Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Kontakt
 Knjiga gostiju
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Magazin Predator novi broj
Magazin Predator novi broj

Magazin Predator - novi broj

Posle novogodišnje pauze i posle januarskih praznika i slava, nastavlja se izlazak mesečnika - lovačkog magazina Predator.

U novom broju, koji će se pojaviti na kioscima 28. januara, moći ćete da se informišete o sledećim temama:

  • Udarna tema: raspisan je konkurs za dodelu otvorenih lovišta južno od Dunava i Save - kakve probleme i dileme donosi
  • Podsetnik: šta se dešava sa oduzetim oružjem po zloglasnom Zakonu o oružju i municiji i diskriminatorskim odredbama, pre svega o 'diskrecionom pravu' policije da dodeljuje i oduzima dozvole za oružje
  • Reintrodukcija divljači: prednost realnim projektima
  • Nova Varoš: briga o naseljenim jelenima
  • Etika u lovstvu - pojam za koji pojedinci nisu čuli
  • Sopot: ponovo problemi
  • Ekologija i lovstvo: razvoj turizma u Homolju
  • Galerija ulova...

i još dosta tema koje će zaokupiti pažnju lovaca na kraju lovne sezone.

Ostanite informisani i nabavite svoj primerak magazina Predator.

 

Ko kontroliše lov na terenu „Srbijašuma“ ?
Ko kontroliše lov na terenu „Srbijašuma“ ?

Odstrelili četiri srne u petak!?

U lovištu „Srbijašuma“ na Rudniku odstreljene su četiri srne o čemu svedoči  nastala fotografija koju su nam dostavili naši izvori.

-Zna se i ko je odstrelio srne iz Aranđelovca i kada. Tamo ne postoji nikakva kontrola, a ljudi pravi lovci više ne mogu da trpe- kaže sagovornik ucentar.

On ističe da je dešavanja u lovištima  „Srbijašuma“ nemoguće činjenično utvrditi.

-Nadležni u ovom državnom preduzeću jednostavno mogu da napišu da je to bilo unutar plana za odstrel. I tu je suština, sami sebe kontrolišu- naglašava sagovornik.

I Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza Srbije za centralnu Srbiju potvrđuje da se oko odstrela četiri srne na Rudniku ovog vikenda podigla velika prašina među lovcima.

-Mi smo praktično nemoćni. Možemo informacije proslediti inspektorima jer nemamo nikakvih ingerencija nad lovištima koja su unutar „Srbijašuma“- kaže Radosavljević.

Izvor: https://ucentar.rs

Pomozimo Lazaru
Pomozimo Lazaru

Lazar je rođen u terminu, iz redovno kontrolisane i uredne trudnoće. Do komplikacije dolazi u toku porođaja, gde on aspirira plodovu vodu i guši se. Rađa se bez srčane radnje i disanja, odmah je rađena hitna reanimacija, a kada je zdravstveno stanje bilo stabilno biva prebačen na odeljenje intenzivne nege u Nišu gde se njegova borba nastavlja još nekoliko dana. Sa odeljenja neonatologije je otpušten sa svojih mesec ipo dana života, a dalji pregledi i kontrole se nastavljaju na Institutu za majku i dete u Beogradu.

Usled nedostatka kiseonika u mozgu, dolazi do atrofije očnog nerva teškog stepena, samim tim i oštećenja vida, dijagnostikovana je hipotonija mišića, oštećenja na bazalnim ganglijama i hipotalamusu, te Lazar još uvek nema stabilnu kontrolu glavice, ne sedi samostalno, ne hoda i ne govori, usporen psihomotorni razvoj.

Da bi Lazar prohodao, potrebna je redovna kontrola i pregled fizijatra, kontrole i pregledi kod neurologa, konstantna fizikalna terapija kod nas i van Srbije, rad sa logopedom i defektologom, medikamenti, operacije, ortopedska pomagala, kao i pregledi i intervencije na očnoj klinici kako kod nas i inostranstvu. On je veliki borac što je dokazao svojom dosadašnjom borbom, a dalje moramo zajedno uz vašu pomoć.

Za Lazine prve korake i prve reči! Budimo humani!

Pomozimo Lazaru!

Upišimo 850 i pošaljimo SMS na 3030

Upišimo human850 i pošaljimo SMS na 455

160-6000000732426-15

160600000073287041
IBAN: RS35160600000073287041
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

E-doniraj

PayPal

I ovo se dešava
I ovo se dešava

Bačka Palanka: Pomor golubova, kažu da su lovci vinovnici

Novosadski info portal 021 je preneo vest da su za Badnje veče tri osobe, za koje se tvrdi da su registrovani lovci, na jednoj stočnoj farmi u blizini Bačke Palanke iz vazdušnih pušaka odstrelili preko 100 jedinki golubova, nakon što ih je 'angažovala' uprava te farme. Policija je privela svu trojicu 'strelaca'. Koliko se iz teksta može naslutiti, odstrel se desio tokom večeri i noći, kada su ptice sedele na krovu da bi prenoćile. Ne želimo da na osnovu nedovoljno činjenica unapred osudjujemo, ali neke stvari su jasne: farma nije lovište; divlji golub jeste ptica zaštićena lovostajem; vazdušna puška nije oružje koje se sme koristiti za odstrel; dozvola za lov nije postojala niti je mogla biti izdata; lov i odstrel ptica tokom noći nije dozvoljen; odstreliti 100 ptica potraje, a nije jasno kako su mogli nišaniti u mraku, itd itd...

U svakom slučaju, ova tri veselnika, za koje se tvrdi da su lovci, su uradili nešto što ni jedan čestiti lovac ne bi uradio, i svojim nedelom bacili tešku ljagu na sve lovce, pomlativši toliki broj ptica koje u mraku samo tupo sede i čekaju sledeću dijabolu. Ne postoji nikakvo opravdanje za bilo koga da ovako nešto uradi, ko je ovo napravio treba i da odgovara. Ne treba sumnjati da će ovi zaštitari iz DZPPS umeti da iskoriste ovo nedelo i medijski a verovatni i finansijski kod onih svojih pokrovitelja od kojih dobijaju pare.

Prenosimo pisanje portala 021.rs u celosti:

Policija privela tri lovca koja su kod Bačke Palanke ubila više od 100 divljih golubova

Policija u Bačkoj Palanci je u noći između utorka i srede, nakon prijave Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, privela tri osobe za koje se osnovano sumnja da su iz vazdušnog naoružanja ubile više od 100 divljih golubova na farmi goveda pored tog grada.
Kako navode u Društvu, osumnjičeni su na golubove pucali tokom noći, kada su te ptice spavale na objektima.
 
"Od policajaca smo saznali da su privedene osobe registrovani lovci i da ih je za potrebe ubijanja golubova angažovala uprava farme. Prema našim saznanjima osnovno javno tužilaštvo iz Bačke Palanke ovaj slučaj je okarakterisalo kao krivično delo", navode u ovoj organizaciji koja se bavi zaštitom i proučavanjem ptica Srbije. 
 
Kako dalje navode, insistiraće da se počinioci propisno kazne jer: 
 
1) divlji golubovi su zaštićena vrsta koja se bez posebne dozvole ne sme ubijati; 
2) područje farme nije lovište i na njemu nije dozvoljen lov; 
3) vazdušno naoružanje nije dozvoljeno za ubijanje životinja. 
 
O svemu su obavešteni Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. 
Novogodišnja poruka iz LSV
Novogodišnja poruka iz LSV

Novi Sad: novogodišnja poruka iz LSV

Poštovane lovkinje i lovci,

Na kraju smo 2020. godine, koju vojvodjanski lovci neće zapamtiti po dobrom. Naime, pandemija je donela takve uslove poslovanja koji su ugrozili egzistenciju mnogih lovačkih udruženja. Problemi su počeli od samog otvaranja sezone lova, kada su inostrani lovci, otkazali svoje rezervacije, a taj trend se nastavio I tokom letnje i jesenje sezone. Nevolja je bila, pored toga sto se očekivani prihod od loving turizma nije ostvario, i to što se naknada za planirani odstrel morala platiti državi, tako da je veliki teret pao na udruženja koja su imala, najbogatije fondove divljači. Nažalost, i pored urgencije Lovačkog saveza Vojvodine, nije smanjen iznos naknade za divljač iako plan nije ostvaren. Lovački savez Vojvodne je u okviru svojih aktivnostiu periodu koliko toliko povoljne zdravstvene situacije održao svoju godišnju skupštinu na kojoj je radi poboljšanja delovanja na čelo ove organizacije izabrana dosadašnja zamenica predsednika. Odmah nakon toga intenzivirani su kontakti sa Lovačkim savezom Srbije, regionalnim lovačkim savezima Centralne Srbije, Zapadne Srbije i Jugoistočne Srbije. Kontakirana su lovačka udruženja koja nisu bila u sastavu Lovačkog saveza Vojvodine, i to je rezultiralo da se u kratkom periodu članstvo za svega tri meseca više nego duplira, na sadašnjih deset hiljada članova. U okviru priprema za održavanje Lovačko-kinološkog kupa uspostavljena je saradnja sa Kinološkim savezom Srbije i JP Vojvodinašume, sa kojima je dogovorena organizacija ovog takmičenja ali zbog nepovoljne zdrastvene situacije, do dana današnjeg još nije održana. Odmah pošto je izabrana nova pokrajinska vlada, predstavnici LSV su ostvarili kontakt sa sekretarom za poljoprivredu vodoprivredu I šumarstvo, kao i sa njegovim pomoćnikom zaduženim za lovstvo. Na ovom saastnaku, izneti su planovi LSV vezani i za proslavu jubileja 100 godina od formiranja saveza, i dobijena je načelna saglasnost da se pomogne prilikom organizovanja ovog jubileja, a konkretni planovi će biti izradjeni početkom naredne godine. Na polju medjunarodne saradnje, uspostavljen je kontakt sa kancelarijom CIC u Budimpešti i Lovačkom komorom Slovačke Republike, radi dalje stručne saradnje. Imajući u vidu potrebu povećanja članstva u lovačkim organizacijama, naročito mladjih članova, LSV je u skladu sa epidemijskom situacijiom nastavio sa organizacijom polaganja lovačkih ispita. Na kraju, moramo istaći jednu činjenicu koja je svetla tačka u ovim sumornim vremenima: na osnovnu rezultata pregleda uzoraka dostavljenih iz lovačkih udruženja moglo se konstantovati da je u toku ove godine prirast zeca bio bolji nego prethodnih godina kao i da su rezulatati ispunjenja plana odstrela mnogo bolji, pre svega zahvaljujući odgovornom gazdovanju korisnika lovišta i stručnoj pomoći iz LSV.

Na unutrašnjem planu LSV će širiti i jačati saradnju sa svim drugim lovačkim savezima na bratskoj i ravnopravnoj osnovi, a u interesu svih lovaca. Posebno će se u daljem radu insistirati zajedno sa svim drugim savezima u Srbiji na što hitnijem radu na korenitim izmenama Zakona o oružju i municiji koji treba da je u funkciji gradjana a ne u funkciji vlasti. Istovremeno ćemo zajedno sa nadležnima raditi i na izmenama nekih odredbi Zakona o divljači i lovstvu, kako bi se taj Zakon, nakon 10 godina primene, prilagodio novim okolnostima. Treba imati u vidu i da naredne godine ističu mnogi ugovori o dodeli lovišta u pokrajini, i da će u poslu nove dodele uloga LSV i njegove stručne službe biti nezamenljiva u smislu pomoći članstvu da se uspešno održi ili poboljša postojeći sistem lovišta.
Stoga, jasno je da će posle personalnih promena na vrhu, Lovački savez Vojvodine ponovo nastojati da pomogne svom članstvu kao i lovstvu na teritoriji AP Vojvodine i Srbije, da se obogate fondovi divljači, poboljšaju stanišni uslovi, ojačaju i omasove lovačke organizacije, a sve u skladu sa važećim Zakonom o divljači i lovstvu koji jasno prepoznaje ulogu pokrajinskog saveza na nivou naše države.

Svim lovcima u Republici Srbiji želim uspešniju i bolju Novu 2021. godinu .

Sanja Momčilović Bognič

v.d. predsednik LSV


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,402
Najnoviji član: Vlajko1976

Poslednje vesti
'Insajder' o dodeli lovišta
Sporna overa lovnih karata?
Izbori u lovstvu Vojvodine
Lovne karte - informacija iz LSV
Lovne karte 2021./22.

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,518,856 posete www.srbijalov.com