Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Magazin Predator novi broj na kioscima
Magazin Predator novi broj na kioscima

Novi broj 'PREDATORA' na kioscima

Najnoviji broj lovačkog magazina 'Predator' pojaviće se na kioscima u petak, 2.aprila. Iako je lovna sezona gotova, a nova još nije počela, u lovstvu Srbije se upravo dešavaju dramatične promene koje će imati dugoročne posledice na sistem lovstva. Upravo ta dešavanja su i noseća tema ovog broja, a sva je prilika da će, sa obzirom na količinu i dinamiku dešavanja, slično biti i sa sledećim brojem. Imajući u vidu sadržaj i tematiku broja, toplo preporučujemo da ovom broju posvetite posebnu pažnju, i da ga pažljivo pročitate. Izdvojićemo nekoliko tekstova, uz kraće pojašnjenje, a sigurni smo da će u aktuelnim prelomnim momentima ovaj broj 'Predatora' izazvati polemiku i pokrenuti neke stvari sa mrtve tačke. Rešenja umnoženih problema postoje, a da li će biti dobre volje i razumevanja od strane onih koji odlučuju, to zavisi od njih samih.

  • Već sama naslovna strana sa mapom lovišta u centralnoj Srbiji i pitanjem 'Ko poklanja državnu imovinu' govori da se redakcija bavila konkursom za dodelu lovišta, a posebno pitanjima dodele najboljih lovišta koja su do sada bila u sastavu JP 'Srbijašume', da bi na konkursu bila dodeljena na korišćenje privatnim privrednim društvima, uz garanciju blanko menicu, i još nekim pitanjima  iz te oblasti
  • Glavni urednik magazina 'Predator' Slavoljub Dragišić se obraća javnosti svojim otvorenim pismom, a šta u pismu piše, pogledajte sami
  • Priča sa naslovne strane: odbrana koncepta narodnog lovstva - da li ovaj koncept odlazi u istoriju i da li se lov pretvara u elitističku zabavu za odabrane?
  • Rešenje za krizu lovačkih organizacija: koncept 'savez saveza' rešava mnogo problema, ali gasi mogućnost samovolje, soliranja i parcijalnih interesa pojedinaca ili grupa. Da li to baš svima odgovara?
  • CIC i FACE - saopštenje protiv neodmerenih i neumerenih zahteva samozvanih zaštitara
  • Afrička kuga svinja se nezaustavljivo širi - i COVID 19 su u početku neki smatrali smešnim
  • Javni ulični protest lovaca u Velikoj Plani: prvi put u novijoj istoriji da su lovci i na ovaj način pokušali da odbrane svoje interese
  • Izveštaj sa sednice UO LSS održane u Nišu
  • Posebno skrećemo pažnju na karikaturu koja je vrlo intrigantna, u formi rebusa, a rešenja za 4 znaka pitanja ćete morati sami da potražite
  • Crvena lista zaštićenih vrsta - ko vodi računa o tome?

Ovo su samo neki od tekstova koji će, sigurni smo, izazvati posebnu pažnju čitalaca, i koji će se komentarisati i prepričavati u lovačkim krugovima, ali ne samo u njima.

Ono što je nepodeljeno mišljenje redakcije da je ovaj broj Predatora jedan od najintrigantnijih u poslednjih par godina, ali ne 'krivicom' redakcije, nego zaslugama onih koji su kreatori i činioci lovne politike. Posle čitanja ovog broja magazina verujemo da će biti jasnije ko je u sadašnjem prelomnom trenutku za lovstvo radio čestito, a ko je 'zablistao' svojim potezima, i uspeo čak i da se obruka i 'umaže'.

Nezvanično saznajemo
Nezvanično saznajemo

Nezvanično saznajemo: postavljen novi izvršni direktor za lovstvo u JP Srbijašume

Po za sada nezvaničnim saznanjima, posle nedavnog razrešenja prof. Milutina Djordjevića sa mesta izvršnog direktora za lovstvo u JP Srbijašume i njegovog odlaska iz tog preduzeća, postavljen je novi čovek na tom vrlo značajnom mestu.

Kako saznajemo, reč je o g. Slaviši Nestoroviću, koji je u lovačkim krugovima nepoznat, a nismo sigurni ni da li je lovac. Jedino što smo uspeli da saznamo je da je do sada obavljao dužnost komandira policijske stanice u Malom Zvorniku.

Ako su naša saznanja tačna, biće zanimljivo videti kako će se novi izvršni direktor  snaći u lovstvu i lovištima JP Srbijašume, nakon što su nedavno na konkursu najbolja lovišta ovog JP dodeljena privatnim firmama.

Kako god bilo, pristojno i džentlmenski je novom čoveku poželeti uspeh u radu i ostaviti mu priliku i vremena da pokaže na delu šta ume i može, ali ne zamerite na zabrinutosti s' obzirom na trenutno stanje u lovstvu Srbije.

***

Usvojen koncept nastupa Srbije na Svetskoj izložbi lovstva u Madjarskoj

Takodje nezvanično saznajemo da je glavni koordinator nastupa Srbije na Svetskoj izložbi lovstva OWN /One With the Nature - Jedno sa prirodom/ u Budimpešti u septembru, mr Branislav Stankov, pomoćnik direktora za lovstvo JP Vojvodinašume, danas u užem krugu lovnih radnika izložio svoj koncept prezentacije lovstva Srbije na toj izložbi. Utisci onih koji su imali prilike da čuju ideje i program nastupa su više nego pozitivni, čak bi smo rekli i neočekivano dobri, i koncept je oberučke usvojen.

O samom konceptu ćemo detaljnije pisati u vrlo skoro vreme, neke detalje znamo i slobodno možemo reći da je zamisao pre svega orginalna, sa celovitim prikazom kompletnog lovstva Srbije, a ne samo trofeja, kako neki nedovoljno upućeni misle. Očigledno da je g.Stankov, pre svega kao vrhunski poznavalac lovstva, ali i kao čovek kojem ne fali ideja i neko ko ima puno sajamskih 'utakmica u nogama', ovaj put prevazišao sve šablone i klišee i uneo potpuno inovativni pristup organizaciji nastupa. Ponavljamo, koncept je takav da zaslužuje poseban tekst u vrlo skoro vreme. Da parafraziramo: Svetska izložba - svetsko, a naše. Čuće se.

Poznati pobednici na prestižnom medjunarodnom takmičenju lovaca-
Poznati pobednici na prestižnom medjunarodnom takmičenju lovaca-

Poznati pobednici na prestižnom medjunarodnom takmičenju lovaca-The Monocular
“The Monocular video awards” predstavlja jedno od najmasovnijih i najprestižnijih takmičenja lovaca na svetu. Osnovna ideja ovog takmičenja je promocija lova kroz odabir najboljih videa na temu lova.
Kategorije za ovu godinu su bile: Lovački video klip, Aimpoint lovački video, lovački video, profesionalni lovački video i počasna nagrada lovačke zajednice.
U finalu su se našli takmičari iz 13 država. Novi Zeland 1 (broj nominovanih države), Španija 4, Kanada 1, Danska 3, Češka Republika 2, Finska 1, Francuska 4, Namibija 1, Norveška 1, Velika Britanija 2, Švedska 1, Amerika 1
Lovačku Srbiju ove godine su predstavljala dva lovca i to u dve kategorije.

Dejan Džakula, lovac iz Novog Sada i član lovačkog udruženja “Srndać” iz Beočina i lovačkog društva “Jedinstvo” iz Luga je bio nominovan medju top 5, u kategoriji počasna nagrada lovačke zajednice. Pobednik ove kategorije amerikanac Robbie Kroger i njegova organizacija The Hart of Hunting - Blood Origins.
“Zahvaljujem se "the Monocular" na organiziciji ovog takmičenja.  Veoma je važno za lovačku zajednicu, jedno ovakvo takmičenje, koje okuplja lovce iz celog sveta. Gde su po ko zna koji put, lovci pokazali svima da lov nisu samo “mrtve životinje", kaže Dejan Džakula 
 
Lazar Obradović, član LU “Košutnjak” iz Beograda, je osvojio prvo mesto, drugu godinu za redom, u kategoriji “Lovački video” sa kratkim filmom Lov divljih svinja sa lukom i strelom. 
“Hvala svim prijateljima koji su verovali i glasali za mene. Posebno se zahvaljujem Čaba Terečik na majstorskom lovu ovom drevnom veštinom i nesebičnom širenju svog znanja.” ističe Lazar Obradović.

Nagrada koju je osvojio, karabin Merkel Helix Speedster, je samo jedan od pokazatelja koliko je uloženo u ovo takmičenje. 

Video možete pogledati na You tube kanalu Lazar Obradovića pod imenom WILD Hunter-Wildboar Bowhunting |Serbia|.

Pobednik u kategoriji "Profesionalni video" je Félix d'Aligny iz Francuske sa videom "WHY".  

Pobednik u kategoriji "Video klip" je dama Sarah Hanson iz Velike Britanije sa svojim Špringer Španijelima.

U kategorjii "Aim point" pobednik je Vincent Larre iz Francuske.

I pored još jednog prvog mesta Lazara Obradovića u kategoriji lovački video, i pored uspešnog nastupa Dejana Džakule, treba naglasiti da su ti uspesi isključiva posledica truda i zalaganja ovih lovaca, bez ikakve podrške Lovačkog saveza Srbije, pa čak i izostanka bilo kakve informacije od strane LSS o učešću lovaca iz Srbije na ovom prestižnom svetskom takmičenju.

'Ažurnost' LSS i Komisije za informisanje
'Ažurnost' LSS i Komisije za informisanje

LSS: Novak Andrić je još uvek predsednik LSV!?

Posle duže vremena proradio je konačno i zvanični sajt LSS, na kojem bi članstvo i javnost trebali da mogu da se pravovremeno i tačno informišu o dešavanjima, ali i o ljudima koji su zaduženi za pojedine oblasti, bilo kao članovi organa (UO, NO, Sud časti) ili kao članovi komisija za odredjenu oblast lovstva.

Medjutim, da u LSS, a posebno u njegovoj Komisiji za informisanje vlada javašluk, neozbiljnost i neodgovornost pokazuje i primer koji prenosimo sa zvaničnog sajta LSS: naime, iako je u LSV od smene na čelu prošlo više meseci, gospoda zadužena za informisanje javnosti iz LSS i dalje kao predsednika LSV i člana UO LSS predstavljaju pre 7 meseci smenjenog Novaka Andrića!? Kako onda verovati bilo kojoj informaciji sa zvaničnog sajta LSS, kada nisu u stanju da čestito i tačno navedu članove Uprave? Neki manje upućen čovek bi, zahvaljujući neodgovornosti onih koji su zaduženi za informisanje, komotno mogao biti doveden u zabludu oko funkcije predsednika LSV i člana UO LSS. Za to vreme dok im na zvaničnom sajtu LSS stoje netačne informacije, članovi Komisije za informisanje se zabavljaju po Fejsbuku, ali i po nekim privatnim anonimnim  sajtovima na kojima iznose pamflete, izmišljotine, laži i uvrede na sve redom vojvodjanske kadrove, počev od v.d.predsednice LSV, preko direktora stručne službe LSV, pa sve do onih koji ih podržavaju u aktuelnim naporima za ojačavanje LSV. Pri tom, cvećke koje rade te stvari i koje se sa razlogom boje da svoj pamflet potpišu, e takve 'junačine' zaboravljaju da su ostavili svoj trag na tim pamfletima, trag koji iole bolji kompjuteraš vrlo lako otkrije na zakonit način, pa smo tako otkrili da je server na kojem su bili postavljeni pamflet, uvrede i laži isti onaj privatni server na kojem je postavljen sajt LU 'Bukulja' (predsednik Dušan Žarkić, koji vodi i Komisiju za informisanje LSS), pa zatim sajt 'Leonardo kids' (direktno povezan sa Žarkićem), ali i gle čuda, na istom serveru je postavljen i program za vodjenje evidencije o izdatim lovnim kartama koji je sačinio LSS, a softver je uradio Nemanja Mićić, član Komisije za informisanje LSS, uz solidnu novčanu naknadu!!! Kakva slučajnost! Pa kud baš na taj od svih postojećih servera, aman bre, veselnici? Pri tom, domen koji ovi veselnici koriste za ocrnjivanje je zakupljen kod provajdera 'Loopia' Niš, TC Kalča, a eto predsednik LSS je baš iz Niša, što ne mora da ima veze, ali...To što su gospoda iz Komisije za informisanje uradili liči na onu priču kad lopov prilikom provale izgubi svoj novčanik sa ličnom kartom. C c c c c... Diletanti. A kad je posle par dana procurela vest da su ovi majstori 'pročitani', onda su brže-bolje uradili promenu servera, da pokušaju da zavaraju trag, ali džaba.

Kada se ovim informacijama koje smo izneli i činjenici sa slike uz tekst (klik na sliku za uvećanje) doda i činjenica da je na Viber grupi koja služi za medjusobnu komunikaciju i informisanje članova Upravnog odbora LSS, više od pola godine bila isključena v.d. predsednika LSV Sanja Momčilović Bognič, onda osnovano možemo da se zapitamo da li je u pitanju slučajnost, nemar, ili pak nečija jasna namera da se iz nekog razloga sveti Vojvodjanima zbog toga što uprkos guranju klipova u točkove uspevaju da se konsoliduju,ali i da imaju svoje mišljenje i stav o funkcionisanju lovstva u Srbiji, i da su na putu da će se morati mnogo ozbiljnije pitati za neke stvari u lovstvu nego do sada.

Prilikom pisanja ovog teksta radni naslov je bio 'LSS smenio predsednika LSV', ali smo procenili da ne treba terati sprdnju sa ozbiljnim stvarima, pa smo ipak postavili ozbiljan tekst. Posle ovoga što smo izneli kao činjenice i za čega imamo nesporne dokaze, najmanje što bi vrh LSS i Komisija za informisanje, ukoliko imaju dobro vaspitanje, jeste da se izvinu i Sanji Momčilović Bognič i Lovačkom savezu Vojvodine, i svima koje su izvredjali, ma koliko im to teško palo. Teško je poverovati da će sve ovo ostati bez posledica na odnose LSS-LSV, na žalost. Bilo čija funkcija i sujeta ne može i ne sme biti prepreka za korektne odnose medju savezima, a oni koji su se zaigrali po internet sajtovima i društvenim mrežama su direktno minirali svaki pokušaj normalizacije. Njima i onome ko ih je postavio neka to ide na obraz.

Žao nam je, gospodo, ali obrukali ste se za sve pare. Baš onako, momački.

Novi protest lovaca u Velikoj Plani
Novi protest lovaca u Velikoj Plani

Velika Plana: novi javni protest lovaca!

Posle nedelju dana od prvog javnog uličnog protesta lovaca u Velikoj Plani, 12.marta je protest ponovljen. Kao i ranije, učesnici protesta su bili lovci članovi LU 'Šumarice' Krnjevo, sekcije Orašje, a predvodio ih je predsednik sekcije Zoran Biševac.

Podsećamo da su lovci nezadovoljni načinom kako su utvrdjene granice njihovog lovišta, a ponovljeni protest je izostanak bilo kakvog napretka u postizanju rešenja problema oko granica sa LU 'Pomoravlje' V. Plana. Uprava za šume je utvrdila granice kako je utvrdila, a spor oko dela lovišta vuče korene još od pre 15-ak godina, kada je verovatno nekim administrativnim propustom (ne želimo da govorimo o nameri) jedan isti revir sa dva rešenja dodeljen istovremeno za dva LU. Problem nije rešen na vreme, pa je lov u tom reviru jedno vreme bio zabranjen, da bi sad situacija kulminirala posle februarskog konkursa za dodelu lovišta.

Novi protest lovaca je protekao mirno, uz transparente, ali se posle dva protesta koji nisu dali rezultate, na društvenim mrežama pojavila najava da će nezadovoljni lovci organizovano krenuti za Beograd pred zgradu Uprave za šume, kako bi izvršili pritisak da se nadje rešenje koje će preseći Gordijev čvor velličine 560 hektara, oko kojeg se sukobljavaju interesi lovaca dva udruženja u opštini V. Plana. Lovci u protestu su, podsećamo, uputili konstruktivan dopis Upravi za šume u kojem su izneli detaljan predlog kompromisnog rešenja, ali odgovor nadležnih nisu dobili, pa su, sudeći po najavama, rešili da zaoštre protest odlaskom za Beograd, bez preciziranja datuma i vremena.

Da nešto škripi u lovačkim organizacijama, govori i izostanak sa protesta predsednika LU 'Šumarice', ali i ćutanje lovačkih saveza, koji bi, smatramo, trebali da se uključe i posreduju izmedju lovaca i državnih organa. Uporni lovci ne odustaju od zahteva za trajno rešenje, koje nikog neće oštetiti, uz napomenu da se principijelno moraju poštovati zakonski kriterijumi na isti način, a ne ad hoc rešenjima, od slučaja do slučaja.

Ostaje nam samo da se nadamo da će biti dovoljno razuma i dobre volje svih strana da se ovaj problem prevazidje, a ne da se pravi ujdurma, na zadovoljstvo protivnika lovaca i lovstva, i da neki pojedinačni ili uskogrupni interesi budu preči od opštih interesa. Ovaj problem je već otišao predaleko, čak i do Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, a bilo čije inaćenje i nekooperativnost će samo zaoštriti situaciju.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,409
Najnoviji član: srdjadim

Poslednje vesti
Retka ptica u NovomSadu
Završena Svetska izložba - na zatvaranju ministar Vulin
Svetska izložba - Dan Srbije
Prvenstvo Vojvodine 'Lovac i pas'
Svetska izložba - drugi o nama

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,824,531 posete www.srbijalov.com