Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
Šta se ovo dešava?
Šta se ovo dešava?

NEZVANIČNO SAZNAJEMO:

Dešavanja u srpskom lovstvu, kao uvod u ukidanje tzv. narodnog lovstva, se intenziviraju i dobijaju na ubrzanju, tako da ne postižemo da detaljnije obradimo informacije. Radi blagovremenog informisanja, po prvi put iznosimo neka od nezvaničnih saznanja o aktuelnostima koje nisu starije od nekoliko sati, a koje mogu imati ozbiljne posledice na dalja dešavanja u lovstvu Srbije. Idemo redom:

  • Danas je, prema našim nezvaničnim saznanjima koje još proveravamo, smenjen izvršni direktor za lovstvo u JP Srbijašume, prof. dr. Milutin Djordjević, koji je izgleda odbio da učestvuje u ’privatizaciji’ državnih lovišta. Podsećamo da je prof. DJordjević i predsednik Lovačke komore.
  • Glavnom uredniku magazina Predator su upućene pretnje, a nekim od članova redakcije vrlo opasne klevete. Ozbiljne pretnje i klevete, izmišljotine i poluistine se plasiraju preko društvenih mreža. Sve liči na pokušaj zastrašivanja neposlušnih što iziskuje odgovor svih lovaca, a posebno rukovodstva LSS. Kako na sva dešavanja koja su u toku reaguje deo članova organa i tela LSS, bliskih predsedniku LSS, je tema za neku drugu priču, i za drugo mesto. Biće iznenadjenja sigurno.

Šta očekivati od države u ovom slučaju?

Kome da se žali dr Djordjević, ako se zna da direktore JP postavlja republička Vlada?

Ko štiti novinare? Režimske novinare privatna obezbedjenja, a ostale razoružavaju?

Naime, ukoliko prijavite da vama prete, preventivno će vam oružje biti oduzeto ukoliko ga posedujete, jednako kao i onom koji je pretio.

Pamfleti koji cirkulišu sa lažnih i pravih profila na Fejsbuku, pa čak i sa zvaničnih stranica neke lovačke organizacije koji blate pojedine lovne radnike se množe nevidjenom brzinom. Deo tih nepodobština se pojavi, bude vidljiv jedno vreme, pa se briše ali tek kad je 'perje već rasuto'. Teško je izbeći utisak da je ta poplava bljuvotina i izmišljotina orkestrirana iz najmanje jednog centra. Sve je otpočelo nakon izlaska novog broja magazina Predator, sednice UO LSS koja je držana u Nišu pre nekoliko dana i pisanja na portalu Srbijalov. Nekome smo pomrsili konce, očigledno.

Naravno da smo, zahvaljujući znanju naših članova i kompjuteraškim maherima,  došli u posed odredjenih dokumenata i jasnih informacija koje otkrivaju izvršioce verovatno naručenih radova koji imaju za cilj da uruše i dezavuišu pojedine vidjenije osobe i lovačke organizacije. Vrh LSS, iako je informisan o svemu, ćuti i ne oglašava se, a ćutanje može značiti i odobravanje. Tim gore po vrh LSS. Kao šlag na tortu, internet sajt LSS kao zvanično glasilo saveza duže vreme nije bio u funkciji, tako da sa te strane nije bilo nikakvih informacija, a veliko pitanje je ko šta piše u ime LSS na Fejsbuku, i sa kojim i čijim ovlašćenjem. Štampano glasilo LSS 'Lovac' čiji je jedini broj posle pauze izašao tokom sajma LORIST pre godinu i po dana, početkom oktobra 2019., i nije još doživeo drugi broj - Komisija za informisanje LSS verovatno ima prečeg posla osim da radi ono što joj je posao, da informiše lovce koji taj rad finansiraju kroz članarinu. Pisanje i brisanje gluposti po društvenim mrežama je postao modus operandi aktuelne Komisije za informisanje LSS, njima na čast i ponos.

Nastaviće se...

Velika Plana - drugi deo
Velika Plana - drugi deo

TRENIRANJE STROGOĆE

Srbijalov portalu su se dopisom obratili nezadovoljni lovci LU Šumarice iz Krnjeva, i lovci LU 'Vožd' iz Rakinca sa molbom da omogućimo uvid javnosti u sadržaj tog dopisa, što ćemo naravno i učiniti, imajući u vidu opšti interes lovačkih organizacija i lovaca da budu informisani. Dopis objavljujemo u integralnom obliku:

'L.U. Sumarice iz Krnjeva, sekcija Veliko Orasje, je postalo kost u grlu odgovornima za nepravilnosti pri ustanovljavanju i dodeli lovišta, a L.U.Vozd iz Rakinca će po svemu sudeći biti primer kako prolaze neposlušni.

Vec je poznato da je Uprava za šume imala razlicite aršine za mnogo šta u pomenutom procesu a sekcija Orašje je žrtva nepoštovanja kriterijuma pri utvrđivanju granica lovista. Oko 600 ha k.o. Veliko Orašje preko reke Jasenice je dato L.U. Pomoravlje iz Velike Plane čiji je predsednik poslanik SNS a Velibor Stanojlović. Istovremeno je omogućeno da k.o. Staro Selo ima oko 500 ha preko reke Velike Morave.

Lovci iz Velikog Orašja su se pobunili i na 4. sednici Odbora za poljoprivredu Skupstine republike Srbije javno izneli problem. U isto vreme L.U. Vožd iz Rakinca nije prošao na konkursu za dodelu lovišta jer je navodno zakasnio sa slanjem dokumentacije. Pošto se ispostavilo da je propust Uprave za šume, jer postoje dokumenti koji dokazuju blagovremenost dospeća pošiljke, počeo je pritisak da L.U. to priznaje kao svoju grešku što je odbijeno i najavljena je tužbe. To je bila šansa da odgovorni pažnju sa svojih zloupotreba preusmeri na ovaj slučaj i počnu da prete oduzimanjem lovišta uz upozorenje da će tako prolaziti svi neposlušni. Prvi pokušaj je bio pokušaj prikupljanja potpisa članova L.U.Vozd Rakinca za dobrovoljno pripajanje poslaničkom lovištu. Zajednickim suprostavljanjem bahatom ponasanju dela državne administracije, smanjujemo mogućnost da se ovakve stvari dogode i drugima.

Član U.O. L.U. Šumarice

Zoran Biševac

p.s.

Pridruzite se protestima koje organizujemo u cilju zaštite narodnog lovstva.'

I dalje ćemo pratiti dešavanja u Velikoj Plani, ali i šire, i informisati lovce, pošto je Srbijalov ostao trenutno jedini 'prozor u realni svet'. I dalje ćemo insistirati na objektivnosti i tačnosti informacija koje budemo prenosili, i koje uvek, a naročito u sadašnjoj situaciji, dva puta proverimo pre nego što objavimo vest.

Lovstvo Srbije: kako dalje?
Lovstvo Srbije: kako dalje?

Nove ideje za promene u konceptu organizacije lovstva Srbije

Dobre ideje treba plasirati u pravom trenutku. Dešavanja u lovstvu Srbije i u lovačkim organizacijama pokazuju da je dosadašnji koncept organizovanja prevazidjen i da nije dorastao aktuelnom trenutku. Za početak rada na na novom konceptu i promenama u lovačkom organizovanju mart je poslednji trenutak.

Upravo završen proces ustanovljenja i dodele lovišta u centralnoj Srbiji je, izmedju redova, bio probni balon. Deo nezadovoljnih lovaca je po prvi put izašao na uliččne proteste u Velikoj Plani, uz najavu novih, masovnijih protesta. Zato smo mnoge stvari ostavili po strani, i u redakciji magazina Predator se konstruktivno  angažovali. Rezultat angažovanja je predlog promena koje bi, ubedjeni smo, doveli do boljitka i pokretanja učmalog lovstva koje praktično tavori već duže vreme. Da smo u pravu, govori i činjenica da je poslednjih dana, od izlaska martovskog broja Predatora, naglo porastao broj besmislenih napada na članove redakcije Predatora preko društvenih mreža (od kojih neki mogu imati i sudski epilog), a 'napadači' su najčešće upravo oni kojima nove ideje 'kvare sreću' i remete status quo, oni kojima odgovara da se baš ništa ne menja, jer im je eto baš dobro ovako, pa dok traje trajaće, a budućnost lovstva je za takve samo nepotrebna tema.

Vojvodjanski lovci su, nakon nedavnih promena u vrhu LSV, prelomili da je djavo odneo šalu i već ušli u sanaciju i revitalizaciju lovstva u pokrajini, pa će time biti jedan problem manje. Potreba za jedinstvom i ozbiljnim pristupom uticala je da neke pogrešne poteze predsednika LSS i dela njegovih saradnika ne potenciramo, ali nova ideja koja se, kako saznajemo, pojavila u nekim glavama o preuzimanja upravljanja i čuvanja svih lovišta od strane privatnih firmi je probudila apetite pojedinaca, od kojih su neki izgleda i u delu tima predsednika LSS. Zato koncept koji medju vojvodjanskim lovcima već ima odredjenu podršku je onaj koji je doneo martovski broj magazina Predator, plasiran kao redakcijski tekst.

Prenosimo tekst iz lovačkog magazina Predator, kako bi otvorili mogućnost da se lovačka javnost upozna sa iznetim idejama, a Srbijalov portal je idealno mesto na kome bi se preko komentara otvorila svojevrsna javna rasprava, gde bi lovci i lovački funkcioneri mogli da daju mišljenja, primedbe i predloge. Evo teksta, pa pročitajte:

'Konkurs za dodelu lovišta je završen. Nastupajući period će pokazati kvalitet i održivost koncepta , ali jedna dobrobit je uočljiva :  Lovačke organizacije(savezi) posle decenijskog tavorenja , po oduzimanju ingerencija , prvo Zakonom o divljači i lovstvu, a potom izmeštanjem dodele lovišta iz LSS u Upravu za šume, dovedeni su u poziciju laganog gašenja a samim tim i takozvano narodno lovstvo.
Pošto radna grupa za izradu plana reorganizacije ni posle dve godine nije ponudila rešenja, upućen je upitnik predsednicima saveza . Iako nedovoljno precizan, upitnik je značajan iskorak .
Veoma obiman tekst predloga koji će biti razmatran na sednici Upravnog odbora LSS 4. marta, pokušačemo u suštinskim tezama da vam predstavimo uz našu podršku i rado prisustvo na tribinama na kojiima će lovni radnici i “stručnjaci“ razmatrati ponuđena rešenja .
U Srbiji ima oko 70. 000 lovaca koje karakteriše obučenost u rukovanju oružjem , određen stepen organizovanosti, posedovanje oružja koje podrazumeva nepostojanje prekršajnih i krivičnih dela.
Sve navedeno daje mogućnost ozbiljnog angažovanja u vanrednim uslovima .
Takođe, uloga lovaca u brizi za divljač, kao državni resurs, je značajna .
Lovci su do pre desetak godina (do formiranja Budžetskog fonda za razvoj lovstva) svojim sredstvima finansirali brigu za divljač, gradnju lovno-tehničkih objekata, upošljavanje lovočuvarske i stručne službe.
Tradicija organizovanja lovaca duga više od jednog veka neminovno je prolazila kroz različite faze i probleme.
Do 2030. godine je pred nama, možda najvažniji period prilagođavanja i uključivanja u sve zahtevnije okvire razvoja lovstva , kao i turizma koji je značajna privredna grana i mogući podsticaj ravnomernog regionalnog i ruralnog razvoja.

Redosled aktivnosti je sledeći :

  1. Lovački Savez Srbije reorganizovati u savez saveza , što on praktično u nekim segmentima već jeste.
  2. Reprezentativnost saveza koji se uključuju, utvrđuje se na najmanje 10. 000 članova, čime se stiče pravo na jednog člana Upravnog Odbora.
  3. Skupštinu saveza saveza čine delegati – 1 na 1000 članova .
  4. Savezi vrše poslove izrade planova, lovnih osnova, projekata, lovačkih ispita, ocenjivanje trofeja, distribucije lovnih karata i imaju pravo određivanja i naplate članarine.
  5. Savez saveza predstavlja sve lovce organizovane na teritoriji Republike Srbije pred državnim organima i u inostranstvu, vodi matičnu evidenciju , katastar lovišta i vrši licenciranje lovaca .

-Licenciranjem (jednom u 5 godina) se postiže sledeće: lovci se upoznaju sa izmenama i dopunama propisa i edukuju, a potom se dobija licenca koju štampa državni Zavod za izradu novčanica (regulisano posebnim pravilnikom) .
Kako lovna karta ostaje jedino dokument kojim se ostvaruje pravo na lov (članski ili komercijalni) ona više neće biti potrebna kod preregistracije oružja (na 5 godina) .
Licenca može biti i suspendovana na određeni vremenski period zbog prekršaja u lovu u skladu sa posebnim pravilnikom, izuzev ukoliko se ne radi o krivičnom delu . Na ovaj način sprečava se narušavanje stečenog prava i oduzimanje oružja za svakakve prekršaje.
-Savez saveza ne napalaćuje članarinu .
-Savez saveza organizuje pored licenciranja još samo osiguranje lovaca u lovu i generalno rešavanje problema šteta od divljači u saobraćaju, jer mora biti obuhvaćena cela teritorija Srbije.

  1. Savez saveza na osnovu tačke 5 u ime svih lovaca Srbije učestvuje u radnim grupama za izmene i dopune Zakona o divljači i lovstvu, Zakona o oružju i municiji i ostalih koji regulišu oblast delovanja .
  2. Savez saveza vrši usklađivanje programa i izrade priručnika za polaganje lovačkih ispita koje sprovode savezi .
  3. Savez saveza utvrđuje program delovanja na omasovljenju i podmlađivanju članstva.'

Očekujemo da lovci i lovački funcioneri, ali i ljudi iz državnih organa zaduženi za lovstvo sa punom ozbiljnošću razmisle o idejama koje smo izneli, a svaki novi smisleni predlog, mišljenje, ideja ili primedba su dobrodošli u komentarima na ovaj tekst.

Velika Plana - predlog rešenja
Velika Plana - predlog rešenja

Velika Plana i protest lovaca - predlog za rešenje

Nakon što su lovci LU 'Šumarice' Krnjevo, nezadovoljni upravo završenim postupkom ustanovljenja i dodele lovišta koji je sprovela Uprava za šume, napravili istorijski korak i 'prešli Rubikon' neosnovanog straha od javnog nastupa i izašli na ulični protest ispred zgrade SO Velika Plana, podigla se prilična prašina i pažnja lovačke javnosti je usmerena na dalja dešavanja vezana za pomenuti postupak dodele lovišta.

Da lovci nisu samo 'na prazno' protestovali i da su kooperativni i da nude i rešenja za prevazilaženje bar jednog spornog slučaja oko dodele lovišta, pokazuje i dopis koji je upućen direktoru Uprave za šume Saši Stamatoviću (klik na sliku uz tekst za uvećanje). Dopis nudi rešenje za prevazilaženje krize i izbegavanje sudskog spora koji lovci mogu da povedu protiv državnih organa. U dopisu, koji je potpisao predsednik LU 'Šumarice' Cvetko Stojanović se ponavlja stav da su postojale odredjene nepravilnosti (nedoslednosti) u proceduri, ali i stav da su pojedini akteri cele priče iznosili netačne podatke.

Dopis glasi:

'Поштовани господине Стаматовићу,
Обраћамо Вам се као в.д. директора Управе за шуме након одржане седнице одбора за пољопривреду Скупштине Републике Србије од 04.02.2021. године где сте били присутни, као и двојица представника ЛУ „Шумарице“.Наш став је да решења о устновљавању ловишта и расписани Конкурс имају законске недоследности, нашта је указао и пресдедавајући одбора, господин Марјан Ристичевић.
Подсећања ради, реч је о површини од 560ха који су проглашени од стране Републичке ловне инспекције неловним тереном до окончања арбитраже.
Установљавањем ловишта од 28.12.2020. године учињен је преседан, тј. са друге стране стране реке Велике Мораве остане 600ха у границама ловишта „Врбица“ КО Старо Село док се ловишту „Шумарице“ не дозвољава да преко реке Јесенице има 560ха у КО Велико Орашје.
Такође су презентовани нетачни подаци од стране народног посланика и председника ЛУ „Поморавље Плана“, господина Велибора Станојловића о спорним површинама у разграничењу ловишта „Шумарице“ и ловишта „Врбица“.
Чињеница је да КО Доња Ливадица која је у саставу ЛУ „Поморавље Плана“ има у ловишту „Шумарице“ 120ха преко реке Велике Мораве, а КО Велико Орашје чланица ЛУ „Шумарице“ има на супротној страни Велике Мораве око 80ха.Предлажемо да у интересу добросуседседских односа надокнадимо разлику из дела површине која је спорна и која се налази у непосредној близини секције Доња Ливадица.
Усвајањем нашег предлога, стварају се услови за повлачење тужбе пред Управним Судом.

Достављено:
- Кабинету министра пољопривреде, шумарства и водопривреде
- Председавајућем скупшинског одбора за пољопривреду
- Државном секретару министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде
- Архиви ЛУ „Шумарице“
Председник ЛУ „Шумарице“
Цветко Стојановић'

Posle ovog pisma, utisak je da su lovci, uprkos uličnom protestu koji je dao efekta u smislu pritiska na nadležne, dosta trezveno reagovali i ponudili konstruktivno rešenje problema, pružili ruku i priliku za rešenje ili barem ostavili 'otvorena vrata' za dalje pregovore i razgovore kako bi se cela ova priča što pre nekako završila, i kako bi se izbegla dalja kompromitacija celog postupka ustanovljenja i dodele lovišta.

Pratićemo i dalje dogadjaje oko konkursa za dodelu lovišta, i informisati lovačku javnost.

Lovci protestuju u V. Plani!
Lovci protestuju u V. Plani!

Velika Plana: javni protest lovaca ispred zgrade opštine!

Na nedavnoj sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, kada su razmatrana aktuelna dešavanja u lovstvu Srbije, i kada su iznete primedbe na proceduru ustanovljenja i dodele pojedinih lovišta u Srbiji, ali i kada je postavljeno u Skupštini pitanje postojanja državne Strategije razvoja lovstva Srbije i planova razvoja lovnih područja na osnovu kojih se moraju ustanovljavati lovišta, gosti su bili i predstavnici lovaca iz Velike Plane. U medjuvremenu je konkurs završen, a pomenuti lovci, njih nekoliko desetina, nezadovoljni donetim rešenjima su od jutros, 5.marta, krenuli u javne proteste ispred zgrade skupštine opštine Velika Plana. Protestanti nose transparente sa natpisom 'ŠTA HOĆETE VIŠE?', a neki od njih nose u rukama i primerke novog broja magazina 'Predator', čija redakcija je počela da se bavi i ovim pitanjem.

Uzrok konkretnog nezadovoljstva je rešenje o ustanovljenju lovišta izmedju tri LU u opštini V. Plana ('Vožd' Rakinac, 'Šumarice' Krnjevo i 'Pomoravlje' V. Plana), kada je jedan sporni deo veličine 600 ha dodeljen udruženju 'Pomoravlje' koje vodi narodni poslanik Velibor Stanojlović. Nezadovoljni lovci tvrde da se prilikom ustanovljenja lovišta nije vodilo računa o katastarskim granicama unutar opštine, a sumnjaju da je u ustanovljenju lovišta bilo uticaja na Upravu za šume. Kako nam je telefonom izjavio Zoran Biševac, predsednik sekcije 'Orašje' LU 'Šumarice', iako je na spornom terenu ranije bio zabranjen lov, ipak se lovilo u organizaciji LU 'Pomoravlje', koje vodi pomenuti narodni poslanik  Stanojlović. Takodje, Biševac kaže i sledeće: 'U proceduri ustanovljenja i dodele lovišta bio je niz nepravilnosti koje su izazvale nezadovoljstvo', što implicira da ovaj, po prvi put u novijoj istoriji lovstva Srbije zabeležen javni protest lovaca nije i jedini koji će se desiti. Biševac dodaje i sledeće: 'Posle ovog današnjeg protesta, najavljuje se novi veliki protest zajedno sa drugim nezadovoljnim lovačkim udruženjima', ali bez detalja kada i gde.

Ovaj lovački protest, koji se može slobodno nazvati istorijskim, pokazuje da neke stvari u lovstvu Srbije ne funkcionišu kako bi trebalo. Na skupštinskom Odboru za poljoprivredu, predsednik Odbora poslanik Marjan Rističević je ostavio prostor da se problemi reše, a odgovornost je preuzeo direktor Uprave za šume ministarstva poljoprivrede Saša Stamatović. U medjuvremenu, konkurs za dodelu lovišta je završen, a deo reakcija lovaca upravo smo preneli. Nakon što smo postavili ovu vest, dobili smo informaciju da su se učesnicima protesta javili novinari iz redakcija velikih medija, što znači da je u pitanju ozbiljna stvar, sa za sada nepredvidivim posledicama.

O dešavanjima u Velikoj Plani i budućim dešavanjima ćemo dodatno opširnije  informisati lovačku javnost. Zahvaljujemo se akterima i prijateljima Srbijalov portala na blagovremenim informacijama.

I drugi pišu: www.novosti.rs


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,403
Najnoviji član: Nik88

Poslednje vesti
Jubilej LSCS
Magazin Predator, novi broj
Sednica UO LSV 16.4.
'Insajder' o dodeli lovišta
Sporna overa lovnih karata?

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,560,443 posete www.srbijalov.com