Kako će, i u kojoj meri ovo povećanje cene odstrela uticati na visinu članarine, ostaje da se vidi. Da će povećanja biti, to je izvesno, a koliko, nije moje da računam; povećana članarina će u ovoj krizi dovesti do osipanja članstva LU, a time i LSS; oni koji ostanu kao članovi će biti dodatno opterećeni, jer će se fixni troškovi poslovanja LU deliti na manji broj članova. Mislim da LSS nije trebao da izlazi sada sa ovakvim cenovnikom, i sa umanjenjem popusta cene odstrela za svoje članove u ovolikom iznosu, u ovom momentu!
gavra bakos kaže:
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
U Cenovniku LSS u tački "II Cena odstrela divljači i mesa odstreljene divljači" jasno je rečeno da se radi o CENI ODSTRELA.Naknada za korišćenje koja se plaća državi se u cenovniku LSS nigde ne pominje !!! Otkud sada ovakvo tumačenje g.Ćeranića da je u ceni odstrela i naknada!!! Ako je to tako onda LSS treba ovu
dopunu cenovnika i njegovo tumačenje zvanično da pošalje svim LU!!!
E sada ako je naknada za zeca 2 eura, a cena odstrela je bila 6,6 eura , onda bi nova cena trebala da bude 8.6 eura ,a ne 9,9 eura!Dakle g. Ćeraniću cene su povećane još za 1,3.eura za šta niste dali objašnjenje!
ovde se nerazumemo,izgleda.
Naknada ministarstva.nema veze sa cenovnikom LSS. jer mozes ti da placas zeca 6.6 e ili 9,9 eura, ili 33 e, ali je naknada na sve te iznose ista i iznosi 2e( osnova MIPa je 20e koje je donela komora, ali nije jos usvojena,tako sam procitao), znaci naknada je fiksna, tako da to povecanje je zaista cudna,jer mi tu naknadu ne placamo LSS,nego mipu.
3. Cene su povećane jer se u samim cenama nalazi i naknada koja se plaća državi.
Ovo je apsolutno netačno.
Državi će se plaćati 10% od vrednosti planiranog odstrela divljači i to 10% od cene koju je odredila Komora (npr.zec 20E a ne 33E....ako se taj cenovnik prihvati/usvoji).
I to se zove naknada za korišćenje divljači a ne cena odstrela i mesa divljači.
Ta naknada će se morati platiti i ako se planirana divljač ne odstreli!
Ako je tačna tvrdnja g. Ćeranića zašto odna nije povećana i cena odstrela krupne divljači?
Ove dve stvari nemaju veze jedna sa drugom i voleo bih da me neko ubedi u suprotno!
Naknada za korišćenje divljači (koja je obaveza utvrđena Zakonom) nema nikakve veze sa cenom odstrela i mesa divljači (koja je utvrđena Cenovnikom LSS), i ne može se kroz cenu odstrela i mesa divljači plaćati naknada za korišćenje divljači!
To su Babe i Žabe!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lala kaže:
Gavro, PDV se plaća na promet divljači. A naknada se plaća za korišćenje. Kako god se nazvalo, plaća se iz džepa lovaca. I PDV i naknada. U tvom primeru oko njive: porez na njivu je jedno, a PDV na promet žita sa njive je drugo. Jel sad jasnije?
Paaaa baš i nije. Ako seljak ne proda žito ,NEMA prometa,jel tako, nema ni poreza .Ako lovac odstreli zeku to je recimo, ono "korišćenje ,a ako ga još i odnese kući i pojede ,a ne proda, jel to promet ?
sremac
Ovo je apsolutno netačno.
Državi će se plaćati 10% od vrednosti planiranog odstrela divljači i to 10% od cene koju je odredila Komora (npr.zec 20E a ne 33E....ako se taj cenovnik prihvati/usvoji).
I to se zove naknada za korišćenje divljači a ne cena odstrela i mesa divljači.
Ta naknada će se morati platiti i ako se planirana divljač ne odstreli!
Ako je tačna tvrdnja g. Ćeranića zašto odna nije povećana i cena odstrela krupne divljači?
Ove dve stvari nemaju veze jedna sa drugom i voleo bih da me neko ubedi u suprotno!
Naknada za korišćenje divljači (koja je obaveza utvrđena Zakonom) nema nikakve veze sa cenom odstrela i mesa divljači (koja je utvrđena Cenovnikom LSS), i ne može se kroz cenu odstrela i mesa divljači plaćati naknada za korišćenje divljači!
To su Babe i Žabe!
to sam i rekao,nije mi jasno zasto se LSS sada mesa u posao Mipa? Mi tu naknadu neplacamo LSS.
Oni imaju svoju osnovu,i po tome naplacuju 10%, nezavisno od cenovnika LSS. Stvarno bi trebalo da dobijemo mnogo opsirniji odgovor od Ceranica.
Gavro,ti kad prijavis da imas zeca da odstrelis onda odstrelio ne odstrelio zeca, 2e ti negine placanje naknade.
Gavro koliko sam ja shvati zakon i uvazene kolege Lalu I Sremca, pojeo ti zeku ili nepojeo drzavi ces platiti 10% zeleo ti to ili ne!!!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Lala kaže:
Gavro, PDV se plaća na promet divljači. A naknada se plaća za korišćenje. Kako god se nazvalo, plaća se iz džepa lovaca. I PDV i naknada. U tvom primeru oko njive: porez na njivu je jedno, a PDV na promet žita sa njive je drugo. Jel sad jasnije?
Paaaa baš i nije. Ako seljak ne proda žito ,NEMA prometa,jel tako, nema ni poreza .Ako lovac odstreli zeku to je recimo, ono "korišćenje ,a ako ga još i odnese kući i pojede ,a ne proda, jel to promet ?
Korisnik lovišta proda meso zeca lovcu i naplati cenu odstrela i mesa-to je promet i na to ide 18% PDV!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Limun kaže:
Gavro koliko sam ja shvati zakon i uvazene kolege Lalu I Sremca, pojeo ti zeku ili nepojeo drzavi ces platiti 10% zeleo ti to ili ne!!!
Ovako:
Prvo će se napraviti Godišnji plan gazdovanja koji će sadržati plan odstrela.
Drugo, država će obračunati 10% od cene divljači po cenovniku Komore koja je planirana da se odstreli!
Treće, zadužiće korisnika lovišta da plati taj iznos!
Četvrto, korisnik lovišta će taj iznos podeliti na sve članove/lovce koji će to morati da plate u jednakim delovima!
I na kraju, kada se sakupi novac od lovaca, plaća se državi naknada za korišćenje divljači!
Znači to će se državi morati platiti, bio plan odstrela ispunjen ili ne!
Sve mi se čini da će LSS, pozivajući se na to da je on korisnik lovišta (a da gazduje preko LU), hteti da se naknada za korišćenje divljači naplaćuje preko saveza. Ostaje znači nerazjašnjeno, kako će se kroz cenu odstrela naplatiti naknada za korišćenje.
i da je ostalo po starom 20% , ti bi onda zeca platio 6,6 evra,i od te sume bi platio 2e naknadu. E sad oni su povecali na 30% i zec minimalno kosta 9,9 e. Kao sto je neko vec napisao ,kad odbijes 9,9 od 2-imas razliku od 1,3e,sto znaci da to nesto stvarno nije u redu
Ako vec lovacko udruzenje koriguje cene,trebali su ostaviti 20%,pa bi svako sebi odredjivao cene.
Sremac75 kaže:
Nemoj od 9,9E (+PDV) odbijati 2E, nego DODAJ i PDV i 2E!!!!!
Pa zar nije rečeno u objašnjenju, da je u novoj ceni divljači uračunata i naknada za korišćenje divljači? Što sad da dodaje? Vrtimo se u krug, druže.
Govorimo i diskutujemo, držeći se primera cene zeca. A šta je sa fazanima? Tu nema naknade 10% državi! Hajde da probamo na primeru fazana, vrlo je jednostavna računica.
zasto se nemoze od tih 9,9 evra platiti nadoknada i pdv- ako to sve svalimo na lovce,onda nece biti lova sitne divljaci,ili ce biti veoma smanjeno. I ono loviste sto ima zeca, nece ni smeti da prijavi 400-500 za odstrel, jer koce iz djepa da izvadi 1300-1400 dinara za jednog zeca.
od tih 9,9 evra(koje lovac vec placa) odbijes 2e i 1,78e pdv- i lovackom drustvu ostaje 6,12 e. To je jedino sto moze malo pomoci lovcima.
Mislim sto kaze lala-ako je vec tu nadoknada, sto da je racunam dva puta.
Zamisli koliko bi onda lovac morao da plati jednog zeca-9,9+1,78+2=13,68e
Paninm, kako si došao do iznosa PDV od 1,78 evra? Pa ne može valjda naknada za odstrel da bude deo osnovice za oporezivanje!
Hadje da diskutujemo o povećanju cene fazana. Zašto je ta cena povećana za 50%, kada se ne plaća naknada za korišćenje?
Sremac75 kaže:
Nemoj od 9,9E (+PDV) odbijati 2E, nego DODAJ i PDV i 2E!!!!!
Pa zar nije rečeno u objašnjenju, da je u novoj ceni divljači uračunata i naknada za korišćenje divljači? Što sad da dodaje? Vrtimo se u krug, druže.
Govorimo i diskutujemo, držeći se primera cene zeca. A šta je sa fazanima? Tu nema naknade 10% državi! Hajde da probamo na primeru fazana, vrlo je jednostavna računica.
"Veruj, veruj keru,
ne veruj švaleru,
u švalera vere,
vera ko u kera!"
Izvinte ako smem da pitam a odakle ce se placati strucna sluzba LU (upravnik i lovocuvari) i odakle ce se kupovati ti famozni fazani i ostale sitne potrebstine za rad jednog udruzenja. Izvinte to mi malko nije jasno iz vasih diskusija?
Iz članarine (lovočuvar i lovnik), pošto se novac od odstrela divljači mora uložiti u lovište (može recimo kupovina fazančića iako se i to obični posebno naplaćuje)!
PEPA 75 Lovocuvara i upravnika ce placati lovci udruzenja koji ce solidarno deliti te troskove na nivou vaseg udruzenja!Fazane ce te vi takoce finasiskim planom predvideti kao i rad strucne sluzbe!!!
Znaci lovci solidarno dele ove troskove!!!
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻