Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Kontakt
 Knjiga gostiju
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
33% [16 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
15% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
40% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [6 Glasa]

Glasova: 48
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
I ovo se dešava
I ovo se dešava

Bačka Palanka: Pomor golubova, kažu da su lovci vinovnici

Novosadski info portal 021 je preneo vest da su za Badnje veče tri osobe, za koje se tvrdi da su registrovani lovci, na jednoj stočnoj farmi u blizini Bačke Palanke iz vazdušnih pušaka odstrelili preko 100 jedinki golubova, nakon što ih je 'angažovala' uprava te farme. Policija je privela svu trojicu 'strelaca'. Koliko se iz teksta može naslutiti, odstrel se desio tokom večeri i noći, kada su ptice sedele na krovu da bi prenoćile. Ne želimo da na osnovu nedovoljno činjenica unapred osudjujemo, ali neke stvari su jasne: farma nije lovište; divlji golub jeste ptica zaštićena lovostajem; vazdušna puška nije oružje koje se sme koristiti za odstrel; dozvola za lov nije postojala niti je mogla biti izdata; lov i odstrel ptica tokom noći nije dozvoljen; odstreliti 100 ptica potraje, a nije jasno kako su mogli nišaniti u mraku, itd itd...

U svakom slučaju, ova tri veselnika, za koje se tvrdi da su lovci, su uradili nešto što ni jedan čestiti lovac ne bi uradio, i svojim nedelom bacili tešku ljagu na sve lovce, pomlativši toliki broj ptica koje u mraku samo tupo sede i čekaju sledeću dijabolu. Ne postoji nikakvo opravdanje za bilo koga da ovako nešto uradi, ko je ovo napravio treba i da odgovara. Ne treba sumnjati da će ovi zaštitari iz DZPPS umeti da iskoriste ovo nedelo i medijski a verovatni i finansijski kod onih svojih pokrovitelja od kojih dobijaju pare.

Prenosimo pisanje portala 021.rs u celosti:

Policija privela tri lovca koja su kod Bačke Palanke ubila više od 100 divljih golubova

Policija u Bačkoj Palanci je u noći između utorka i srede, nakon prijave Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, privela tri osobe za koje se osnovano sumnja da su iz vazdušnog naoružanja ubile više od 100 divljih golubova na farmi goveda pored tog grada.
Kako navode u Društvu, osumnjičeni su na golubove pucali tokom noći, kada su te ptice spavale na objektima.
 
"Od policajaca smo saznali da su privedene osobe registrovani lovci i da ih je za potrebe ubijanja golubova angažovala uprava farme. Prema našim saznanjima osnovno javno tužilaštvo iz Bačke Palanke ovaj slučaj je okarakterisalo kao krivično delo", navode u ovoj organizaciji koja se bavi zaštitom i proučavanjem ptica Srbije. 
 
Kako dalje navode, insistiraće da se počinioci propisno kazne jer: 
 
1) divlji golubovi su zaštićena vrsta koja se bez posebne dozvole ne sme ubijati; 
2) područje farme nije lovište i na njemu nije dozvoljen lov; 
3) vazdušno naoružanje nije dozvoljeno za ubijanje životinja. 
 
O svemu su obavešteni Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. 
Novogodišnja poruka iz LSV
Novogodišnja poruka iz LSV

Novi Sad: novogodišnja poruka iz LSV

Poštovane lovkinje i lovci,

Na kraju smo 2020. godine, koju vojvodjanski lovci neće zapamtiti po dobrom. Naime, pandemija je donela takve uslove poslovanja koji su ugrozili egzistenciju mnogih lovačkih udruženja. Problemi su počeli od samog otvaranja sezone lova, kada su inostrani lovci, otkazali svoje rezervacije, a taj trend se nastavio I tokom letnje i jesenje sezone. Nevolja je bila, pored toga sto se očekivani prihod od loving turizma nije ostvario, i to što se naknada za planirani odstrel morala platiti državi, tako da je veliki teret pao na udruženja koja su imala, najbogatije fondove divljači. Nažalost, i pored urgencije Lovačkog saveza Vojvodine, nije smanjen iznos naknade za divljač iako plan nije ostvaren. Lovački savez Vojvodne je u okviru svojih aktivnostiu periodu koliko toliko povoljne zdravstvene situacije održao svoju godišnju skupštinu na kojoj je radi poboljšanja delovanja na čelo ove organizacije izabrana dosadašnja zamenica predsednika. Odmah nakon toga intenzivirani su kontakti sa Lovačkim savezom Srbije, regionalnim lovačkim savezima Centralne Srbije, Zapadne Srbije i Jugoistočne Srbije. Kontakirana su lovačka udruženja koja nisu bila u sastavu Lovačkog saveza Vojvodine, i to je rezultiralo da se u kratkom periodu članstvo za svega tri meseca više nego duplira, na sadašnjih deset hiljada članova. U okviru priprema za održavanje Lovačko-kinološkog kupa uspostavljena je saradnja sa Kinološkim savezom Srbije i JP Vojvodinašume, sa kojima je dogovorena organizacija ovog takmičenja ali zbog nepovoljne zdrastvene situacije, do dana današnjeg još nije održana. Odmah pošto je izabrana nova pokrajinska vlada, predstavnici LSV su ostvarili kontakt sa sekretarom za poljoprivredu vodoprivredu I šumarstvo, kao i sa njegovim pomoćnikom zaduženim za lovstvo. Na ovom saastnaku, izneti su planovi LSV vezani i za proslavu jubileja 100 godina od formiranja saveza, i dobijena je načelna saglasnost da se pomogne prilikom organizovanja ovog jubileja, a konkretni planovi će biti izradjeni početkom naredne godine. Na polju medjunarodne saradnje, uspostavljen je kontakt sa kancelarijom CIC u Budimpešti i Lovačkom komorom Slovačke Republike, radi dalje stručne saradnje. Imajući u vidu potrebu povećanja članstva u lovačkim organizacijama, naročito mladjih članova, LSV je u skladu sa epidemijskom situacijiom nastavio sa organizacijom polaganja lovačkih ispita. Na kraju, moramo istaći jednu činjenicu koja je svetla tačka u ovim sumornim vremenima: na osnovnu rezultata pregleda uzoraka dostavljenih iz lovačkih udruženja moglo se konstantovati da je u toku ove godine prirast zeca bio bolji nego prethodnih godina kao i da su rezulatati ispunjenja plana odstrela mnogo bolji, pre svega zahvaljujući odgovornom gazdovanju korisnika lovišta i stručnoj pomoći iz LSV.

Na unutrašnjem planu LSV će širiti i jačati saradnju sa svim drugim lovačkim savezima na bratskoj i ravnopravnoj osnovi, a u interesu svih lovaca. Posebno će se u daljem radu insistirati zajedno sa svim drugim savezima u Srbiji na što hitnijem radu na korenitim izmenama Zakona o oružju i municiji koji treba da je u funkciji gradjana a ne u funkciji vlasti. Istovremeno ćemo zajedno sa nadležnima raditi i na izmenama nekih odredbi Zakona o divljači i lovstvu, kako bi se taj Zakon, nakon 10 godina primene, prilagodio novim okolnostima. Treba imati u vidu i da naredne godine ističu mnogi ugovori o dodeli lovišta u pokrajini, i da će u poslu nove dodele uloga LSV i njegove stručne službe biti nezamenljiva u smislu pomoći članstvu da se uspešno održi ili poboljša postojeći sistem lovišta.
Stoga, jasno je da će posle personalnih promena na vrhu, Lovački savez Vojvodine ponovo nastojati da pomogne svom članstvu kao i lovstvu na teritoriji AP Vojvodine i Srbije, da se obogate fondovi divljači, poboljšaju stanišni uslovi, ojačaju i omasove lovačke organizacije, a sve u skladu sa važećim Zakonom o divljači i lovstvu koji jasno prepoznaje ulogu pokrajinskog saveza na nivou naše države.

Svim lovcima u Republici Srbiji želim uspešniju i bolju Novu 2021. godinu .

Sanja Momčilović Bognič

v.d. predsednik LSV

НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ
НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ

НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ТОМИЦЕ РАДОСАВЉЕВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЛСЦС

Поштоване колеге ловци, пре свега желим да Вас поздравим, у нади да Вас и Ваше породице затичем у дробром здрављу.

На крају још једне успешне, 2020. године, а на прагу јубиларне 2021., у којој Ловачки савез Централне Србије слави десетогодишњицу постојања и рада, прави је тренутак да ревидирамо досадашње активности, да се подсетимо и извршимо анализу свега што смо урадили, али и да размишљамо о будућности и даљем наступању.

Ловачки савез Централне Србије, за претходних десет година, пре свега радом и односом са својим члановима, успео је да се позиционира као важан чинилац у области ловства у Србији. Идеје на којима је основан, да буде пре свега стручна помоћ и сервис ловачким удружењима пред које је стављено много изазова донетим Законом о дивљачи и ловству и Законом о оружју и муницији, да им помогне у примени истих, уз сталну бригу о дивљачи и њеним стаништима, испуњене су у потпуности, а Ловачки савез Централне Србије, као спона између ловачких удружења и пре свега надлежног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ловачке коморе и Ловачког савеза Србије, оправдао је своје постојање.

Број ловачких удуржења - чланова ЛСЦС растао је протеклих година, да би данас нашу организацију чинило 37 ловачких удружења са скоро 18.000 чланова. Ово је показатељ успешног пословања и доказ да су рад, стручност, посвећеност и позитиван однос према чланицама, које је ЛСЦС демонстрирао у току свог постојања, квалитет који не бледи.

У Ловачком савезу Централне Србије свесни смо да је највећи проценат ловишта у Србији дат на газдовање ловачким удружењима, која у послове узгоја, заштите и лова дивљачи укључују све своје ловце, те је у циљу адекватног управљања једним државним ресурсом каква је дивљач акценат стављен управо на рад са ловцима, на едукацију, помоћ, реално планирање и помоћ у реализацији донетих планских докумената.

Наши ловци имају стога много обавеза, и од њих се захтева константна присутност у ловишту, велико жртвовање слободног времена и финансија, али, с друге стране, они имају и сва права када се говори о одстрелу дивљачи, којих у већини комерцијалних ловишта нема.

Тај концепт народног лова који негујемо и чувамо, и који у центар свих активности у ловишту ставља ловце, уз стручну службу, наравно, може да да одличне резултате, што се у пракси и показало у Централној Србији.

Нескромно звучи, али Ловачки савез Централне Србије, кроз рад са ловцима и ловним радницима у ловачким удружењима, имао је значајног утицаја на стање популација дивљачи у ловиштима Централне Србије. Бројност крупне дивљачи, дивљих свиња и срнеће дивљачи, у протеклих 10 година је скоро дуплирана, у већини ловачких удружења су достигнути оптимални капацитети, док је одстрел сразмерно растао и достигао скоро 300% од одстрела у 2010. години. Уз то, започето је са неколико пројеката реинтродукције јелена обичног, чија би рика већ следеће године требало да одјекује нашим ловиштима.

Ситна дивљач, пре свих зец и пољска јаребица бележе константу бројност, додуше испод оптималне. У скоро свим ловиштима је, стога, у потпуности обустављен лов на пољску јаребицу, а започето је са пројектима уношења вештачки пртоизведених јединки. Истовремено је драстично смањена квота одстрела зеца, што би у комбинацији са неколико изграђених репро-центара за зеца, константном производњом и испуштањем требало да да резултате у наредним годинама. Фазан тренутно, услед стабилне и велике производње у фазанеријама пре свега наших ЛУ, уз стално уношење бележи констану бројност у висини оптималне.

Све ово су показатељи успешности рада наше ловачке организације и њених чланова. Ово је остварено уз свесрдну помоћ надлежног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде који је ЛСЦС препознао као правог сарадника. Велики број израђених пројеката изградње пре свега производних јединица у ловишту за све врсте дивљачи, смештајних јединица и других ловних објеката реализован је уз помоћ средстава из Буџетског фонда за развој ловства. Наравно, осим сарадње са државним орагнима на том нивоу, Ловачком савезу Централне Србије, су директно или индиректно поверени важни послови дистрибуције ловних карата, маркица за обележавање одстрељене дивљачи, организација ловачких испита, а све са циљем да се јако обимни администартивни послови у ловству обављају брже и ефикасније.

Ловачки савез Централне Србије, уз горе наведено, пружа својим ловачким удружењима, али и другим ЛУ у складу са својим могућностима, услуге израде планских докумената, пројектне документације, организацију обуке за ловачке испите, организацију стручних предавања за ловце, стручне пратиоце и ловне раднике, услуге посредовања у ловном туризму, али и саветодавне услуге, што нас сврстава у активније ловачке савезе.

У 2020. години, години „короне“, ловачке организације су се суочиле са бројним новим проблемима, највише из домена организације и спровођења ловних активности у ловишту, што је изискивало обимнији рад и усложњавање документације. Ипак, ЛСЦС је још једном показао да има капацитете, вољу и упорност да све наведене тешкоће преброди заједно са својим чланицама. Надамо се да ће наш рад, несмањеним интензитетом, да траје до коначне победе пандемије.

У жељи да у добром здрављу Ви и Ваше породице дочекате 2021., и многе наредне године, желим Вам срдачан ловачки поздрав, ДОБАР ПОГЛЕД!

 

Томица Радосављевић

ПОРУКА УРОША ЂОКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ЛСЦС И ЛСС
ПОРУКА УРОША ЂОКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ЛСЦС И ЛСС

ПОРУКА УРОША ЂОКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ЛСЦС И ЛСС

Драги ловци, годину на измаку и не треба нешто посебно анализирати, углавном је све речено и виђено, треба је што пре заборавити уз жељу да се не понови због пошасти која нас је задесила корона вирусом.

Али, иако у отежаним условима, готово сва ловачка удружења, захваљујући изузетним напорима руководства а посебно стручних и ловочуварских служби успела су да одрже стабилност у пословању, реализују годишње планове газдовања у потпуности, што ће и доказати анализе уобичајене за крај године када се раде и планови за наредну.

Основно питање је шта нас то чека и шта је приоритет за ловство Србије у наредној години?

Наравно, после утврђивања приоритета и хронологије за њихову реализацију сасвим је нормално да ловачка јавност очекује резултате од својих руководстава како у удружењима тако и у Ловачком савезу централне Србије, и осталим покрајинским и регионалним савезима и посебно у Ловачком савезу Србије.

Јасно је, да нас очекују недовршени послови, када је у питању позитивна законска регулатива, мислим ту, пре свега, на Закон о дивљачи и ловству чије измене и допуне нисмо успели да померимо са мртве тачке готово деценију уназад и поред силног утрошеног времена и енергије. Нисмо успели да убедимо државу, коју иначе доживљавамо као поузданог партнера у неопходност измена и допуна па на крају крајева и израде новог закона, зашто да не?

Недовршен посао око измена и допуна Закона о оружју и муницији на коме смо се максимално ангажовали мора бити приоритет и на тим пословима се мора порадити што хитније са пуно озбиљности и одговорности јер то ловци и остaли имаоци оружја од нас са правом очекују.

Када је у питању дугорочна перспектива српског ловства, без жеље да гледамо у комшијска дворишта из њих нам стижу некакве узнемирујуће поруке које нас упозоравају да постоје и другачија размишљања у ком правцу га треба усмеравати.

Јасно је да више него икада морамо бити јединствени, да морамо збити ловачки фронт, јасно дајући до знања да не желимо одустати од вековне традиције народног ловства која већ скоро 125 година функционише на нашим просторима.

Са друге стране сигуран сам, да су ловци свесни да се мора још више радити и улагати, како би се одрживо газдовало ловиштима, јер само тако можемо бити и остати фактор за респект и да за то имамо довољно знања и ресурса.

У нади да ћемо заједничким напорима успети да одржимо и унапредимо ловачку организацију на нашим просторима, ловцима Србије честитам Божићне и Новогодишње празнике, уз жељу за добро здравље и сваку срећу!

 

Урош Ђоковић

Sud časti LSS
Sud časti LSS

Bolje ikad nego nikad: Sud časti LSS - Šormaz pred isključenjem

U skupštinskom materijalu koji je poslat delegatima Skupštine LSS našao se i izveštaj Suda časti, koji je razmatrao inicijativu poteklu sa Srbijalov portala da se Dragan Šormaz, bivši predsednik LSS, isključi iz lovačke organizacije, sa tačno nabrojanim ozbiljnim kršenjima Kodeksa lovaca, od kojih je za neke podneta i krivična prijava.

Da podsetimo: odmah posle izborne Skupštine LSS krajem 2018. godine na kojoj je Šormaz doživeo debakl, pokrenuta je i u LSS prosledjena inicijativa sa Srbijalov portala za isključenje Šormaza iz članstva. Nakon godinu dana Sud časti je imao sednicu koju je vodio predsednik Suda časti Vukić Kostić iz Ivanjice. Inicijativa sa obrazloženjem je u celosti usvojena, i predlog za isključenje Šormaza je prosledjen Skupštini LSS da se izjasni. Sam izveštaj Suda časti nije javno objavljen sve do 2020., i momenta kada je pre par nedelja prosledjen u skupštinskom materijalu delegatima, a ko je stavio veto na objavljivanje i zašto, to je pitanje za rukovodstvo LSS. Ali, pošto zbog pandemije COVID 19 nije moguće održati Skupštinu LSS, veliko je pitanje kada će se se delegati izjasniti. Ako predlog Suda časti o isključenju bude usvojen, to će biti prvi put u 120 godina LSS da jedan predsednik bude stavljen na lovački stub srama. Nama sa Srbijalov portala ostaje naknadna moralna satisfakcija da smo bili u pravu sve vreme, i da se pitamo da li je trebalo dve godine da se odluči i objavi šta je Sud časti uradio, ali i da pohvalimo članove tog Suda što su imali dovoljno morala, obraza i pameti da odluče kako su odlučili, mada je sve pomalo ličilo na ono čuveno ’merenje repa mrtvom vuku’, jer su skoro svi ćutali kada je Šormaz radio šta je hteo. Ali, bolje ikad nego nikad.

Odluku i obrazloženje Suda časti prenosimo u integralnom obliku:

'После дискусија свих чалнова Суда части под тачком један закључује:

  1. Драган Шормаз у својству председника ЛСС дана 12.10.2018.године прекршио је Ловачки кодекс, члан 27 који гласи: „Ловац се према другим ловцима понаша онако како би желео да се и други ловци понашају према њему“.

Прекршај се огледа у чињеници да је Шормаз својим нестатутарним и неовлашћеним предлозима на Управном одбору, везано за присуство и учешће у раду делегата и кандидата ЛСВ на Скупштинама од 27.10.2018.године на којима је он присуствовао као кандидат није то исто омогућио и другим колегама – ловцима са територије АП Војводине који су имали право присуства било као делегати Скупштине или као кандидати на неке од функција у ЛСС. Такође Шормаз је својевољно и неовлашћено сачинио списак лица која могу да присуствују скупштинском заседању и уз помоћ обезбеђења спречио улаз других особа које су имале право присуства, иако заседање Скупштине ЛСС води председник Скупштине а не Шормаз. Доказ: Одлука Управног одбора ЛСС од 12.10.2018.године.

  1. Закључујемо да jе Драган Шормаз у својству председника ЛСС дана 27.10.2018.године прекршио Ловачки кодекс члан 29. став 2. који каже: „Ловци треба да јачају углед, част и достојанство ловства и да избегавају радње због којих би се у јавности смањио углед ловаца и ловства“.

Прекршај овог става се огледа у чињеници да Шормаз није одобрио благовремену акредитацију новинара ловачког магазина „Предатор“ Ивана Матковића за праћење Скупштине ЛСС 27.10.2018.године као и да је уз помоћ обезбеђења зграде Народне скупштине Србије самовољно онемогућио присуство тог новинара на скупштинском заседању упркос уредно показаној новинарскол легитимацији, чиме је извршио радњу којим је у јавности коју новинар представља смањио углед ловства и самог ЛСС. Доказ: Послата акредитација, исказ у ЛСС која је примила акредитацију, и исказ новинара Ивана Матковића.

  1. Сматрамо да је Дрган Шормаз у својству председника ЛСС дана 27.10.2018.године прекршио Ловачки кодекс члан 29. став 3. који гласи: „У свом опхођењу ловац мора водити рачуна о личном понашању у скалду са начелима етике и Кодекса ловаца Србије тако да јача углед ловаца и ловачке организације''.

Опхођење према новинару у салу заседања, који је покушао да у складу са законским и статутарним начелом и јавности рада ЛСС испрати ток Скупштине грубим речима „Н Е  М О Ж Е“ и после опаске обезбеђења да новинар има уредну новинарску легитимацију поновио још једном НЕ МОЖЕ, а овај пут повишеним тоном не водећи рачуна о личном понашању и етици: доказ исказ новинара Ивана Матковића.

  1. Закључујемо да је Драган Шормаз у својству председника ЛСС неутврђеног дана у марту 2018.године, прекршио Ловачки кодекс члан 29. став 4. који у другој реченици гласи: „Информација на основу којих ловци одлучују или чине, треба да буду истините а изјаве несмеју бити лажне и заваравајуће“. Ако се покаже да су се понашали погрешно бар треба да се увређеном јавности извине.

Прекршај се огледа у чињеници да је Шормаз поднео две лажне изјаве (фалцификат) државној Агенцији за привредне регистре у којим је тврдио да је одржана Скупштина ЛСС дана 27.02.2018.године те да је на тој измишљеној седници Скупштина донела одређене одлуке за пословање савеза. На тим лажним изјавама које је поднео Шормаз уз свој електронски потпис наведсено је име председника Скупштине ЛСС Уроша Ђоковића, чиме је Шормаз заварао службенике АПР-а и поднео неистиниту, лажну документацију, а чиме је такође заварао и ловце који су видели та документа на интернету. Истом приликом су АПР поднети и биланси стања ЛСС и билан успеха ЛСС за које је Шормаз тврдио да су усвојени на Скупштини иако Скупштина није била одржана чиме је покушао да завара и државни орган и ловце. Доказ: јавно доступни документи са електронским потписом подносиоца на интернет сајту АПР-а.

На бази учињеног Суд части предлаже Скупштини ЛСС да у складу са Статутом и овлашћењима донесе Одлуку о исклучењу Драгана Шормаза из ловачке организације.

У Београду, 27.11.2019.                                                   Председниk Судa части                                                                                           Дипл.инг.Вукић Костић с.р.'


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 8
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,397
Najnoviji član: Nemanjawb

Poslednje vesti
Novi napad na lovce
Dešavanja u lovstvu Crne Gore
Pošumljavanje remiza
Zabrana lova u Crnoj Gori?
Sednica UO LSV

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,432,946 posete www.srbijalov.com