Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme
Oči u oči sa predatorom, vukova na teritoriji Kosjerića iz dana u dana sve je više
Oči u oči sa predatorom, vukova na teritoriji Kosjerića iz dana u dana sve je više

Iskusni lovac Miroljub uspeo da odstreli jednog predatora - prišao mu na 10 metara

Kosjerić - Osim što su se na teritoriji lovišta Skrapež, kojim gazduje Lovačko udruženje Kosjerić pojavili medvedi, osim njih sve je više vukova. Oni neretko pričinjavaju ogromne štete u domaćinstvima meštana, a pod njihovom šapom našao se veliki broj ovaca. Upravo iz toh razloga organizovana je hajka na vuka.

Ovaj lovački poduhvat često završi bezuspešno, jer je ova zver nadasve oprezna i inteligentna, međutim sada je iskusni lovac, Miroljub Milovanović, ipak uspeo da odstreli jednog predatora.

- Vrlo je retko da se lovac tokom čitave svoje karijere susretne sa vukom. Ja sam imao tu, tako da je nazovemo, lovačku sreću. Vučica se pojavila na 100 metara od mene, ali sam sačekao da priđe još bliže. Kada je došla na samo 10 metara, onda sam je ustrelio. Presudnu ulogu u mom slučaju imalo je iskustvo, jer nije nimalo svejedno kad ste praktično oči u oči sa takvom životinjom. Ali, ruka mi nije zadrhtala, kaže za RINU lovac Miroljub.

Da je vukova u lovištu na teritoriji opštine Kosjerić, sve više i da sve češće prave velike štete meštanima okolnih sela, potvrđuje i predsednik Lovačkog udruženja, Miroslav Jovanović.

- Vuka je privukla ekspanzija populacije srneće divljači. Zadnjih nekoliko nedelja primećen je i praćen čopor od oko 6 odraslih jedinki vuka. Lovci sekcije Radanovci su dobili dozvolu za odstrel jedne jedinke vuka. Organizovan je grupni lov u lovnom reviru Zabava i iskusan lovac Miroljub Milovanović je imao tu sreću da odstreli vučicu tešku 35kg, naglasio je Miroslav.

Vuk je životinja koja se veoma retko lovi, prethodnih godina lovci su uspeli da odstrele samo dve jedinke, a pre toga ovaj predator našao se na nišanu pre 18 godina.

Izvor: RINA

Deda Milan je živa legenda Prijepolja: On je čovek sa puškom na ruci, osmehom na licu u desetoj deceniji života i jedan od najstarijih lovaca u Srbiji
Deda Milan je živa legenda Prijepolja: On je čovek sa puškom na ruci, osmehom na licu u desetoj deceniji života i jedan od najstarijih lovaca u Srbiji

Prijepolje – Okuplljanjem lovaca u prijepoljskom kraju u nedelju je počela lovna sezona, a među strastvenim lovcima istakao se neobičan junak – devedesetosmogodišnji Milan Ružić, najstariji stanovnik grada na Limu, a verovatno i najstariji lovac u Srbiji.

Milan Ružić, veselog pogleda, sa svojih devedeset i osam godina, spreman je za još jednu sezonu lova. Iako njegove godine govore o dugom životu, Milan ne pokazuje znake umora niti slabosti. Sa puškom u ruci i osmehom na licu, on je oličenje vitalnosti. Ružić je lovnik sa višedecenijskim iskustvom, i njegova posvećenost lovu i prirodi nikada nije bledela.

Njegova prisutnost bila je podsticaj i inspiracija svima, a posebno mladim lovcima koji su se okupili oko njega, želeći da čuju priče i mudrost koju je stekao tokom svojih lovačkih avantura.

Posebni savetnik ministra turizma i omladine Esad Hodžić, i sam strasvtveni lovac, izrazio je zadovoljstvo što je na otvaranju lovne sezone imao priliku da ugosti Milana Ružića.

– Na otvaranju lovne sezone, imao sam veliku čast da ugostim najstarjeg lovca i najstarijeg Prijepoljca, velikog gospodina Milana Ružića, koji za nekoliko dana slavi 98. rođendan. Deda Milan nam je uvek bio uzor u lovnim i društvenim aktivnostima. U znak zavalnosti i pažnje, pozvali smo ga na druženje, šetnju stazama kojima je nekada lovio, a potom i na lovački ručak. Da nam još poživi i da ga zdravlje posluži, pa da i sledeće godine zajedno otvorimo lovnu sezonu – rekao je za RINU prijepoljac Esad Hodžić.

Milan Ružić je postao legenda u ovom kraju, ne samo zbog svoje izvanredne vitalnosti u svojim godinama, već i zbog svog doprinosa očuvanju prirode i lovačke tradicije. Njegova ljubav prema prirodi, poštovanje prema divljači i stručnost u lovu, postali su primer za sve mlade lovce.

Izvor: RINA

On je najstariji lovac u Srbiji
On je najstariji lovac u Srbiji

Deda Milić ima 93 godine ali ne odustaje od lovačkog staža, prepešači kilometre na svežem vazduhu i kaže da je to tajna njegove vitalnosti

Požega - Iako je zakoračio u desetu deceniju života, starina Milić Vasović iz sela Tometino polje kod Požege ponosno nosi svaku od svoje 93 godine. Ono po čemu je ovaj čovek poseban, jeste činjenica da uprkos starosti nije se odrekao onog u čemu je uživeo decenijama - lova. Njegov lovački staž nakon svih obavljenih lekarskih pregleda ponovo je produžen.

- Zdravlje me dobro služi, tako da sam sve lekarske preglede, ukupno šest odlično prošao. Nema odlaganja lovačke knjižice, i dalje se ide u lov, a za njega živim više od pola veka . Sa tom ljubavlju jednostavno se živi, deda i otac bili su lovci , njihovim stazama pošao sam i ja, kaže za RINU starina Milić.

Kao i većini lovaca, najbolji saputnik u lovu je lovački pas. Milić ih je nekada imao više, a sada ima samo Aru.

- Prošle godine u lovu nestala su mi dva psa, čuveni su bili, gde se oni pojave, izgone divljač, vredeli su više od krave, dodaje ovaj strastveni lovac.

Milić za sebe kaže da lov nije samo hobi, već i način života. Ističe da svako ko je lovac u duši, na prvom mestu je i čuvar prirode.

„ Ovde u podnožju Mlajena, između Požege i Divčibara , Bog na prirodnim lepotama nije štedeo. Proći ovim šumama je blagostanje za dušu i telo. Predatora ima, prave ogromne štete, tako da se najčešće sa kolegama lovcima organizujem za lov na lisice i šakale. Iznad kuće sam napravio kućerak, sklonište za lovce gde se mogu odmoriti, a najčešće je to i mesto okupljanja pre polaska u lov. Svaki od njih zna gde stoji ključ, dodaje Milić.

Pored lovačkog psa koji je lovcu najbolji prijatelj, svaki od njih pamti i prvu pušku koju je sa sobom nosio u lov.

- Jednocevka ruskinja, dan danas je se sećam, a imam evo 93 godine , vitalan sam , prepešačim kilometre i na svežem vazduhu sam većinu vremena, što bi se reklo, lov je zaslužan i za dug život, kaže Milić Vasović.

Izvor: www.rina.rs

Обавештење

Обавештење о поступању по Правилнику о изменама правилника о проглашавању ловостајем заштићених врста дивљачи, поступку узорковања очних сочива одстрељених зечева, као и слања истих ради анализе старости, односно прираста у популацији

 Поштовани,
подсећамо Вас да је оформљена лабораторија у оквиру Ловачког савеза Централне Србије у којој ће се и у ловној 2032/2024 години прикупљати, обрађивати и анализирати очна сочива одстрељених зечева, а у складу са одредбама Правилника о изменама правилника о проглашавању ловостајем заштићених врста дивљачи (Сл. Гласник РС бр.: 92/21).

Према поменутом Правилнику, обавезе корисника ловишта су следеће:
-Уколико је корисник ловишта Годишњим планом предвидео лов на зеца, у обавези је да први, тзв. „пробни“ лов организује у периоду од 15.10. до 25.10.2023. године (ово важи за сва ловачка удружења, како за она која су планирала један ловни дан на зеца, тако и за она која су планирала више ловних дана)
-Након организовања првог, односно „пробног“ лова, неопходно је да корисник ловишта прикупи очна сочива свих одстрељених зечева (препорука је да се у узорак прикључе ОБЕ очне јабучице од СВАКОГ одстрељеног зеца и да се у таквим „паровима“ ускладиште у пластичним кесама или посудама на хладном месту-фрижидеру, тако да се онемогући кварење и губљење узорка; очне јабучице се не смеју ускладиштити у алкохолу или некој другој хемикалији; узорак је неопходно прикупити до 24h, а најкасније до 48h од завршетка
лова)

-Након прикупљања целокупног узорка (ради релевантности, узорак би требало да буде што обимнији, препорука је да то буде 20 очних сочива/парова, или 10% од планираног одстрела) корисник ловишта исти може да достави Ловачком савезу Централне Србије ради анализе,  односно одређивања старости свих одстрељених зечева и утврђивања реалног прираста у популацији за ову ловну годину (достављање узорка очних сочива је најбоље извршити лично, због ажурности/брзине, пожељно у понедељак, а најкасније у уторак (до 16:00 часова) након ловног дана-недеље; препорука је да се узорак достави уз извод из Евиденције Е4 корисника ловишта-одстрел дивљачи-зец, с тим да се води рачуна да се број достављених узорака слаже са поменутом Евиденцијом, а све ради добијања релевантнијих резултата;)

-Након достављања узорака, а најкасније у року од 7 дана, Ловачки савез Централне Србије ће корисницима ловишта који су доставили узорке, а на основу добијених резултата, писаним путем дати препоруку о даљем поступању везаном за лов зеца, односно да ли је неопходна обустава лова, корекција плана-смањење или повећање, или лов треба да се настави по плану (због дужине трајања процеса анализе узорака очних сочива, након извршеног „пробног“ лова, корисник ловишта паузираће ловну сезону на зеца у трајању од
једног ловног дана-недеље, након чега може да лови у складу са препоруком Ловачког савеза Централне Србије)
-Цена ове услуге Ловачког савеза Централне Србије за ловну 2023/2024 годину износиће 20.000,00 динара по узорку

Поштовани,
Са жељом да се престојећа ловна сезона на зеца спроведе на најбољи могући начин и у корист како ловаца тако и популације ове наше популарне ловне врсте, срдачан ловачки поздрав,
ДОБАР ПОГЛЕД!

Извор: www.lovackisavez.rs

Izložba trofeja lovne faune Srbije


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,310,111 posete www.srbijalov.com