Ma pusti, to je toliko velika glupost (priča o ustanovljenju brojnosti na osnovu odstrela, i priča o plaćanju odstrela predatora), da je svaki komentar suvišan. Isto su tako mogli zaključiti da zeca ima na pretek u B.Palanci, kad su ga onoliko streljali u ogradjenom voćnjaku. A o dezinformisanju... reče čovek da ja nemam pojma i da širim dezinformacije. To reče, pa uteče. A i vi, kolege lovci, verujete Lali i njegovom dezinformisanju, a ne verujete temudjinu i njegovom pravom informisanju. Ili će biti, da Lala govori istinu, pa mu se zato veruje? Samo što Lala ne zloupotrebljava ničije poverenje. Baš me zanima, da li bi temudjin, da je na mom mestu, pokušao da manipuliše ljudima? Ima mali problem u tome: temudjin nikad ne može da bude Lala, po rezonima! Lala ne kalkuliše, i iznosi samo istinu, a to ume da pecne i ožari. Šta da radim, moj stari me vaspitao tako da ne lažem, ne umem brate, ako mi i padne na pamet da lažem, odmah me ulove u laži, pošto nevešto lažem. Pa ni ne pokušavam da lažem. A ima ljudi koji su te veštine usavršili.
Ne znam samo o kojoj se školi radi?
Da li je u pitanju Bracina škola čiji je Aca istaknuti polaznik, ili je u pitanju Acina škola čiji je Braca najbolji učenik?
Aca i Braca, Braca i Aca - baš zanimljivo!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ubuduće, rekoh, na svaki temudjinov upis samo ide 'NO COMMENT'. Najmanji mi je problem da nekom brišem upise, ili da ga banujem, neke ljude sam pustio da vršljaju po forumu kao da je ovo ogradjeni voćnjak, misleći da će se dozvati pameti, i da će shvatiti situaciju. Moja zabluda.
Pustiću da i dalje pišu, jer poštujem svačije pravo na mišljenje. Ali više neću da sa temudjinom i sličnima (virtuelnim ili ne)polemišem, da argumentima pričam, da postavljam nezgodna pitanja, tražim objašnjenja. Jednostavno, ignorišem, a neka samo jedna reč u upisu bude off topic, brišem.
I ostalim administratorima preporučujem da postupe slično. Ako neko piše OFF TOPIC, upozorenje, pa ban na odredjeno vreme, pa trajni ban.
Takvi ljudi uvek imaju mogućnost da naprave svoj forum, pa neka tamo nastave sa ovakvim pričama. Srbijalov portal se pokušava uvući u obračun izmedju LSS i Ministarstva, i zato se sve ovo radi. Koristi se ovaj portal za plasiranje podrške savezu, i kada treba, a naročito kada ne treba. Odavde se upućuju otrovne strele u pravcu ministarstva i JP, a znaju dobro, da im druga strana ne može odgovoriti (za istupanje ispred ministarstva je zadužen portparol, po ovlašćenju ministra). Srbijalov portal će držati ekvidistancu prema obema stranama: kad ministarstvo donese neki akt, komentarisaćemo, pa ako ne valja, kritikovati. A još više ćemo to raditi kad je u pitanju naš Savez. Ili Savez više nije naš, nego prisvojen od grupe ljudi, koji ga doživljavaju kao dedovinu kojom mogu da upravljaju bez kontrole?
Zato, prekidam svaki pokušaj prikrivanja brljotina saveza, i providnog prozivanja ministarstva i JP, za sve i svašta, i što treba i što ne treba. Svako neka prvo piše o sebi. A još gore je, temudjin, davati sebi za pravo da arogantno i bezobrazno, sa visine procenjuješ ko šta zna ili ne zna, ili si umislio da si bezgrešni autoritet, u čiju reč se ne sumnja? Ti si taj koji je Bogom dan da procenjuje i ocenjuje nečije znanje? Ma kako da ne...Znam ja dosta, a mislim da i ti znaš, da ja znam.
Sprečio sam svojom rečju, da te ostali članovi zezaju onoliko kad zaslužiš, da te ismevaju, da citiraju neke replike iz 'Balkanskog špijuna', da ti 'demoliraju' kao smešne, tvoje upise. A ti, posle toga, drsko provociraš pitanjem 'a gde je sad Djura?'. Neće ti niko od članova, nadam se, odgovarati na gluposti. Ovo je lovački portal, a članovi su GOSPODA lovci, u koje ti izgleda ne spadaš.
Ne može više ovako. Temudjin, smatraj da si opomenut za svoje pisanje. Sledeće je brisanje upisa, pa redom.
Lalo, pa pitao sam se stvarno, kada cete vise prestati da se prepucavate sa njim, vise nije bilo zanimljivo, a vec danima ne citam ni njegove ni tvoje upise, ni Slavine, nicije vise, zato sto strasno smara, a znamo svi sta je cilj, ili pokusaj, ili sta vec.
Pozdravljam sto neces vise da igras njegovu igru....
Pa Banatski, kad imam dobru volju i podeblje živce, onda neki put preteram u toleranciji. U svakom slučaju, izvinjavam se i tebi i ostalim članovima koji su se žalili na 'smaranje' i provokacije temudjina i ostalih stvarnih ili virtuelnih članova, koji su se pojavljivali i postavljali upise ovde. Žao mi je što sam dopustio da to predje svaku razumnu meru, da remeti rad portala.
Neće se više tolerisati takvo pisanje, veruj mi.
wow-nisam mislio da ce moje prosto pitanje u vezi cene lisica i sakala,da se pretvori u mali okrsaj.
Slazem se sa lalom, jer mi nismo naucili da citamo izmedju redova,vec ono sto je tacno napisano.
Ako bilo gde pise to sto temudjin govori,onda to on treba da prezentira ovde.
Ja na primer ocu da idem u lov na lisicu-prijavim se-dobijem dozvolu,odem na teren, odstrelim lisicu,i normalno po tom zakonu,upisem da sam odstrelio lisicu, i onda predam dozvolu nadleznom .
E sad,kako lala kaze- dobice da platis lisicu( 20e u cenovniku ,popust za clanove udruzenja 6 e +pdv=7.08 e.ako sam dobro izracunao)
e sad kako temudjin kaze-dodjes kod nadleznog predas lovnu dozvolu sa upisanom lisicom,i on ti namigne i kaze "sve je u redu, ima puno lisica, nista se ne placa"
----------------------------
Moram priznati, da je lalin odgovor mnogo verodostojniji nego temudjinov, jer ima sa cime da se podkrepi,jer tako pise u cenovniku.
Ili mozda svi krivo citamo cenovnik, a temudjin zna bolje, ali onda treba to i podkrepiti sa logickim objasnjenjem
Ma sad ide priča da odstrel plaćaš kroz akontaciju, koja se plaća na početku godine, kroz ukupno davanje članova prema LU (članarina, akontacija za odstrel, pdv...). To je, paninm, deo priče. Drugi deo priče, koji se ne pominje, jeste da će samim uvodjenjem naplate odstrela šakala i lisice, akontacija za odstrel divljači biti povećana, a samim tim i godišnje obaveze članova prema LU. Objašnjenje da će korisnik lovišta da plati lovcima stimulaciju za odstrel predatora, ne može da drži vodu, jer para nema, a i kriterijumi su rastegljivi. Uprošćeno, treba da platimo više para unapred, pa će nam onda 'kao' deo vratiti. A možda i neće, ako odluče da šakal i lisica nisu prenamnoženi. Ili, ako ne bude odstrela. A brojnost šakala i lisice će valjda da ustanovljavaju po izvršenom odstrelu, metoda koja blage veze nema sa realnom slikom brojnosti. Otkud znam, i ja sad prvi put čujem neke stvari, pa pokušavam da dokučim o čemu se radi. A povećanje davanja uvek vodi ka smanjenju broja članova, naročito sad, kad je ovakva kriza u društvu.
Opet se ja upetljavam. Pitajte temudjina, ako hoćete. Ili pitajte savez, koji je ovakvu odluku doneo bez objašnjenja. Jednostavno -tap, cenovnik, pa vi lovci vidite šta ćete.
NO COMMENT!
Izbegavam ove teme,iz prostog razloga sto silne tacke,paragrafi....zamaraju.Problem bar meni,nastaje kada se na jednostavno pitanje,nejasne tacke zakona,dobija jos zamrseniji odgovor.Objasnjenja navode na to da treba verovati na rec nekome,sto logicno nije dovoljno.Lala pokusava da objasni i prenese znacenje zakonskih tacaka u praksi,a dobijaju se polovicni odgovori koji odvracaju i skrecu....Zar je tesko na jednostavno pitanje dati jednostavan odgovor,jasan vecini a ne samo ekspertima........
Recimo nije mi poznato da se zvanicno primenjuje IUCN merila za brojanje divljaci(cak mi nije poznato i da postoji).Postoje metode transekta,na hranilistima....cak su i na sajtu LSS....Po IUCNu sakal nije na red listi,bar u Evropi....Slazem se da kao zemlja potpisnica raznih dokumenata o zastiti prirode,divljaci Canida....to moramo postovati,ali nigde nepise da ih moramo naplacivati sami sebi.Da li su po tome sve vrste izjednace?Koja su to merila i logika?To ima veze,samo sa punjenjem necije kase ,sa prirodom,vrlo malo ili nikako.Posledice ovakvog zakona ce osetiti prvo lovci,pa indirektno i LSS,ali i priroda,a za saniranje poremecaja u prirodi bice potrebno dosta vremena.Imam utisak da smo jos jednom postali eksperimentalni poligon.
Nenade, ima da pišeš na ovim temama, pa makar ti ja dodavao 'Revitu', za oporavak od napora.
Interesatno je, da država nije htela da uzima naknadu za korišćenje ove divljači (lisica i šakal), ali se zato savez tu isprsio, i uveo plaćanje odstrela. A moje jedino pitanje je ZAŠTO?, i na to pitanje ne mogu da nadjem logičan odgovor, osim da su samo pare u pitanju.
Opa bato???Pridruzujem se.ZASTO?
A na oporavak cemo zajedno,samo ne Revitu,vec u neko lepo loviste,o trosku LSSa,(naravno bez lova,samo uzivanje u prirodi)Valjda mogu uciniti nesto za one koji mu zele dobro.
Ajde razjasnite mi nesto. drzava nenaplacuje sakala i lisicu. Po LSS lovci treba da placaju, ali to ne ide u onih 10 posto, vec taj novac ostaje Udruzenju, pa samim tim Udruzenje ne mora da naplati (da plati samom sebi), osim da plati pdv ako je u sistremu. Jel tako ili gresim ?
Pa mozda moze da namigne kad su prenamnozeni ;) Kolega izbrisana su ti 2 duplirana posta da ne bude zabune.
Srbijalov Admin Tim!
Jasno mi je da za očuvanje ekološke ravnoteže mora da postoji odeređen broj predatora, kada su prenamnoženi treba im smamjiti brojnost, ali šta se tu plaća za njihov odstrel....to mi ništa nije jasno, Lovci održavaju i uređuju svoje lovište, ulažu u njega i materijalna sredstva a o vremenu da i ne govorim. Sada kada je potrebno da se smanji brojnost predatora i to mora da se plati....ne razumem....
Bolje je da bacimo puške pa nek sami čiste lovišta od predatora ili neka puste da predatori potamane sve živo.....
Pre oko dve nedelje, na pitanje o promenama u cenovniku, u odnosu na prošlu godinu, dobili smo sledeće objašnjenje: Zvaničan odgovor:
1. Prema zakonu svako je obavezan da donese jedinstven cenovnik, znači, jedan i za lovce turiste i za članove (članovi zato imaju popust).
2. Cenovnik donosi svako lovačko udruženje, a ne savez.
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
4. Lovačka udruženja koja su u sistemu PDV-a posebno iskazuju porez, kao i do sada.
5. Svako lovačko udruženje mora posebno da donese odluku o članarini, a posebno o akontaciji za lov divljači (ukoliko to naplaćuje na taj način) podvlačim, mora, jer tu nastaju najveće greške.
Članarina se posebno vodi. Pored akontacije, divljač se može naplatiti i na kraju lovne sezone kada se saberu sva ulaganja lovaca.
Prema tome, povećanje cena je uslovljeno novim zakonom.
Za dodatne odgovore stojim na raspolaganju.
Ovo je isuviše ozbiljan problem da bi se na ovaj način raspravljalo o njemu.
Pozdrav, sekretar LSS Aleksandar Ćeranić
Ovde meni nije jasno sledeće: tačka 2. (da cenovnik donosi LU, a ne savez). A šta je onda ono što nosi naziv 'Cenovnik odstrela divljači....', koji je doneo LSS na sednici UO 03.11.2010.? Tvrdnja iz tačke 2. je netačna, ili je netačno ono (cenovnik) što je objavljeno u 'Lovcu' br. VII. tačka 3. (cene su povećane jer je u njima sadržana naknada za korišćenje prema državi). Na fazana se ne plaća naknada državi, a ni na šakala i lisicu. Objašnjenje je netačno, ili sam ja nepismen, pa ne znam da čitam šta piše u propisima o naknadi za korišćenje divljači, za veštački unetog fazana. I nepismen sam, kad pročitam predlog o visini naknade, koji je donela Komora, gde nema ni reči o naplati naknade za lisicu i šakala.
Ovo je zvanično objašnjenje sekretara LSS.
Možda temudjin zna nešto više, pa da negira ovo što sam napisao.
Vreme je za sledecu pricu:
U zakonu je pravo svojine nad ulovljenom divljači definisano tako
da korisniku lovišta pripada ulovljena ili uginula divljač i njeni delovi (trofeji i dr.).
Korisnik lovišta dužan je da svojim aktom odredi cene odstrela divljači, mesa odstreljene divljači, usluga u lovu i žive divljači.
Pravilnik o proglasenju lovostajem zasticenih vrsta je dodatno pojasnio u clanu 2. koje imaju satus divljaci.
Pored toga clan 3. stav 1 glasi:
>Zastita, upravljanje , lov, koriscenje i unapredjivanje populacija
lovostajem zasticenih autohtonih vrsta divljaci vrsi se u lovistima u skladu sa godisnjim planom gazdovanja lovistem.
Cenovnik je cenovnik, naknada drzavi je naknada sadrzana u cenovniku, a godisnji plan je najvazniji planski dokument.
U slucaju da je korisnik lovista lovacko udruzenje ono za svoje clanove moze odobriti popust a za odstrel grabljivica u prenamnozenju (np. lisica, sakal) i odgovarajucu nadoknadu.
Hvala na paznji!!
Zakon kaže: Korisnik lovišta dužan je da svojim aktom odredi cene odstrela divljači, mesa odstreljene divljači, usluga u lovu i žive divljači.
Sekretar LSS piše: Cenovnik donosi svako lovačko udruženje, a ne savez.
Ko je korisnik lovišta? Koliko ja znam, LSS je korisnik lovišta, a gazduje lovištem preko LU. Ili je sad LU korisnik lovišta? Ovo pitanje je važno i zbog drugih stvari, ne samo zbog cenovnika.
Da li je u gore citiranim stavovima uočljiva suprotnost?
temudjin kaže:
Vreme je za sledecu pricu:
U zakonu je pravo svojine nad ulovljenom divljači definisano tako
da korisniku lovišta pripada ulovljena ili uginula divljač i njeni delovi (trofeji i dr.).
Korisnik lovišta dužan je da svojim aktom odredi cene odstrela divljači, mesa odstreljene divljači, usluga u lovu i žive divljači.
Pravilnik o proglasenju lovostajem zasticenih vrsta je dodatno pojasnio u clanu 2. koje imaju satus divljaci.
Pored toga clan 3. stav 1 glasi:
>Zastita, upravljanje , lov, koriscenje i unapredjivanje populacija
lovostajem zasticenih autohtonih vrsta divljaci vrsi se u lovistima u skladu sa godisnjim planom gazdovanja lovistem.
Cenovnik je cenovnik, naknada drzavi je naknada sadrzana u cenovniku, a godisnji plan je najvazniji planski dokument.
U slucaju da je korisnik lovista lovacko udruzenje ono za svoje clanove moze odobriti popust a za odstrel grabljivica u prenamnozenju (np. lisica, sakal) i odgovarajucu nadoknadu.
Hvala na paznji!!
Lepo piše: zaštita, lov, korišćenje i unapredjivanje, nigde nije navedeno u citiranim članovima, NAPLAĆIVANJE! I kakve veze ovaj član ima sa cenovnikom LSS, koji su LU dužna da primenjuju?
temudjin kaže:
Cenovnik je cenovnik, naknada drzavi je naknada sadrzana u cenovniku,.
Ponovo dezinformacija, da ne kažem obmana!
Cenovnik je cenovnik, naknada državi je naknada državi i nema nikakve veze sa cenovnikom!
[/quote]
[/quote]
Idemo dalje. Može odobriti popust od 70% što nema veze sa prenamnoženošću!
Ili možda postoji i dodatni popust zbog prenamnoženosti?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻