Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gazdovanje zecom na granici opstanka

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
Lovački portal SRBIJALOV » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA
 Štampaj teme
Gazdovanje zecom na granici opstanka
Sremac75

Vuki kaže:
Gazdovanje zecom na granici opstanka

Lovstvo Srbije postalo je svesno jos, 70-tih godina proslog veka desavanja progresivne degradacije fondova zecije populacije na prostorima sredisnje Srbije.Naime, ako se vratimo u istoriju lovstva polovinom 20. stoleca, Ministarstvo NR. Srbije svojim uredbama, organizuje i usmerava lovacka drustva i lovstvo kao proizvodnu privrednu granu i uvodi izvrsenje proizvodnog plana odstrela 1950. god. Proizvodnim planom odredjuje se odstrelna kvota za prodaju mesa u korist Lovackog drustva i broj zeceva za licnu upotrebu clanova.U proseku svaki lovac imao je po 9 zeceva na godisnjem nivou. Bruto cena odsreljenih zeceva u mesa 1955 god. iznosila je 650 dolara po toni.Cena zivih zeceva bila je 1954 godine oko 3000 din. za tonu.Trgovalo se i zecijim kozicama koje su na trzistu vredele oko 250 din.
Pored velikih ostrelnih kvota za potrebe izvoza organizovalo se i hvatanje zivih zeceva za izvoz i to u periodu od 1960-1972 god., skoro svake godine na terenima koji su slovili za rezervate.Vec pocetkom 70-tih godina postavlja se pitanje prekomernim apetitima socijalisticke drustvene zajednice u preteranim planovima ostrela i izvoza i potreba za rehabilitacijom narusene brojnosti zecije populacije.Tada je po recima pok. D. Bojovica iz srednjorocnog plana, razvoja lovstva Srbije, kapacitet lovista u sredisnjoj Srbiji za zeca iznosio 1300000 jedinki., a stvarna brojnost na terenu oko 300 000 zeceva.Dakle jos tada je na lovitim povrsinama sredisnje Srbije konstantovan manjak od oko 1 000 000 primeraka sto je istovremeno manjak od 3 000 000 kg zecijeg mesa u privrednom balanasu ovog dela Republike.
Ako sagledamo dalje kretanja brojnosti zecijih populacija i analize odstrela na prostoru sredisne Srbije/izvestaj LSS (A. Ceranic).

i53.tinypic.com/2n36vk.jpg

Kao sto vidimo, situacija se ni za pedalj nije promenila u svim dekadama pa i u vremenu sadasnjem 21. veka, pritisci coveka na postojece fondove divljaci, vode ka procesu devastacije, gazdovanjem na bioloskom minimumu, pa i fizickom istrebljenju mnogih vrsta divljaci sa izraubovanih prostora.
Ako sagledamo situaciju brojnog stanja prolecnih prebrojavanja, zeca po okruzima, tj. opstinama Srbije, vidimo da je gustina populacije zeca od 5 do 15 jedinki na 100 ha, u Macvanskom i Kolubarskom okrugu.Nesto bolja u Podunavskom od 12 do 14 zeca na 100 ha.
Drasticno losa u Branicevskom gde se krece od 4 do 11 zeca na 100 ha.Pomoravlje i Sumadija su sa relativnom brojnoscu od 6 do 14 zeca na 100 ha, iako skoro sva lovista pripadaju prvom i drugom bonitetnom razredu sa potrebnom nosivom gustinom populacije od 20 do 40 zeca na 100 ha.Takodje, Nisavski, Zajecarski i Borski okrug su daleko ispod kapaciteta stanista sa zabrinjavajucim stanjem brojnosti od 3 do 10 zeca na 100 ha.
Prbolem koji postoji prestavlja dugogodisnji dekadentni sindrom, koji se odrazava kao hronicna bolest gazdovanjem minimalnim fondovima na granici rentabiliteta i opstanka vrste.
Mnogi evropski strucnjaci dali su minimlanu granicnu brojnost zeca ispod koje se ne moze gazdovati i planirati odstrelni zahvat, vec se mora tretirati, pod strogim rezimom zastite do njene rehabilitacije populacije.Te brojke su prema nasim strunjacima [Selmic V i Ristic Z. minimalna prolecna gustina je 8 zeca na 100 ha.
Ceski lovni strucnjaci Oldrih Kucera i Frantisek Havranik u svom najnovijem izdanju Zec, juce, danas, sutra 2006 god. govore da je minimalna gustina populacije sa kojim se moze planirati na granici relitabilnosti, 10 zeca na 100 ha.Takodje naglasavaju da je kriticna prolecna gustina za odrzivi razvoj i opstanak populacije 5 do 6 jedinki na 100 ha, jer je pri gustini 5 na 100 ha, godisnji prirast ravan 0, pri cemu dolazi do drasticnog propadanja maticnog fonda.Kod malih brojnosti od 10 do 14 jedinki na 100 ha, u normalnim godinama moze se ocekivati godisnji prirast u proseku od 10 do 50 %.Pri ovakvom prirastu kod malih brojnosti prolecnih gustina populacije ostrelni zahtav se krece od 10 do 15 %prol.brojnosti..Takodje normiranje prolecnih gustina po bonitetnim razredima dala je I.Semizorova1987. za I bonitet lovista iznad 31 zeca,,II bon. 25-30zeca ; IIIbon.17-24,9 i IVbon.8-16,9 zeceva na 100ha lpp.,pri ovim vrednostma orjentaciono se racuna s koeficijentom ocekivane produkcije 0,3-0,8 na celokupnu populaciju.Kucera 1983,navodi pri planiranju odstrela ,ako je brojnost vise manje uravnotezena i gustina veca od 20 zeceva na 100ha moguc je odstrel do 40% prolecne brojnosti,ako je gustina zeca 8-15jedinki na 100ha nesme se vise prekoraciti odstrelni zahvat od 20%prol.broja,a ako je gutina ispod 7 zeca na 100ha,brojnost je na kriticnoj granici opstanka i lov se nesme sprovesti. Razmatrajuci optimalne populacije zeca lovacki savez Hrvatske je u svojim uputstvima za bonitiranje 1987 godine, dao visine mati~nog fona od I do V bonitetnog razreda za nizijska lovista od 30 do 15 jedinki.Za brdska lovista I bonitet 27 zeca do V boniteta 13 jedinki i za planinska lovista iznad 600mnv.u 2 razreda, maticni fond u prvom bonitetu je 12, a u drugom 8 jedinki.

Dakle saglasno stavovima strucnjaka iz svih zemalja,mozemo zakljuciti da limitirajuca prolecna gustina populacije zeca ispod koje se ne sme sprovoditi lov i planirati ostrelni zahvat je 8 zeceva na 100 ha u planinskim ,10 zeceva u brdskim i 12jedinki za nizinska lovista u maticnom fondu lovno produktivne povrsine i realnom godisnjem prirastu ispod 50 %.

Takodje lovni strucnjaci iz donje Austrije-Arnold i Klansek 1998god.,govore da u godinama bez znacajnog godisnjeg prirasta i pri maloj prolecnoj i jesenjoj brojnosti ,plan odstrela zeca u takvim godinama treba potpuno izostaviti-izuzeti.. I u lovistima sa velikom i optimalnom prolecnom brojnoscu,ali bez godisnjeg prirasta,koji usled mnogih cinilaca skoro jednak nuli,Dutter,2005.,preporucuje minimalni odstrelni zahvat od 3-5%,kojim ce se popraviti zdravstveno stanje i vitalnost populacije. Strucnjaci sa veterinarsko-medicinskog universiteta Dunav iz Donje Austrije dali su preglednu tabelu :odnosa prolecne gustine populacije,godisnjeg prirasta i intenziteta odstrela po jedinici povrsine 100ha ,iz koje proizilazi Zakljucak: da lov nije moguce sprovoditi kod primera veoma niske prolecne gustine manje od 25 zeca na 100ha i niskog godisnjeg prirasta manjeg od 40%. Kao prakticnu smernicu za planiranje lova ,autori potenciraju i zahtevaju da gustina populacije u jesen pred lov mora imati minimum od 30 zeca na 100ha i predstavlja donju granicu realnosti stvarnosti za planiranje odstrela u populaciji zeca.Ovakvo gazdovanje daje i rezultate i relativno veliki odstrel zeca koji je u lovnoj 2009/10godini iznosio u Austiji 121 083 zeceva ,sto je za 40% manje u odnosu na predhodnu lovnu sezonu 2008/09godine.

i55.tinypic.com/2rqlqm8.jpg

Prema tome da li ce mo i koliko loviti zavisi od brojnog stanja i realnog prirasta zeca na razlicitim terenima jednog lovista.U vecini slucajeva planovi odstrela zasnivaju se na proizvoljnim procenama prebrojavanja i aproksimativnim prognozama prirasta,koje su u zavisnosti od tekuce godine ,daleko od stvarnog prirasta.

Sagledavajuci visegodisnje podatke o populaciji zeca u Nemackoj ,pri najintenzivnijem lovu se izlovi najvise 18% od jesenjeg brojnog stanja.Pri planiranju odstrela,sa gledista bioloskih osnova zeca,lovno gazdovanje nije ispravno,administrativno odmeravati rezim odstrela istim arsinom ,ne vodeci racuna o znacajnim razlikama u realnom prirastaju izmedju pojedinih sekcija-lovista-revira.Mnogo pravilnije je rezim odstrela planirati za svako loviste pa cak i svaki revir u okviru lovista posebno.Za relizaciju plana ostrela u zavisnosti od godisnjeg prirasta i ukupnih gubitaka i lovne povrsine nemacki lovni strucnjaci daju procentualni zahvat ostrela lovom i procenat povrsine lovista na kojoj- kolikoj povrsini se lov sme obaviti

God. prirast lovista Ukupni gubici u jesenjim i zimskim mesecima ne smeju biti veci Intezitet lova Lovom se sme loviti najvise deo od ukupne povrsine lovista
10 % 9 % 0 % 0 %
20 % 17% 3 % 6 %
30 % 23% 9 % 18 %
40 % 29% 15% 30 %
50 % 33% 19% 38 %
60 % 38% 24% 48 %
70 % 41% 27% 54 %
80 % 44% 30% 60 %
90 % 47% 33% 66 %
100% 50% 36% 72 %
120% 55% 41% 82 %
140% 58% 44% 88 %
160% 62% 48% 96 %
180% 64% 50% 100%

Pored primene redovnih bioloskih mera gajenja, primena planiranja ostrelnog zahvata na osnovu realnog prirasta uz optimalne gustine i povrsinsko planiranje prostora na kome se sme loviti, predstavlja kljucni faktor za odrzavanje optimalnih maticnih fondova populacije zeca.
Ako nisu poznati ovi parametri prilikom planiranja godisnjeg plana zeceva mogu se uciniti velike greske, pa se ne kontrolisanim ostrelom, smanjuje gustina prirodne populacije zeca ispod dozvoljene granice i norme.Prema tome. ako kontinuirano iz godine u godinu postoji u nekoj prirodnoj sredini, trend opadanja prolecnih gustina prirodnih populacija zeca uz konstantni trend kretanja procenta ostrela, koji se odredjuje na osnovu subjektivnih okularnih procena, pausalno ima-nema, dolazi do opadanja rasplodnog fonda zeceva u ekosistemu.
Uporedjujuci brojnost zeca u sredisnoj Srbiji u predhodnim decenijama ,vidimo da se gazduje tako da brojnost varira na granici rentabilnosti i odrzivog razvoja populacija.Ovakvo stanje uslovljeno je neadekvatnim i nesavramenim rezimom izlovljavanja ,koji je neuskladjen sa stvarnim realnim godisnjim prirastom kao empirijskom velicinom,vec se odredjuje na osnovu apsurdne prognoze koeficijenata unapred za tekucu sezonu,kao i samom nacinu lova tako sto se na jednoj povrsini lov vrsi vise puta u toku sezone ,a ne iskljucivo samo jednom u toku cele sezone ,sa uskladjenim intenzitetom zahvata na jedinici povrsine 100ha,prorprcionalno prolecnoj gustini i utvrdjenom realnom prirastu.
Ako se slozimo sa konstatacijom da veliki broj nasih lovista i regiona ima maticni fond zecije divljaci ispod normalnog kapaciteta,pa caki na granici bioloskog minimuma ,onda je jasno da svaki lov predstavlja prekomerno izlovljavanje.
Ostvarivanje zajednickog cilja zastite i povecanja brojnosti zecijih populacija ,uslovljava neophodnu potrebu uvodjenja i primene orginalnog naucnog metoda odredjivanja prirasta i stepena racionalnog nacina gazdovanja i koriscenja na svim lovnim podrucjima Srbije.Kako je ovakav nacin rada i gazdovanja na osnovu utvrdjenog stvarnog realnog prirasta i gustina zecijih populacija u Vojvodini dao za poslednjih 30 godina izuzetne rezultate samim postovanjem i sprovodjenjem, predlazemo kao amandman da se ovakav nacin rada primeni kroz novi Zakon o lovstvu u celoj Srbiji za koji bi bile zaduzene poljoprivredne strucne sluzbe ,opremljene i umrezene na celoj teritoriji republike.

univ,dipl.ing sum.Lubisa Marinovic expertCIC-a

Srbijalov Admin Tim se zahvaljuje za prilog na ovoj temi!
Pozivamo i druge naučne i stručne radnike da se uključe.

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75

Lala kaže:
Zahvaljujem se Vukiju, za ovaj rad njegovog oca.
Iako se podaci koji su izneti u ovom radu uglavnom odnose na područje centralne Srbije, biću slobodan, da neke stavove iz ovog rada prezentujem upravi moje lovačke sekcije, pošto treba da donesemo konacnu odluku o lovu zeca ove godine u našem lovištu/reviru.

Loša situacija sa zecom u nekim lovištima može i mora poslužiti za nauk onima, kod kojih zeca još ima, ali zahvaljujući lošim godinama (mislim na klimu), i odstrelu, kada bi ga možda trebalo potpuno obustaviti, trend opadanja brojnosti je evidentan. Hajde da gledamo malo dalje od mušice na cevi!

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Limun

Lala kaže:Loša situacija sa zecom u nekim lovištima može i mora poslužiti za nauk onima, kod kojih zeca još ima, ali zahvaljujući lošim godinama (mislim na klimu), i odstrelu, kada bi ga možda trebalo potpuno obustaviti, trend opadanja brojnosti je evidentan. Hajde da gledamo malo dalje od mušice na cevi!
Veoma retki su, oni moj Lalo, koji ce da gledaju dalje od musice. Vec sam na nekoj od tema pisao o problematici koja postoji, pa mislim ne samo u mom LU. Kako mozemo da govorimo o bilo kakvom gledanju dalje od musice, kada su nekim ljudima neki drugi ciljevi ili penezi bitniji od toga koliko zeca ima u lovistu. Ne moze se ocekivati da brojnos zeca bude veca sve dok lovci ne otvore oci, a to nece skoro da se desi i ne uvide ko ih vodi u propast. Sve dok se zec bude kupovao, navodim primer mog LU, i pustao u loviste prakticno pred pusku, nece da bude leba od nekog veceg razmnozavanja. Pa gde jos to ima da se za izgovor da ne dodje do zabrane lova na zeca zbog male brojnosti, kaze da ce lovci da se ljute. Jer nije sve jedno kada od 1700 lovaca ove godine, zbog zabrane lova na zeca sledece godine odustane njih 400 recimo, odmah se smanjuje budzet za plate tamo nekima sto ih primaju od nas lovaca. Jedno od prvih smo udruzenja koje je pocelo sa unosom zivih zeceva u Srbiji i to se stvarno u pocetku pokazalo kao odlican potez jer su uglavnom pustani u rezervate koji su zatvarani za lov na po min. 4 godine, ali se izgleda nekim ljudima nesto okrenulo u glavi pa je pocelo stvarno po meni jedno veoma lose gazdovanje gde se nezna ni ko pije ni ko placa, a sve zarad sto cvrsceg grljenja fotelje u kojoj se primaju ne bas male plate.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

sheytan
 Limune, prokleto si u pravu...

Vetjina mojih kolega bi pucala i na tatu i na mamu, da im potrche u lovni dan... Cry
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DakiNS
 A šta misliš zašto neki funkcioneri ne love nedeljomROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Limun
 Daki prijatelju ja volim salu i to je ok,ali meni brate dodje da placem kad vidim sta rade pojedinci, kako svesno guraju loviste u propast samo da bi malo popunuli svoje dzepove. Ne verujem da bi tebi bilo do sale kada bi ti kao ja otisao kod upravnika lovista i lepo mu rekao da ces u svom drustvu redukovati lov na zeca na samo dve nedelje zbog stvarno male brojnosti i na to dobijo odgovor da to nikako ne smes jer ode mast u propast sto se tice broja lovaca sledece godine. pa kojih lovaca pitam se,zar su tolovci i zar se tako pravi plan otsrela. Evo vec sam se iznerviraoHisterian, moracu da prestanem da pisem o ovom, nece ni ena moci da smiri veceras! 

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Lala
 Limune, pitaj ti tvoje lovce, ako neko uzgaja svinje ili krave, da li bi poklali sve prasiće i krmaču, da li bi sledeće godine opet mogli da se nazovu uzgajivačem? Ili bi morali iz početka da odgajaju krmaču, pa da čekaju da se oprasi?
Ne vredi nekim ljudima objašnjavati... A čista glupost je pomlatiti zeca do biološkog minimuma, uz opravdanje da će lovci biti nezadovoljni. Biće još nezadovoljniji kad špartaju praznim lovištem.
Takvo rezonovanje (da nam lovci ne odustanu) je čist populizam. Neka odustanu, pa kad se zc namnoži, onda će opet hteti da love, pa će platiti ponovo upisninu, i eto para za LU. 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

DakiNS
 Limun potpuno te razumem, u mom LD sada sekciji nekoliko godina nismo lovili zeca i niko zbog toga nije odustao od lova a ti što zbog toga ipak odustanu oni vam ni ne trebaju jer siguran sam jednog prikažu dva sakriju zato zeca i nema a na kraju krajeva ako zbog toga odustanu njima nije ni mesto među lovcima nego među da ne kažem nešto ružno

zoranp
 Po meni gazdovanje zečijom poulacijom je jako ograničeno i ono se što se tiče uzgojno-zaštitinih mera svodi samo na redovno i neprestano "čišćenje" terena od štetočina i predatora, a zatima na strogu i kontrolisanu odstrelnu kvotu! Svakako sam i mišljenja da zeca treba prebrojavati najmanje dva puta godišnje i to u proleće i pred početak sezone lova!! Iako mnogi smatraju da je jesenje brojanje neizvodljivo zbog "nečistog" terena, mislim da je ipak i ono relanije nego smišljeno vađenje očiju, gde ljudska pohlepa i želja za ubijanjem često utiču na nerealne rezultate labaratorija, a u odnosu na stvarno stanje u lovištu!! Također se pokazala i dobra strategija "poštede" terena odnosno, zabrana lova zeca na doređenom terenu koji se svake godine menja. Normalno i ovde treba biti uvek u toku koliko je stvarno brojno stanje predmetne divljači. Ipak valja naglasiti da je i prevelika gustina zečije populacije loša za nju samu, a osobito iz zdravstvenih razloga, pa sam mišljenja da se guste populacije zeca trebaju i moraju svesti na optimalni nivo boniteta staništa, a u cilju održivosti istog! Normalno kako smanjiti broj zeca ostaje na LU-a, jer su tu mogući jako lepi prihodi što kroz prodaju živog zeca, što kroz odstrel!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

DakiNS
 Limun izgleda da ces i upravnika morati pozvati nedeljom u lovROFL

Lala
 MOja sekcija donela odluku da ove godine imamo samo 2 izlaska na zeca, ali se neće loviti po grupama, na svim terenima, kao do sada, nego će se napraviti zajednički lov. Mislim da je to dobra odluka, da se ne dozvoli prekomerni odstrel, a i bolja kontrola će biti.
Mada, možda su komotno mogli da ni ne otvaraju lov zeca ove godine. Prošla godina ga je desetkovala, nema ga, jednostvano. Treba mu dati priliku da se oporavi.
Da se ja pitam, uveo bih umesto jednog izlaska na zeca, još jedan obavezan grupni lov na predatore.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Limun
 Daki moj upravnik lovista nije lovac i ne ide u lov al uopste, samo radi taj posao kao licekoje ima skolu za to. Kod nas je praksa da se brojanje divljaci vrsi u prolece i to gde gos.upravnik odredi,a to obicno bude rezervat!!!!Glavu o zid

Khalil Gibran

DakiNS

Limun kaže:
Daki moj upravnik lovista nije lovac i ne ide u lov al uopste, samo radi taj posao kao licekoje ima skolu za to. Kod nas je praksa da se brojanje divljaci vrsi u prolece i to gde gos.upravnik odredi,a to obicno bude rezervat!!!!Glavu o zid
Znači samo teorija na vašu žalost

Limun
 Da teorija na delu. Ocekujem da ove nedelje konacno sazovu sednicu UO LU na kojo cemo doneti odluku o pocetku glavne lovne sezone i planiram da moj predlog o redukovanju broja izlazaka na zeca iznesem pred "uvazene"delegate mada unapred znam da cu da perodjem kobos po trnju ali ce zato savest da mi bude cista. Dzaba nam to sto su planirali da kupe 500 kom. zeceva u Backoj Topoli kada ce ga pustitii i on ce sledece godine biti lovljen umesto dabude u svakom drustvu odredjen rezervat gde cebiti pusten i gde ce biti zasticen od odstrlamakar 2 godine. 

Khalil Gibran

Boban
 Slazem se sa Lalom,takodje bih zabranio lov zeca bar na jednu sezonu ako ne i dve ali uz dogovor da se suzbije predator i da ima vise izlazaka nja predatora.

nenadx
 Ovo je veoma kompleksna tema,verujem da nije potrebno radikalno obustaviti lov na godinu ,dve...(sem u izuzetnim situacijama)To bi naravno dovelo do povecanja brojnosti,ali sta nakon toga...i slažem se da je u velikom delu Srbije jedan od najvecih problema nacin odstrela,pa verujem da bi g.din. Ljubisa M.mogao dosta toga da nam kaže i usmeri na daljni nacin gazdovanja.
ZoraneB)dobro razmisljanje.
Dobar pogodak

apinest
 U lovnom reviru našeg LD-a zec se ne lovi već 3 lovne sezone, a tako će biti i u predstojećoj. Kada sam našim članovima 2008. godine saopštio da po GPGL, a na osnovu brojanja zeca (koje je te godine po prvi put u poslednjih 15-ak godina izvedeno pravilno i stanje brojnosti zeca realno prikazano) lova na ovu divljač neće biti dok se ne poveća brojnost, većina ljudi je to prihvatila trezveno i sa razumevanjem. Naravno, kao i uvek i svuda, bilo je i onih koji su ovaj potez kritikovali, ali uvek onako iz prikrajka, iza leđa i bez bilo kakve argumentacije. O tome šta su za mene pričali (naravno, iz daleka, za svaki slučaj) neću ni da pominjem iz pristojnosti, nije mesto, niti bih da iznosim prljav veš iz dvorišta. Upisi na ovu temu podstakli su me da pomenem na kakve sve teškoće, probleme i neprijatnosti mi obični volonteri u malim sredinama nailazimo kada pokušavamo da učinimo nešto za boljitak i budućnost našeg lovišta, lovnog revira, divljači i lovstva uopšte, od čega nemamo ama baš nikakve lične koristi, trpeći samo štetu, uvrede i stičući neprijatelje osvetnički raspoložene. No, da se takvih plašim, ne bih ovo ni radio. Mogu samo da... se ljute!

Limun
 Kolega apinest slazem se da ne treba iznositi prljav ves iz dvorista ali to pravilo moze da vazi samo tamo gde je vecina ljudi trezvena kao kod tebe, kod mene to nije slucaj pa zato moram ovako da opletem iako znam da to nece bas puno da mi pomogne osim sto cu da olaksam dusu.

Khalil Gibran

zoranp
 Kolege đaba je sve to, jer je javna tajna da se manjim lovištima ili da ih tako nazovem seoskim atarima, jako teško sprovode zaštitne mere na divljači, pošto je teren lako dostupan svakome ko želi da ide u krivolov!!! Neće ubiti nedeljom, ali oće ponedeljkom npr. kad bude orao njivu!!!Angry
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

apinest
 Zorane, tamo gde nema SVESTI ljudi da se divljač mora gajiti, čuvati i racionalno koristiti- tu nema pomoći ni za divljač, ni za lovišta, ni za lovnu budućnost onih koji vole lov. Džaba zakoni, lovočuvari, policija, sudovi, inspektori... onaj ko hoće da UBIJE steonu srnu ili suprasnu krmaču, uradiće to bez razmišljanja o posledicama, jer mu je to imperativ, a oni koji se protive tome za takve "ljude" su smešni, naivni, glupi... U današnja vremena kada je sve što je ljudsko, vredno i etičko doživelo potpuni sumrak i sunovrat, pozivanje na gore navedene norme i vrednosti zvuči kao utopija i uzaludnost. Ne govorim o svetosti i bezgrešnosti, svi smo ljudi od krvi i mesa, svako ima voje greške i zablude, ali raditi svesno protiv svoje i budućnosti svoj dece, uništavajući fondove divljači, devastirajući lovišta i ekosisteme generalno, rasturajući i razbijajući sve i svakog ko radi na pozitivnim promenama u lovstvu... e, za TO nema nikakvog opravdanja i racionalnog objašnjenja. A tako nam je u svemu, a ne samo u lovstvu!!! Ne smem dalje da pišem, opet će me brisati, cenzurisati ili banovati pod raznoraznim izgovorima...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gazdovanje divljom svinjom STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 12.09.2015. 12:04
Gazdovanje zecom u Vojvodini (1997/2011) STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 14 06.11.2014. 15:58
GAZDOVANJE ZECOM U AUSTRIJI STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 6 23.10.2014. 19:56
Smernice za gazdovanje vukom STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 02.06.2014. 18:28
Konkurs za davanje prava na gazdovanje lovištima u Vojvodini PROPISI O LOVU 80 18.02.2013. 09:51
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,149,287 posete www.srbijalov.com