadesetak-ubijenih-i-bacenih-lisica/

Ovakav incident ne bi smeo nikad više i nigde više da se ponovi, a lovcima bi bilo najbolje da sami reše pitanje odgovornosti, nego da sutra svi redom lovci budu obeležavani najcrnjim epitetima, kao što se desilo u Crnoj Gori, gde im zbog gluposti pojedinaca preti kompletna zabrana lova.

Zanimljivo je da se pored velikog broja medija koji su ispratili ovaj užasni dogadjaj, vrh Lovačkog saveza Srbije nije oglasio - zašto? Ali samozvani zaštitari se sigurno hoće oglasiti, u to ne treba sumnjati, i iskoristiti priliku za novi medijski napad na lovce, a posle je kasno. Kada ćemo naučiti lekciju?

Zajedničko saopštenje CIC i FACE
Zajedničko saopštenje CIC i FACE

Zajedničko saopštenje CIC i FACE povodom zahteva NVO za zabranu lova u Crnoj Gori!

Međunarodni savet za zaštitu divljači i divljih životinja (CIC) i Evropska federacija za lov i zaštitu (FACE) reagovali su na napore nekih nevladinih organizacija da izvrše pritisak na Vladu Crne Gore da uvede moratorijum na lov.

Ove nevladine organizacije pozvale su vladu Crne Gore da uvede petogodišnji moratorijum na lov na divljač kao odgovor na ilegalno ubistvo mrkog medveda. Zajednička izjava iznosi različita pitanja povezana sa ovim pristupom kao sredstvom za rešavanje problema krivolova u Crnoj Gori.

Iako bi trebalo uložiti napore da se smanje incidenti krivolova, posebno jer je ovo pitanje jedna od najvećih pretnji održivom lovu, naglašava se da se reforma praćenja i gonjenja takvih incidenata može postići bez potrebe za potpunim moratorijumom na lov i sa njim povezani negativni uticaji na životnu sredinu i socio-ekonomsku situaciju.

Dve organizacije su takođe naglasile važnost razlikovanja između onoga što je nezakonito (krivolov) i onoga što je zakonito i regulisano (lov).

Lovački savez Crne Gore , član i CIC-a i FACE-a, takođe je izrazio podršku ovoj zajedničkoj izjavi i njenim implikacijama na lovce, lov i održivu upotrebu u Crnoj Gori.

ZAJEDNIČKA IZJAVA u vezi sa: Pozivi nekih nevladinih organizacija da uvedu moratorijum na lov u Crnoj Gori

Međunarodni savet za zaštitu divljači i divljih životinja (CIC) i Evropska federacija za lov i zaštitu (FACE) zabrinuti su o saznanju upoznaju sa naporima nevladinih organizacija (NVO) da izvrše pritisak na Vladu Crne Gore da uvede moratorijum na lov u zemlji. Naše razumevanje je da ove napore vodi grupa od više od šezdeset nevladinih organizacija, koje su pozvale Vladu Crne Gore da uvede petogodišnji moratorijum na lov na divljač. Ovo sledi nakon ubistva ženke mrkog medveda (Ursus arctos arctos) od strane krivolovaca u Crnoj Gori 18. februara 2021; važno je napomenuti da je ova ženka medveda imala dva mladunca.

Lov je jedna od najregulisanijih društvenih aktivnosti u Evropi, ne samo kroz prirodu i zakone o lovu, već i još važnije kroz kulturne prakse, običaje i pravila koja su se razvijala tokom mnogih decenija, ako ne i vekova. Glavni branitelji ovih pravila koja uveliko doprinose osiguravanju održivosti lova su nacionalni savezi i njihova udruženja. U nekim zemljama su resursi za zaštitu i sprovođenje prirode ograničeni. Smatramo da su snažni nacionalni savezi kao što je Lovački Savez Crne Gore i preko njih dodeljivanje veće odgovornosti i odgovornosti lovcima često ključni za održivi lov i opštu zaštitu prirode.

Sva dela ilegalnog ubijanja/krivolova moraju biti osuđena. Takođe je od najveće važnosti napraviti razliku između onoga što je nezakonito (krivolov) i onoga što je zakonito i regulisano (lov). Prema crnogorskim zakonima o divljači i lovu, ubijanje ženki medveda sa mladuncima mlađim od dve godine je strogo zabranjeno. Nema sumnje da su prekršena ova pravila koja su stvorena da osiguraju da se bilo koji lov vodi etično i održivo. Zbog toga podržavamo istragu ovog slučaja i, ukoliko bi sud lovokradice proglasio krivima, trebali bi biti kažnjeni u skladu sa relevantnim zakonima.

Međutim, zabrinjavajuće je čuti da neke nevladine organizacije pokušavaju da izvrše pritisak na vladu Crne Gore da uvede petogodišnji moratorijum na lov kao odgovor na navodni porast krivolova zaštićenih vrsta u Crnoj Gori. Tvrdi se da bi trebalo uvesti moratorijum kako bi se pomoglo uspostavljanje sistema koji sprečava da se takve ilegalne aktivnosti odvijaju. Kao jedno rešenje, predlaže se da čuvari divljači i inspekcijske aktivnosti budu stavljeni u nadležnost Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nevladine organizacije koje vode ovaj napor takođe tvrde da postoje nedostaci u procesu krivičnog gonjenja u Crnoj Gori u vezi sa incidentima ilegalnog ubistva. Utvrđeno je da je od 127 sudskih slučajeva između 2013. i 2018. godine koji uključuju incidente ilegalnog ubijanja životinja, zloupotrebe dobrobiti životinja i uništavanja staništa, 84 slučaja u potpunosti odbačeno. Oni sugerišu da je ovaj nedostatak osude ono što je dovelo do kontinuiranih incidenata krivolova u zemlji. Treba napomenuti, međutim, da ako je postojala odluka da se predloži bilo kakva reforma, to se može postići bez potrebe za moratorijumom na lov.

Pored toga, crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Aleksandar Stijović izjavio je da se ne zalaže za zabranu lova. Umesto toga, predložio je alternativne mere za koje nije potreban moratarijum, poput povećanja broja inspektora na terenu, praćenja upotrebe lovačkih pasa, povećanja kaznenih naknada i sveukupnih kampanja podizanja svesti.

Da bi se u potpunosti osiguralo da se ove vrste ilegalnih aktivnosti ne ponove u budućnosti, neophodno je pre svega prepoznati neke osnovne činjenice. Kao što je gore pomenuto, „krivolov“ se ne može i ne treba izjednačavati sa „lovom“, što je legalna i regulisana delatnost. Ovo je pristup koji su zauzele Evropska komisija, Bernska konvencija i Konvencija o migratornim vrstama.

CIC i FACE ističu da je uvođenje moratorijuma na lov kako bi se omogućila reforma određenih delova lovnog sistema u Crnoj Gori nesrazmerno, nepotrebno i opasno. Takva mera bi imala mnogo neželjenih posledica i dovela bi do socijalno-ekonomske i ekološke štete i sukoba. Iako dotične nevladine organizacije ovo možda neće želeti da prepoznaju, uvereni smo da bilo kakve mere ne bi trebalo da imaju za cilj nanošenje socijalno-ekonomske i ekološke štete, već rešavanje spornog problema. Prethodni primeri pokazali su da moratorijumi / zabrane lova dovode do povećanja sukoba i ilegalnog ubijanja (krivolova), kao što se može videti u slučajevima Albanije, Rumunije i Zambije. Često se ove vrste incidenata krivolova mogu pojaviti kao oblik odmazde ubijanja zbog problematičnih životinja koje se ne mogu ukloniti ili zato što seoske zajednice više nisu u mogućnosti da imaju koristi od legalnih, regulisanih i održivih lovnih aktivnosti. Štaviše, kako pokazuje nekoliko naučnih studija, nepriznavanje potreba i interesa lokalnih zajednica dovodi do ilegalnih radnji poput krivolova ili trovanja kao oblika otpora i protesta protiv vladinih odluka.

Važno je uzeti u obzir čitav spektar koristi koje generiše regulisani lov i potencijalne implikacije koje bi moratorijum imao na divlje životinje, lokalnu ekonomiju i dobrobit ljudi. Iz perspektive očuvanja, lov može pomoći u regulisanju populacije divljih životinja, podržati napore u očuvanju i održati zdravlje vrsta, kao i finansirati inicijative protiv krivolova. Iz šire perspektive, lovne aktivnosti igraju važnu ulogu u podsticanju ruralnih ekonomija i u očuvanju zemljišta kao divljeg područja, sprečavajući ga tako da bude preuređeno za poljoprivrednu upotrebu ili razvoj infrastrukture. Mnogi ljudi takođe zavise od lova kao bitnog dela svog egzistencije. To je možda zato što su zaposleni u lovnom sektoru, ili mogu jednostavno loviti kao izvor hrane, radi kontrole štete ili iz kulturnih razloga.

Mnoge zemlje su pokazale da mogu duboko reformisati svoj sektor upravljanja sa divljači bez uvođenja opšteg moratorijuma na lov i time narušavajući održivo upravljanje resursima divljači.

Predlog za rešavanje problema:

Stoga predlažemo da ovo pitanje treba smatrati pitanjem koje se direktno odnosi na nadzor i krivično gonjenje ilegalnog ubijanja (krivolova), a ne pitanjem samog lova. U slučaju uvođenja novih politika koje bi pomogle da se smanji intenzitet krivolovnih aktivnosti, to se može postići bez uvođenja moratorijuma. Kako je krivolov takođe jedna od najvećih pretnji održivom lovu, postoji podsticaj za same lovce da igraju veću ulogu u suzbijanju (npr. Praćenja i prijavljivanja) krivolova. Ovo bi verovatno smanjilo broj incidenata krivolova i delovalo bi kao odvraćanje za dalje pojedince da se uključe u tu praksu.

Moratorijum bi imao dalekosežne implikacije koje prevazilaze pitanje koje treba rešiti: krivolov. Uzimajući u obzir negativne posledice koje mogu proizaći iz uvođenja opšteg moratorijuma na lov, kao i alternativnih i efikasnijih sredstava na raspolaganju za smanjenje krivolova, snažno predlažemo da se u ovom slučaju razmotre takve alternative.

Najefikasniji način za napredak bio bi pokušaj uvođenja novih inicijativa koje koriste postojeće resurse, poput rada sa lovcima ili lovačkim udruženjima. Takav pristup nosi manji rizik od strategije koju predlaže grupa NVO. Obrazovanje takođe treba da čini sastavni deo pristupa kako je naglasio crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Aleksandar Stijović.

CIC i FACE su spremni da pomognu crnogorskoj vladi i svim drugim relevantnim vlastima u poboljšanju propisa koji se odnose na lovstvo u zemlji i da daju preporuke o merama koje bi mogle biti primenjene u efikasnoj borbi protiv krivolova.

izvor:cic-wildlife.org

Prevod sa engleskog: Dejan Džakula

Šta se ovo dešava?
Šta se ovo dešava?

NEZVANIČNO SAZNAJEMO:

Dešavanja u srpskom lovstvu, kao uvod u ukidanje tzv. narodnog lovstva, se intenziviraju i dobijaju na ubrzanju, tako da ne postižemo da detaljnije obradimo informacije. Radi blagovremenog informisanja, po prvi put iznosimo neka od nezvaničnih saznanja o aktuelnostima koje nisu starije od nekoliko sati, a koje mogu imati ozbiljne posledice na dalja dešavanja u lovstvu Srbije. Idemo redom:

  • Danas je, prema našim nezvaničnim saznanjima koje još proveravamo, smenjen izvršni direktor za lovstvo u JP Srbijašume, prof. dr. Milutin Djordjević, koji je izgleda odbio da učestvuje u ’privatizaciji’ državnih lovišta. Podsećamo da je prof. DJordjević i predsednik Lovačke komore.
  • Glavnom uredniku magazina Predator su upućene pretnje, a nekim od članova redakcije vrlo opasne klevete. Ozbiljne pretnje i klevete, izmišljotine i poluistine se plasiraju preko društvenih mreža. Sve liči na pokušaj zastrašivanja neposlušnih što iziskuje odgovor svih lovaca, a posebno rukovodstva LSS. Kako na sva dešavanja koja su u toku reaguje deo članova organa i tela LSS, bliskih predsedniku LSS, je tema za neku drugu priču, i za drugo mesto. Biće iznenadjenja sigurno.

Šta očekivati od države u ovom slučaju?

Kome da se žali dr Djordjević, ako se zna da direktore JP postavlja republička Vlada?

Ko štiti novinare? Režimske novinare privatna obezbedjenja, a ostale razoružavaju?

Naime, ukoliko prijavite da vama prete, preventivno će vam oružje biti oduzeto ukoliko ga posedujete, jednako kao i onom koji je pretio.

Pamfleti koji cirkulišu sa lažnih i pravih profila na Fejsbuku, pa čak i sa zvaničnih stranica neke lovačke organizacije koji blate pojedine lovne radnike se množe nevidjenom brzinom. Deo tih nepodobština se pojavi, bude vidljiv jedno vreme, pa se briše ali tek kad je 'perje već rasuto'. Teško je izbeći utisak da je ta poplava bljuvotina i izmišljotina orkestrirana iz najmanje jednog centra. Sve je otpočelo nakon izlaska novog broja magazina Predator, sednice UO LSS koja je držana u Nišu pre nekoliko dana i pisanja na portalu Srbijalov. Nekome smo pomrsili konce, očigledno.

Naravno da smo, zahvaljujući znanju naših članova i kompjuteraškim maherima,  došli u posed odredjenih dokumenata i jasnih informacija koje otkrivaju izvršioce verovatno naručenih radova koji imaju za cilj da uruše i dezavuišu pojedine vidjenije osobe i lovačke organizacije. Vrh LSS, iako je informisan o svemu, ćuti i ne oglašava se, a ćutanje može značiti i odobravanje. Tim gore po vrh LSS. Kao šlag na tortu, internet sajt LSS kao zvanično glasilo saveza duže vreme nije bio u funkciji, tako da sa te strane nije bilo nikakvih informacija, a veliko pitanje je ko šta piše u ime LSS na Fejsbuku, i sa kojim i čijim ovlašćenjem. Štampano glasilo LSS 'Lovac' čiji je jedini broj posle pauze izašao tokom sajma LORIST pre godinu i po dana, početkom oktobra 2019., i nije još doživeo drugi broj - Komisija za informisanje LSS verovatno ima prečeg posla osim da radi ono što joj je posao, da informiše lovce koji taj rad finansiraju kroz članarinu. Pisanje i brisanje gluposti po društvenim mrežama je postao modus operandi aktuelne Komisije za informisanje LSS, njima na čast i ponos.

Nastaviće se...

Velika Plana - drugi deo
Velika Plana - drugi deo

TRENIRANJE STROGOĆE

Srbijalov portalu su se dopisom obratili nezadovoljni lovci LU Šumarice iz Krnjeva, i lovci LU 'Vožd' iz Rakinca sa molbom da omogućimo uvid javnosti u sadržaj tog dopisa, što ćemo naravno i učiniti, imajući u vidu opšti interes lovačkih organizacija i lovaca da budu informisani. Dopis objavljujemo u integralnom obliku:

'L.U. Sumarice iz Krnjeva, sekcija Veliko Orasje, je postalo kost u grlu odgovornima za nepravilnosti pri ustanovljavanju i dodeli lovišta, a L.U.Vozd iz Rakinca će po svemu sudeći biti primer kako prolaze neposlušni.

Vec je poznato da je Uprava za šume imala razlicite aršine za mnogo šta u pomenutom procesu a sekcija Orašje je žrtva nepoštovanja kriterijuma pri utvrđivanju granica lovista. Oko 600 ha k.o. Veliko Orašje preko reke Jasenice je dato L.U. Pomoravlje iz Velike Plane čiji je predsednik poslanik SNS a Velibor Stanojlović. Istovremeno je omogućeno da k.o. Staro Selo ima oko 500 ha preko reke Velike Morave.

Lovci iz Velikog Orašja su se pobunili i na 4. sednici Odbora za poljoprivredu Skupstine republike Srbije javno izneli problem. U isto vreme L.U. Vožd iz Rakinca nije prošao na konkursu za dodelu lovišta jer je navodno zakasnio sa slanjem dokumentacije. Pošto se ispostavilo da je propust Uprave za šume, jer postoje dokumenti koji dokazuju blagovremenost dospeća pošiljke, počeo je pritisak da L.U. to priznaje kao svoju grešku što je odbijeno i najavljena je tužbe. To je bila šansa da odgovorni pažnju sa svojih zloupotreba preusmeri na ovaj slučaj i počnu da prete oduzimanjem lovišta uz upozorenje da će tako prolaziti svi neposlušni. Prvi pokušaj je bio pokušaj prikupljanja potpisa članova L.U.Vozd Rakinca za dobrovoljno pripajanje poslaničkom lovištu. Zajednickim suprostavljanjem bahatom ponasanju dela državne administracije, smanjujemo mogućnost da se ovakve stvari dogode i drugima.

Član U.O. L.U. Šumarice

Zoran Biševac

p.s.

Pridruzite se protestima koje organizujemo u cilju zaštite narodnog lovstva.'

I dalje ćemo pratiti dešavanja u Velikoj Plani, ali i šire, i informisati lovce, pošto je Srbijalov ostao trenutno jedini 'prozor u realni svet'. I dalje ćemo insistirati na objektivnosti i tačnosti informacija koje budemo prenosili, i koje uvek, a naročito u sadašnjoj situaciji, dva puta proverimo pre nego što objavimo vest.

Lovstvo Srbije: kako dalje?
Lovstvo Srbije: kako dalje?

Nove ideje za promene u konceptu organizacije lovstva Srbije

Dobre ideje treba plasirati u pravom trenutku. Dešavanja u lovstvu Srbije i u lovačkim organizacijama pokazuju da je dosadašnji koncept organizovanja prevazidjen i da nije dorastao aktuelnom trenutku. Za početak rada na na novom konceptu i promenama u lovačkom organizovanju mart je poslednji trenutak.

Upravo završen proces ustanovljenja i dodele lovišta u centralnoj Srbiji je, izmedju redova, bio probni balon. Deo nezadovoljnih lovaca je po prvi put izašao na uliččne proteste u Velikoj Plani, uz najavu novih, masovnijih protesta. Zato smo mnoge stvari ostavili po strani, i u redakciji magazina Predator se konstruktivno  angažovali. Rezultat angažovanja je predlog promena koje bi, ubedjeni smo, doveli do boljitka i pokretanja učmalog lovstva koje praktično tavori već duže vreme. Da smo u pravu, govori i činjenica da je poslednjih dana, od izlaska martovskog broja Predatora, naglo porastao broj besmislenih napada na članove redakcije Predatora preko društvenih mreža (od kojih neki mogu imati i sudski epilog), a 'napadači' su najčešće upravo oni kojima nove ideje 'kvare sreću' i remete status quo, oni kojima odgovara da se baš ništa ne menja, jer im je eto baš dobro ovako, pa dok traje trajaće, a budućnost lovstva je za takve samo nepotrebna tema.

Vojvodjanski lovci su, nakon nedavnih promena u vrhu LSV, prelomili da je djavo odneo šalu i već ušli u sanaciju i revitalizaciju lovstva u pokrajini, pa će time biti jedan problem manje. Potreba za jedinstvom i ozbiljnim pristupom uticala je da neke pogrešne poteze predsednika LSS i dela njegovih saradnika ne potenciramo, ali nova ideja koja se, kako saznajemo, pojavila u nekim glavama o preuzimanja upravljanja i čuvanja svih lovišta od strane privatnih firmi je probudila apetite pojedinaca, od kojih su neki izgleda i u delu tima predsednika LSS. Zato koncept koji medju vojvodjanskim lovcima već ima odredjenu podršku je onaj koji je doneo martovski broj magazina Predator, plasiran kao redakcijski tekst.

Prenosimo tekst iz lovačkog magazina Predator, kako bi otvorili mogućnost da se lovačka javnost upozna sa iznetim idejama, a Srbijalov portal je idealno mesto na kome bi se preko komentara otvorila svojevrsna javna rasprava, gde bi lovci i lovački funkcioneri mogli da daju mišljenja, primedbe i predloge. Evo teksta, pa pročitajte:

'Konkurs za dodelu lovišta je završen. Nastupajući period će pokazati kvalitet i održivost koncepta , ali jedna dobrobit je uočljiva :  Lovačke organizacije(savezi) posle decenijskog tavorenja , po oduzimanju ingerencija , prvo Zakonom o divljači i lovstvu, a potom izmeštanjem dodele lovišta iz LSS u Upravu za šume, dovedeni su u poziciju laganog gašenja a samim tim i takozvano narodno lovstvo.
Pošto radna grupa za izradu plana reorganizacije ni posle dve godine nije ponudila rešenja, upućen je upitnik predsednicima saveza . Iako nedovoljno precizan, upitnik je značajan iskorak .
Veoma obiman tekst predloga koji će biti razmatran na sednici Upravnog odbora LSS 4. marta, pokušačemo u suštinskim tezama da vam predstavimo uz našu podršku i rado prisustvo na tribinama na kojiima će lovni radnici i “stručnjaci“ razmatrati ponuđena rešenja .
U Srbiji ima oko 70. 000 lovaca koje karakteriše obučenost u rukovanju oružjem , određen stepen organizovanosti, posedovanje oružja koje podrazumeva nepostojanje prekršajnih i krivičnih dela.
Sve navedeno daje mogućnost ozbiljnog angažovanja u vanrednim uslovima .
Takođe, uloga lovaca u brizi za divljač, kao državni resurs, je značajna .
Lovci su do pre desetak godina (do formiranja Budžetskog fonda za razvoj lovstva) svojim sredstvima finansirali brigu za divljač, gradnju lovno-tehničkih objekata, upošljavanje lovočuvarske i stručne službe.
Tradicija organizovanja lovaca duga više od jednog veka neminovno je prolazila kroz različite faze i probleme.
Do 2030. godine je pred nama, možda najvažniji period prilagođavanja i uključivanja u sve zahtevnije okvire razvoja lovstva , kao i turizma koji je značajna privredna grana i mogući podsticaj ravnomernog regionalnog i ruralnog razvoja.

Redosled aktivnosti je sledeći :

  1. Lovački Savez Srbije reorganizovati u savez saveza , što on praktično u nekim segmentima već jeste.
  2. Reprezentativnost saveza koji se uključuju, utvrđuje se na najmanje 10. 000 članova, čime se stiče pravo na jednog člana Upravnog Odbora.
  3. Skupštinu saveza saveza čine delegati – 1 na 1000 članova .
  4. Savezi vrše poslove izrade planova, lovnih osnova, projekata, lovačkih ispita, ocenjivanje trofeja, distribucije lovnih karata i imaju pravo određivanja i naplate članarine.
  5. Savez saveza predstavlja sve lovce organizovane na teritoriji Republike Srbije pred državnim organima i u inostranstvu, vodi matičnu evidenciju , katastar lovišta i vrši licenciranje lovaca .

-Licenciranjem (jednom u 5 godina) se postiže sledeće: lovci se upoznaju sa izmenama i dopunama propisa i edukuju, a potom se dobija licenca koju štampa državni Zavod za izradu novčanica (regulisano posebnim pravilnikom) .
Kako lovna karta ostaje jedino dokument kojim se ostvaruje pravo na lov (članski ili komercijalni) ona više neće biti potrebna kod preregistracije oružja (na 5 godina) .
Licenca može biti i suspendovana na određeni vremenski period zbog prekršaja u lovu u skladu sa posebnim pravilnikom, izuzev ukoliko se ne radi o krivičnom delu . Na ovaj način sprečava se narušavanje stečenog prava i oduzimanje oružja za svakakve prekršaje.
-Savez saveza ne napalaćuje članarinu .
-Savez saveza organizuje pored licenciranja još samo osiguranje lovaca u lovu i generalno rešavanje problema šteta od divljači u saobraćaju, jer mora biti obuhvaćena cela teritorija Srbije.

  1. Savez saveza na osnovu tačke 5 u ime svih lovaca Srbije učestvuje u radnim grupama za izmene i dopune Zakona o divljači i lovstvu, Zakona o oružju i municiji i ostalih koji regulišu oblast delovanja .
  2. Savez saveza vrši usklađivanje programa i izrade priručnika za polaganje lovačkih ispita koje sprovode savezi .
  3. Savez saveza utvrđuje program delovanja na omasovljenju i podmlađivanju članstva.'

Očekujemo da lovci i lovački funcioneri, ali i ljudi iz državnih organa zaduženi za lovstvo sa punom ozbiljnošću razmisle o idejama koje smo izneli, a svaki novi smisleni predlog, mišljenje, ideja ili primedba su dobrodošli u komentarima na ovaj tekst.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,409
Najnoviji član: srdjadim

Poslednje vesti
Retka ptica u NovomSadu
Završena Svetska izložba - na zatvaranju ministar Vulin
Svetska izložba - Dan Srbije
Prvenstvo Vojvodine 'Lovac i pas'
Svetska izložba - drugi o nama

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,824,579 posete www.srbijalov.com