Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme
I POLICIJA ČUVA VAZDUH, VODU I ZEMLJU
I POLICIJA ČUVA VAZDUH, VODU I ZEMLJU

"Novosti" u novoosnovanoj jedinici MUP-a za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine

SVI koji udare na prirodu Srbije, bilo da uništavaju zaštićene biljke, zlostavljaju domaće i divlje životinje, nezakonito seku šume, ilegalno budu u lovu i ribolovu, bogate se upravljajući opasnim ili neopasnim otpadom i materijama, ili na bilo koji način ugrožavaju našu zemlju, vodu i vazduh - biće pod lupom Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP.

Ova jedinica osnovana je krajem februara kako bi se ekološki kriminal detaljnije pratio i sankcionisao. Kako nam je rekao Živica Munćan, potpukovnik policije i načelnik ove jedinice, ekološki kriminal je u intenzivnom razvoju, što je direktna posledica društvenog i ekonomskog napretka u poslednja pola veka.

Javna potrošnja i društvo podigli su se na viši nivo, te u skladu s tim treba ispratiti i samo očuvanje životne sredine - objašnjava, za "Novosti", načelnik Munćan. - Nije u pitanju alarmantna situacija kod nas, pa da ekologijom mora da se bavi policija. To je normalan tok svuda u Evropi i svetu, gde policijske jedinice postupaju u ovim oblastima. Policija je i dosad postupala u krivičnim delima protiv zaštite životne sredine, to je radila Uprava kriminalističke policije. Uzimajući u obzir složenost ekološkog kriminala, cilj je da se zajedničkim naporima postupanje po ovoj liniji rada podigne na viši nivo, ali da se akcenat stavi na proaktivan rad, prevenciju, podizanje javne i institucionalne svesti. To je bila ideja MUP za formiranje naše jedinice.

Munćan kaže da je ekološki kriminal jedan od najunosnijih nelegalnih poslova, teško se otkriva jer se često dešava da nema žrtve, odnosno oštećenog ko bi to prijavio.

- Visok profit u tim delima je veoma primamljiv za potencijalne izvršioce krivičnog dela. To su najčešće seča šuma i upravljanje otpadom. Ali, neretko se dešava da krivična dela ekološkog kriminala imaju odloženo dejstvo, odnosno štetnu posledicu. Na primer, ako imate pustošenje šuma, neko će to da vidi i prijavi. Međutim, ako je u pitanju neki vid zagađenja životne sredine, to se možda neće videti odmah, nego tek posle nekoliko dana, meseci ili čak godina. Što više vremena prolazi, sve teže je dokazivo.

Inspektori za suzbijanje ekološkog kriminala biće u svakom većem gradu u Srbiji, odnosno policijskoj upravi. Policijski službenici će se i po ovim krivičnim delima odnositi kao i prema svakom drugom krivičnom delu, u skladu sa zakonima i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima. 

Trenutno se rade analize kako bi se utvrdile koje su to kritične tačke u Srbiji kada je u pitanju ekološki kriminal. Od velike pomoći biće i građani.

- Oni su od krucijalnog značaja, saradnja sa građanima je veoma važna, jer ekologija je stvar cele zajednice i svi moramo zajedno da se borimo kako bi naše okruženje bilo održivo - ističe naš sagovornik. - Što se tiče sankcija, one su propisane krivičnim zakonikom, te su u skladu sa počinjenim delom predviđene novčane i zatvorske kazne. Mislim da je Srbija čvrsto rešila da se uhvati ukoštac sa ekološkim kriminalom, zajedničkom saradnjom policije, ministarstava, sudova, tužilaštva, ali i građana.

PRIORITET SVUDA U EVROPI

Mi smo dosad imali zapažene rezultate u suzbijanju ovog vida kriminala. Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina formirana je posebna jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine i uveren sam da će naša dalja borba dati još bolje i veće rezultate - istakao je Munćan.

Izvor: novosti.rs

Srndać iz lovišta LU „Turija“ sezona 22/23 155,10 CIC poena

Srndać iz lovišta LU „Turija“ sezona 22/23 155,10 CIC poena

Sajam nautike, lova i ribolova na Beogradskom sajmu
Sajam nautike, lova i ribolova na Beogradskom sajmu

Pod sloganom Isplovi, zabaci, ulovi na Beogradskom sajmu će od 7. do 11. aprila 2022. godine biti održan 42. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana regionalna manifestacija namenjena ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportovа na vodi i ronjenjа, opreme za lov i ribolov, nautičkе, kamp i outdoor opremе. Za ovu atraktivnu tradicionalnu manifestaciju biće spremne hale 1 i 4 Beogradskog sajma.

Biće predstavljeni aktuelni trendovi i dometi u različitim segmentima domaće i regionalne nautičke privrede i lovne i ribolovne delatnosti, od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih ili turističkih. Posetiocima će na raspolaganju biti reprezentativna ponuda glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za sportove na vodi, obuke, čartera i drugih elemenata nautičkog turizma. Učešće na sajmu najavilo je više od 100 direktnih i indirektnih izlagača.

Značajan deo izlagačkog programa prilagođen je rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala. Kratkih rukava neće ostati ni oni koji uživaju u regatama, splavarenju i ostalim sportsko-rekreativno-turističkim aktivnostima koje omogućuju vodni potencijali Srbije.

Prema najavama, neće izostati najpopularniji domaći i svetski nautički brendovi, pa ni ekstravagantni i skupi modeli savršenih plovila, vredni više stotina hiljada evra, koji, po pravilu, izgledom i cenom privlače najveću pažnju posetilaca. Uostalom, upravo takvi modeli pronađu kupce već u prvim satima po otvaranju sajma. Svoje mesto pod sajamskim suncem već su obezbedili CTC Unit, Goga YCI, Inteh-V, Go Paddling, Efel Motors i drugi.

„Skromnijoj” i publici sa specifičnijim potrebama biće na raspolaganju i neuporedivo jeftinija plovila – pecaroški čamci, gumeni čamci, gume za vožnju (banane, prstenovi, fotelje). Poseban sektor su skuteri, za koje interesovanje iz godine u godinu raste.

Lovno-ribolovni segment sajma, koji je poslednjih godina bio čak i ekspanzivniji nego nautički, brojem i raznovrsnošću izlagača, te kvalitetom eksponata, po pravilu uspeva da opravda poverenje i ispuni sve ozbiljnije zahteve posetilaca. I ove godine izlagači će ponuditi izuzetno kvalitetne artikle, uključujući i svetske novitete i aktuelnosti. Naši najveći uvoznici i distributeri predstaviće lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, štapove za pecanje i sav drugi ribolovački pribor. Očekuje se i veliki broj zanatlija, čiji su proizvodi postali poznati i traženi širom sveta, gde god se peca. Naši najveći uvoznici i distributeri u ovom sektoru, kao što su Snajper, Capriolo, Grof, Travar, biće i dalje nosioci izlagačakog programa.

Konačno, zapažanje je ne malog broja izlagača da je iz godine u godinu primetno više onih koji kupuju u odnosu na one koji dođu samo da uživaju u prelepom ambijentu. Predstojeći Sajam nautike, lova i ribolova treba da proveri i ovaj trend.

Radno vreme sajma biće od 10 do 19 časova, a ulaznica će koštati 400 dinara.

Izvor: https://citymagazine.danas.rs

ОДЛОЖЕН САЈАМ У КРАГУЈЕВЦУ ЗА АВГУСТ

10. Sajam

 13. Међународни сајам лова, риболова и ловног туризма који је заказан за термин 26.-29.05. 2022. године,
одложен је за термин 18.-21.08.2022. године.

 

Извор: www.lovackisavez.rs

KIKINDA- Članovi Lovačkog udruženje “Kikinda”, akcijom ispred nekadašnje kasarne “Servo Mihalj”, potvrdili su da osim karabina dobro rukuju i motornim testerama.
KIKINDA- Članovi Lovačkog udruženje “Kikinda”, akcijom ispred nekadašnje kasarne “Servo Mihalj”, potvrdili su da osim karabina dobro rukuju i motornim testerama.

KIKINDA- Članovi Lovačkog udruženje “Kikinda”, akcijom ispred nekadašnje kasarne “Servo Mihalj”, potvrdili su da osim karabina dobro rukuju i motornim testerama.

U red su doveli ogradu bivše kasarne koja je bila obrasla u šiblju, a akcija je obuhvatila uređenje sa spoljne strane ograde u ulicama Stevana Sremca i Braće Arsenov.

Vladimir Živankić, predsednik Lovačkog uduženja “Kikinda”, kaže za GRADSKI da su javnosti želeli da pokažu da u fokusu njihovog rada nije samo odstrel divljači:

-Mi smo deo ove sredine, deo ovog grada. Stalo nam da je naše životno okruženje bude čisto i uređeno, a u tom smislu, ovo je naš skroman diprinos.

Na inicijativu našeg kolege, Dušana Savuljeskua, povezali smo se sa lokalnom samoupravom i resornim sekretarijatom. Mislimo da je ovo prilika da građani Kikinde, njihove sugrađane, lovce, upoznaju i na ovaj način. Takođe, ulaz u Muzej “Terra”, koji se nalazi u delu bivše kasarne, sad će biti neuporedivo pristojiniji- konstatovao je Živankić.

Ovoj akciji odazvalo se i aktivno učestvovalo 15 kikindskih lovaca, a kako kaže Živankić, neće biti poslednja. Planiraju ovakve i slične aktivnosti, koje se neće odnosti isključivo na uzgoj i zaštitu divljači:

-Naše udruženje ima 250 članova, od kojih je 130 aktivno. Naše lovno područje obuhvata oko 28.000 hektara, a na našem terenu zastupljeni su fazani, preprelice, zečevi i srneća divljač- rekao je Živankić.

Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, Miroslava Narančić, potvrdila je da je ovo prva ovogodišnja uređenja grada:

-Posebno nam je drago što smo uspostavili saradnju sa našim lovačkim udruženjem. Mi smo na istom zadatku.

Čuvari smo prirode, pa smo zajednički uredili i od smeća i šiblja očistili ogradu kod bivše kasarne- kazala je ona.

Izvor: gradski.online


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,425
Najnoviji član: Gwerino

Poslednje vesti
Blamaža LSS
Spašen mlad orao belorepan
Prirpeme za izbore u LSS
ЛОВЦИ У СРЕДИШТУ БРОЈНИХ АКТИВНОСТИ
Lovio na mestu gde je zabranjeno, bacio pušku kad je video čuvara: Krivična prij...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,964,668 posete www.srbijalov.com