Lovački portal SRBIJALOV - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Vreme
Donatorsko veče za Muzej olvstva Vojvodine
Donatorsko veče za Muzej olvstva Vojvodine

Novi Sad: održano donatorsko veče za Muzej lovstva Vojvodine

U petak 30.09., tokom trajanja Sajma lova i ribolova LORISt, održano je prvo do sada u Srbiji organizovano donatorsko veče na kojem su Muzeju lovstva Vojvodine donirani trofeji za inicijallnu postavku. Muzej lovstva Vojvodine će biti otvoren povodom jubileja 100 godina osnivanja LSV u decembru ove godine.

Donatorskoj večeri je prisustvovalo oko 70 zainteresovanih lovaca i vlasnika trofeja, od kojih je za sada 34 donatora uglavnom pojedinaca darivalo čak 133 trofeja autohtonih i alohtonih vrsta divljači. Svaki donator je od Lovačkog saveza Vojvodine dobio zahvalnicu-povelju o donatorstvu. Na osnovu broja trofeja može se sa sigurnošću reći da je ideja o donatorskoj večeri u potpunosti uspela, čak i više od očekivanja, i da organizatori mogu biti sasvim zadovoljni prvim odzivom.

Treba istaći da Lovački savez Vojvodine i budući Muzej lovstva sistem doniranja trofeja ne vide kao jednokratnu akciju nego kao trajan proces održanja postavke i zanavljanja eksponata, koji pored trofeja i preparata divljači mogu da budu i razni predmeti vezani za lovstvo. U tom smislu, svi koji žele da postanu donatori Muzeja  mogu to učiniti u Lovačkom savezu Vojvodine, Novi Sad, Jovana DJordjevića 4, svakim radnim danom do 14h. Takodje, posle uspeha prve Donatorske večeri, biće jednom mesečno organizovane donatorske večeri u nekom od okruga u Vojvodini, o čemu ćemo blagovremeno informisati, a redovno obaveštenje će biti i na zvaničnom sajtu LSV.

Veliku pomoć u tehničkoj organizaciji prve Donatorske večeri je pružilo JP 'Vojvodinašume' i Novosadski sajam, a Srbijalov portal se potrudio u okviru svojih kapaciteta da medijski najavi i isprati dogadjaj. Ceo program  i protokol prve Donatorske večeri za Muzej lovstva je vodila Sanja Momčilović Bognič, zamenica predsednika LSV.

Otvoren 54. LORIST
Otvoren 54. LORIST

Otvoren 54. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

– Izuzetno sam počastvovan što sam dobio priliku da otvorim 54. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije – rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor otvarajući ovu manifestaciju na Novosadskom sajmu. – Spadam u grupu nemalog broja ljudi koji su odrastali prateći sajamska dešavanja, među kojima je ova manifestacija među najznačajnijima na Novosadskom sajmu, a protekle 54 godine potvrđuju spremnost i intelektualnu sposobnost nauke i privrede da jednu ovakvu manifestaciju osveže i učine aktuelnom jer je to i jedini put da ovakva manifestacija bude privlačna i respektabilna toliko dugo.

Po Pastorovim rečima, u prvom momentu ova manifestacija bila je posvećena hobiju, lovu i ribolovu, ali je znatno narasla.

– Ovaj sajam prerastao je u priredbu gde su lov i ribolov manje pitanje zabave i hobija, a više pitanje ekologije i gazdovanja resursima koje imamo – rekao je Pastor zahvalivši stručnjacima prisutnim na svakom štandu i ukazavši da s pravom možemo biti ponosni na saradnju nauke i gazdovanja, nauke i javnog sektora.

– Dogodine se obeležava 100 godina Lovačkog saveza Vojvodine, pa i taj jubilej pokazuje kakvo bogatstvo imamo, kakvo bogatstvo smo nasledili i kakvim bogatstvom treba da gazdujemo. To potvrđuju i dve deceniije od osnivanja Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, koje u oblasti ekologije i oblasti gazdovanja vodama i šumama, divljači i ribama ima posebnu društvenu ulogu i značaj i u narednom periodu biće značajan stub razvoja ove vrste privrede, odnosno ovog načina razmišljanja – rekao je Pastor.

Istakao je da je ovaj sajam u suštini okrenut obrazovanju i negovanju onog što se kroz obrazovanje ponese.

– To je odgovornost prema sebi, prema prirodi koju smo nasledili i koju treba da sačuvao i predamo, odgovornost da se brinemo za svoje okruženje i siguran sam je to osnovna poruka ovog sajma – naglasio je Pastor.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je kazao da se apsolutno pomaže rad Novosadskog sajma, posebno u prevazilaženju posledica kovid krize, a podrška ne izostaje ni lovstvu.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je u prethodnoj godini za potrebe lovstva izdvojio 48 miliona dinara, ove godine iznos je povećan na 71 milion, dok je za narednu godinu planiran budžet od 91 milion dinara. Kada je reč o stogodišnjici Lovačkog saveza Vojvodine, sekretarijat je u prethodnih mesec dana izdvojio 9,5 miliona dinara kao podršku otvaranju Muzeja lovstva Vojvodine – objasnio je Božić.

– Već 54 godine početak jeseni u našem gradu obeležavamo upravo Loristom, kao mestom susreta brojnih izlagača iz zemlje i inostranstva – rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić. – Pored toga što prezentuje najnoviju ponudu, proizvode, prestižne eksponate i trofeje, ova sajamska manifestacija podstiče edukaciju i usavršavanje stručnjaka, pokreće važne teme i razmenu iskustava i, ono što je nesumnjivo najvažnije, širi svest o važnosti očuvanja životne sredine i uvođenja energetski efikasnih sistema – ukazao je Đurić.

Po njegovim rečima, na štandu Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novosađani će moći da dobiju detaljne informacije o projektu zamene stolarije, kako bi se uštedela energija.

– Grad Novi Sad je za projekte povećanja energetske efikasnosti ove godine obezbedio više od 70 miliona dinara i pozivam zainteresovane građane da konkurišu i obezbede 50 procenata sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domovima – poručio je Đurić.

Ukazao je, takođe, da Novosadski sajam, uprkos različitim izazovima, uspeva da održi tradiciju, te profesionalno i uspešno organizuje sajamske manifestacije, od kojih većina ima međunarodni karakter.

– Novosadski sajam je tokom svog poslovanja i postojanja stekao ugled i van granica naše zemlje i postao je brend Novog Sada. Grad to prepoznaje, podržava i podstiče svoja preduzeća i ustanove da učestvuju na priredbama koje se organizuju – rekao je Đurić.

Generalni direktor Novosadskog sajam Slobodan Cvetković ocenio je da će ta sajamska kuća narednih dana biti lider u promociji lova i ribolova i najveće izložbe noviteta i opreme svetskog ranga, te da će biti održano niz događanja za najmlađe, ali i sve druge. 

U skladu sa Sajmom ekologije, učesnici svečanog otvaranja zasadili su po jednu sadnicu Pančićeve omorike, poznate po tome što uprkos osetljivosti na negativno delovanje čoveka u njenom prirodnom staništu, veoma dobro uspeva u zagađenim urbanim sredinama.

NOVOSADSKI SAJAM

Ovom saopštenju za medije Novosadskog sajma dodajemo da je kao stručni vodič i prezentator izložbe a posebno Paviljona faune bila zamenica predsednika LSV Sanja Momčilović Bognič koja je zvanice i goste upoznala sa celom postavkom ovogodišnjeg sajma LORIST, a posebno sa trofejima i preparatima divljači.

Poziv za izlaganje dermo preparata
Poziv za izlaganje dermo preparata

Javni poziv za izlaganje dermopreparata divljači na sajmu LORIST

U okviru sajma lova LORIST u Master hali nalaziće se Izlagački paviljon lovne faune Srbije sa postavkom trofeja i dermopreparata na površini od 500 m2.

Obezbedjen je 621 trofej autohtonih i alohtonih vrsta divljači. Posle dugo vremena posetioci će kao posebnu povlasticu imati priliku da vide i trofeje virdžinijskog jelena.

Pozivamo sve vlasnike dermopreparata lovne divljači i faune Srbije da se pridruže izložbi i da svoje preparate u prirodnom stanju (dakle, ne poprsja ili slično nego isključivo preparirane cele jedinke) izlože na paviljonu. Po zaršetku LORIST sajma svi preparati će biti vraćeni vlasnicima.

Preparati bi trebali da budu u dobrom stanju i reprezentativni.

Svi vlasnici dermopreparata mogu da se jave do 27.09. do 23h sledećim osobama radi dogovora o preuziamnju preparata:

  • Branislav Stankov, pomoćnik direktora za lovstvo JP Vojvodinašume 063/604-679
  • Sanja Momčilović Bognič, zamenica predsednika LSV, 063/517-195
  • Milenko Zeremski, direktor firme 'Vojvodjanski lovac' doo, 063/507-762

Pomozimo ljudima iz organizacije da ovaj 54. LORIST bude najuspešniji do sada.

Finansije u LSS
Finansije u LSS

Lovački kviz: koji je tačan pregled finansija LSS?

Posle malo istraživačkog rada uspeli smo da dodjemo do mogućih dokaza da se, po onome što smo pronašli, manipulisalo podacima o finansijskom poslovanju LSS za 2021. godinu. Kao što je poznato, Srbijalov nikad ništa ne iznosi bez debele provere i pokrića u dokumentima, pa smo se i ovaj put potrudili da lovačkoj javnosti, ali i nadležnim organima saveza i verovatno još nekim organima obezbedimo dokaze za osnovanu sumnju u nečasne rabote.

Idemo redom: obaveza svakog pravnog lica je da u odredjenom roku preda u državnu Agenciju za privredne registre (APR) izveštaje o poslovanju u prethodnoj godini – bilans stanja i bilans uspeha. Kada je u pitanju Lovački savez Srbije,  finansijski izveštaj treba da usvoji Upravni odbor, da ga kao skupštinski organ odobri Nadzorni odbor i da ga onda usvoji Skupština saveza – to je propisana procedura.

E sad dolazimo do suštine i do nagradnog kviz pitanja: ako se izveštaji podneti državnom organu (APR) ne slažu sa ciframa u izveštaju podnetom Skupštini kao najvišem organu saveza, kako se to zove? Zaokružite odgovor za koji mislite da je tačan:

  1. Našminkani izveštaj?
  2. Friziranje stanja?
  3. Falsifikat?
  4. Zloupotreba poverenja?

Kvisko se u ovom kvizu ne može koristiti!

Dakle, upravo to se desilo ove godine – Skupštini LSS je 21.05.2022. na usvajanje podnet finansijski izveštaj sa jednim podacima, a u APR je dva meseca pre toga, 29.03. podnet bilans uspeha za sasvim drugačijim podacima!!! Znači, bilansi su u APR predati dva meseca pre nego što je Skupština LSS zasedala, a delegati su aminovali izveštaj koji nije isti kao onaj predati državi!!

U izveštaju za APR ukupni prihodi su prikazani za oko 2,3 miliona dinara manje nego što su prikazani Skupštini LSS, dok su ukupni rashodi u APR prikazani manje za oko 500.000 dinara. Ovo ne može biti slučajna greška nego očita namera!

Ispada da postoje dve mogućnosti: ili je ’neko’ želeo da predstavi poslovanje LSS uspešnijim nego što jeste, ili je ’neko’ želeo da umanji prikazani plus u poslovanju kako bi, možda, izbegao deo poreskih obaveza. U svakom slučaju, jedan od ta dva izveštaja nije tačan, pa se postavlja pitanje koji je pravi a koji lažan? Ili je možda treća opcija u pitanju, da je stvarno stanje sasvim drugačije i od jednog i od drugog izveštaja – kome i čemu verovati!? 'Neko' će morati da odgovori šta se to desilo i otkud dvostruki izveštaji!Štaviše, da stvar bude još sumnjivija, izveštaj za Skupštinu LSS je uradjen 07.03., dakle, pre nego što je u APR poslato bilo šta, i mnogo pre nego je Skupština održana! Može se osnovano sumnjati da se neko igrao izveštajem u periodu izmedju 07.03. kada je napravljen i do datuma 29,03, kada je u APR predat bilans uspeha sa drugačijim podacima. Na potezu su sada čestiti lovci članovi organa i tela LSS, koji ne bi smeli da dozvole ovakve stvari i koji bi morali da isteraju ovo na čistac!

Nadamo se, nadalje, da je Nadzorni odbor, nadležan za kontrolu zakonitosti poslovanja saveza, vredno radio pre nego što su dali zeleno svetlo za izveštaj za Skupštinu, ali su valjda isto tako kontrolisali i izveštaje za APR? Ili možda baš i nisu puno gledali u papire nego ofrlje i paušalno rekli da je sve u redu iako se iz aviona vidi da se cifre u izveštajima ne poklapaju! A delegati po starom običaju nisu pogledali materijal i eto belaja! I šta ćemo sad? Sve izveštaje je i u Skupštini i u APR podnosio dosadašnji predsednik B. Ćirković, čovek koji je vrlo zadovoljan svojim učinkom u mandatu i koji smatra da je baš on ravo rešenje za nove 4 godine mandata!? Traži poverenje lovaca a podnosi duple izveštaje tako da niko živi sem njega (a možda ni on) ne zna pravo stanje u LSS! Nego, a kada ćemo malo o odgovornosti svake vrste pričati?

Dokumente sa dokazima o ovome što je napisano možete videti ako kliknete na SAZNAJTE VIŠE

Mapet šou kampanja
Mapet šou kampanja

Mapet šou  izborne aktivnosti

Da je Srbija zemlja čuda i neslućenih mogućnosti odavno se pominje skoro kao uzrečica. Juče je dobijena još jedna potvrda da je to zaista tako i da se kod nas može desiti baš svašta.

Naime, do nas je stigla informacija da je za juče popodne ničim izazvan predsednik LSS Ćirković zakazao sednicu beogradske  lovne oblasti u vezi izbora, ali da o tome nije obavestio nikog drugog iz uprave, pa čak ni predsednika SKupštine LSS Uroša Djokovića. Ali kako to obično već i biva, ništa se nije moglo sakriti, džaba se neko hteo igrati Tihog i Prleta! Tako se desilo da su na sednicu lovne oblasti u skladu sa načelom javnosti rada došli i neki drugi ljudi iz uprave LSS koji baš i nisu bili planirani  u Ćirkovićevom zamešateljstvu, ali to neka je njemu na obraz, polutajno i bez koordinacije sa bilo kim raditi i solirati je već poznati manir predsednika LSS. Šta se sve dešavalo na sednici ove lovne oblasti? Pa ispalo je da je lovna oblast dala podršku u izborima čoveku koji se, koliko je poznato, zvanično nije ni kandidovao! Mapetovci su amateri za ovakav scenario. Dakle, neko je uzeo da glasa o nečem što zvanično nije potvrdjeno, nego se radilo izgleda na reč i na ’majke mi’!?

Da cirkus bude kompletniji i zlo još veće, na sednici lovne oblasti je na videlo izašao podatak da je protiv Ćirkovića podneto čak tri prijave Sudu časti LSS; sve tri prijave su podnele ženske osobe i to za više vrsrta uznemiravanja, vredjanja, nasrtaja, mobinga, seksualnog uznemiravanja i slično. Umesto da to bude razlog za diskvalifikaciju nekog ko se takvim rabotama bavi, našao se jedan veselnik muškarčina koji je izjavio da će baš zbog toga što je neko spopadavao žene po savezu glasati za takvog! I Ćirković, predsednik još uvek, to elegantno oćuti i ne reaguje – umesto da takvu izjavu osudi kao suludu on ćutke prihvati, naravno, jer mu je to u interesu – fotelja je udbona a vlast je čudo, višak testosterona radi svoje! Još kad se tome doda da se u funkcionerskoj kampanji koriste resursi LSS (službeno vozilo, gorivo, dnevnice i sl.) eto debelih razloga da se igra žmurke i da se ne baš časnim sredstvima pokušava o(p)stati u fotelji. Na kraju bi posle ovakvih mapetovskih petljanja neko sa filozofskim pristupom mogao da kaže da je u ovakvoj vrsti rabota nekom važniji broj glava nego broj mozgova.

Medjutim, nije tu kraj podvižništvu mapetovaca koji pristaju da učestvuju ovom cirkusu: tokom pisanju teksta dobili smo informaciju da je istu stvar, sednicu lovne oblasti, ovaj put Borske, predsednik LSS Ćirković zakazao za danas popodne u Negotinu! Iste šema, ista meta, isto odstojanje - nekom se očito strahovito žuri da smandrlja kampanju i nedovoljno informisane ljude navede i zavede.

Ovakav presedan je zaista moguć samo u Srbiji. Razmislite da li je lovcima Srbije potreban predsednik solista sa takvim moralnim načelima koje smo sada pominjali, a bogme i još nekih koje ćemo tek pominjati. Zaklinjanje u moralnu čistotu i poštenje nije nešto čime se bave časni ljudi – to se kod časnih podrazumeva i ne dovodi u pitanje.


Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,430
Najnoviji član: nikolovac

Poslednje vesti
Trening za CIC ocenjivače trofeja
У ЛОВАЧКОМ САВЕЗУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ ЗАПОЧЕО Л...
Srpski telegraf - tekst
Tužba protiv LSS - izbori neregularni?
Izbori u LSS - legitimni?

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 19.11.2022. 21:01

Ažurirano Odobravam


gavra bakos
Offline
· 07.11.2022. 14:09

Molim admina ds ažurira lovni kalendar! Lov prepelica je od 15.08. do 30.09, a zeca od 15.10 do 15.12!


avatarINTERMAKER
OfflineAdmin
· 03.10.2022. 11:18

Srećna lovačka slava! iveli 4


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.

62,244,737 posete www.srbijalov.com